2019-08-30

Hi-Tea with GreenAard


Ahad lepas ada program Hi-Tea Buffet with GreenAard kat Empire Subang Hotel.
Kita select randomly berdasarkan purchase made bulan July.
6 orang pemenang sahaja, kebetulan pula semuanya blog reader, alhamdulillah senang kerja aku.
Aku dah risau dah kalau yang datang tu bukan dari kalangan blog reader, mahu kejung aku 3 jam kat situ nak kontrol diri.
Kot la karang terlepas mencarut dah satu hal nak kena cover.
Blog reader takpe, dorang dah paham dah penyakit aku.
Kiranya ni dah bukan Hi-Tea with GreenAard tapi Hi-Tea with Diana Ishak 😂😂.

Takde apa-apa announcement nak buat pun, takde pelancaran produk baru whatsoever, memang nak ajak jumpa-jumpa and makan-makan je.
Sambil tu boleh borak sembang-sembang.
Memandangkan yang datang semua blog reader maka mereka-mereka telah mengambil kesempatan interview aku macam-macam soalan.
Tapi aku enjoy meeting them walaupun nervous bila dapat soalan.
Aku memang looking forward sesi melepak dan bergelak macam ni.
Balik dari meeting tu, malam tu aku buat kerja sampai 2am, mencurah-curah idea.
Tu pasal dulu aku enjoy buat sales walaupun hari-hari penat jumpa customer sebab everytime meeting people, aku akan balik fresh and full of ideas to do.

Terima kasih pada yang datang.
Ada yang sanggup letak anak kejap kat rumah orang sementara pi hi-tea.
Yang datang dengan grab dari jauh pun ada.
Yang bergegas balik dari event pun ada.

Sangat-sangat terharu sebab sudi datang.
Datang untuk makan-makan je pun.
Aku takde nak sembang pasal produk pun.
Cuma setiap yang datang tu aku bagi trial pack GreenAard Mask untuk dicuba.



Antara yang terawal datang maka dapatlah bersembang lebih sikit.
This customer Malay tapi tak berapa pandai cakap melayu sebenarnya, dia lebih fluent cakap english.
In fact masa jumpa that day, terpesona aku dengan BM dia, sangat A+ material. Hahaha.
Yang pelik tu dia pembaca blog sejak dulu lagi and dia enjoy dengan vocab-vocab mahal aku.
Maybe sesiapa nak blaja bahasa bolehlah kelebet post-post aku yang lepas.
Jangan lupa kamus DBP letak kat sebelah.
Kalau ada perkataan yang takde dalam kamus, boleh PM tepi aku.






Yang tudung hitam sebelah aku tu auditor.
Kalau sesiapa looking for company secretary atau accounting service, boleh google Amza Management Services Sdn Bhd.



Aku rasa just nice 6 orang macam ni.
Senang nak berbual, lebih dekat and tak terlalu serabut dan kecoh.
So next time kalau GreenAard buat lagi, akan dikekalkan jemputan terhad 6 orang.
Kalau ramai-ramai karang dah macam seminar, melainkan nak suruh aku buat seminar la.

Tapi satu je bila dah berjumpa gini, semua lupa nak makan.
Atau maybe dorang memang jenis tak makan sangat.
Aku je yang kuat makan.
Kalau aku duduk 3 jam kat sini sorang-sorang besar harapan tercampak butang jeans aku.
Semua benda aku sapu.

Makanan not bad kat sini, banyak pilihan.
This is the second time aku makan sini.
First time hari tu untuk breakfast - sangat sangat banyak selection food.
Tu pasal this time aku ambil Hi-Tea sini jugak.



Kat sini aku sempat ambil 1 slice choc cake - SEDAP!
Ingat nak ambik lagi, tapi lupa.



Pelbagai jenis mee and kueytiaw, tapi tak ambik.



Ada rojak, nasi ayam and roti jala kuah kari.
Sempat ambil roti jala 2 pieces.
Kuah kari dia pekat, macam kari mamak. Sedap.



Salad and jeruk-jeruk



Pizza, pop corn, dan snek-snek lain



Macamana aku bole tak nampak nasi lemak corner ni hari tu?
Padahal aku ambik roti jala melintas depan ni kot.



Ini paling laku.
Keja-kejap habis tapi dorang replenish sampai habis waktu hi-tea.
Not bad satey dia.



Aku melintas 3-4 kali depan bendalah ni, tapi tak tergerak pulak nak ambik, asyik jeling je penyudahnya dah balik baru menyesal apesal la tak stop depan ni kejap.



Ini real lazat!!
Dah la sotong dia besar.



Nampak mee ni, tapi tak tergerak nak ambik.



Ini pun sedap. Fish fillet.



Ok ini serioussssss sedap.
Chicken Boxing.



Daging masak kicap kot ni, tapi aku tak ambik sebab kat rumah melambak daging korban tak settle-settle lagi.

So, apa je yang aku makan?



Ini.

Sampai 3 round aku ambik chicken pie.
Ya Allah sedap gila okeh sebab dia buat macam Shepher's Pie, cuma ganti dengan ayam.
Ayam dia banyak pulak tu.
First time aku makan chicken pie yang sedap macam ni.
Siapa pandai buat macam ni, please la PM aku.





Dengan rendah hati aku bagi pihak GreenAard nak say thank you for all your suppport.
We are truly grateful to you for choosing GreenAard and and give us the opportunity to grow.
None of our achievements would have been possible tanpa korang.

Insyallah tahun depan GreenAard akan ada new product.
Tahun ni memang sengaja kosongkan space untuk bagi aku work on our next product.
Bukan kosmetik.
Tak berminat ke arah tu.

Aku berminat nak join short course 1 year atau less than that pun tak apa.
Anything to do with food science atau molecular.
Aku perlukan input baru dari orang berpengalaman.
Aku tak berminat entreprenur program, aku nak betul-betul science program.
Kalau penyarah-pensyarah kat U ada provide seminar atau workshop, please let me know ya.

Doakan GreenAard terus success and my next product become reality.


p/s : Ada free gift untuk setiap pembelian GreenAard. Whatsapp sini.

2019-08-29

Jangan nak buat semua sendiri kalau dah tau tak larat.


Baru-baru ni aku came across satu artikel tentang sorang I don't know, maybe public figure atau instafamous...entah tak sure.
She's sharing her product line.
Dia cerita dia ada anak kecil, dan suami pun bekerja.
Kiranya both of them are busy.
Masih muda [mudalah dari aku ni], cantik, nampak macam dia seorang ibu dan isteri yang hebat sebab she made a big name and maybe dia menjadi seorang wanita yang ramai mak-mak dan wanita bekerjaya wants to be.

Aku teruskan membaca that article.

Sampai kepada soalan macamana dia boleh juggle time between isteri, ibu, dan run her business, jawapan dia "Saya seorang yang sangat organized".

Terus aku.....wohoooo. Really?

Seriously, aku sangat sangat sangat sangat kecewa [or maybe menyampah?] dengan jawapan tu.

Why?

Because this woman has a massive platform.
10 kali ganda besar platform dia dari aku.
Aku ni hanya seorang Diana Ishak yang ada sekeping blog picisan je.
Tapi dia adalah someone yang katanya seorang public figure.
Aku rasa influence dia lebih besar dari aku.
Mesti ramai wanita-wanita looking up to her and hoping for some guidance or inspiration tapi dia tak gunakan that platform sebaiknya.
Padahal she had the opportunity to tell all what it really takes to live life and have a business at this level while raising young children, tapi dia tak gunakan that peluang.

Pleaselah jangan cakap "I did it all".
Kat luar sana bukan semua orang tak pernah lalui apa yang kau lalui.
Kat luar sana at least ada aku yang pernah lalui jalan yang hampir sama macam kau because aku juga buat bisnes.
There is a ZERO percent chance kau tak dibantu oleh sesiapa. ZERO percent chance!
Because aku faham sangat nak membangunkan bisnes, kita mesti ada bantuan dari orang lain.

Bantuan yang macamana?

Paling tak pun, kita ada bibik untuk bantu jaga anak-anak kat rumah.
Atau pun kita ada mak tolong tengokkan anak-anak sewaktu kita bertungkus-lumus membina kerjaya.
Atau kita letak anak kat daycare.
Tak pun kita ada weekly bibik.
Nak-nak lagi kalau dah tahap celebriti, dah tentu-tentu ada helper, tak pun assistant.
So jangan temberanglah kata "I am super-organized".

Inilah antara sebab kenapa ramai manusia payah nak bersyukur dengan diri sendiri dan always anggap orang lain lebih best.
Inilah antara punca-puncanya.

One day kita nampak si polan upload gambar kat IG, bukan main hebat lagi menu masakan dia.
Padahal kau tau dia ada photoshoot all day [sebab kau stalk dia punya feed].
Lantas kita rasa kita tak cukup hebat kerana kita tak macam dia boleh prepare dinner best-best everyday.
Kita ni punyalah struggle balik kerja nak mandikan anak, dengan anak sorang lagi melalak kat depan, dengan kain baju tak berangkat, inikan pulak nak siapkan dinner 4 jenis lauk.
Yang kita tak tahu entah-entah dia balik kerja ada orang jagakan anak, that's why dia terus boleh masak.
Entah-entah rumah pun dah siap berkemas sebab ada maid, that's why dia boleh siapkan 4 jenis lauk dalam masa 1 jam siap settle mandi sekali.

No, bukan berfikiran negative atau busuk hati.
Aku cuma nak someone please be transparent about this.

Yes, maybe kerja kau tu kau sorang buat.
Aku pun macam tu juga.
Aku pergi buat sales, aku buat presentation, aku buat tender, aku packing barang, aku hantar barang, aku ke sana sini outstation.
Dulu aku buat semua ni sendiri.
I mean that particular kerja, aku buat sendiri.
Tetapi aku takkan boleh fokus kalau takde sesiapa bantu aku di rumah.

In order aku nak ke outstation 3-4 hari, aku perlukan someone di rumah boleh uruskan rumah, anak and makan pakai suami aku.

In order aku nak packing 100 order, aku perlukan someone tolong settlekan sidai baju and basuh baju.

In order nak kejarkan appointment dengan customer at 8am, aku kena keluar awal and someone kena tolong hantar Redza ke skolah tadika.

Even kau nak ambik kelas zumba pun, bukan sahaja kau perlukan kasut sukan dan seluar zumba, tapi kau juga perlukan someone untuk jagakan anak kau sementara kau berzumba.

Kau nak jadi seorang agen produk MLM yang berjaya, kau bukan sahaja perlukan class untuk guide kau to grow tapi kau juga perlukan someone to help you around the house memandangkan kau takkan ada masa nak buat semua kerja dalam rumah tu.

Aku faham, kita rasa akward nak mintak tolong orang because we hate admitting to anyone, especially ourselves, that we need help.
Kita rasa kalau kita tak boleh buat semua, kita tak hebat.

Helo adik-kakak sekalian,

The most powerful people in the world pun delegate kerja kat orang lain tau.
Dia takde de nak buat semua kerja sendiri.
Dorang ada bibik kemas rumah, bibik jaga anak, bibik masak, ada personal assistant, ada driver, ada manager, ada staff, everthing dari mengemas rumah sampailah expanding business overseas.
Semua dia delegate kerja.
Takde de dia nak sibuk kaut semua kerja semata-mata nak prove kat orang dia hebat can do all.
They ask for help.

Tapi kita?

Kita dengan bisnes yang baru nak bernafas, dengan kain baju 3 bakul tak berlipat, dengan 2-3 orang anak yang sorang nak menetek, yang sorang nak terkencing, yang sorang mintak suap - kau nak buat semua ni sendiri?
Halah halah halaahhhhh.

Kita punya perception tentang success tu salah sebenarnya.
Kita ingat success tu bila kita berjaya buat semua sendiri.
Padahal tak.

Ask for help.

Mintak tolong pasangan kita.

Mintak tolong mak bapak tengokkan anak kejap kalau kita nak jumpa client.

Atau mintak tolong adik-adik kejap.

Tak pun bayar extra kat day care untuk ambik anak lambat sikit.

Bayar jiran untuk tumpang letak anak kejap.

Masalahnya kita ni pun nak mintak tolong free.
Takde reti-retinya nak hulur goreng pisang sepiring ke apa ke.

Ada banyak cara untuk dapatkan pertolongan, nobody does this alone.

Just like aku dulu.
Keluar gelap, balik pun gelap.
Aku drive dari satu hujung ke satu hujung for business trips.
Akulah sales, akulah marketing, akulah present paper, akulah delivery, akulah clear barang kat kastam KLIA.
Bertahun-tahun lamanya I had the idea of doing it all on my own.
Slowly aku mula faham takde sorang pun yang really "do it all", sebab mustahil sangat kau nak bina bisnes atau bina kerjaya entirely by yourself.

Yang sebenarnya aku ada a team of people yang bantu membina kerjaya aku :

1. Mak mertua aku, bibik-bibik aku, En Wan - ini front liner. Ini orang-orang penting yang membantu aku membereskan hal-hal di rumah sementara aku membina kerjaya.

2. Masa aku tesadai kat hospital sebulan mengandungkan Rayyan, mak bapak aku kat Bangi duduk rumah aku sebulan lamanya took care of Redza and En Wan. Aku di hospital rileks buat quotation and close sales dengan tenang takyah pikir anak and laki aku makan apa kat rumah sebab ada orang take over tugas aku.

3. Aku ada staff di ofis yang tolong jumpa customer on my behalf masa aku outstation, masa aku demam, masa aku ada adhoc meeting.

These people helped me build my company over the last decade.
Aku tak buat sorang.

Sampai sekarang gitu jugak.
Aku pi umrah 3 kali, delivery tak pernah sangkut.
Semua emails and whatsapp berespon.
Aku pi holiday, balik kampung, demam melepek kat rumah, alhamdulillah bisnes masih berjalan macam biasa.
Itu semua kerana ada orang tolong.
Kalaulah aku kena buat sorang, mampuih lembik bijik oiii.

Readers antara yang banyak tolong aku.
Aku tau ramai antara korang ni jadi 'agen' mempromote blog aku, promote buku aku, promote GreenArd and promote Fleur by Mrs Him kepada kawan-kawan.
Everytime aku mintak tolong share apa-apa pasal produk aku, mesti ramai yang share.
Seriously terima kasih banyak-banyak.

Masa aku nak tulis buku kedua aku [sebab buku kedua adalah post-post fresh yang tak pernah tersiar kat mana-mana blogpost aku sebelum ni], aku perlukan space dan ketenteraman untuk menulis.
En Wan ambil alih most of kerja aku di ofis.
Kat rumah pun dia ambik alih banyak task supaya aku boleh siapkan buku.
Mak mertua aku and weekly bibik also membantu.

Bila XZIZ Biotech started to scale bigger sampai aku tak rasa aku boleh properly run it alone anymore, aku telan ego aku and asked for people's help.
Aku mintak tolong kawan-kawan semak formula aku.
Aku mintak tolong En Wan take over some task.
Aku mintak tolong staff apa yang perlu ditolong.
Sometimes aku mintak tolong staff buatkan kerja yang di luar job scope kerja dorang.

One of the reason kita senang nak burn out atau give up adalah bila kita nak buat semua benda serentak.
Kita nak jadi isteri yang hebat.
Kita nak jadi ibu mithali.
Kita nak jadi pekerja yang cemerlang.
Kita nak buat part time.
Kita nak buat charity work.
Semua benda nak buat, lama-lama lemau dan lunyai.
So I have learned.
I ask for help.

Seriously I have so much help.
Ini pun aku masih mencari cara nak free up more of my time, nak delegate kerja so aku boleh fokus on my values.
That's why bila readers tanya macamana aku buat semua benda, aku rasa nak panjat bumbung rumah and menjerit "Aku tak buat semua. Aku banyak mintak tolong oranggggggggg!" [rangg...rangg..rangg echo]

Kalau korang follow page GreenAard [FB atau IG], korang akan perasan sehari ada 5 post.
Setiap post ada design yang berbeza and infomation yang berbeza.
Kebanyakkannya adalah technical/infographic post.

5 post FB everyday.
Nak update blog lagi.
Nak respond to emails, whatsapp and live chat lagi.
Nak buat sales lagi.

Hoih! Kalau aku kena buat semua ni, gugur rerambut aku.

So please teach yourself untuk mintak tolong.
Jangan semua benda nak buat sendiri.
Kalau perlu bayar upah orang tolong, bayar.
Kalau tak, hulurlah apa-apa yang patut sebagai tanda terima kasih.
Belikan coklat Cadbury satu bar pun orang dah seronok dah.
Kalau nak luahkan perasaan, boleh lah email aku.
Aku boleh tolong dengar.

The point of all this is, kita kena tahu kemampuan kita sampai tahap mana.
Kalau perlu minta tolong, ask for help.
Tapi perlu bersedia juga for rejection.
But at least kita cuba mintak tolong dulu.

Bukan apa, aku pernah terbaca somewhere katanya kebanyakkan orang yang mati tercekik puncanya kerana tak mintak tolong awal-awal.
Bila dia begin to choke, dia rasa malu nak bagitau yang dia tengah tercekik.
Selalunya dia akan bangun and pi jauh sikit dari kawan-kawan.
Bila kawan tanya "Kau ok tak?", dia buat isyarat tangan "I'm ok".
Pastu dia lari pi tempat lain, maybe ke toilet so that his/her struggle tak mengganggu orang sekitar.
Dah hujung-hujung nyawa baru dia realized dia memang tengah mencungap nak but masa tu it's too late already.

So analoginya begitulah.
Kalau kau tengah struggle nak buat sesuatu, banyak benda nak kena buat and kau tak cukup masa, tak cukup tangan nak buat, your struggles does not mean that you are weak.
Itu adalah bukti kau adalah manusia biasa.
Kita semua lemah.
Bila kau rasa kau perlu orang tolong, just ask for help.


p/s : Ada free gift untuk setiap pembelian GreenAard. Whatsapp sini.

2019-08-28

Berpantang laksa


Last week agak kecoh di media sosial tentang isu berpantang vs tak berpantang.
Dah lama dah aku peratikan isu ni berlegar-legar kat FB.
Aku baca both sides, ambil ilmu yang aku belum tahu.

Bukan nak meng-ia atau menidakkan tetapi sebagai someone yang belajar sains makanan, sebenarnya ada kebenarannya kenapa perlu berpantang makan [walaupun aku bukan orang yang follow pantang dengan kuat].
Maybe inilah maksud lecturer aku dulu.
Dia kata "Medical doctors and biotechnologist/scientiest jarang sependapat".
Dulu aku tak dapat tangkap sangat apa maksud dia.
Bila dah bekerja and now produce own product line, aku dah semakin faham why.

Tapi, to be fair with doctors, aku rasa most of them tembak traditional practitioner, alternative medicines and supplement bukanlah kerana they are always right tetapi some of founders, sellers, and traditional practitioners terlalu overclaim.
Akibatnya, orang macam aku yang really invest money and time untuk research kena tempias sekali.

Aku tak sure apa silibus dalam medicine course and how banyak they learn about food science.
Aku tak sure tentang tu.
Tapi budak sains makanan tahu dalam buku kitorang always cakap "food is medicine".
Our course memberi penekanan kepada peranan makanan dalam kesihatan.
Memang bukan semua makanan menyembuhkan penyakit.
Kalau makan too much pun dapat penyakit jugak.
Maksud aku kat sini, ada makanan yang membantu proses penyembuhan.
Itu kita kena terima.

Some medical doctors yang menghentam supplements atau alternative medicine, aku tak pasti adakah mereka memang tak mahu terima lansung atau they lack of fundamental grounding in the subject.
Zaman-zaman aku keje sales, aku banyak follow research work customer aku.
Kebanyakkannya mengkaji tentang plant.

Herbs contohnya boast numerous beneficial compounds, such as antioxidants.
From here aku dapat idea untuk produce GC Plus.

Then another customer aku buat research of plant sterol and stanol.
From there aku dapat idea produce Nutrijuice.

Dulu kecoh dengan kes laksa - samada boleh makan atau tak boleh semasa berpantang.
Satu pihak kata boleh.
Another pihak kata tak boleh.
Aku nak mencelah masa tu tak berani sebab aku bukan siapa-siapa.
Takde title 'Dr'.
Karang orang kata memandai-mandai pulak.

Hari ni aku nak bagi pandangan aku sikit tentang isu laksa ni.

Laksa adalah resistant starch.
Resistant starch maksudnya kanji yang tak boleh dicerna dalam usus kecil.
Hanya bacteria saja boleh cerna that starch.
Bakteria akan proses resistant starch untuk hasilkan molekul-molekul yang bermanfaat untuk badan.
Jadi, aku faham kenapa pada doctors kata "tak apa kalau makan laksa semasa berpantang" sebab resistant starch somehow akan jadi sesuatu yang baik untuk badan.

However, proses penguraian resistant starch kepada molekul-molekul sihat ni hasilkan gas yang sangat banyak and berbau.
Orang tua-tua kata "angin".
Bila angin [gas] banyak sangat dalam badan, dah tentu perut kembung.
Atas sebab inilah bidan-bidan and orang-orang tua kata elakkan makan laksa.
Gas yang terhasil dengan sangat banyak boleh menyebabkan overgrowth of these bacteria.
Overgrowth of these bacteria akan jadikan kita sembelit and sakit perut yang sangat-sangat.
Hat ni la orang tua kata "Jangan makan laksa nanti bentan!"
Sakit perut yang sangat-sangat tu la namanya bentan.

Tapi ini semua bergantung pada ketahanan badan seseorang.
To some people maybe lepas seminggu dua gas tu hilang.
Tapi, to some maybe payah nak hilang.
Jadi to be on the safe side, tak payah la makan.
Tapi kalau nak cuba ok je.
Aku dulu makan je, alhamdulillah ok.
So aku rasa badan aku ni sejenis boleh terima apa je asal bukan batu and kayu.

Oh by the way, jangan risau kalau korang asik terkentut-kentut sebab secara purata, seorang manusia yang sihat akan kentut lebih kurang 20 kali sehari.
However ada cara nak kurangkan kentut and bloating.

Orang yang diet hariannya banyak makan sayur-sayuran lebih senang untuk kentut [banyak kentut] berbanding dengan orang yang makan makanan rencam [campur sayur and daging] sebab sayuran banyak sulfur.
Sulfur ni nanti akan diuraikan oleh bacteria dalam usus.
Proses penguraian ni akan hasilkan gas.
That's why orang-orang tua kata jangan banyak sangat makan sayur time berpantang sebab berangin.

Aku tak sure macamana orang tua-tua tau pasal tu.
Mustahil dorang duduk kampung sambil buat research kan.
Tapi ada kebenarannya, sebab plant-based foods memang ada lebih banyak sulfur.

Apa solution orang dulu-dulu untuk buangkan angin?
Letak bawang putih, kan?

Aku pernah nampak orang berpantang sumbat bawang putih kat telinga.
Aku rasa itu salah satu cara untuk buang angin dari badan.

Memang bawang putih boleh buangkan angin sebab ada sejenis active ingredient dalam bawang putih yang stimulate gastric system and helps to relieve bloating.
Active ingredient ni sensitive to heat.
Kalau kau masak bawang putih tu, kalau terlebih masak, active ingredient tu mati.
Sebab itulah pengguna GC Plus kata perut dah tak kembung lagi bila ambik GC Plus kerana dalam tu ada garlic and halia sekali.
And thats why aku guna method extract, sebab nak extract keluar active ingredient tu supaya tak expose pada over heating.
Berdesup-desup angin kau keluar bila makan GC Plus.

Nanti mesti ada yang tanya kalau macam tu takyah makan laksa and sayur forever la nanti angin.

Bukan macam tu.
Kena faham, dalam tempoh berpantang, badan melalui proses healing.
Sebelum bersalin, diet kita berubah untuk support optimal growth and development.
Maka selepas bersalin diet haruslah berubah sikit untuk healing process pula.
Dah betul-betul baik nanti kau nak mandi kuah laksa pun silakanlah.

Esok kalau dah betul-betul baik, try ambik makanan yang ada resistant starch sebab resistant starch ni resistant to digestion [sebab tu namanya resistant starch].
Bila resistant to digestion, kita mudah rasa kenyang, dan secara tak lansung it can help with weight loss.
Tapi the way kita prepare starch-containing foods boleh efek its starch content jadi ada caranya juga.
Antara makanan yang starch resistant is oat.
That's why orang kata makan oat kenyang sepanjang hari [tapi perut aku 4 compartment so aku tetap nak nasik lemak jugak].

Sebut pasal weight loss kan, aku selalu cakap GC Plus increase serotonin dalam badan, betul tak?
Serotonin ni nanti akan bagi rasa kenyang.
Jadi secara tak lansung, bila makan GC Plus kau dengan sendirinya kurang makan.

Korang perasan tak kalau makan kat hotel-hotel atau restoran gempak-gempak, sementara nak tunggu order sampai, dia akan hidangkan roti dulu?
By the time dinner is served, twenty minutes or so after kau makan roti tu, kau punya appetite dah downsized.
Selera makan yang tiba-tiba hilang tu bukan sebab korang dah makan 120 kalori roti tu, tapi sebab efek serotonin.
Serotonin can be made only after starchy carbohydrates are eaten.
Roti tu akan stimulate serotonin dalam badan.

Konsep inilah yang aku guna dalam GC Plus.
Tapi dalam GC Plus kau tak payah makan roti untuk increase serotonin.
Tindak balas kimia bahan-bahan dalam GC Plus tu akan stimulate serotonin.

Actually tahun 2006-2007 kat US dah ada ubat anti-obesiti yang gunakan konsep yang sama.
Ubat ni dijual kat farmasi.
Cara ubat tu bekerja dia stimulate otak hasilkan serotonin untuk kurangkan rasa lapar.
Ubat tu diproduce menggantikan anti-obesity drugs yang lain sebab dia tak gunakan too much chemical.
Jadi secara teori, konsep yang aku guna dalam GC Plus bukanlah baru cuma aku olah menggunakan herba.

However kau pun janganlah bergantung sepenuhnya pada GC Plus untuk turunkan berat.
Kenalah berpantang sama.

Aku ni dah masuk 2 minggu batuk.
Bena Expecorant tu dah 3 botol aku togok, tapi batuknya tak hilang-hilang.
Sebab apa?
Sebab aku togok teh O ais, susu sejuk dalam fridge tu sehari kalau tak 3 kotak tak sah, makan nasi nak bersulam air sejuk jugak taknak air suam.
Dah tu macamana batuk nak hilang, kan.

Gitulah juga dengan weight loss.
Kalau kau makan macam bela saka, jangankan makan GC Plus, kau mandi GC Plus pun berat kau tak turun-turun.

Apa-apa pun yang penting kita saling respect orang.
Kita betul, orang lain juga boleh jadi betul.
Jangan kecam-mengecam, keji-mengeji.
Berbahaslah dengan beradap, insyallah orang pun lebih terbuka untuk terima pandangan kita.


p/s : Ada free gift untuk setiap pembelian GreenAard. Whatsapp sini.

2019-08-27

Tanda-tanda dia tak lagi interested dengan kita


Dulu masa belum kawen, there is a point dalam tempoh relationship tu aku tertanya-tanya "Dia ni masih sayang aku ke tak? Dia ni betul sayang aku ke tak?"

Kalau bf and gf duduk setempat maybe persoalan ni jarang terlintas dalam kepala.
Macam aku and En Wan dulu terpisah negara.
Kenal pun masa dia di luar negara, bercinta pun dia di luar negara.
Nasib baik dah kawen ni dia reti duduk setempat.
Tak berjauhan lansung pulak tu, sampai keje pun seopis.
Ofis pun muka dia, balik rumah pun muka dia.

Selalunya dalam mana-mana long distance relationship, soalan ni senang sangat nak timbul especially bila kelakuan pihak lagi satu dah tak sama macam dulu.
Kalau aku, aku akan tanya direct.
Aku memang sejenis tak suka serabutkan kepala.
Aku lebih suka tanya terus, biar ada clear cut.

No, I don't mind if his answer hurts me, at least he is being honest.
Lagi senang nak atur hidup kita awal-awal.
Ni ada jenis yang tak sampai hati nak bagitau the truth.
Dia simpan je kita bertahun-tahun padahal dia dah takde hati kat kita, tapi tak berani nak voice out.
Maybe dia takut kita kecil hati, atau dia takut kita marah, atau dia kesian, atau dia tak mau orang nampak itu adalah salah dia.

Actually kalau kita tak tanya pun kita boleh tahu samada dia masih mahukan kita atau tak.
Kita pun bukannya bodoh sangat sampai tak boleh baca perubahan kelakuan dia.
Cuma tak bestlah bila kita hanya bersangka-sangka, kalau boleh biar ada confirmation terus.
It's like "Kau nak aku lagi ke tak? Kalau nak, cakap. Kalau taknak, aku blah".
Haa gitu.

Berdasarkan pengalaman dan pemerhatian, ini aku nak share sikit point-point untuk kenal pasti samada dia masih mahukan kita atau tak.
Don't worry. There is no such thing as reading someone else's mind.
Ini cuma sekadar berkongsi signs you can recognize.


1. Kebiasaan bermesej dah berubah.

Ini paling senang nak detect.

Adat orang kalau tengah dilamun cinta, nak pulak long distance, henfon tu dah jadi sebahagian dari tubuh badan.
Mana pegi angkut henfon.
Tido letak henfon bawah bantal.
Tak dapat call, dapat sms/whatsapp pun jadiklah.
Bangun tido hantar mesej.
Nak pi keje hantar mesej.
Tengah bawak kereta hantar mesej.
Tengah makan hantar mesej.
Sometimes tengah meeting pun sempat lagi relay mesej.
Dah takde mesej orang lain dah kat henfon tu, memang mesej dari dia je dari celik mata sampai nak tido.
Jadi, kalau one day this trend berubah, that is the first sign.

Lagi satu, kalau dulu kau hantar mesej pukul 10am, dia akan reply at 10.02am.
Kau hantar mesej 12 midnight, reply dia masuk at 12.03am.
Bila satu ketika nanti dia tak lagi balas mesej kau dengan cepat, that is also a sign.

"Maybe dia tengah busy that's why lambat reply mesej"

Halahh...jangan nak husnuzon sangat.
Itu kan partner kau, takkan kau tak kenal-kenal lagi dia macamana.
Kalaupun busy bagai dikata, somehow dia akan find ways to inform us in advance atau somehow let us know that dia tak boleh contact us dalam waktu-waktu tertentu.

Ini tak.
Bangsa yang besok baru dia reply mesej kita.
Padahal dia dah nampak dah mesej kita tu.
Lansung takde rasa nak reply kejap bagitau dia macamana.
Yang kita ni macam orang bangang dok tunggu dia reply.


2. Kau bukan lagi his/her priority

Bila kita tanya kenapa lambat reply mesej?
Kenapa dah payah nak dapat mesej dari dia sekarang?

Dia akan jawab "Busy sikit sekarang"

T.A.H.I.

Come on lah...mat rempit sangat alasan tu.

We can always rely on people's actions, especially when it's about priorities.
Takde istilah BUSY, yang ada cumalah LESS PRIORITY.

Dulu masa asmara tengah membara, segalanya sempat dibuat.
Tak sempat call, dia email.
Tak sempat email, dia sms/whatsapp.
Now, kenapa semuanya tak sempat?

Look.

Kita semua ada banyak benda on our plate.
Kita sama-sama ada kerja nak buat, ada keluarga, ada personal goals, ada deadlines to meet, ada appointments to catch.
Tapi lumrah bila tengah bercinta, we treat the person we love as our priority.
Bukan nak kata kita sanggup tinggalkan segalanya demi dia [tapi ada gak yang buat gini], tapi bila ada dia, kita tak tergamak nak biarkan dia tercangak-bangak memikirkan pasal kita.
Sibuk macamana pun, kita akan terdorong untuk update dia apa yang kita buat now.
Pendek kata, dia jadi orang yang sangat penting, you prioritize spending time with him/her.

Bukan susah sangat nak faham.
Benda simple je ni.
If he/she loves you, he/she will make the time to be with you, even if it is hard.
Kalau dia dah mula missing in action, dah kurang call/whatsapp, whatsapp pun dibalas lambat berjam-jam, ok ini adalah sign.
Yang sebenarnya bukan tak sempat dan bukannya busy sangat, tapi kau bukan lagi his/her priority.
"BUSY" tu hanya his/her excuse to avoid being with you.


3. Ada orang lain yang dah ambil tempat kita

Dulu, masa tengah hangat bercinta, dia selalu ada masa untuk kita.
Padahal kita sama-sama tahu masing-masing ada benda lain nak dibuat tapi still dia make time untuk selalu contact kita.
Walaupun jauh, kita tak rasa jauh sebab dia sentiasa ada.

So one day bila semua tu dah tak berlaku lagi, benda pertama yang wajib lalu kat otak kita bukanlah "Agaknya dia banyak kerja kot", tetapi "Mesti dia ada orang lain now".

Aku bukan ajar berfikiran negative, tapi itu adalah hakikatnya.

Mana ada orang kerja 24 non-stop?
Mana ada orang busy sampai macam tu sekali?

Bukan nak suruh dia hadap kita all the time.
But come to think of it, macamlah tak biasa belek phone dalam toilet.
Tak boleh ke call kejap waktu ni?

Macamlah tak biasa hantar mesej time drive [atau time stop kat traffic light].
Tak boleh send mesej kejap time ni?

Yang sebenarnya, hati dia dah bukan kat kita lagi.
Boleh jadi dia ada teman baru.
Now hati dia dah ada pada yang lain.
Tengah sibuk melayan orang baru lah tu.

Aku kalau berkenan kat satu barang, selagi tak dapat selagi tu aku kelebet and google sana sini untuk tengok.
Tak dapat beli, dapat tengok pun jadilah konsepnya.
Gitulah jugaknya dengan cinta.
Kalau hati kita ada pada someone, kita sentiasa cari jalan untuk ambil tahu pasal dia.
Tapi kalau hati dah takde, haaaa....inilah antara sign dia.


4. Dia tak berminat untuk mengingat kenangan bersama kita.

Lalu depan mall kita tanya "Ingat lagi tak bangunan ni?" 
Konon-konon nak hint that is where you guys first met, alih alih dia senyum je.
Takde lansung excited nak reminisce kenangan tu.

Oklah, maybe dia memang lupa.

What if kita tunjuk pula screenshot mesej/email yang pernah kita terima dari dia.
Mesej yang ada bunga-bunga cinta yang pernah dia hantar dulu, dengan harapan it will a ring a bell.
Malangnya dia reply "Dah la...kita cerita pasal lain".

Sometimes dia respon dengan senyuman je.
Tu pun senyuman sekadar nak menjaga hati.
Lansung takde respond pada soalan kita.

Itu adalah sign, ya. Sign!


5. He/She did not return your praise

Orang yang sedang bercinta sangat pemurah dengan pujian.
Mereka saling memuji di antara satu sama lain.

"You look great!"
"You look good"
"I suka rambut you today, on point"
"Nice shoes"

Ini statement-statement biasa orang bercinta - saling memuji.
Bukan satu benda yang pelik.
Ia hanya jadi pelik bila dia lansung tak puji kita.
Membalas pujian kita pun tak.
Dia senyum je.

Helo..?
Pujian bukan cheap talk tau.
Bukan sekadar kata-kata manis.
It is an important element to ensure strong relationship.
Kita rasa dihargai, kira rasa di-cared for like when he/she tells you that your clothes look beautiful.
Tapi kalau dia dah tak lagi memuji kita, itu adalah petanda bahawa dia dah mula malas ambil tahu.
Lantaklah kita cantik ke, selekeh ke, dia don't care anymore.


6. Tak berminat untuk bersama dengan orang-orang yang rapat dengan kita

Magiknya percintaan, masing-masing akan cuba blend dengan kawan-kawan atau keluarga pasangan.
Tak serasi pun somehow masing-masing akan cuba untuk keserasian.
Masing-masing tertarik untuk spend time bersama-sama ahli keluarga dan kawan-kawan pasangan.

Bila kita diperkenalkan pada kawan-kawan atau ahli keluarganya, kita jadi seronok because we know he/she is serious with this relation.
Dan sebagai orang baru selalunya masing-masing cuba sehabis baik untuk sesuaikan diri dalam kelompok pasangan and look forward to meet again.

Tapi jika one day dia dah mula beri alasan every time diajak lepak bersama, kerap cancel appointment bila tiba harinya dan dah tak berkunjung lagi rumah keluarga kita [dulu bukan main lagi singgah bertanya khabar!], jaga-jaga....lambat-laun dengan kita-kita sekali dia akan jauhkan diri.


7. Tak jumpa pun tak apa

Sepanjang aku bercinta dengan En Wan, dia hanya balik Malaysia 3 kali saja.
Setiap kali dia balik macamana payah pun mesti kita nak jumpa.
Dah lah masa tu aku di Sarawak, maknanya aku pun kena balik KL kalau nak jumpa dia.

Tahun 1999 aku tarik diri wakil Malaysia ke Fukuoka.
Tahun tu under program Kementerian Pendidikan, aku kena pi Fukuoka untuk bagi speech kat Fukuoka Tower.
Dah siap dapat tajuk, aku dah prepare apa nak cakap.
Dah terbayang-bayang aku melontarkan vokal "World Peace!" kat depan-depan ribuan manusia.
Sekali En Wan bagitau dia nak balik bercuti.
Dek kerana cinta punya pasal, aku hantar surat ke KPM untuk tarik diri.
Punyalah nak jumpa pakwe sampai sanggup sia-siakan peluang emas tu.

Tu aku nak tunjuk betapa orang kalau bercinta, mesti nak berjumpa kalau ada peluang.
Tak dapat jumpa lama, jumpa kejap pun jadiklah.
Kawan aku dulu cakap, time balik cuti semester, dapat pandang bumbung rumah awek pun jadiklah.
Betapa panahan cinta itu sangat luar biasa!

So bila kita dan dia berjauhan, ada peluang nak berjumpa tapi dia mengelak, hmm...sesuatu sangat di situ, ya.

Cubalah sesekali test dia.
Esok nak jumpa, malam tu kau tanya "You ok ke nak jumpa esok ni? Kalau you busy, it's ok."

Bila dia pun macam "Oklah kita jumpa next time..", maka sah!
You are ni longer in his/her heart.


8. Dah tak ada yang nak diceritakan

Dulu, semua benda nak cerita.
Takde yang kita tak tahu tentang dia.
Apa saja yang dia buat, dia dapat, semua dia update kat kita.
Sampailah nanti satu ketika, kita dah macam tak kenal dia lagi.
Apa yang dia buat, kita tak tahu. Kita dapat tahu dari orang lain.
Segala berita tentang dia, kita tahu kerana kita yang mencari tahu, bukannya datang dari mulut dia.

Bila kita tanya "Kenapa I tak tau pun you sambung blaja?"

Dia jawab "Takde yang special pun. Baru sambung blaja je.."

Kalau you guys dah sampai tahap macam ni, bolehlah bersedia untuk ditinggalkan atau meninggalkan.
This is the biggest sign.
Bila dua orang bercinta tetapi takde apa yang nak dikongsikan lagi, this is the biggest sign that you are on the edge of your relationship.

Apa-apa pun, kalau kita rasa kita dah buat yang terbaik, tak payah sedih atas apa yang berlaku.
Tak payah sedih kalau dia pilih untuk tinggalkan kita.
Walaupun kita terluka, percayalah, ada waktunya nanti dia akan ingat balik semua ni.



p/s : Ada free gift untuk setiap pembelian GreenAard. Whatsapp sini.


2019-08-26

Stop comparing


Membandingkan diri sendiri dengan orang lain adalah cara paling cepat to make your blood go upstairs.
Selalunya, bila kita jealous dengan life orang lain, atau bila kita nak apa yang orang lain ada yang kita tak ada, kat situlah rasa sedih muncul.

Membandingkan diri dengan orang lain samalah seperti menyakitkan diri sendiri.
It is a never ending war and you cannot win.

Bukan tak boleh jadikan orang lain sebagai inspirasi dan motivasi tapi janganlah sampai membanding-bandingkan hidup.
Sampai bila-bila pun kita takkan rasa menang kerana dalam banyak keadaan, yang 'original' tetap the best.

Perlu sedar yang setiap orang ada cerita hidup yang berbeza.
Cerita kita untuk kita, cerita dia untuk dia.
Test kita tak sama questions.
Fokuslah jadi versi terbaik diri sendiri.
Move on dan teruskan kehidupan semaksimum yang boleh with whatever we have.
Itu lebih senang dan menenangkan.

Pernah tengok circus kan?
Kalau korang perasan dalam mana-mana circus, gajah akan diikat pada tiang atau stool menggunakan tali yang halus.
I mean tali tu tak besar mana pun.

Kalau ikut lojik, patutnya dorang kena guna tali yang tebal and kukuh sikit sebab yang kau nak ikat tu adalah gajah, bukannya semut api.
Kalau guna tali halus, sekali gajah tu rentap mahu tali dengan stool-stool tu sekali barai.
Tapi yang peliknya, semua circus guna tali halus untuk tambat gajah kat tiang/stool.
Mula-mula aku ingatkan sebab gajah tu dah jinak.
Actually bukan sebab jinak tau.
Rupanya, tali yang dorang guna untuk ikat gajah tu adalah tali yang sama dorang guna untuk ikat gajah masa gajah tu masih kecik.
Masa gajah tu kecik, tali tu cukup kuat untuk tahan dorang.
Bila gajah-gajah ni besar, the gajahs dah dikondisikan untuk percaya they cannot break away.
Gajah masih percaya tali tu still hold them so they never try to break free.

Serupalah macam kita-kita ni.

Masa kita kecik-kecik dulu, kita diajar untuk score better marks dari kawan-kawan yang lain.
Kita diberikan penghargaan dan pujian kalau kita jadi the best.
Kalau gagal atau kurang excellent, kena denda atau kena marah.

Kita dah jadi macam gajah tu jugak when we are gradually conditioned by our parents, teachers and the society to be better than others to get their approval and appreciation.
Lama-lama fikiran kita cenderung untuk percaya yang getting more marks is better than getting low marks, dapat banyak award lagi bagus dari dapat sikit award, dapat 10A lagi hebat dari dapat 8A, dapat 4.0 lagi cemerlang dari 3.90.
Bukan nak kata tak payah jadi the best, tapi kita dah jadi macam tak pernah puas dengan apa yang kita dapat walaupun sebenarnya kita tahu apa yang kita ada ni dah cukup baik but selagi ada orang lain yang lebih best dari kita, kita tak puas.

Bila dah habis belajar, penyakit ni masih berterusan.

Dapat bonus RM1000 baru best, setakat bonus RM200 buat apa katanya.
Bila dapat bonus RM1000, dengar orang lain dapat bonus 8 bulan, terus rasa RM1000 tak berbaloi.

Duduk landed house baru best, duduk apartment buat apa, dinding pun berkongsi.
Dah berjaya beli landed house pun masih tak puas lagi sebab teres je, bukannya banglo katanya.

Dah berjaya beli rumah, dengar orang lain tambah rumah, terus rasa down.
Mampu beli 1 rumah hanya biasa-biasa je, kalau ada 2 rumah baru luar biasa.

Ada kereta besar is better than kereta kecil.
Bila dah berjaya beli kereta besar, ohhh ada 2 kereta is better than ada 2 kereta.
Nampak orang sebelah tambah kereta, terus rasa 2 kereta is common, kalau ada 3 kereta baru outstanding.

Ada driver is better than drive sendiri katanya.
Esok-esok apa pulak?
Ada 4 driver lagi better dari ada 3 driver ke??

Ini semua sebab insecurity.

Kita adalah generasi yang highly insecure dan constantly kecewa bila dapat sikit.
Kadang-kadang dapat terlampau banyak pun kecewa juga.
Tapi itulah hakikat generasi kita ni.

Being the best is the only thing that matters to us.
Dan akhirnya kehidupan media sosial orang lain pun kita anggap their normal everyday reality.
Lepas tu sedih mikir apesal life kita tak macam orang tu.
Hoih! Sape aje gila nak upload gambar tengah bercangkung makan cendol mamak tepi longkang?
Takde de.
Kalau boleh nak tunjuk gamba makan kat hotel je.

Lama-kelamaan perangai suka membanding-bandingkan ni jadi suatu habit dan kita jadi percaya bahawa this is normal dan kita merelakan diri untuk follow this trend.
We don't even challenge atau try to break it.
Dan akhirnya kita pass this habit to the next generation.

That's why nowadays, manusia seakan-akan tak puas.
We always want to be the best sampaikan hidup jadi stress dan terlupa nak enjoy the journey.

Kita membandingkan diri kita dengan orang yang dah berjaya.
Kita compare our beginnings to someone else's middle.
Kita compare our first chapter to somebody else's chapter 50.

Menjadikan orang lain sebagai motivasi tak salah.
Tetapi bila kita membandingkan diri kita dengan orang yang sudah berjaya, kita tak nampak our progess.
Padahal kita ada peningkatan tapi kita tak sedar itu berlaku kerana terlalu fokus membandingkan hasil, bukan proses.

Menjadi successful person bukan terhad kepada apa yang kita dah capai dan bukan juga tentang results/numbers tetapi apa yang telah kita lalui, apa rintangannya dan apa yang kita buat untuk atasi that rintangan.
Lecturer bio aku dulu always pesan, "Negative results is also a result".
Pesanan ni aku pegang sampai sekarang kerana yang mahal adalah pengalaman, bukan apa yang kita achieved.

Umpama kita drive tak pakai waze, ada kebarangkalian akan sesat atau lambat sampai ke tempat tujuan dek kerana tersalah pilih jalan.
Tetapi sampai tetap sampai.
Boleh jadi dalam sesat-barat tu kita jadi tahu rupanya ada jalan lain untuk sampai ke destinasi.
Rupanya ikut jalan tu baru kita boleh nampak ada air terjun yang sangat cantik.
Lalu jalan tu baru kita jumpa warung cendol yang sangat sedap.
Pengalaman berbeza-beza itulah yang mahal.
Sebab itulah ada quote "Experience is the best teacher and the worst experiences teach the best lesson".

Hidup ini adil.
Hidup ini tak pernah tak adil.
Hidup hanya jadi tak adil kalau kita tak dapat apa yang kita nak, betul tak?
Kalau kita dapat apa yang kita nak, mesti kita kata hidup kita adil.
"I'm blessed" katanya kat Facebook.

Terimalah hakikat bahawa selalu ada orang yang lebih baik, lebih kaya, lebih berjaya, lebih popular, lebih bijaksana, lebih disegani, lebih cantik dan lebih segalanya dari kita.

Macam langit.
Atas langit selalu ada langit yang lebih tinggi.
Membandingkan hidup kita dengan orang lain is a never-ending mind games and the bad news is you will always lose.

Why not kita sama-sama stop kejap, kosongkan fikiran and fokus pada nikmat yang dah diterima.
Kadang-kadang kita lupa nak enjoy "kejayaan" yang dah kita miliki sebab terlalu fokus dengki dengan kehidupan orang lain.
Kau dapat baca blogpost aku ni pun is a blessing sebab itu menunjukkan kau ada unlimited internet access.

Apapun kekurangan kita, macamana buruk pun situasi kita, keinginan dan keberanian to move forward and moving forward are the most important things.
So stop comparing yourself to others.
You don't have to be super successful atau harta melimpah-ruah atau popular atau ramai orang sayang baru boleh dikatakan berjaya.
You just have to be grateful for what you are doing now, live your life to the best of what you have, and make your life better.
Tak ada kewajipan untuk jadi the best.
Wajib jangan jadi malas je. Cukup.



p/s : Ada free gift untuk setiap pembelian GreenAard. Whatsapp sini.


2019-08-23

Do face masks really work?



Semalam aku dah start release trial pack mask GreenAard.
Ada yang tanya sampai bila boleh dapat free mask tu.

Free mask tu kita bagi free dari 22 Ogos sampai 16 Sep.
Tapi kuantiti 100pcs each saja.
Kalau habis awal, maknanya habislah.
Aku tak replenish sebab itu cuma trial pack.
Eventually actually product akan release juga, maybe awal October.

Ini sebenarnya another transition untuk aku bertukar dari mask Clinique yang aku dah pakai selama 10 tahun.
Sebelum ni mask Clinique yang aku guna adalah combination of mask + scrub.
Almost 3 years aku try untuk dapatkan the same formula yang Clinique guna so that aku can produce my own, tapi tak dapat hasil yang sama.
Fibre yang Clinique mask guna sangatlah mahal, tak berbaloi rasanya untuk GreenAard as a local brand gunakan that technology sebab harganya akan jadi sangat mahal.
Kalau mahal sangat, better beli yang branded terus, sah-sah berjenama, kan.

Hujung tahun lepas aku nak beli new stock, rupanya Clinique dah discontinued mask yang aku suka tu dan diganti dengan charcoal mask.
Charcoal is good, tapi takde wow factor di situ untuk buatkan aku must stay dengan Clinique.
Kalau sabit nak pakai charcoal, baik aku rembat mask brand lain yang lebih economical.
Atas dasar itu, aku dengan kawan aku plan untuk come out with mask.

We come out with 2 kind of mask.

1. Bio-cellulose sheet mask yang di-infused dengan serum
2. Bird's Nest mask

Salah satu darinya adalah my own formula.
Aku tak nak bagitau which is which, korang kena try dulu.

Ada beza antara bio-cellulose sheet mask dengan sheet biasa.
Bio-cellulose ni guna natural resources, hasil tindak balas bacteria and plant cellulose.
Dia tak sama macam sheet yang biasa.
Bio-cellulose lebih lembut macam jelly-like and dia prevent evaporation.

Bab serum yang di-infused dalam mask tu adalah bonus.
Untuk mask GreenAard ni, aku tak fokus sangat kat serum because serum is all the same, tujuannya untuk help mosturise your skin.
Tak ada yang 'wow' sangat because bukan mask GreenAard saja yang ada serum, dah banyak mask ber-serum di pasaran be it local atau luar negara.
Aku letakkan serum to follow the trend.
Yang buatkan mask GreenAard berbeza adalah bahan yang aku gunakan dalam bio-cellulose mask tu.

Selalunya bila sebut mask, orang akan tanya "Mask memang ada fungsi ke untuk kulit kita?"

Sekarang dah ada macam-macam mask.
Ada mask esktrak buah, ada mud, ada clay, ada creme, now ada serum.
Ada yang jugak yang melebih-lebih mask campuran lumpur gunung berapi lah, extrak buah kiwi dari Fiji lah, ya ampunnn over gila!
Jadi kalau ada yang ragu-ragu dengan fungsi mask, aku tak salahkan dorang.

Kulit kita memang boleh absorb bahan-bahan dalam mask TETAPI to an extent.
It all depends on what kinds of ingredients yang diguna dalam mask tu.
Jangan ingat kalau mask tu ada hirisan betik atau smoothie blend maka ia akan bagi impak luar biasa pada pada kulit.
Nan hado.
Itu semua fun factor je.
Yang bagi effect pada kulit hanyalah active ingredient, bukannya hirisan betik tu.

Kulit manusia tak boleh serap semua benda.
Kulit boleh absorbs mask ingredients dalam small portion of active ingredients sahaja.
Bottom line-nya kita kena realistic dengan apa yang kita expect dan kita mesti tahu apa yang kulit kita perlukan.

Kalau dalam mask tu ada bahan-bahan macam vitamin C, glycolic, retinol atau hyaluronic - hat ni ok sebab semua tu adalah active ingredients yang boleh diserap oleh kulit.
Masalahnya, susah nak jumpa mask yang ada semua elemen ni.
Dalam GreenArd mask, aku letakkan 3 iaitu vitamin C, hyaluronic and glycolic.

Glycolic untuk buang excess kulit mati and cell renewal.
Hyaluronic untuk ransang kolagen secara semulajadi.
Vitamin C ni biasalah untuk protect skin from premature aging.

I tell you, tak banyak mask yang ada 4 bahan tu serentak.
Selalunya bahan-bahan tu diletakkan dalam skin care, itupun di-spread among mosturiser, serum, toner and night cream.
Dalam mask aku, aku letakkan 3 bahan sekaligus.
Takleh letak semua sebab too much active ingredients pun bukannya kulit boleh serap semua.

Bila pilih mask, most likely, bukan semua benda is necessary.
Selalu kalau pi Guardian atau Watson, mask-mask kat situ semuanya nampak appealing.
Maunya tak dah kalau dia tulis besar-besar "Lumpur Laut Mati", "Timun New Zealand", "Carbonated Bubbles", etc.

Bukan nak kata itu semua temberang.
It might carry necessary nutrients yang kulit kita perlukan however kita ni yang kadang-kadang rambang mata dengan gimmick marketing akhirnya terpilih mask yang kulit kita tak perlukan.

Mask should be simple.
Terlampau banyak mask kat luar sana yang sell a lot of formulas that don't necessarily work.

Contohnya fruity-fruity mask.

Siap ada serdak-serdak buah bagai padahal serdak tu tak provide any additional benefit pun selain untuk suka-suka je.
Tapi kalau fruity mask tu ada vitamin C, maknanya the vitamin C tu yang akan bagi effect kat kulit.
Yang serdak tu takde function pun, lebih kepada tujuan marketing je.
Tapi tu lah kan, kebanyakkan orang tak tahu tentang ni, that's why dorang always terbeli mask yang fungsinya sama macam mask-mask yang simple but dek kerana tergoda dengan fun factor maka dorang spend banyak duit kat mask tanpa mengetahui fungsi sebenar.

Mask tak perlu too technical dan too much formula sebab mask bukan long lasting effect macam skin care.
Mask ni tujuannya untuk soothing, untuk hydrating, untuk buang sel mati je.

Ada orang kata "Mask tak penting sangat sebab tujuannya cuma untuk hydrating and calming je".

Sebab itu aku cakap mask adalah simple, tak technical macam skin care lain.
Mask tak sepatutnya guna heavy formula macam krim muka.
Bila formulanya simple, most of the essence gets absorbed into the skin.
Disebabkan formulanya simple maka potensi nak dapat skin irritation sangat rendah sebab tak banyak chemical rencam dalam tu.

That's why jangan terpesona sangat dengan mask yang katanya ada macam-macam ingredients.
Mask should be simple saja.

Macam GreenAard Mask, aku punya target is to hydrate, to sooth and plump up the skin.
That's why aku letakkan 3 ingredients utama dalam tu.
So kalau korang looking for mask yang tujuannya untuk hydrate, sooth and bagi muka nampak segah and fresh, try ours - GreenAard Sheet Mask.

Siapa yang dapat Bio-Cellulose Mask, jangan lap excess serum lepas korang tanggalkan mask.
Tak payah basuh muka.
Lebihan serum tu sapu-sapukan pada leher.

Kedua-dua mask ada glycolic acid untuk buang sel mati and generate skin renewal.
Kalau orang yang tak faham, dia akan pakai mask ni dengan kerap sebab nak kulit cepat berganti katanya.
DON'T! Sebab glycolic acid ni agak strong untuk daily use.
Jangan pakai too often tapi pakailah secara konsisten.
Seminggu 2-3 kali is fine.
Tapi kalau sesiapa ada acne problem, please limit pada seminggu sekali sahaja, ok?

Dari 22 Ogos sampai 16 Sep, mask ni aku bagi secara PERCUMA.
Tapi dalam bentuk trial pack, bukan actual product.
Tengok list bawah ni then WHATSAPP SINI.





2019-08-22

BFF


Semalam kawan aku Ina datang tido kat rumah.
Dia laki bini kerja kat Kota Kinabalu, jarang dapat balik Semenanjung.
Tapi selalunya aku and the gang cubalah untuk jumpa, tapi biasalah kan, masing-masing pun ada commitment lain, jadi nak jumpa sekaligus tu agak payah kalau tak betul-betul plan.
Mujur aku kerja sendiri, jadi senang aku nak plan schedule aku.

Bila Ina kata dia nak balik raya, aku cepat-cepat fixkan date untuk jumpa.
Rupanya sepanjang 10 hari dia balik, 20 Aug je dia free sebab masa tu dah ada di KL standby nak balik.
Ok fine, aku hasut dia jangan tido hotel, tido je kat rumah aku.
Nasib baik laki dia tak kisah, so dapat la aku membawang seround-dua dengan Ina.

Ina ni boleh dikatakan, mana ada dia, kat situ ada akulah.

Matrik first year, satu rumah tapi lain-lain bilik.

Matrik year 2, satu rumah, satu bilik.

First year, 1 bilik.

2nd year aku sorang je antara geng-geng aku yang dapat stay dalam campus, yang lain menyewa kat luar.
Walau macamanapun, aku wakafkan bilik aku tu untuk dorang melepak kot-kot malas nak balik rumah masing-masing.
Asal aku balik dari kelas je, mesti ada 2-3 orang tengah tergolek atas katil atas lantai bantai membuta.
Bilik aku memang tak pernah berkunci waktu siang, aku cuma kunci time aku nak tido je.
Itupun kadang-kadang ada yang tak dapat masuk ikut pintu gigih cungkil tingkap bilik panjat masuk nak tumpang tido.

3rd year semua kembali ke campus dan aku kembali duduk satu rumah, satu bilik dengan Ina.

Ina ada waktu aku single, waktu aku bercouple dengan exbf, waktu aku ada kes dengan exbf, waktu aku kenal En Wan, waktu aku bertunang and nikah.
Dia antara watak utama dalam life chapter aku.

Kalau orang tanya apa benda yang bila aku nampak, aku akan ingat Ina.
Jawapannya : Zamani SLAM.

Ya ampunnn, dia punya minat Zamani, sampai aku terpaksa hafal lah lagu SLAM.
Manjang kaset SLAM je dia dok putar.
Kalau muntah aku ni sejenis huruf, dah melambak-lambak huruf S, L, A dengan M keluar.
Pasang sekuat-kuat ada pulak tu.
Daripada aku menyampah terus jadi minat.
Kalau aku balik kelas, dari jauh dah dengar lagu SLAM, ha tu maknanya Ina dah balik kelas la tu.
Kalau senyap sepi, dia belum balik.

Ok, tu masa zaman matrik.

Masa final year, penyakit Hindustan pulak.
Jangankan lagu Hindustan, poster Kuch Kuch Hota Hai tu tak cukup kat belakang pintu bilik, kat kepala katil dia pun dia tampal.
Tiap-tiap kali aku bangun tido nampak Shah Rukh Khan dulu.

Minggu exam, orang lain sibuk pi library hafalkan formula kimia, aku dengan Ina buat teh O, bentang biskut Hup Seng kat balkoni sambil hafal lirik lagu Chaiyya Chaiyya.
Pegi mampus dengan formula. Hahaha.

Dulu bilik aku dengan Ina ada password.
Memandangkan kitorang suka memekak, jadi kita lebih suka masuk bilik tutup pintu so that tak menganggu best-best student di luar nak blaja.
Yang tau password je boleh masuk bilik.

"Knock! Knock!"

Ina : Siapa?

Aku : Aku lah.

Ina : Password? [padahal dia kenal dah suara aku tapi sengaja]

Aku : PANTAT!

Tak, aku bukan maki dia.
Memang itu password bilik kitorang.

Kalau kau sebut "Pantatttttttttt", tak boleh masuk.
Kau sebut "Pantek", lagi tak leh masuk.
Kau kena sebut "PANTAT!" macam tengah marah gitu, ha baru kitorang bukak pintu. Kahkahkah.



Selasa petang Ina sampai.

Muka aku berlengas tengah masak, I don't care, janji ambik gamba dulu.
Bukan senang nak bergamba dah sekarang.
Dulu time duduk serumah, belum ada duit nak beli kamera.
Now dah ada kamera, tak payah tunggu bersiap cantik lah, snap je banyak-banyak.

Antara perkara yang aku takleh lupa dengan dia, masa awal-awal masuk matrik.
That week, kitorang nak pi outing for the first time.
So masing-masing plan nak cari seafood lah konon.
Entah sape la cerita seafood kat Sarawak [Kuching] murah sebab Sarawak adalah pulau [kalau aku jumpa sape cakap ni, aku bunuh!].
Kitorang jadi excited la nak bercadang nak keluar cari seafood, pastu Ina sorang gelakkan kitorang.

"Ntah hape-hape nak makan seafood. Aku muak hari-hari makan seafood".

Aku macam "Berlagak siot pompuan ni hari-hari makan seafood".

Pastu dia sambung "...cariklah KFC ke apa ke.."

Aku bertambah pelik.
Apa keheynya nak cari KFC kat Kuching?
Carilah yang rare sikit.

Lepas tu dia bagitau "Bapak aku nelayan, hari-hari aku makan seafood. Muak dah. Aku duduk Pangkor. Kalau nak merasa makan ayam tunggu kenduri kawen. Takde kenduri kawen takde merasa makan ayam daging".

Aku bantai gelak sampai tepuk-tepuk lantai.
Bukan apa, sebab cara dia bercerita tu sardin nau rasanya.
Oh by the way, kalau ada yang rasa macam kenal je dia ni, maybe dia ni kawan korang masa kat MRSM Balik Pulau dulu.



Malam tu aku masakkan ini untuk dorang.
Alhamdulillah, takde sesape yang mati keracunan, bermakna aku lulus.

Malam tu aku layan bersembang sampai pukul 10pm je, pastu aku biarkan dia anak-beranak kat bawah.

Aku pesan "Ina, kau nak buat air untuk Kamal, teh, gula, kopi ada kat atas kabinet.
Kerepek and jajan ada dalam kabinet. Coklat dalam esbok. Pandai-pandai kau, aku nak tido"

Ini kalau Mak Aji tau aku layan tetamu gini mampus kena sembur jam-jam tu jugak.
Tapi takpe, Ina is fine.

Sebenarnya tak berapa puas bersembang depan laki and anak-anak.
Tak feel.
Tak dapat menjadi diri sendiri kata orang.

Tu aku cakap ngan En Wan, aku dengan Ina plan, someday kita gi holiday sama-sama, tapi izinkan kitorang satu hari tu kitorang keluar tanpa suami and anak-anak.
Suami jaga lah anak-anak kejap, takkan tak boleh kan.
Bagi kitorang the ladies keluar tengok wayang, main bowling, shopping, mentekedarah.
Nampak gayanya En Wan and Kamal dah bagi greenlite.
Sekarang kena cari date yang sesuai je lagi.
Ini kalau jadi ni memang panjang langkah aku ni.
Lama dah tak terlepas gini.

Eh tapi kan, ini adalah terapi tau.
After all these years balik keje mengadap muka anak-anak and suami, apa salahnya for ONE DAY, lepaskanlah kitorang untuk mengenang kembali zaman rebel 25 tahun yang lampau.
Sure balik dari bercuti, masuk keje dengan motivasi dan semangat yang berapi-api!



Pagi semalam punya breakfast.
Ina belum pernah rasa masakan Aisyah [kawan kitorang masa blaja dulu].
Dia selalu tengok aku update pasal makanan aku order kat Aisyah, so aku orderkan mee goreng and roti jala untuk Ina rasa.
Aisyah pulak bagi cheese cake for free sebab dia tau Ina ada.

Aku belum rasa lagi cheese cake tu macamana rasa dia.
Nanti dah rasa aku review kat IG.

Macam biasalah Aisyah, kalau aku tak tanya harga dia takkan bagitau punya.
Ni pun aku belum bayar lagi ni.



Semalam lunch aku bawak dorang pi IOI Mall Puchong, sebelum hantar dorang ke airport.



Thank you so much to this man of mine.
Dia yang kemaskan guest room, susunkan bantal and tilam tambahan, pasangkan cooler [manalah tau kalau taknak guna aircond], pastu dia adjustkan sejadah siap-siap, susun towel.
Terharu bila suami kita tahu BFF kita nak datang, dia sama naik kemas-kemaskan bilik.
Pastu siap offer "Tanya Ina, nak beli apa-apa ke, kita boleh keluar pi mall malam ni".

Aku macam, wahhh best ni.
Boleh aku paw Stabak.
Tapi tak jadi keluar sebab masing-masing pun macam letih.
Ina penat perjalanan dari Manjung dari pagi, then esoknya nak balik KK pulak.



Kau tengok anak Ina yang pompuan bukan main bersilat lagi.
Gitu la perangai emaknya zaman muda dulu.
Sebab aku pun menggelinjang gitu gak, tu pasal boleh ngam.

Tiba-tiba aku teringat Rayyan.
Rayyan pun sepesen gitu gak menggeletisnya.
So now aku dah tau kegedikkan Mia dan Rayyan datang dari mana. Hahaha.



Tahun 2001, Ina jadi pengapit aku.
Tahun 2009, aku jadi pengapit Ina.

Masa aku kawen, Ina datang 2 hari lebih awal.
Dia yang pakaikan inai kat jari aku.
Dia yang temankan aku buat facial and mandi bunga.

Masa aku kawen dulu banyak pantang-larang aku kena ikut.
Tak boleh turun bawah makan.
Bakal pengantin kena duduk dalam bilik jangan keluar-keluar, nanti hilang seri sebab kat bawah ni ramai jiran-jiran tengah sibuk menolong.
Jadi, Ina lah yang turun naik bawakkan makanan untuk aku.

Yang best tu bila Ina disuruh tido dengan aku.
Memang tak tido la jawabnya kan.
Siap buat projek cabut bulu ketiak masing-masing bagai.
Padahal esok nak kawen ni, tapi malam tu mengekek-ngegek bersembang cerita hantu lah apa lah.
Maklumlah esok lusa tido dah ada teman, kemain kerek aku ajak Ina bukak cerita hantu.
Sampai Mak Aji gendang pintu bilik "Tido! Tido! Apa benda yang korang buat tak tido tido lagi ni?"

Masa Ina kawen, mak dia baru meninggal less than 3 months kalau tak salah aku.
Disebabkan tu, kitorang semua satu group ramai-ramai naik Pangkor untuk memeriahkan suasana.
Maklumlah kan, majlis kalau takde mak, meriahnya kurang.

Memang meriah betul jadinya bila kitorang masuk campur.
Sampai kakak and arwah ayah Ina back off lah kasi space kitorang handle the majlis.
Aku cakap "Pakcik takyah risau hal pengantin atas pelamin ni. Taulah kitorang handle".
Dari urusan nikah, sanding, menyambut rombongan pengantin lelaki, memang kitorang handle.

Kitorang tu ramai mana?

5 orang je. Hahaha.
Tapi dia pun kecoh macam 15 orang.
Rombongan si Kamal ingatkan kitorang ni keluarga Ina, padahalllll.
So boleh imagine tak kitorang punya melebih-lebih kat majlis orang tu macamana?
Tu baru mengalu-alukan majlis, kalau nak suruh kitorang huru-harakan majlis pun bolehhhhh.

Masa kitorang nak balik tu arwah ayah dia nangis say thank you sebab kitorang tolong handle majlis.
That was the last aku jumpa ayah Ina.
Ayah Ina baru je meninggal tahun ni sebelum raya puasa hari tu.



Bila umur dah cecah 40an ni rasa macam dah tak banyak lagi masa yang ada untuk create more memories.
Masing-masing dah ada keluarga, duduk jauh, ada komitment.
Kalau nak tunggu free time, memang payah nak jumpa free time.
Yang kena buat adalah MAKE TIME.

Macam Ina, aku tahu dia lebih prefer stay kat hotel tapi dia make time untuk tido satu malam kat rumah aku.
Memang asal plannya dia akan stay hotel kat KL satu malam sebelum ke KLIA.
Sampaikan anak-anak dia tanya "Apesal kita tido sini [rumah aku] tak tido hotel?"

Dulu, umur-umur aku skolah rendah, kalau ikut Pak Aji pi outstation, ada kalanya Pak Aji tido rumah member-member dia masa kat maktab perguruan.
Padahal dia pergi atas urusan kerja, dah tentu-tentu boleh claim hotel.
Tapi masa kat Penang tido rumah kawan dia, kat Kedah pun tido rumah kawan dia.

Aku ingat lagi time nak balik, Uncle Nordin [now Prof Nordin rasanya], kawan Pak Aji masa di maktab, peluk Pak Aji nangis "Terima kasih sudi tido rumah aku. Entah bila boleh jumpa lagi".

Masa tu aku macam ... kenapa syahdu sangat eh?
Rupanya sejak habis blaja, sampai aku dah darjah 5, barulah dorang berjumpa balik.

Semalam bila dengar anak Ina tanya apesal taknak tido hotel, aku realized inilah soalan yang sama aku pernah tanya bapak aku dulu "Apesal kita kena tido rumah orang? Kenapa tak tido hotel?"

Rupanya itulah.
Akan sampai satu masanya, kita rindu nak bersama kawan-kawan kita semula because kita tahu masa kita dah tak banyak.
Pejam celik pejam celik, dah habis blaja.
Pejam celik pejam celik, dah umur 40.
Entah bila agaknya jumpa lagi.

Teringat satu cerita.

One day, all of us will get separated from each other. 
We will miss our conversations, of everything and the dreams we had. 
Days, months and years will pass until this contact becomes rare. 
One day our children will see our pictures and ask "Who are these people?" 
And we will smile with invisible tears because a heart is touched with a strong word. 
And you will say "It was them that I had the best days of my life with".

So mana yang ada kawan-kawan, make time, berjumpalah.
Spend time, snap lots of photos, jadikan kenangan.




Ok, ini trial pack mask GreenAard.
Salah satunya adalah formula penuh dari aku, dan yang satu lagi gabungan aku and kawan aku.
Aku taknak reveal mana which is which.
Aku nak korang try dulu and please bagi feedback.
Bukan nak surh vote mana satu lagi best tapi nak feedback dari segi pengalaman menggunakannya.

Yang ini adalah trial pack, jadi design dia simple saja.
Nak bagi orang try dulu. FREE.
Once dah ready semua baru kita launch betul-betul actual product.
Kita bagi free untuk setiap pembelian mana-mana produk GreenAard bermula HARI INI.

WHATSAPP SINI


2019-08-21

Tick what you have done



Aku dapat ni semalam kat IG, so now aku nak buat.


1. Dye your hair

Nampak nau menipunya kalau aku cakap tak pernah.
Melainkan yang baca blog aku ni semua new reader, memang boleh sangat aku tipu-tipukan.
Aku start colour rambut tahun 2004, setiap tahun without failed, sehinggalah tahun 2011.
Hujung tahun 2011 aku dah bertudung, dah tak kuasa nak colourkan rambut lagi.
Rambut asli aku warnanya hitam pekat.
Sangat-sangat hitam.
Aku guna warna RED, so that bila dah jadi, dia akan jadi warna mahogany.
Kalau aku guna warna brown, tak jadi apa sebab rambut asli aku sangat black.

Setiap tahun aku allocate RM800 untuk rambut.
Memandangkan setahun sekali je aku kelebet rambut, jadi kosnya cuma RM2.19/day.
Takdelah mahal sangat, kan.
Now aku tak color dah, tapi tahun ni aku dah start masuk balik salon untuk treatment rambut.
Setahun sekali cukup. Cadangnya gitu lah.


2. Faked being sick

Skill ni wajib ada masa kat boarding school.
Dulu masa aku kat asrama, aku antara yang wajib lepak sickbay setiap minggu.
Ada sorang lagi budak yang also ada je kat sickbay everytime aku check in.
Entah apa la penyakit dia.

Mula-mula tu aku purak-purak je sakit like pening kepala and sakit perut.
Biasala kan kalau dah taknak duduk asrama, macam-macam benda aku protes.
Lama-lama badan aku prone to sakit.
Every week macam-macam sakit aku dapat.
Ni namanya law of attraction.
Apa yang kita attract, itulah yang kita dapat.
Lepas tu kejap-kejap aku dapat selsema, kejap-kejap pening, kejap-kejap muntah, kejap-kejap diarrhea.
Nak sangat katanya, terus mendapat.
Tapi best la lepak sickbay, takyah gi skolah.
Selain dari tu, aku just nak keluar dari skolah, menyampah tengok pemandangan situ.
Walaupun hanya boleh keluar ke Hospital Seremban, takpelah, janji keluar.

Percaya atau tak, setiap kali aku ke Hospital Seremban, setiap kali itulah juga kepala aku mencari-cari idea untuk larikan diri.
Mata aku melilau je hafalkan jalan dalam hospital tu.
Aku memang macam ni, sejenis kegigihan kalau betul-betul nakkan sesuatu.
Aku akan susun plan baekkkk punya.
Sampai satu tahap, aku rasa aku memang dah boleh sangat nak lari.
Tapi bila aku pikir balik, kalau lari, aku nak lari ke mana?
Balik Bangi lari ke Mak Aji?
Mampus berbirat pantat aku kena belasah.


3. Cut my own hair

Sejak bertudung, aku potong rambut sendiri.
Rambut sebenar aku beralun-alun, tak lurus macam yang korang pernah nampak.
Kalau pendek, dia akan mengerbang-ngerbang.
Kalau panjang, dia jadi macam Hantu Kak Limah.
Jadi, nak tak nak, aku kena rebonding bagi straight.
Bila straight, baru dia beradab sikit rambut aku ni.

Since bertudung, aku rasa macam dah takde keperluan aku nak take care sangat rambut aku selain dari basuh 2 hari sekali.
That's why aku potong pun sendiri, ikut suka aku, senget pun senget lah.
Until tahun ni En Wan suruh aku pi salon semula.
Buat straightening semula.
Maybe aku akan continue straightening lepas ni.
Dah 40an ni, rambut biar terjaga sikit, kurang sikit nampak tuanya.


4. Saw a ghost

Nampak hantu depan mata dalam keadaan yang mengerikan, tak pernah.
Kalau setakat bayang-bayang tu ada lah.
Antara yang aku masih ingat :

- pernah nampak lembaga hitam berbulu berdiri belakang aku masa aku tengah mengadap cermin waktu senja. Kejadian berlaku dalam bilik aku [now bilik Ibal].

- pernah nampak benda bulat melekat kat ceiling, dalam bilik hotel. Masa tu aku dah bukak contact lens so aku tak dapat pastikan apa benda yang bergantung tu. Esoknya, bos aku cakap dia nampak lembaga takde kepala at the other side of the room. Jadi aku pressume benda bergantung yang aku nampak tu was kepala dia. Nasib baik mata aku rabun, dapat gak aku tido malam tu. Mesti hantu tu pelik apesal budak ni tak seram tengok aku. Kahkahkah.

- yang lain-lain tu just benda putih melayang, bunyi-bunyian and kes rasuk.


5. Blind Date

Pernah rasanya, satu kali. Masa Form 4.
Kejadian ni berlaku kat Kem Terendak, Melaka masa kursus BTN.
Aku ke sana dengan partner in crime aku, Nurul.
Nurul ni cantik, selalunya mana-mana tempat dia pergi konfem ada yang minat nak kenal.
Last day kitorang kat sana, dia rupanya dah plan nak date dengan sorang mamat dari skolah mana ntah, aku lupa.
Ntah bila dia main mata berdua pun aku tak perasan, tau-tau dia kata mamat tu ajak jumpa kejap.

Boleh la pulak masa tu dia suruh aku ikut sekali sebab katanya dia dah plan nak kenalkan aku dengan sorang budak laki, kawan kepada mamat yang dia nak jumpa tu.
Masa dorang berdua dating kejap, aku ngan mamat tu berdiri je berdua kat tepi macam Tugu Negara.
Aku akward, dia pun akward.
Ada la jugak sembang lebih kurang.
Tapi tu lah, budak skolah sembang apa je la yang reti.
Balik-balik sembang pasal subjek kat skolah, awak join kelab apa, rumah sukan apa, pegi skolah naik apa..alahai innocent gila.
Sampai aku nak termuntah dengar suara aku sendiri dek kerana kontrol innocent.


6. Broken a bone

Patah tak pernah, kalau retak pernah.
Kejadian masa praktikal kat SIRIM, Shah Alam.
Pratikal sepatutnya 3 bulan, aku hanya buat 1 bulan je.
Kisahnya, aku tergelincir masa turun bukit, terus retak pergelangan kaki kiri.
Betapa longgarnya komposisi tulang aku dulu, tergelincir pun boleh retak.

Memandangkan aku praktikal dalam lab, mustahil sangat nak buat kerja lab sambil bertongkat.
Jadi, aku dapat pelepasan praktikal, tapi masih lulus.
2 bulan tersadai kat rumah dengan kaki berbalut.
Aku pakai simen sebulan je, lepas tu aku minta bukak.
Lepas bukak simen, aku jumpa tukang urut patah.
Dia suggest rendam kaki dalam baldi berisi 5kg garam kasar.
Rendam hari-hari, setiap hari 1-2 jam.

Alhamdulillah, dalam masa sebulan aku dah boleh jalan, tapi kena pakai tongkat sebelah untuk support.
Takkan nak naik flight pakai tongkat, tak gojes la kan.
Jadi seminggi sebelum balik Sarawak, aku prektis jalan pakai payung.
Payung tu gantikan tongkat, nampaklah stylo sikit.
Dalam masa 2 minggu di sana aku pakai bandage kat pergelangan kaki, then dah boleh jalan.
Surprised jugaklah dalam masa 3 bulan dah boleh berjalan semula.
Kalau nak ikutkan asal, dokter kata paling kejap pun 5-6 bulan sebab retak aku kat pergelangan kaki.
Disebabkan situ area pergerakan jadi nak sembuh lambat sikit katanya.


7. Had a crush on a teacher

Pernah!!!!
Tapi bukan cikgu skolah.
Aku crush dengan lecturer masa first year, nama dia Dr Hasnain. Hahaha.
Sekarang dah tua la kot, tapi masa dulu sebelom kawen he is soooooooooo available walaupun katanya masa tu dah bertunang.
Alah, bukan aku nak ngorat pun, time tu aku pun ada bf, cuma bersemangatlah sikit nak belajar bila lecturer kemain helok. Kahkahkah.

Setiap kali kelas dia, aku duduk baris nombor 2 dari depan [takde sape yang duduk baris depan sekali].
Masa tu aku rasa dia pun noticed ramai bijik-bijik muda dok menggeletis usha dia dalam hall tu.
Setiap kali dia bagi lecture, jarang dia pandang kitorang.
Kejap-kejap dia tunduk pandang slide. Alahai cutenya.
Aku risau gak kot-kot dia tak selesa dengan panahan mata aku lansung dia drop subjek tu.
Karang student tak drop subjek, lecturer pulak yang drop. Mbhahaha.


8. Lied in a job interview

Pernah!
Masa mintak kerja kat Prudential HQ, masa first stage interview, dia dah bagitau dorang prefer someone yang belum ada family commitment sebab sebagai medical underwriter, most of the time kena stay back untuk luluskan proposal.
Raya pun tak boleh cuti panjang-panjang.
Digalakkan datang on public holiday untuk clearkan backlogs.

Jadi, aku tipu kata aku belum kawen.
Aku cabut semua cincin tunang and kawen aku.
Masa tu badan pun slim lagi belum ada anak, so tak susah untuk aku tipu aku masih belum kawen.
Aku rasa one of the reason aku berjaya ke second stage interview adalah kerana aku belum kawen.
Maybe itu antara syarat utama dorang that's why first stage lagi dia dah bagitau taknak ada family commitment.

Memang kat department aku tu, tak ramai yang kawen.
Rasnya ada 2-3 orang je.
Itupun dah tahap senior.
Yang lain semua belum kawen, jenis celik mata gi keje, balik rumah untuk tido je.
Eh tak kuasa aku, lama-lama ku benti.


9. Crashed a car

Aku bawak kereta langgar kereta orang, tak pernah.
Tapi berada dalam kereta yang drivernya langgar kereta orang, pernah.
2 kali masa skolah, 1 kali lepas kawen.

Kali pertama, berjahit 6 jahitan kat kepala sebab kepala aku tertusuk kat bucu kaset.

Kali kedua, tak luka tapi kereta berpusing 180 darjah.
Kereta total lost.

Kali ketiga on the way nak balik Tganu, tak cedera.
Proton yang kitorang langgar tu tak apa-apa pun.
Kereta laki aku macam tin milo dia punya kemek.
En Wan kata sebab Prelude kereta rendah, so kalau sodok belakang kereta orang, mudah terjongkit.

Sejak accident, aku tak boleh tido dalam kereta.
Aku jadi takut sebab first acident tu aku tengah tido.
Nak-nak lagi kalau En Wan yang bawak, ya ampunnnn.
Kalau dia bawak kereta, tak cecah 140km/hr bukan dia lah.
Kalau aku terleka sikit, 160km/hr peginya.
Jenis kalau pantat kau tak melambung-lambung, tak sah.


10. Smoking & Get Tattooed

Smoking pernah.
Hisap rokok daun arwah atuk aku.
Nampak macam best je dia gulung-gulung pastu bakor, aku pun try la gulung sekali.
Tak letak tembakau, just nak dapatkan the feel menggulung dan menghisap.
Tak sedap pun, macam sedut asap sampah.
Tapi rokok yang real tak pernah try, tak hingin pun.

Tattoo pernah jugak, tapi bukan yang permanent.
Jenis yang macam sticker tu.
Kemain lagi aku dulu letak tattoo sticker tu kat dada and atas buku lali.
Sexy lah konon. Bitch sangat perangai, hoih!