2020-02-28

Waze


Perasan tak kalau kita guna waze, dia hanya bagi instructions bila dah nak sampai ke simpang atau destinasi.
Selagi belum sampai ke destinasi, setiap simpan dan roundabout dia akan alert kat kita.

"Terus 300m, belok kiri"

"Terus 200m, di bulatan, belok kiri"

Our whole route is clearly laid out, tak mungkin sesat [kecuali kau sejenis blur macam aku, yang manjang terlepas simpang].

Maksudnya, bila guna waze, kita lebih yakin akan sampai ke destinasi dengan cepat dan tepat.
Kebarangkalian nak sesat adalah nipis.
Kita lebih mudah nak budget masa and what to expect.
Bila semua maklumat ada, perjalanan lebih comfortable dan yang memandu pun lebih relax.

In a similar way, Allah ada gambaran keseluruhan laluan hidup kita.
Sebelum kita dibentuk dalam rahim ibu, Allah dah set our journey, from the top [bak kata Mak Jah].
Allah dah plan semua untuk kita.
Dia bukan saja tahu destinasi akhir kita, Dia juga tahu cara terbaik untuk bawa kita ke sana.

However, tak seperti waze, Allah tak tunjuk gambaran keseluruhan laluan pada kita.
Allah tak bagitau laluan kita ni menuju ke mana, how it's going to happen, berapa lama masa, ada masalah ke tak dalam perjalanan nanti, ada ke bantuan untuk kita, siapa yang akan bantu, bantuan datang dalam bentuk apa, siapa yang kita akan jumpa dalam perjalanan nanti, etc.
Takde details lansung tentang perjalanan kita.
Allah hanya akan lead kita one step at a time.
Kalau kita yakin padaNya tanpa mengetahui how it is going to work out, nanti Dia akan guide kita another step.

Masalahnya dengan manusia ni, kita sukakan details/maklumat.
Kita takde masalah nak mulakan langkah - start a business, sambung blaja, berpindah tempat kerja, berhijrah tempat tinggal - no problem, cuma kita mahukan kepastian.
Kita nak pastikan betul ke decision yang kita ambil ni, betul ke ini orang yang tepat untuk jadi pasangan hidup, betul ke berhenti kerja and start a business adalah pilihan tepat, laku ke tak kalau kita produce produk ni, etc.
Kalau detail-detail ni ada, it would be easy to step out.

But here's the key : Allah memang tak bagi apa-apa details.
Kerana kalau kita ada semua details yang diperlukan, di mana letaknya pergantungan kita padaNya?
Boleh jadi berdoa pun dah tak nak sebab kita dah tahu what to expect.
Bila Allah simpan rahsia perjalanan kita, di situlah keyakinan kita padaNya akan diuji.
If we have the courage to step into the unknown, usaha dan tawakkal, the right people will show up, the fund will come, and other resources we need pun mula datang dari arah yang tak disangka-sangka.

"Aku adalah sebagaimana sangkaan hambaKu. Aku bersamanya ketika dia mengingatiKu. Jika dia mengingatKu ketika bersendirian, Aku akan mengingatnya dalam diriKu. Jika dia mengingatiKu di suatu kumpulan, Aku akan mengingatnya di kumpulan yang lebih baik daripada itu [kumpulan malaikat]." [HR Muslim, 2675].

Umpama kita bawak kereta dalam gelap dengan lampu yang samar-samar.
Takkan nak stop? No.
Terus bawak kereta tu pelan-pelan, walaupun nampak depan tak sampai 100 kaki. Janji jalan.
Just keep going, gunakan lampu yang ada, cerahkan mata, insyallah akan sampai destinasi.
Kalau nak tunggu cahaya terang-benderang menyuluh baru nak gerak, memang kat situlah kau duduk tak bergerak-gerak.

Kita semua mahukan kepastian sebelum buat sesuatu.
Kita nak comfortable dalam perjalanan hidup ni.
Jalan yang Allah bagi kat kita is a little uncomfortable.

Sebenarnya ada sisi positif dari perjalanan yang samar-samar ni, itupun kalau kita mahu membaca hikmah.
Bila keadaan tak comfortable macam, ketika inilah kita akan menggerakkan segala kederat dan fungsi otak untuk stretch mencari jalan supaya sampai ke destinasi.
Dalam masa yang sama, kita berdoa tak henti-henti, pergantungan kita pada Allah menjadi sangat tinggi.
Inilah sebenarnya fungsi kita di dunia.
Kan Allah dah kata "Dan Aku tidak menciptakan jin dan manusia melainkan supaya mereka beribadah kepadaKu." [Az-Dzariyat, 56].

Berbanggalah kalau perjalanan hidup kita tidak mudah kerana di situlah letaknya peluang ibadah paling mudah.
Dalam keadaan susah, selalunya kita lebih ingat Allah.

Aku pernah terperangkap dalam jem kat depan KLCC dalam keadaan sakit perut sangat-sangat.
Berpeluh-peluh aku tahan sakit.
Masa tulah ingat Allah - Ya Allah....Allahuakbar...Allah...Allahhh.
Sampai menangis berzikir sebab sakit perut sangat.
Bunyinya macam kelakar, tapi yang pernah rasa tahulah.
Masa tu memang takde sape boleh tolong, Allah je boleh tolong redakan sakit perut ni.

Lagi satu, masa naik kapal terbang.
Ini memang beriman level tinggi ni.
Dalam keadaan takut, 5-6 juz settle kat atas.
Zikir tak lepas dari mulut.

Kena stay hotel sorang-sorang pun sama.
Masa tu banyak pulak masa aku nak baca Yassin baca Quran segala.
Kalau tak, tak teringat pun!

Allah...betullah, ujian susah tu lebih mendekatkan kita dengan Allah.
Jadi, kalau perjalanan hidup kita ni susah, itulah peluang paling senang untuk ibadah.

Peta perjalanan yang Allah susun untuk kita ni, kalau kita kaji balik, pusing-pusing pun kita akan patah balik kepada fungsi sebenar kejadian kita iaitu untuk beribadah.
Allah dah susun rezeki kita semua, that's why Allah tak bagi detail map.
Kalau detail map dah dibagi, maka tujuan manusia ni dah lari.
Dah bukan untuk beribadah lagi tapi mengejar dunia semata.
Allah campak kita ke dunia ni bukan untuk makan, minum, berpenat-penat, tidur, mencari sesuap nasi untuk kelangsungan hidup - NO.
Ada tujuan yang lebih besar lagi dari tu iaitu beribadah kepadaNya.
Jalan hidup kita ni adalah satu ladang ibadah, tinggal lagi kita tak nampak sebab kita sejenis yang tak reti read between the lines.


2020-02-27

Pilih mentor


Everytime orang tanya apa tips tentang bisnes, aku tak sure if information yang akan aku bagi menjawab soalan and meet their expectations.
Selalunya aku akan tanya balik "Apa yang awak expect dari bisnes ni?"
Mostly jawapan yang aku terima "Saya nak jadi kaya, kak. Saya nak ubah hidup saya and keluarga".

Ramai orang passionate about business just for the sake of money.
To be fair, itu tak salah. Cita-cita nak jadi kaya memang tak salah.
Tetapi bila kita anggap bisnes boleh dapat lebih banyak duit dan cepat kaya - sedangkan not all businesses succeed - akhirnya kita jadi tertekan sendiri.
Bukan sikit-sikit orang yang akhirnya sanggup buat macam-macam perkara 'pelik' demi nak melakukan bisnes.
Orang yang sasaran berbisnes untuk duit, rarely get it.

Berbisnes tujuannya bukan hanya tentang duit atau menjadi kaya.
Berapa ramai orang yang makan gaji, tapi hidupnya masih senang, sesekali bercuti luar negara, dapat ke umrah/haji, dapat beli itu ini, etc.
Menjadi kaya bukan tentang banyak duit, tetapi banyak menyimpan.
Maksudnya, bijak mentadbir kewangan. Spend wisely.
Asalkan bijak menyimpan, insyallah boleh senang.
Ramai yang duit banyak tapi tak reti nak menyimpan, malah buat hutang lagi.

Masih ramai entrepreneur yang berbisnes misi utamanya bukan duit tetapi mengejar visi - mewujudkan peluang pekerjaan, menyelesaikan masalah pengguna dan visi untuk hidup flexible.
Entrepreneur yang kaya memang ramai tetapi yang jarang kita lihat adalah entrepreneur yang mencapai puncak kejayaannya dengan meletakkan visinya di depan berbanding misi menjadi kaya.
Entrepreneur yang macam ni always has the desire to change the way the world works.
Dia always creative, innovative, create value, give impact dan enjoy dengan apa yang dia buat.
The process of creating value ni selalunya menjadikan seseorang bukan saja kaya tetapi dihormati.

Yang paling penting sekali, mesti ada MENTOR.
Bila sebut MENTOR, selalunya terbayang nama-nama besar dalam dunia coaching.

Not necessarily.

Sesiapa saja boleh jadi our mentor kerjaya.
Boleh jadi kawan, ahli keluarga, ofismate, current bos, previous bekas, or maybe someone we got to know through a networking event.
Seorang mentor BUKANLAH someone yang kita kagumi dari jauh.
Mentor sepatutnya someone yang memainkan peranan yang KONSISTEN hidup/kerjaya kita sepanjang masa.
Maksudnya, someone yang kita boleh refer to one-to-one, someone yang boleh follow up our progress.

On top of that, this mentor mestilah someone yang boleh provide input, insights dan berpengalaman dalam bidang yang kita buat tu.
Contoh, nak jadi speaker, mentor kita haruslah speaker juga.
Nak jadi penyanyi, mentor haruslah dari kalangan penyanyi juga.
Nak jadi baker, mentor haruslah dari kalangan baker juga.
Because these mentors adalah someone yang berpengalaman dalam bidang itu.
Jadi they can guide you dengan lebih baik.

Nak jadi penyanyi yang bagus, memang kena berguru dengan guru vokal.
Tetapi guru vokal belum tentu boleh jadi penyanyi yang baik.
Same goes to bisnes.
Nak belajar ilmu tentang bisnes, bergurulah dengan pakar/guru bisnes.
Tetapi kalau nak jadi businessman yang baik, carilah mentor di kalangan businessman juga.
Lebih 'afdal' kalau dia buat bisnes yang sama macam kita.
Mentor ini akan bantu kita bina network yang tepat dengan bidang kerjaya kita.

Tak semua mentor 'dicipta' untuk tujuan yang sama, jangan main sapu je.
Jangan asal orang tu buat sales juta-juta, terus dijadikan mentor.
That's why ramai claim follow tips mentor itu ini, tapi bisnes tak menjadi.
Sebabnya adalah, dorang tak berada di bidang yang sama dengan kita, kejayaan dorang adalah dalam bisnes yang berbeza, that's why tips dan trick-nya tak sama.

Our mentor should, or must have some kind of relevant background.
Contoh, kita di dalam syarikat pembekal barang-barang makmal.
Our mentor should be doing the same thing.
That's why mentor mestilah orang yang kita boleh discuss one-to-one.
Orang-orang ini boleh jadi our bos, our collegue yang always hit sales target, atau competitor.
Tak perlu pergi jauh-jauh nak berguru.
Ilmu dari orang yang dekat-dekat ni kita absorb dulu.
Orang-orang inilah yang akan propel us forward sebab dorang pernah berada di level kita suatu masa dulu so they know what it takes untuk grow.
Mereka ni nanti akan bawa kita kenal network yang tepat.

Masa aku kerja biotech dulu, aku banyak join seminar and conference Life Science.
Walaupun boss aku tak hantar, sometimes aku guna duit sendiri untuk join.
Di sana tempat berkumpulnya orang-orang yang tepat dengan kerjaya aku.
Aku bina network dengan ramai researcher and pakar dalam bidang life science.
Bila berada di network yang betul, dah tentu contact yang aku dapat semua yang tepat.
Jadi senang aku nak buat kerja, nak buat preparation, senang aku nak susun apa nak promote, apa nak buat demo - because aku dah tahu apa kepakaran dorang.
Once kita berada di tempat yang betul, apa yang kita shoot, insyallah tepat mengena.

Some people attend seminar dari mentor yang sama berkali-kali tapi bisnesnya gitu jugak tak jalan jauh.
Lepas tu dia pening sendiri.
Bila dah pening, salahkan mentor. Padahal kau berada di tempat yang salah.
After all, they are not your mentor. They are just bisnes gurus.
Nak mentor, pi cari orang dari bidang yang sama.

Walaupun mentor adalah seorang pakar, tak bermakna apa-apa kalau dia lokek ilmu.
Mentor juga mestilah someone yang excited to spread the word, share knowledge and tak expect anything in return [untuk kepentingan diri].
Because mentoring is an investment. No one gets paid to do it in their day job.
Dorang betul-betul nak orang lain dapat manfaat dari pengalaman karier dorang.
That's why mentor mestilah someone yang berpengalaman buat benda/bidang yang sama kerana selalunya orang yang buat benda/bidang yang sama, feedback-nya lebih 'direct' because they know what they are doing.

Nak pilih mentor, pilihlah yang boleh beri kita manfaat ilmu, bukan semata-mata kerana dia banyak duit, bukan semata-mata kerana dia ramai pengaruh, bukan semata-mata kerana dia ada power maka kita jadikan mentor.
Asalkan kaya, walaupun terkinja-kinja, follow.
Asalkan kaya, walaupun kelakuan tak senonoh, follow.

Manusia senang terpengaruh dengan persekitaran.
Batas di antara baik dan buruk hanya dipisahkan oleh satu garisan halus yang kita sendiri tak pasti di mana pemisahnya.
Jadi, hati-hatilah dalam memilih mentor/idola.
Takut nanti baiknya tak dapat, buruknya pula yang kita terikut-ikut.


2020-02-26

Make memories


Semalam ada blog reader share kat aku video BCL and Asyraf.
Video tu rasanya random video while they were at home.
Then the blog reader cakap "Bertuah kan Kak Di BCL dapat suami macam Aysraf?"

Ladies, jangan angan-angan tinggi sangat macam tu.
Bukan apa, nanti dah elok-elok life kita dengan suami ok, terus jadi tak ok because we demand layanan yang sama macam Asyraf buat kat wife dia.
Tak dinafikan, semua perempuan nak dilayan macam queen.
Kita semua nak dapat husband handsome, kaya, bijak, romantik, penyayang - semua yang best-best belaka.
Tetapi, kalau kita boleh jadi Asyraf, kenapa nak jadi BCL?
I mean, instead of kita menunggu suami membahagiakan kita, why not kita start membahagiakan suami, boleh jadi dengan cara tu kita dapat life seperti BCL.

Kalau nak diingat-ingatkan balik [setakat yang aku ingatlah], zaman muda Asyraf dulu famous, tetapi tidaklah se-famous Pierre Andre atau Fahrin Ahmad, that's why dalam Gol & Gincu heronya Pierre.
Lagipun Asyraf ni kategori artis urban.
Awal 2000-an, artis-artis urban macam Asyraf and Sazzy Falak ni famous gitu-gitu je sebab dulu netizen lebih suka artis yang muka melayu, cakap melayu, kalau boleh asal kampung, asal orang susah, etc.

Dulu, kalau diletakkan di depan antara Asyraf dengan Fahrin, aku percaya ramai pilih Fahrin.
Because Fahrin lebih popular dulu.
Most of ladies macam itulah, kalau boleh nak yang paling best.
Suami orang always nampak lebih best dari suami sendiri.
Sebanyak mana pun suami kita dah buat untuk keluarga, tetap suami orang jauh lebih best.

BCL sangat proud dengan Asyraf, padahal waktu tu BCL jauh lebih popular.
Masa dia kawen dengan Asyraf, orang Indo tak berapa kenal Asyraf pun, but BCL don't care, dia bangga dengan Asyraf.
Maybe kita boleh start dengan ini dulu - be proud of the man you called husband.
Berbangga dengan siapa dia dan apa yang dah dia usahakan untuk kita and anak-anak.
Walaupun tak se-gah mana, but as long as dia berusaha, please be proud.
Lelaki akan rasa yakin bila isterinya bangga dengan dia.
Dalam masa yang sama kita melatih diri kita untuk memandang suami sempurna di mata sendiri.
Lama-lama nanti memang suami kita sajalah yang terbaik di mata, dah tak heran nak pandang suami orang lain.

Instead of menunggu suami buat surprise, why not kita start dulu.
Tunjukkan penghargaan pada suami dengan cara buat delivery surprises, atau sponsor stay cation 1 malam relax berdua, atau letak love not dalam wallet [ni aku sedekah cara aku].
Nampak simple je letak love note tu, tapi boleh jadi besar nilainya pada husband.
Lumrah manusia, kalau ada orang puji, mesti seronok dan mood terus jadi baik.
Macam tu juga husband, bila isteri bagi romantic note sesekali, dia mesti suka.
Nak buat jahat kat luar pun pikir 3-4 kali agaknya.

Nak hargai pasangan tak perlu tunggu tarikh kahwin atau birthday. Buat je.
Tak payah tunggu book restaurant atau hotel, at home pun boleh.
Every man wants to be appreciated for his efforts and a good wife makes her husband feel appreciated.
Kalau suami kita jenis 'kejung' tak reti nak buat surprise atau bukan cara dia bagi-bagi bunga coklat ni semua, apa salahnya kita yang mulakan.
Aku always percaya, kalau kita ubah diri kita, insyallah persekitaran akan berubah sama.

Takde bajet nak buat surprises?
No problem.

Orang lelaki ni kebanyakkannya tak kisah surprises.
Dorang lebih need support but they are too 'proud' to ask for support.
As a wife, kita kena tahu bila masanya suami perlukan support.
Be the wife that encourages her man to be what he wants to be.
Luangkan masa dengar dia bercerita pasal kerja-kerja dia, pay attention.
Ask question to show that you are interested.
Bagi dia rasa konfiden untuk explain more.
Sometimes, they want to be heard tapi peluang tu tak ada, jadi kita tunjukkanlah rasa minat tu supaya dia berani meluahkan.
Itu boleh buatkan dia semakin konfiden and bersemangat nak buat kerja-kerja dia.

Kalau tengok banyak video-video BCL and Asyraf, they live life to the fullest.
Dorang buat banyak benda bersama - eat together, cook together, movies together, travel together - make memories a lot.
Ada satu video aku tengok, rasanya video semalam, genap seminggu Asyraf meninggal.
BCL ke kubur and dia melutut kat sisi kubur sambil bercakap-cakap, seolah-olah bercakap dengan Asyraf.
Then wartawan tanya sepupu BCL apa yang BCL buat.
Sepupu dia kata BCL cakap "Kamu jangan risau, aku and Noah baik-baik saja. Aku sudah mengikhlaskan kamu pergi".
Memang berderai airmata aku tengok.

Tapi aku realize one thing about that - boleh jadi BCL tak terkilan sangat suaminya pergi awal because dorang betul-betul live life.
Dorang spent tempoh 11 tahun perkahwinan dengan buat banyak benda bersama-sama, dan BCL sangat hargai suaminya.
Takde apa yang perlu diterkilankan kerana dia dah menjadi isteri yang terbaik untuk suaminya.
Suaminya pergi dalam keadaan mereka tak bergaduh, aku percaya dia dapat redha suaminya.

Most of activity dorang, they documented dalam bentuk gambar and video.
In fact malam terakhir tu katanya at 2am dia balik kerja, dia kejutkan Asyraf sebab dah janji petang tu nanti bila balik nak makan maggi sama-sama.
Bila aku baca, Allah...sampai macam tu sekali rapatnya dorang.
Makan maggi tengah-tengah malam pun berjanji-janji macam nak pi dating.

Make memories ladies, make memories!
Dan simpan kenangan dalam bentuk gambar and video.
Buatlah satu private IG/YouTube, simpan kenangan dalam tu.
Aku banyak simpan kenangan aku dalam blog ni.
Private IG aku baru start 2 tahun.
Private YouTube aku start tahun 2013.
Simpanlah, untuk kenangan.
Bukan semua benda kita boleh ingat.
Aku ni kadang bila scroll balik entry-entry lama masa Redza kecil, boleh menangis sorang-sorang baca balik keletah dia yang aku dah lupa.
Kalau aku mati sok, maybe ada kenangan untuk dia kelebet dalam ni.

Waktu kita dengan pasangan tak tahu ada banyak mana yang tinggal, jadi gunakan masa yang ada untuk show our appreciation supaya kita tak terkilan.
Kebanyakkan kita terkilan bila kita tak menggunakan masa.
Bukannya kita tak tahu one day kita akan kehilangan dia, cuma kita tak sangka merindu orang yang dah tak ada itu satu sakit yang takde penghujung rupanya.




2020-02-25

Sakit


Selagi manusia masih di dunia maka sihat dan sakit adalah consequences kehidupan.
Ia bukti betapa lemahnya makhluk bernama manusia di depan Allah yang memberi sihat dan sakit.
Kita tak boleh dapat hanya salah satu - sihat dan sakit - tak boleh pilih-pilih.
Kalau nak dapat salah satu saja, tunggu kat akhirat esok, samada sakit semua atau sihat semua.

Sihat dan sakit datang untuk uji kesabaran dan kesyukuran manusia.
Tetapi manusia selalu anggap hanya sakit merupakan ujian sementara sihat adalah nikmat.
Padahal bagi yang memahami hakikat hidup, sihat dan sakit sama-sama merupakan ujian.

Ketika sakit, kita diuji dengan susah bergerak, tak lalu makan, susah beribadat, dan mungkin terpaksa bergantung bantuan orang lain.
Ketika sihat, kita diuji dengan mudah bergerak, mudah ruskan diri, dan mudah beribadat.
Sihat menjadi modal untuk beribadah dan beramal soleh.
Tetapi ramai yang bila diberi sihat, malah dirinya menjauh dari Allah.
Secara tak sedar menjadi kufur nikmat.

Hari ni mungkin tak ada lagi manusia yang mengaku diri Tuhan seperti Firaun, tapi boleh jadi ada perasaan "firaun-firaun" kecil dalam diri - merasa sihat kerana usaha menjaga makan, senaman, supplement, doktor peribadi, rehat yang teratur, etc.
Manusia lupa peranan Allah dalam kesihatan yang dimiliki tetapi lebih mengagumi usaha untuk menjadi sihat.

'Manusia' tu aku lah, bukan orang lain.

Khamis lepas, En Wan ke Langkawi.
Pagi Khamis, time solat Subuh hidung aku dah start sok sek sok sek.
Around 8.30am keluar breakfast dengan En Wan, masih ok, tak selsema sangat.
Sampai je rumah, bersin non-stop. Capai ubat selsema, makan.

Sambung buat kerja, tak masuk ofis sebab tak nak berjangkit kat staff.
Salah sorang staff aku pregnant, karang susah kalau terjangkit.
Lepas fetch Rayyan from school, aku dah macam nak tumbang pening kepala.
Makan ubat, tido.

Bangun Zuhur, makan ubat selsema and tido balik.

Bangun Asar, makan ubat selsema, tido balik.

Memang tak jadi apa satu hari.

Malam tu kepala dah mula sakit sebab selsema heavy.
Badan masih ok tak panas.
Rahang dah mula sakit.
Makan ubat selsema again, and tido.

Terjaga pukul 12 malam sebab terlampau sakit.
Video call En Wan bagitau aku sakit sangat. Muka memang dah pucat.
Mak masuk bilik, dia kata muka aku nampak bengkak kat rahang.
Aku pernah kena macam ni masa kat Madinah.
Tak demam, tapi selsema sampai sakit kepala, sakitnya tangkap sampai ke rahang.

Aku tampal cool fever depan belakang, walaupun tak demam.
Dalam keadaan sakit macam ni, benda tak lojik pun aku buat.

Aku sambung baring, air mata meleleh.
Bukan menangis tapi sebab sakit sangat sampai keluar air mata.
Dalam keadaan rahang sakit-sakit tu aku mengucap berkali-kali.
Manalah tau kot-kot jap lagi nampak bayang malaikat datang nak ambik nyawa aku.

Sambil baring, sambil tangan aku usap-usap cool fever yang aku tepek kat perut.
Kejadahnya tampal cool fever? Bukannya demam pun.
Suddenly aku terfikir, betul lah, orang kalau tengah susah, tengah sakit, apa je bentuk pertolongan yang sampai semua dia ambik.
Dah tak pikir dah halal-haram, betul-salah.
Semua disebat atas tiket IKHTIAR.
Agaknya itu yang kadang-kadang kita rasa pelik apesal ada manusia boleh percaya dengan bomoh kelapa 2 bijik, bomoh pakai pistol, dukun situ, dukun sini - because dalam keadaan sakit/susah, manusia tend to buat apa saja asalkan dapat keluar dari kesulitan.
Allah...macamanalah agaknya zaman Dajjal nanti.
Ketika semua dalam kelaparan dan kehausan, tiba-tiba Dajjal datang bawak segunung roti, manusia lantas mengaku Dajjal adalah Tuhan. Nauzubillah!

Lantas teringat ustaz pernah kata "Setiap kesembuhan penyakit bermula dengan pengakuan kita terhadap dosa-dosa kita. Boleh jadi sakit tu datang kerana Allah mahu ampunkan dosa-dosa kita yang dulu. Tapi kita perlu mengaku dulu".

DANGGGG!
Terus tersedar.

Kalaulah sakit ini asbab penghapus dosa yang lalu, aku redha.
Terketar-ketar aku bangun gagahkan diri solat, solat duduk sebab sakit ni tangkap sampai ke pinggang segala.
Penat menangis, tertido.

Esok pagi, sihat macam takde apa.
Bengkak rahang surut serta-merta.
Selsema gone.

Betul rupanya, Allah nak aku mengaku dosa-dosa je sebenarnya.

Sakit adalah bentuk kasih sayang Allah.
Sakit adalah salah satu cara Allah paksa kita berzikir, berdoa, bertaubat dan beringat bahawa tanpa pertolongan Dia, kita bukan siapa-siapa.
Ketika Allah bagi sakit bermakna Allah bagi satu lagi kesempatan untuk kita mengingatiNya.
Berapa ramai orang yang meninggal dunia tanpa sempat merasa sakit?
Beruntunglah mereka sebab dah bersedia.
Tapi untuk orang macam aku ni, yang tak cukup bersedia, maka ketika diberi sakit janganlah buruk sangka dengan Allah. Maha Baiknya Allah, Dia bagi reminder.

Sungguhlah, sakit itu nikmat.
Menjadikan kita bermuhasabah dan meng-evaluate diri terhadap dosa-dosa yang pernah kita buat.
Sebagaimana Nabi Ayub yang menikmati moment-moment sakitnya selama bertahun-tahun.
Sakit telah menambahkan ketakwaannya.

Orang yang menderita sakit, lidahnya sentiasa basah dengan zikir.

Orang yang sakit, mudah mengingat dosa-dosanya lantas buatkan dia beristighfar.

Sakit buatkan kita ada ruang waktu untuk merenung diri dan muhasabah.

Orang yang sedang sakit, doanya mustajab.
Imam Suyuthi pernah pusing kota cari orang sakit untuk minta dirinya didoakan.

Sakit adalah sebuah jihad, maka wajib cari ikhtiar untuk sembuh.
Kalau betul caranya, maka ia adalah jihad.
Kalau salah caranya, boleh membawa kepada kesyirikan.
So nampak tak, bahawa sakit boleh buatkan kita mendekat pada Allah, boleh juga membawa kita menjauhiNya.

Sihat dan sakit orang beriman sebenarnya sama saja.
Semuanya harus menjadikan diri mendekat kepada Allah dengan bersyukur dan bersabar.
Kerana sihat dan sakit datang dari Allah dan ketika dua-duanya dicabut pun hanya Allah yang berkuasa.
Maka benarlah kata Rasulullah saw - peribadi orang yang ada iman, ketika ditimpa musibah dia bersabar.
Aku masih jauh lagi nak sampai ke makam tu, semoga setiap sakit dan nikmat yang aku dapat menambahkan iman. Amin.


2020-02-24

Movie Review



1. Mathu Vadalara [2019]
Language : Telugu
Rating IMDb : 8.4/10

Cerita ni genre thriller tapi kelakar gila. Dah lah aku layan sambil pakai mask, memang pecah mask aku. Kisah tentang 3 sekawan yang duduk menyewa bersama - Babu, Yesu and Adhi. Babu and Yesu kerja as despatch/runner. Adhi kerja sendiri. Gaji Babu dan Yesu sangat rendah despite kerja macam nak mati, nak bayar sewa flat pun sangkut. Bezanya, Babu ni lurus dan jujur dalam bekerja. Yesu ajar Babu trick nak dapat duit lebih - caranya :

[1] pilih delivery di kawasan orang kaya.
[2] accept cash payment only.
[2] deliver waktu tuan punya parcel takde kat rumah supaya yang menerima parcel adalah mak/ayah tuan rumah
[3] sebat sikit duit cash yang customer bagi pastu bagitau kat customer duit yang dibagi tak cukup [padahl dah kebas sekeping duit]

Babu pun try buat trick ni. Tapi biasalah kan, orang kalau tak pernah buat jahat, konfem kantoi punya. So masa buat delivery, makcik yang menerima parcel tu garang sikit. Jadi Babu terlibat dengan konflik dengan makcik ni. Entah macamana masa bergelut dengan makcik tu, makcik ni jatuh and mati. Bermulakan kegelabahan Babu nak musnahkan bukti. Dia sorokkan makcik tu dalam bilik konon-konon macam tengah tido. Rupanya dalam rumah tu ada cucu nenek tu. Cucu tu pulak bila kejutkan nenek tu tak bangun-bangun, dia ajak kawan datang isap ganja dalam rumah. So Babu tersepit dalam rumah takleh keluar.

Babu mesej both kawan dia untuk selamatkan dia. Dia bagitau dia terbunuh sorang nenek secara tak sengaja. Masa ni dia menyorok bawah katil.. Tiba-tiba dia terlelap. Sedar-sedar dia berada di hall, atas lantai, ada kesan darah. Depan dia ada sorang laki mati berlumuran darah. Dia keluar dari situ and balik. Di rumah dia cerita kat kawan-kawan apa yang berlaku. Kawan-kawan tak percaya cerita dia sebab semua tahu dia dalam keadaan tertekan dengan financial problem jadi dorang ingat dia menipu. Babu nak tunjuk bukti parcel yang dia hantar di rumah nenek tu, sekali bila bukak delivery bag, penuh dengan duit! Lagilah semua konfius.

Dorang bertiga pergi balik ke rumah nenek tu untuk sorokkan mayat lelaki yang mati kena bunuh tadi, untuk hapuskan bukti. Tapi bila ke sana, nenek tu hidup, siap boleh bergerak ke sana sini. And dalam keadaan rumah nenek tu bersih takde kesan pembunuhan lansung. Dah makin konfius, mayat siapa yang depan dia tadi?......silakan tengok sendiri.



2. Chhichhore [2019]
Language : Hindi
Rating IMDb : 8.1/10

Ini memang mengundang memori zaman blaja. Silap-silap boleh menangis rindu kenangan dulu.
Kisah tentang Anni, seorang engineer yang ada anak lelaki nama Raghav. Anni dah bercerai dengan Maya tapi masih saling contact untuk urusan anak. Raghav tengah tunggu keputusan exam. Keputusa JEE exam keluar, dia tak qualified untuk ke IIT [Indian Institute of Technology]. Di India, siapa lulus JEE dikira genius. Siapa tak qualified, silalah masuk kolej and U yang lain-lain. Raghav frust sangat tak qualified. Dia rasa loser sangat sebab tak hebat macam mak bapak dia. Dia ambil keputusan bunuh diri dengan terjun bangunan. Luckily tak mati, tapi kritikal. Dokter kata ada something crack dalam otak and need operation.

Dalam tempoh koma, bapak dia bercerita tentang life dia di kolej dulu yang mana dia adalah di antara group Loser, bersama-sama 5 orang kawan lelaki yang lain. Hostel dorang dianggap loser sebab memang tak pernah apa-apa tournament. Dalam tempoh bapak dia bercerita tu, Raghav gain consciousness. Perkataan pertama dia tanya bapak dia "Betul ke ayah dulu Loser?". So bapak dia try contact balik kawan-kawan lama untuk datang bagi support kat anak dia. Semua berjumpa balik and each one of them bercerita tentang how loser they were masa zaman blaja.

Masing-masing mula realized dorang dulu pernah berada dalam kelompok loser, but they managed to win in life. Then masing-masing start untuk evaluate balik kenapa sekarang dorang letakkn syarat anak-anak mesti kena achieve itu dan ini sedangkan dorang dulu pun 2x5 juga. Why now taksub mengejar kejayaan sedangkan masa blaja dulu dorang gila-gila.

Cerita ni bagus untuk we as parents tengok. Tengok sefamili lagi bagus. Something that kita dan anak-anak kena faham yang kegagalan is not the ending of the world. Stop pressuring kids. Support them instead. At least bagitau anak usaha maximum tapi jangan risau kalau gagal. Cerita ni kelakar tapi sarat dengan emotional story. MUST WATCH! Siapa dah tengok MS Dhoni The Untold Story, kena tengok filem ni sebab heronya orang yang sama - Sushant Singh Rajput. Auwwww!



3. Section 375 [2019]
Language : Hindi
Rating IMDb : 8.2/10

Ini genre crime. Tentang pengarah filem Rohan ditangkap dan dihukum penjara 10 tahun selepas didapati merogol salah sorang staff wardrobe nama Anjali. Isteri Rohan hire peguam [Tarun] untuk buka balik kes. Tarun study kes ni and dapati ada banyak benda meragukan contohnya :

[1] kes rogol berlaku di kondo Rohan. Takkanlah jiran sebelah-menyebelah tak dengar Anjali menjerit minta tolong?
[2] masa Anjali sampai ke rumah Rohan untuk tunjukkan baju-baju yang akan dipakai oleh pelakon, bibik Rohan ada di rumah. Tapi lepas tu Rohan minta bibik dia keluar pi beli barang. Dari CCTV, tempoh bibik tu keluar hanya 22 minit, takkan kejap sangat kejadian rogol tu 22 minit?
[3] Anjali pakai tight jeans. Mustahil dalam tempoh 22 minit dalam keadaan struggle dan pakai seluar ketat sempat nak merogol.
[4] Kesan cakar pada badan Rohan adalah pada bahagian belakang badan, bukan depan.
[5] Anjali dikatakan pakai cucuk sanggul fresh flowwe pada hari kejadian, tapi kenapa bunga yang forensik kutip atas lantai adalah bunga kering? Mana ada perempuan pakai bunga kering as cucuk sanggul?

Banyak benda yang questionable dalam kes ni. Best cara dia kupas setiap bahan bukti. Yang paling best bila the lawyer tu cakap "Peguam cuma berhujah berdasarkan hukum undang-undang saja, bukan mencari kebenaran". Maksudnya, kalau kau salah, it's not their job untuk mencari kebenaran. Their job is to berhujah tentang hukum saja. Siapa paling terer highlite undang-undang, dia menang.


Cukuplah 3 je aku review. Aku tak sempat nak cover banyak movie lately.
Insyallah ada kelapangan, aku tengok lagi movie-movie yang best and reviewkan.
Halah, movie aku review 2 tahun lepas pun korang tak abis tengok lagi, kan?


2020-02-21

Obses dengan kurus



Aku noticed kebanyakkan yang interested nak try GC Plus bukannya gemuk pun but they are very concern dengan berat badan.
Bagus bila kita concern dengan berat badan tapi jangan keliru between GEMUK dan BERISI.
Selagi berat badan masih dalam range ideal weight, itu dah ok.

To be fair, aku dulu pernah obses dengan kurus sebab aku pernah gemuk sehingga 54kg.
Actually 54kg tu masih range ideal weight untuk ketinggian aku, tapi 54kg tu borderline.
Time tu masih anak dara.
Anak-anak dara lain semua besar-besar tiang lampu, aku sorang je berisi jadi dah tentu nampak sangat gemuk padahal belum jatuh kategori gemuk lagi.
Tu pasal cuti semester aku bedal biskut Hup Seng dengan teh O je - terus kurus keding, 41kg je.
Balik dari cuti, ramai budak-budak pompuan sok sek sok sek "Tak sangka Diana kurus".
Tak sangka katanya seorang Diana mampu kurus, so boleh bayangkan tak betapa gemuknya aku di pandangan mata dorang.

Walaupun berat aku dah 41kg, aku tak cukup puas.
Aku usaha nak kuruskan lagi.
Masa tu aku unaware aku underweight.
Kalau underweight pun peduli apa kan, lagi kurus lagi best konsepnya.
Benchmark aku waktu tu ada 2 :

[1] tulang depan bahu
Kalau tulang ni dua-dua timbul, maknanya kurus.
Kalau tulang ni tenggelam, maknanya aku kena start diet.
Everyday, aku pastikan tulang bahu ni makin lama makin timbul. Petanda kurus.

[2] pepek lebih tinggi dari perut
Hari-hari baring depan cermin.
Katil aku mesti menadap cermin supaya aku boleh baring sambil tengok cermin.
Kalau perut aku lagi tinggi dari pepek, itu tanda aku gemuk.

Aku tak berapa suka guna penimbang berat badan dari dulu.
Sesekali bolehlah, tapi penimbang berat bukan indicator lemak dalam badan tapi berat keseluruhan.
That's why aku lebih suka guna benchmark tulang bahu and perut.
In fact, perut adalah indicator terbaik untuk ukur lemak.

Aku masih simpan jeans tahun 2009 yang aku beli di Hong Kong.
Masa tu berat aku 45kg, size jeans tu 25.
Itu size paling kecil aku ada dalam simpanan. Sampai sekarang aku simpan.
Now pinggang aku size 27, berat 52kg.
Memang tak muat dah jeans 25 tu tapi aku simpan jugak buat kenangan sebagai bukti aku pernah pakai jeans size 25. Hahaha.
Nak suruh aku muat balik dalam seluar tu memang tak lah sebab 45kg tu underweight.
Berat badan aku now ideal [walaupun lagi 2kg nak cecah borderline].

Aku faham keinginan untuk jadi skinny sebab aku pernah obses dengan kurus.
It has to do with power and influence. And sexual attractiveness.
Walaupun ramai yang kata "Tak kisahlah kalau tak cantik, asalkan hati baik" [really??], hakikatnya lelaki sukakan perempuan yang slim and pinggang ramping sebab these two features indicate better health.
Manusia sentiasa bersaing antara satu sama lain untuk dapat pasangan yang terbaik.
Yang perempuan bersaing dengan perempuan lain by enhancing their appearance, making themselves more attractive - ini termasuklah berlawan siapa lebih slim.
Ini adalah normal, masing-masing nak jadi cantik supaya dapat pasangan yang cantik juga.
Bak kata pepatah sama cantik sama padan.

Lagi satu tekanan sosial.
Ramai yang dah mula sedar keburukan overweight/obese dan kaitannya dengan pelbagai jenis penyakit.
That's why ramai yang sangat takut bila badan naik, walaupun cuma 2kg.
Nak kurus tak salah, tapi jangan sampai underweight.
Ideal weight is just nice.
Kalau rasa-rasa badan berisi, puasa je lah.
Dapat turun 2kg dah ok dah.
Asalkan jangan overweight.

Badan gemuk [excess fat], banyak benda payah nak buat.
Nak berdiri lama mengah, tekanan dari berat badan kaki sakit, berjalan banyak dah semput.
Perut kena jaga, jangan sampai menggelebeh because bila perut menggelebeh, bahagian lipatan bawah perut cepat berpeluh menyebabkan senang bacteria membiak.
Itu yang selalu gatal-gatal, dan lama-lama bahagian lipatan jadi hitam.
Same goes tu bahagian peha.
Bila peha sama peha berlaga [excess weight], senang nak berpeluh and bacteria berkumpul.
That's why mudah melecet and kulit jadi lebam.

Kalau badan setakat berisi, tak payahlah guna GC Plus.
Korang boleh puasa 14 hari straight je, insyallah turun 1-2 kg.
Bukan apa, kalau ambil GC Plus pun, korang masih kena diet kaw-kaw untuk buang 1-2kg kerana berat yang dah ideal memang payah nak turun.
That's why aku tak suggest ambil GC Plus kalau berat dah ideal.
Misi lose weight bukan untuk jadi kurus kering, tapi to hit ideal weight.
Ideal weight bermaksud = sedap-sedap badan. Tak kurus, tak gemuk. Just nice.

Kalau bahagian badan lain ok tapi perut saja bermasalah, then buatlah sit ups.
TAK ADA PRODUK WEIGHT LOSS DI DUNIA YANG BOLEH BURN LEMAK DI CERTAINS AREAS OF YOU BODY.
Jangan tertipu dengan produk yang kata boleh bakar lemak bahagian peha atau perut saja.
Nan hado.

Untuk memahami tentang spot reduction [buang lemak at certain areas] kita kena tahu macamana proses badan bakar lemak. Aku pecahkan dalam bentuk point supaya senang hadam :

[-] Lemak dalam badan adalah dalam bentuk trigliserida. Trigliserida adalah salah satu komponen kolesterol.

[-] Sebelum dibakar untuk dapatkan tenaga, trigliserida mesti dipecahkan menjadi bahagian yang lebih kecil yang dipanggil asid lemak dan gliserol.

[-] Asid lemak and gliserol boleh datang dari mana-mana bahagian badan. Tak semestinya bahagian perut atau peha.

Jadi, kalau ada produk kata dia boleh burn fat di bahagian lemak, itu adalah sangat sesuatu.
Because badan tak kuasa nak pilih-pilih lemak untuk sumber tenaga.
Asalkan namanya trigliserida, kat bahagian badan mana pun, badan akan digunakan sebagai tenaga.
That's why orang yang susah turun berat, mohon check cholesterol sama.
Boleh jadi cholesterol tinggi [sebab trigliserida tinggi].

Sebab itu GreenAard ada Combo Deal Nutrijuice & GC Plus.
Ini kita panggil weight lose booster - untuk reduce weight and cholesterol sekaligus.
Tapi kau pun agak-agaklah, jangan expect makan 2 botol Nutrijuice terus cholesterol jadi normal.
Kalau cholesterol kau 7.0, takde maknanya sekelip mata turun jadi 5.0 sebab walaupun ambil Nutrijuice, kerana kita masih makan makanan lain everyday.


2020-02-20

Allah akan 'ganggu'



Kita selalu tak faham kenapa perkara-perkara tertentu berlaku kepada kita.
Maybe someone yang kita tak pernah terfikir akan tinggalkan kita akhirnya meninggalkan kita.
Atau kawan baik tiba-tiba berpindah. Now, kena cari kawan baru pulak.
Atau selama ni di ofis things were doing great, suddenly ada konflik and we don't enjoy being there anymore.
Kita jadi kecewa dengan keadaan dan mula salahkan semua benda.
Bila hati dah sakit, apa buat pun tak menjadi.
Hilang motivasi, cepat putus ada, mudah marah dan akhirnya berdengki.
Dah habis modal nak mengamuk kat manusia, kita mula persoalkan takdir Tuhan.

Padahal not every closed door is bad thing.
Bukan semua yang tinggalkan kita adalah suatu tragedi.
Allah Maha Tahu. Dia tahu kita tak akan bergerak ke depan kalau tak ditolak.
Kerana dalam keadaan serba selesa, kita selalunya leka.
Kita jadi lupa nak memperbaharui skill, jadi malas nak cari kawan baru, tak mahu belajar dan cuba benda baru.

Melangkah keluar dari comfort zone memang scary kerana kita tak pasti if it is going to work out.
We may not like it tetapi kalau Allah tak 'ganggu' kita, pasti kita jadi terlalu selesa dan tak berubah.
Allah sangat sayangkan hambaNya, sebab itulah Dia 'ganggu' so that we don't miss our destiny.
Dia tahu kita ada banyak potensi, banyak bakat.
Terlalu banyak perkara yang bagus ada dalam diri kita.
Rugi kalau stuck di tempat yang sama je.
Jadi sesekali Dia akan letakkan kita di situasi yang uncomfortable, yang buatkan kita stretch and grow.

Secara zahir nampak macam setiap perkara yang susah adalah penghalang untuk kita terus melangkah.
The truth is, tak ada satu pun meant to stop us.
Instead they were all meant to push us, to mature us and to make us stronger.

Dah selesa duduk di company dengan jawatan yang selesa, ranking yang selesa, ada anak-anak buah, dah hafal product knowledge, dah ramai kawan, tiba-tiba aku kena jump pi company lain.
Aku cuba bertahan di company yang sama tapi management dah teruk sangat waktu tu.
Aku tak nampak future aku kalau terus stay di situ jadi aku accept offer dari tempat lain.

Bayangkan, dah selesa hari-hari tak payah tempuh jem, tiba-tiba kena tempuh jem.
Elok-elok dah ramai kawan, now kena cari kawan baru.
Dah selesa di company yang ramai melayu, tiba-tiba di tempat baru aku sorang je melayu.
Dah handal product knowledge hinggakan product code pun aku hafal, tiba-tiba kena belajar new product.
Terasa life aku gila-gila punya backwards.

Di tempat baru, bos expect aku can do all kerana aku dah berpengalaman katanya.
Aku pun ingat aku dah cukup power, rupanya tak.
I had a lot of enthusiasm but I didn't have much training.
Kerja-kerja aku sebelum ni banyak yang rutin : jumpa customer-demo-presentation-close deal.
Balik-balik itu. Aku takde pengalaman membina new department.

Di ofis baru, tugas aku dah macam start new business.
Menggagau-gagau buat semuanya sendiri.
Dah la kena pandai-pandai sendiri sebab nak tanya colleague, dorang pun takde pengalaman start new business.
Dah la customer database bersepah-sepah, semua aku kena extract balik untuk pilih prospek.
Bulan-bulan pertama memang habiskan masa day and night developing new department, dalam masa yang sama learning many new things.

Rupanya itulah cara Allah mengatur perjalanan kerjaya aku.
Dia force aku to change until aku get out dari comfort zone, stretch and start doing things yang aku tak sangka aku akan buat.
Bila dah start, baru aku sedar it wasn't as hard as I thought.
Kalau aku kekal di company lama, aku akan terus buat benda rutin sampai hujung nyawa.
Allah dah plan satu hari nanti dia nak bagi XZIZ Biotech pada aku, tapi ia takkan datang selepuk depan mata.
Caranya, aku mesti jump ke company lain, di company tu aku akan belajar membangunkan new department.
Dari situlah aku kutip banyak ilmu baru. Kemudian barulah XZIZ Biotech datang.

Ever since aku ambil course biotech, aku always teringin nak jadi researcher.
Membayangkan aku akan kerja di lab, buat research, buat penemuan baru - this is the best angan-angan pernah terlintas dalam kepala.
Tak pernah terlintas lansung nak run business. Berlakon jadi bos memang selalu.

Aku pernah pi interview post Pegawai Penyelidik untuk MARDI and MINT [Nuklear Malaysia].
Dua-dua keputusannya KIV. Takde rezeki.

Kemudian aku jadi sales exec di biotech company.
Tak dapat join kerja-kerja lab secara lansung, tapi dapat advice customer barang apa yang sesuai untuk kerja-kerja lab dorang. Jadiklahhhh.
Itupun aku dah seronok sangat dah. Terasa macam aku jadi scientist!

Lama-lama dah seronok jadi sales, aku terlupa dengan cita-cita aku nak jadi researcher.
I was comfortable.
Then what happened?

Allah 'ganggu' keselesaan aku.
The whole process started over.
He pushed me out of my comfort zone, pushed me to discover new talents, push me into greater influence.
Itulah caranya Allah nak jadikan aku researcher.
Orang lain nak dapat jadi lecturer cukup dengan 1 interview.
Aku kena lalu jalan jauh sikit - masuk company sana, keluar company sini, berhenti jap sambung blaja, pastu masuk company sana, kena henyak kat company sini, then baru berjaya jadi researcher.
Takpelah, lambat sikit dari orang lain.

Nak mulakan sesuatu yang baru memang menakutkan, tetapi quit dari company lama was a turning point dalam hidup aku.
Allah gunakan situasi chaos di ofis lama untuk push aku into my new destiny.
Even though rasa uncomfortable, it was the best thing that could have happened to me.
Kalau aku terus stay di sana, 'tumbesaran' aku akan sangkut.
Allah memang mendengar doa kita. Allah memang kabulkan.
Tapi cara Allah memberi tak sama macam kita bayangkan.

Every pain yang kita experience adalah petanda ada benda baru Allah nak bagi.
Umpama nak bersalin, setiap kali contraction, setiap kali itu pintu terbuka 1cm.
Semakin sakit, semakin dekat baby nak keluar.
Doctor takkan suruh kita push sesuka hati "Teran lah bila-bila awak suka". No.
Kena tunggu masa yang sesuai, baru push.
In the same way, when we are being pushed, remember! Something new is coming.

2020-02-19

Mengingati mati


Semalam mood aku lari satu hari, since dapat tahu berita kematian Asyraf Sinclair.
Tak boleh concentrate kat kerja, last-last aku half day.
Abam meninggal aku ok lagi, takdelah sampai lari mood.
Maybe sebab aku tak berapa follow sangat program TV now, jadi tak berapa kenal.
Tapi Asyraf Sinclair ni baya-baya aku. Zaman dia remaja, aku pun sama remaja.
Bila berada dalam zaman yang sama, the feeling tu berbeza.
Walaupun bukan peminat tegar but the "bond" tu ada kerana membesar dalam zaman yang sama.

Cerita-cerita tentang kematian buatkan aku teringat kisah yang ustaz cerita tentang mati.
Katanya, orang yang mati pada awalnya tak sedar yang dirinya dah mati.
Dia rasa macam tengah bermimpi.
Dalam mimpi tu dia nampak ramai orang datang ziarah, keluarga menangis, pasangan menangis, anak-anak menangis, kemudian dirinya dimandikan, dikafankan, disolatkan dan akhirnya dimasukkan ke liang lahad.
In fact semasa tanah dikambus, dia masih tak sedar dia dah mati.
Dia menjerit-jerit panggil orang kenapa kambus dia, kenapa tinggalkan dia sedangkan dia hanya tertidur tapi takde sorang pun dengar jeritannya.

Bila semua orang dah balik, barulah Allah sedarkan dia dari "mimpi" dan ketika itu dia mula nampak malaikat depan mata.
Dan ketika malaikat berada di situ, hanya satu benda saja yang menjadi temannya.
Bukan solat, bukan puasa, bukan umrah, bukan haji, bukan sedekah, tetapi Al-Quran.
In fact untuk orang yang sentiasa membaca Quran, ketika dia dimandi dan dikafankan pun Quran sudah berada dekat dengannya [aku lupa bahagian mana. Samada kat bahagian kepala atau dada].

Rasulullah saw bersabda, "Tiada penolong yang lebih utama darjatnya di sisi Allah pada hari kiamat daripada Al-Quran. Bukan nabi, bukan malaikat dan bukan pula yang lainnya." [Abdul Malik bin Habib-Syarah Ihya].

Bila teringat mati, rasa tak cukup 24 jam sehari nak meng-cover banyak amalan yang tertinggal.
Semakin belajar agama semakin rasa ketinggalan sebab terlampau banyak benda yang aku tak tahu dan terlampau banyak amalan yang aku baru tahu.
Ya Allah, ruginya, padahal hidup dah 42 tahun.

Kalau ditanya takut mati tak?
Ya, aku takut mati.

Orang kata manusia yang takut mati adalah orang yang tak menerima keberadaan Allah dan tak rindukan Allah.
Sedangkan manusia tak boleh takut dengan kematian kerana mati adalah tuntutan agama.
Takutkan mati adalah tanda menentang hukum Tuhan.

I agree with that.
Kematian adalah sunnatullah.
Kematian adalah pemutus kenikmatan dunia.

Aku takut mati bukan kerana menolak hukum Allah tetapi mengenangkan dosa yang banyak.
Mati tu satu cerita lain.
Apa yang nak di bawa setelah mati tu lebih penting untuk difikirkan.
Kerana mati bukan batas akhir dari kehidupan manusia.
Mati menjadi batas akhir persentuhan antara manusia dengan alam dunia sahaja.
Tetapi mati menjadi titik awal bermulanya kehidupan yang sebenar, iaitu alam akhirat.
Walaupun kematian itu menakutkan, ia adalah hal yang pasti berlaku.
Mudah-mudahan rasa takut ni buatkan aku lebih bersungguh memperbaiki diri, kembali kepada jalan Allah dan jalani hidup sesuai dengan aturanNya.

Dulu, masa awal-awal aku mendalami agama, aku jadi keliru dengan urusan dunia aku.
Aku rasa macam "Apesal aku nak beria-ia dengan urusan dunia? Nanti mati, semua ni pun tinggal juga".

Dunia mengiktiraf sukses dengan nilai nombor.
Kau banyak duit, sukses.
Kau banyak harta, sukses.
Kau banyak ilmu, sukses.
Kau ramai follower, sukses.
Segalanya adalah ANGKA. That's why aku terasa what's the point berusaha bila akhirnya semua tinggal?

Sedangkan di akhirat nanti, semua yang diusahakan, ada ganjaran.
Walaupun hanya tolong alihkan batu di tengah jalan.
Walaupun hanya memberi salam.

Ilmu yang dikongsikan, akan diambil kira.
Walaupun hanya ajar anak baca doa makan.
Walaupun hanya share posting bermanfaat orang lain.

Ilmu yang diamalkan, ada bahagian pahalanya.
Walaupun hanya membaca 3 Qul sebelum tidur.
Walaupun hanya membaca Bismillah sebelum pakai kasut.

Kematian bukanlah penamat success story seseorang.
Kalau kita mengaitkan kematian dengan harta benda yang ditinggalkan, memang terasa rugi.
Tapi Islam tak memandang begitu kerana setiap USAHA adalah IBADAH.

Fatimah anak Rasulullah saw hidup dengan kerja keras sampai melepuh dua tapak tangan.
Rela tak mintak tolong sesiapa walau ayah sendiri kerana dia tahu kerja adalah ibadah.
Walau kerja sampai melepuh tangan dan tak pernah kaya-kaya, tetap dijalani dengan ringan hati.

Kalau tengok sejarah Rasulullah saw, sebelum jadi Nabi, baginda dikatakan banyak harta hasil berdagang.
Setelah jadi Nabi, semua kekayaan itu habis untuk perjuangan agama.
Dari sudut materialisme, Rasulullah tidak sukses kerana miskin.
Tetapi dalam pandangan Islam, miskin kerana harta dihabiskan berjuang ke jalan Allah adalah kemuliaan yang mesti diperjuangkan untuk mendapat sukses yang abadi.
Maknanya, antara strategi supaya kita dapat terus fokus pada urusan dunia adalah dengan mengingat mati.
Semakin mengingati mati semakin bersemangat untuk berusaha kerana faham usaha yang diniatkan ibadah ada nilai di sisi Allah.
Itulah motivasi mengingati kematian yang terbaik.

Kesimpulannya tak ada istilah rugi berusaha atas dunia ni kerana semuanya Allah kira.
Maka tujuan kita berusaha mestilah mendahulukan ibadah berbanding habuan dunia.
Habuan dunia adalah bonus. Ada, ambil. Tak ada, tak apa.
Jangan sampai kekayaan dan sukses menjadi penghalang kita mengingati mati.


2020-02-18

Hint



This lady rapat dengan sorang lelaki, tapi lelaki tu tak pernah cakap apa-apa tentang relationship [frendship?] dorang, samada bercinta atau teman tapi mesra.
However, bila this lady ada kawan lelaki lain, this guy sentap.
Walaupun sentap, dah ada tanda-tanda jealous, still dia tak bagi kepastian ke mana hala tuju relation dorang.
So, sebagai someone yang pernah hot dan menjadi kegilaan ramai satu ketika dulu *batuk*, aku pun bagilah pandangan sikit.
Tapi seorang Diana mana reti bagi pandangan setakat satu perenggan. Mesti mau tulis satu blog post!

To be honest, memang ada lelaki yang lembab macam ni.
Bukan lembab bodoh, tapi lembab bab-bab meluahkan perasaan.
Jangan ingat lelaki takde yang pemalu. Ada.
Kalau korang adalah lelaki yang macam ni, please jangan pemalu sangat.
Kena beranilah sikit bab-bab ni.
Kalau malu, then jangan cuba-cuba nak merapat.
Bukan apa, kesian si perempuan.
It's like, "Macam ada something between us, tapi aku tak tau if he feels the same way sebab dia tak cakap apa-apa pun. Tapi sometimes ada sweet moment but I don't know if he really interested or he was just bored".
You get it?

As perempuan, kita tak perlu tertunggu-tunggu.
Zaman Sri Mersing dulu just dengan jelingan mata pun dah tau siapa suka siapa, tak payah confess pun.
Body language memainkan peranan.
You can tell a lot samada seseorang ada perasaan yang sama by watching their body language.
Kajian saintifik mengatakan perempuan bercakap lebih banyak dari lelaki.
Itu semua orang tahu.
Tapi ramai tak tau bahawa perempuan ada lebih dari 50 body languages kalau dia sukakan lelaki tetapi lelaki ada lebih kurang 10 saja body language kalau sukakan perempuan.
Maknanya, you can easily tell kalau lelaki tu suka that perempuan.

Masa aku kenal En Wan, kitorang tak pernah berjumpa muka, hanya hantar gambar and balas-balas surat.
Awal-awal tu memang bahasakan diri 'kau-aku'.
Lama-lama jadi 'Di-Wan'.
Tak tahu hujung pangkal tetiba panggilan berubah, tapi masing-masing tak confess apa-apa pun lagi.
Dia tak cakap apa-apa, aku pun tak bertanya but aku tau that was a hint from him.

Simple hint macam tu sometimes adalah salah satu bentuk confession from the guy that you are special to him.
Especially bila setiap kali penutup surat, En Wan akan ingatkan aku "Jangan ponteng kelas. Fokus pada study. Jaga kesihatan. Doakan Wan kat sini".
You think kawan lelaki biasa ada masa nak mintak kau jaga kesihatan, jangan ponteng kelas, belajar rajin-rajin segala?

Tapi aku faham, nak cari hint agak mengelirukan sikit.
Kita pun tak nak perasan sorang-sorang, kan.
So untuk kes-kes tak pasti macam ni, what you can do is try ajak lelaki keluar.

"Nak pi cari bukulah. Teman boleh, tak?"

Kalau dia willing to teman, it's a sign.

Atau, try bagitau dia "Laparlah...".

Kawan lelaki biasa akan cakap "Dah lapar tu pegilah makan!"
Tapi lelaki yang suka kita akan cakap "Nak makan apa?" atau "Jom, kita pi cari makanan".

Henfon.

Kita semua tahu zaman sekarang, masing-masing henfon berjahit kat tangan.
Henfon dah jadi satu keperluan, bukan lagi kehendak.
Bila berada dengan dia, dia betul-betul tumpukan perhatian pada kita, sanggup letak henfon tepi tak sentuh, ok itu antara tanda-tanda you are special.
Tapi kalau dia banyak pandang henfon dari pandang kita, that's a bad sign.
Tapi tanda-tanda ini terpakai sebelum bercouple ya. Dah bercouple esok dah cerita lain.

Masa korang tengah sembang tu bawak-bawak perhatikan mata lelaki.
Ada banyak signs kat situ.
Lelaki kalau dah suka, dia akan tengok muka kita banyak kali. I mean, like A LOT.

Kalau dia banyak buat eye contact dengan kita, that's a sign.

Kalau dia duduk rapat dengan kita, that's also a sign.

Kalau dia cuba alihkan pandangan bila kau perasan dia tengah tenung kau, it's a sign too.

Kalau masa kau tengah bercakap, dia pandang muka kau then tetiba he raise his eyebrows, that's a HUGE sign.

Jangan tanya aku why, because I am berpengalaman bab ni. Hahaha.

Lagi satu, senyuman.
Lelaki tak macam perempuan murah dengan senyuman.
Kalau lelaki berada dengan perempuan yang dia suka, dia akan kerap senyum.
Dorang susah nak sorok senyum kalau berada dengan dengan perempuan yang dia suka, ini major indicator.
Senyum adalah tindakan bawah sedar.
Kalau hati tengah suka, automatically rasa nak senyum je.
Orang perempuan suka senyum, itu biasa, tapi kalau lelaki sentiasa senyum, itu mesti ada apa-apa.

Kita boleh juga test them dengan tanya apa-apa tentang diri dia.
Orang lelaki tak berapa suka bersembang. Memang fitrah lelaki sebenarnya tak bercakap banyak.
Tapi kalau dia rajin bercakap dengan kita, that's a sign.
Cuba sesekali tanya tentang diri dia sendiri - family, kerja, minat, etc.
Lelaki yang sukakan kita, they feel like they have to prove something untuk perempuan, jadi they will start bercerita.
Lelaki tak macam perempuan, perempuan memang suka bercerita.
Lelaki yang enjoy bercerita tentang diri dia everytime kita bertanya, bermakna they trust us and they want to share part of themselves with us.

Aku ada satu trick yang aku pernah buat dulu.
Trick ni aku pakai masa nak test if mamat Kuching tu memang suka aku or not.
Sesekali aku bercakap suara perlahan.
Pernah 1-2 kali aku buat ni, aku cakap soft je, tetiba dia lean in.
BINGO!

Lelaki yang suka kita, bila kita cakap soft, dia akan lean in untuk dengar apa yang kita nak cakap.
Dia takkan "Hah? Apa you cakap tadi?" No.
At least bukan sebelum bercouple. Dah bercouple esok nak menjerit itu dah cerita lain.

Aku test trick tu bukan apa, sebab aku nak kepastian.
Aku tak suka aku ter-carried away dan si lelaki pun carried away.
Jadi, apa-apa biar kita settle awal-awal.

Another tektik, kita boleh gunakan 'kekejaman' sikit.
Ajak dia buat sesuatu yang kita tau dia tak minat.
Contohnya, ajak dia tengok movie Tamil kat cinema.
Kau tahu dia tak minat cerita Tamil, tapi dia tahu kau suka cerita Tamil.
Ajak dia teman kau tengok.
Lelaki yang penuhi permintaan kita walaupun perkara tu dia tak berapa suka - jangan lepaskan.
Itu dah kira memang konfem dia suka kau.
Dah boleh dah start kirim-kirimkan buah tangan kat mak dia.
Lama-lama nanti mesti mak dia mintak dia bawak kau balik kenalkan pada keluarga.

2020-02-17

Suka memerap



Berkali-kali aku menjawab soalan yang lebih kurang sama.
Agaknya followers musykil macamana aku dengan En Wan boleh 'berdating' hampir setiap minggu.
Boleh jalan berdua anak-anak tak ikut.

Aku rasa ini ada kaitan dengan faktor - "rumah lagi best dari luar rumah".
Bukanlah nak kata rumah aku best sangat, tetapi tempat-tempat yang kitorang always pergi tak se-best lepak kat rumah.
Aku dengan En Wan kalau berjalan anak-anak dah boleh bajet mana kitorang akan pergi.
Dia antara IOI Puchong atau Sunway Piramid.
Kalau makan, antara warung kat kampung sebelah atau Main's Place USJ.
Itu je balik-balik. Naik menyampah agaknya dorang nak ikut.
Tapi kalau aku cakap nak pi POPULAR atau MPH, itu adalah umpan.
Bukan main laju semua bersiap.
Redza memang akan cari buku, kalau Rayyan balik-balik pensil color and stationary.
10 kali pegi Popular, 10 kali bawak keluar stationary.

Dari kecik, Redza and Rayyan tak berapa suka keluar rumah, melainkan kena paksa.
Redza tu lagilah, semua benda kena paksa - nak bergambar kena paksa, nak suruh pakai kemeja berkolar kena paksa, nak pakaikan baju melayu kena paksa.
Redza suka pakai singlet kalau duduk rumah [sampai sekarang gitulah, kadang-kadang boxer je], jadi everytime kena bersiap adalah menjadi satu masalah untuk dia.
Anak-anak aku suka duduk rumah, baring-baring, tengok TV, membongkang atas katil, mengadap komputer, kalau nak makan pun senang terus ambik kat dapur because dapur sentiasa ada makanan.
Dulu aku ingatkan anak dara je suka memerap dalam rumah, rupanya anak jantan pun sama.
Kadang-kadang boleh jadi bergaduh nak suruh dorang bersiap, nak-nak lagi si Redza.
Nak suruh dia ikut pi makan luar pun tak nak. Rela dia masak maggi.

En Wan always kata "Toksah marah anak lah, awak sendiri pun malas keluar rumah".

Aku memang sejenis suka duduk rumah sebenarnya.
Dulu zaman anak dara, kalau stay kat hotel, rela aku tak keluar berjalan, lepak dalam bilik habiskan novel. Tak pun tengok cerita Cina. Biarlah tak makan pun [eh tetiba baru sedar mana datang perangai Redza].

Penyakit ni berlanjutan sampai sekarang.
En Wan heran macamana aku boleh tak bosan memerap dalam rumah.
Last week contohnya, aku tak datang opis 2 hari - Khamis & Jumaat.
Bermakna 2 hari tak keluar rumah.
Selalunya hari Sabtu kitorang akan breakfast kat luar tapi Sabtu lepas kebetulan aku puasa, dah tentu-tentulah tak keluar dah.
Ahad esoknya En Wan terpaksa umpan aku dengan AnW baru berjaya ajak aku keluar.

"Jom, teman abang gi bank. Pastu nanti kita cari AnW".

Dengar je AnW, zassssssssss aku bersiap.
Senang je nak rasuah aku ni. Kalau takde AnW, pisang goreng pun boleh 😂.

Lepas makan AnW En Wan kata "Akhirnya keluar jugak awak. Kalau abang tak belanja AnW agaknya 4 hari dia tak keluar.

Aku rasa inilah "skill" aku yang dia payah nak follow.
Dan skill ni jatuh kat Redza and Rayyan.
Even di rumah sendiri ni pun, everyday, rutin aku lebih banyak dalam bilik dari luar bilik.
Aku turun bawah untuk masak and makan je.
Time masak and makan tu lah aku berkemas sekali, susun apa-apa yang patut, bersembang dengan mak.
Boleh jadi sebab itulah mak tak kata ap-apa kalau aku duduk memerap dalam bilik tak keluar-keluar everytime balik Tganu because kat rumah sendiri pun aku macam tu.

Alhamdulillah, aku tak boring lagi so far.
Because yang pertama, laptop ada.
On je mp3, aku boleh terus buat kerja.

Kedua, buku.
Aku always ada buku dalam henbeg and tepi katil.
Kau bagi aku duduk dalam bilik with buku and makanan/minuman, tanpa internet dan henfon - I'm good.

Ketiga, ada TV so boleh layan movie kalau rajin.

Keempat, kerja-kerja aku yang lain semua boleh dibuat dalam bilik.

Nampak macam life aku boring.
In real, takdelah plain macam tu sekali.
Aku masih ada kerja lain - masuk ofis, ada lab work, ada class.
Cuma aku tak banyak hang out dengan kawan-kawan.
"Kawan" yang always ada dengan aku is En Wan.
Tapi followers IG aku rajin DM tanya macam-macam, jadi takde la macam kera sumbang sangat.
And aku bersembang dengan kawan-kawan aku via whatsapp everyday.

Aku rasa skill memerap ni ada kaitan dengan hash tag #mudahterhibur.
#mudahterhibur ni ada kaitan dengan attitude.

Contohnya menulis blog.
Everytime update blog, aku tend to to focus on the act of doing it.
It's the joy of doing something.
Bila kita fokus buat sesuatu, keseronokkan akan muncul dan mustahil boleh boring.
Boleh jadi sebab itu aku masih ber-blogging sampai sekarang, because I enjoy doing it.
Tapi ada syaratnya, iaitu jangan expect anything in return.
Kalau kita buat sesuatu without expectation of results, automatically kita akan beri full energy and attention.
Jangan expect orang akan baca ke tak, berapa orang likes, berapa orang komen, berapa orang share - just don't.
The moment you do something and expect a response, you'll be easily bored.

Dalam bilik aku ni macam-macam benda boleh buat.
Aku boleh blogging.
Aku boleh reading.
Aku boleh mengaji.
Aku boleh settlekan hafazan aku.
Aku boleh layan FB/IG.
Aku boleh layan Tamil movie.
Aku boleh tengok TV.
Aku boleh download lagu-lagu baru untuk mp3 playlist.
Aku boleh baca jurnal.
Aku boleh whatsapp kawan-kawan.
Aku boleh tido.

Ya Allah, banyak benda kot boleh buat.
Itu baru cara-cara dalam bilik.
Habis bosan pun, aku turun bawah masak, makan, bersembang dengan mak.
Tak pun aku berangan, cakap sorang-sorang [ini kalau sejenis Add Maths, aku dah A+].

We live in a world of never-ending entertainment.
We always can find something to do.
Dengan teknologi di hujung jari sekarang ni, adalah satu keajaiban if masih ada orang boleh bosan, but it does happen.

Dulu masa kecik, dalam keadaan takde teknologi aku masih ada banyakkkkk benda nak buat.
Contohnya, main mekap Mak Aji.
Tak pun, main fashion show dengan baju-baju Mak Aji.
Salah satunya, baju pengantin Mak Aji.

Mak Aji dulu ada sewakan baju-baju pengantin secara kecil-kecilan.
Kadang-kadang aku akan punggah baju-baju pengantin dalam bilik Mak Aji and pakai.
Aku suka pakai gown pengantin warna white, cantik sangat, dia punya kembang meleret-leret.
Aku pakai sambil berangan jadi Cinderella.
Nak berangan jadi Snow White, kulit tak berapa nak white, jadi kita berangan jadi Cinderella sudeyyy.

Tak sangka pulak masa malam berinai Mak Aji suruh aku pakai gown tu.
Dia kata dah simpan lama nak tengok aku pakai
Dia tak tahu almost everyday aku pakai. Hahaha.
In fact, aku lagi tahu nak sarung baju ni dari mak andam.
Mak Andam perati je aku siapkan diri sendiri.

Makeup.

Aku always cerita dulu masa kecik, aku suka main mekap Mak Aji.
Penyakit tu sampai sekarang masih ada, ya.
That's why aku cakap aku ada banyak benda nak buat dalam bilik, salah satunya mekap and selfie.
Yang ingat aku dah tak "camwhore" lagi, anda silap besar.
Aktiviti tu tak pernah berhenti, cuma aku tak tepek kat blog je.
Aku ada IG khas untuk simpan gambar-gambar selfie aku.
Everytime try new mekap, atau test new baju, aku akan ambil gamba [macam dulu] kemudian simpan kat IG.



Ini bukti aku ada IG khas untuk selfie.
Queen of Camwhore masih memegang takhta.
Pernah sekali dok balas-balas DM sekali nak hantar gambar lain terhantar gambar aku selfie, pucat kejap aku.
Nasib baik yang dapat tu pompuan.

Yes, you can be boring sometimes tapi ada 'trick' untuk buat life seronok.
Salah satunya - belajar seronok walaupun bersendirian.
Jangan berharap orang buatkan kita happy.
Jangan harapkan perhatian, insyallah lebih tenang.

Takde orang celebrate birthday?
Pegi beli kek sendiri, hadiah untuk diri sendiri. Enjoy.

Teringin nak dapat bunga on Valentine's Day?
Pegi beli sendiri.

Nak fine dining?
Takde syarat pun fine dining kena bawa partner.

Semua benda tu aku pernah buat.
Especially bab makan.
Zaman aku outstation alone, aku always takde teman nak makan.
Kalau aku rasa nak makan, aku makan je sorang.
Kadang aku order makanan kat hotel banyak-banyak, buat feast sorang-sorang dalam bilik.

Manusia cepat bosan dengan hidup bila always mahukan perhatian.
Punca banyak dengki, khianat dan 'mental' sekarang ni sebab mahukan perhatian.
Nak dipuji, nak disanjung, nak membuktikan bahawa kita pun ada orang sayang, nak buktikan kita pun ada itu ini, etc.

Cuba fikir, katakan kita berjalan berdua dengan suami, kaki kita terpeleot dan jatuh.
Suami menonong je jalan, tak tolong papah kita pun, mesti kita marah kan? Tak pun merajuk.
Tapi cuba kita jalan sorang dan terjatuh. Pandai tak kita bangun sendiri?
Pandai bangun sendiri, kan?
Jadi, apa beza antara dua situasi ni? Dua-dua pun kita jatuh tapi kenapa bila jatuh sorang boleh bangun sendiri takde masalah?

Kerana....bila ada pasangan/kawan, kita tend to meletakkan pergantungan pada dia.
Kita berharap pada dia.
Bila dia tak memberi perhatian seperti kita harapkan, kita mudah sakit hati dan kecewa.

Jangan takut buat kerja sorang, jangan takut makan sorang, jangan takut outing sorang, jangan takut study sorang.
I mean kalau semua benda kau nak tunggu orang ada, nak tunggu orang ajak makan baru nak makan, nak tunggu orang ajak pi tengok movie baru nak tengok movie - potensi besar untuk cepat bosan dengan hidup.
Contohilah Mr Bean. He enjoys his own company.
Lagipun, kalau kita tak happy dengan diri kita sendiri, how do you expect others to make you happy?


2020-02-14

Adab Berhutang


Every year aku tulis pasal ni.
Tak, bukan nak mengungkit apa-apa.
At this age, aku dah malas nak kutip hutang.
Sebab balance umur aku pun dah tak banyak, now is the time gear 5 buat banyak pahala.
Jadi aku ambil manfaat dari hadis Rasulullah saw "Siapa yang ada apa-apa hak ke atas seseorang [hutang] dan dia memberi penangguhan pembayaran kepada saudaranya itu, maka dia mendapat pahala sedekah bagi setiap hari yang dia tangguhkan" [HR Ahmad].
Sesiapa yang ambil duit dari aku dengan akad PINJAM, aku tangguhkan sehingga korang boleh bayar balik. No problem.

Tapi tidaklah bermakna aku ajak semua orang yang memberi hutang menangguhkan hutang.
Sebagai pemberi hutang, korang ada hak untuk tuntut, takde masalah.
Nak tuntut boleh, nak tangguh boleh, nak sedekah pun boleh.
Yang tak bolehnya, si penghutang gunakan hadis tu sebagai alasan untuk tak bayar hutang.
Sebagai peminjam, jangan mengelat. Bayar tetap kena bayar melainkan dah dihalalkan.

Cuma aku nak bercakap pasal adab berhutang supaya kita jangan simply berhutang for no reason.


1. Mesti ada reason kenapa perlu berhutang.

"Ada ke orang berhutang saja-saja?"

Ada.

Jenis yang dah kerap sangat berhutang dan kerap terlepas dari membayar hutang, akhirnya kerjanya asik nak meminjam je.
Ikhtiar nak membayar takde, yang dia ada cuma ikhtiar meminjam dari sorang ke sorang yang lain.
Time nak meminjam pandai pulak usaha pujuk rayu, tapi bila nak bayar tetiba jadi bisu.
Kadang-kadang jadi halimunan.
Dek kerana selalu sangat meminjam, dia dah tak boleh beza keperluan meminjam.
Sedangkan berhutang mestilah kerana benar-benar terpaksa/terdesak.
Kalau tak terdesak sangat, tak payah pinjam.


2. Kena ada perancangan untuk bayar.

Kebanyakkan kita buat silap part ni.
Sesuka hati bagi pinjam duit tanpa bertanyakan how are they going to pay back.
Asal dia bagitau sebab-musabab nak meminjam, hati kita bertukar jadi tisu.
Kita pun bagi bodo-bodo gitu dan yakin dengan statement "nanti ada duit aku bayar balik".
Heh, selalunya memang takde duitlah.

Ayat yang paling panjang dalam Quran bukanlah tentang syurga, neraka, puasa atau haji tapi tentang hutang.
Dalam tu dah diajar nak memberi hutang jangan bagi saja-saja gitu tanpa black and white. Mesti ada perjanjian.
Bukan apa, kebanyakkan yang meminjam ada penyakit amnesia. Asyiklah lupa yang dia pinjam duit kita. Jadi, perlu untuk ada perjanjian.

Perlu tulis :

[1] jumlah pinjaman
[2] tempoh pinjaman
[3] cara bayar - lumpsum atau installment
[4] bila tarikh start bayar

Tang tarikh tu kena pastikan betul-betul.
Tarikh, bulan, tahun. Semua ni kena jelas.
Jangan main hangguk je bila dia kata "Aku start bayar May lah".
Kena pastikan May tahun apa.
Entah-entah May-be yes, May-be no. Hah, masaklah kau situ.

Lantaklah orang nak kata kita cerewet ke apa ke.
Dah nama pun duit kita, hak kita, jadi kita berhak untuk buat perjanjian walaupun dia cuma pinjam RM100 sebab dia kata nak PINJAM.
Lainlah kalau dia kata "Boleh tak nak mintak sumbangan" - hat ni lain cerita.
Selalunya orang sebut PINJAM. Dah nama pun pinjam mestilah ada perjanjian.
Kalau taknak meminjam, terus-terang kata nak sumbangan.
Tapi kena fahamlah, dah nama pun sumbangan haruslah yang seikhlas hati.
Tak bolehlah nak demand letak nilai.
Jadi kalau nak demand, mesti terima perjanjian.

Orang yang ada niat nak membayar, dia mesti dah ada dalam kepala otak bila nak start bayar balik dan bagaimana nak bayar.
Dia takkan simply guna "Kalau aku ada duit nanti aku bayar balik".
Hat ni you wait forever lah. Memang jarang dapat balik.
Allah kata, kalau kita ada perancangan nak bayar balik, insyallah dipermudahkan. Tapi kalau takde plan nak bayar, maka jangan terkejut hidup sentiasa tak cukup.
Jadi tak terkejutlah bila tengok life orang yang suka meminjam tak bayar ni. Memang susah sokmo.


3. Ada duit, kena bayar hutang dulu

The thing is, tak perlu bayar selepuk.
Boleh bayar sikit-sikit. Tapi tu lah kan, angan-angan bukan main tinggi nak bayar lumpsum padahal diri sendiri pantang tengok duit.
Asal ada duit sikit, mulalah buat alasan "Nak bawak anak-anak bercuti".
"Anak-anak teringin nak makan sedap"
"Kereta rosak nak repair"
"Anak sakit"
Yang sebetulnya, kau bayar hutang orang dulu, insyallah segala masalah kau Allah selesaikan.
That's why ujian berduit lagi susah nak handle.
Bila ada duit, liat nak bayar hutang.

Amalkan, bila ada duit, bayar hutang dulu.
Bayar sikit-sikit.
Si pemiutang tak mintak hutangnya bukan kerana dia banyak duit, tapi dia memberi ruang untuk penghutang ambil masa bayar.
Malangnya most penghutang, makin orang tak cari, makin dia tak bayar hutang.

"Menunda [pembayaran] bagi orang yang mampu merupakan suatu kezaliman" [HR Bukhari].

Word MAMPU tu, kalau kita diberi pilihan, dah tentulah kita jawab tak mampu memanjang sebab dalam kepala ni banyak benda nak guna duit.
Nak tunggu mampu betul-betul memang lambat, jalan sebaik-baiknya, bayarlah sikit-sikit.
Kalau nak ikut Rasulullah saw, si penghutang dianjurkan untuk bagi hadiah on top of duit yang dipinjam.

Mana dalilnya?
Ada.

Abu Hurairah kata Rasulullah saw ada hutang unta dengan seseorang.
Bila orang tu datang tuntut, Rasulullah minta sahabat carikan unta yang seusia dengan unta yang baginda pinjam tapi takde yang seusia. Yang ada hanya unta lebih tua.
Rasulullah saw kata "Berikan kepadanya. Sebaik-baik manusia adalah yang paling baik dalam pengembalian [hutang]." [HR Bukhari].

Maksudnya, dah berhutang dengan orang, mesti bayar.
Kalau pulangkan dengan yang lebih baik, that's better.
Hulurlah kepok lekor sebungkus ke apa ke.
Tapi itu zaman Rasulullah saw.
Zaman sekarang ni jangankan nak mintak bagi hadiah, nak mintak dia bayar balik hutang pun semput mengejar.
Dia nak bayar hutang kita pun mujur.

Ok yang tu points untuk penghutang. Cukuplah 3.
Letak point banyak-banyak pun kalau dah memang niat taknak bayar, sampai berbuih kau cakap pun tak jalan juga.

Ok now, yang memberi hutang ni macamana nak settle?
Macamana kita nak dapatkan duit tu semula?

Entah, aku takde idea sebab aku sendiri tak reti nak minta duit aku balik.
Mujurlah aku belum terdesak, kalau tak memang aku sound juga agaknya.

Betullah kata Rasulullah saw, satu hari nanti Islam akan menjadi kembali asing.
Mendengar hadis ni kita membayangkan yang heavy-heavy like anak-anak muda keluar berparti, zina menjadi kebiasaan, murtad berleluasa, masjid tak penuh, etc.
Padahal tak bayar hutang juga termasuk dalam 'Islam kembali menjadi asing' kerana manusia dah tak takut tak bayar hutang.
Malah dia spin pulak cakap kita wajib bantu dia sebab kita senang.
Eh? Dah kau yang kata nak PINJAM, berjanji pulak nak bayar balik pastu bila tak boleh bayar bukannya reti nak minta maaf tapi mengutuk kita pulak.

Apa-apa pun, kepada yang memberi hutang, ini ada hadis yang special :

"Barangsiapa yang ingin diberi naungan oleh Allah dalam naungannya, maka hendaklah ia memberi penangguhan kepada orang yang kesulitan membayar hutang atau ia bebaskan darinya." [HR Muslim].

Alhamdulillah, ini bukan biasa-biasa punya 'payung' ya.
Ini Allah yang payung.
Jadi, sejukkanlah hati dengan hadis ni.
Kalau belum mampu mengiklaskan, kita berikan penangguhan. Tak apa.
Mudah-mudahan setiap hari yang berlalu kita bukan sahaja dapat pahala sedekah yang sama seperti nilai yang kita beri pinjam, tetapi juga naungan Allah.


2020-02-13

Cheap marketing



What kind of marketing is this?

Answer : CHEAP MARKETING.

Gambar di atas bukan zero cost marketing tapi cheap marketing.

Dari semenjak aku start online bisnes tahun 2011, sampai 2020 ni, masih ada lagi orang gunakan teknik marketing murah dan bodoh macam ni.
Lepas tu ada hati mintak kereta terbang bagai.
Kalau benda simple macam ni takleh pakai common sense, agak-agak larat ke nak handle kereta terbang?

Berniaga memang susah, takde siapa kata berniaga senang.
Tapi, kalau kita percaya pada rezeki pasti kita takkan buat marketing murahan macam ni.
Takde sensitiviti langsung!

Seorang peniaga yang baik adalah orang yang memperkenalkan produknya dengan memberikan penjelasan mengenai kelebihan produk without bad-mouthing competitor's product apetah lagi mengambil kesempatan ke atas musibah orang lain. This is a BIG NO.
Yang mati dah tentulah mati.
Tapi yang hidup ni, waris yang ditinggalkan masih ada hati dan perasaan.
Where is your common sense menggunakan isu kematian arwah untuk melakukan produk?
Siap tepek gambar arwah pastu acah-acah konon ramai nak tahu samada si mati ada buat hibah kat isteri.
Jenazah belum kebumi lagi dah cerita pasal insurans hibah bagai. Terdesak sangat ke.

Cara tu takkan buatkan orang respect kita, dik.
Kerana akhlak yang tak baik menggambarkan akhlak yang buruk secara keseluruhannya.
Cheap and stupid marketing like this, chances are your product is no better than your competitor's product.
Selalunya sales person macam ni jenis yang pung pang lebih. Jenis cakap je lebat tapi sampah.
Cubalah berniaga by explaining the advantages of your products tanpa mengguriskan hati orang lain.

Ni hari tu aku nampak orang dok viral gambar perempuan pegang kotak with statement "Sampai bila nak suami belikan semua benda?"

Samada :

[1] sengaja mengundang kecaman dengan harapan viral?
[2] kurang bijak menyusun ayat?

Tak pasti yang mana satu.
Yang dah pasti, takde orang setuju pun dengan teknik marketing tu.
Kena kecam berjemaah lagi ada.

Tapi tu lah, memang ada orang aim for zero cost marketing macam ni.
Biarlah kena hencap se-Malaysia, janji dapat perhatian.
Because netizen suka bagi perhatian pada benda macam ni.
Jadi tak hairanlah perkara-perkara kontroversi ni sentiasa ada because they know benda-benda pelik memang ramai orang suka.

Islam dengan kesempurnaan dan keindahan ajarannya ajar manusia untuk bertamadun dalam segala perkara, termasuk perniagaan supaya ada keberkatan, bukan sekadar untung.
Perniagaan yang menguntungkan belum tentu dinilai sebagai ibadah tapi perniagaan yang barokah, walaupun untung sikit pasti ada ganjaran di sisi Allah.
Berniaga ada adabnya. Tak boleh main langgar semua benda.

Pelik dengan kekdah marketing sekarang. Makin lama makin serabut.
Ntah sape la mengajar kononnya zero cost marketing, walau kena hencap pun takpe asalkan viral.
Bila viral, produk dan nama bisnes lebih diingati.
Bad marketing is still a marketing katanya.
Lalu berduyun-duyunlah manusia follow teknik ni.
Sanggup terkinja-kinja, yang melompat sana sini, yang buat copy writing horny, yang caption 18SX, yang pakai baju berlainan jantina, yang tukar jantina - semata-mata nak dapat publisiti yang meluas.
Sebab katanya ukuran sebuah kejayaan adalah bila banyak sales masuk.
Yeah, right! Regardless how teruknya marketing tolak tepi, pejamkan mata, as long as sales tinggi maka kau dianggap successful.

In my experience, marketing yang buruk menghilangkan elemen kemanusiaan.
Manusia akan jadi lebih fokus mengumpul nilai angka - sanggup buat apa saja, asalkan sales masuk.
Adab buang tepi, empati buang tepi, common sense buang tepi, integriti apetah lagi lansung tak wujud.
Bad marketing adalah marketing yang takde target audience, takde hala tuju and takde proper planning.
Masyuknya kejap je, lepas tu tersungkur menyembah bumi.

Dah berapa ramai dah contoh yang kita boleh nampak.
Yang suka buat marketing merepek-repek ni lama mana pun bertahan.
Dalam 2-3 tahun. Gemparnya bukan main lagi kejap gitu kejap gini, lepas tu meruyup.
Udah-udah lah guna teknik-teknik merepek ni.
Tak semua ilmu dari mentor-mentor kita wajib ikut bulat-bulat. Dorang pun manusia, ada khilaf.
Ada di antara sifu and mentor ni fizikal produk pun takde, tak ada pengalaman jual mass-product pun.
Cuma kelebihan mereka they can teach and help memotivasikan kita.
Kelebihan mereka ni mana yang baik kita ikut. Yang merepek meraban tu tak payah la ikut.
Masing-masing ada otak kan, boleh pikir mana yang patut atau tak.

Bisnes dengan betul, jangan hanya dibuat kerana melihat dari sudut keuntungan semata-mata.
Memang tujuan berbisnes tu untuk cari duit, cari untung.
Kalau tak untung buat apa bisnes, betul tak?
Tetapi, kena tengok aspek halal dan kemanusiaan juga.
Banyakkan berguru dengan ramai orang.
Jangan hanya berguru dengan orang bisnes tapi bergurulah juga dengan ilmuwan Islam supaya ada check and balance.
Kerana imbuhan yang kita dapat di sini nanti di akhirat akan ditanya.
Bukan hanya ditanya tentang ke mana duit itu disalurkan tetapi dengan cara apa kita mendapatkan.

Belajarlah logik bisnes dengan betul.
Ramai yang mahu berniaga tapi tak mahu berdepan dengan hakikat kerugian.
Bila tak mahu rugi, tu pasal sanggup buat marketing mengarut.
Padahal business is not just getting money.
Ia mengasah skill komunikasi, skill berunding, activate kecerdasan otak dan menentukan keselamatan kita di akhirat.

Jadikan bisnes kita ladang amal.
Allah ciptakan kita untuk beribadah, ini termasuklah bisnes.
Bukan setakat "Aku buat bisnes, duit banyak boleh sedekah banyak".
Bisnes sebenarnya jauh lebih besar dari itu.
Bisnes buka peluang bersilaturrahim, buka peluang menyampaikan ilmu, buka peluang belajar bersabar, belajar berusaha, belajar tawakkal. Banyak.
Bisnes adalah peluang terbaik untuk beribadah kerana kebergantungan pada Allah sangat tinggi.

Jangan berlebih-lebihan sangat bila buat marketing.
Patut padanlah sikit.
Kita berniaga ni biar untung-nya double - di dunia pun untung, akhirat pun untung.
Bila orang suka kita, orang doakan kita.
Run business dengan prinsip-prinsip dan sikap yang Allah suka.
Bukan hanya target membesarkan keuntungan semata, mencari redha Allah dalam berniaga juga perlu.


2020-02-12

Trouble



In most cases, 'masalah' yang akan membentuk diri kita samada jadi lebih baik atau sebaliknya.
Dalam keadaan selesa dan dalam keadaan segala yang kita mahukan berjalan dengan lancar - kita tidak berkembang menjadi lebih matang dan kuat.
Contohnya, orang yang berkali-kali putus cinta, dia lebih belajar banyak perkara.
Walaupun secara kasar nampak macam dia tak berjaya, sebenarnya dia gained insight.
Maknanya takde apa yang wasted. Janganlah ingat kita buang masa bercinta.
Sebenarnya kita sedang belajar sesuatu and it was all a part of Allah's plan.

Nabi Musa.
Dia dilahirkan dalam masalah yang bukan disebabkan oleh kesalahannya.
Dia hidup pada zaman Firaun keluarkan perintah untuk bunuh semua baby lelaki di Mesir.
Nampak macam baby Musa dah takde harapan.
Tapi mak baby Musa faham the principle yang aku dok cerita ni.
Dia percaya perintah Firaun tu takkan dapat ubah apa yang dah Allah takdirkan pada anaknya.
Maksudnya, dia lebih yakin pada urusan Allah berbanding perintah Firaun.

So apa dia buat, dia sorokkan baby Musa dalam bakul dan hanyutkan kat Sungai Nil.
Tawakkal betul mak dia, padahal sungai tu boleh je ada buaya, ular, tak pun bakul tu boleh terbalik dibawa arus. Ataupun, ada suku-sakat Firaun jumpa baby Musa and bunuh.
Ada beribu-ribu alasan boleh buat baby Musa tak panjang umur, but none of it was a surprise to Allah.
Perintah Firaun takkan boleh mengubah nasib baby Musa. Hanya Allah has the final say.

It just so happened dalam ramai-ramai manusia, Aisah isteri Firaun yang terjumpa bakul baby Musa.
Bukak-bukak bakul nampak baby - terus jatuh hati nak ambil sebagai anak angkat.
Padahal dia tahu laki dia keluarkan perintah bunuh semua baby lelaki tapi Aisah nekad nak bela juga baby tu.
Dan akhirnya, baby Musa dibesarkan dalam istana Firaun.

Amazing, kan?
Betapa Allah izinkan perintah membunuh tu berlaku kerana Allah nak baby Musa dibesarkan dalam tangan Firaun sendiri.
Kalaulah bukan kerana perintah ni, dah tentu mak Nabi Musa tak hanyutkan anak dia.
Memang Allah sengaja nak jumpakan baby Musa dengan Firaun.

Banyak hikmah dari kisah ni.
The trouble was a part of Allah's plan.
Kalau Nabi Musa dibesarkan di kampungnya, dengan keluarga, dia takkan tahu apa yang dia perlu untuk his future.
Antara hikmahnya, di istana Nabi Musa belajar tentang ketamadunan Mesir - tentang bisnes, leadership, macamana nak conduct meeting, macamana nak bercakap dengan orang besar-besar, etc.
Dia belajar macamana nak mentadbir sebuah pasukan yang besar dan negara yang besar.
Dia dah arif dengan protocol Mesir, jadi ketika dia menerima perintah Allah untuk memerangi Firaun, he wasn't overwhelmed kerana dia membesar dalam environment tu.

Jadi kalau kita nak kaji balik apa yang buatkan Nabi Musa mampu menarik pengikutnya, jawapannya adalah = MASALAH.

Kalau Firaun tak keluarkan perintah bunuh, dah tentu Nabi Musa membesar di kampung dalam keadaan miskin, limited education, entah-entah jadi hamba.
Tapi Allah tahu apa Dia buat.

Manusia always nampak MASALAH sebagai sesuatu yang menyusahkan, tak bagi manfaat dan menyekat peluang.
To us, it may not be fair, uncomfortable tapi masalah-lah yang bawa kita ke next level.
MASALAH mempersiapkan kita.
Kita tak akan berada di tempat sekarang without all the MASALAH yang kita dah lalui.

Dulu kalau ada masalah, aku always doa minta Allah keluarkan aku dari masalah tu.
Biasalah kan, siapa nak duduk dalam masalah, ye tak?
Lama-kelamaan aku faham adakalanya cara Allah merahmati seseorang adalah dengan masalah.
Masalah tu sebenarnya simple dan tak susah untuk Allah selesaikan.
Tapi Allah bukan nak kita selesaikan masalah.
Dia cuma nak tengok macamana kita menyingkapi masalah - samada tak tido siang malam fikirkan masalah, atau mengamuk, atau menangis, atau berburuk sangka, atau muhasabah diri dengan solat taubat.

Even dalam konsep Law of Attraction pun, dia kata setiap masalah yang kita hadapi, itu adalah pentunjuk that the universe is asking us to think differenly.
That's why aku pernah tulis dulu tak jauh beza konsep Law of Attraction ni dengan ajaran Islam.
Even Islam sendiri pun ajar kita untuk bersangka baik dengan setiap ujian, cari sekecil-kecil hikmah untuk dipelajari.
Tanda-tanda rahmat Allah tak selalunya melalui kemudahan, in most cases Allah hantar dalam bentuk kepayahan supaya kita semakin merendah hati dan kembali bergantung harap padaNya.
Kadang-kadang orang kita ni kalau someone jatuh bisnes [contoh] mulalah dia "Hah tu lah dulu riak sangat kan, sekarang Allah bayar cash!"

Padahal itu tanda Allah masih peduli.
Allah tak nak dia terus hanyut sampai lupa diri, jadi Allah tarik nikmat dunia dan beri nikmat untuk kembali bergantung harap padaNya.
Ini jauh lebih bermakna kerana nikmat dunia Allah bagi pada semua orang tak kira jahat atau baik.
Tapi nikmat bergantung pada Allah, nikmat menangis di kala sujud bukan semua orang dapat.
Bak kata ustaz aku, hati yang cintakan dunia takkan mampu mengalirkan airmata semasa sujud.

Masalah yang kita hadapi, boleh jadi Allah has a better destiny for us.
Kawan aku Sang Nila Utama pernah bagitau aku "Kalau kita dah usaha macam-macam takde jalan penyelesaian, anggaplah itu yang terbaik Allah bagi untuk kita".
Dalam erti kata lain, toksah peningkan kepala. Belajar berdamai dengan takdir.
Boleh jadi apa yang kita mahukan may be too small.
Allah has something bigger for us.

Dalam tempoh diuji dengan masalah, kita sebenarnya sedang diasah untuk jadi lebih kuat dan tabah.
Memang susah kita nak nampak hikmah.
Tapi dalam waktu ni Allah sedang sambungkan kita dari satu titik ke satu titik.
Even for the things we don't understand, just keep the right attitude.
One day nanti kita akan sedar "Oh, kalau tak kerana itu, mungkin aku tak begini. Tapi kerana perkara tu, aku jadi lebih determined and confident".

Nabi Yusuf.
He went through a series of dark places.
Bertahun-tahun dia buat perkara yang betul tapi ada je benda yang tak kena jadi.
Tapi Nabi Yusuf faham konsep ini.
Walaupun masalah datang bertimpa-timpa, dia tetap being his best.
Kisah Nabi Yusuf ni kita boleh nampak jelas sangat how Allah connecting the dots.
Kalau satu dot dibuang, jalan cerita Nabi Yusuf takkan sama.

Cuba perhatikan flow Nabi Yusuf :

Kalaulah Nabi Yusuf tak dibuang oleh adik-beradiknya ke dalam perigi, dah tentu dia takkan di bawa orang ke Mesir.

Kalau tak dibawa ke Mesir, dah tentu dia takkan dijual sebagai hamba.

Kalau dia tak dijual, dah tentu dia takkan dibeli oleh Futifar, suami Zulaikha.

Kalau tak dibeli, dah tentu Zulaikha tak tahu kewujudan Nabi Yusuf lantas jatuh hati.

Kalau tak kerana Zulaikha jatuh hati dan menfitnah Nabi Yusuf, baginda takkan masuk penjara.

Kalau tak masuk penjara, Nabi Yusuf takkan bersahabat dengan 2 orang penghuni penjara yang meminta baginda mentafsirkan mimpi mereka. Mimpi yang baginda tafsirkan jadi realiti.

Kalau tak kerana kelebihan mentafsir mimpi, tak mungkin Nabi Yusuf dipanggil ke istana untuk mentafsir mimpi raja.

Dan akhirnya, Raja sayangkan Nabi Yusuf, dia keluarkan baginda dari penjara dan istiharkan Nabi Yusuf sebagai tidak bersalah.

Bila bebas, raja melantik Nabi Yusuf sebagai wazir dan kemudian raja kahwinkan baginda dengan Zulaikha [suami dia meninggal masa Nabi Yusuf dalam penjara].

Nampak tak the flow?
Kalau Nabi Yusuf masih di kampung, takde makna dia dapat jadi pembesar Mesir.
Duduklah situ kat kampung berkebun sampai ke tua agaknya.
Tapi cara Allah sangat misteri.
Nampak awal-awal macam takde masa depan kena penjara segala, tapi akhirnya....

Panjang tempoh trouble Nabi Yusuf.
Wajar untuk give-up.
Tapi hebatnya baginda, dia sangat faham konsep ujian Allah.
Rupanya dalam tempoh ujian yang panjang tu waktu untuk Nabi Yusuf develop dirinya untuk jadi kuat, tabah, dedikasi dan memahami kesusahan orang bawahan supaya bila dia jadi orang atasan dia tahu bagaimana rasanya menjadi rakyat biasa.

Kita orang-orang awam memang payah nak tanggung ujian macam tu kerana itulah Allah tak bagi kita ujian begini. Ini untuk orang-orang hebat je.
Betapa baiknya Allah, Dia bagi kita ujian-ujian yang jauh lebih mudah, itupun kita mengeluh macam nak mati dah. Aku tak terkecuali.
Tapi, hikmah kisah Nabi Yusuf ni menarik untuk kita renungkan.
Betapa jahatnya adik-beradik dia dengkikan perhatian dari ayah, sanggup dorang buang baginda.
Tak ubah macam kisah kita di zaman ni, kan?
Manusia berebut mencari perhatian sampaikan sanggup fitnah, mengaibkan, mengutuk kerana berdengki.

Remember!
Apa yang orang cuba ambil dari kita doesn't stop our purpose.
Apa yang Allah dah janji, Dia akan bagi. Perjalanan kita masih on-going.
Boleh jadi Allah yang aturkan kita kena lalu jalan susah ni because that is the only way untuk kita sampai ke destinasi.
Just keep doing the right thing, satu hari nanti Allah akan bawa kita ke tempat terbaik.