2019-12-31

Underpaid


Sejak kecoh-kecoh gaji doktor dikurangkan, maka profession lain berpusu-pusu nak highlite betapa underpaid-nya gaji masing-masing.
Memang kalau diberi pilihan antara gaji tinggi dengan gaji rendah, dah tentu semua nak gaji tinggi.
Tapi kalau diberi pilihan antara ada gaji dengan takde gaji....apa pilihan kita?
Kalau aku, dah tentulah ada gaji kerana having an income is better than feeling broke.
Yang tahu bagaimana rasanya takde duit kat tangan saja yang tahu betapa bersyukurnya ada kerja, walau gaji tak banyak macam orang lain.

Kalaulah kawan aku ni izinkan dirinya diperkenalkan, nak je aku tepek muka dia kat sini supaya orang tahu cerita yang aku tulis ni kisah benar.
Lebih dari 10 tahun yang lalu, kawan aku ni jobless.
Company yang dia kerja nak downsize, dia adalah di antara yang dibuang.
Life in KL dengan ada gaji pun hanya cukup-cukup makan, apetah lagi tak bergaji, jadi dia berpindah negeri.

Di tempat baru, dia gigih cari kerja tetap tapi belum ada rezeki.
Sambil-sambil cari kerja tetap, dia ambil peluang buat talk, seminar, and bukak kelas tusyen.
Tebalkan muka panjat satu sekolah ke satu sekolah, kolej ke satu kolej, untuk cari peluang buat seminar pendidikan.
Kawan aku ni pandai maths, jadi dia gunakan kelebihan tu untuk buat talk and kelas tusyen.
At the same time dia tetap cari kerja tetap.

So one day, dia bumped into his old friend, happened to be one of the manager kat satu company.
Kawan dia ni nak pakai orang untuk kerja di cawangan company di area tempat tinggal kawan aku, tapi post junior level.
Memandangkan kawan aku ni takde kerja tetap, dia offer diri untuk ambil post tu.
Dia cakap "Takpelah, gaji berapa-berapa pun.."

Demi Allah, aku tak tipu.
Dia memang ambil that post dengan tak kisah gaji berapa pun.
Aku tanya "Seriously, tak kisah gaji berapa?" sedangkan dia ada pengalaman bekerja 4 tahun dah sebelum tu.

Kawan aku cakap "Post tu untuk fresh grad. Habis kuat pun RM1800. At least RM1800 dah confirm dapat bulan-bulan. Sambil-sambil tu I can still do teaching".

Disebabkan dia buat teaching itulah, dia akhirnya digerakkan hati untuk sambung blaja ke MSc, kemudian ke PhD.
Sambil kerja, sambil buat part time, sambil blaja.
Now he owns a company.
Gaji dia sekarang jangan tanyalah kan. Dah tentu sesuatu yang tak pernah dia terbayangkan.

Apa yang aku nak cakap kat sini, ujian itu kalau disingkapi dengan baik, insyallah akan jadi baik.
Kalaulah syarikat lama kawan aku tu tak downsize, maybe dia pun tak pernah tahu he can teach.
Perjalanan kerjaya dia aku cukup seronok.
Aku nampak dia grow from nobody to somebody, Allahuakbar...berbaloi dengan kesabaran dan kegigihan dia berdepan dengan ujian.
Dia memang bukan spesis suka merungut.
Sepanjang aku kenal dia, dia tak pernah kelihatan takde mood.
Always senyum, buat lawak, kecuali penat, dia akan diam.

Life as a sales person, banyak ubah cara pandang aku terhadap pengurusan kerjaya.
Dulu aku cita-cita nak jadi scientist, duduk dalam lab buat research 24 jam.
Memang aku tak pernah terbayang cita-cita lain melainkan buat jadi scientist.
Tapi, takde rezeki.
Aku pusing ikut mana pun, hujung-hujung aku dapat tawaran interview untuk buat sales juga.
Last-last aku ambil the offer.
Sebab?
Sebab aku takde kerja [aku berhenti kerja]
Bila takde kerja, janganlah nak memilih sangat.

Lepas aku berhenti kerja, barulah aku rasa betapa azabnya tak pegang duit kat tangan.
Kita dah biasa pegang duit gaji, bila takde duit the feeling tu sangat lain.
Masa bekerja, gatal nak berhenti.
Seronoknya sebulan je, lepas tu stress sebab hanya boleh harap duit suami.
Banyak mana sangatlah suami boleh bagi, takkan sama dengan nilai gaji sebulan kita pernah dapat.
Rasa rendah diri toksah cakaplah.
Pi mall, rasa stress je bila takleh shopping sesuka hati.

Last-last aku accept tawaran kerja sales exec, gaji permulaan RM1600 je.
Tapi syukurnya bukan main melangit sebab walaupun gaji rendah, at least aku ada gaji tetap, boleh pegang duit sendiri.
Nak lebih, aku kena pulun buat sales supaya boleh dapat komisyen.
Tahun pertama, bos letakkan monthly sales target aku RM80K.
Bulan-bulan pertama aku tak dapat hit.
Semangat dah mula merudum.
Mulalah aku questioned tentang sales target yang tak masuk akal.
Berkawan pulak dengan set-set yang performance pun hauk, jadi pemikiran pun sama-sama hauk.
Tapi at the same time aku terfikir apesal ada sales exec yang siap boleh tukar kereta?
Mesti komisyen lebat.
Macamana dia boleh achieved target?

Jadi, aku bertukar kelompok.
Aku start keluar lunch dengan set-set "kaya" ni.
Aku nak tengok macamana cara kerja dan cara hidup orang "kaya".

Rupanya set-set ni sambil makan pun bercerita pasal sales, pasal customer, pasal teknik nak close deal.
Masing-masing empower each other.
Yang willing untuk tolong preparekan demo speech pun ada! Gitu rupanya cara orang berjaya bersembang.

Yang aku dulu, time lunch sembang pasal artis, mengumpat bos, mengutuk colleague, patutlah tak termotivasi.
Orang kalau banyak mengutuk, bermakna dia rasa dia dah bagus, betul tak?
Bila rasa diri bagus, mana maunya termotivasi lagi sebab dah rasa diri best. Yang buruk semua orang lain.

Maka, aku pun terus menghimpit kelompok-kelompok yang berjaya ni, supaya pemikiran aku berubah dan boleh berjaya.
Sejak dari itu, aku tak pernah tak hit monthly sales target.
Buat sales like a piece of cake to me.
Aku sentiasa excited nak pi kerja.
Then tahun seterusnya, bos naikkan target aku ke RM100K.
Dalam hati aku cakap, "Ni mesti dengki aku boleh buat sales. Tak nak bagi aku komisyen lah tu!"

Cakap-cakap orang tak bijak memang gitulah selalunya.
Aku salah. Rupanya bos nak push potential aku.
Kalau dia tak naikkan target, aku pun tak tau aku boleh bring sales RM100K setiap bulan.
Mujur juga aku ni ada perangai 'pantang dicabar'. Lagi dia naikkan target, lagi aku prove aku boleh hit.

Tahun kedua, aku naik Sales Manager.
Bila naik Sales Manager, bos bagi aku pegang key account terus.
Aku dah start jual equipment harga ratus ribu dan handle custom project.
Sales target jadi semakin tinggi.

Selepas 4 tahun, aku jump pi company international.
Company ni hire aku untuk develop new department. Start from scratch.
STRESS!
Kerja banyak, tapi gaji basic hanya RM5K.
Sales target pulak tinggi.
Actually takde lah tinggi mana, around 400K je setiap bulan, cuma untuk new department yang baru setup dari scratch, aku rasa target tu tak sepadan. Patutnya rendahkan lagi [wahh, aku pulak memandai-mandai]
Kalau 3 bulan berturut-turut tak hit, dapat warning letter.
Setiap Monday meeting lajak sampai ke malam.
Life aku, keluar gelap, balik gelap.
Tu belum lagi dengan bos yang melahar.
Report kena baling kat muka aku pun pernah.
Aku jadi demotivated, aku start merungut semula.
Bila dah start merungut tu, mulalah aku sengaja cari sekecil-kecil buruk majikan untuk diperbesarkan.
Selalunya gitulah, kalau dah benci tu kan, benda yang kecil pun jadi besar.
Benda baik lansung tak nampak.

Tapi dalam keadaan tak suka, aku cuba jugalah cari sekecil-kecil baik majikan. Ternyata :

1. Walaupun bos somestimes macam neraka, tapi setiap bulan ada company lunch kat tempat best-best. Semua employee dijemput walaupun kau 3 bulan tak hit sales target. Bos bagi kebebasan untuk staff pilih nak makan kat mana. Masa turn aku pilih, aku pilih Hilton KL Sentral tu. Yang tak hit target sales yang paling banyak makan [selalunya gitulah, dia yang lebih-lebih].

2. Birthday setiap staff ada celebration walaupun performance kau hauk. Tetap bos instruct company belikan kek.

3. Parking staff company bayar. RM9/day u ollls. Kau nak bayar sendiri ke? Phewww! Mujur company tanggung. Ye lah, dah la tol pi kerja sah-sah tak boleh claim, kalau parking pun kena bayar sendiri, hazab.

4. Setiap bulan company provide duit kat staff untuk shopping-kan barang pantry. Belilah apa nak beli dengan budget dia bagi. Kalau turn aku shopping, siap ada ice cream aku beli. Rasanya groceries rumah sendiri pun tak semewah tu. Selalu je staff-staff tu breakfast and lunch pakai barang pantry. Jimat.

5. Walaupun aku sorang je Malay dalam company, dia tetap arrange for company berbuka puasa kat hotel.

6. Everytime outstation, company book-kan tempat tinggal yang best. Sorang staff dapat satu bilik.
Kadang-kadang aku angkut En Wan. Dapatlah ber-honeymoon free. Tu belum lagi everytime outstation kat Tganu, satu family aku angkut balik kampung. Sejak tahun 2005 sampai 2008, everytime aku balik Tganu tak pernah se-sen keluar duit minyak and tol kecuali balik raya. Aku claim minyak and tol. Alang-alang dah kerja tu kan.

Bila extract macam tu, barulah aku nampak banyak juga yang company berlebih kurang dengan staff.
Tu belum lagi kira sambil buat kerja sambil layan FB, baca blog.
Pukul 2pm dah habis waktu lunch baru sibuk nak solat.

Now, aku rasa macam tak dapat berterima kasih dengan cukup pada semua pengalaman yang aku dah lalui especially masa makan gaji dulu.
Kena "drill" cukup-cukup dengan majikan benar-benar develop diri aku sekarang.
Dah ada company sendiri, dah ada staff sendiri, baru aku realized apa yang majikan aku dulu buat sebenarnya ada sebab tapi staff selalunya tak faham. Aku dulu pun tak faham.
Dulu aku sama juga question "Kenapa aku buat sales juta-juta tapi increment aku RM200 je?"
Hat increment tu aku nampak.
Yang aku tak nampak padahal komisyen aku dah bantai sedap tetiap bulan.
Padahal bonus dapat. Padahal company trip dapat. Makan-makan dapat.
Parking berbayar. Claim dapat. Gaji tak pernah sangkut.

Bila aku run bisnes sendiri baru aku nampak mana pergi duit sales yang banyak-banyak tu.
Rupanya, nak order barang kat principal bukan boleh order setakat RM1-2K.
Nah! Minimum order USD10K terus.
Nak tak nak kena letak duit in advance.
Bila stok sampai, kena push stock kasi jalan.
Kadang-kadang barang A je jalan, barang B tak jalan.
Tapi nak re-stock barang lagi tetap kena bagi USD10K.
At the same time, gaji staff kena jalan.
Utilities tak boleh sangkut.
Claim staff kena bayar.
Duit marketing kena jalan.
Semua tu bos kena pikir.
Nak pulak bila ada staff dah start buat loan rumah, loan kereta, nak beranak....semua tu bukan kau sorang pikir ya.
Tu semua duduk atas batu jemala bos juga.

Selalunya nampak macam bos tak buat kerja.
Hah, ye lah tu. Betul sangat.
Try jadi bos satu kali, run own bisnes, own company with staff, tengok kau cukup tido ke tak.
Kawan aku yang aku cerita tadi, menjak run own company, masa dia dengan family pun terhad.
Masa dia dengan family memang on weekends je, even weekdays also not at home.
Masuk ofis hari Isnin, keluar hari Khamis.
Bila aku tanya tak penat ke?
Dia cakap "I nakhoda kapal. I dah tarik budak-budak ni masuk kapal, macamana pun I kena bawak kapal ni jugak. I tak boleh biar".

Dulu, masa aku run own bisnes, dia masih makan gaji.
Dia selalu tanya aku "You tak penat ke, hari ni kat Penang, esok kat KL, lusa kat Melaka, pastu Pahang..."
Now, aku tengok dia, aku senyum je. Dia tau dah aku senyum sebab apa.
Sometimes, kita kena rasa dulu baru kita tahu.

Bos bukan mengangkang tak buat kerja tapi terkangkang-kangkang siapkan kerja.
Staff pukul 6pm dah balik.
Bos pukul 2am masih depan latop.
Sebab tu siapa tengok IG bos-bos, selalu nampak bos update makan luar.
Bukan sebab malas masak atau banyak duit ya, tapi tak sempat nak masak sebab too much work to do.

#sekianjustifikasidariseorangbosyangselalutakmasaktapirajinupdategambamakanankatig




2019-12-27

Wedding Anniversary Mak Aji & Pak Aji 2019


Krismas Day, 25 Disember adalah wedding anniversary Mak Aji & Pak Aji.

Tahun ni macam pelik sikit.
Selalunya, like tahun-tahun yang lepas, aku punya Disember blogpost akan cerita tentang celebration on 23 Disember, baru cerita celebration 25 Disember.
Tahun ni takde cerita pasal 23 Disember.

Every year, aku akan celebrate ulang tahun first met on 23 Disember.
Aku and En Wan jumpa kali pertama pada 23 Disember 1998, and since that day, we make it a compulsary untuk celebrate 23 Disember.
Personally, aku lebih teruja nak tunggu 23 Disember berbanding wedding anniversary.
Kenangan 23 Disember tu rasa too sweet untuk dilupakan. Gitewww.

Tapi, tahun ni kitorang terpaksa postpone celebration 23 Disember because we both dah terlampau penat dengan berjalan.
Awal bulan dah ke Korea.
Balik dari Korea satu hari, dah terus ke Tganu.
Balik dari Tganu dah sibuk preparation YES 2019.
Then ke JB and Singapore.
Kitorang sampai dari JB Ahad lepas, which is 22 Disember.
Nak expect pergi berjalan lagi on the next day? SORRY. Aku dah letih.
So, this year kita pause kejap 23 Disember.
Kita langkau ke 25 Disember terus.

Mak Aji and Pak Aji nikah 21 Disember, tapi bersanding on 25 Disember.
Kitorang selalu celebrate on 25th sebab hari cuti. Senang sikit.

Pagi 25th awal-awal dah masuk Sunway Piramid sebab nak belikan buku-buku Redza and persiapan balik ke skolah.
Menjak anak bujang dah semakin bujang ni, baju skolah dah tak valid beli kat Ali Store.
Beli baju skolah kat Padini okeh.
En Wan turut sama menyokong dengan alasan - biar senang nak gosok baju and seluar.
Kain baju skolah senang renyuk and susah nak gosok.
Kalau beli kat Padini, kainnya lembut and licin.
Aku macam....oh really?

Lepas shopping baju, kita ke MPH pulak.
Tahun ni Redza exam IGCSE, so dah boleh start carikan buku-buku rujukan.
Aku pun sama naik cari buku untuk aku baca.
Kat sini terjadi kejadian yang hampir-hampir buat aku pitam.

Henfon aku hilang!

Terlampau ralit mengaut buku, agaknya masa kelebet buku, aku letak henfon kat rak dan terus lupa nak ambik.
Dah hilang tu, orang pertama aku cari dah tentulah Redza.

"Ja, mama punya henfon hilang"

Redza try call kaunter, budak kaunter angkat and bagitau phone ada kat sana. Phewww!!
Nasib baik yang menjumpa tu jujur, dia terus hantar ke kaunter.
Aku dah cuak dah time ni.
Bukan apa, hari tu kitorang plan nak celebrate wedding anniversary Mak Aji.
Dibuatnya henfon hilang, konfem laki aku hilang mood nak balik Bangi.

Ya, En Wan memang macam tu.
Barang aku yang hilang, tapi dia yang takde mood.
Selalunya gitulah.
Aku rilek-rilek je, tapi nanti dia yang stress sepanjang hari siap pakej taknak bercakap dengan aku.
Padahal kalau aku kena beli henfon baru pun bukannya pakai duit dia.
Itulah sejenis penyakit beliau yang aku tak faham sampai sekarang.
Tu belum lagi kalau barang dia yang hilang. Macam nak kiamat dia punya huru-hara.



Nasib baik jumpa henfon, kalau tak, mesti aku tak dapat hadiah anniversary beg Hush Puppies ni. Hahaha.

Masa dorang anak-beranak tengah queue kat Aunty Anne's, aku turun bawah jap beli Famous Amos.
Bila dah siap, En Wan kata takyah naik, nanti dorang turun.
Aku pun tunggulah kat bawah, depan Manhattan Fish.
Dari escalator dah nampak Rayyan tersenyum-senyum.
Pastu aku nampak dia pegang paper bag Hush Puppies ni.
Aku macam "Apa lagi la dorang ni paw bapak dia".
Rupanya untuk aku.

En Wan cakap "Tak plan pun nak beli. Tadi nak turun lalu depan kedai nampak macam cantik pulak. Sepesen beg hijau awak yang putus tu. Abang mintak anak-anak awak ni pilihkan kaler".

Aku ulang lagi sekali.
Dia kata "Tak plan pun nak beli..."

Jujur kan laki aku?
Rupanya memang takde plan nak beli apa-apa untuk aku for anniversary 😭.

Beg hijau yang aku pakai 3 tahun lepas putus di Korea.
Actually bukan putus tapi dia punya besi tali beg tu dah loose jadi tak grip kuat sangat.
Hari tu kat Korea beg aku dah macam pikul beras 5kg, segala benda sumbat dalam tu, mau tak putus?
Elok pulak dia putus kat Duty Free Shop, level henbeg.
Cuak kejap En Wan. Kahkahkah.
Mujur aku takde mood nak shooping, kalau takkkkkkk.

Berbaloilah aku pakai beg hijau tu, 3 tahun baru dia buat hal.
Puas melenjan. Jauh merata dah beg tu berjalan.
Tapi elok lagi, nanti aku nak adjust dia punya besi kasi ketat balik.
Hush Puppies ni pun tak sampai RM300, silakanlah beli beramai-ramai.



Then pi tunaikan permintaan Rayyan, nak beli ornaments untuk hias pokok Krismas dia yang RM20 tu.
Aku beli kat Hinode je.
Dia nak ber-activiti hias Krismas tree kat Bangi dengan Jannah. Layankan aje.

Lepas Zohor, gerak ke Bangi.
Masa ni Ima pun dah sampai from JB. Semua dah kumpul kat rumah.
Tapi Mak Aji and Pak Aji tak tau menahu lagi pasal celebration ni.
Mak Aji pukul 3pm lagi dah tanya "Malam ni nak masak apa? Korang nak makan apa?"
Aku cakap takyah, kita makan kat luar.




Sampai tak berselera nak makan budak-budak ni dek excited sangat nak hias Xmast tree yang secotet tu. Nak menghiaskan pokok yang seketul tu pun kecoh gila, sebab si kenit tu sibuk nak mendeko.
Macamkan paham, dia pulak yang duduk paling dekat dengan pokok.
Orang gantung, dia cabut. Orang gantung, dia cabut.
Bila kena marah dengan Mak Long, buat muka comel.



Not bad la sentuhan kanak-kanak riang.
Ok next year kita up Xmast tree 60cm pulak.



Petang tu atuk melayankan cucu dia nak main ping pong kat dataran depan rumah.
Pak Aji terer main ping pong, tu pasal Redza nak try main dengan atuk.
Atuk menunjukkan ke-pro-annya main ping pong pakai selipar je.

Ada a few match hari tu.
Mula-mula MRSM Langkawi lawan Sekolah Sarang Buaya [Pak Aji].
Lepas tu MRSM Langkawi lawan Sekolah Belara [En Wan]. 
Lepas tu MRSM Langkawi lawan MRSM Jasin [Azrul].

Yang lelaki sibuk main ping pong.
Yang perempuan ada kisah lain.

Kisahnya, petang tu Ibal and CT kena collect kek kat Secret Recipe dan terus hantar ke Tendance Cafe [tempat nak celebrate tu].
Aku yang suggest tempat tu, sebab dia tulis alamat "Bangi".
Langsung tak ter-register itu bukan di Bandar Baru Bangi tapi Bangi lama [kat Bandar Mahkota].

Lepas Asar CT whatsapp "Tendance cafe ni kat Kajang ke? Apesal waze kata 24 minit baru sampai?"

Aku terus waze, eh betullah 16km!
Apekejauhnya?

Tanya Ima, tempat ni kat mana?

Ima rilex jawab "Kat Bangi la tu [Bandar Baru Bangi], kan alamat dia kat Seksyen 2".

Aku gugel balik address dia, SAH!
Seksyen 2, tapi di BANGI, bukan Bandar Baru Bangi.

Tapi CT masih positif.
"Tapi bukan ke Bandar Baru Bangi pun ada Bangi Avenue? Rasa macam ada kat sini..."

Dia punya konfiden takleh bawak bincang.
Celah mana wujud Bangi Avenue kat BBB pun tak tau lah.

Lepas tu masing-masing dah gabra bila realized cafe tu bukan kat Bandar Baru Bangi.
Bayangkan dah petang baru tersedar lokasinya 16km jauh dari rumah!

Sebenarnya taklah jauh mana pun.
Cuma tak expect akan keluar dari Bandar Baru Bangi.



Lepas Maghrib, semua keluar ke Tendance Cafe, Bangi.
Cantik setting meja.
Dah bagitau nak celebrate wedding anniversary so setting dia macam meja pewantin.

Pak Aji masuk cafe nampak setting macam ni terpinga-pinga.
Bila bagitau nak celebrate wedding anniversary, dia kata "Kenapa tak cakap awal-awal. Kalau tak, boleh pakai tie" 😂😂😂.
Over tau nak ber-tie bagai.



Sebelum semua start makan, ambik gambar sefamili dulu.
Nak berkumpul 5 orang macam ni punyalah payah.
Bila ada kesempatan, jangan lepaskan peluang.

Masa ni pasu-pasu semua dah beralih tempat.
Sebab pinggan makan dia gabak-gabak, rimas pulak aku penuh-penuh bunga atas meja.



Aku pun sama, nak kumpul macam ni kena tunggu Redza balik baru lengkap.
Kalau tak, rasa malas nak bergambar.



Ibal and CT dah tak jumpa dah time nak makan together-gether.
Dorang sekarang berada di zon "Aku makan dulu, kau jaga anak kejap"



Bila adik kita ada, kita biarkan laki kita makan sebelah anak.
Sebab kita ada banyak topik nak dibincangkan dengan adik kita.
Ni pun banyak lagi topik tak habis bincang.
Akan di bawa ke mesyuarat akan datang.



Scramble egg Rayyan tu sedap sangat.
Pakkal aku dah kenyang, kalau tak, aku mintak roti bakor makan dengan scramble egg dia.



Nak tunggu kumpul sama dengan Dill sebenarnya yang susah sebab Dill duduk Qatar.
Nasib baik malam tu dia free, kalau tak, tak dapat kumpul sefamili.



Hari tu aku letak gambar celebration ni kat IG, ada yang tanya Dill tu siapa.
Dill n cousin aku. Mak dia adik kepada Mak Aji.
Husband dia Aiman Lee adalah anak angkat Pak Aji.
Jadi Dill kira menantu Mak Aji.
Oh by the way, Dill akan balik semula ke Qatar 14 Jan.
Aku tau ramai yang guna produk GreenAard dari Qatar.

Kalau sesiapa dari Qatar berminat nak beli GreenAard dengan harga YES, please whatsapp admin 0127728976, bagitau dari Qatar nak beli GreenAard and Dill akan bawakan.
Tapi korang kena collect dari Dill.




Ni menu kitorang hari tu.

Review aku :

🗸 Makanan sedap
🗸 Servis cepat
🗸 Staff ramai and friendly
🗸 Restoran yang sangat cantik dan eksklusif tapi harga bukan Tel Aviv
🗸 Chef bagi free 2 larva choc cake hari tu
🗸 Booking dibuat melalui whatsapp, staff respond dengan cepat

Package yang kitorang ambik that day Package RM359 untuk 9 dewasa.
Memang pakej ni khas untuk 9 orang, menu dah siap-siap ada dalam tu.
Kitorang tinggal pilih sape nak menu ni, sape nak menu tu.
Memadangkan semua dalam pakej ni sedap-sedap, jadi masing-masing takde masalah nak buat pilihan.

Since kita ada extra 3 dewasa, jadi dorang pilih menu masa di cafe.
Yang 9 orang tadi menunya dah pilih awal-awal.
Kids order di cafe juga, tak termasuk dalam pakej.
Yang best tu, RM359 ni termasuk air, dan air boleh pilih sendiri mana-mana dari menu.
Total semua that day untuk 12 orang dewasa dan 3 kanak-kanak adalah RM563.

Bagi aku harga dia berpatutan dengan suasana cafe dan kelazatannya.
Contoh, makanan Jannah and Rayyan sama - Chicken Pop Corn Set with air Chocolate.
1 set tu cuma RM19.90. Ok dah tu.

Aiman punya set harga RM45.90 - Lamb Rack + Mushroom soup + air.
Ok dah ni harga untuk set macam tu. Bukan harga Pharaoh. Reasonable.
Bolehlah sesekali makan sini untuk special occasion.



Mak Aji and Pak Aji tak pernah celebrate wedding anniversary pun masa kitorang kecik-kecik dulu.
Celabration ni bermula bila salah sorang anak dah start kerja.
Alhamdulillah dapat jadikan rutin tahunan.
Dan alhamdulillah, di umur aku 42 tahun, masih lagi ada peluang celebrate wedding anniversary dorang.
Semoga dapat lagi buat ni untuk tahun-tahun akan datang.
Yang wish di IG, terima kasih kerana mendoakan mak bapak aku.



Aku konfius, muka aku yang lebar ni menurun dari sape eh?
Kahkahkah



Cantik kawasan depan cafe ni sebab opposite hotel.
The cafe itself keliling semua dengan glass jadi nampak cantik sangat.



Malam tu Acu buat surprise hadiahkan anak-anak sedara dia.
Redza dapat hadiah Nike shoes and wallet sempena PT3.
Jannah dapat jam sempena dapat nombor 1.
Rayyan takde exam tahun ni, so kau silakan sengih je ya.
Tahun depan sila pulun exam demi mengepaw Acu sesuap hadiah.



Beburung bergambar bersama.
Dengar cerita lelaki-lelaki ini dah bercadang nak lepak rumah Dill tahun 2022 melayan World Cup.



The Ishaks
Semoga dapat kumpul macam ni lagi di tahun-tahun akan datang.

2019-12-26

JB and Singapore lagi


Jumaat lepas kitorang ke JB and Singapore, ada another wedding cousin.
Rasanya macam cousin-cousin Singapore dah takde dah yang nak kawen lepas ni, semua dah settle.
Tinggal kat Malaysia ada lagi 2-3 orang.

Bergerak ke JB lepas collect Redza kat UPM.
Mak Aji and Pak Aji masuk kereta aku, Ima akan tunggu di JB.
Bermalam 2 malam di JB, masuk Singapore untuk attend wedding je.

Plan kejap bertukar-tukar.
Aku plan nak pi makan mertabak kat Zam Zam pastu nak jalan-jalan pusing tengok lampu.
Singapore kalau bab Krismas, lampunya cantik-cantik.
Sejak dari sekolah rendah lagi, every Dec aku akan ada di Singapore ikut nenek.
Jadi memang dah biasa tengok lampu-lampu Krismas kat sana.

Tapi bila bawak anak-anak ni dah payah sikit nak fix-kan plan.
Budak-budak ni mana appreaciate nak tengok-tengok lampu segala, yang dorang tahu nak terjun kolam.

Kali ni duduk kat Country Garden Danga Bay.
Dekat dengan imigresen, kat bawah ada AEON tapi tempat makan tak banyak dalam mall, kena cari kat luar juga.




Hari tu kitorang bayar dalam RM700+ untuk 2 malam.

Kalau tengok review macam best sangat.
Tapi tak seperti yang kitorang expect.

Mesin basuh - rosak.
Dia punya cawan-cawan kebanyakkannya gelas plastik.
Mug ada 2 je itupun bukan taraf mug kot, kecik nau.
Aku ni beria la beli nescafe, teh, susu pekat segala dah feeling-feeling malam-malam lepak sekeluarga beramai-ramai minum teh tarik tapi semuanya gelas. Tak feel lansung.

Piring/pinggan pun ada 2 keping je.
Sudu and garfu pun limited sangat.
Tisu kitchen atau tisu biasa dalam kotak pun tak disediakan, semuanya pakai tisu tandas.
Yang paling "best", dalam hall tu ada CCTV.
This is the first AirBNB aku stay yang ada CCTV dalam rumah.
Like, kejadah apa kau letak CCTV?
Takde privacy lansung orang nak stay.




Aku ambik master bedroom.
Ada 1 queen bed and satu single bed, tapi ada tilam tarik kat bawah.
Bantal takde extra lansung. Selimut jenis yang cikai nipis dan pendek.
Towel lansung takde.
Seriously, semua AirBNB yang aku pernah duduk, semuanya ada towel, ada tisu, ada plastik sampah, selimut puas hati pakai, ada bantal extra. Yang kat JB aku duduk ni, hampeh!

Tingkap yang kat tepi shower tu agak menyeramkan sebab rendah and tak bergrill.
Aku memang tak suruh dia grill pun sebab tingkat 18, sape nak panjat, kan.
Cuma my concern, ia agak menyeramkan.
Nasib baik depan tu takde apartment, kalau tak, mesti ada orang boleh nampak aku mandi.
Aku boleh mandi sambil jenguk ke bawah, punyalah rendah tingkap tu.
Paling suspen masa mandi Subuh.
Dah la gelap, takde grill pulak tu, rendah pulak.
Mulalah imaginasi aku ni membayang yang bukan-bukan.
Manalah tau tetiba terpacul sesuatu penampakkan kat tingkap tu kan. Eh.




Ini bilik kedua.
Ima anak-beranak duduk dalam ni.
One thing yang best about this apartment, bilik air dia ada 3.
Tak berebut especially bila nak bersiap awal pagi, takde la beratur tunggu turn.




Ini bilik Mak Aji. Mak Aji yang nak bilik kecil ni sebab dia berdua je.
Mak Aji tido atas, Pak Aji tido tilam bawah.
Bilik air dorang bukan kat dalam bilik but depan pintu bilik.
Bilik air ni memang Pak Aji and Mak Aji je guna, kitorang semua everytime nak ke bilik air memang masuk bilik masing-masing.

Oh lagi satu.
Bilik air Mak Aji ni bau masam sangat.
Tak tau mana puncanya. Mak Aji siap basuh bilik air hari tu tapi tak hilang lagi bau masam.
Macam bau stokin basah.
Tak selesa nak mandi lama-lama sebab masam.

Aku pelik macamana ramai review kata apartment ni bagus sangat.
Maybe dorang belum pernah try apartment yang lebih best dari ni.
Kesimpulannya apartment ni tak menepati expectation aku.
Not coming back.

Parking lagi azab.
Bangunan ni punya tempat parking quite jauh dari tempat tinggal.
Kalau kau bawak barang banyak, memang berangkut lah.
Kalau ada barang tertinggal dalam kereta memang aku tak patah balik sebab kau kena bertukar 2 lift untuk sampai ke apartment ni.
Yang si host pulak kedekut taknak bayar parking untuk residence.
Kitorang kena park as visitor.
Bila park as visitor maknanya setiap kali keluar dan masuk kena hantar and collect visitor pass. Hassle sungguh.

Kitorang sampai hari Jumaat, malam tu ingat nak pi cari makanan kat dalam mall [bawah apartment], tapi tak banyak tempat makan yang diyakini.
Kitorang makan dalam AEON je, tapi makanan pun tak ada banyak variety.
Nasib baik juga ada AEON, maka bershoppinglah kita makan roti and jajan.
Nak drive cari tempat makan dah malas sebab memikirkan nak menapak ke carpark dari apartment tu jenuh nak mengangkut rakyat yang ramai.

Esok pagi, keluar seawal 7am sebab majlis nikah 10am.
Takut jem kat imigresen.
Alhamdulillah, sebelum 8.30am dah sampai rumah aunty aku kat Pasir Ris.
Kali ni tak sangkut apa-apa kat imigresen sebab autopass masih ada baki lagi from the previous visit.




Wajah-wajah seorang Diana bila start menjoyah.

Kitorang sampai pagi tu, uncle aku tengah men-settle-kan barkat nak bagi ke tetamu.
Jadi aku pun join sekali.
Wedding kali ni hanya majlis nikah dan makan-makan, dan tetamu adalah di kalangan ahli keluarga.
Jadi segalanya santai-santai je.

Tapi tau-tau je lah kan kalau guest di kalangan ahli keluarga, jangan haraplah semua nak balik awal.
Nak pulak uncle aku bawak karaoke, memang tiada maaf bagimu nak balik awal. Kahkahkah.
Sampai barkat ni semua tak berganjak dari meja.
Abis tu kalau guest semuanya family, kau rasa dorang bila dah berjumpa ramai-ramai tu terpikir nak ambik barkat? Nan hado.




The food!

Majlis kecil atau besar takde hal.
Yang penting makanan.

Sekali pandang tengok lauk-pauk and kuih macamkan jemputan ramai sangat padahal ini semua habuan untuk family je.
Memang our famili dan makanan berpisah tiada.
Sejenis yang enjoy food turun-temurun so jangan question kenapa aku suka makan.
It's in the genes.

To me, kalau nak kuih-muih tradisional, kat Singapore sedap-sedap especially epok-epok dia jenis yang besar penumbuk. Makan 2 bijik, tersandar.
Hari tu aku makan Kole Kacang ya ampun sedapnya, tahi minyak dia pun banyak penuh membumbu atas kuih.
Mee Singapore tu wajib ya...binatang kat dalam mee tu semua besar-besar.
Udang, sotong, ayam - lengkap!

Oh by the way, sebelum ada yang tanya roti kirai tu apa?
Roti kirai tu roti jala, tapi org sana panggil roti kirai.



Selamat datang Era ke dalam family yang serba kecoh ini.



Biasa la kan kalau dah ramai-ramai tu, masing-masing sibuk bersembang sampaikan tak kisah lansung hal pengantin.
Pandai-pandai la bawak diri ya.
Tak banyak gambar aku snap kat sana kali ni, sebab hari tu aku period, so tak berapa sihat sangat.
Kalau tak, pasti dah goreng 2-3 lagu Ziana Zain kat bawah.

Kitorang balik around 2.30pm sebab nak mengelakkan jem kat imigresen.
Tak lama mana, 1 jam je.
Aku rasa 1 jam ni boleh tahan lagi.
Actually kat imigresen Spore cepat, yang buat jem tu kat imigresen Malaysia sebab lane tak banyak sangat.
Laluan pun dari besar terus mengecil.
Nasib baik takde sesape nak terkecing terberak, kalau tak, memang hazabedah.

Sampai kat apartment masih awal, jadi budak-budak ni semua terjun dalam pool.
Bab pool, memang ok.
Ada 2 pool yang sangat besar and 3 hot tub.
Tapi aku tak ambik gambar sebab aku malas turun.

Tak banyak aktiviti kitorang kat JB sebab tujuannya cuma nak attend wedding.
Sambil-sambil tu melepak beramai-ramai.
Kali ni Ibal pulak tak turun sebab kerja, jadi kureng sikit meriahnya.
Malam tu aku layan Netflix sampai pukul 2am.
Sebenarnya penat tapi demi cerita Hindustan, kugagahi juga.



Aku masih tak dapat roti jagung trip kali ni.
Dapat grab roti pandan and banana walnut je.
Tapi dalam pada tak suka tu, habis juga sebuku banana walnut aku makan dalam kereta masa jem kat imigresen.

Dill berjaya menapau beberapa buku roti jagung tapi aku balik JB Sabtu, Dill pula hari Ahad baru gerak keluar dari Singapore.
Pulak tu dia lepak Melaka 2 malam, jadi kalau aku book roti jagung ni, by the time sampai kat aku dah expired.
Terpaksa la aku telan air liur tengok gamba roti jagung ni.
Sesape yang pegi Singapore balik hari tu, kalau rajin belikan lah aku 2 buku, ya.



Check out 11am.
Memang wajib lalu tepi swimming pool ni untuk ke carpark.



Port wajib singgah everytime ke JB - Sedap Corner.
Memandangkan check out awal, jadi masa sampai ke sini, orang-orang ofis belum keluar lunch.
Kalau kau sampai time lunch hour, memang penuh.
Dah pernah terkena dulu, jadi now aku dah jadi bijaksana sikit.

Tempat ni memang kena sangat dengan selera aku.
Nak pulak bawak Mak Aji.
Mak Aji memang suka tempat yang ada variety of kuih-muih.
Shopping kuih kat dalam ni pun jadik.
Dengan onde-onde, seri muka, kek lapis durian, kek lapis biasa, kaswi, etc.
Pulut ayam, pulut panggang pun ada. Puas hati.




Ni yang kitorang makan kat Sedap Corner that day.
Ni belum masuk kuih-muih yang makan di situ and tapau.
Sejenis perut tak reti kenyang.

This week memang penuh dengan pesta perut, insyallah sampai hari Ahad nanti.
Maka, nantikan gambar-gambar makanan yang menarik tak lama lagi.


2019-12-24

Menjawab soalan


Ok susulan entry semalam pasal Redza, banyak yang email and mesej aku tentang research, skolah, buku rujukan, training and product GreenAard.
Aku tak nak explain one shot nanti serabut. Dengan aku-aku sekali serabut nanti.

Mula-mula aku nak jawab soalan ini :



Staff aku biasa dapat soalan macam ni.
Nasib baik dorang tau aku blogger, kalau tak sure pening ni dah kenapa soalan macam ni masuk kat whatsapp GreenAard? 😂

Thank you, ucapan tahniah tu akan disampaikan pada Redza.

Sebenarnya di skolah, Redza memang dalam group pembimbing rakan sebaya.
At the same time dia terpilih jadi XYC.
XYC ni macam tutor untuk certain subject.
Kalau cikgu takde, kawan-kawan akan refer kepada XYC.
Redza XYC untuk subjek English and Science.

As for rakan pembimbing di IG, yang tu kena tanya Redza dulu kalau-kalau berminat.
Sebab kalau aku tengok IG Redza macam takde tokoh nak jadi pembimbing je. Haha.
Dia sendiri malas update IG.

Semalam IG aku penuh dapat DM dari "mak" Redza di seluruh Malaysia. Haha.
Redza ni ramai "mak".
Rezeki dia dapat ramai "mak" yang tengok dia membesar dan ambil tahu pasal dia.
Terima kasih atas ucapan tahniah.
Semoga doa-doa "mak-mak" di luar sana mengiringi Redza hingga ke akhir hayat.



Aku rasa memang ramai yang ingat baju 'gay' Redza ni, kan?
Tu pasal baju ni jugak yang lekat kat kepala.



Dan kadang-kadang staff aku dapat soalan macam ni.
Also yang takde kena-mengena dengan GreenAard, tapi aku tau ini mesti terbaca blog aku sebab aku ada tulis pasal perbezaan EO.

Vegetable oils ada pelbagai.
Minyak kelapa pun boleh, minyak zaitun pun boleh.
Kalau susah-susah sangat pakai aloevera gel pun boleh.
Tapi kalau malas sangat, pakai lotion biasa pun boleh, cuma kebanyakkan lotion ada bau, nanti interfere pulak dengan bau EO yang korang pakai.
However takpe, walaupun lotion tu berbau, ia takkan mengubah therapeutic activity dalam EO.
Semoga penjelasan ini membantu.

Ok now yang ketiga, based on research student kat ISTEMO 2019 hari tu, ada 2 kajian menggunakan Chamomile, green tea, tea tree and glycerin.
Yang satu, dia buat Wound Healing Plaster.
Yang satu lagi, buat krim untuk whitening.
Whitening kat sini bukan memutihkan kulit ya tapi lightens melasma/hyperpigmentation [jeragat].

LIGHTENS.

Maksudnya, jeragat memang tak boleh hilang sepenuhnya, yang kita boleh usahakan adalah memudarkannya.
Dan proses ini mengambil masa.
Kalau buat laser treatment pun takkan hilang dengan 2-3 kali treatment, tetap mengambil masa.
So jangan expect bila guna Cleansing Gel/Gloei dah boleh hilang jeragat dalam 1-2 kali penggunaan.
Nak pulak kalau masalah kulit tu severe, contohnya jeragat banyak dan besar, kulit muka berminyak, and bekas jerawat pun banyak dalam lubangnya dalam-dalam - ini akan melambatkan lagi proses healing.
However, proses healing yang lambat tak bermakna ia tak berlaku.
Healing process tetap berlaku cuma progress-nya bergantung pada how severe your skin condition is.

Dalam projek ISTEMO 2019 tu, dorang guna Chamomile dan tea tree sebagai salah satu bahan untuk treat skin problem [wound].
Penggunaan Chamomile bukan baru, sejak zaman Cleopatra dah guna dah.
Bahan aktif dalam Chamomile memang boleh surutkan bengkak and radang pada kulit sebba chamomile ada active ingredient untuk bagi soothing and softening effect on skin.
At least ada 120 active ingredients berbeza dalam Chamomile untuk treat skin.
Sama macam tea tree, ada beberapa active ingredients yang bersoifat antimicrobial.

Rayyan dulu masa lahir, tapak kaki dia berbijik-bijik macam ada air.
Bertiub-tiub hydrcortisone kitorang sapu, tak jalan.
Orang tua-tua kata "kenan".
Kena tunggu pandai berjalan baru hilang kenan.
Sampai Rayyan dah pandai berlari masih lagi bijik-bijik tak hilang, malah makin melarat sampai ke lutut.

That is when aku start with Cleansing Gel.
Aku gunakan bahan-bahan yang sama macam research project ISTEMO tu [cuma aku ada tambah a few more active ingredients dari tumbuhan lain untuk mempercepatkan healing process].
Alhamdulillah, hilang bijik-bijik tu dari Rayyan.

One of our best testimoni :



This guy snap progress penggunaan Cleansing Gel and share dengan GreenAard.
Hensem budaknya bila kulit dah licin. Alhamdulillah.

Apa yang Cleansing Gel ada ni, concentrations bahan-bahan dah diuji untuk membunuh kebanyakkan bacteria yang mengakibatkan penyakit pada kulit.
Aku ada plan untuk buat further research pasal ni.
Aku nak test concentration active ingredients yang berbeza dari bahan-bahan ni semua dan kaji effect dia on skin staphylococci and micrococci, Enterococcus faecalisPseudomonas aeruginosa and microb penyakit kulit yang lain.
Aku nak tengok pada kepekatan apa bacteria boleh mati atau resistant so that boleh buat khas product pada kepekatan 2% untuk hapuskan bacteria kulit jenis A, pada kepekatan 3% untuk hapuskan bacteria kulit jenis B, etc.
Hat yang resistant tu aku nak extract plasmid nak check apa jenis plasmid dia carry.
Maybe that plasmid boleh diguna untuk tujuan lain sebab 'degil' sangat.
Doakanlah perancangan aku ni berjaya, ya.

Gloei ada chamomile.
Aku insists untuk masukkan chamomile dry powder dalam Gloei sebab chemical compound untuk antioxidant activity Chamomile sangat powerful.
No wonder Cleopatra sangat sinonim dengan Chamomile.
Semoga kulit semua cantik-cantik je bila ambil Gloei [wahh gitu promote kauuu].

Aku ada a few plans untuk produce more GreenAard products, insyallah.
Tapi aku tak nak buat produk syok sendiri.
Yang penting produk tu mesti boleh bantu selesaikan masalah dan berasaskan plant/herbs.
Nak buat new product ni bukan boleh every 3-4 bulan keluarkan seketul.
Tahun ni cuma satu je, iaitu Bio Cellulose Mask.
Itupun after setahun lebih [product sebelum ni adalah Gloei yang release raya tahun lepas].
Insyallah next product tahun depan, maybe after raya.
Buat masa ni, sila try product GreenAard yang sedia ada, ok?





2019-12-23

Redza ISTEMO 2019


Last week, Redza tetiba dapat lebih perhatian dari emaknya.
Ramai yang PM aku di FB tanya result PT3 Redza.
Sebenarnya aku ada cerita pasal ni tapi kat IG.
Kat FB kalau sesiapa perasan, aku jarang tepek gamba atau cerita pasal anak-anak.
Lebih suka share artikel saja kat FB.




4 days ago dah tulis pasal ni.
Ok takpe, today cerita kat blog.

PT3 Redza 7A2B, sangat menepati ramalan dia.
Hari terakhir exam dia dah bagitau siap-siap "Rasanya Redza akan dapat 2B, Sejarah and Geografi".
Menguatkan lagi statement tu bila dia bagitau "Ma, kelas sebelah Redza cikgu dorang dah siap tanda kertas. Katanya sorang je dapat A Geografi dari kelas tu".

PT3 kan cikgu sendiri yang tanda kertas, so tak heranlah kalau budak-budak boleh tahu awal.
Ok, fine, aku cakap takpe, yang penting subjek Sains and Maths wajib A sebab kau budak MRSM.
Kalau duduk Science College tapi Sains and Maths tak boleh dapat A, baik kau keluar duduk sekolah harian je.
Rupanya B dia Sejarah and RBT. Geo dapat pulak A.

En Wan pulak awal-awal dah bagi syarat.
"Minimum mesti dapat 7A, dengan syarat Sains and Maths mesti A. Papa belikan smartphone".

Hambikkk kau.
Ikut sedap anak tekak je berjanji kan, ujung-ujung menggigil nak belikan smartphone.
Nasib baik Redza tak mintak iPhone, dia mintak OPPO je.
Kalau mintak iPhone, makin sulah lah dahi apak dia.
Aku jugak yang untung, aku janji yang murah-murah je.
Sebab aku dah pernah terkena 4 tahun lepas.

Tahun 2015, aku berjanji nak belikan dia laptop kalau UPKK dapat 8A.
Aku acah-acah je, ingatkan dia takleh dapat, sekali dia bawak balik 8 ketul A.
Berpeluh aku membayar laptop.
Sejak hari tu aku dah jadi bijaksana.
Jangan berjanji yang pelik-pelik ya.
Anak-anak zaman sekarang motivasi dia tinggi.
Kau sebut je hadiah yang dia nak, konfem dia buat sampai dapat.
Untuk PT3, aku janji 1A = RM50.
Jadi, 7A = RM350 only. Jimat banyak ya, daripada berjanji henfon tu.
Tahun depan dia nak exam IGCSE, aku nak janji 1A= RM35 je lah sudah.
Makin gerun pulak aku nak berjanji.

Actually result Redza ni aku sendiri dah boleh bajet.
Sepanjang Form 3 ni dia tak pernah dapat pointer 4.0 pun.
Pointer dia range 3.6-3.7, jadi kat situ pun dah boleh predict.
Apa-apa pun alhamdulillah, dia boleh deliver apa dia janji.
Bukan apa, kalau tengokkan cara dia kat rumah everytime balik bercuti, aku naik seram.
Balik-balik main game, membuta, main komputer.
Berkali-kali aku pesan "Kau baik-baik Ja, kalau Maths kau tak dapat A, masak kau menjawab dengan papa".
Aku punya pekikkan ni masih kira level-level biasa je.
Kau tak dengar lagi kalau En Wan pekik, jangan kata aku, dengan mok sekali troma.

Khamis lepas, semua kawan-kawan excited nak ambil keputusan PT3, some of parents dah ada di Langkawi, aku dengan En Wan ada kat opis menguruskan Y.E.S sale.
Redza pulak bertarung untuk presentation ISTEMO Olympiad 2019 di UPM.
Dari hari Isnin dia dah berkampung dalam lab kat UPM untuk siapkan research tentang bioplastic.



Terima kasih kepada Prof Madya Dr Mohamad Faizal Ibrahim yang pilih sendiri Redza untuk projek ni.
Dr ni orang Langkawi, jadi bila dia nampak one of the participants dari MRSM Langkawi, dia ambil.

Aku tak influence lansung Redza untuk ambil projek biotek, ini memang pilihan Redza sendiri.
Maybe genetik amma lebih banyak menurun ke Redza.
Bila Redza dah decide nak pilih biotek, aku suggest kat dia why not buat research pasal extraction and analysis of active ingredients from herbs/ulam-ulaman yang exposed to different fertilizer, climate, and soil.
From there boleh tengok which factor leads to the best concentration of active ingredients.
Bukan apa, aku sebenarnya nak tumpang results dia untuk next project GreenAard. Hahaha.
Tapi Redza ada plan lain.
Dia lebih interested kepada producing new technology, jadi dia buat research untuk hasilkan alternative polymer menggantikan plastic.
Dia pilih kulit pisang.

Dalam masa 3 hari dia kena buat projek ni.
Aku risau je dia tak boleh carry.
Because aku faham sangat life seorang researcher. 15 jam dalam lab memang biasa.
Aku rasa salah satu faktor "blur" aku ni adalah hasil duduk dalam lab sampai tak tau cerita dunia luar.
Tapi Redza kata insyallah dia akan buat sehabis baik.
Dia berjaga sampai 2am everyday untuk siapkan projek ni.
Habis je projek ni, memang qada' tido je kejenya.
Takpe, biar dia tau life seorang researcher macamana.
Biar dia rasa macam tu lah mak dia cari rezeki.



Terperanjat Redza atuk and nenek pun datang sekali bagi sokongan hari tu.
Penjurian dibuat waktu pagi, masa tu public takleh datang.
Petang, barulah hall dibuka untuk public viewing, kitorang datang.
Atuk and nenek excited nak ikut sebab nak ucap tahniah kat cucu sekali sempena PT3.
Berangkutlah dengan Widad sekali masuk hall.

Aku tanya memang pakai macam ni je ke masa presentation.
Dia kata tak, pakai blazer.
Bawa nama sekolah katakan, takkan nak pakai kemeja macam tu je.



Mentor and protege.
Hahaha.
Bernanah apaknya tengok anak buat research biotech.



Pagi, pembentangan depan juri.
Petang, pembentangan dengan amma.
Aku bukan tahu pun pasal bioplastik sebab bukan field aku, so it's good exposure to me juga bila Redza buat projek ni.
Ada benda baru aku blaja dari dia.

Sebak pulak tengok gambar ni.
Masa dia kecik dulu, aku yang mengajar dia membaca.

"This is my family"

"This is my penili"

"FAMILY!"

"Penili"

Hahahah.
Now dia pulak yang ajar mak dia. Omigod!



Widad jugak yang win.
Ni baru betul literally "mengangkang tak buat apa-apa"



Jumaat, penyampaian medal.
Alhamdulillah Redza won silver medal.
Mak bapaknya tak datang pun masa penyampaian hadiah sebab kat opis.
Ini gambar ihsan orang.

Maka, sekianlah penutup achievement Redza untuk menengah rendah.
3 Olympiad, dan tiga-tiga won silver medal.
Belum ada rezeki nak menang gold.
Takpelah, yang penting exposure.
Semoga exposure, experience and certificates yang dia kumpul berguna in future.
Nak push lebih-lebih pun, aku at age 15, was no where near him pun.



THIS!

Salah satu reserach yang dibuat untuk ISTEMO 2019, tentang plaster menggunakan Green Tea, Chamomile Tea and Black Tea.
Bahan-bahan ini dibuktikan boleh heal wound secara semulajadi.

Aku senyum sampai ke telinga tengok research ni.
Bukan apa, bahan-bahan yang digunakan tu sama macam bahan-bahan yang aku guna untuk Cleansing Gel and Gloei.
Things like this kalau kita cakap, orang awam payah nak percaya.
Macam-macam dia persoalkan.
Bila ada research macam ni dibuat, dibuktikan pulak secara scientific barulah ada strong support.
Tapi tu lah, orang-orang yang mengkondem tu mana nak ambik tau pasal benda-benda ni semua.

Nak je aku cari budak-budak ni untuk share testimoni pengguna Gloei and Cleansing Gel.
Biar dorang tau research dorang dengan bahan-bahan ni dah dapat dibuktikan pada manusia dah pun.
But of couse bukan bahan-bahan ini saja ada dalan Gloei and Cleansing Gel.
Of course ada bahan lain yang turut sama aku masukkan untuk bantu healing process jadi lebih cepat.

Lagi satu, ada research tentang "Porcine Spotter".
Redza excited bagitau aku "Ma, ada orang buat projek detect babi dalam makanan!"

Aku baca hasil ujikaji dorang, dia tulis "We expect the result will be....."

Again, budak-budak ni semua merayap ke mana ntah.
Kalaulah aku boleh jumpa, aku nak je bagitau apa yang dorang expect tu memang betul.
Kalau aku bawak kit aku, dah lama aku hulur.
Biar dorang seronok bila nampak end product of their research dah wujud.

Seronok aku tengok budak-budak minat sains.
Biar banyak pelapis macam ni dalam negara.
Tapi yang penting, please commercialize kan.
Jangan habis kat reserach saja tapi tak dimarketkan.
Sayang, tenaga and duit habis tapi kajian tinggal kajian.
Scientist juga boleh jadi entrepreneur.
Itu lebih baik supaya technology tu boleh diceritakan pada orang awam.

Disebabkan achievement Redza nampaknya ada 3-4 orang parents decided untuk terima tawaran anak ke MRSM IGCSE [ ada yang Langkawi, ada yang Alor Gajah].
Katanya teruja tengok Redza.
One my blog reader cakap anak dia sendiri termotivasi bila tengok update aku tentang Redza.
Alhamdulillah, kalau menjadi dorongan dan motivasi, semoga ada kebaikan untuk semua.

Memandangkan ada yang tanya pasal Cambridge paper, ok aku nak explain sikit.
Ada parents yang worried dengan yuran IGCSE mahal sangat sampai RM2K lebih.
Ya, memang yuran IGCSE mahal tapi, buku-buku IGCSE jauh lebih mahal.
Apa yang MRSM tawarkan ni dah berbaloi dan jauh lebih murah.
Tambahan pula, cikgu-cikgu di MRSM IGCSE semuanya terlatih dan experienced in teaching IGCSE subject.
Jadi jangan takut anak masuk IGCSE program.
Yang penting, kalau anak minat, encourage them.
Kalau tak mampu, tak apa, daftar dulu anak ke sekolah, nanti boleh apply bantuan Budi [kalau tak silap].
Bantuan ni ikut slip gaji parents, jadi insyallah, akan ada bantuan untuk anak-anak belajar.
Yang penting grab this opportunity.
Bukan mudah nak dapat masuk boarding school sekarang.
Bila dah dapat peluang, jangan fikir sangat soal duit.
Sekolah akan bantu.

Yang bertanya pasal exam IGCSE, exam ni pecah pada 2 :

Form 2 : Checkpoint
Form 4 : IGCSE

Dua-dua paper dari Cambridge and kertas also ditanda oleh pemeriksa dari sana.
Checkpoint ni macam "warm-up" sebelum menghadapi IGCSE.
Kalau Checkpoint result ok insyallah lebih mudah untuk score IGCSE.
Kalau tak ok pun takpe, bermakna ada masa lagi untuk improve.

Macamana cara marking Checkpoint?



Ada 3 paper kena seat untuk Cambridge : Science, Maths and English.
Science pecah kepada Bio, Physic and Chemistry.
That's why budak-budak MRSM IGSCE macam Langkawi dah didedahkan dengan Bio-Chem-Physic dari awal sebab dorang ada paper Checkpoint masa Form 2.

Our ministry letak benchmark semua student yang ambil paper ni mesti achieve 3.0-4.0.
Alhamdulillah Redza score 6.0 [English], 6.0 [Science] and 5.8 [Maths] masa Checkpoint.
Semoga dia dapat score 6.0 untuk semua paper IGCSE tahun depan [gitewww harapan yang tak agak-agak dari mak dia].

IGCSE ni sama macam zaman aku dulu masa Form 4 ambil exam English 1119 [Triple One Nine].
Ini memang paper dari Cambridge. Nak mampus susah dia punya paper.
Tapi dulu orang ambik paper English je.
Untuk budak-budak MRSM IGCSE dorang kena ambil at least 6 paper.
Tapi untuk melayakkan dapat scholarship, kena ambil at least 8 paper.
Jadi another 2 paper kena ambil persendirian. Bayar extra.
Syarat nak dapat scholar kena dapat 6.0 untuk semua subjek.
Berpeluh pulak aku.

As parents, kakau anak minat, usahakan lah apa-apa yang patut.
Macam Redza, dia sendiri yang pilih untuk ke MRSM Langkawi walaupun dia juga dapat offer ke Sains Ahmad Shah Kuantan.
Jadi, bila dia yang pilih, bermakna dia mesti tahu the consequences yang dia kena hadapi.
Bagi aku, IGCSE is a tough program.
Cikgu-cikgu MRSM Langkawi sangat-sangat dedicated.
Siapa yang anaknya dapat Langkawi, tahniah.
Maaf, kita tak dapat jumpa di sana sebab new student mendaftar 6 Jan, Redza mendaftar 31 Dis.
Takpe, kita akan berjumpa di whatsaap group sekolah 😂😂.



By the way nak bagitau aku involve in training now, attached with another company.
Dah sampai masa kita jadi cikgu pulak. Haha.
So kalau sesiapa berminat nak hantar staff for training in the above program, please contact the above number.

Y.E.S 2019 masih berlansung sehingga 10 Jan.
Tapi siapa beli sebelum 1 Jan dapat extended discount.
Refresh page ni and klik pada pop out window.