2020-07-29

Tragedi bisnes partner bertekak


Pagi-pagi check email dah ada tragedi business partner bertekak pasal pembahagian profit.
Benda ni aku pernah blog setiap tahun.
Memang seronok buat bisnes dengan member sekepala.
Dengan member sekepala semua benda boleh kawtim katanya.
Kalau partnership dengan orang yang tak sebulu, payah.
Bossy. Gila kuasa. Macam bagus. Berlagak tahu semua benda katanya.

Bukan tak boleh buat bisnes dengan kawan-kawan, cuma kena ingatlah yang bisnes ni bukan kerja main-main yang boleh main angguk-angguk gitu je.
Alangkan darah daging sendiri pun kalau bergaduh bab duit macam nak kiamat dunia, inikan pulak kau yang lain mak lain bapak.

Yang pertama sekali, kalau nak ber-bisnes dengan kawan, jangan hanya lihat "se-kepalanya" saja, tapi kena tengok juga skill-nya.
Kalau kita power bab marketing, carilah partner yang skillnya pada business development, atau financial atau networking.
Memilih partner yang ada skill sets yang kita tak ada adalah jauh lebih penting dari memilih keserasian.

Yang kedua, kena pikir tentang contracts.
Always have an agreement yang ada details tentang what you will pay and what they will do.
Every detail kena ada dalam contract.
Tak boleh main "Ok kau buat tu. Aku buat ni".
Kalau semua detail ada dalam contract barulah kita tahu what to expect in the business transaction.

"Tapi dia abang saya. Perlu ke contract?"

Ya. Mesti ada contract.

"Tapi, BFF saya yang akan tolong. Tak nampak pelik ke kalau dengan BFF pun nak ber-contract?"

Yes. Mesti.

Memang rasa janggal bila dengan darah daging sendiri atau dengan kawan rapat pun kita nak ber-sign-sign contract, seolah-olah takde trust kat situ.
Tapi dengarlah cakap aku, buatlah contract walaupun kita dan dia dah kenal lama.
Patutnya dengan orang yang kita dah kenal lagi senang nak ber-contract because when you know better, you do better, right?

Buat contract.
Protect yourself.
Keep you business transaction clean.

Bisnes belum start memang masing-masing trust each other.
Tunggu nanti bisnes dah boom, you will be amazed some people you trust dah mula persoalkan tentang untung, pembahagian kerja and all.
Dan yang paling teruk sekali bila KITA jadi mudah nak take advantage ke atas orang-orang yang bekerjasama dengan kita.
Maksudnya kat sini, a contract bukan saja mem-protect diri kita tetapi diri dia sekali.
Biasalah kan, bila contract tak ada, kita sendiri jadi mudah menyuruh dia buat itu ini.
Itulah tujuannya buat contract.
The whole purpose is to preserve the relationship, not to hurt it.

Maacamana pulak partnership dengan pasangan sendiri?

Rasanya topik ni aku sangat layak untuk bercakap, kan? 😂

Kebanyakkan yang follow blog ni dari mula aku setup bisnes back in 2008 tahu yang pada waktu tu En Wan bekerja.
15 tahun sebagai engineer, aku nampak En Wan sebenarnya stress dengan kerja dia.
Balik rumah letih.
Muka ketat.
Selalu sakit-sakit [impak stress].

Balik rumah, bini pulak belum balik kerja.
Kadang-kadang bini balik lepak jap 1-2 jam then sambung mengadap laptop sampai 2-3 pagi.
Tu belum lagi tetiba bini balik kerja bagitau "Esok saya ada adhoc meeting kat Penang. 3 days kat sana tau".

Jem.

I'm not saying I did this right.
I wasn't prepared for how much work entrepreneurship was going to take but I knew I was lost in it and I loved it.
Aku terlalu sukakan kerja aku sampai aku willing to sacrifice sebahagian besar masa aku.
Aku tak peduli benda lain dah because aku terlalu excited dengan apa yang aku buat.
Aku terlupa aku tak pernah really really sat down and had a conversation about this dengan En Wan.

I'm not going to lie, tapi at one point kitorang pernah bertekak macam berebut gold medal Olimpik.
Gila bahabi punya bertekak, especially bila En Wan cakap "Wife kawan-kawan abang pun kerja juga tapi ada masa dengan family"

Aku tempik balik "Wife kawan-kawan abang tu run company ke? Kalau takde, shut up!!!"

Begitu ya, tahap bertekaknya.

Yang sebenarnya, En Wan bukan tak kasi aku run bisnes but he wanted everything back to the way it was before aku setup own company.
Maybe En Wan pun wasn't prepared sesungguhnya menjalankan bisnes itu tak sama lansung macam makan gaji.
Dia lupa agaknya, bisnes bini dia memerlukan bergerak sana-sini, prepare paper work yang banyak, outstation back to back.
Maybe dia juga terlupa yang aku buat semua ni because I wanted to contribute financially to the family and use my brain for something outside of routine job.

Walaupun kitorang cool, but sebenarnya each of us was frustrated with each other.
En Wan selalu kondem apa aku buat.
Dan aku akan sakit hati setiap kali dia kondem.
Selalunya aku diamkan diri, bagi silent treatment 2-3 hari.
Sometimes, aku jerit jugak kat dia.

Honestly bila diingat-ingatkan balik, aku sepatutnya jadi isteri yang lebih memahami.
After all, I was the one who had changed my mind about being a makan-gaji-person kepada bekerja sendiri.
Tapi pada waktu tu, aku memang betul-betul nak membina company.
Umur masih muda.
Banyak benda yang boleh dibuat waktu muda.
Waktu ni lah nak kerja kuat, nak gain sebanyak-banyak pengalaman and cari peluang.
Aku fikir itu je.

Beberapa bulan selepas tu, we finally sat down in a neutral time to ACTUALLY discuss 'masalah' ni.
En Wan mengaku yang bila dia nampak aku berpenat-penat membangunkan company, dia terasa seolah-olah dia lelaki yang gagal.
He feel like he wasn't doing a good job providing.
Dalam masa yang sama dia kata bisnes aku consume sebahagian besar masa aku dengan family.
Dia nak wife dia balik.
Wife yang ada masa nak terlentang depan TV tengok Winter Sonata sama-sama.
Wife yang mulut tak henti-henti tanya dia macam-macam benda.
Wife yang dependant pada dia.
Dia cakap aku [pada waktu tu] nampak macam superwoman sangat, semua benda aku boleh buat sendiri.

Sayu hati aku bila dengar dia cakap macam tu.
We both cried because we truly love each other and want the best for each other.
Silapnya cuma we had just been a terrible communicators.
That's why aku selalu tekankan communication is key, sebab aku pernah lalui disaster communication error.

Lepas tu, kitorang dah ada kesepakatan dan kesefahaman.
Weekdays, aku pulun kerja.
Manakala En Wan selalunya balik awal, jadi dia akan take over Redza [masa ni hanya ada Redza], mengajar Redza and main dengan Redza.
Tapi weekends, aku stop kerja and fokus hanya untuk family.
Apa-apa urusan kerja termasuk menjawab sms ofis, tak boleh.
This arrangement worked until in year 2015, when I was able to convince En Wan to quit his job and work with me.
Walaupun dia annoying kat ofis, but syukur alhamdulillah, 15 tahun as a Production Engineer, pengalaman dia sangat powerful menguruskan production company aku.
I couldn't have managed without his support [and kondem].

Memandangkan company kitorang adalah Sdn Bhd, jadi pembahagian share and profit adalah jelas.
Pembahagian tugas pun jelas sebab sah-sah dia bukan orang marketing, apetah lagi biotech, jadi dia memang tak mahu carry job scope ni.
Dia hanya buat apa yang dia pakar macam production and operation [serta menukar mentol dan membaiki toilet ofis].

The same is likely dalam perkahwinan. Berkomunikasilah.
It's a major step in being able to own the word "entrepreneur".
Kita tak boleh buat sesuatu tanpa sokongan orang lain, especially sokongan pasangan kita.
Your partner can make or break your business success. Ingat kes Pavithra?
Aku tak kata dorang tak ada komunikasi tapi aku yakin antara punca dorang jadi gitu adalah kerana masalah komunikasi tentang hala tuju bisnes [YouTuber] dorang bersama.
Walaupun dengan spouse, kena ada clear cut dalam pembahagian tugas and profit.
Biar masing-masing jelas supaya bisnes dapat ditadbir dengan lebih baik, insyallah.

Kalau sesiapa sedang ada masalah macam aku and En Wan dulu, berbincanglah dengan pasangan.
Kalau payah sangat, carilah kaunselor untuk mediate discussion [if needed].
Yang penting, masing-masing kena explain how you're feeling and what you want from your life.
Benda ni selalu terjadi especially pada wanita berkahwin dan ada anak.
Kalau korang ibu tunggal - atau belum kawen - korang ada different set of dynamics, approachnya berbeza dan maybe less headache.

If spouses or partners don't know what gets you out of bed in the morning, now is the time to share it.
Just open up.
Sampaikan hasrat hati dengan jelas.
Let them know kita nak dia support kita sebagaimana kita support kerjaya dorang.
Share impian and vision company kita pada dia.
Tell them where you think your vision can take you.
Biar dorang tahu apa yang kita nak untuk diri kita, dia dan keluarga.
You are an equal member of the family and it is OK for you to want something and go after your dreams.
Cakap elok-elok, jangan sampai pasangan kita rasa that they haven't done enough.



Planner aku.
Memang sengaja letak gambar dia di depan, untuk mengingatkan aku ada makhluk yang suka kondem apa aku buat, jadi aku kena buktikan pada dia aku boleh buat.
Nasib dia tak pakai Ir. Wan Muhammad Ridzuan, kalau tak memang kena dah - IrRITATING Wan Muhammad Ridzuan. Kahkahkah.

Dia masih lagi aktif menkondem aku, dari dulu sampai sekarang.
Tapi aku dah faham sangat. Itu memang upacara wajib dia setiap kali aku nak buat benda baru.
Jadi, aku diamkan diri je.
Bak kata omputih let success make the noise.
Yang penting, dia tahu apa yang aku buat dan dia mesti tahu kenapa aku nak buat.

Oh by the way, ramai email aku tanya pasal program Masters yang aku buat tu.
Insyallah from time to time aku akan update course ni di FB and IG XZIZ Biotech.
Jemput follow ya.


2020-07-27

Tak perlu takut


Semalam masa tengok Buletin Utama, ada slot usahawan [kot].
Dia temuramah agen-agen.
Semuanya bercakap tentang how much money they earn and how menjadi agen this brand buatkan income dorang mencecah ke 3-4 kali ganda berbanding masa makan gaji.
Pastu En Wan tanya aku, kenapa kebanyakkan business owners and agents always bercakap tentang how much money they [will] make rather than the product itself.
En Wan kata yang aku ni pulak hari-hari dok bercerita pasal produk aku dari sudut sains dan RnD tapi tak pernah nak rekrut agen. Why?

Teringat dalam salah satu ceramah aku pernah dengar, ustaz tu kata apa yang kita buat adalah hasil dari apa yang kita fikirkan.
Dan apa yang kita fikirkan adalah hasil dari apa yang kita niatkan.
Kalau niat/hasrat kita untuk buat duit, fikiran dan tenaga kita akan menjurus ke aras mencari duit.
Kalau niat/hasrat kita untuk menyelesaikan masalah orang, fikiran dan tenaga kita akan cenderung kepada menyelesaikan masalah orang.

Bukan jadi satu kesalahan pun kalau kita berniaga kerana nak jadi kaya.
In fact, making money is the point of owning a business.
Otherwise we'd just call it a hobby.
Bukan salah pun kalau memang fokus kita berniaga untuk jadi kaya, asalkan jangan memperdaya.
Aku baru je terkena baru-baru ni.
Nak beli EO Tea Tree.
Aku pernah beli Tea Tree dari brand Young and Living dan Ronella.
So this time aku nak try brand lain, saje je nak cuba-cuba.

Aku tanya seller Tea Tree ni species apa.
Dia jawab "Kita ada satu jenis EO Tree Tea je"

Ok, clearly dia tak faham soalan.
Takpe, aku re-phrase soalan aku, boleh jadi soalan aku yang tak clear.

"EO species tea tree you jual ni yang untuk skin ke, untuk migrain?"
Dia jawab "Semua pun boleh, sis".

Aku just jawab "Ok, thank you".

Boleh je kalau aku nak jawab balik "Tak sama. Migrain spesis lain, skin treatment spesis lain, kalau treat infection pun spesis lain. You punya pakai spesis mana satu?"

Karang dia ingat aku nak test ilmu dia pulak.
Jadi, aku diamkan je.

Maybe this is my biggest reason kenapa aku berat hati nak bagi orang jadi agen GreenAard.
Tak boleh belasah "Boleh" untuk semua perkara bila promote GreenAard.
You must know what you are selling.
Aku tahu kita semua nak cari duit lebih.
You want to meet needs.
You want to build rewarding career for yourself.
You want to have the ability to say yes to anything you feel necessary in your life.
That costs money, and that is ok.
Tetapi jangan sampai orang lain pula dapat musibah kerana kerakusan kita nak naikkan taraf hidup sendiri.
Semua benda kita taram "Boleh", asalkan stok laju. Lepas tu bangga canang hit sales target.

Jangan takut cakap "Maaf, saya tak tahu" kalau apa yang customer tanya kita memang tak ada jawapannya.
Bagitahu elok-elok "Saya akan confirmkan semula nanti".
Jangan takut tak dapat close sales sampai perlu berbohong [acah-acah tahu semua benda].
Lebih-lebih lagi kalau customer yang mencari kita.
Kalau customer tu cari kita, maknanya dia dah berminat, cuma nak confirmkan 1-2 perkara je lagi sebelum beli.
Dia boleh tunggu kalau kau kata nak confirmkan balik.

Akhlak asli dalam diri seorang manusia boleh melahirkan satu tindakan atau kelakuan tanpa memerlukan pemikiran dan pertimbangan.
Maksudnya, bila akhlak melahirkan tindakan yang baik menurut akal dan agama, maka itu kita panggil budi pekerti yang baik.
Tetapi, bila akhlak melahirkan tindakan yang jahat maka kita sebut budi pekerti yang buruk.
Dari akhlak ada sifat-sifat yang perlu diterapkan dalam berbisnes.
Salah satunya jujur [dapat dipercaya].

Dalam ertikata lain, nak menjadi agen sesuatu produk, tak semestinya kita kena tahu semua [tapi jangan sampai tak tahu lansung].
Asalkan kita jangan bajet tahu semua benda.
Percayalah, orang yang pandai akan kalah dengan orang yang jujur.
Orang yang pandai akan kalah dengan orang yang beradab.
Orang yang pandai akan kalah dengan orang yang sabar.
JUJUR adalah modal utama dalam bisnes.
Bukan sekadar mencari untung tapi harus berniat untuk selesaikan masalah orang lain juga.

As for me, aku enjoy educate people about produk aku - kenapa mesti begini, kenapa begitu, how we relate this and that.
Boleh ke www.greenaard.com and klik tab BLOG.
Kat sana banyak yang aku tulis tentang produk aku dari sudut sains.
Maybe passion aku sebenarnya bukan business tetapi to educate people.
The feeling bila kau produce product and the product helps many people, memang priceless.

By the way, aku takkan stop kat sini je.




Insyallah, kalau umur panjang, aku akan jump into this line pula.
Bukan sambung belajar, tetapi mengajar program sarjana IPTA.
Sangat excited dengan this new 'baby'.
Program Sarjana ini kurikulumnya adalah dari aku and the Halal team sendiri.
Yang ni aku belum nak cerita panjang lagi.
Aku tunggu iklan dari pihak Universiti keluar, baru aku blast to all, ok?
Buat masa ni aku minta doakan aku dapat bertenang-tenang siapkan semua teaching slides.

Yang best-nya bila journey aku kali ni masih lagi dikondem oleh pengkondem tegar aku - En Wan.
This project dah bermula sejak last year.
Dia macam biasa lah "Apa benda yang awak nak buat ni?"
"Nak ke pihak universiti terima course awak ni?"
"Hah! Apa cerita program sarjana awak tu. Tak nampak apa pun?"

I tell you, dia punya kondem sebijikkkkk macam aku nak start XZIZ Biotech, start Fleur by Mrs Him, start GreenAard. SEBIJIK.
Istiqomah betul dia mengkondem aku.
Bila hari tu aku bagitau "Senat universiti dah approved!"

Tau dia cakap apa?

"Eh, jangan sampai GreenAard terabai tau".

Laaa, sayang jugak kat GreenAard.
Ingat hari tu tak percaya GreenAard. Hehehe.




p/s : Oh by the way, fresh stok hand sanitizer PURE EFFECTIVE is ready. Sila whatsapp 012-7728976. Nampaknya lama lagi kita semua hidup dengan hand sanitizer.

2020-07-24

Kes kecurian rider


Sejak PKP hari tu macam-macam kes tipu berlaku kat Malaysia.
Maybe ramai yang terdesak, perlukan duit.
Ataupun memang dasar penipu seumur hidup.
Aku pun tak taulah dalam keadaan sekarang wajar tak nak husnuzon bila penipuan macam ni berlaku.

Dah 2 bulan aku beli barang-barang pasar kat pasarsegar.my.
Mula-mula beli takut-takut, sorok-sorok.
Seram sejuk je kalau delivery sampai selepas En Wan balik keje.
Tapi memandangkan hasil tangkapan memang fresh, sekarang kerja-kerja top-up barang pasar aku ambil alih.
Pulak tu, Mak Aji pun termakan hasutan aku beli barang pasar kat sini.
Bila Mak Aji kata ikan yang sampai cantik and fresh, maka semakin beranilah aku order-mengorder barang pasar.

Last week aku order :

[1] Ketam large 6 ekor (memang large ketam dia).
[2] Kambing perap (ada dalam 5-6pcs).
[3] Daging striploin (Australian beef).
[4] Ikan kerisi 1kg (6 ekor besar-besar).
[5] Ikan merah 1 ekor.
[6] Ayam 1 ekor.
[7] Sotong large 1.5kg.
[8] Udang rimau 1kg.




Delivery dia standard 5-8pm only.
Dorang takleh hantar lebih awal dari waktu ni because they collect fresh seafood everyday kat port.
Dorang ada team nelayan sendiri yang ke laut every Rabu-Ahad.
Hari-hari ini saja dorang buat delivery.
Semuanya siap dibasuh and disiang.
Ayam siap potong, samada nak cut 8 atau cut 16.
Memang puas hati. Senang kerja aku.
Dapat je barang, check lebih kurang, pastu terus simpan dalam freezer.

Sabtu lepas patutnya order aku sampai, tapi dah pukul 8.15pm tak sampai-sampai lagi.
Kebetulan, hari tu hujan lebat jadi aku ingatkan memang dia lambat.
Aku mesej admin dia kat IG bagitau order aku tak sampai lagi.
Pastu dia call, cakap yang dala rekod dorang barang delivered at 5.07pm.
Terperanjat kejap aku, sebab aku kat rumah one whole day.
In fact, pukul 5pm tu anak sedara En Wan datang rumah, kitorang semua tengah minum petang.
Mustahil sangat sorang pun tak dengar bunyi bell.

Sejam selepas tu, boss dia sendiri call aku.
Dia bagitau it was a kecurian case.
Rider yang dia hire ni buat rider yang usual. Dia pakai 3rd party.
So this rider bagitau dia dah sampai area rumah aku and call aku [penipu].
Orang yang jawab call tu instruct pi alamat lain.

Kat situ pun dah nampak menipu.
Kebetulan sangat ke nombor yang dia call tu pun duduk Putra Heights juga? Tak lojik.

Itu satu hal.
Kemudian, the rider deliver barang tapi tak snap gambar penerima.
Memang selalunya lepas deliver barang dia akan ambil gamba penerima.
That is their SOP because dia tak bagi DO.
So now, gambar penerima pun takde, macamana dia nak buktikan yang aku dah dapat the barang.
Ini dah sah-sah kes penipuan.




Ya, boleh jadi dia tergoda dengan fresh lauk yang aku order.
Mau tak tergoda kalau segala ketam, udang, sotong, ikan, ayam, daging and kambing complete?
Tapi sayang kan, kau buat gini.
Total tu semua RM400+, dibuatnya kau masuk lokap, nak jamin kau mau RM2-3K. Berbaloi ke?
Tak sure lah dia jual balik atau dia buat makan sendiri.

Kenapalah buat gini.
Kalau kau deliver baik-baik kat aku sambil bagitau kau takde benda nak makan kat rumah, boleh je aku bagi kau sikit apa yang aku beli tu.
Tapi kau pendek akal buat gini, tak pepasal je jadi kes polis.
Tak taulah aku nak husnuzon celah mana lagi.
Bagi aku this is clearly a kelepet case.

Sekarang ni semua orang pun tengah susah.
Jangan ingat kita je susah, yang kita tak nampak macam susah pun sebenarnya tengah struggle.
Dato Aliff Syukri yang kaya raya tu pun buang pekerja sebab sales tak bagus.
Semua orang ada masalah sendiri, tapi janganlah sampai buat kerja mencuri gini.
Rezeki mencuri ni tak kekal lama. Buat penat kau je mencuri.

Disebabkan kes tu, aku dapat free bawang blend, halia blend and cili blend.
Belum guna lagi sebab aku punya bahan blend masih banyak.
Memang every week blend sendiri.

Anyways, keberkahan rezeki terletak pada kerja kita.
Nak dapat berkah dalam kerja, ada 2 syarat kena ikut : yang pertama iman, yang kedua ibadah.

Iman adalah syarat pertama dan terpenting.
Iman yang berkaitan dengan rezeki adalah bila kita sentiasa yakin dan sedar apa pun yang kita perolehi adalah kerana kemurahan Allah, bukan kerana penat-lelah atau kepandaian kita.

Kedua, amal soleh kita dalam menjalankan perintah dan menjauhi laranganNya sesuai dengan syariat.
Menipu dan mencuri dan terang-terang melanggar syarat keberkahan rezeki.
Maka, takkan ada barokah.

Dua benda ni kita sama-sama pegang, insyallah walau dapat sikit, barokahnya berpanjangan.
Percayalah yang Allah memilih kita untuk menerima rezeki bukan hanya untuk diri kita saja tapi untuk memberi manfaat bagi banyak orang.
Bak kata ustaz aku, tanda-tanda rezeki yang barokah antaranya, orang itu tak merasa liat untuk zakat dan sedekah.

Jangan pernah terfikir menipu dalam kerja, urusniaga atau rakan bisnes akan membuatkan rezeki dan untung dapat berlipatganda.
Maybe keuntungan dalam bentuk duit tapi keberkahannya hilang.
Rezeki yang hilang barokah, banyaknya takkan pernah cukup, hatinya takkan pernah tenang, geraklakunya gelisah.
Pendek kata, duit banyak tapi hati tak tenang.
Hati yang tak tenang umpama hidup dalam mati.





p/s : Hari ni start 2nd Anniversary Gloei. Beli Gloei dapat free sachets. Please whatsapp SINI.



2020-07-22

"Bercuti" ke Kuala Terengganu.


Memang pelik sikit bunyinya kalau aku bagitau orang "Aku pi bercuti ke Tganu".
Selama hampir 20 tahun, takde istilah bercuti kalau ke Tganu.
Yang ada hanyalah "Balik kampung Tganu".

Sejak tahun lepas aku dah start "bercuti" ke Tganu.
Semenjak mok jumpa kulit ular bawah sofa kat hall and anak ular kat bilik air bawah, aku tak nak tido rumah mok lagi.
Kalau duduk waktu siang tu bolehlah, tapi nak masuk bilik air pun aku dah seram, lagikan nak tido malam.
Lagipun rumah mok tu dah jadi rumah tinggal, takde siapa duduk pun.
Barang-barang dapur pun banyak dah bagi-bagi orang.
Selama ni pun kalau balik Tganu memang kitorang makan luar je.
Balik rumah hanya untuik tido. TV pun takde.
Better duduk hotel terus. Puas hati.

Kitorang balik last week, Rabu-Jumaat.
Saja balik awal sebab tahun ni tak balik raya haji ke sana. This year turn Bangi 😎.



Dah macam aku sorang je yang masuk Tganu hari tu.
Jalan selengang-lengang yang ada.
Berapa kerat je la berselisih atas jalan.
Macam ni baru seronok balik. Takdelah bersimen pantat aku atas kerusi.
Selalunya kitorang exit Telemong, tapi hari tu exit KT sebab nak singgah kedai Kak Long dulu, dia ajak makan kat tempat dia.



Kedai makan Kak Long dalam Giant Gong Badak yang lama [now namanya Pasaraya PXR].
Dalam supermarket ni juga ada kedai anak sedara En Wan - kedai baju budak-budak.
Tajuk kedai - SIBLINGS.

Kak Long punya kedai makan kat food court.
Kalau siang, ada lauk-pauk yang ready to eat only, tapi kalau malam ada masakan panas like nasi-nasi goreng, mee-mee, etc.



Dah kenyang, barulah balik Manir sebab nak hantar mok ke rumah.
Mok ada appointment dengan jiran petang tu.
Rupanya mok dah set appointment untuk orang mesinkan rumput and kemaskan stor.
Mok nak salin cadar and kemas-kemas apa yang patut dulu so nanti bila mok balik raya haji [dengan Kak Ngah], takdelah serabut masa tu baru nak kemas semua benda.
Balik raya nanti semua terus masuk bilik masing-masing yang dah ready berkemas.
Macam biasa, raya tahun ni semua makanan order catering. Senang.

Tapi sebelum drop mok kat rumah, En Wan nak singgah kubur arwah ayah dulu.
Tak jauh pun, selalunya dia jalan kaki je dari rumah mok.
Kubur punyalah semak-samun sebab cuti PKP bukan main lama, takde orang nak kerja.
Hari tu mok balik, dia nak upah orang kemas-kemas semua ni.

Cucu En Wan ada sekali dalam kereta, kitorang collect dia dulu dari kedai mak bapak dia.
Saje nak bawak balik hotel temankan Rayyan mandi kolam.
Kitorang semua En Wan tak kasi keluar sebab semak sangat kawasan kubur, tu pasal terjadinya scene dalam video di atas.



Lepas ziarah kubur, nak check in hotel tapi singgah dulu kat gerai pulut lepa [pulut panggang] dalam kawasan kampung.
Dulu, aku suka makan pulut lepa inti kelapa, until aku berkahwin dengan orang Tganu and try their pulut lepa, terus tersangkut.
Now, makan pulut panggang dah rasa kurang sedap.
Tapi, kalau pulut panggang Laksa Kak Su, aku makan.
Sebab pulut panggang yang dicicah dengan kuah laksa sangat marvelles!

Kalau kat town, kitorang selalu beli pulut lepa kat depan sekolah rendah Ladang.
Situ pulut lepanya gemuk-gemuk, puas hati.
Tapi kalau malas nak masuk town, pulut lepa akak ni pun dah ok.
Korang takyah la masuk sampai ke Manir ni semata-mata nak beli pulut lepa, kat town tu banyak.



Then, singgah pulak kat Roti Paung Manir.
Ini port wajib, asal masuk kampung je mesti singgah sini.
Kali ni beli 2 buku je sebab baru lepas makan kat tempat Kak Long, terasa kenyang.
Kalau tak, berbuku-buku beli. Sorang makan sebuku. Kadang En Wan punya pun aku sebat sekali.

Alhamdulillah tengok banyak kedai yang dah mula beroperasi.
Tapi tak pastilah ramai ke tak yang membeli, but at least legalah sikit kan kalau dah boleh bukak kedai.
Roti Paung Manir ni ada cawangannya kat Nilai orang kata, tapi aku blom pernah pegi.
Tak feel, nak beli kat tempat asal juga [mengada-ngada].



Kali ni duduk kat Hotel Tabung Haji.
Memang sengaja pilih untuk tak duduk town sebab senang nak ulang-alik tengok Kak Long and mok.
Kalau duduk town jauh nak berulang, lagipun sesak.
Kat sini aman-aman je.

Dah lama tak balik Tganu, yang last sekali balik raya tahun lepas.
Maknanya dah setahun aku tak balik. Dah macam duduk oversea kekdahnya.
Bila dah lama tak balik, aku pun terlupa yang aku adalah seorang nenek.
Berkali-kali cucu En Wan panggil aku "Nenek! Nenek!", aku buat sardin je.
Bila dia goyang-goyangkan tangan aku, baru aku "Oh, Ha, ya nak apa" 😂😂.

Hari tu masuk je lobi dia jerit panggil aku "Nenek! Nenek! Kolam dia kat ne?"
Berpusing semua mata-mata kat situ, nak tengok mana satu neneknya. Kahkahkah.
Nasib baik nenek sejenis muka sardin 14 tin, rilek sje nenek catwalk ke kaunter front office.



Bilik dia quite spacious juga, kalau bawak toto, boleh tido 4 orang lagi kat bawah.
Tapi line tv tak berapa clear and tak banyak channel.
Aku suka bilik air dia sebab toilet, shower and sinki berasingan.
Kalau sorang nak mandi, sorang lagi nak ke toilet, tak perlu tutup pintu utama sebab masing-masing ada pintu sendiri.



Nak mandi kolam terus tak boleh sebab Rayyan ada class KAFA at 5pm.
Ustazah buat whatsapp call.
Kena tunggu Rayyan habis kelas baru boleh terjun kolam.

Hari tu masa nak balik kampung, baru aku terfikir, selama ni kita mak bapak selalu questions cikgu malas buat kelas. Cuti-cuti makan gaji buta katanya.
Tapi, bila turn kita balik kampung atau bercuti, takpe pula kita tuang kelas anak kita.
Hakikatnya, inilah waktu kita diuji samada kita boleh commit tak dengan jadual kelas online.
Padahal kelas online boleh buat kat mana-mana asal ada line internet.
Maknanya, time bercuti pun kita boleh join kelas. No excuse.

Bukan apa, selama ni ada yang question cikgu tak buat apa at home, buat kelas sesekali je katanya.
Tapi bila kena time kitam nak berehat-rehat, boleh pulak kita tuang kelas.
Padahal line internet ada je [most tempat bercuti ada line].
Hari tu masa nak balik, aku packkan siap-siap barang skolah Rayyan ikut jadual kelas.
Kelas tetap kena 'masuk' walau tengah bercuti.
Biar dia alert sikit, jangan nak berhoya-hoya sangat. Tak puas-puas lagi bercuti?



Hari Rabu, weekdays memang tak ramai orang kat hotel.
Jadi, kolam ni bagai dorang berdua yang punya.
Tapi mandi kat adult pool sebab kids pool tutup untuk renovation.
Best juga kids pool sebab ada gelongsor bagai.
Aku tak turun pun tengok budak-budak ni mandi, En Wan yang join.



Malam, lagi sekali makan kat tempat Kak Long.
Belakang tu bukan kedai Kak Long, Kak Long punya sebelahnya.
Yang kat meja tu semua family - mok, adik perempuan En Wan, Kak Long and adik lelaki En Wan.
Best juga bila berjumpa macam ni, sambil sembang sambil makan.
Budak-budak berkuntau kat dalam supermarket.

Satu benda yang aku pelik bila masuk mall ni - boleh kira dengan jari berapa kerat yang pakai mask.
Yang pakai mask kebanyakannya dari kalangan seller.
Yang orang luar hampeh, boleh kira sebelah jari je yang pakai mask.
Dia pulak pandang kita pelik sebab kita anak-beranak masuk dengan muka berbungkus.
Dengar cerita nak jadikan wajib pemakaian mask, kan? BAGUS.
Patut dari awal dulu jadikan benda ni wajib.
Orang Malaysia ni kebanyakkannya mengikut arahan sebab takut kena denda.
Bila tak dijadikan wajib, orang buat sambil lewa.
Kau cakap je "Tak pakai, masuk jel", konfem jangankan mulut hidung, silap-silap mata pun dia sanggup tutup dengan mask.



Nasi goreng kedai Kak Long. Sedap.
Tapi menu macam ni malam je ada.
Waktu siang makan lauk ready only.



Adakah lepas makan nasi goreng cili padi, aku akan balik ke hotel dan tido?

Oh, tidak ya.
Kitorang ke port seterusnya iaitu kedai wajib singgah - Matt Ori Cafe.
Kali ni di tempat baru.
Kalau orang KT mesti kenal Chicken Cottage.
Kedai ni dah tutup, lalu Matt beli dan now jadi Matt Ori Cafe.

Chicken Cottage punya kedai segalanya dah sedia cantik, tak perlu nak ubah banyak benda, tinggal guna je.
Rezeki Matt dapat kedai ni.
Tapi idokleh jatuh terlepuk depan dia, kenalah keluar modal juga.

Masa kitorang sampai, tokeynya tengah potong ayam kat dapur.
Imagine, tokey yang potong ayam?
Tapi bila BFF datang, sanggup tinggalkan ayam. Bagus punya tokey.
[yang pakai baju biru keluar dari kaunter tu tokeynya].

Dia ajak kitorang makan kat atas and dia juga yang ambikkan order kitorang.
Ini sudah bagussss, potong queue 😂.
Padahal aku baru lepas tolak nasi kan, tapi chicken chop and root beer Matt Ori sangat tempting, aku teruskan order.
Matt mungkin tak tau aku baru lepas makan nasi, kalau dia tau mesti dia suruh aku mengucap.



Ni bahagian atas. Open area.
Gambar bergegor sikit.



Perbincangan bisnes and marketing skills antara bosses.
Aku tea lady, jadi tugas aku ambik gambor je.
Tu nampak chicken chop depan En Wan tu? Tu aku punya.



Matt Ori Cafe ni, signature dish dia adalah ayam goreng.
Kat sini ada jual nasi dagang ayam crispy.
Ayam goreng dia sedap.
Orang datang sini sebab nak makan ayamnya and also di sini ada root beer.



Tu ntah hape dia tanya wallpaper si Matt, nak pakai gitu jugak ke untuk XZIZ Biotech, bang?

Cafe Matt kids-friendly.
Ada tempat untuk budak-budak main.



Ini kedai Matt Ori Cafe. 4 tingkat.
Dia tengah renovate atas sekali untuk dijadikan 'penthouse' dia.
Senang boss nak masuk opis, kat bawah je.
Siapa ke KT, boleh cari kedai Matt Ori, let's support orang Malaysia buat fast food cafe, guys.



By the way, aku tertinggal beg mekap aku kat rumah.
Jadi malam tu keluar pi beli bedak and eyeliner.
Aku dua benda ni yang aku pakai pun, lipstik kalau takde pun takpe.
Lagipun pakai mask sekarang, rugi pakai lipstik.

Merasalah pakai Silky girl.
Not bad, tapi jangan comparelah dengan branded cosmetics, memang jauh.
Followers kat IG ada yang request aku review ni, nanti aku buat video tepek di sana.



Next day, breakfast kat hotel.
Aku baru plan nak ajak dia breakfast nasi minyak kat Manir, rupanya dia book hotel ni sekali dengan breakfast. 
Melepas tekak aku nak makan nasi minyak. Dah lah lama tak balik.

Tapi not bad juga breakfast hotel Tabung Haji ni.
Tempat dia besar, open area.
Makanan untuk weekdays, tak banyak sangat tapi masih ada variety.
Hari pertama breakfast ada nasi dagang, lontong, mee goreng, bubur nasi, sosej and roti-roti.
Stall omelette pun ada. 
Puas hatilah En Wan dapat nasi dagang.



Pagi tu, Rayyan and Sabil nak duduk kampung, taknak ikut berjalan.
Lepas letak dorang kat rumah mok, belikan siap makanan and air-air, zassssssss kitorang berdua ke Pasar Payang.
Lama betul aku tak datang sini.
Yang bangunan baru ni pun baru first time masuk.

Personally, aku lagi suka bangunan baru. Lebih tersusun and senang nak cari kedai sebab dia satu tingkat je.
Kalau bangunan lama tu, berpusing-pusing, bertingkat-tingkat and berlorong-lorong.
Sampai ke lorong yang kecik pun kita tak sangka ada jual baju.
Aku tak berani nak jalan berpecah dari En Wan kalau masuk bangunan lama, konfem tak jumpa jalan keluar.
Yang bangunan baru ni lega sikit laluannya. Lebih lapang.

Gambar atas tu dengan blog reader, terserempak di sana.




Tapi aku notice, kedai jual batik dah tak sebanyak dulu.
Tak pasti samada peniaga tak nak berpindah [maybe now jual kat tempat lain sebab bangunan lama memang takde] ataupun PKP lama sangat ramai yang dah tukar bisnes lain.
Nak cari kedai jual kemeja batik lelaki crepe, hanya SATU kedai je.
Kedai lain ada jual kemeja batik lelaki tapi tak banyak and cotton only.

Untunglah aku bawak orang Tganu masuk sini boleh dapat murah.
Beli kemeja batik lelaki, orang yang jaga kedai bagi diskaun. 
Sekali tokey masuk and tanya En Wan "Orang KL ke?"

"Tak, saya asal Manir"

"Saya pun Manir juga. Manir kampung mana?"

"Pulau Bahagia"

"Saya kenal ramai orang Pulau Bahagia"

"Saya anak arwah Wan Dagang"

Terbangun terus tokey tu, "Hah? Itu bekas majikan saya".

Terusssss aku dapat diskaun lagi.

Memang terkenal betul arwah bapak mertua aku ni.
Selama aku kawen dengan En Wan, aku rasa macam 3/4 Kuala Terengganu ada ahli keluarga yang pernah bekerja dengan dia.
Dan bermacam-macam bisnes dia ada.
Macam tokey kedai ni, kerja dengan arwah ayah lepas SPM.
Dia jaga kantin di Kem Askar.

Kalau kat Pasar Payang tu, boleh dikatakan hampir semua kenal arwah ayah sebab tahun 70-80an dia pembekal makanan paling besar di sana, jadi setiap pagi mok akan ke Pasar Payang diescort oleh lori untuk ambil barang mentah.
En Wan kata, kadang-kadang dia naik lori tu juga sambil baca komik.
Kalau borong komik kat Pasar Payang, sebakul terus.
Kalau borong bungapi, sampai raya tahun depan tak abis lagi stok bungapi dia.
Main bungapi ajak satu kampung datang rumah main.
Kiranya dari kecik dia dah jadi "pembekal" bungapi.



Tokey kedai bergambar dengan anak kepada bekas tokeynya, yang juga sekarang seorang tokey.
Yang ambik gambar ni adalah bekas tokey yang kompeninya dirampas oleh tokey tersebut 😂😂.



Balik dari Pasar Payang singgah port wajib seorang Diana.
Padahal AnW ada je kat USJ Taipan tu ha, tapi lainlah feeling dia kalau pi kat Batu Burok ni.



Lepas ke AnW, kitorang balik hotel.
Lepak jap sementara tunggu pukul 4pm nak keluar pi makan sotong.

Aku memang takkan ke Pok Nong la weh. Padat gila kat sana.
Selalunya aku makan kat Warung Cik Su [depan sikit dari Pok Nong].
Selali Cik Su tutup pulekkk, terpaksa masuk je la mana-mana warung pun jadi ada sotong.
Aku tak kisah sangat, asalkan sotong ada.
Kedai ni ada ketam, jadi kali ni kita rasa ketam juga.
Kureng sedaplah dari Cik Su, tapi bolehlah.
Sotong mana-mana pun sama, apa adehalll.

Tapi dia punya air batu jagung tak sedap.
Tak sama macam Cik Su and Pok Nong.
Pok Nong and Cik Su punya air batu jagung lebih kurang sama sedapnya.
Yang warung aku pegi kali ni dia banyak pakai pewarna, jagung sikit je, sampai aku mintak tambah jagung barulah berasa sikit.

Drama seorang Diana nak naik buai :



Apa-apa hal menjerit dulu.



Pastu pandang kiri, kanan, atas, bawah.



Pastu baru boleh ready, itupun sebelah tangan pegang seat.

Aku memang takut naik buai.
Satu masalah aku nak landingkan pantat aku atas tempat duduk tu.
Aku takut benda tinggi dan bergerak macam flight, lift and buai.
Buai ni memang nampak macam tak tinggi sebab aku duduk hujung-hujung pantat je tu.
Kalau aku duduk betul-betul, kaki aku tak cecah tanah.
Kaki yang tak cecah tanah walau 1 inci is considered as tinggi, ya.
Pastu bergoyang pulak. Oh I is kenottttt.



Malam pi makan kat Sofia Bistro, depan laut.
Tapi kebetulan dapur under renovation, jadi yang ada adalah makanan yang sedia masak macam nasi lemak, satey and mee yang dah siap bungkus.
Kalau nak makan nasi putih hanya ada ikan-ikan bakar only.
Even telur dadar pun takleh buat.
Takpelah, makan je apa yang ada. Nasib baik boleh tahan.
Cuma nasib tak baik, order lambat sampai.
Maybe sebab semua pun hanya order ikan-ikan bakar, jadi masakan lambat siap.
Ikan pun dah tak banyak choice. Siakap pun habis.
Yang ada masa tu ikan cermin. First time aku makan ikan ni.
Can eat lah, tapi kalau ada ikan siakap aku tetap pilih siakap.



Sekian, "percutian"ke Tganu.
Maybe balik lagi satu round hujung tahun pulak, tunggu Redza cuti.



2020-07-19

Movie review


Aku tahu yang follow IG aku tertunggu-tunggu update aku ke Tganu [balik kampung].
Itu nanti dulu, mood belum mari.
Kasi aku up mood movie review dulu.



1. Tajuk : Kannum Kannum Kollaiyadithaal [2020]
Language : Tamil
Rating : 7.7/10

Again, another filem dari Dulquer Salmaan.
Dalam filem ni Salmaan hensem and kemas, senonoh je rupanya dari awal sampai habis, membuatkan aku stay 3 jam. Kencing pun ditahan [padahal boleh je pause video].

Cerita ni dari awal sampai habis memang best. Tengok rating pun dah tau.
Tentang Siddharth [Dulquer Salmaan] dan kawan dia yang hidup mewah tapi takde kerja teap.
Tapi dorang technology savvy. Bab-bab komputer and technical memang pandai.
Rupanya itulah cara dorang buat duit - dengan membuat penipuan jual beli di internet.
Dorang beli laptop and phones, tukar spare part ori kepada yang lama, kemudian dia re-pack and return balik laptop pada seller dengan alasan yang simple-simple like nak tukar warna.
The ori part yang dia ambil, dia jual kat kedai-kedai.
Jadi now, dia akan dapat new laptop yang boleh dijual semula, at the same time dia dapat parts ori untuk dijual.
Kalau laptop yang di-returned tu dibeli oleh customer lain, dia takde sangkut-paut sebab bukan orang beli dengan dia tapi dengan original seller.

Nak dijadikan cerita, salah satu laptop yang dorang returned tu dibeli oleh Ketua Polis, untuk kegunaan anak. Laptop tu meletup bila diguna.
Polis ni investigate kes laptop terbakar ni, barulah tau yang parts dalam laptop tu adalah parts lama.
Bila dia track jual-beli, dia realizes si penipu [Salman] gunakan alamat rumah yang takde penghuni untuk terima semua order yang dia beli dari online.
Banyak rupanya delivery yang dibuat ke rumah tak berpenghuni menjadikan susah polis nak trace kedudukan si penipu.

Bila polis start nak buat investigation besar-besaran pasal penipuan ni, Salman and kawan dia dah tukar plan lain.
Dorang tak nak buat penipuan internet lagi takut terkantoi.
Now dorang curi barang-barang dalam kereta menggunaan satu device yang boleh hack locking system kereta.
Maknanya, dorang boleh bukak pintu kereta tanpa perlu pecahkan apa-apa.

Nak dijadikan cerita lagi, kebetulan salah satu kereta yang kena hack ni adalah kawan si polis tu.
Dalam kereta tu ada laptop yang berjaya dicuri.
Jadi bila polis trace model laptop di internet, nampak memang Salmaan ada advertisekan untuk cari buyer.
So kawan polis ni with police bercadang nak perangkap Salmaan.
Konon nak beli laptop tu and ajak jumpa somewhere untuk collect tapi Salmaan berjaya loloskan diri.

At the same time, Salmaan and kawan dia terpikat dengan dua orang perempuan yang sama-sama berkawan baik.
Lepas dah banyak duit sangat hasil jual barang rompakan, Salmaan and kawan dia decided nak 'cuci tangan', berkahwin and pindah ke satu tempat untuk buat bisnes restoran.
Polis berjaya jejaki dorang di hotel tempat dorang stay. Dah dapat tangkap.
Tapi, polis bukan nak tangkap dorang, but nak tangkap 2 orang perempuan tu. Why?
Jeng jeng jenggggg. Kena tengok. Memang best.



2. Tajuk : Natsamrat [2016]
Language : Marathi
Rating : 9.1/10

Nampak tak rating yang tinggi tu??
Tu maknanya WAJIB tonton, ya.

Cerita ni kawan aku dah bagi aku 2 tahun lepas file-nya.
Tapi jahanam tak jahanamnya kawan aku ni, dia bagitau "Cerita ni best, tapi hero tua. Kalau kau taknak tengok pun takpe".
Jadi aku pun letak tepi, dah 2 tahun dalam file, baru aku tengok.
Sekali, hanattttttttttt. Memang kena hamun kawan aku.
Pelakonnya Nana Patekar! Kalau aku tau, dari awal aku dah tengok.

Nana Patekar ni umpama Eman Manan.
Orang kalau tengok filem/drama Eman Manan, bukan sebab nak tengok ceritanya tapi nak tengok Eman Manan-nya!
Tak kisahlah jalan ceritanya macamana pun, kalau pelakonnya Eman Manan, cerita tu akan jadi best sebab lakonan dia yang orang perhatikan.
Natsamrat dikira bonus sebab bukan saja ada Nana Patekar, tapi jalan ceritanya pun best.

Cerita ni sedih, tentang sorang pelakon teater veteran ala-ala Shakespeare, yang bernama Ganpat.
Cerita ni banyak tentang zaman gemilang dia as pelakon teater.
Bila dia bersara dari pentas, dia buat silap dengan mewariskan semua harta dia pada anak-anak.
Anak dia 2 orang je - lelaki and perempuan.
Isteri dia dah pesan tinggalkan sikit untuk diri sendiri tapi Ganpat anak-anak adalah permata hidup dia and dia percaya pada anak-anak.

Ganpat ni orangnya suka berterus-terang.
Apa yang dia cakap, walaupun pahit, dia tetap akan sampaikan.
Sikap dia ni membuatkan anak-menantu tak berapa selesa.
Anak-anak takut nak ajak kawan-kawan datang rumah sebab Ganpat seorang yang outspoken.
Kalau dia tak berkenan tengok cara berpakaian seseorang, dia akan tegur kat situ jugak.
Cuma isteri and kawan baik dia saja yang faham sifat Ganpat.

Tragedi bermula bila cucu dia mengadu ada budak selalu ejek kat skolah.
Jadi Ganpat kata "Ejek dia balik biar dia rasa".
Biasalah kan, atok and nenek kan beremosi sikit kalau orang usik cucu.
Jadi Ganpat ajar cucu dia satu lagu yang mengejek budak yang bully cucu dia kat skolah.
Si pembuli tu mengadu kat parents agaknya [pembuli apa gini?], lalu parents report kat skolah.
Jadi, one day pihak skolah panggil mak kepada cucu Ganpat ni [menantu Ganpat].
Skolah bagi warning jangan ejek-ejek macam tu.
Menantu Ganpat rasa malu and nak pindah keluar rumah [dorang anak-beranak tinggal serumah].

Menantu dia buat plan nak pindah keluar rumah.
Ganpat mengalah, dia kata biar dia je suami isteri pindah duduk rumah kat kampung.
Lagipun rumah tu dah jadi hak anak lelaki dia.
Sedih masa dia keluar rumah, dia cakap "Seluruh dunia adalah pentas lakonan, malangnya scene saya adalah scene sedih".

Sebelum dorang balik kampung, dorang singgah rumah anak perempuan dorang dulu.
Anak perempuan and menantu dorang suruh duduk situ je, jadi dorang stay.
One day, duit menantu dia hilang.
Yang si anak perempuan syak bapak dia ambil sebab bapak dia kan dah tak bekerja.
Dia bagi alasan barag jahitan dia hilang, tak tau letak mana so dia minta izin nak geledah tempat bapak dia.
Tak mengesyaki apa-apa, mak bapak dia ni bagi je anak dia cari barang.
Masa anak dia bukak beg Ganpat, nampak segumpal duit.
Dia frust sangat sebab bapak dia curi duit menantu.
Padahal duit tu bapak dia gadai rantai isteri nak buat belanja balik kampung.
Sedih sangat kena tuduh, Ganpat and isteri keluar rumah malam-malam hari.

Isteri Ganpat sakit on the way nak ke kampung and meninggal dalam tidur.
Dorang tidur tepi kuil malam tu.
Orang-orang di sana uruskan penegebumian, and Ganpat hidup sebagai gelandangan di kawasan tu sampailah satu ketika, polis jumpa Ganpat [anak-anak buat report polis bapak hilang dari rumah].
Sambungannya.....tengok sendiri.
Tapi aku janji cerita ni best.



3. Tajuk : Sye Raa Narasimha Reddy [2019] 
Language : Telugu
Rating : 7.5/10

Cerita ni aku tengok 2 bulan selepas dia release kat cinema.
Memang aku minta kawan aku follow rapat-rapat cerita ni because aku memang tunggu sangat-sangat.

Pertamanya, ini true story.
Keduanya, ini produced by Ram Charan.
Ketiganya, pelakon utama adalah superstar of Telugu film, iaitu Chiranjeevi.
Chiranjeevi ni bapak kepada Ram Charan, also Telugu actors.
Kalau Rajinikanth tu superstar Tamil, Chiranjeevi ni macam Rajinikanth of Telugu film industry.



Ini dia bapak and anak. Kemain helok Ram Charan, kan?

Ram Charan dikira berani sebab pertaruhkan bapak sendiri as hero filem ni.
Apa yang aku boleh cakap, Chiranjeevi membuktikan dia memang superstar and dia jauh lebih hebat dari Ram Charan. Tak disangkal lagi.
Ram Charan pertaruhkan nama-nama besar dalam movie ni.
Selain dari ada bapak dia sendiri yang super star, ada Amitabh Bachan, ada Nayanthara, ada Tamannah and ada Vijay Sethupati.

Kisah tentang sejarah aktivis kemerdekaan India, bernama Uyyalawada Narasimha Reddy.
Cerita ini disusun sekitar 10 tahun sebelum Perang Kemerdekaan Pertama di India.
Narasimha [Chiranjeevi] adalah salah seorang raja di salah sebuah negeri di wilayah Rayalaseema.
Lakshmi [Tamannaah, heroin Baahubali] adalah penari kuil yang jatuh cinta dengan Narasimha.
Bila Narasimha confess his love pada Lakshmi, barulah dia tahu yang dia dah dinikahkan semasa kecil dulu.
Dulu, wilayah dorang kemarau.
Mengikut sami di sana, kalau nak hujan turun, kena lakukan upacara tarik hujan.
Caranya kena kahwenkan Narasimha dengan sorang budak perempuan.
Tetapi, sehingga umur perempuan 24 tahun, dia tak boleh berjumpa dengan Narasimha bagi elakkan malapetaka pada Narasimha.

Kebetulan, kemarau melanda wilayah tu lagi sekali, jadi Narasimha kena buat the same ritual again dengan wife dia.
Kali ni, wife dah boleh pandang muka Narasimha.
Knowing this, Lakshmi cuba bunuh diri, tetapi Narasimha meyakinkan Lakshmi untuk gunakan kelebihan dia sebagai penari untuk tolong negara mencapai kemerdekaan.
Lakshmi agree and tinggalkan kampung tu.

Pada masa yang sama, Syarikat Hindia Timur Inggeris datang ke India untuk berniaga [konon], ujung-ujung nak memerintah and ambil hasil negara.
Bila Narasimha witnesses their kekejaman, dia jadi marah and tinggalkan takhta and keluarga untuk bergambung dengan pemimpin wilayah lain serang Inggeris.
Kerja-kerja pemberontakan dorang ni sangat successful sampaikan nama Narasimha Reddy ni jadi sangat terkenal.

Lakshmi at the same time, menggunakan tariannya untuk menaikkan semangat orang India untuk menyertai pemberontakan.
Lakshmi ditangkap sebagai umpan untuk menangkap Narasimha.
Tapi Lakshmi berani bakar diri sendiri semata-mata nak bunuh orang-orang Inggeris yang tangkap dia [yang ni kena tengok tragisnya scene ni].

Semasa perang, Veera Reddy [salah seorang pemimpin wilayah lain yang bergabung dengan Narasimha], ingatkan Narasimha bunuh lelakinya.
Kecewa dengan itu, dia bersetuju untuk belot dengan Inggeris.
Dia bagi Narasimha dadah supaya dia khayal dan senang ditangkap oleh Inggeris.
Narasimha dihukum gantung tetapi, dia tak mati di tali gantung pun.
Nak tau kesudahan, sila cari and tengok sendiri.



4. Tajuk : Gang Leader [2019] 
Language : Telugu
Rating : 7.6/10

Siapa dah tengok movie Jersey yang ber-rating 9/10 [aku pernah review], mesti akan suka cerita Gang Leader ni sebab pelakon utamanya sama, iaitu Nani.
Nani ni umpama Beto Khusyairi.
Tak famous di media-media cetak, tak banyak gosip, tak hensem mana, tapi ada X-factor.
Cerita tentang Nani di media tak banyak, tapi kalau movie dia keluar, mesti BOOM!
Sebijik macam Beto.

Gang Leader ni komedi.
Kisah tentang Pencil Parthasarathy [Nani], seorang penulis novel crime [ala-ala Sydney Sheldon].
Novel dia semuanya crime story.
Cuma yang kelakonya, dia bukan menulis cerita baru tapi semua novel dia adalah hasil tulis semula movie-movie crime barat.
Kiranya dia ni bukan pandai menulis pun tapi sebab kawan dia owns a publishing company, jadi dia gunakan peluang tu untuk buat buku. Padahal semuanya cilok kisah movie.

Sementara itu, ada rompakan besar berlaku di mana 300 juta dicuri oleh 5 orang.
Tapi, sebaik saja rompakan selesai, 5 orang tu dibunuh dan duit dilarikan.
A year later, ada 5 orang perempuan bergabung untuk balas dendam pada si pembunuh.
5 wanita ni adalah mak, anak, tunang, isteri dan kakak kepada yaang mati.
Dorang nak cari siapa yang bunuh.
Jadi, dorang approach si Pencil untuk bantu sebab dorang rasa Pencil ni mesti ada tektik yang bagus, sebagus 'novel-novel'nya.
Dorang tak tahu yang novel tu pun plagiat filem.
Tapi Pensil merasa dia perlu bantu 5 orang ni.
Di samping tu, journey dia membantu ni dia akan bukukan menjadi novel terbaru, his first real crime novel.

Selepas beberapa twist and turn yang hilarious, akhirnya dorang dapat jumpa suspek utama.
Suspek ni seorang bekas pemandu ambulance yang dah berjaya jadi car racer yang berjaya.
Suspek ni memang nak jadi racer, tapi sebab tak berduit, jadi dia join geng perompak untuk dapatkan duit tu dan kemudian dia bunuh lima-lima orang and gunakan duit tu supaya jadi racer.
Dalam journey membalas dendam ni, Pencil terperasan yang semua 5 orang perempuan ni beragama Hindu tapi salah seorang perompak beragama Kristian.
Maknanya salah seorang geng perempuan ni dah menipu.
Apa tujuannya dia membalas dendam?


Cukuplah 4 filem aku review.
Cuma nak cakap, Natsamrat and Kannum Kannum Kollaiyadithaal korang boleh tengok kat Netflix.
Terima kaseyyyyyyyyyyy.



2020-07-12

Suami tak romantik


Post ni nak menjawab statement-statement syahdu kat IGS aku last week.
Aku letak video 3 saat En Wan pegang tangan aku masa berjalan dalam airport.
Saja je candidkan video tu, kebetulan masa tu aku hantar dia ke airport untuk ke Langkawi.
Dia teman aku patah balik ke parking lot, sebab jalan berdua [Redza drop kat cafe], maka bolehlah pegang-pegang tangan.

Bila naikkan video tu, eh ramai pulak yang respond.
Tapi ada satu komen ni best.
Katanya "Untung Kak Di dapat suami yang sayang Kak Di walau dah lama kawen".

Aku tak sure apa maksudnya, tapi aku tak bertanya apa-apa.
Aku tahu kalau aku tanya, mesti akan ada luahan hati. Jadi, aku biarkan macam tu je.
Cuma aku nak bagitau kat sini.

"Untung dapat lelaki yang sayangkan kita".

Dulu, aku aim gini juga.
Nak cari lelaki yang sayang aku sangat-sangat.
Membayangkan yang kalau lelaki sayangkan kita mesti dia protect kita serba -serbi.
Yes, memang dapat pun lelaki macam tu.
The things is, dia seorang yang over-protective and too possesive sampai aku rimas.

Dalam ertikata lain, dapat lelaki sayangkan kita itu bagus tetapi some lelaki terlalu sayangkan pasangannya dan dia menzahirkannya in a bad way.

Exbf aku dulu bukan tak sayang aku.
Dia sangat sayang aku. Aku tahu tu.
Ramai kawan-kawan lelaki aku cakap aku beruntung dapat dia.
Memang nampak sangat dia sayang sangat kat aku.
Sampaikan best fren dia cakap kebarangkalian diana nak kena tinggal is zero.
Punyalah sayang katanya.
Tapi mungkin dia tak sedar cara dia sayangkan aku agak menakutkan.

To some people like me, tak perlukan 'kasih sayang' yang melampau sampai segala benda kena report kat kau.
Mana pegi kena bagitau, makan dengan siapa kena bagitau, kelas dari pukul berapa sampai pukul berapa kena bagitau, apa plan kau dengan girlfriends semua kena bagitau.
Ini bukan sayang, ni namanya saiko.
Dek kerana sayang sangat tu lah dia jadi possesive sampai aku rimas.

Jadi, kalau pasangan kita bukan sejenis yang romantik seperti suka pegang-pegang tangan, suka peluk-peluk - biarkan.
As long as dia tak lari dari tanggungjawab, itu dah menunjukkan dia sayang.
Cara manusia tunjukkan kasih sayang tak sama.
Perasaan sayang tu kita boleh rasa walau tak ditunjuk dengan cara pegang tangan, rangkul pinggang, etc.
Sometimes melalui cara bercakap, cara pandang, cara senyum pun kita boleh rasa dia sayangkan kita.

Sayang dan cinta tak perlu pembuktian yang too much.
Kalau too much, akan berisiko untuk jadi abuse.
Some people confuse between love and abuse.
Dia rasa macam dia menunjukkan rasa cinta and sayang tapi sebenarnya dia over protective sampai mengganggu hidup kita.
Memang mula-mula aku pun rasa bestnya bila dia suka ambil tahu mana aku pergi, apa aku makan, kelas aku pukul berapa - sebab aku rasa macam he is serious with this relationship.
Lama-lama aku jadi letih.
Dengan mak aku pun aku tak hantar report gini punya detail, dah kenapa dengan kau aku kena inform segala porgram?

Kepada yang masih bercinta, kalau perkara ni sedang berlaku pada korang, that's not normal.
You need to re-evaluate the relationship.
Benda ni awal-awal kita tak nampak.
Aku dulu gitu juga.
Nak pulak sejenis tak pernah ada pengalaman bercinta, jadi aku ingat that is normal, bila orang dah sayang.
Sekaliiiiiiiiiiii, padan muka aku.

A little protective is nice.
Overprotective, a bit irritating.
Tapi kalau overly overprotective, hat ni masalah.

Melalui pengalaman aku, kalau someone protective, dia takkan tanya kita lebih-lebih.

Aku : Saya nak outing dengan Ina weekend ni.
Dia : Ok, jaga diri.

That's protective.

Aku : Saya nak outing dengan Ina weekend ni.
Dia  : Nak ke mana?
Aku : Parkson, cari barang.
Dia : Ok, jangan balik lambat sangat. Pastikan before 6pm awak dah balik. Pukul 6pm saya tunggu depan asrama awak.

That's overprotective.
Tak rimas tapi agak menakutkan.

Aku : Saya nak outing dengan Ina weekend ni.
Dia  : Nak ke mana?
Aku : Parkson, cari barang.
Dia : Barang apa? Saya boleh pegi belikan.
Aku : Makanan-makanan, barang-barang pompuan.
Dia : Kenapa nak kena sampai Parkson, kat ko-op pun ada jual kalau setakat makanan.
Aku : Nak lepak makan fast food sekali.
Dia : Baru hari tu kita makan KFC kan, dah nak makan fast food lagi. Takyahlah.

Ok this is overly overprotective.
Kalau dia adalah macam ni, nasihat aku, LARI!
Orang yang macam ni, dah takde sebarang perbincangan kau boleh buat.
Jenis ni tak pakai bincang dah, kau kena back off.

Aku pernah lalui kisah cinta yang "terlalu sayang" macam ni.
Tapi aku punya ada sambungan dari conversation yang ketiga di atas.
Tiba-tiba nanti kat Parkson sedang kau berjalan-jalan dengan kawan kau, tetiba dia buat surprise "Cak!!"

Aku : Eh? Buat apa kat sini?
Dia : Saje je. Jalan-jalan.

Seram tak?

Sumpah seram, ok.
Dek kerana sayang sangat sampai mengekor mana aku pegi.
Tapi masa tu masih bercouple jadi aku cuba tenangkan diri, padahal kawan aku dah rasa seram-seram menyampah dengan 'kasih-sayang' yang sangat mendalam tu.

Jangan terlalu meletakkan syarat SAYANG mesti begini, mesti begitu.
Tak pegang tangan semasa berjalan berdua, tak bermakna tak sayang.
Tak makn bersuap-suap, tak bermakna tak cinta.
Biarlah kalau suami kita jenis kejung, asalkan dia tak menduakan kita, syukur dah.
Nak tunggu dia romantik dengan kita macam takde harapan, apa kata kita je yang start dulu. Apa adehallll.



2020-07-09

Mak yang takde harapan nak dapat sijil



Semalam nampak ada orang share gambar ni.
Seperti dijangka kat ruangan komen dah start hawa-hawa bakor-membakor antara Kluster Tetek dan Kluster Susu Lembu.
Jadi, aku ambik keputusan untuk copy and paste gamba ni kat FB aku, supaya kejadian bakor-membakor tu tak merebak ke tempat lain.

Aku tak merasa naik stage ambik anugerah ni semua sebab Rayyan hanya sempat 2 bulan [taraf sijil], manakala Redza 2 minggu [ini taraf minggu orientasi je].
Ada la jugak pengalaman menyusukan anak, pengalaman tetek bengkak, pengalaman puting melecet, pengalaman pakai pad tetek and baju menyusu. Alhamdulillah.
Jangan ajak aku bertekak pasal benda ni ya, aku tak kuasa.
Ambik lah kat kau, aku bagi kau menang.

Cuma nak cerita pengalaman menyusukan anak-anak.
Redza hanya dapat 2 minggu.
Lepas 2 minggu, walau dah berurut, susu aku kering terus.
Padahal aku rajin mengepam susu masa ni.
Tukang urut tu cakap maybe sebab anak aku pun tak suka susu badan.
Boleh jadi juga sebab Redza memang tak berapa berkenan susu badan.
Kalau aku bagi susu badan, dia minum sikit je, pastu dia buat muka terjeluak.
Bila sumbat susu formula bukan main santai lagi dia menyusu.
Agaknya sebab tu susu badan aku kecik aku lalu mengeringkan dirinya sendiri.

Rayyan dapat banyak sikit - 2 bulan. Betterlah dari abang dia.
After 2 bulan, aku dah start kerja, dengan sendirinya dia taknak susu badan.
Padahal aku pam susu and simpan, minta mak panaskan je bila nak guna.
Tapi Rayyan taknak, maybe tak sedap minum kat puting.
Eh tak kuasa pulak aku nak menetekkan kau 24 jam.
Konsepnya, aku dah perah, kau minum. Kalau taknak, dah.
Lalu, mak bagi susu formula. Nasib baik dia nak minum.

Redza minum susu formula sampai umur 4 tahun je.
Masuk umur 4 tahun dah kena tukar susu.
Susu 4 tahun tak sedap dia kata, terus stop.
Eloklah stop, jimat duit aku. Kau ingat susu formula murah?

Dari umur 4 tahun sampai 7 tahun Redza masih lagi membotol, tapi minum Ribena yang dipanggil "Air Mina".
Rayyan pun umur 7 tahun masih lagi membotol tapi minum oren.
Aku rasa perangai susah nak tinggalkan botol ni banyak ambik dari bapak mereka.

En Wan lansung tak minum susu.
Mok kata En Wan suka air sirap, tapi minum dalam botol.
Sampai sekarang dia tak minum susu, walau teh susu.
Apa jenis susu dia tak boleh telan.
Nasib baiklah zaman mok mertua aku beranakkan En Wan, internet belum ada.
Kalau tak, konfem mak mertua aku jadi subjek kecaman sebab bagi anak minum air sirap, tak bagi minum susu.
Aku boleh bayangkan kecaman tu berbunyi :

"Mak pemalas ni, taknak usaha bagi anak minum susu"

"Air sirap tak bagus untuk budak, nanti bengap"

"Anak yang tak minum susu selalunya mudah dapat sakit. Tak caya, tengoklah nanti"

Ahgitewwwwww.

Selain dari tak minum susu, En Wan juga tak berhenti hisap botol sampai umur beliau 11-12 tahun, u ollssss.
Ya, aku tak tipu.
Mak selalu cerita kat aku.
Kak Long pun pernah cerita, adik kesayangan dia ni tiap-tiap hari before pi skolah bancuh sendiri air sirap dalam botol susu.
Pastu minum botol sambil intai tepi sliding door.
Kalau nampak kelibat kawan-kawan lalu depan rumah, nanti dia dia campak botol bawah kerusi.
Kahkahkahkah.
Macho mesti mau jaga gitu.

Masa aku marah Redza and Rayyan taknak stop botol, aku yang kena sound balik dengan mak.
"Heh! Toksoh maroh lah. Abang tu sampai umur 11 tahun ngisap lagi [botol]. Molek-molek ada. Blajo luar negara".

Ok lah fine.
Aku kalau dia dah membagi anak dia sebagai contoh, aku takleh buat apa lah.
Kita back off je sudeyy.

Cabaran bagi anak susu badan memang tinggi.
Tapi, cabaran tak bagi anak susu badan juga tak kurang tingginya - iaitu, cabaran dikecam.
Benda-benda macam ni, aku selalu pilih untuk biorkan ajelah deme nak cakap apa pun.
Yang penting anak-anak aku cukup makan.
Nak membuktikan teori siapa lebih betul, ujung-ujung semua pun nak menangkan diri sendiri.
Jadi, bertenang-tenang saja dan jalan terus dengan apa yang kita selesa.
Time will tell, walaupun ambil masa berpuluh tahun untuk membuktikan apa yang kita pilih adalah terbaik untuk kita.

Tahniah untuk mak-mak yang berjaya sampai ke peringkat PhD penyusuan anak.
Yang on the way nak ke PhD, semoga berjaya.
Yang takde harapan nak dapat sijil macam aku, don't worry.
Susu formula melambak kat Giant, pilih.







Now we have 5L size.
Whatsapp nombor atas kalau nak tahu harga 5L.


2020-07-07

Ikhlas vs Riak


Hari tu aku baca post Ustaz Ebit Liew tentang sumbangan yang dia dah keluarkan sepanjang PKP.
Katanya dah lebih RM1 juta duit sendiri yang dia sumbangkan.

Then baru-baru ni nampak orang share video Ustaz Ebit Liew gi shopping beli designer handbangs untuk wife dia.

Semalam aku baca satu post tentang someone yang share zakat tahunan yang dia bayar.

Post-post macam ni nampaknya ramai yang tak suka.
Ada je yang kritik. Katanya menunjuk-nunjuk.
The thing is, kalau orang awam yang post branded items on media sosial, sah-sahlah dikata menunjuk.
Bila ustaz-ustaz share post tentang sumbangan and zakat, pun kena kutuk juga?
Dah tu, dengan cara apa lagi mereka nak berdakwah?

Manusia ni terlalu sensitif bila cerita pasal duit, kaya dan mewah.
Yang peliknya, orang lain disuruh zuhud, tapi diri sendiri tak.
Kalau orang lain share kekayaan, dikata riak.
Bila diri sendiri share, dikatanya berkongsi kegembiraan.

Tak boleh ke kita berlapang-dada bila baca status orang lain.
Baca.
Scroll.
Baca.
Scroll.
Tak boleh gitu?
Kenapa mesti ada bengkak dalam hati?
Dah bagus dah dia tak meminta-minta duit kita.
Karang kalau dia minta kita bagi sumbangan, kita kata "Ni lah dia, orang-orang agama. Kerjanya nak minta sumbangan je".

Aku suka bila Ustaz Ebit Liew cerita dia keluarkan duit dia sendiri berjuta-juta untuk bantu orang lain.
Seronok baca.
Bagi aku, orang Islam perlu cerita-cerita macam ni.
Selama ni kita seolah-olah diajar supaya bersederhana dalam segala benda.
Makan yang sederhana, rumah yang sederhana, semuanya sederhana.
Lama-lama kita pun jadi demotivated, ujung-ujung pasrah berserah pada takdir.
Tapi Ustaz Ebit akhirnya tunjukkan kat kita, jadi kaya tu tak salah.
Yang salah tu bila menyalahgunakan kekayaan.

Hari tu aku baca Uncle Kentang cakap, even dia sendiri ada bisnes supaya ada duit untuk bantu orang.
Selama ni orang ingat Uncle Kentang ni kerja apa lah agaknya yang boleh bantu orang.
Sebab gaya dia tak menampakkan yang dia seorang kaya. Very simple.
Rupanya dia seorang businessman.
Uncle Kentang cakap "Kita nak tolong orang, mesti ada duit".

Maksudnya kat sini, apa yang Ustaz Ebit Liew buat tu betul.
Nak bantu orang, mesti ada duit supaya tak meminta-minta.
Bila orang minta tolong, zassssss bantuan datang, sebab kita ada duit sendiri, tak perlu tunggu sumbangan orang.
Masalahnya orang kita ni, kalau bangsa lain buat baik, beri sumbangan sana-sini, kita acah-acah tanya "Mana orang-orang kaya Islam?"
Tapi, bila orang macam Ustaz Ebit tunjukkan diri, ambik video beri sumbangan sana sini, kita bengkak hati pulak.

2 hari lepas ada Hamba Allah share resit zakat perniagaan.
Dia kata ramai orang yang berniaga hanya fokus pada sales target duniawi.
Buat target untuk capai milestone RM1 juta, RM2 juta, beli rumah keempat, beli kereta ketujuh, etc.
Tak ramai yang buat target untuk boleh bayar zakat lebih setiap tahun.

Ohhh, boleh tahan yang bitter dengan post tu.
Urusan sedekat dan zakat adalah urusan peribadi katanya.

Tak, the thing is, dia tak suruh pun kau tayang sedekah and zakat kau.
Dia hanya bagi cadangan dan motivasi.
Kalau kau dah laksanakan tanggungjawab, tak payahlah terasa.
Selalunya yang terasa lebih-lebih ni adalah yang tak buat.
Kalau kau rasa kau buat, silakan tayang kau punya resit pulak. Habis cerita.
Tak perlu nak question ikhlas tak ikhlas orang lain punya sedekah and zakat.

Pemahaman kita tentang ikhlas dan riak ni salah sebenarnya.
Kita anggap orang yang amalannya diketahui ramai orang, bermakna dia riak.
Hakikatnya, belum tentu.
Orang yang amal ibadahnya diam-diam, bermakna dia ikhlas.
Pun, belum tentu.

Dah tu, macamana kita nak membezakan antara ikhlas dan riak?

No, masalahnya, urusan ikhlas dan riak orang lain bukan kerja kita menilai.
Kerana ikhlas adalah pekerjaan hati.
Ia adalah rahsia antara Allah dan hambaNya.
Hinggakan malaikat yang menulis tu pun tak tahu samada amalan itu ikhlas atau tak.
Syaitan juga tak tau sampaikan dia tak boleh merosakkan niat.
Hawa nafsu pun tak tahu sampaikan dia tak boleh mencondongkannya niat.
Malaikat yang paling hampir dengan Allah pun tak boleh detect seseorang manusia tu riak atau tak, lagikan kita.
Kita juga tak tahu niat orang lain.
Yang kita boleh nilai adalah membezakan samada DIRI KITA riak atau ikhlas.

How?

Kata ustaz aku, cara nak membezakan senang je.
Kalau amal ibadah kita ketika ada orang lihat atau tak, tetap sama, bermakna kita ikhlas walaupun ibadah kita satu dunia nampak.
Tapi, kalau amal ibadah kita ketika bersendirian biasa-biasa je tapi kalau depan khalayak beria-ia, itu namanya riak.
Bila mengaji sorang-sorang ala kadar tapi bila post kat media sosial bukan main tilawahnya, itu namanya riak.
Bila bersedekah senyap-senyap RM2, bila post kat FB bukan main tunjuk resit transfer RM200, bermakna kita termasuk orang-orang yang riak.

Jadi, tak patut kita nak question orang tu riak atau ikhlas, kerana semuanya bergantung pada niat.
Kalau niatnya nak dipuji, dah tentu jadi riak.
Tapi, kalau niatnya untuk syiar, supaya orang lain dapat hikmah, maka itu bukan riak.

Bukan urusan kita untuk menilai amalan orang lain.
Dia nak bagitau satu dunia dia bersedekah berjuta ke, apa ke, itu urusan dia.
Dia nak bagitau zakat dia setahun RM50K, itu pun urusan dia.
Tak payah kita kisah dia nak menunjuk atau apa.
Kalaupun niatnya riak, biar setepek terkena kat kita.
Yang selama ni mungkin tak teringat nak berbahagi rezeki, asyik pakat kumpul untuk diri sendiri.