2018-07-31

Dia bukan benci.


Rupanya ada yang kaitkan entry review "Pulang" dengan move-on.

To be fair to Thom, dia susah nak move-on kerana dia tak pasti status suami.
Samada masih hidup atau mati.
That's why dia susah nak move on.

Bezanya dengan kebanyakkan kita yang tak boleh move on ni, bukannya kes suami tak balik-balik, tapi dok teringat kat ex boifren yang dah ber-couple dengan orang lain.
Alahai, bodoh benar rasa.

Honestly, sejak dua entry tentang MOVE-ON yang lepas, sampai ke hari ni aku terima lagi luahan orang yang tak boleh move-on.
Dah habis ayat dah aku nak nasihat.

Wait!

Jangan kata aku tak pernah merasa, ok?

Kalau aku bagi pilihan, antara broke up dengan boifren dengan kena hentak dek boifren, kau nak mana satu?
Mana satu agak-agak yang sakit?

Ok fine, aku tak kena tinggal.
Aku yang tinggalkan dia.
Tapi kalau agak-agak kena hentak lagi senang nak move on dari kena tinggal, suruh la boifren ko hentak kau sekali-sekala tengok lama mana boleh pergi.

Aku nak move-on dari troma kena hentak ni pun punyalah lama, sampai dah ada anak pun masih termimpi-mimpi.
The thing is kita kena usaha.
Cubalah untuk move on.
Jangan duduk bersedih mengenang orang yang taknak kat kita.
Lagi teruk, jangan sengaja torture diri tengok balik gambar-gambar lama, baca balik whatsapp lama, pegi stalk pulak FB/IG Hamba Allah tu.

Ada sorang reader katanya dia bercinta dengan ofismate.
Takde jodoh, berpisah selepas setahun lebih bercinta.
Yang buat lagi sedih bila ex-boifren mohon untuk tukar department sebab taknak duduk satu ofis dengan dia.
Dia kata dulu ke mana-mana sama, now ni berselisih bahu masing-masing dah macam orang asing.
Say "Hi" pun tak.

"Kenapa dia benci sangat kat saya? Tak boleh ke berkawan macam biasa?"

Dik, itulah namanya MOVE -ON.
Ada sesetengah orang pilih untuk letakkan fullstop terus pada silaturrahim.
Kerana itu yang terbaik untuk dia buat masa ni.
Dia perlu satu perubahan yang agresif supaya boleh move-on lebih cepat.
Belum tentu dia benci, cuma dia taknak toleh belakang lagi.
Sebagaimana dia ikhlas berpisah dengan kita, macam tu jugak kita kena ikhlas melepaskan dia.
"Lepas" means biar dia lepas terus.
Bukan melepaskan hubungan semata-mata, tapi lepaskan terus kenangan, tak toleh belakang dah.

Orang yang 'nekad' macam ni, dia tak benci.
Cuma dia dah taknak berselisih, taknak bersapa-sapa, apetah lagi nak re-unite.
Kerana dia sedar tak bersama adalah jauh lebih baik.
Hati pun tak sakit.

Selalunya orang yang buat gini adalah orang yang kena tinggal.
Dek kerana kecewa dan sakit hati, dia pilih untuk jalan terus, taknak toleh-toleh dah.
Yang selalu nak 'anggap sebagai kawan biasa' adalah those yang meninggalkan (eh!).
Sebab tu kau tak rasa apa-apa sebab kau yang tinggalkan dia.
Pastu question pulak kenapa tak boleh je berkawan macam biasa.

Adoyai nye punnn.
Orang tu tengah bersedih.
Dia nak tenangkan jiwa.
Dah cukup bagus dia angkat kaki macam tu je.
Kalau dia hantar santau kat kau, boleh?

Tunggulah esok lusa kalau-kalau dia dah ada pengganti.
Masa tu insyallah dia boleh bertegur sapa balik dengan kita sebab hati dia dah terisi.
Time tu jangan pulak kita yang berbulu tengok dia berjaya ada pengganti kita.
Kadang-kadang ni pun masalah gak.
Sejenis yang dia tinggalkan orang takpe, bila orang yang ditinggalkan dah ada pengganti, terus jadi saiko.

Kapasiti hati kita ni sama macam kedalaman gelas.
Semakin kita isi air dalam gelas, semakin jernih gelas tu.
Samalah juga macam hati.
Sia-sia je penuhkan hati dengan kenangan lampau yang menyakitkan.
Kan bagus masukkan kenangan baru?

Orang cakap, sakit hati ni takde ubatnya.
Kalau macam tu, kenapa tak ikhlaskan je kepada sumber sakit hati tu, kan lagi senang?

Kalau cinta penyebab sakit, lepaskan.

Kalau seseorang yang jadi penyebab hati sakit, maafkan.

Tak perlu cepat-cepat, buat slow-slow.
Lepaskan satu-satu.

Nak terkenang-kenangkan orang yang sikit pun tak terkenangkan kita.
Nak terindu-rindukan orang yang takde masa nak rindukan kita.
Nak menangiskan someone yang dah bahagia dengan orang lain.
Tu semua beban tau tak!

Percayalah cakap aku, once kau lepaskan, kau akan jumpa tenang.
Masa tu nanti kau akan cakap "Kalaulah aku tau setenang ni, dari dulu aku lepaskan".

Serious, betul.

Kerana yang buatkan kita sakit adalah bila kita cuba nakkan someone yang kita tak boleh dapat.
Kalau kita berjaya dapat dia pun rasanya hati tetap takkan tenang sebab always rasa takut hilang dia.
Lebih baik pilih untuk tak memiliki.





Hari ni LAST DAY introductory price untuk GLOEI.
Esok no more RM123.
Kita start dengan harga asal, RM139.
Kalau nak grab last day offer, WHATSAPP SINI.


2018-07-30

Pulang



Aku tengok cerita ni Khamis lepas, hari pertama ditayangkan di cinema.
Sebenarnya aku tak tau pun kewujudan cerita ni.
Masa on the way nak ke Langkawi 2 minggu lepas, dalam kereta En Wan cakap "Tau tak ada cerita melayu baru nak keluar? True story".

Aku ni sejenis yang tak kisah siapa pun yang berlakon, as long as cerita tu true story atau biography, memang aku layan.
Nak pulak En Wan cakap "Pelakon dia siapa hah tu....ala yang awak rekod cerita dia tengok ulang-ulang tu"

Aku, "Remy Ishak?"

Hahahahha.
Betul rupanya.
Aku ada rekod 2 cerita Remy Ishak keluar kat Astro, love story.
Destinasi Cinta Sara dan Kau Untukku.
Dua cerita ni sweet nau rasa. So aku rekod dan tak pernah delete-delete.
Ulang-ulang tengok kalau free time.

Khamis lepas En Wan book siap-siap tiket.
Aku tengok cerita ni dengan tak tau sinopsis lansung.
Jadi, I have no idea at all apa jalan cerita, yang aku tau true story.

Jalan cerita - sila tengok sendiri.

Cerita memang sedih tapi airmata tak mengalir pun.
Cuma aku sebak (maybe aku keras hati sikit).
Aku sebak sebab takdir tak menyebelahi dorang.
Masing-masing sayang each other and setia, tapi apa yang berlaku macam tak fall into the right place at the right time.

Yang si Othman pun, tulis poskad balik-balik ayat yang sama.
Takde isi.
Seolah-olah poskad tu hanya bukti "Aku masih hidup".

Sakit hati pun ada jugak aku tengok part ni.
That's why aku always cakap komunikasi sangat penting.
Biar duduk jauh terpisah, asalkan ada komunikasi.
Kirim khabar berita, explain.
Cubalah bagi penantian orang tu berbaloi sikit.
Sesekali dia terima surat dari kita, kalau ada isi yang panjang lebar, terubat jugak hati.

Ya, aku taulah itu hanya poskad.
Tapi takkan la setiap poskad kau tulis ayat yang sama.
Kalau aku pun lemau nak baca.

To be fair, maybe Othman takde idea nak tulis apa.
Atau malu nak luahkan perasaan (orang dulu-dulu kan pemalu).
Atau memang itu je ayat yang dia tau tulis.
Entah, aku tak tau apa puncanya.
Apa pun puncanya, bagi aku, kat sini satu kesilapan Othman sebab tak usaha nak tulis panjang lebar sikit.

Lagi satu aku bengang bila Othman balik rumah secara diam-diam tapi tak bagitau Thom (isteri dia).
Maybe ini 'penyakit' orang zaman dulu yang suka bersangka-sangka.
Dari zaman Sri Mersing dengan Damak dulu pun gini lah.
Puncanya sebab bersangka-sangka.

Aku tau Othman kecewa bila dia dapat tau isteri dia kawen lain pada malam dia balik tu.
Tapiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii, dah alang-alang kau sampai rumah after so many years belayar, takkan kau taknak tunjukkan muka kejap?
Takkan taknak tengok anak?
Eh kalau aku jadi lelaki, aku terjah.
Biar kecoh majlis tu.
Biar majlis tu tak jadi.
So what, bini aku kot yang kau nak kawen tu.
Walaupun sah kawen sebab suami tinggalkan berbulan-bulan takde khabar, tapi aku akan tetap tunjukkan muka jugak.

Cuba tengok cerita Langit Petang yang Fazura dan Keith Foo berlakon tu.
Dah sampai hari nikah dah, tapi Keith terjah jugak tunjukkan muka.
Terus tak jadi kawen si Fazura dengan Farid Kamil.
Baru puas hati tengok, walaupun kalau kawen dengan Farid pun takpe sebab hensem jugak.

Ok berbalik pada cerita Pulang.

Ya, aku tau Othman kecewa isteri dia kawen lain.
Tapi, kalau dah alang-alang nak kecewa, apa bezanya kalau dia face to face je dengan isteri dia malam tu?
Lebih baik kecewa dengar explanation daripada kecewa tak tau hujung pangkal cerita.

Tak.

"Pulang" bukan kisah lelaki yang tak bertanggungjawab.
Othman sangat setia.
Cuma Othman tak faham setia bukan bermaksud pertahankan cinta semata-mata, tapi lebih dari tu.

Dia terlampau nak bawak balik kekayaan untuk mewahkan isteri dan anak.
Dia rasa malu belayar tanpa bawak balik perubahan pada keluarga.
Sepatutnya Othman kenal isteri sendiri.
Mesti tau isteri kita orangnya macamana.
Some perempuan tak kisah hidup seadanya asalkan suami ada selalu.
Apa gunanya ada suami tapi tak nampak di mata, takde khabar berita?
Sakitnya jauh lebih perit dari menunggu jodoh yang tak sampai-sampai!

Aku memang frust betul bab ni.
Rupanya isteri dia tak jadi kawen malam tu.
Isteri dia masih sayangkan Othman.

That's why aku cakap dalam mana-mana perhubungan, KOMUNIKASI sangat penting!
Nak merajuk pun biar clear cut dulu.
Bagi peluang kat diri sendiri untuk beri dan dengar penjelasan.
Lepas tu nak merajuk, merajuklah.
Dah lah tinggalkan isteri bertahun-tahun tak bercakap-cakap, pastu bila balik nak bersangka-sangka pulak.
Ya ampunnn, tak penat ke hidup macam tu?

Aku kesian dengan wife dia yang menanggung rindu, hidup susah takde kiriman duit and kena besarkan anak sorang-sorang.
Sanggup pulak tunggu sampai akhir hayat.
Seolah-olah laki mati muda padahal laki hidup lagi.

Tapi tu lah, ini bukan fiksyen. Ini true story.
Dah takdir Allah tentukan jalan hidup Othman and Thom macam tu.
Kalaulah boleh ulang semula, mesti dorang akan perbaiki situasi.

Dalam keadaan susah dan menderita perasaan, Thom berjaya besarkan anak.
Anak dia pandai.
Tahun 60an dah blaja kat overseas, kira cerdik pandai ni.

Sebahagian besar kita akan fokus pada diri sendiri.
Mudah pulak rasa jealous bila orang lain lebih senang dari kita.
Rasa sakit hati bila orang lain lebih dari kita.
Dan kita rasa pelik apesal orang tu lebih dari kita dalam segala-galanya.

Cerita ni buatkan aku nampak satu hikmah.

Jangan hanya tengok apa yang dia dapat.
Kita tak tau apa yang dah Allah ambik darinya.
Kadang-kadang kita nak apa yang orang tu dapat, tapi pernah tak kita terfikir kemampuan kita untuk menanggung ujiannya juga?

Macam tu lah kisah Thom dan Othman.
Dikurniakan anak cucu yang bijak pandai dan keturunan yang senang sampai sekarang.
Tapi apa yang dah Allah ambil dari meraka?
Hilang nikmat hidup bersama.
Thom hidup sepanjang hayat menunggu suami.
Othman merana sepanjang hayat mengenang isteri.

Allah takkan bagi semuanya.
Ingat tu.

Jangan hanya fokus pada apa yang orang lain ada sampai lupa dengan apa yang kita miliki.
Semua orang ada bahagian rezeki masing-masing sesuai dengan keperluannya, bukan keinginannya.
Dengki dengan pencapaian orang lain tak akan buatkan pencapaian kita meningkat.
Yang kita kena buat adalah belajar dari kejayaan orang lain supaya kita dapat ubah hidup.

Cerita Pulang ni cerita yang menarik.
Kalau omputih dengan Titanic-nya.
Indonesia dengan Tenggalamnya Kapal Van Der Wijck.
Malaysia dengan Pulang.

Tak pernah sangka ada cerita cinta yang sedih berlaku dalam negara, berpuluh tahun dulu.
Aku yang tengok ni pun terasa-rasa sakitnya menanggung rindu.
At the same time sakit hati sebab dorang berdua lack of communication.
Dah hujung nyawa baru nak explain segalanya.
Tapi itulah jalan cerita yang Allah dah tentukan untuk Othman dan Thom.
Untuk kita semua ambil hikmahnya.
Bukan untuk bersedih-sedih je.

Cerita "Pulang" bukan untuk ajar kita tentang setia saja.
Tapi ajar kita untuk hargai sesuatu yang ada dalam hidup.

Kalau nak menghargai sesuatu, bayangkan dan rasakan dulu kalau benda tu hilang.
Kalau tak rasa apa-apa, maksudnya benda tu memang dah benar-benar hilang dari hati kita.
Dan kita hanya akan sedar bila ia betul-betul dah tak ada.
Ketika kita memiliki, selalunya belum boleh mengajar kita untuk bersyukur.
Kehilanganlah yang akan ajar kita segalanya.
Sebab itu, hargailah apa dan siapa kita ada sekarang.

Allah ada His own plan ketika Dia tulis takdir cinta Othman and Thom.
Kita kena percaya kadang Allah meletakkan kita kat suatu keadaan di mana kita tak ada pilihan lain selain menjadi kuat.
Dan pada waktu yang tepat, bahagia akan datang dalam bentuk yang tak pernah kita bayangkan.





Thank you pada yang sudi datang shopping kat booth GreenAard last week.
Yang refuse untuk ambil gambar, takpe kami faham.
Yang bergambar tapi menyorok di balik paper bag pun takpe.
Janji semua happy dapat harga promo, kan?
Kalau nak 'selamat' shopping tanpa perlu ambil gambar, boleh lah beli GreenAard kat website atau WHATSAPP SINI.



2018-07-29

Chef Sabrina will be in Kuala Lumpur!


AWAS! Post ini ada lebih 20 gambar dessert yang menggiurkan.




Assalamualaikum All.

Dua hari lepas aku ada announced kat FB and IG regarding this baking class.
Ini bukan baking class biasa-biasa.
This is another level punya baking class.
Kalau korang nak enhance korang punya skill and menjadi baker yang rare, this class wajib pergi.

Aku pernah cerita dalam beberapa blog post yang lepas-lepas, aku ada cousin from Singapore yang jadi chef.
Siapa follow blog ni dari dulu mesti ingat aku pernah cerita dulu, masa cuti skolah aku rajin ikut nenek aku balik Singapore.
Salah satu port wajib singgah adalah rumah Sabrina.
Asal cuti skolah je, Sabrina akan bukak kelas blaja piano.
And sometimes aku akan ikut dia jual kad krismas keliling flat tempat dia tinggal.

So now, dia dah jadi Pastry Chef.
Bukan calang-calang.
20 years of experience bekerja sebagai Pastry Chef di famous hotel.
Antaranya :

Now : Pastry Chef & Trainer di both Singapore dan Sydney, dan dalam masa yang sama merupakan Demi-Chef de Partie di Stamford Plaza, Sydney.

2015-2017 : Founder and Executive Pastry Chef of Going Basic Cakes & French Pastries.

2011-2015 : Chef de Partie, Continental Patisserie, Sydney

2009-2011 : Chef de Partie, Sydney Hilton

2008-2009 : Pastry Chef, Four Points Sheraton Darling Harbour, Sydney

2004-2008 : Demi-Chef (Pastry), Stamford Grand North Ryde

2002-2003 : Pastry Chef, Singapore

2000-2001 : Demi Chef de Partie, Park Hyatt Carlton Tower, London

1998-2000 : Demi Chef de Partie, Grand Hyatt, Singapore

Aku ni antara living proof yang pernah rasa air tangan dia.
Memang rare punya dessert.
Seriously, aku belum nampak lagi mana-mana local baker offer spesies dessert macam Sabrina buat melainkan makan kat hotel.

Now dia duduk di Sydney.
Kalau nak tunggu dia balik baru kitorang dapat rasa air tangan dia, memang jenuh la tunggu wei.
Lama dah aku mintak dia buat kelas kat Malaysia so that ada baker boleh buat dessert macam tu.
Boleh aku order, tak payah nak tunggu setahun sekali baru nak merasa.

29 Sept - 2 Oct 2018 ni, Sabrina plan untuk buat class di Kuala Lumpur.
Setiap hari akan belajar 5 jenis dessert.



Flyer kat atas ni dah explain menu and fee untuk setiap kelas.
Boleh pilih nak join kelas yang mana.

Dessert dia maybe nampak too exclusive untuk dijual hari-hari dan the class a bit pricey.
Tapi itu benda biasa.
To attend a great class, comes a great price too.
Ini bukan tukang masak restoran, tapi an experience chef yang ada certificates, knowledge, awards and experience in the field.
Kau bukan hanya dapat resepi, tapi ilmu dan teknik sekali.
Percayalah, ramai orang kat luar sana yang sukakan rare dessert, cuma korang tak tau je.
Once korang tau buat benda-benda ni, insyallah akan membuka satu pintu baru untuk korang.
Masa tu nanti korang akan dapat new customer, maybe kelompok customer-customer exclusive.
Nak-nak pulak sekarang tengah trend mak bapak buat birthday bash kat anak-anak macam nak rak.
Ni kalau ada dessert rare macam ni memang mak bapak suka ni.

Kelas ni dia taknak ramai, satu kelas 10-12 orang je.
Maknanya dalam Malaysia ni nanti 10-12 orang je yang ada resepi dia ni.
Halaahhhhh, aku ni pakkal pemalas masuk dapur je tau tak.
Kalau aku sejenis rajin, aku awal-awal dah sign up.
Aku cuma dah bersedia nak meng-order je ni.
Especially class Day 1 tu.

Ni kat bawah ni aku tunjuk gambar-gambar dessert yang korang akan blaja on Day 1, Day 2 and Day 4.











Yang warna hijau tu Pistachio Dome. 
Then sebelah dia Vanilla and Raspberry pannacotta cups. 
Yang warna merah Raspberry crunch Mousse. 
And last sekali Chocolate exotic cups.


Semua gambar-gambat kat atas ni aku dah labelkan.
Korang boleh check kat flyer hari apa korang akan buat dessert-dessert ni.
Dari situ decide which class nak masuk.

Sebagai bonus, kat bawah ni aku tepek gambar-gambar some dessert yang Sabrina biasa buat dan kalau korang berminat, maybe boleh request kat dia untuk ajar.
Boleh sebut je nombor yang aku dah label ni and gi tanya kat Chef Sabrina sendiri.













Rare, kan?
Korang pun boleh jadi baker yang rare lepas ni.

Sila berurusan direct dengan Chef Sabrina.



2018-07-28

Rezeki tersekat setiap kali pregant.



Bukan salah pregnant.
Tapi memang dah sampai waktunya untuk ujian itu datang.

Bagi kita yang serba-serbi tak tahu, kita tercari-cari punca kenapa rezeki sangkut-sangkut sedangkan kita dah berusaha sebaik mungkin, sesuai dengan syariat.
Tapi kalau lihat dengan mata hati, boleh jadi itu sebenarnya anugerah.
Kerana selalunya dalam keadaan susah, kita lebih dekat dengan Allah.
Dalam keadaan sedang bersedih, kita cenderung mengaji dan zikir untuk cari ketenangan.
Dalam keadaan sempit dan putus ikhtiar, kita lebih banyak merayu pada Dia dan letak pergantungan penuh padaNya.

Mana tau nanti asbab dari mengaji dan berzikir nanti akan bagi kesan yang bagus untuk anak dalam kandungan.
Mana tau asbab dari itu, anak yang dikandung bakal jadi hafiz/hafizah.
Boleh jadi itu yang Allah nak bagi.
Cuba imagine kalau kita sentiasa dalam keadaan senang, boleh jadi kita tak teringat nak berzikir pun waktu-waktu mengandung ni.

Cara Allah tunjukkan kasih sayang berbeza.
Belum tentu lagi kalau semua keinginan terpenuhi, tanda Dia sayang.
Dan belum tentu lagi saat diberikan kesusahan, tanda Dia murka.
Jangan ingat Allah bagi kita rasa senang kerana kita orang soleh.
Tak.
Soleh kita tu tahap hujung kuku je kalau nak banding dengan nikmat yang Allah bagi free selama ni.

Aku pernah lalui situasi macam reader ni.
Masa mengandung Rayyan macam ni lah jugak aku rasa.
Tengah sedap-sedap ligat ke sana sini, tetiba kena tahan kat wad.
Dah tersadai kat hospital, barulah waktu tu ingat mati sikit.
Itulah waktu-waktunya aku baca Quran, aku kelebet hadis, aku zikir.
Kalau tak sakit, belum tentu zikir aku sebanyak tu.

Allah bagi anugerah tak selalunya datang dalam bentuk bungkusan hadiah, tapi ujian.
Sebab lumrah manusia kalau diberi rasa senang, mudah nak terleka.
Bersyukurlah kalau Allah masih menegur kita.
Itu tanda Dia masih peduli.

Hidup kita ni macam air yang mengalir dalam sungai.
Tak cukup dengan mengalir je, kadang-kadang kena lalu kat laluan berliku.
Kadang-kadang air tersumbat pulak dek sampah.

Selalunya bila kita dapat masalah, kita susah nak berbaik sangka dengan Allah.
Yang sebetulnya, kalau nak meringankan masalah, kena husnuzon (positif) dengan Allah dulu.
Bila ada perasaan positif, baru boleh datang sabar dan dapat berfikir dengan jelas untuk cari jalan keluar dari masalah.
Masalah sebenar kita adalah macamana cara nak atasi masalah tu, bukan banyak mana dan berat mana masalah tersebut.

Ujian susah, ujian kehilangan, musibah, penyakit, miskin.
Ini semua ujian-ujian 'biasa' selagi masih hidup.

Kita semua pernah rasa ujian susah, sakit, hilang orang tersayang, miskin, dan musibah/kecelakaan.
Cuma ujian miskin bagi si miskin tak sama dengan ujian miskin untuk si kaya.
Orang kaya pun ada ujian miskinnya.
Tapi miskin dia tak sama macam miskin kita.
Untuk yang dah biasa kaya, duit simpanan tinggal RM10K pun dah rasa miskin sebab tanggungan mereka besar.

"Dan sungguh akan Kami berikan cubaan kepadamu, dengan sedikit ketakutan, kelaparan, kekurangan harta, jiwa dan buah-buahan. Dan berikanlah berita gembira kepada orang-orang yang sabar (iaitu) orang-orang yang apabila ditimpa musibah, mereka mengucapkan "Inna lillaahi wa innaa ilaihi raaji'uun. Mereka itulah yang mendapat keberkatan yang sempurna dan rahmat dari Tuhan mereka dan mereka itulah orang-orang yang mendapat petunjuk." (Al-Baqarah 155-157).

Awal-awal lagi dah di-sound yang semua pun akan merasa ujian-ujian ni.
Jadi tak perlulah nak lari ke mana, sampai masanya kita hadap ajelah.

Sejujurnya kalau kita tak realize segala yang terjadi di dunia ini adalah sebuah ujian, memang susah kita nak sabar.
Tapi as an ordinary human being, kita certainly tak dapat predict bila ujian nak datang.
Kalau boleh predict nanti takde lah pulak pahala sabar, ye tak?
Maybe sebab tulah ujian datang unpredictable.
Allah nak bagi kita pahala sabar.

Manusia tu kan sifatnya pelupa.
Ada masanya leka dengan urusan dunia sampai urusan akhirat kita ambil mudah.
Jadi Allah turunkan ujian sekali-sekala, bukan semuanya untuk balas dosa-dosa kita.
Kalau setiap dosa dibalas dengan ujian dah tentu kita tak berpeluang nak rasa bahagia kerana dosa kita terlalu banyak.
Karang terus-menerus habiskan hidup dengan ujian je pulak.

Ujian ni Allah turunkan sekali sekala untuk kejutkan kita dari mimpi dunia yang panjang (wahhh gitu ayat aku).
Kalau Allah tak kirimkan ujian ni khas untuk kita, ntah-ntah kita masih hanyut.
Macam exam kat skolah jugak.
Ujian datang sekali-sekala, bukan sepanjang tahun, betul tak?
Dan ujian tu pun bukan sejenis denda.
Tapi untuk mengukur tahap kefahaman dalam pelajaran.
Kalau kita lulus cemerlang, dapatlah naik kelas yang depan-depan.

Macam tu lah juga ujian Allah.
Untuk menguji sejauh mana kita kasihkan Dia.
Untuk menilai tahap kesombongan dan kesabaran kita.
Untuk melatih kita sentiasa bergantung padaNya.
Kalau lulus, darjat kita dinaikkan.
Kebaikan demi kebaikkan akan sampai.

Dia datangkan ujian untuk tambahkan keyakinan kita padaNya bahawa hanya Dia je yang boleh atur hidup kita.
Apa je yang menimpa kita hari ini, susah atau senang, adalah sebahagian dari rancanganNya yang akhirnya bermanfaat untuk kita.
Akhirnya semua akan jadi baik-baik untuk kita.
Kalau sekarang masih tak baik maknanya ini bukan yang akhir.





Masih harga RM45 ya.
Kat booth pun sama, kat online pun sama.
So kalau nak beli secara online pun takpe, sebab harga sama je.
Nak tau pasal Herba Rahsia Rimba, klik SINI.

Oh by the way hari ni last day kitorang kat Kompleks PKNS Shah Alam.
Aku ada di sana 1.30-2.30pm.
Booth tutup 9pm.

2018-07-27

As-Sajdah


Rabu lepas, aku tamat hafalan satu lagi surah baru - As-Sajdah, 30 ayat.

Surah ni tak macam surah-surah lain.
Aku ada memori dengan surah ni.

Aku teringat dulu ada satu kes murtad berlaku kat Malaysia, tahun 90an.
Rasanya itu first kes murtad yang tergempar.
Kisah budak nama Aisyah yang kuat pegangan agama, yang hafal surah As-Sajdah, hilang dari rumah.
After a few days, ayah dia terima call, "Ayah, Aisyah dah murtad" (lebih kurang gini ayat dia).

Kes ni jadi pada bulan puasa.
Ayah dia seorang imam yang sedang mengimamkan solat terawikh, at the same time anak dia sedang murtad.
Bukan calang-calang budak ni.
Dia dibesarkan dalam keluarga yang bijak agama, dia sendiri skolah agama (kalau tak salah aku lah).
Tapi yang paling aku ingat dalam paper cakap dia hafal surah As-Sajdah.
Kalau surah Yassin tu lainlah, ramai hafal Yassin.
Tapi ini As-Sajdah.
Tahun 90-an, skolah tahfiz belum meluas lagi.
Kita sendiri pun skolah kebangsaan.
Even skolah agama petang pun tak wajib. aku sendiri tak masuk skolah agama petang.
Setakat masuk kelas mengaji je.
Jadi, bila someone boleh menghafal surah selain Yassin, kira hebat dah tu.

Selesai tamat hafalan As-Sajdah kelmarin, aku terus teringatkan kes Aisyah ni.
Sebak sangat rasanya.
Sungguhlah hidayah tu Allah yang punya.
Hati kita Allah yang pegang.
Kita tak berkuasa lansung atas diri kita sendiri.

Aisyah yang dulunya seorang yang alim, hafal surah As-Sajdah akhirnya diduga dengan ujian murtad.
Dan 2 hari lepas, aku yang pernah dihukum masuk neraka oleh manusia, diberi kesempatan untuk menghafal surah yang sama.

Benda-benda macam ni kalau difikir dengan lojik akal manusia, kita rasa tak lojik boleh berlaku.

Celah mana lojiknya someone yang ber-background agama penyudahnya murtad?
Bertambah tak lojiknya someone yang sinonim dengan baju tak cukup kain boleh berminat untuk menghafal Quran.

Tapi percayalah, selagi kita masih hidup, semuanya masih dalam ujian Allah.

Kalau kita boleh tentukan jalan hidup sendiri, dah tentu semuanya yang baik-baik je kita pilih.
Ending pun yang baik-baik je.
Tapi takdir kita Dia yang pegang.
Musibah yang berlaku pada orang lain kadang-kadang petunjuk buat kita.
Boleh jadi musibah yang menimpa Aisyah tu sebenarnya memberi kesan besar pada aku tanpa aku sedar.
Sejak kes tu, aku semacam attached to As-Sajdah.
Dalam hati aku always rasa terernya siapa yang hafal surah ni.
Tapi tak pernah tergerak nak menghafal pun.

Surah Sajdah membawa maksud 'sujud'.

Sujud.

Dia nak aku kembali ke pangkal jalan.
Tapi kejahilan dulu buatkan aku tak nampak hint ni.
Sedangkan setiap kali baca kes murtad, aku mesti teringat kes Aisyah and surah As-Sajdah.
Patut lah bila tamat hafal kelmarin, hati rasa sebak sangat-sangat.
Ini rupanya hint yang Allah sampaikan pada aku dari dulu.

Sujud.

Sujud.

Kembali ke pangkal jalan, Diana!

Allah, lambatnya aku baca hikmah.
Dari dulu rupanya hidayah ni dah memanggil-manggil tapi aku yang tolak, aku yang taknak ambik.

So, kalau dah berjaya hafal, kira done ke camana?

Belum lagi.

Seseorang akan diuji dengan apa yang mereka miliki.
Ketika dia memiliki ilmu, dia akan diuji dengan ilmu tersebut sejauh mana ilmu itu bermanfaat, sebab dia ada tanggungjawab menyampaikan ilmunya.

Ketika seseorang kaya, dia akan diuji dengan sejauh mana dia willing berkongsi.
Sejauh mana kekayaan tu mampu mensejahterakan keluarga dan orang-orang yang memerlukan.

Ketika jatuh miskin, pun diuji.
Sejauh mana dia berusaha dan berjuang untuk ubah nasib.
Sejauh mana dia mampu terima keadaan tu dengan tawakal.

Orang kata, lagi tinggi pangkat kita, lagi tinggilah tanggungjawabnya.
Lagi tinggi tanggungjawab, lagi tinggilah ujian.
Apa yang kita tak berjaya buat, itu ujian.
Apa yang kita berjaya lakukan hari ni, masih namanya ujian.
Belum tau lagi kejayaan kita hari ni boleh bagi manfaat hari esok.

Hidup adalah perjalanan pulang.
Kembali ke rumah.
Kembali kepada sumber kehidupan.
Kembali kepada kesempurnaan.
Kembali kepada Yang Paling Sempurna.

Kita di dunia umpama backpackers.
Mengembara, berhenti kejap kat satu tempat, kemudian bergerak lagi ke tempat lain dengan membawa apa yang perlu saja.
Selagi ada kesempatan, kumpullah apa yang boleh dikumpul buat bekal balik sana nanti.





Ni semua golongan bijaksana.
Tak dapat beli dengan harga booth?
Contohilah mereka ini yang beli GreenAard kat website.
Korang boleh dapat diskaun based on followers/friends kat FB.
Kita boleh trace berapa ramai followers korang and from there kita bagi discount accordingly.


2018-07-26

Mak jadi batu api



Entry 3 hari lepas.

Semalam ada sorang reader respond to this entry.
Dia kata dia adalah antara yang 'sound' mak dengan hukum agama.
Dia cakap waktu tu dia dah hilang sabar.
Puncanya, mak suka mengumpat.
Sampaikan dia dah hilang sabar sebab dah penat tegur cara baik.

Dia kata mak dia suka melaga-lagakan orang, sejenis batu api lah ni.
Suka melaga-lagakan orang yang takde kaitan dengan keluarga sendiri.
Senang cakap, mak dia ni suka masuk campur hal oranglah.

Ada 4-5 kes yang dia ceritakan.
Antaranya sebelum bulan puasa lepas adik ipar nikah, tapi majlis sanding dibuat lepas raya baru-baru ni.
Masa balik berbuka puasa di rumah mak, dia bawa sekali ribbon untuk buat bunga telur.
Mak nampak dia tengah buat bunga telur and perli, "Hai, senangnya orang sekarang nak kawen. Semua benda nak murah. Taknak beli, suruh orang buatkan."
Padahal dia dah bagitau dia sendiri yang willing nak buatkan.

Actually ada lagi kejadian yang happened selepas tu, tapi too detail untuk aku cerita.
Disebabkan dah hilang sabar, dia sound mak dengan hukum-hakam.
Dah tak boleh nak dibendung rasa sabar lagi apetah lagi bila suami dah start kecil hati dengan mak.

Now, keadaan masih belum ada penyelesaian katanya.
Cuma melalui cerita adik-beradik, mak sekarang tengah giat mencanang kat sedara-mara yang keluarga suami (suami reader ni) menghasut anaknya jadi kurang ajar.
Dia kata dia jadi tersepit antara jaga hati suami dengan jaga hati mak.
Tapi disebabkan mak dah melampau sangat jadi pada waktu tu dia memilih jaga hati suami.

Haihhh.
Memang susah kalau dah masuk bab-bab mak bapak ni, aku pun tak tau nak cakap apa.

Manusia memang ada ego-nya.
Mak bapak kita pun manusia, dah tentu ada ego-nya walaupun kat anak sendiri.
Memang stress anak kalau dapat mak bapak gini.
Masa tu la rasa nak lari dari rumah. Tak pun pikir nak mati.

Kita semua dididik di skolah untuk selalu bersikap baik pada orang tua, kan?
Tapi takde skolah untuk mengajar mak bapak supaya bersikap baik pulak ke anak, betul tak?
Kalau ada, mesti ramai yang hantar mak bapak pi skolah tu. Haha.

Sebenarnya tak banyak yang kita boleh ubah kalau mak bapak bersikap macam tu.
Macam yang selalu aku kata, kita nak ubah orang payah.
Lebih baik ubah diri sendiri.

Caranya?

Bila dengar mak kau ada hawa-hawa nak ajak mengumpat tu, kau jangan respond.
Kalau kau terpaksa dengar pun, cukup dengar je.
Jangan tanya-tanya atau trigger apa-apa yang boleh membuatkan dia makin rancak mengumpat.
Kau buat je dengar sambil-sambil tengok henfon.
Tak pun kau buat-buat ada call masuk. Pastu bangun, blah.
Cukup 4-5 kali buat macam tu, tobat dia tak ajak kau mengumpat dah.

Kadang-kadang mak-mak kita ni bukan apa.
Dia duduk rumah takde sape nak melayan dia bersembang, jadi sesekali kita balik tu dia nak berborak.
Kebanyakkan mak-mak bapak kita ni bila dah pencen, dunia dorang hanya berkisar kat sekeliling dorang je.
Tak banyak dah benda yang dorang tau that's why dorang suka bersembang hal orang dari hal-hal lain.

Toksah keluarkan hukum-hakam segala. Buang masa.
Mak bapak ni umpama suami juga.
Level dorang lagi tinggi dari kita.
Apa yang kita cakap walaupun betul, tetap susah untuk mereka terima.
Itu biasalah.

Boleh lah kalau nak cuba nasihat tapi santai-santai je.
Jangan nampakkan sangat dorang punya jahil tu (walaupun memang jahil), sebab itu akan membuatkan ego mereka tercabar.
Walaupun apa yang kita cakap tu memang betul dari segi hukum, just don't.
Especially kalau dorang respond nasihat kita dengan macam-macam alasan, takpe. Kau dengar je.
Kemudian kau sampaikan pulak pendapat kau, tapi nada-nada santai.
Sebenarnya dorang terkesan dengan apa yang kita sampaikan, cuma waktu tu dorang taknak terima
Nanti sebelum tido mesti dorang pikirkan balik kata-kata kau.
So, jangan harsh. Wat lek wat pis je.

Atau yang paling senang, jauhkan diri dari berdebat.
Apa dorang cakap tu kau diamkan je kalau tak suka.
Jangan 'iya', jangan 'tak'.
Tak ada penghujungnya kalau berdebat dengan orang tua lagipun takut terkeluar bahasa kasar dari mulut kita.
Kalau memang tak setuju maka diam je.

Tapi diam bukan bermaksud mendiamkan, ya.
Kalau kejenya jadi batu api dan mengumpat 24 jam, takkan nak diamkan je.
Itu mak kita, esok lusa orang keliling dok mengata mak kita, kita jugak yang marah.
Jadi sebelum satu kampung bercakap pasal dia, lebih baik kita do something.
Buatlah ikut mana pun yang penting, jangan sampai derhaka.
Zaman sekarang semua ada whatsapp group, kan?
Hantar lah video-video agama or quote-quote agama tu dalam grup.
Maybe dari situ nanti bertambah ilmu dan kesedarannya.

Orang kata takkan datang asap kalau takde api.
Takde orang yang akan start marah atau membebel kalau takde bersebab.
Sama lah macam mak kita.
Kalau semua benda tak berkenan kat mata dia, kalau kat semua orang dia tak puas hati, maybe boleh selidik apa sebenarnya yang dah buat dia bengkak.
Kadang-kadang puncanya lain tapi dia lampiaskan marah tu kat kita.

Alah, macam kita jugak lah.
Sakit hati kat orang lain, tapi lepaskan marah kat orang lain.
Samalah tu.

Memang kesian kalau mak kita umur dah 60-70 tahun masih lagi suka mengumpat, suka jadi batu api and suka berdengki-dengki dengan orang lain.
Patut umur-umur macam ni dah tak patut nak sibuk hal orang, patutnya sibukkan hal dengan urusan akhirat.
Tapi tu la, bila anak-anak semua dah berkerjaya, ada mak bapak yang suka berlumba-lumba anak siapa lagi berjaya.
Anak siapa bawak balik kereta besar.
Anak siapa bawak balik menantu cantik/hensem.
Anak siapa kerja besar.

Pergi surau kawan bagitau "Minggu depan saya ke Amareka. Anak nak bawak berjalan".

Pastu mak di sini pun telipon anak dia "Anak makcik Siah bawak dia pi Amareka minggu depan. Kau bila nak bawak mak pulak?"

Haaa....gitu.
Kadang ada mak bapak yang perangai boleh tahan menyakitkan hati.
Yang makin tua makin kejar dunia pun ada.
Ye la boring agaknya terperap kat rumah.
Tapi kalau tak demand takpe.
Ini mintak yang tak terjangkau dek akal, Amareka dia mintaknya.

Oh yes, entry aku yang pi Langkawi hari tu ada gak sorang reader ni kata dia teringin nak family gathering macam tu.
Tapi mak bapak dia tak nak kalau duduk villa-villa atau homestay.
Nak duduk hotel je.
Pernah sekali bawak mak dia pi hotel 3 star.
Belum check in lagi, mak dia dah komplen macam-macam.
Cuti raya lepas ajak mak bapak gi holiday, duduk homestay sebab semua adik-beradik join sekali.
Mak dia masam je muka sebab anak-anak tak book hotel.

Amboiii makcik.
Demand gitu.

Aku pulak selalunya akan duduk hotel. Lagi selesa.
Tapi hari tu kebetulan book villa sebab En Wan takkan nak duduk hotel yang sama.
Sejenis perangai yang aku tak paham jugak dia ni.
Kebetulan pulak semua adik-beradik En Wan nak tumpang, jadi mak mertua aku tak kisah.
Lagi tido bertimpa-timpa lagi dia suka sebab itulah masanya nak berkumpul anak-beranak.
Bila anak-anak sendiri dah semakin tua, asalkan dapat berkumpul dah seronok dah dia kata.
Tak kisahlah tido atas simen pun.

Sesetengah mak bapak tak faham yang anak-anak bukannya berduit sangat.
Kita ni ajak dia holiday biar dia tak boring duduk kat rumah, tapi dia demand macam-macam pulak.
Entah lah, kalau melibatkan orang tua, aku pun jadi tak reti.
Penyudahnya, takyah ajak lah.
Belikan buah tangan je. Hahaha.




Hari ni hari kedua di Kompleks PKNS Shah Alam.
GreenAard ada di sana dari 10am-9pm.
Aku ada di sana 1.30-2.30pm

Semalam ramai yang whatsapp untuk dapatkan harga sama macam booth.
Sorry, ini memang harga untuk those yang datag ke booth saja.
Kalau korang nak harga diskaun, kita boleh checkkan balance points.
Maybe boleh deduct dari situ.



2018-07-25

Faraj longgar sebab banyak .....? Salah!




Ni jangan pulak kata aku tayang pepek orang.
Itu cuma replika saja.
Replika beberapa jenis bentuk labia (bibir faraj).

Bukan apa, menjak Herba Rahsia Rimba (HRR) dah on market, macam-macam questions yang 'pelik-pelik' yang aku tak pernah dengar selama ni, muncul.
Maklumlah selama ni aku banyak attend enquiries pasal general health.
Menjak HRR released, macam-macam soalan tentang masalah orang pompuan aku dapat.

Rupanya ramai yang ada masalah dengan sex life.
Tapi malu-malu nak cerita.
Gamaknya yang beli ni memang pembaca blog jadi senang dorang nak bercerita dengan aku.

Sebenarnya, tujuan aku create HRR ni lebih kepada untuk those yang ada masalah irregular periods and keputihan.
Kebanyakkan yang guna GC Plus kata period dorang jadi regular dan keputihan berkurang.
Tapi masalahnya, dorang ni bukan kategori over weight pun.
Sedangkan GC Plus tu khusuu untuk bantu kurangkan berat badan.
Jadi, aku rasa kesian pulak kat dorang ni.
Ye la, dorang tak gemuk pun, tapi disebabkan nakkan benefit regular period tu, maka terpaksa spend sampai RM90.

That's why aku create satu produk khas untuk tujuan period and keputihan, which is Herba Rahsia Rimba.
Kebanyakkan bahan-bahan yang aku guna dalam HRR memang tujuannya untuk 2 benda ni.
Aku tak berapa fokus sangat untuk sex life sebab bagi aku, kalau badan kita sihat, period kita lancar, keputihan takde, insyallah sex life akan jadi baik dengan sendirinya.

Tapi memang dalam HRR ada bahan to improve sex life pun.
Cuma, bahan-bahan tu fungsinya lebih kepada kesihatan dalaman wanita.
Orang-orang kita ni je yang suka sangat highlite pasal sex kalau bab produk-produk jamu.
Macam dah tak keje lain nak beromen 24 jam. Nyampah pulak aku.

Contohnya yang selalu dihighlite - BOLEH MENGETATKAN FARAJ.

Ada salah faham kat sini.
Some people percaya faraj jadi longgar lepas bersalin.

That's not actually true, though.

Faraj kita (wanita) bersifat elastik.
Dia boleh support benda yang masuk (penis) dan benda yang keluar (anak).
Tapi, faraj akan kembali ke bentuk asal.
Maybe faraj boleh longgar sikit bila dah berumur atau beranak banyak kali tapi ia takkan lose its stretch permanently.

Faraj longgar ni semua mitos nak malukan perempuan je.
Orang zaman dulu gunakan ayat "faraj longgar" ni untuk refer pada perempuan yang suka bertukar-tukar lelaki. Tu je.
Tapi dah melalut-lalut pulak sekarang.
Orang sekarang ingatkan bila beromen banyak kali, faraj akan longgar.
Takde maknanya!

Yang lagi merepek, beranak baru sorang dah gelabah nak ketatkan faraj.
It's natural bila faraj berubah sikit lepas bersalin
Tapi after a few days, dia akan patah balik bentuk asal.
Cuma, kalau beranak banyak kali, yes, akan longgar sikit.
Setakat sorang dua anak tu takde maknanya nak longgar.

Yang dah terasa faraj longgar tu jangan risau.
Memang HHR ada bahan yang boleh ketatkan balik faraj.
Tapi sebenarnya, kalau nak cepat ketatkan faraj kena buat yoga atau exercise 'kemut and lepas'.
Yang ni dulu dokter yang bersalinkan Redza ajar aku untuk buat.
Masa dia ajar tu kitorang tak tau pun akhirnya aku akan bersalin ikut perut.
Rupa-rupanya Redza tak keluar ikut bawah pun.
However, aku amalkan jugak senaman ni sebab faraj kita bukan saja akan longgar bila dah beranak banyak kali.
Bila dah mencecah 35 tahun, faraj dah start longgar secara semulajadi, that's why aku buat senaman tu.

Kalau malas exercise, boleh ambil HRR.
HRR ada bahan yang bantu ketatkan faraj.
Cuma, tak boleh diamalkan setiap hari.
Aku pelik bila orang makan jamu balun everyday.
Jamu bukan macam herba, dik.
Herba tu macam bahan-bahan dalam GC Plus, boleh dicekik hari-hari.
Jamu lain, sifatnya lebih panas dari herba. Tak boleh dicekik hari-hari.

That's why untuk pompuan lepas bersalin, kena ambil HRR pada hari ke-30 berpantang.
Ambil 7 hari berturut-turut.
Lepas tu boleh ambil selang sehari.
Walaupun darah belum kering tak apa, ambil je pada hari ke -30 tu.
Sebab waktu tu darah dah hujung-hujung, jadi fungsi HRR untuk cuci darah-darah yang masih tinggal.
Waktu ni dah boleh kecutkan rahim sekali.

Tapi menopaus memang buatkan kulit pada faraj menipis.
Pulak tu bila menopause, paras estrogen menurun.
Our natural lubricant tak cukup untuk penetration (penis).
Dah la kulit faraj menipis, lubricant pulak kurang, itu yang jadi sakit.
Bila sakit, keinginan pun jadi menurun.
Jadi ia bukanlah kerana faraj longgar sangat.
Faraj tak longgar mana tapi the sensation dah berubah.

Kalau tengok video kat atas tu pun boleh nampak faraj kita berbeza-beza.
Datang dalam pelbagai bentuk, saiz, dan warna (wahhh gitu).
Even bau pun lain.

Aku tau, ramai pompuan risau bila tengok faraj dorang macam 'tak normal'.
Sebenarnya normal, memang bentuk tak sama.
Yang tak normal tu bila rasa sakit atau tak selesa.
Yang tu baru tak normal.

Tapi, bentuk-bentuk bibir faraj yang berbeza boleh datangkan masalah yang berbeza.
Ada sorang reader ni kata nak guna HRR.
Dia kata dia dah guna macam-macam produk tapi faraj dia tetap gatal-gatal especially time period.
Dia guna pencuci sirih pedih sangat pulak.
Aku suruh dia jumpa dokter dulu untuk check.
Tak pasti dia dah jumpa ke belum sebab senyap je.
Tapi aku rasa dia punya bibir faraj belah dalam tu terbonjol keluar.
Maknanya bahagian yang terkeluar tu akan rub pada spender, lama-lama skin jadi irritate and ada infection.
Apetah lagi time period, lagi la.

Kes-kes macam ni kena pi jumpa dokter, memang boleh buat surgery.
Masa aku keje Prudential dulu, ada satu polisi tu dia kepilkan sekali dengan medical history tulis situ "labioplasty".
Itulah first time aku dengar nama labia.
Terus consult dokter kat bawah, then dokter tu kata ini bukan serious issue pun, cuma kulit faraj berlebih.

So, kalau korang dah try 10 macam jenis jamu tapi infection masih tak hilang, jangan simply salahkan produk ya.
Orang sekarang ni bukan boleh, asal tak betul sikit je salahkan produk dulu.
Kena jumpa dokter dulu check apa yang menyebabkan gatal-gatal.
Boleh jadi infection bacti, yis atau labia problem tadi.

Tak semua faraj yang gatal-gatal tu puncanya dari yis (candida).
Dan tak semua lendir yang keluar dari faraj petanda ada jangkitan.

Jangan gelabah sangat.

Faraj yang sihat memang ada bakteria.
Tapi bakteria baik dan jahatnya seimbang.
Dan faraj yang sihat tetap hasilkan lendir warna putih tapi tak berbau busuk (dia ada bau jugak cuma bau asli, bukan busuk).
Dan berapa banyak lendir yang keluar juga bergantung pada tahap hormon, bukan semata-mata infection.

Perempuan yang berumur 40 ke atas macam aku ni, hormon estrogen makin lama makin menurun.
Ibu-ibu yang menyusukan anak pun hormon estrogen akan menurun.
Estrogen yang rendah boleh menyebabkan lapisan faraj jadi tipis.
Ini semua punca gatal-gatal dan sakit.
Tapi simptom ni boleh hilang once stop menyusukan anak atau bila estrogen meningkat.

Itulah sebenarnya fungsi HRR.
HRR banyak main dengan bahan yang boleh seimbangkan hormon estrogen.
Bila hormon estrogen seimbang, badan jadi lebih subur, kitaran haid become normal, masalah gatal-gatal hilang and yang penting kurangkan efek menopause pada wanita 40 ke atas.
Bukan untuk seks semata-mata, ya.

Kalau nak tanya apa-apa boleh la whatsapp admin GreenAard atau live chat kat website www.greenaard.com.

Atau nak lagi senang, datang :

Kompleks PKNS Shah Alam
25-28 July 2018 (start hari ni).
Booth U3 GreenAard.

Boleh dapatkan consultation di sana dari team GreenAard.
Produk semua harga booth, termasuk Herba Rahsia Rimba.
Aku ada di sana everyday dari 1.30-2.30pm.




Sorry ya, kita tak bawa bawal atau koleksi Fleur by Mrs Him ke PKNS Shah Alam.
Organizer tak allow pakaian untuk event di sana sebab di PKNS sendiri dah ramai vendor tetap yang jual baju.
Kalau nak beli bawal ni, KLIK SINI.

2018-07-24

Cinta Kenangan Silam


Aku rasa di kalangan reader blog ni, boleh tahan ramai yang ada masalah susah nak move on dengan cinta kenangan silam (Mael XPDC satu!).

Jumaat lepas, entry pasal 'move on' tu ramai yang email tapi masa tu aku kat Langkawi, jadi aku tak dapat nak concentrate me-reply.
Lagipun masa tu mood bercuti.
Aku baca gitu-gitu je dah sebab isinya semua sepesen, jalan cerita je lain-lain.

Ada yang cerita dah 3 tahun single lepas putus tunang, masih tak boleh lupakan bekas tunang padahal orang tu dah kawen dah anak.

See?

Orang tu dah bahagia kot!
Ya ampunnnnn, janganlah terikut-ikut sangat dengan perasaan.
Kalau berpisah mati tu lain cerita, ini orang tu dah siap ada anak tapi kita dok lagi mengingat benda yang dah lepas.
Kenapa nak menyeksa diri?

Salah satu yang menyiksa diri macam ni adalah En Wan.

Kawan dia kata 8 bulan dia menangis kena tinggal dek awek.

Bodoh.

Aku penah tanya dia, apesal yang sampai 8 bulan meratap?
Dah takde pompuan lain kat Jepun tu sampai nak meranakan diri sendiri?

Dia kata sebab sayang sangat.

Oklah fine, sebab sayang.
Masalahnya orang tu pegi kat lelaki lain!
Clearly dia taknak kat kau, dah kenapa nak meratap?

Eii kalau aku sorry la weh aku nak meratap berbulan-bulan.
Kau tak suka kat aku, aku blah.
Walaupun possibility nak dapat pengganti tu nipis, tapi at least aku tak menyiksa jiwa aku.

Entahlah, maybe pengalaman pahit dari kecik buatkan aku jadi 'keras hati'.
Cukuplah kot dari kecik asyik nak pleased orang lain.
Dari kecik asyik nak telan je apa orang kata kat aku.
Maybe dek kerana tu dah besar-besar ni aku dah tak kuasa nak hadap sikap orang yang buat taik kat aku.

Kau taknak kat aku? Ok fine, kita bawak haluan masing-masing.
No turning back.
And you will never get second chance from me.
Kau rasa kau push aku, aku tak boleh push kau balik?
Try me.

Tak semua hubungan berakhir happily ever after.
Adakalanya Allah pertemukan dua orang untuk sama-sama belajar sesuatu sahaja, bukan untuk hidup bersama.

Salah satu cara untuk move on adalah dengan bagi peluang kat orang lain.
Cubalah untuk love orang lain.
Dah ramai dah yang cuba cara ni, alhamdulillah berhasil.

The thing yang buatkan kita susah nak move on is kita takut dan tak tau if orang baru tu ada perasaan yang sama terhadap kita atau tak.
Kita takut kecewa lagi sekali.
But come to think of it, kalau kita tak try, mana nak tau, betul tak?

Hidup ni umpama gambling, bermain dengan risiko.
Kalau semua benda nak smooth, mana nak datang pengalaman.
Kalau semua yang kita nak senang tercapai, kita takkan merasa perlunya berdoa dan bergantung pada Allah.

Dia macam ni la ya.
Bila dah break, kalau hanya kita je bersedih sedangkan orang di sana dah start enjoy life, ok ini indicator paling jelas.
Maknanya kita sorang je yang concern pada perhubungan yang dah berakhir ni.
Tolonglah janganlah letakkan diri kat level bawah dengan meratap menghiba kat orang yang dah taknak kat kita.
Macam dah takde orang lain, yang itu jugak kau nak.

Kat situ pun dah nampak kau sorang je yang making effort untuk mengenang memori dulu.
Yang dia nya dah selamat buat preparation nak bertunang dengan orang lain.
What's the point hold on?
Hati kita akan jadi lebih sakit kalau kita tak let go.

Ada sorang reader tu cakap dah pernah putus sambung putus sambung 3 kali.
Dia kata ada satu quote tu cakap "Kalau dua orang yang sering bergaduh tapi tak pernah mahu berpisah itu tandanya masih sayang each other".

Adui, gelak akak tau, dik.

Quote tu jelas cakap "tak pernah mahu berpisah..."
Kalau dah sampai 3 kali putus sambung, tu bukan tanda masih sayang, dik.
Tu tandanya belum matang 😂😂.
Asal bertekak, putus.
Hulur burger, sambung balik.
Lagi sebulan bertekak, putus balik.
Pastu lepas seminggu sambung.

Mesti tau masa bila kita harus bagi dia peluang lagi sekali, and masa bila perlu stop bagi peluang.
Ada sesetengah orang, dia 'pegang' kita dengan cara tarik tali.
Bila kita menjauh, dia tarik hati kita dengan kata-kata manis.
Bila kita dah start bagi peluang nanti dia buat perangai balik.
Pastu kita bengang dan menjauh, dia mendekat semula.

Yang lagi best tu, bila kita menjauh nanti dia tanya soalan-soalan yang buatkan kita rasa bersalah.
Dah macam kita pulak yang merosakkkan hubungan, padahal dia yang puncanya.

"Semudah tu ke awak nak putuskan hubungan after all these years kita dah spent bersama?"

"Semudah itu awak nak membunuh semua rasa yang pernah ada untuk kita?"

Eh, mujur aku membunuh rasa je tau, kalau boleh dengan kau-kau sekali aku nak bunuh!

Kau tak penat ke kena tarik tolak macam ni?
Jenis macam ni, dorang bukan kisah pun.
They don't care to make you stay pun.
Boleh jadi dia tak sedar pun dia tengah menyakitkan hati kita dengan perangai yang macam tu.
This is unfair.
Just let them go and start over.

Bergaduh dan berselisih pendapat dalam satu perhubungan, itu biasa.
Tapi, kalau lebih banyak bergaduh dari bertenang, that's not a good sign.
Not worth the heartache.
Buat apa berada dalam perhubungan kalau hati lagi banyak sakit dari gembira?
Kalau lagi banyak memendam rasa, menahan rindu, jangankan nak terima call, kita nak call dia pun susah - itu dah nampak tanda-tanda he/she doesn't appreciate you.
Kalau di pihak kita dah usaha macam-macam untuk dapatkan perhatian tapi masih lagi tak dapat attention you deserve, boleh dah kot pikir-pikir untuk angkat kaki.

Aku boleh tahan long distance relationship.
Dah pernah cuba masa bercinta dengan En Wan.
Waktu tu facetime takde lagi, skype pun takde.
Memang harap kat phone calls, email and surat je.
Nampaknya we both takde masalah tak bersua muka asalkan communication ada.

That's why aku sangat percaya dengan communication.
Kalau dalam mana-mana perhubungan tak ada komunikasi atau komunikasi sangat kurang, tak payah lah teruskan dengan hubungan tu.
Cuba pikir lojik, dah la jumpa pun jarang, kalau setakat call and whatsapp pun liat, kau rasa kau nak harap apa kat orang macam ni bila hidup bersama nanti? Ce pikir.

Lagi satu, dalam perhubungan perlu transparent.
Jangan sampai kita banyak tertanya-tanya.

Always wonder apesal dia masih online kat whatsapp pukul 12 malam tapi tak chat dengan kau pun?
Always wonder apesal dia semakin jarang call?
Always wonder kenapa lately ni dia always outstation?
Kenapa dia selalu balik lambat and keluar malam?

Kalau benda-benda macam tu dah start berlegar-legar, itu tandanya kau dah start sense something wrong dengan relation.

First thing first - bertanya terus pada dia.
Kalau jawapan memuaskan, ok lah takpe.
Tapi kalau jawapan pusing-pusing dan ada hawa-hawa nak mengelak dari menjawab soalan, please take yourself out of this maze, that's it.

Awak rasa saya ada masa untuk sakit kepala?
Sorry, saya takde masa nak memenuhkan kepala saya mikir kenapa awak macam ni kenapa awak macam tu.
Selamat jalan Romeo jawabnya.

Memang ada manusia macam ni.
Dia suka buat kita terikat dengan dia tanpa kepastian.
Nak kata ada macam takde, nak kata takde macam ada.

Sebabnya?

Sebab bagi dia, kita terlalu setia dan tak mungkin tinggalkan dia.
Atas dasar tu dia buat kita sesuka hati.
Kalau dia geram, dia lepaskan marah kat kita.
Kalau dia ada masalah, kita tempat dia luahkan masalah.
Kalau dia tengah boring, dia cari kita.
Kalau dia tengah happy, kita pun dia lupa.

Jenis ni tak layak untuk dipertahankan.
Kerana hidup bersama dia takkan menjadikan kita bahagia pun.
Lepaskan je, itu akan buat kita lebih tenang.
Berhenti jadikan dia prioriti dalam hidup kita.

Kalau kita berani create relationship, kita mesti berani untuk pandu this relation sebaik mungkin.
Try your best to make your relationships work.
Tapi tak salah kita nak walk away kalau relation tu tak menjadi.
Kerana memang ada relation yang takkan menjadi no matter how hard we try.
Kalau kita stuck dalam relationship macam ni, be mature about it. Stop je lah.
Lagi cepat kau stop, lagi cepat korang boleh move on.




Esok sampai Sabtu, GreenAard ada di PKNS Shah Alam.
4 hari ya.
Aku akan standby kat sana dari pukul 1.30-2.30pm, EVERYDAY.
Siapa nak tanya direct kat aku tentang produk GreenAard, meh la datang ke booth U3.
Macam biasa, setiap kali bukak booth, harga GreenAard pun jadi harga booth.


2018-07-23

Ikutlah dengan ilmu




Melalui email ni, jelas reader ni maksudkan solat fardu berjemaah.

Ladies, please jangan rumitkan perkara yang kita rasa penting padahal ianya tidak penting kerana ada yang jauh lebih penting.
Perlu tahu bahawa hukum melaksanakan solat fardu secara berjemaah bagi lelaki adalah di masjid, bukan di rumah.
Lebih afdal suami bersolat di surau atau masjid kecuali kalau takut isteri melambat-lambatkan solat jika suami tak ada di rumah, maka pada waktu ni lebih afdal buat di rumah.

Bukan tak boleh berjemaah di rumah, bukan tak boleh ajak suami berjemaah, tapi kita sebagai isteri pun mesti tahu hukum.
Jangan sampai kita bertekak dengan suami untuk perkara yang sebenarnya tidak perlu digaduhkan.
Jangan kita anggap suami yang taknak bersolat jemaah dengan isteri tu tak cukup imannya.
Yang patut kita risau adalah kalau suami kita tak bersolat.
Itu lagi penting untuk kita gaduhkan.
Kalaulah suami dianjurkan solat jemaah kat rumah, takkanlah Rasulullah saw sampai nak bakar rumah-rumah orang yang tak berjemaah kat masjid, ye tak?

Kita as isteri boleh usaha untuk sesekali pujuk suami untuk jemaah sama-sama, tapi tak perlulah sampai nak bertekak tentang ni.
Kadang kita rasa suami tak cukup beriman dan tak tinggi ilmu agama hanya kerana dia tak pernah ajak isteri berjemaah.
Sedangkan boleh jadi kita sebenarnya yang belum faham ilmu.
That's why ustaz aku always pesan, kalau kita berdepan dengan ujian atau musibah walaupun ujian itu berkaitan dengan karakter orang lain, kita yang kena buat solat taubat dulu.
Boleh jadi itu ujian untuk kita tapi Allah datangkan melalui orang lain.

Tak apa, to this reader anggaplah benda ni petunjuk dari Allah untuk kita sama-sama belajar sesuatu.
Kalau tak jadi hal ni, sampai bila-bila agaknya kita dok ingat itulah (jemaah di rumah) yang mesti diperjuangkan, betul tak?

En Wan tak solat di masjid/surau.
Dia di rumah saja (just in case kalau nak tau lah).
Dan aku pun tak pernah hint-hint suruh dia solat kat surau.
Cukuplah dia tak tinggal solat, tak tinggal solat Jumaat, tak tinggal terawikh bulan puasa dan selalu check aku "Di dah solat?".
Aku sangat percaya, kalau solat kita benar, sooner or later solat itu yang akan membawa kita dekat kepadaNya secara berperingkat-peringkat.

Ada satu email aku pernah terima 2 tahun lepas.
This lady bagitau aku dia always join group feeding the homeless.
Dia kata, nak sedekah tak mampu, jadi apa yang dia buat dia always join grup-grup yang bagi makan kat gelandangan.
Tolong masak, tolong kutip sumbangan and distribute food malam-malam.
Distribute makanan cuma 2 minggu sekali (kalau tak salah).
Tapi proses kutip sumbangan, beli barang, masak and miscellaneous ambik masa juga.

Program kebajikan yang dia join ni buatkan dia bergaduh dengan suami.
Suami marah dia suka join benda-benda macam ni.
Dia kata selama dengan suami, suami tak pernah ajar dia bersedekah, tak pernah dedahkan dia dengan kerja-kerja kebajikan.
Jadi, bila dia found this group, dia anggap ini cara Tuhan jawab doa-doanya.
Last-last dia suggest suami untuk kawen lain so that suami dia tak bising-bising.
Suami pun kawen lain.

Tapi, sejak suami kawen lain, dia gelisah.
Walaupun dia buat kerja kebajikan, hati tetap tak tenang.

Aku tanya dia "Awak buat kerja ni niat kerana apa? Kerana Allah, atau kerana awak nak orang nampak awak sebagai icon masyarakat?"

Lama dia tak reply.
After a few months dia reply.
Dia kata dia dah bercerai dengan suami.
Lepas dia sedar ketenangan dia yang sebenar adalah berkhidmat untuk suami, dia berusaha nak pisahkan suami dengan madu dan nak family jadi macam dulu semula.
Tapi last-last dia mintak cerai sebab suami tak nak ceraikan madu.

Frust betul aku baca email dia.
Sedih sebab kebanyakkan dari kita tak buat sesuatu dengan ilmu, hanya ikut-ikut orang.

Tak salah nak buat kerja kebajikan.
Tak salah nak sedekah.
Nak jadi icon masyakarat pun tak salah.
Tapi jangan sampai kita dahulukan yang tak penting dan abaikan yang jauh lebih penting.
Dan jangan sampai kita anggap kita lebih baik dari orang lain hanya kerana kita banyak buat kerja kebajikan.

"Setiap kita adalah penggembala dan kamu akan ditanya tentang gembalaanmu. Khalifah (pemimpin) adalah penggembala, seorang lelaki adalah penggembala atas penghuni rumahnya, wanita adalah penggembala atas rumah suaminya dan (penggembala atas) anaknya. Maka setiap kamu adalah penggembala dan setiap kamu akan ditanyakan tentang gembalaannya" (HR. Al-Bukhari).

Kita always question role orang lain, tapi kita sendiri tak jalankan role kita dengan baik.
Kita selalu nampak yang buruk pada orang lain tapi terlupa nak check buruk kita kat mana.
Kita rasa bila kita rajin sedekah, rajin buat kebajikan di luar, maka kita lebih dekat dengan Allah.

Belum tentu.

Tergantung pada niat.
Kalau niat kita benar, segalanya akan jadi mudah.
Tapi kalau niat kita ke lain, hati takkan jumpa tenang.
Last-last dapat penat.

Tak layak kita (isteri) mengetepikan tugas kita sebagai isteri atas alasan dakwah.
Tak patut kita mengetepikan masa untuk keluarga atas alasan halaqah.

Betul, kita semua berlumba-lumba nak buat benda baik.
Tapi menjaga hak suami juga adalah tugas dan dikira sebagai ibadah.
Ibadah means pahala.

Utamakan apa yang lebih utama.
Berdakwah sampai mengabaikan hak keluarga bermakna mengabaikan kewajiban.
Mengabaikan kewajipan sama dengan mengabaikan hak suami.
Mengabaikan hak suami adalah kufur terhadap suami.
Wanita yang kufur kepada suami duduknya di......? (sambung sendiri)
Jadi berlindung daripadanya.

Oh by the way, itu terpakai untuk lelaki yang benar-benar menjadi suami ya, bukan lelaki yang tau goyang telo saja.
Kalau dapat suami yang tau main telor je, itu kita angkat kaki, jalan!

Nak mendekatkan diri dengan Allah ada banyak cara.
Sedekah, buat kerja kebajikan dan solat jemaah dengan suami cuma salah satu darinya.
Kenapa kita taknak pilih cara lain?
Kenapa kita mati-mati nak buat yang itu juga sampai perlu bergaduh dan bercerai-berai?
Inilah yang dikatakan, niat di hati nak buat pahala tapi rupanya lagi banyak buat dosa.

Oh ada satu cerita from ustaz tentang salah sorang bekas studentnya.
Belajar agama sampai menyinggung hati parents sendiri.
Mentang-mentang blaja agama, apa yang mak bapak dia buat semua dia salahkan.
Sampai bapak dia jumpa ustaz bagitau "Anak saya sejak blaja agama, kami ni dia anggap jahil. Segalanya dia berhujah tentang hukum".

Ni kalau dapat kat aku, memang aku bagi siku.
Kita ni blaja agama untuk perbetulkan diri, bukan dengan ilmu kita tu buatkan kita perati orang lain dan jatuhkan hukum.
Mak bapak kita ni boleh jadi tak sepandai kita, boleh jadi dorang jahil.
Tapi, dorang jahil sebab apa?
Sebab masa muda dulu tak sempat nak attend kelas agama kerana menjaga kita yang 24 jam berkepit celah tetek taknak lepas!
Dorang tak sempat nak tambah ilmu sebab sibuk buat OT dek kerana nak beli makanan supaya kau tak kebulur.
So kau jangan biadap sangat dengan mak bapak ya.
Elok-elok Tuhan dah bagi peluang blaja agama sesuka hati kau nak cakap mak bapak kau jahil.
Kalau betul pun jahil, bimbing baik-baik.
Elok-elok dapat pahala, karang terus junjung dosa.





Khamis lepas aku up video kat FB kan.
Hari ni aku cuba ambik se-close yang boleh untuk tunjuk beza sebelum and selepas.
Masih ada jeragat yang belum clear lagi, tapi dah banyak improvement dari dulu.
Klik gamba kalau nak kira berapa banyak jeragat yang dah hilang :)
Gigih la aku ambik gamba naked face pagi-pagi tadi.



2018-07-22

Family trip tak dirancang


Khamis lepas pukul 3am, kitorang gerak ke Perlis untuk ke Langkawi.
Minggu lepas minggu pulang bermalam (PB).
Selalunya Redza akan balik, tapi kali ni cuma cuti 2 malam je, so better kitorang je la pi sana.
Setakat 2 malam tak banyak sangat duit spend kalau ke sana.
Tapi kalau cuti sampai 3-4 hari tu, better kau balik je la rumah.
Karang kalau satu family duduk sana sampai 3-4 hari dah berapa banyak aku spend pulak.
Karang kejap-kejap aku singgah Haji Ismail.
Gugur bulu-bulu badan laki aku.

Plannya nak gerak lepas Subuh.
Tapi En Wan too excited kali ni nak ke Langkawi.

Pertamanya, nak jumpa anak dia sebab dah sebulan tak jumpa.

Keduanya, kali ni kitorang ke sana bukan sefamili tapi ramai juga.

Kisahnya, Sabtu lepas anak Kak Ngah bertunang, jadi orang Terengganu turun KL untuk attend majlis tu.
Kak Long plan dah alang-alang anak dia nak ke Perlis, dia nak ikut.
Abang En Wan pun datang juga follow Kak Long, jadi dia pun ikut ke Perlis.
Dorang tak tau yang kitorang nak ke Langkawi Khamis tu.
So bila kitorang cakap nak ke Langkawi, Kak Long nak join sekali lepak Langkawi.

Mujurlah jugak kali ni kitorang tak book hotel.
En Wan nak try duduk Fuuka Villa.
Villa ni ada 2 bilik and hall dia sangat besar.
So En Wan tanya aku boleh ke adik-beradik dia tumpang tinggal sekali.
Aku no hal, lagipun kan bawak mak sekali.
Biarlah mak seronok kumpul anak-anak dia setempat.
Asalkan bilik tido aku selesa untuk aku tido laki bini, dah ok dah.
Yang lain aku takde hal.

Jadi, dek kerana excited sangat, En Wan takleh tido sepanjang malam.
Pukul 2.15am kitorang bangkit, siap-siap mandi semua then zasssss gerak.
Pukul 4.30am singgah Tapah pekena nasik lemak feveret and teh tarik.
Aku dengan En Wan je makan berdua, mak nak tido dengan Rayyan dalam kereta.
Then pukul 6.20am singgah RnR Sungai Perak untuk Subuh.

Alhamdulillah, cuaca memang ok, tak hujan tak apa.
Stop lagi kat RnR Gurun untuk isi minyak.
Just nice sampai kat homestay Kak Long di Arau around 9am.
Mandikan Rayyan, pastu terus gi bfast kat Jejawi.



Lupa nama kedai ni tapi dia macam small food court, siap ada jual Dim Sum.
Sampai pun dah nak dekat pukul 10am, apa ajelah yang ada.
Roti canai pun yilek.
Jadi, aku order soto. Boleh tahan lah.

Habis makan, ada sorang reader lelaki tegur.
Lupa pulak nak tanya sape nama, tapi staff UniMAP. *hai, if you are reading this*



Cucu kitorang, Harraz.

Dia ni always travel ikut nenek (Kak Long) sebab mak dia dokter, payah dapat cuti.
Jadi dia always 'lone ranger', ikut sesape je jalan-jalan.
Dah tak kisah dah tercampak dalam kereta sesape pun walaupun takde nenek dia, dia ok je.
Ni dalam kereta aku, nenek dia kereta lain.
Harraz ni iras-iras Redza masa kecik, kan?



Plan asalnya, villa kitorang ada tambahan 3 dewasa je - Kak Long, Abang Rosdan and Amir (anak Kak Long).
Rupanya sorang lagi anak Kak Long yang kawen raya ketiga hari tu datang naik bas from Dungun nak join sekali.
Pastu pagi tu mak si Harraz ni cakap malam tu dia nak naik bas ke Perlis, nak join ke Langkawi gak.
Dah ramai-ramai tu kan, mestilah seronok.

So now ada 9 dewasa 2 kanak-kanak nak bergumpal dalam satu villa!
En Wan kata takpe, kita tengok dulu villa tu besar mana.
Kalau kecik, maknanya Kak Long kena cari hotel lain.
Kalau villa ok, then takyah lah. Duduk je situ ramai-ramai.



Rupanya sekarang ni waktu laut bergelora!
Seumur hidup aku dari umur 11 tahun naik feri ke Langkawi, belum pernah aku rasa feri bergoleng-goleng tengah laut macam nak terbalik.

Ya ampunnnn, series aku tak tipu.
Mula-mula aku ingatkan aku yang sensitif and penakut.
Eh rupanya ramai yang takut tapi buat-buat cool, termasuklah laki aku.

Yang si nakhoda feri ni pun dah tau laut bergelora, dia tekan minyak sampai 15 knot pastu ombak bessar pun dia langgar.
Anak Kak Long yang Amir tu memang kerjanya ukur laut (entah aku tak tau apa nama kerjanya tapi dia memang hari-hari atas laut).
Dia kata kelajuan feri tu dalam 15 knot.
Kelajuan tu takde masalah tapi dalam keadaan laut bergelora macam ni patutnya dia kena stop kejap kalau tak boleh terbalik feri tu.
Tapi dia cakap boleh jadi juga feri tak berat sangat, orang tak ramai that's why dia redah jugak.

Tapi serious lah, memang melambung-lambung.
Aku kan memang asal naik kapal ke, flight ke, konfem jadi beriman sangat dalam tu.
Kali ni sampai bersembur-sembur air liur aku berzikir punyalah takut.
Ada satu part tu aku terjerit "Allah! Allah!".
Kelam-kabut En Wan pegang aku.
Dia duduk belakang, aku kat depan with Rayyan.
Feri tak ramai orang jadi eksyen la taknak duduk sebelah aku.

Aku jerit sebab memang kapal tu dah senget, aku toleh kanan boleh nampak feri memang senget sangat.
Kebetulan salah sorang crew tengah turun tangga, budak tu boleh terjatuh.
Lagilah aku cuak, kan.



Sampai jeti, ambik kereta then terus pi ambik Redza.
Kak Long stau kereta lain, tapi dia follow gak kitorang sebab nak tengok acane rupanya MRSM Langkawi.

Oh baideway, masa sembang-sembang dengan Amir baru aku tau supanya Syed Saddiq (KBS) tu junior dia masa kat MTD.
Aku tanya apesal muka Saddiq tu suci je, macam tak pernah kena ragging je.
Si Amir ni macam-macam kena kat MTD.
Pastu Amir kata, Saddiq tu budak pidato, kalau budak pidato senior suka and jaga.

Ok now dah tau trick taknak kena ragging.
Joinlah pidato.



Ni kali kedua aku gi kedai ni.
Lauk-pauk sini banyak pilihan and best-best.
So far sini je la port nak makan daging bakar.

Lepas makan, terus gi Idaman Suri.
Kena pi dulu sebab hari Jumaat Idaman Suri tutup.
Aku memang dah plan nak beli Corningware kat sana.
Aku tak penah lagi beli Corningware.
Yang aku ada skarang kat rumah semua ihsan mak mertua.
Sejak duduk dengan kitorang, dia angkut corningware dia datang sini.
That's why aku tak penah beli, sebab semuanya aku dapat pree! Hahahaha.
Tapi corak zaman lampau la, bukan terkini.
Takde hal zaman apa pun, yang penting pree.

So, kali ni aku nak merasa beli sendiri corningware.
Hajat tu nak beli French White.
Aku nak complete-kan perkakas aku semua white, sekali takde pulak.
Beli je la corak apa pun, janji bawak balik barang.
Kat Lazada corningware 5 bekas, RM895.
Kat sana aku dapat RM675 only.
Berbaloi la meredah laut bergelora bagai.

Pastu ada yang DM aku mintak tengokkan Vision cookware.
Kat Lazada 3 set aku tengok harga RM585.
Kat Idaman Suri range dalam RM375-RM425.



Keriangan Rayyan jumpa pool.

Ni kat Fuuka Villa.
Villa kat kawasan ni ada 10 biji, tapi hanya 2 biji yang ada 2 rooms.
Yang lain semua 1 bilik.



Redza junior with Redza senior :)
Siapa yang follow Redza dari kecik maybe agree Harraz macam Redza time kecik dulu.
Dengan kaler kulitnya, dengan debabnya, dengan lasaknya, sepesen.



Cewahhhh, gaya macam dah ready nak terjun je si Harraz ni.



...sekali rupanya takut air!

Kemain lagi kau gengster tepuk-tepuk nenek ya.
Lepas ni nenek rendam kau dalam pool baru tau. 



Ni lagi sorang, nak mandi, tapi nak berdukung dalam pool.
Eh tak kuasa.



Last-last aku hambat yang dua orang tu balik, tinggal dua ni je berendam dalam pool sambil membincangkan soalan maths.



Ni je la gambar seklorga tepi pool yang teringat nak snap.

Kat bawah ni keadaan villa yang aku sempat snap.
Tak sempat snap masa awal-awal sebab rakyat ramai.
Keadaan villa luas juga, so kitorang cakap takyah la Kak Long sewa hotel lain.
Duduk je la situ ramai-ramai sebab boleh tambah extra mattress.



Hall



Kitchen.
Boleh masak kalau nak, tapi kitorang malas.



Bilik aku.
Muat untuk aku, En Wan and Rayyan tido sekatil.
Redza tido luar atas sofa sebab dia tak boleh kena aircond.
Dia sendiri yang cop sofa siap-siap.
Kitorang tambah bantal and selimut je untuk dia.



Ni hall, setelah tambah tilam.
Boleh tambah 2 tilam saja, cannot lebih.
Tilam ni Amir and Abang Rosdan tido.



Bilik mak, Kak Long and anak kak long.



Toilet



Shower



Patio

Esok paginya mak si Harraz sampai, pandai-pandai la susun bontot masing-masing dalam bilik tu.
Tapi elok je aku tengok dorang tido, cukup tersusun.
Bilik aku kekal 3 orang, tiada pertambahan manusia.

Just nice la 9 dewasa dalam villa ni.
Takde la crowded sangat pun, cuma kena pandai atur waktu nak mandi la ya.
Dah macam kat asrama rasanya masing-masing nak mandi awal so that tak berebut bila nak keluar berjalan nanti.



Malam tu kitorang nak keluar makan, tapi yang lain semua taknak ikut.
Penat agaknya, jadi kitorang keluar empat beranak cari makan kat area Pantai Cenang ni.
Makan kat Janggus Ikan Bakar.



Tomyam seafood.
Kurang kick.
Maybe dah biasa dengan tomyam Absolute Thai, jadi susah tomyam-tomyam lain nak celen.



Ayam kunyit untuk Rayyan sorang.



Ni pendengki dengan abang dia.
Dia tak kasik chan lansung abang dia nak duduk sebelah aku.
Dan tak boleh duduk sebelah abang, konfem bertekak.
Selalunya, dia lah yang cari pasal dulu.



Sangat best!
Sotong bakor.



Ni pun best, siakap bakor.

Makan gini je dah RM100+.
Biasa la tu, kalau makan kat Cenang, tourist area, harga pun harga tourist lah.
Padahal lauk yang biasa-biasa je.

Lepas makan kitorang gi survey tempat dobi sebab nak basuhkan baju-baju Redza.
Ini memang rutin setiap kali bawak dia keluar bermalam.
Kitorang akan suruh dia angkut baju-baju kotor dia yang belum sempat berbasuh untuk basuh kat dobi.
Dan dia tak perlu pack baju-baju lain sebab semua baju dia kitorang bawakkan dari sini.
Selipar pun bawakkan sekali.
Dia hanya keluar bawak baju kotor and homework je.

On the way nak balik, nampak kedai mamak.
Wahhh ini sudah bagus.
Selama ni tak perasan pun ada kedai mamak kat sini, terus singgah tapau 9 keping roti canai and teh tarik.
Sampai villa, kenduri roti canai beramai-ramai.



Day 2 at Langkawi.

Aku order siap-siap makanan untuk breakfast.
Kalau dah ramai-ramai tu kan, payah sikit nak tunggu semua bersiap.
Nak pulak waktu pagi.
Karang ada yang breakfast pukul 12 tengahari kalau nak tunggu semua bersiap.

Jadi, aku order siap-siap makanan pagi selama ada kat sana.
Ni order nasi lemak, sambal udang (siap request kopekkan kulit udang siap-siap) and paru berempah.
Complete set dengan telur rebus, timun, kacang and bilis.
Pastu aku order teh O. Dia bagi kopi O FOC.
Puas hati!

Kalau korang nak order, boleh order kat Ms Norul 010-4049128.
Oh ni bukan blog reader tapi blog reader yang suggest.
Rupanya Norul ni ada anak form 5 kat MRSM Langkawi jugak.
Bila aku check-check nombor dia, laaa, ada dalam whatsapp grup rupanya.
Maklumlah, I kan sombong orangnya, mana bertegur sapa dengan parents dalam whatsapp grup. Kahkahkah.

Hari Jumaat, aku tak kemana.
Kak Long and the geng gi jalan-jalan.
En Wan and Redza gi basuh baju then terus gi solat Jumaat.
Aku pulak kat villa berdua dengan Rayyan, sambil ajar Rayyan buat latihan Kumon.
Apa kau ingat kau memonteng skolah takyah blaja? No way.
Apak kau dah bungkus homework Kumon untuk buat kat Langkawi.
Bukan homework-nya saje, dengan beg-beg Kumon sekali En Wan masukkan dalam beg baju.
Apa kena ntah orang tua ni.



Ok anak dah sama tinggi dengan mak yang tak berapa tinggi.
Tapi mak belum sama kurus dengan anak.



Lepas dorang balik dari Jumaat, kitorang gi Hj Ismail lah apa lagi.
Blom sampai Langkawi namanya kalau tak masuk Hj Ismail.
Macam biasa, beli cokelat.
....dan sambar 2 lagi periuk. 
En Wan kata masaknya tak, beli periuk je rajin.
Eh takpe, kurang-kurang gaya nak masak tu ada.
Kalau beli periuk pun tak rajin tu baru namanya pemalas nak mampus.



Lepas shopping baru teringat blom lunch.
Makan KFC je lah sebab tak rasa nak makan nasik.
Nasik lemak pagi tadi pun banyak lagi kat villa.




Redza ajak gi pantai petang tu.
Kitorang bertiga je pegi.
Hajat di hati tu dorang nak mandi laut, sekali tengok ombak punyalah ganas, tak jadi.
Duduk je la tepi pantai basah-basahkan spender.
Ombak tinggi, ramai surfing.

Aku dah cuak dah time ni, acane nak balik esok kalau gini gayanya ombak.
Patut la terumbang-ambing feri semalam, aku yang kat tepi ni pun takut tengok ombak.
Korang kalau nak pi Langkawi waktu-waktu gini naik flight je la sudah.

Malam tu, kitorang semua gi makan seafood kat Restoran Nelayan 2.
Mula-mula nak gi Nelayan 1, lagi best and tempat pun cantik sikit.
Tapi Jumaat kan, tutup.
So pegi Nelayan 2.
Not bad gak, ikan fresh, udang besar-besar, sotong pun boleh tahan.
Cuma tu la, tomyam je tak berapa kena dek tekak.
Memang takleh celen Absolute Thai.



Udang goreng butter.

Itu sudu besar tau, bukan sudu kecik.
Dan udang ni memang besar.



Kangkung goreng ikan masin.



Sotong goreng tepung



Tomyam dia walaupun tak se-kick Absolute Thai, tapi meriah dengan seafood.
Puas aku makan kupang and oyster.



Siakap sweet sour.

Ada tambahan telur dadar and ayam goreng tak sempat nak ambik gambar.
Semua lauk ni kitorang order 2 set.
Order orange juice and watermelon juice 2 jug (air pure buah, bukan kordial).
Total semua RM400+.
Kira ok la kan, untuk 10 orang makan.
Boleh pegi lagi.



Mak sampai tak tau nak ambik lauk apa sebab terlampau banyak sangat lauk, last-last mak makan sayur kangkung je. 
Bila En Wan sendukkan ikan kat pinggan dia baru dia kata dia nampak ikan.
Padahal ikan tu ada depan dia. Hahahaha.

Cadangnya, lepas makan-makan ni nak jalan-jalan kat area pantai cuci-cuci mata
Dek kerana kekenyangan sangat, masing-masing balik je villa.
Tido lagi baik dari bersiar-siar.



Day 3.

Breakfast sampai.
Aku order nasi goreng and mee goreng with teh O and teh susu.
Oh yes, aku pesan tolong bagi keropok keping sekali sebab orang-orang Tganu ni kalau makan nasik goreng and mee goreng mesti ada keropok.

Kak Long tak abis-abis puji aku "Pandai Diana arrange makanan, siap ada kepok sekali".

Setakat arrange memang pandai.
Kalau suruh aku buat, sorry.
Awal-awal aku tarik diri.

Baiknya Norul ni, dia bagi FOC telur dadar and mee goreng dalam bekas clear tu untuk perjalanan balik kitorang.
Banyak tu okeh, boleh 4-5 orang makan.
Selalu kalau orang nak bagi free pun takat satu bekas polisterin je, ini dia bagi sebekas besar.
Semoga murah rezeki Norul, bertambah majulah bisnes dia. Amin.

Kitorang check out 11.30 pagi.
Sebab nak gi beli barang-barang makanan Redza and dia nak potong rambut sekali.

Tapi sebelum tu sempat singgah Up Side Down House :)



Redza



Berpaut di jamban.



Dia ni bab-bab bergaya ni pass kat dia je.
Kemain real lagi.



Bapak muka taknak kalah, nak maintain macho.



Rayyan tetap nak kat butterfly :)



Redza dan Rayyan



Jubah aku tu dah dibacakan dengan 30 juzuk sebab tu dia tak melorot ke bawah.




Sebelum hantar Redza balik skolah, pekena nasik ayam Pak Ya.
Memang maveles!
Nasik ayam balut telur namanya.
Memang sedap and ayam sangat garing.
RM5 sepinggan, boleh dah harga gini.

Lepas makan, hantar Redza balik, then kitorang pun balik ke jeti.
Ingat nak jenguk-jenguk Hj Ismail kat jeti, tapi tak sempat sebab feri dah nak gerak.
Tak sempat nak duduk pun, terus masuk feri.

Perjalanan balik yang mengerikan jugak, tapi tak se-ngeri datang hari tu.
Kali ni Amir kata makhoda dia profesional sikit.
Agaknya feri berat, jadi dia bawak around 8 knot je.
Dan 3-4 kali jugak dia stop tengah-tengajh laut tu.
Aku tanya Amir apesal dia stop, aku dah nak menjerit dah ni.
Amir kata sebab ombak kuat, jadi dia kena stop dulu sebab feri ni maybe berat, kalau dia lawan ombak nanti boleh terbalik feri.
Aduyaiiiii yang si Amir ni pulak elok nau jujurnya bagi explanation siap cakap feri boleh terbalik bagai.
Makcik kau ni dah la penakut, tunggu masa je nak menjerit.

Tapi feri memang bawak dengan sangat slow, nak kurangkan melambung agaknya.
Tapi masa dia stop 3-4 kali tu, bergoyang gak feri kena lambung dek ombak.
Ya ampunnn Tuhan je la tau keadaan aku masa tu.
Tobat la aku kena pikir 34 kali lepas ni nak gi Langkawi.



Sampai je Kuala Perlis, terus rasa lapar.
Aku masuk Laksa Kak Su.
Kak Long and the gang masuk Nasik Daging Nosthalgia.
Kali ni aku takde rasa teringin nak makan nasi daging, maybe sebab nasi daging dah bukak kat Sungai Ramal, dekat sikit.



Lepas makan laksa, patah balik jeti nak solat kat masjid terapung ni.



Kitorang gerak dari Kuala Perlis pukul 7pm.
Sampai rumah pukul 12.30 pagi.
5 jam setengah siap campur stop kat Tapah.

Ya, En Wan bukan drive.
Dia terbang.



Ni namanya percutian keluarga yang takde dalam planning.
Kalau plan selalunya tak menjadi.
Kalau terkejut-terkejut macam ni akan jadi lebih meriah.







Yang mintak tutorial bawal, ni satu contoh.
Warna yang dipakai adalah kod : Jamaican Brown.

Boleh tengok warna-warna KAT SINI