2018-12-31

Kita boleh makan


Ok hari ni aku nak cerita pasal meeting aku dengan salah sorang Dr kat Penang hari tu.
Dr ni memang buat projek halal identification.
Dulu pernah kecoh kejap ikan dalam kolam ternak dibagi makan bangkai babi.
Then pernah beberapa kali makanan ikan ditemui ada DNA babi.
Benda-benda macam ni sensitif untuk orang Islam.
But the question is, kalau ikan tu makan makanan yang dah dicemari dengan sumber babi, adakah manusia boleh makan ikan tu?

Ni kalau soalan ni dibagi kat netizen, konfem melompat sorang-sorang.
Silap-silap buat demo.

So this Dr and her team buat kajian tentang ikan keli.
Ikan keli kan popular kat Malaysia.
Ramai farmers bela ikan keli sebab pulangannya cepat.
Ikan ni cepat membesar and murah pulak tu.
Demand memang tinggi ikan keli ni.
Tapi lately demand dah decrease sebab katanya kolam ikan keli ni dibagi makan dengan waste dari pig industry.
Kadang-kadang dibagi makan bangkai babi. Katanya lah.
Tapi kat Thailand memang biasa kolam ikan keli ni dibagi makan perut/usus babi.
Tak sure lah kalau ikan-ikan ni kita bawak masuk dalam negara.
Kalau tak dibagi makan perut babi pun, it's quite common nowadays kalau farmers bagi ikan makan makanan ikan made from animal by-products which may include pig origin.

Actually dalam Islamic Law (fiqh) dah ada fatwa tentang ni.
Darah, sumber babi, bangkai atau daging binatang yang tidak disembelih sesuai dengan syariat - ini kategori haram.
Walau bagaimanapun, mana-mana ternakan termasuk ikan yang diberi makan dengan sumber-sumber yang disebut di atas tadi tak haram untuk kita makan.
Kita boleh makan tapi adalah lebih baik jika ternakan tu kita kuarantinkan dulu.
Caranya kita bagi dia makan dengan uncontaminated feed untuk beberapa hari.
Sebab dalam tempoh tu ternakan ni nanti akan undergone a natural purification process.
Bagi dia berak dulu habis-habisan, keluarkan segala apa yang dia makan dulu.
Tapi different animals ada different quarantine periods.
Ini bukan kita tentukan tapi memang dah diwartakan dalam hukum.
Kalau unta, 40 hari kurantin.
Kalau lembu, 30 hari.
Kalau kambing 7 hari.
Kalau ayam, 3 hari.

However untuk ikan takde information tentang tempoh kuarantin.
Indication tentang cara nak kuarantin pun takde.

So aku tanya "Dr, mesti ada sebab kenapa dalam Islam tak dinyatakan tempoh kuarantin ikan. Seolah-olah macam ikan ni takpe kalau dia nak makan apa je"

Dr tu jawab, "Correct! Sebab kita ni ikan dah busuk perut pun masih ada orang jual kat pasar. Kita masih boleh makan"

Dari situ dah jelas yang ikan kalau dibagi makan bangkai babi, kita boleh makan ikan tu tanpa perlu tempoh kuarantin pun.

Tetapi, being a Muslim, pastilah ada was-was.
Nak lagi kat Malaysia ni kalau bab halal-haram memang super-sensitif.
Asal ada logo mata satu je bersepah-sepah mempertikaikan ke-halal-annya.
Jadi, sebelum ada yang melompat, apa salahnya kita kaji ikan untuk tengok berapa lama ikan perlu dikuaratinkan supaya ia boleh diconsider sebagai 'halal'.
Ini penting untuk farmers tau supaya dorang boleh praktikkan.

So this Dr and her team buat research on tempoh kuarantin ikan, specifically ikan keli.
Dorang kuarantinkan ikan ni and perhatian perubahan morfologi (rupa bentuk) and molecular characterisation.
Dr ni kata dorang kuarantin ikut jam.
Jam yang pertama sekian sekian perubahan.
Jam kedua sekian sekian perubahan.
Sehingga hilang bau dan DNA babi takde lagi dijumpai dalam mana-mana bahagian ikan barulah ikan tu considered bersih.

Dalam research ni ikan sengaja dibagi makan usus babi, lemak babi and kulit babi.
Dan ada juga yang dibagi makan bangkai ikan kecil.

Dr ni kata babi adalah binatang paling laku sekali.
Dia cakap all body parts babi dah ada takers sebelum babi tu disembelih.
Even darah babi pun dah ada takers.
Punyalah susah dia nak order usus, perut and darah babi, semuanya fully-booked.
Kau bayangkan betapa demandnya babi.

Dr ni cakap sebenarnya ada beza dari segi kualiti ikan yang dibagi makan perut ayam dengan ikan yang dibagi makan perut ayam dicampur sumber babi sikit.
Ikan yang makan perut ayam only, baunya hanyir dan kualitinya rendah berbanding yang dibagi makan sumber babi.
Memang dorang dah kaji secara santifik.

Bagusnya bila Islamic Law membenarkan ternakan yang makan sumber babi ni dikuarantinkan dulu sebelum dimakan.
Di Malaysia ni lain.
Kita memang negara Islam, kalau ikan diwartakan haram, kita ada banyak makan lain yang boleh dimakan.
Tapi kalau fatwa mengatakan ikan yang dibagi makan makanan babi adalah haram dimakan, bagaimana nasib orang Islam yang duduk di luar negara di negara bukan Islam?
Kalau ikan pun dah haram, apa benda ajelah yang dorang nak makan kat sana?
Daging belum tentu boleh makan kalau sembelihannya tak ikut syariat.
Harap kat ikan je lah.

Bila dengar penjelasan Dr tu, masa tu aku realized Islam memang beautiful.
Segala hukum ada pecahannya, bukan bantai haram semata-mata.
Itu cara orang berilmu.
Bukan macam some people, semua benda nak dibantainya haram dulu.
Kendian baru pikir.

Even dah ada fatwa yang membenarkan ikan itu dimakan pun, masih kontroversi.
Majoriti tak suka dengan pembenaran tu.
Katanya "Macam takde benda lain nak dimakan".

Bak kata Dr tadi, kita dalam Malaysia ni kiri kanan banyak kedai halal, ada pilihan.
Yang duduk kat nun ceruk dunia tu kalau takde fatwa sebegini kan ke payah.
Kalau kita buat keputusan bahawa ikan yang diberi makan sumber babi tu semua haram, kan ke menambah kesulitan dan kesusahan yang boleh menjejaskan berjuta-juta umat Islam?

Orang-orang Islam di tempat lain sangat appreciate kalau ada hukum yang membenarkan orang Islam makan ikan yang diberi makan sumber babi walau kena kuarantin terlebih dulu.
Kalau hukumnya makruh pun dorang masih appreciate.
Tapi some people (read : islam melayu), pantang 'terkehel' sikit dia punya viral macam nak kiamat dunia.

Sama macam Halal in Home Kit aku.
Yang buat small business (food business from home), nak dapatkan sijil halal tak mudah ya.
Sebab untuk dapatkan sijil halal susah sikit as they may not have the GMP (Good Manufacturing Practice).
Kalau big production senang sikit.
So small business sangat appreciate bila Halal in Home kit ni ada because they can use it as bukti kepada pelanggan bahawa bahan-bahan yang dorang gunakan dalam masakan are halal.

Tapi, yang tak buat food business or anything related to it banyak cengkadak bila tau halal kit ni dah wujud.
Peliknya, ia datang dari orang melayu Islam.

Ya, aku tahu ada risikonya bila kit ni wujud.
Yang paling ditakuti adalah bila ada irresponsible parties use this kit to make false charges on food products.
Biasalah kan netizen dah viral berpisah tiada.
But come to think of it, apa saja lah benda yang takde risiko?
Semua benda ada risiko.
Dan salah satu objektif Halal in Home kit ni pun adalah untuk minimize-kan risiko kita termakan bahan-bahan terlarang (babi).
No worries, dalam kit tu kita dah letak disclaimer.

Betullah tu, nak buat kerja baik banyak halangan.




"Kak Di, shawl baru takde Y.E.S ke?"

Shalw ni baru sangat-sangat, takkan nak Y.E.S gak. Matilanak gini. Hahaha.
Tapi takpe, aku ada special pakej sempena New Year.
Tunggu 1 Jan 2019 ok?


2018-12-29

Nah! Ciri psiko.


Aku rasa dah banyak kali aku cerita pasal copycat and psiko dalam blog ni.
Tapi setiap kali entry baru pasal dua-dua ni aku buat balik, mesti lepas tu ramai yang email tanya macam-macam pasal ni.
Tak sikit jugak yang ceritakan hal bf and suami masing-masing yang ada ciri-ciri psiko.

Salah satu ciri utama psiko adalah selalu merasa insecure.
In most cases, those yang menjadi pisko (tanpa mereka sedar) berpunca dari zaman kanak-kanak yang traumatik - samada mak bapak bercerai, bapak kawen lain, bapak pukul mak depan mata, mak bapak bertekak 24 hrs.

Tak dinafikan ada yang mengalami situasi yang sama tapi membesar dengan baik, tapi hakikatnya mereka masih trauma dengan kejadian dulu.
Ada yang berjaya kawal trauma tu, ada yang terbawa-bawa trauma tu sampai ke tua.
Yang terbawa-bawa ni selalunya tak sedar yang dorang sebenarnya 'sakit'.

Antara ciri orang psiko :


1. Kongkong

Tak kiralah title-nya suami, tunang atau boifren, dia tak ada hak untuk mengongkong.
Mengambil tahu is lain, tetapi mengongkong is lain.
Orang macam ni sebenarnya takde apa yang boleh dibanggakan sangat dalam hidup dia.
Satu-satunya benda yang paling bernilai yang dia banggakan adalah pasangannya.
Itu sajalah harta yang dia sangat-sangat banggakan.

Ha, nampak macam loving nau, kan?

Mula-mula memang nampak macam tu lah.
Tapi cuba tanya yang pernah berada dalam situasi tu.
Hakikatnya that person bukan loving, tapi insecure.
Dia akan cuba kongkon orang yang dia sayang sehabis boleh.
Maybe zaman sekarang nak simpan bini dalam rumah tu dah macam tak relevan.
Tapi antara yang dia boleh buat adalah - check rekod TnGo ke mana pasangan pergi, check resit-resit pasangan untuk tengok apa yang dia beli, check henfon pasangan, check email pasangan, check PM/DM pasangan, kawal duit gaji pasangan.

Nampak macam seorang yang suka mengambil tahu.
But hey, itu bukan mengambil tahu, itu namanya takde kepercayaan pada pasangan sendiri.
Takut dengan bayang-bayang sendiri namanya.
Hamba Allah tu tak apa-apa, dia yang lebih-lebih syak yang bukan-bukan.
Sebab apa?
Mungkin dia pernah mengalami kehilangan yang buatkan dia troma dan sekarang membuatkan dia terlampau berhati-hati.
Mungkin semasa kecil dia pernah rasa how kecewanya bila ayah/ibu tinggalkan pasangan masing-masing untuk kawen dengan orang lain.
Dia akhirnya membesar dengan menjadi sangat possesive.
Tanpa dia sedar dia sebenarnya sedang menyakiti perasaan pasangan.

Ladies, bahagia ke hidup dalam kongkongan pasangan?
Boleh ke cinta tu terzahir kalau dikongkong?

NEVER.

Orang yang dikongkong lama-kelamaan akan hilang rasa cinta dan hormat.
Yang tinggal cumalah takut.
Dia stay dengan kau (psiko) kerana takut, menyampah dah tak kuasa nak layan perangai gila kau, bukan kerana dia cinta.


2. Suka mengadu untuk cari back-up sistem

Oh ini paling aku menyampah.
Perangai macam jantan takde telor.

Bila ada masalah dengan pasangan, mengadu kat mak bapak pasangan.
Seolah-olah salah tu hanya datang dari pasangan, bukan dari dia.
Yes, aku setuju bila kita ada masalah dengan pasangan, kita ceritakan masalah tu pada keluarga pasangan kita dengan harapan mak bapak pasangan tu boleh la kot-kot nak nasihatkan anak dia.
But the thing is, kau konfiden gila ke yang kau bukanlah punca kepada semua masalah ni?
Ada kau pernah pikir pulak kot-kot masalah tu berpunca dari kau?

Benda ni sebenarnya simple je.
Cuba tengok masa mula-mula bercinta dulu, semuanya indah.
Kau takde apa-apa pun masa tu, pi bertenet pun naik bas.
Makan pun tong-tong kat KFC.
Tapi pasangan masih cinta, masih sayang, masih stay.
Kadang tu bukan takde yang lagi hensem, yang lagi kaya mendekat.
Tapi sebab sayang tu menebal, kaya ke, Fatahamin ke, semua dia tolak.
Sebab waktu tu kau berjaya ambil hati dia.

Tapi kenapa sekarang dia berubah?
Mesti ada sebab, kan.
Kalau pun dia berubah nak kat orang lain, mesti ada sebab kenapa dia nak kat orang lain.
Maybe salah satu sebabnya adalah reason (1) tadi.
Rimas tau tak, rimas!

Salah satu perangai orang psiko ni adalah dia tak pernah nak muhasabah diri.
Kadang tu dia tau kekurangan dia kat mana, tapi nama nak perbetulkan memang tak lah.
Kalau dah takleh nak counter attack, dia punya jawapan "Dah I memang macam ni, memang dari kecik perangai I macam ni, terima je lah".

Hok oloh, dah tu kau punya perangai je orang kena faham?
Orang punya perangai taknak faham?
Kau pi mengadu pulak.
Hek eleh bodoh. Telor letak kat mana?

One thing aku nak cakap la ya.
Mak bapak mana yang tak sayang anak?
Alangkan anak tu penagih dadah sekalipun, masih ada mak yang nak bela anak tu.
Anak tu bekas banduan, hanya mak bapak je yang nak terima balik anak tu.
So, yang kau pi mengadu hal dekat keluarga pasangan tu kau rasa mak bapak dia boleh bertukar benci ke kat anak sendiri?

Takde maknanya!
Ujung-ujung lepas sesi soal jawab, mak bapak tu anak terima anak dia no matter what perangai pun.
Yang terkontang-kanting kau jugak akhirnya.
So please ya, sedar diri.


3. Kurang empati

Sangat-sangat menyakitkan hati bila someone yang very close to us unable to put themselves in our shoes.
Tanpa cuba untuk memahami, dia terus jump fast into criticizing.
Dia taknak cuba untuk consider pun apa yang pasangan mahukan.
Dia percaya apa yang dia fikir adalah 100% betul.
Ini adalah ciri orang yang sangat insecure.

Ini banyak contoh dalam kisah rumahtangga.
Bila isteri taknak stay lama kat rumah mak mertua sebab panas, takde aircond, dia kata isteri ego dan berlagak.
Yang peliknya, selama berpuluh tahun kau hidup dengan isteri, takkanlah itu first time kau perasan yang bini kau memang tak boleh berpanas?
Kalau sepanjang 30 tahun berkahwin dan itulah kali pertama isteri kata rumah mak kau panas and dia taknak stay lama-lama, ok that's another story. Maybe boleh digossipkan. (eh!)
Tapi kalau sepanjang 30 tahun hidup memang isteri kau tak boleh tahan panas, yang tu sepatutnya kau dah faham, dah tak perlu lagi dijadikan isu.
Yang bodohnya kau lah sebab tak reti-reti lagi nak pasangkan aircond dalam bilik tu.

Aku memang tak boleh berak kalau takde hose.
Pegi lah mana tempat pun, kalau jamban tu takde hose, tahan aku kontrol bontot aku jangan bagi keluar.
Itu pun kadang aku paksa dia tak keluar gak.
Sebab aku memang perlukan hose baru boleh memerut dengan selesa.
Jadi suami aku kena tahu itu.
Dan dia memang tahu.
Kalau dia pilih hotel yang takde hose, memang dia cari nahas.

Sama juga dengan bilik hotel.
I am not an outdoor person.
Memang dari zaman skolah aku tak bersukan dan aku tak suka berada di luar berlama-lama.
Dari zaman anak dara lagi, (boleh tanya mak bapak aku), aku sejenis yang kalau duduk hotel, aku tak suka keluar.
Pi lah ko berjalan, aku duduk dalam bilik 24 jam pun tak apa-apa asalkan ada buku and makanan. Cukup.
Sebab aku cepat dapat migrain.

Aku tak boleh berpanas, berjemur dan berada di tempat berbahang.
Alangkan duduk dalam kerata yang beraircond pun, kalau cuaca kat luar terik, itu pun aku boleh migrain.

Jadi kalau nak ajak aku stay kat hotel, syaratnya hotel tu mesti ada aircond, ada hose, ada kelengkapan yang selesa sebab aku akan stay dalam bilik.
Aku jarang melepak kat pool atau melayan beach kalau setiap kali ke hotel.
Memang sejenis suka memerap.
So kalau laki aku pilih hotel yang macam rumah setinggan dan berharap aku boleh duduk dalam tu, memang dia sengaja cari pasal dengan aku.
Ini bukan soal berlagak, tapi aku ada reason kenapa bilik tu perlu selesa.
Reasonnya macam yang aku cakap tadi.

Benda- benda macam ni orang selalu anggap kita mengada-ngada.
Dia tak nak cuba pun untuk faham dulu kenapa kita buat itu dan ini, kenapa kita pilih itu dan ini.
Bagi dia, kalau kita tak ikut cakap dia, kita ego, dia betul.
Pegi mamp.....!


4. Agresif

Ni ciri paling obvious.
Kalau semua benda yang dia buat kat kita masih tak mampu membuatkan dia merasa selamat, their last resort adalah untuk bertukar menjadi agresif supaya kita takut.

Lelaki, dalam apa juga keadaan tak boleh pukul perempuan.
Kalau perlu sangat pun, ada hukum yang membolehkannya, itupun setelah banyak step yang perlu dibuat terlebih dulu.
Ini tak, belum apa-apa dah kena lempang.
Belum apa-apa dah kena tonyoh kepala.
Belum apa-apa dah ditendangnya orang tu.

Jenis lelaki macam ni selalunya berani dengan perempuan je, kalau dengan lelaki dia punya telor termasuk dalam bontot.
Jenis lelaki macam ni cakap kemain lebat tapi depan perempuan je lah berani especially isteri sendiri.
Dengan isteri sendiri je dia berani nak hentak-hentak.
Macam Hamba Allah yang sorang tu la, dengan aku kemain lagi berani siap lempang tempeleng semua.
Tapi nak bagitau member tak dapat join keluar sama, suruh aku cakapkan.
Syaiton betul.


Dah, aku bagi empat je.
Karang kalau aku sambung, dengan aku-aku sekali bertukar jadi psiko.




Yang beli shawl Hailey nakkan tutorial, ok ini salah satunya.


2018-12-28

Copycat



Dah lama dah tak kena macam ni.
Dulu selalu gak, now ingatkan dah tua takde dah budak-budak baru nak up baca blog orang tua.
Eh rupanya ada.
Rupanya best kena hentak dengan pakwe saiko ya sampai berebut orang nak mengaku itu cerita dia.

3 hari lepas ada someone bagitau En Wan (dia tak fren dengan aku) yang this person plagiat blog post aku and seronok nau claim itu kisah percintaan dia.
Tengok kat profile tutor kat UPM.
At the same time buat bisnes ajar orang cara market produk kat IG katanya.

Macamana orang yang ajar marketing pun terpaksa plagiat cerita orang lain untuk naikkan rating page sendiri?
Senang gila buat marketing macam tu.
Pastu bila kena kecam cakap itu zero cost marketing.
Kalau betul itu zero cost marketing,takyah lah delete post bila kena kecam berjemaah.
Patut biar je post tu, biar lagi ramai yang kecam.
Tu baru betul zero cost marketing.

Pelik betul aku orang yang seronok pakai identiti, personaliti and kisah hidup orang lain as if itu adalah dia.
Dull sangat ke life tu sampai perlu berangan jadi orang lain?
Berangan kena hentak dengan boifren saiko pulak tu.
Karang kena hentak betul-betul baru tau.

Aku tak tau nak kategorikan orang macam ni dalam kategori apa.
Adakah ini kategori orang yang psiko?
Or maybe ini kategori insecure.

Selalunya orang yang suka ambil identiti orang lain ni sebenarnya dia admire orang yang di-copy tu.
Maybe dia suka penulisan orang tu.
Atau dia suka gaya orang tu.
Atau dia suka life orang tu.
Atau dia suka orang tu so much sampai nak jadi sebijik macam orang tu dari semua segi.

Tapi dalam kes aku ni, kau berangan seolah-olah kau berada dalam situasi yang sangat genting dikejar dan dibelasah oleh ex-bf...seriously?
Seronok gamaknya bercita-cita nak berada dalam situasi tu.
Aku ni troma berpanjangan sampai dah ada anak 2 ni kadang-kadang masih boleh termimpi-mimpi sampai ketakutan, pelik pulak bila ada orang seronok imagine dialah mangsa dalam cerita tu.
Aku ni kalau boleh nak berangan yang best-best je seperti menjadi isteri Fatahamin, tapi apakan daya.

Masa mula-mula aku kena dengan si Zara Zarith tu takut juga.
Sebab yang tu lagi gila siap to an extend where dia berani chatting dengan followers dan kekal menggunakan identiti aku.
Ada yang fall in love bagai tapi bila diajak jumpa taknak.
Gila berani betul menipu sampai tahap macam tu sekali.

Orang kata bila menjadi mangsa copy, itu adalah salah satu bentuk pujian.
Ye lah kan, kalau orang berani mengaku life kita adalah life dia, itu bermakna life kita best sebab tu dia nak jadi kita.
Tapi kalau dah sampai berlarutan, dan dia dah naik seronok pulak jadi diri kita, itu dah bahaya namanya.

Kes Zara Zarith tu adalah satu bentuk kes yang dah sampai ke tahap bahaya.
Itu pun bermula hanya dengan meng-copy blog post aku je.
Bila dah seronok copy blogpost, dia copy pulak gamba rumah aku, mengaku tu rumah dia.
Lepas tu berani bukak chatbox untuk chat dengan readers.
Yang pernah chat dengan dia kata style dia chatting sebijik macam style aku menulis.
Lepas tu ada orang jatuh cinta kat dia.
Kalau dah sampai memainkan perasaan orang, kan ke bahaya dah tu?

That's why copycat ni kena cegah dari awal.
Biar dia terjaga dari lamunan.
Orang macam ni kena diberitahu kalau nak hidup berubah, kena usaha.
Bukan berangan jadi orang lain.
Tu bodoh namanya.

Sure, kita semua memang tend to copy famous people.
Celebrities sebagai contoh, get copied all the time sebab itulah bukti bahawa mereka dikenali, diperhatikan and dihargai.
That's why celebrities dijadikan influencer untuk promote produk sebab orang memang suka copy celebrities.
Anak-anak copy apa mak bapak buat.
Anak murid copy apa cikgu buat.
Kawan copy apa kawan lain buat.

But it's not exactly the same thing macam kau beli semua yang orang tu beli.
Cara orang tu pose di IG pun semua kau tiru sebijik sebijon sama.
Apa orang tu tulis kau copy sebijik-sebijik.
Lepas tu kau kata cerita kau sama macam cerita dia.
Kalau cerita sama pun, tak boleh ke kau cerita dengan gaya kau sendiri?
Kata ajar orang buat marketing, takkan orang marketing tak boleh buat ayat sendiri kot.
Itu benda basic marketing apa.
Ada beza besar between using someone's ideas to stimulate your creativity and stealing someone else's stuff.
Ada beza, ya.

Aku tak kata aku best.
Kalau ada yang ter-inspired baguslah.
Tapi bila extreme copying happens, memang annoyed rasa.
Nak lagi kalau dah banyak kali kena copy.
Rasa menyampah tau tak.
Sebab yang dicopy tu adalah identiti kita.
Kalau identiti pun di-copy itu maknanya that person not only wants to imitate us, but replace us too. So kau rasa?
Sekarang ni memanglah nampak macam takde apa.
Cuba kalau dibiarkan, esok lusa laki kau pun dia kata laki dia.

Tak perlu jadi orang lain, they already exist!
Kalau Allah memang nak cipta 2 orang yang sama, dari awal lagi Dia dah cipta 2 orang yang sama semua segi.
Allah tak pernah klon mana-mana manusia.
Instead of make copy, Allah cipta makhuk yang baru dengan rupa, kelebihan dan kekurangan yang berbeza.

Why?

Kerana Dia mahukan kita jadi diri kita sendiri.
So why bother and try to be somebody else?

Yes, kita boleh perhatikan orang yang kita kagumi tu.
Kita boleh belajar dari dia dan implementkan dalam kehidupan kita tetapi biarlah mengikut cara kita.
Bukan tiru bulat-bulat.
They have their road, you have yours.

Segala-galanya wujud ada sebabnya.
Bakat yang kita ada bukan datang dengan secara tak sengaja.
Kalau suara kita tak sedap, you were not meant to sing.
Kalau kita kejung depan kamera, you were not meant to be a model walaupun muka kau cantik.
Kalau masak tak sedap, jangan cuba-cuba nak jual makanan.
Kalau kita takde talent menulis, jangan copy tulisan orang lain.

Cari apa kelebihan kita, apa bakat kita, and plan camana kita nak kembangkan.
It would be a big waste of time trying to be someone else.




On top of harga Y.E.S, kita ada 3 pakej khas yang setiap satunya kita bagi kod diskaun tambahan sah hingga 7 Feb 2019.
Kod diskaun tu membolehkan korang dapat beli harga Y.E.S di bulan Feb.
Jimat berterusan namanya ni.



2018-12-27

Breast melendut padahal umur muda lagi.


Y.E.S kali ni ramai yang ambik peluang beli Gloei.
Sebab waktu ni lah Gloei harganya RM123.
Kalau harga normal RM139.
Atau dalam bahasa senang cerita, Y.E.S kali ni ramai new buyer yang namanya tak pernah ada dalam database.

Terima kasih.

Bila ramai pengguna baru, maka banyaklah soalan-soalan baru.
Sukacita aku nak menge-share soalan-soalan yang aku dapat tu kat sini.
Sebab ada di antara pengguna ni tak tahu menahu kewujudan blog ni, dorang beli thru FB and IG.
Jadi, silakan ambik masa baca dulu apa-apa hal.


Soalan 1
Umur saya baru 24 tapi breast saya melendut. Gloei ada fungsi menegangkan breast tak?

Secara indirectly, ada.
Kerana antara punca breast kendur adalah bila kolagen mula break down.
Tapi, umur 24 sepatutnya breast masih tegang sebab kolagen masih banyak.
Pada pandangan aku, kalau umur 24 breast dah kendur very unlikely disebabkan oleh kolagen.
Besar kemungkinan disebabkan oleh faktor lain.
Antaranya breast memang sedia besar, atau berat badan bertambah, atau kuat sport.
Activity melompat, berlari - ini semua melibatkan bouncing dan boleh jadi penyumbang sagging breast.
Berat badan yang bertambah akan menambah-besarkan breast.
Saiz breast yang besar ni nanti lebih terdedah kepada kesan graviti yang tarik tisu breast ke bawah.
Bila tisu ni tertarik, kulit breast akan hilang keanjalannya.
Jadi, untuk menjawab soalan pengguna ni, YES, Gloei boleh menegangkan kembali breast sekiranya punca sagging breast tu adalah disebabkan kekurangan kolagen (bila semakin berusia kolagen semakin berkurang).
Tapi kalau umur muda breast dah sag, yang ni kena tengok banyak faktor.
Kita kena faham tak semua breast kendur tu disebabkan kolagen kurang.
Nanti karang makan 10 botol Gloei tetek tak tegang-tegang kita salahkan Gloei pulak padahal punca sebenarnya bukan disebabkan kolagen.
Jangan lupa check bra yang kita pakai.
Pakai bra yang tak sesuai pun boleh buatkan breast kendur.


Soalan 2
Period saya datang awal seminggu selepas ambil Gloei.

Any changes in our diet memang akan kacau period cycle, samada period datang cepat atau lambat.
Jangankan kata Gloei, kalau suddenly korang decide to go vegan atau stop being vegan - pun akan buatkan period cycle bertukar.
Ini kerana, apa yang kita makan ada direct impact on our hormone levels.
Jadi, jangan menggelabah sangat bila tiba-tiba period datang lambat atau cepat.
Ini memang benda yang biasa bila diet bertukar.
Kalau bulan tu tiba-tiba kita rajin berjogging, pun akan buatkan period cycle change.


Soalan 3
Kalau ada cyst/fibroid boleh tak ambil Gloei?

Takyah lah. Baik pi buat treatment dengan doktor kasi settle cyst tu dulu.


Soalan 4
Boleh minum kopi tak kalau ambil Gloei?

Takde masalah, tapi caffein mempercepatkan aging dan mengurangkan collagen.
Gloei memang takde kolagen tapi Gloei stimulate penghasilan kolagen dalam badan.
Jadi kalau kita minum kafein dengan banyak, ada problem sikit kat situ.
Kerana ada berlawanan kesan kat dalam badan bila Gloei stimulate kolagen tapi kopi menjahanamkan kolagen.
Ujung-ujung, tak nampak beza apa pun sebab masing-masing cancel each other.
Satu hari 1-2 cawan oklah, tapi kalau bercawan-cawan, eloklah giveup ambil Gloei.



Gloei bukan produk timbang kilo. Jangan risau.
Konsep Gloei and ingredients-nya adalah fresh sebab aku sendiri yang susun ingredients ni based on bacaan jurnal.
From there kita RnD-kan untuk tengok berhasil ke tak.
Guinea pig adalah aku sendiri.
Pembungkusan semua ikut prosedur, boleh tengok semuanya ber-glove and ber-mask.



Ada KKM and Halal certified.



Kalau korang pengguna produk GreenAard dan rasa konfius bila nak ambik, ok ini ringkasannya.



Offer khas untuk blog readers, KLIK SINI.


2018-12-26

Anniversary Disember 2018


Macam biasa, setiap tahun bulan Disember memang bulan celebrate anniversary.

Mak Aji and Pak Aji punya wedding anniversary 21 Dis, tahun ni yang ke 44 tahun.
Tahun ni celebration tak cukup korum sebab Ima dah balik ke JB, kalau tak boleh celebrate sama-sama.
Disebabkan itu celebrate pun ala kadar je lah, karang kesian pulak Ima menung je tengok gamba-gambar celebration. Haha.
Lagipun tahun ni dah ada si kecik berlengan kentaki di rumah - Widad Iskandar.
Kesian pulak kalau nak bawak berjalan-jalan, dibuatnya melalak dalam restoran karang, tak tenang mak paknya nak makan.

Aku?
Eh aku always tenang kalau mengadap makanan.




Sabtu lepas, aku belikan nasi ayam JM Bariani untuk makan-makan celebrate dengan Mak Aji and Pak Aji.
Sebenarnya dorang baru balik dari rumah orang kawen, makan beriani gak.
Tapi disebabkan aku lapar, aku tetappppp order beriani.

Setiap kali order JM Bariani, akan order ayam sikit je.
Sebab ayam JM Bariani ni pesen 1 ketul boleh makan 2 orang.
Kalau beli nasi 8 kotak, belilah ayam takat 5-6 ketul je.
Serius, ayam dia besar.



Masing-masing baru balik dari rumah orang kawen, jadi sebelum dorang salin baju. kita snaplah seketul dua gambar.

Yang seketul di pegangan Pak Aji itulah man of the house sekarang.
Anak Ibal - Widad Iskandar.
Makpaknya panggil Iskandar.
Aku dengan Ima panggil El-Widado.

Ko tengoklah muka Widad tu pandang aku.
Mesti dalam hati dia kata "Apa benda la dia ni memekak-mekak depan aku ni. Asal datang rumah aku je suara macam petir".



Gamba ni taken on 18 Nov 2018, sehari sebelum aku ke umrah.
Masa ni ada rambut lagi.
Lepas akikah, terus botak.
Inilah kesayangan Mak Long yang the latest.
Punca aku kerap balik Bangi lately sebab dia ni nilah.
Tapi asal aku balik je dia tengah membuta.

Tak lama aku kat Bangi petang tu.
Around 3pm, balik.

Sampai je rumah, En Wan terus keluar semula.
Aku tanya nak pi mana, dia kata nak pi opis jap ambik laptop.
Oklah.

Elok je aku habis Asar, dia call suruh aku siap-siap nak ajak lepak hotel celebrate 23 Disember.
23 Disember ni bukan wedding anniversary aku tapi our first met 20 tahun lepas.
Ohhhh musti celebrate oi. Musti!



Macam biasa lah kalau dah nama celebrate anniversary first met ni, selalunya tak jauh mana.
Tahun lepas kat KL je sebab join Mood Republik kat PWTC.
Tahun ni lagi dekat dengan rumah, kat Grand Dorsett Subang Jaya je kau.

Rupanya inilah kerja dia.
Sepanjang dia keluar 'ambik laptop' tu rupanya dia keluar check in kat hotel and hias bilik and berkejar beli bunga.
Berpeluh gamaknya meniup belon ni sampai migrain.
Bila aku masuk bilik tu, dia tanya "Ada panadol tak? Pening kepala la rush siapkan tempat ni".

Alahaiii..
Tu lah.
Time muda-muda dulu taknak buat gini, dah tua sibuk nak buat sendiri pastu pening kepala.
Nasib baik tak pitam, kalau tak satu hal aku kena seret dia pi SJMC.



6 kuntum bunga.

Puas aku mikir kenapa 6? Why 6?
Penat aku pikir.
Ye lah kan, kenalah pikir dulu.
Mana tau kot-kot aku tak teringat ada peristiwa istimewa di sebalik nombor 6 tu.

Rupanya dia kata "Itu je bunga paling mahal yang dia dah siap gubah. Nak tunggu gubah lain tak sempat".

Ok fine. Penat aku perah otak.



Tengok tulisan pun tau tulisan tengah rushing.



Dia request nombor ni.
Biar sama dengan nombor feveret dia.



Masa ni nak keluar dinner.
Cantik setting X'mast kat Dorsett.



Ke Windmill lagi, after 6 years.
First time aku masuk sini was in year 2012, masa tu celebrate wedding anniversary yang ke 11.

Jangan takut nak masuk sini.
Restaurant ni memang tak dapat status halal sebab ada jual alkohol kat dalam tu.
Tapi semua meat dia certified halal.
Kalau tak caya, meh beli Halal in Home kit aku and test daging dia. Hahaha (sempat promosi).




Sharkfin soup with crab meat.
Seperti biasa mana-mana sharkfin pun rasanya sedap kot.
Tapi yang ni extra sedap sebab ada ketam cincang dalam tu.



....yang pada mulanya aku order untuk aku, last-last dia perabis bagi licin.




Dah tua-tua ni toksah makan banyak sangat daging.
Makan seafood je sudah.



Biar aku je makan daging sebab aku muda lagi.




Ini lamb chop.
Super duper sedap!
Saja je close up photo nak bagi orang terliur.



Signature Windmill



En Wan book Club Room.
Club Room punya shower can see thru jadi aku tak takut berlama-lama dalam bilik air sebab boleh nampak laki aku kat luar.
Kalau pi berdua bolehlah book bilik ni.
Kalau bawak anak rugilah sebab kena tutup blind. Eh.

Tapi ginilah kalau dah nama celebrate anniversary dalam negara.
Lepas balik dinner, masing-masing mengadap laptop siapkan kerja.
Dah hujung-hujung tahun nak kejar closing ginilah.
Jadi aku pun tak tau apalah fungsinya bayar hotel kalau malam nak buat kerja jugak kan.
Tu pasal agaknya En Wan suka book hotel dekat dengan mall, at least boleh tengok movie ke apa.
Ini book hotel tersorok, memang sambung buat kerja la jawabnya.



Esok pagi, bangun awal sebab nak masuk ofis semula.
Kalau yang lepas-lepas, at least tunggu sampai checkout time.
Kali ni tak.
Pukul 9.30am dah check out.
Celebration apekah??

Punyalah nak berkejar masuk opis, sebab En Wan kena pi kilang pulak pagi tu, tak dapat aku rasa semua makanan.
Dapat makan ini je.
Kan ke itu satu perkara yang ajaib bila Diana hanya makan sepinggan?



Kau tengoklah dia punya busy.
Aku peratiiiiiii je.



Ni je lah gamba kenangan celebrate anniversary first met yang ke-20.
Segan pulak bila front desk tanya "Yang ke-berapa?"

Mesti dalam hati dia kata "Dah tua pun nak berbelon-belon bagai".



Tengahari tu, ada company lunch + farewell lunch + birthday celebration.
Angkut sekali panglima join.
Lunch kat Fish & Co.




Farewell untuk Athirah yang sambung blaja.
Yang selalu reply email, inilah orangnya.
Yang update all about Gloei, Herba Rahsia Rimba and Makeup Remover kat FB and IG, inilah dia.
So now bermakna ada vacancy open, tapi January lah baru kita ambik.

Letih sebenarnya bila nak ambik new staff sebab aku kena train new staff produk knowledge supaya faham and can attend to all enquiries yang berkaitan.
Tapi takpe, Athirah memang too young, memang sepatutnya dia sambung blaja.



Kek ni sedap okeh!
Kek Komugi memang sedap-sedap pun tapi yang ni memang sedap gila.
Yogurt Stoberi kek. 



Rayyan punya.



3 orang makan seafood spageti.



Ni aku punya - seabass
Dia punya sambal tu bukan teriyaki sos ya tapi memang sambal ikan bakar yang selalu kita makan kat gerai-gerai ikan bakar.



Ok ini.

Tahu tak aku dapat beli semua ni dengan harga RM60 je?
Sebab, point terkumpul.
Nilai dua-dua ni RM220.
Tapi dek kerana point terkumpul aku setara dengan nilai RM160, maka inilah hasilnya.
Sape nak bagi oi jimat RM160?

So apa kaitannya dengan entry ni?

Aku cuma nak remind those yang ada point melambak-lambak kat GreenAard tu, korang ni memang taknak redeem ke point?
Ada yang point terkumpul dah cecah 3000.
Padahal kita dah blast kat email suruh redeem sebab boleh dapat diskaun RM60.
Kalau beli GC Plus dah boleh beli dengan harga RM30 je oi.

Nak buat apa peram point lama-lama, bukan boleh beli Range Rover pun dengan point tu.
Point tu pulak ada expiry, sayangnya kalau tak redeem.

Y.E.S berbaki 9 hari lagi.

Sempat lagi yang nak beli dengan harga Y.E.S.
Siapa yang beli PACKAGE DEAL, dapat something special.

KLIK SINI.


2018-12-25

Dia tak pernah salah


Tahniah anak-anak yang berjaya ke boarding school.
Seronok tengok mak bapak share anak-anak dapat skolah mana.
Terbayang-bayang berderai airmata bila tinggalkan anak kat skolah nanti. Hehe.

Semalam rasanya semua peringkat dah dapat keputusan kan, tinggal yang buat rayuan je belum lagi.
Insyallah, cuba dan terus cuba.
Aku dulu pun second intake.
Time Redza dulu, bulan 5 masih ada pengambilan baru.
Tapi itu dulu lah, tak tau la sekarang masih ada lagi ke tak macam tu.

Semalam masa aku melayan baca respon-respon kat satu page ni, ada sorang lelaki komen "Sepatutnya T20 tak payah masuk lansung. Sebab anak-anak orang kaya bawak budaya yang buruk dalam sekolah asrama. Budaya nak bergaya, budaya nak makan kat cafe walaupun ada makanan disediakan di dewan makan, budaya nak beli barang mahal, etc".

Aku ter-stop kejap.
Lalu menggeleng kepala.
Lama aku berpikir.
Aku tengok profile orang tu baya-baya aku je, umur dalam 40-an.

Umur dah 40an.
Dah berkerja.
Dah berkeluarga.
Dah bercampur gaul dengan masyarakat, tapi masih lagi berfikiran sempit macam tu.
Aku terbayang kalau umur macam ni dengan macam-macam pengalaman dah dilalui pun akal masih sempit, agak-agak berapa punya hazab cikgu dia mengajar dia zaman skolah dulu?

Tiba-tiba aku teringat dulu masa kes tudung Fareeda viral.
Ada sorang suami salahkan tudung tu bawa pengaruh tak baik pada kaum perempuan sebab tudung tu singkat.
Aku baca macam...alahaii....hanya kerana bini kau terikut-ikut pakai tudung pendek, maka kau salahkan pengusaha tudung?
Antara kau dengan pengusaha tudung tu mana yang lagi berpengaruh kuat pada isteri sendiri.
Takkan kau yang duduk serumah dengan isteri hilang kuasa menegur kot.
Kau yang gagal tegur dan bentuk isteri pastu kau salahkan tudung.
Alahai comelnya perangai.

Memang ada spesis macam ni.
Yang jenis suka cover kekurangan sendiri dengan mencari salah orang lain.
Anak pakai skirt pendek, salahkan yang jual skirt.
Bini pakai seluar ketat, salahkan penjual seluar.
Tapi kalau bini dia tutup aurat dengan sempurna, itu kerana pengaruh dia.
Kalau anak dia hafal Quran, itu kerana asuhan dia.
Anak tak tinggal solat, itu kerana didikan dia.
Yang best-best semuanya kerana dia, yang tak best semuanya salah orang.

Ada satu komen di post yang sama, someone tulis "Yang bergaji RM10K sebulan boleh je nak masukkan anak ke skolah international, tapi saja nak sibuk ambik hak orang miskin kat SBP".

Aku nak gelak pun tak sampai hati.
Rasa kesian pulak sebab dia tak tau skolah international tu yuran-nya berapa sebulan.
Setakat RM10K pendapatan isi rumah boleh tunggu kat pintu gate international school je, bang.
Kau dah tentu dapat kuota lebih besar lagi mau bising.
Aku mohon tahun depan, sebelum buat saringan B40, tolong buat saringan anak-anak kepada parents yang berfikiran dangkal macam ni.
Biar anak-anak dorang ni masuk boarding school jugak supaya anak-anak tu berada di persekitaran yang lebih baik so that pemikirannya tak terikut-ikut oleh pemikiran singkat mak bapak sendiri.



Inilah realitinya yang ramai orang tak tahu.
Bila golongan T20 pun "sibuk" nak masukkan anak ke boarding school dianggap ambik hak orang yang lebih berhak.
Kalau nak tau salah satu sebab kenapa boarding school ni best adalah kerana wujudnya parents kategori "sibuk" ni dalam sekolah.

Parents yang "sibuk" ni lah yang selalu come out with ideas untuk invite speker itu, speaker ini.
Parents yang "sibuk" ni lah yang jumpa pihak skolah untuk mintak kelulusan nak bawak speaker masuk skolah bagi talk kat students.
Parents yang "sibuk" ni lah yang always bagi maklumat buku-buku tambahan yang good in the market, kelas-kelas tambahan yang boleh anak-anak join.

Dek kerana parents yang "sibuk" ni nakkan the best untuk anak-anak, dorang willing bayar lebih untuk tabung supaya boleh cover cost anak-anak yang tak berkemampuan sebab skolah tak tanggung kos-kos macam ni.

Ni karang parents yang "hebat" tu cakap "Benda tu tak wajib pun, yang kau nak buat sape suruh? Lepas tu mengungkit".

Ya, memang benda tu tak wajib.
Parents yang "sibuk" ni yang suka nak buat aktiviti macam tu untuk anak-anak supaya anak-anak kita di sana dapat lebih dari apa yang skolah bagi.
And ini bukan nak mengungkit tapi nak bagitau lah, some activities yang students join di skolah tu datang dari inisiatif parents yang "sibuk" ni.
Jadi, parents yang "sibuk" ni pun bukan sekadar menyibuk letak anak dalam tu untuk bagi pengaruh buruk.
Dan they all tak mengungkit pun anak-anak yang tak berkemampuan tak chip in money.
Tak paksa pun, sape nak bagi, bagi.
Tapi selalunya memang ada yang bagi lebih sebab tau tak semua mampu.

Aku tak faham kenapa di zaman sekarang ni, bila ada orang gagal mencapai sesuatu yang hebat, maka orang yang berjaya mencapai kehebatan tu pulak yang dikecam?
Sedangkan kita semua suka kalau dapat peluang jadi kaya, dapat peluang jadi pandai, dapat peluang jadi hebat.
Tapi bila orang lain yang jadi kaya, jadi pandai dan jadi hebat, kita sakit hati.

Zaman aku dulu kalau yang tak hebat ni lah yang kena brain wash kaw-kaw supaya jadi hebat.
Zaman sekarang tak.
Yang tak hebat jangan diusik.
Perasaannya perlu dijaga.
Sebab dia sorang je ada perasaan, orang lain takde.

*juling mata ke atas, juihkan bibir*

Apa masalahnya kalau anak-anak di skolah asrama tak nak makan di dewan makan dan memilih untuk makan di cafe?
Budak tu tak pengaruh sesiapa pun untuk makan di cafe.
Dia masuk cafe sebab dia nak makan di sana, nak tukar selera.
Mak bapak dia bagi duit poket untuk makan, bukannya curi duit anak kau.
Apa yang kau susah hati sangat.

Celah mana dia boleh assume anak-anak yang makan di kat cafe instead of dewan makan membawa pengaruh buruk?
Kau tak pernah masuk asrama kot jadi kau tak tau kalau dah balik-balik lauk itu, lama-lama tekak kembang juga.
Sesekali nak gak merasa masakan lain.
Alangkan kita yang duduk luar dengan macam-macam pilihan makan pun boleh terasa boring tak tau nak makan apa dah, sesekali nak gak pekena western.
Apesal kita boleh bertukar selera tapi yang duduk dalam asrama tu tak boleh?

Kalau kau kesal dengan diri sendiri sebab tak mampu nak penuhi permintaan anak, jangan pindahkan kecewa kau dengan menyalahkan orang lain!
Kau sepatutnya tarbiyahkan anak kau "Kita ni orang susah, jangan terikut-ikut dengan gaya anak orang kaya", bukannya salahkan anak orang yang takde kena-mengena lansung dengan masalah kau.

Pasakkan dalam kepala otak anak tu bagaimana keadaan financial kita.
Biar anak tau keluarganya bukan orang senang, bukannya suruh anak orang lain jangan beli itu, jangan beli ini, jangan tayang itu, jangan tayang ini, jangan makan kat cafe, jangan beli kelengkapan yang mewah-mewah.
Akai ada?

Hidup ini sentiasa ada persaingan.
Kata nak dibagi peluang jadi orang berjaya, tapi taknak ada saingan.
Nak jadi hebat tapi nak segalanya dengan mudah.
Bila ada orang lain dapat lebih, kita sakit hati.
Apa yang orang lain buat, kita tak nak buat.
Tapi bila orang lain dapat hasil, kita bengkek.

Kalau tak di skolah pun, satu hari nanti semua akan berdepan dengan persaingan juga, samada di Uni, di tempat kerja, dengan komuniti tempat tinggal, dengan masyarakat, etc.
Belajarlah terima hakikat dalam dunia ni memang ada orang lain lebih hebat dari kita.
Kadang-kadang those yang hebat dari kita ni bukannya show off pun, tapi kita yang sakit hati dengan apa yang dia ada.

Takde siapa yang berlagak cerita anak-anak blaja kat overseas.
Takde siapa yang berlagak tayang gambar pergi melancong.
Takde siapa yang berlagak letak result SPM anak kat FB.
Dorang bercerita kerana ada yang nak dengar.
Dorang bercerita kerana ada yang berminat nak tahu.
Kita je yang rasa dia berlagak.

Sebab apa?

Sebab kita dengki dia ada apa yang kita mahu.
Bila dah dengki, mulalah fikiran tu assume semua yang buruk-buruk je.
Orang tu berlagaklah, orang tu show off lah, padahal takde sape berlagak apa-apa pun.
Kau je yang insecure tak tentu arah.

Itu baru anak dia bersekolah, belum lagi anak dia masuk U nanti, belum lagi zaman bekerja nanti.
Crowd-nya lebih besar.
Pengaruh juga lebih besar
Competition juga lebih besar.
Pressure juga lebih tinggi.
Kalau anak orang makan kat cafe skolah pun dah dijadikan isu, please ambik ubat darah tinggi siap-siap lah.
Sebab kat luar tu lagi banyak dan besar isu yang kau akan jumpa, tak tertanggung pressure kau nanti.

Itulah dia perangai some parents yang "hebat".
Yang salah semuanya orang lain.
Dia tak pernah salah.

Anak orang lain dapat masuk kelas terbaik, salahkan skolah buat sistem pengkelasan.

Anak orang lain cemerlang nama diumumkan atas pentas, salahkan skolah sebab buat majlis pengumuman yang gah macam tu.

Anak orang lain berbelanja mewah di skolah, salahkan mak bapak yang bagi anak duit belanja.

Anak dia terpengaruh dengan gaya anak orang kaya di asrama pun bukan salah anak dia, semuanya salah orang.

Sampaikan anak dia sibuk nak beli pensil case Smiggle pun dia salahkan budak-budak lain yang mampu beli.

Itulah masalahnya dengan manusia yang suka cari kesalahan orang sampai lupa tengok kekurangan sendiri kat mana.
Toksah jadi mak bapaklah kalau apa yang jadi kat anak kau semuanya kau salahkan pengaruh orang lain.

Pernah tak terfikir kadang-kadang segala kekurangan yang kau rasa tu mungkin berpunca dari sikap sendiri?

Hati tu, jangan busuk sangat.
Kita ni hidup takat 60-70 tahun je.
Kalau dapat bonus sampai 80 tahun dah kira bagus.
Umur yang singkat ni rentikanlah dihabiskan dengan sakit hati kat orang.
Bukan apa, takut umur tak panjang takkan nak bawak modal sakit hati je ke dalam kubur.




Y.E.S masih berbaki 10 hari lagi.


2018-12-24

Penang - Part 2


Baru teringat cerita Penang tak habis lagi.
Jadi izinkanlah aku perabiskan.

Di Penang hari tu tak duduk hotel tapi ambik apartment via Airbnb.
Ini pun En Wan yang cari.
Aku pun tak tau mana dia jumpa apartment ni tapi memang cantik, selesa and so far this is the best sepanjang kitorang terjebak dengan Airbnb.

Ikut plan asal nak duduk Feringgi, rancangnya nak duduk Hard Rock Penang.
Aku cakap, waktu aku kerja, dia stay la hotel ngan anak-anak and mak.
Then dia cakap kalau nak lepaskan aku pi kerja alone, maknanya kena bawak kereta aku ke Penang sebab aku tak reti bawak kereta dia, kereta dia panjang.
Memandangkan ke Penang ni bawak kereta dia, jadi dia kena berulang untuk hantar aku jumpa customer, which is so inconvenient nak berulang everday dari Feringgi ke USM and Batu Maung.

So now tukar plan, tak jadi stay Feringgi.
En Wan decide duduk Georgetown je.
Dia pilih Maritime Suites.
Owner-nya Chinese.




Ini ruang tamu.
Bawah ada smart TV.
Memang Redza and En Wan maraton layan netflix.
Kat bilik masterbedroom ada another TV, tapi bukan smart tv.



Kichenette.
Aku tak sure if induction cooker tu berfungi sebab tak try pun.
And aku pun tak check if cooking utensil ada.
Sebab tak plan nak masak pun kat sana.
Tapi sudu, cawan and pinggan mangkuk ada.



Berdepan dengan kitchenette, kat pintu masuk ada bilik tido, 2 katil yang selesa and space untuk solat pun ada. 
Takde la kata sampai kau kena bersempit-sempit alihkan katil untuk bersolat.
Ini bilik tido Redza and mok.
Rayyan tido dengan aku.



Ini master bedroom.
Ada 2 bilik je apartment ni.
Tapi selesa.
Itu lebih baik dari ada 4 bilik tapi semuanya sempit-sempit.
Memang untuk 4 dewasa, just nice.
Bilik tido ni ada sekali dengan bilik air.
Kalau bilik bawah tu, bilik airnya di luar.



Aku suka ruangan ni, satu sudut dalam master bedroom.
Keliling glass.
Sambil duduk atas sejadah sambil tengok luar.
Ni waktu Subuh, kalau siang tu nampak la luar sebab langsir bawah tu bukak.



Ada pool juga di sini, tapi aku tak menjengah pun.
Budak-budak ni je pegi.
Kalau tak silap aku apartment ni RM370/nite.



Ni sudut tuan besar.




Pagi Khamis tu kitorang breakfast kat Pasar Tun Sardon.
Ni kali kedua datang sini.

Tempat ni ok je, macam food court.
Banyak pilihan makanan masakan melayu.
Cuma tak berapa bersih sangat and sometimes bau longkang.
Nasib baik aku sentiasa bawak wet tissue and BBW hand gel yang wangi semerbak tu.
Dapatlah aku lap meja and kerusi aku dengan hand gel.
Orang kiri kanan pandang je, ada sorang pakcik tu siap geleng kepala.
Mesti dalam hati dia kata aku mengada-ngada 😂😂.
Tak kisah la orang nak pandang muka pelik pun, janji anak aku tak muntah-belahak kat situ.
Si Rayyan tu bukan boleh.
Dibuatnya dia terbelahak kat situ, lagi naya.
Jadi hand gel tu wajib ada dalam beg.
Lagipun kan ke best makan sambil ada wangi-wangian. Hahaha.

Roti goyang ni En Wan punya.
Beli sekali 2 piring.
Hadap sorang.
Dia ajak aku try, tapi aku kan alergik roti benyek.
Kalau roti dia asing dari telur takpelah jugak.
Tapi kalau dah asing dari telur dah bukanlah namanya roti goyang kan.
Tu namanya toast with half boiled eggs. Mbhahaha.



Selain dari roti goyang, dia makan jugak kuey tiaw.
Hari tu dia berjemaah dengan Redza makan kuey tiaw.
Aku tak rasa pun, tapi tengok pada rupa kejadiannya yang senonoh, aku boleh bajet kuey tiaw ni sedap.



Ok ni aku punya - nasi gulai daging.
Nasi putih je, takde apa yang special.
Cuma ada gulai daging and telur.
Untuk aku yang dah biasa pagi-pagi makan nasik lemak, bila sesekali hadap nasi and gulai daging untuk breakfast that is something different already.
Aku order 2 bungkus tapi bungkus dia kecik-kecik je.



Mak makan mihun goreng.
Mak paling awal habis makan sebab anak dia memang akan carikan makanan mak dia dulu.
Baik kan suami saya?
Betul la orang cakap, good men are all taken.
(hahahahha matilanak statement gini).



Sebelum ke USM, bawak dulu budak-budak ni ronda-ronda KOMTAR.
Sebenarnya aku pun tak pernah naik sampai ke atas ni.
Ni la pun first time.
Itupun kena paksa dengan En Wan.



Rupanya ada theme park kat atas ni.
Hari tu kitorang ambik pakej RM74/person, all access.
Rate ni untuk MyKad holders, atau dalam bahasa mudahnya, rate orang Malaysia.
Ada 2 tempat outdoor, yang the rest indoor.
Jadi kitorang ke outdoor dulu, lambat-lambat karang takut hujan pulak.

Rayyan paling happy la kat sini sebab segala-galanya ada decor Krismas.
Dia kan minat nau dengan deco Krismas, siap kat rumah tu aku belikan sebijik pokok Krismas untuk dia decorate sendiri.



Jalan masuk ke theme park.
Pening sikit lalu sini sebab display atas tu bertukar-tukar, dah macam lampu disko kejap terang kejap malap.
Aku memang tak boleh benda-benda macam ni.
Kalau nak terang biar terang terus.
Kalau nak malap biar malap terus.
Kalau kejap lap-lip macam tu besar harapan aku terbelahak kat situ jugak.
Jadi sebelum aku termuntah, baik aku blah.




Sama naik bapak dengan anak bersilih-ganti buat posing majalah Mangga atas cermin kaca ni.

Aku?

Sorry la.
Sebelah kaki pun tak masuk kawasan ni.
Seriau pulak, karang time aku pijak, time tu la dia nak roboh, camne?



Tapi yang ni En Wan tak berani.
En Wan ni gayat orangnya, tapi tak seteruk aku.
Aku kalau gayat boleh sampai pitam.
Kalau korang ambik all access pass macam aku, boleh je nak try bendalah ni.




Tak cukup dengan baring atas gelas kaca, dorang nak berdiri pulak luar bangunan.
Ini area Rainbow Bridge.
Ada jambatan kecik dibina kat luar bangunan KOMTAR.

Again, aku tak join.
Yang lain join.
Nak lalu kat bridge ni kena pakai sarung kaki supaya glass kaca tu sentiasa bersih.



Gini lah rupanya bergamba atas Rainbow Skybridge.
Mak jugak rilek, takde rasa takut, takde rasa apa. Hahaha.

Aku?

Aku dok jauh lah dah tentu.
Apa-apa jadi senang nak selamatkan diri sendiri. Kahkahkah.



Sebelum turun ke bawah semula, bergambalah dulu kat atas ni.
Panas berdenting tau tak kat atas ni.
Sape nak pegi, pergilah pagi.



Lepas tu kitorang masuk Mirror Maze.
Menggelabah teruk masuk dalam ni nak cari jalan keluar.
Kejap-kejap terhantuk muka kat cermin.
Berpusing-pusing.
Mak dah menggelabah bila kitorang tak jumpa jalan keluar.
Dahlah malap.
Aku senang je, agak-agak kalau 10 minit tak keluar gak, memang aku pekik je habis cerita.
Nasib baik jumpa.
Yang best tu, aku pulak yang jumpa pintu keluar.
Yang paling berani nak masuk sini pun mencungap nak cari jalan keluar.
Yang penakut pulak berjaya.
Aku rasa kalau kau pi tempat-tempat gini pastikan bawak orang penakut sorang.
Orang yang penakut ni, kalau dah takut, semangat dia nak menyelamatkan diri tu sangat tinggi tau. Hahaha.



Nampak tak muka sape paling riak sekali bila berjaya keluar dari mirror maze?
Muka yang paling kiri lah of cos! 



Lepas mencipta kejayaan di Mirror Maze, aku cuba memberanikan diri masuk Jurassic Park.

Mula-mula kau kena masuk dalam satu lift ni.
Lift tu macam lift dalam cerita Jurassic Park gak.
Lift yang menghubungkan lab building dengan field.
Dalam lift tu ada cermin kat dinding yang kononnya nampak luar.
Pastu nanti tetiba nampak kepala dinasour muncul kat tingkap and mula ketuk tingkap tu sampai pecah cermin.
Tak seram pun tapi aku menjerit okeh?
Malu gila laki aku tetiba bini dia terpekik dalam tu.
Mak aku rilek je lansung tak terperanjat. Siap blur blur lagi. Hahaha.



Keluar-keluar je lift terus nampak kawasan ni.
Ni konon kawasan pencarian tulang-tulang DNA.



Dari situ, terus masuk bangunan lab.
Dalam lab ni dia tunjuk telur dinasour, embrio dinasour yang diawet, fetus dinasour yang diawet.
Pandai dia buat tempat ni memang macam lab Jurassic sungguh lah.
Macam budak perempuan ni konon tengah pegang anak dinasour yang bergerak-gerak.
Padahal masing-masing tau dah itu patung, tapi nak gak gi dekat belai-belai.
Aku la tu.





Ni semua kat luar lab.
Besar gak KOMTAR ni, sampai ada tempat dia buat kawasan dinasour.
Bukan sikit tau dinasour kat sini. BANYAK!
And the susunan tu ikut jenis.
Mula-mula kau akan lalu kawasan taman-taman yang indah tempat dinasour herbivor.

Pastu nanti kau akan lalu tempat dinasour yang ganas-ganas.
Area ganas ni kau akan nampak kawasan tu macam bersemak sikit then ada jip usang tersadai.

Pastu nanti kau akan masuk area dinasour cage.
Not bad jugak Jurassic Park ni.
Tapi untuk yang tak tahan panas macam aku memang takkan appreciate la tempat-tempat macam ni.
Hari tu aku menonong je jalan laju ke depan sebab nak masuk balik ke kawasan mall.
Tak tahan berdenting panas kat luar ni.



Yang belakang Redza ni area dinasour karnivorous.



Lepas tengok dinasour, masing-masing lapar macam dinasour.
Terus makan kejap kat dalam ni.
Aku lupa apa nama restaurant ni tapi lauk-pauk dia semua sedap.
Nasi campur.
Macam-macam lauk ada.
Sotong gulai rebung ada, ayam berlado ada, udang masak lemak ada, togeh lemak putih ada.
Memang seronok mak mertua aku jumpa lauk-pauk yang dia enjoy makan.
Tapi mak aku kan kuat berpantang.
Seafood and daging semua tak sentuh, hari tu dia makan 3 jenis sayur and ikan bawal goreng garing.




Dah takde arah nak main, tapi nak jugak bermain-main, so naik bendalah ni pun jadik.
Yang umur 8 tahun tu comel la jugak naik benda ni.
Yang 14 tahun tu yang lelebih riang naik menatang ni.



Last port, masuk sains lab.
Sini pun best jugak.
Hari yang kitorang datang tu ada a group of students from Chinese School datang buat lawatan.
Anak-anak kita seronok la kot masuk tempat macam ni.



Aku tak sure apa nama untuk alat ni.
Aku nak cerita pun tak reti, jadi aku tunjuk gamba je.




Kanta pembesar yang besar.





Aku tak sure if image rangka tu memang betul-betul rangka Redza.



Oh by the way kan, kitorang tak jumpa jalan masuk ke parking KOMTAR ni, so kitorang parking kat mana tau?

Kat Tokong Cina depan KOMTAR.

En Wan memang cukup sardin masuk kawasan tokong tu and cakap kat uncle yang jaga parking "Uncle, saya bukan orang sini mau jalan-jalan KOMTAR. Kalau parking sini boleh ke, uncle?"

Uncle tu kata kalau 2 jam boleh sebab selepas 2 jam ramai dah nak parking sini.
Maybe nak pi tokong kot.
So kitorang janji 2 jam je park.

Uncle tu mintak bayar untuk 1 jam dulu, RM2.

Tapi kitorang lewat 15 minit.
Berlari-lari En Wan jumpa uncle tu say sorry.
Memang betul pun dah penuh parking.
Pastu uncle tu kata takpe, asal jangan lambat sangat sebab dia takde kuasa kat sini, cuma jaga parking je.
Pastu kitorang top up extra kat uncle sebab baik hati allow kereta yang tak makan saman ni park dalam tu.
Betapa sardinnya muka kitorang parking dalam tokong.

Lepas hantar budak-budak balik apartment, aku terus ke USM.
Masa kat USM tu En Wan tanya "Di, kat mana tempat Ali Setan naik motor yang nampak pemandangan bridge? Jom kita bergamba situ nak?"

Tak kuasa aku nak layan dia punya berangan ni.
Aku yang selama ni keluar masuk USM tak pernah terpikir nak cari port Ali Setan okeh.
Dia over siap nak feeling Ali Setan.
Dah la sebut Ali SetanG. Mbahahhaha.



Ini je lah gamba yang ada bukti ada kerja di USM.
Ni pun appointment yang last.
Muka dah letih sebenarnya tapi kugagahi jugak untuk senyum.
Tu pasal bersandar kar kereta, nak berdiri tegak pun tak daya dah.



Malam inilah port dinner - Gurney Drive.
Aku pegi sini dengan satu misi.
Iaitu nak makan pasemboq mamak menari, tu je.



Memang mamak tu wujud lagi, dan masih lagi menari dan menyanyi.

Lirik dia dari dulu sampai sekarang istiqomah tak bertukar.

"Roja! Roja! Roja! Roja!"

Itu je dari mula bukak kedai sampai tutup kedai.



Nah!
Malam sebelumnya RM23/pinggan.
Malam kedua ni RM63/sepinggan!
Sebab ada sotong, udang and ketam kat dalam tu.
Puas hati!



The next day, hari balik ke Putra Heights.
Pagi tu singgah makan kat Roti Canai Jalan Agryll.
Ini first time sampai sini, cadangan dari follower IG.




Keistimewannya ini.
Roti canai/telur makan dengan kuah gulai ayam setongkol besar!

Mula-mula dia tanya nak kuah apa.
Aku cakap kari. Dhal tak mau.
Then dia tanya nak ayam ke daging.
Aku cakap ayam.
Ingatkan macam kuah roti jalan tu ada ayam sikit dalam kuah.
Sekali kauuuu hah sedebuk ayam kat tengah.




Lagi satu yang unik - telur masak setengah dia dah siap pecahkan and kacaukan.
Dan dihidang dalam cawan.

Aku and En Wan gelak sampai merah merah muka.
Sebab kitorang tak biasa lagi nampak style gini.
Selalunya mamak akan hidang telur 2 biji dalam mangkuk.
Kita yang pecahkan sendiri.
Rupanya kat sini dia dah siap pecah and bancuhkan, hidang dalam cawan lak tu.
Ok this is rare!

Aku tak tau la aku pi Penang ni bercuti ke kerja.
Tapi seronok sebab sekali harung bawak anak and mak jalan-jalan.




Y.E.S masih on lagi sampai 10 Jan 2019 ya.
Sebab aku tau ada yang dapat gaji 7 Jan.
Jadi jangan risau, stok sentiasa ada.
Kalau nak kejar pun maybe stok Planner 2019.

Harga semua harga Y.E.S.
Cuma untuk 2 pakej khas, akan dapat tambahan kod diskaun yang sah diguna pakai sehingga 7 Feb 2019. Lama tu.
Berbaloi kalau sesiapa yang ada kod ni.
At least bulan Feb dah jimat RM15-RM20!

WHATSAPP SINI UNTUK BELI.
(boleh minta harga Y.ES sekali thru whatsapp)