2018-08-31

Adab dan ilmu tak ada kaitan.



Kita mesti pernah dengar orang kata "Dia tu padahal ilmu agama bukan main tinggi, ikut berdakwah sampai ke mana-mana tapi akhlak dengan keluarga sendiri punyalah buruk!"

Pernah juga kita dengar "Mak lagi suka kau pilih dia sebagai calon suami. Walaupun tak blaja tinggi, tapi rajin uruskan kebun ayahnya dan hormat orang tua pulak tu" [ni skrip Cerekarama].

Bahkan kadang-kadang ada jugak terdengar-dengar orang kata "Macam ni perangai budak-budak asrama? Nama je pandai, tapi merokok senyap-senyap. Ragging anak orang, pukul anak orang!"

Ada jugak yang skolah agama dari kecik sampai besar, tapi akhlak tak beribah jadi baik, malah makin rosak.

Some of us are busy studying tapi tak appy pun ilmu yang tinggi tu, especially pada attitude.
Sometimes, kita boleh nampak orang yang profilenya penuh dengan jawatan besar dan education background yang gempak, tapi bila berkomen dan menyampaikan hujah kurang beradab.
Sebaliknya, orang-orang yang nampak macam not-so-bijak, kata-katanya lebih menampakkan keikhlasan dan rendah hati.

Adab adalah cerminan dari apa yang ada di hati, reflexion dari keikhlasan dan ilmu.
Maknanya adab jauh lebih besar dari ilmu sebab ia merangkumi banyak hal.
Lagipun ilmu yang kita tahu tak semuanya kita amalkan.
Jadi yang sebebtuknya, ilmu hanyalah perantara untuk beramal dan bukan tujuan utama kita.
That's why kalau kita tengok salah satu ayat dalam Al-Waqiah ada cakap :

"Sebagai balasan bagi apa yang telah mereka kerjakan." (Al-Waqiah, 24).

Allah tak berfirman "Sebagai balasan apa yang telah mereka ketahui."

Ada bezakan?

Maksudnya, takde makna kalau kita sekadar tau tapi tak buat.
Dah tau sombong tu tak bagus, tapi kita buat.
Dah tau merendah hati tu baik, tapi kita tak buat.
Gitulah maksudnya.

Dulu, zaman aku kecik-kecik dulu, kalau ada kes-kes mencuri ke apa ke, mesti kita dengar orang tua-tua cakap "Tu la jadiknya kalau blaja tak tinggi, dah besar takde duit, mencuri!"
Tapi zaman skarang, banyak kes curi ni jadi di kalangan orang yang blaja tinggi dan jawatan besar. Eh!
Malah, nampaknya semakin tinggi title dan ilmu, lebih mudah jadi sombong.
Rupanya, ilmu dan gelaran juga satu ujian, bukan anugerah.

Itu menunjukkan baik buruk seseorang itu dilihat bukan dari pendidikannya yang tinggi, tapi dari tingginya akhlak dan adab yang dimiliki.
Maka, ketika ada orang lain melakukan kesalahan, berhentilah kaitkan dengan status pendidikannya.
Status pendidikan takde kaitan dengan adab.
Malangnya di zaman sekarang, orang lebih memandang status.
Boleh jadi sebab itulah ramai yang berlumba-lumba nak jadi kaya, berlumba-lumba nak kumpul macam-macam title.
Kerana kehendak persekitaran dah jadi begitu.
Demand orang sekarang dah lain, kalau kaya lebih disegani, kalau ada title baru nampak bijak, kalau ada jawatan besar baru dihormati, walaupun adab ke laut.

Ilmu tak menjamin seseorang itu selama-lamanya baik.
Apa yang menjamin seseorang itu selalu baik adalah akhlak dan adab yang dipelihara dengan baik, bukan level of education.
Tapi tak bermakna kita putting aside knowledge.
Kerana, tanpa ilmu manusia dah jadi macam binatang la pulak, takde hala tuju hidup.

Ilmu penting, dan tambah ilmu ke peringkat yang lebih tinggi pun tak salah.
Tapi, ilmu yang kita ada akan jadi bahaya bila tak dipadankan dengan adab yang baik.
Ilmu yang disertai dengan adab akan jadi lampu untuk tunjukkan kita ke jalan yang lebih betul.
Jadi, letakkanlah adab di atas ilmu.

Kat Malaysia ni, nak cari orang pandai tak susah.
Buktinya, almost every year ada je anak-anak Malaysia yang dapat anugerah the best in world, the best in Asia, the best itu, the best ini.
Yang sebetulnya, nak jadi bijak ni tak susah mana.
Kuncinya cuma belajar dan usaha.
Sesiapapun kalau gunakan formula ni dengan serius, insyallah dapat.
Tapi, kalau bijak tanpa disertai dengan akhlak dan adab yang baik, takde guna.

Contoh paling senang faham, orang yang pecah amanah.
Orang yang beradab, dah tentu takkan khianat sebab dia tahu mengkhianati amanah adalah sifat yang tak terpuji.
Tapi bila dia tak beradab dan takde akhlak, amanah dianggap peluang besar untuk dia ambik keuntungan.

Sekarang ni kita boleh tengok adab dan akhlak sesetengah dari kita bila menyampaikan ilmu pada those yang berbeza kefahaman.
Sepatutnya ilmu kita yang tinggi tu diterjemahkan dengan cara yang lebih baik.
Gunakan ilmu untuk memberi manfaat, bukan untuk tujuan berdebat.
Orang yang ilmunya tak setinggi kita takkan faham kalau kita explain ikut level kefahaman kita.

Explain sains menggunakan science jargon kat orang yang tak blaja sains, kat mana bijaknya?
Itu bukan menampakkan kita lebih bijak tapi lebih bodoh.

Sama lah jugak kita berniaga daging lembu kat kawasan pertempatan orang India.
Kan ke bodoh yakmat namanya?

Jadi, bila kita nak membuktikan sesuatu, jangan fokus hanya pada ilmu tanpa ambil kira adab.
Kerana manusia tak kira blaja tinggi atau tak, masing-masing takkan mengaku kalah dengan ilmu tapi akan kalah dengan adab.

Ulamak salafi zaman dulu blaja sampai 50 tahun tapi blaja ilmu (hadis) 20 tahun je, lagi 30 tahun blaja adab dan akhlak.

Sebab apa?

Kerana dengan mempelajari adab kita lebih mudah memahami ilmu.

Berbeza pendapat tak bermakna kita perlu bermusuhan.
Selalunya yang menyebabkan kita jadi musuh adalah kerana kita tidak beradab.
Kita hanya akan boleh ubah persekitaran bila kita ubah diri dulu terlebih dulu.





Promo '1 Gloei free 1 Cleansing Gel 25ml'.
Last day today.


2018-08-30

Soal jawab ala-ala Medical Underwriter


Entah kenapa la agaknya, sejak 2 hari lepas ramai pulak yang bertanyakan tentang produk.
Yang aku pelik tu, dorang ni pakai produk brand lain, tapi untuk every kemuskilan dengan produk yang diguna, pi tanya GreenAard. Hahaha.
En Wan kata GreenAard punya live chat ni dah macam kaunter pertanyaan kat hospital.
Tapi takpelah, membagi pencerahan tu memang dah kerja seorang sales.

Dulu masa aku keje Prudential, macam ni la keje Medical Underwriter.
Kita evalute proposal berdasarkan maklumat kesihatan pemohon.
Kalau ada yang memuskilkan, kitorang akan terus call pemohon.
Kalau tengok medical history dia ada case HBP atau warded due to demam ke apa ke, kita akan contact hospital untuk rekod kesihatan.
Atau kalau masih tak berpuas hati, kitorang akan mintak buat new medical checkup.
Lepas semua info ada, baru kita decide nak luluskan proposal atau tak.
Kalau approved pun, kena tengok jugak berapa premium nak bagi.
En Wan tu bukan sakit apa pun, tapi sebab dulu dia engineer yang handle big machines, terus premium level 3.
Mahal gila bayar, hanya kerana keje dengan mesin je.

Sekarang bila GreenAard ada option live chat, terasa macam kembali ke zaman jadi Medical Underwriter.
Ada hikmah dulu aku keje di sana, rupanya Allah nak bagi aku pendedahan dulu sebab 12 tahun selepas tu Dia nak bagi aku handle GreenAard pulak.



Kes pertama : Najis berbuih lepas ambil teh kurus [produk brand lain].

Kalau tak ambil apa-apa diet product tau-tau je najis berbuih, ok itu could be due to underlying medical condition, boleh jadi jangkitan bacteria, ataupun malabsorption contohnya allergik pada certain food.
Najis boleh jadi berbuih disebabkan itu.
Tapi, kalau memang ada ambik product diet, najis jadi berbuih adalah disebabkan too much fat and mucus.
Mucus memang normal sebab itu antara faktor untuk melicinkan pergerakan nasjid dalam usus.
Tapi kalau setiap kali buang air besar ada mucus dan mucus tu pulak banyak, that can be symptom of certain health conditions.

Nak kenal samada najis kita tu berbuih disebabkan lemak atau penyakit lain, mula-mula :

1. Identify najis.

2. Kalau najis berbuih, berlendir, warna kekuningan, cair, bau sangat-sangat busuk dan najis berkumpul kat tepi-tepi toilet bowl, ok yang ni menunjukkan najis memang ada kandungan lemak yang tinggi. Apetah lagi time kau cebok tu, kau terasa lubang bontot kau berminyak, ok ni konfem najis banyak lemak. Yang ambil GC Plus akan dapat ni bergantung pada makanan apa yang korang ambik. Kalau high karbo, besar harapan najis jenis ni yang korang bakal dapat.

3. Then cuba pulak stop kejap ambik apa yang korang ambik tu. Lepas tu tengok berbuih lagi tak najis. Kalau tak, maknanya korang takde underlying disease. Maksudnya, najis tu berbuih memang disebabkan efek makan GC Plus (sebab GC Plus block formation of new fat). Tapi kalau dah stop pun masih najis berlendir dan berbuih, ok itu ada masalah kesihatan lain yang korang sendiri tak sedar.

Maksudnya kat sini, kalau simptom yang korang dapat tu disebabkan sesuatu yang dimakan, once you’ve stopped taking it, simptom pun akan stop juga.
Tapi kalau dah stop, simptom tu masih ada, itu adalah disebabkan oleh benda lain.
Most of the time, najis berbuih ni akan clear up on its own in a few days.



Kes kedua : Nak ambil GC Plus walaupun dah guna produk weight loss lain.

TAK BOLEH!

Kalau dah guna satu produk untuk satu fungsi tertentu, teruskan saja.
Jangan nak top up dengan produk lain yang ada fungsi yang sama.
Kalau dah guna weight loss A, teruskan sampai habis.
Kalau nak try weight loss B, please stop weight loss A.
Tak ada keperluan nak ambik banyak-banyak.

Sel badan kita hanya boleh serap nutrient untuk certain amount at one time.
Kalau kita dah ambil 3-4 produk weight loss, sel badan tetap akan serap certain amount dan sebahagian besar yang lain akan dibuang dari badan.
Bermakna, buah pinggang akan buat OT sepanjang masa nak tapis nutrient-nutrien berlebihan ni.
Tu pasal kidney boleh rosak.
Dalam kebanyakkan kes, kidney boleh rosak disebabkan terlalu banyak ambil macam-macam ubat.

3 minggu lepas, Rayyan demam.
Doktor bagi 2 jenis ubat demam - satu Paracetamol, satu lagi Ibuprofen.
Dua-dua adalah untuk fever.
Tapi dokter tu pesan "Kalau dah ambil Paracetamol, tak perlu ambil Ibuprofen. Ibuprofen ni ambik sekiranya perlu, contohnya waktu malam. Kalau dah ambil Ibuprofen, jangan tambah Paracetamol lagi."

Maksudnya, tak kira apa pun produk, be it ubat hospital atau jamu/herba, jangan ambil melebihi had, apetah lagi nak ambik bertimpa-timpa.
Ibuprofen tu sendiri kalau diambil melebihi had boleh menyebabkan damage pada perut.
Jadi, jangan memandai-mandai nak ambik 2-3 produk yang sama dalam masa yang sama.
Takde keperluan.

Siapa yang nak try GC Plus, pastikan stop whatever weight loss produk yang korang tengah ambik sekarang.
Bukan nak caras bisnes orang, tapi ini memang penting.
Reason yang pertama, tak guna ambik banyak-banyak.
Reason yang kedua, biar GC Plus tunjukkan fungsinya dulu tanpa gangguan produk lain.



Kes ketiga : Kolagen dan kafein.

Ini coversation antara aku and staff aku.
Selalunya apa-apa yang dorang tak sure, dorang akan forward.

Ok, untuk menjawab soalan ni, aku nak mengimbau kisah lampau sikit.

Tahun 2010, aku assisted customer buat projek guna skin fribroblast culture.
Untuk that research, aku orderkan ATCC (American Type Culture Collection).
Nak dapatkan ATCC yang customer mintak ni, jenuh aku beremail-email and baca macam-macam jurnal.
Nak deliver ATCC ni pulak, sepanjang jalan aku kena bukak tingkap sebab ATCC kena dibawak dalam dry ice -80C (minus 80 Celcius), kalau aku tutup tingkap mau blackout aku kat dalam kereta tu. Berlendir aku wei bawak kereta takde rasa aircond.

Aku pecut ke utara less than 4 jam, itupun masa kat Jawi kena tahan dengan polis sebab speeding.
Aku terpaksa speed sebab taknak ice cair.
ATCC tu harga dia RM5K, kalau cair sebelum deliver ke customer sape nak ganti oi?
Dengan menggelabah, aku hulur IC aku "Encik kalau nak tahan saya, nah ambiklah IC saya, tapi tolong lepaskan saya kejap. Saya bawak DNA ni, tak boleh cair. Kalau tak, mati saya".

Polis tu lepaskan aku "Ok jalan-jalan...hati-hati jangan bawak laju sangat".
Disebabkan banyak sangat cabaran nak mulakan projek ni, maka sampai sekarang aku ingat setiap bijik butir research tu.

Hasil dari eksperimen tu, ternyata kafein memang reduce kolagen tapi bergantung pada dos kafein.
Dalam bahasa mudah, kalau sehari minum 1-2 cawan tak ada masalah.
Tapi kalau sehari sampai 4-5 cawan, memang akan ganggu pembentukan kolagen.
Kesimpulannya, kafein takkan mengganggu pembentukan kolagen kalau tak diambil secara berlebihan.
1-2 cawan sehari, memadai.

So in this case, aku pressume that produk (produk yang dimention dalam screencap di atas) ada kolagen di dalamnya.
Dalam satu sachet, bukan semuanya kolagen, ada bahan lain juga, kandungan kolagen mungkin beberapa gram saja.
Jadi, kalau sachet tu dicampur dengan kafein, dos kafein dah jadi lebih besar dari dos kolagen.
Itu yang buatkan kafein inhibit fungsi kolagen.
Boleh jadi itulah punca kenapa that brand larang penggunanya ambil kafein.
Sebenarnya bukan tak boleh lansung tapi perlu dos yang tertentu.

Macam Gloei, kolagen disintesis di dalam badan.
Dalam sachet Gloei tu hanya ada bahan-bahan yang diperlukan untuk stimulate pembentukan kolagen di dalam badan kita, that's why tak apa kalau dicampur dalam kafein pun, but still depend on dosage kafein.
Secara lojiknya, ada ke orang campurkan 1 sachet Gloei dalam seteko kopi?
Paling-paling secawan, so masih ok.
Tapi kalau lepas makan Gloei, sepanjang hari kau bilas dengan 5-6 cawan kopi, jangankan kata Gloei, apa-apa makanan yang kau makan pun badan akan block nutrient sebab kafein dah too much.

Ada sebab kenapa Gloei kita buat dalam bentul 2.5g saja.
Supaya pengguna koyak dan telan macam tu je, takyah bancuh dengan apa-apa air.


Kes keempat : Kalau stop Gloei, kulit jadi kusam semula ke tak? 

Gloei gunakan konsep stimulate pembentukan kolagen dari dalam badan.
Konsep ini sama dengan konsep cucuk vitamin C kat muka.
Orang yang cucuk-cucuk kat muka tu bukannya cucuk kolagen tapi cucuk vitamin C.
Dan dia tak cucuk hari-hari, betul tak?
Walaupun bukan hari-hari cucuk, kegebuan kulitnya bertahan agak lama sebab bahan yang dicucuk tu akan meransang pembentukan kolagen dari dalam badan.
Gloei insyallah juga begitu sebab kita gunakan method meransang pembentukan kolagen sendiri, bukan ambil kolagen dari luar bawak masuk dalam badan.
Jadi secara lojiknya, apa yang disintesis dalam badan akan kekal lebih lama.

Tapi taklah bermaksud satu botol Gloei dah boleh buatkan kulit kau cantik forever.
Kolagen memang akan menurun seiring dengan usia.
Kalau agak-agak lepas guna 2 botol nampak kulit dah ok, bolehlah lepas tu selang-selikan pengambilan, tak perlu ambik hari-hari.




Kes kelima : Yang ni testimoni GC Plus dan Nutrijuice.

Alhamdulillah good feedback.

Jangan risau kalau 12 hari berat baru turun 700g.
Berat badan yang normal perlu turun di antara 480-900g seminggu saja.
Jangan aim turun mendadak-dadak, sebab nanti kulit akan hilang elastik.
Bila kulit hilang elastik, tu pasal jadi menggeleber, kulit tak boleh kembali ke asal dah.
12 hari turun 700g dah bagus dah tu.

Yang penting, ukur lilit pinggang.
Pinggang adalah indicator body fat (sebab perut ada visceral fat).
Visceral fat ni lebih bahaya dari lemak-lemak di bahagian lain.
Kadang-kadang berat pada penimbang tak banyak beza tapi pinggang dah mengecil banyak.
Kerana, berat penimbang adalah berat badan keseluruhan (air+tulang+lemak+otot).
Kita tak tau apa yang turun, boleh jadi hanya air saja yang hilang sedangkan lemak belum hilang pun.

One thing, please ingat yang GC Plus adalah ubat, bukan makanan.
So please treat it as ubat, bukan makanan.

Maksudnya apa?

Maksudnya, pastikan GC Plus tak diambil forever.
Sampai satu masa mesti stop!
Mana ada orang mencekik ubat sampai 10 tahun?

Yang guna GC Plus, mesti ada target untuk weight loss.
Sebab tu kita sediakan weight lost tracker card. Itu sebagai target.
Kad tu kita bagi sekeping je, tapi korang boleh set own target.
Kalau 10 hari pertama dah kurang 700g, aim next 10 hari turun another 700g.

Weight loss ni takkan menurun dengan smooth.
Sampai satu tahap korang wajib berada di level plateu.
Level plateu ni level di mana weight takde perubahan untuk tempoh yang lama.
During the first few weeks of losing weight, rapid drop is normal sebab air banyak hilang dari badan.
Lama-lama bila excess air dah dibuang, barulah badan start bakar lemak pulak.
Masa ni berat nampak lembab sikit nak turun sebab nak buang lemak tak semudah buang air.
Jadi, bila dah sampai ke tahap plateu, kena buat plan lain pulak.

Kalau awal-awal dulu makan GC Plus alone dah boleh inchloss 2-3 inci seminggu, selepas sebulan try cut sugary food and drinks pulak.
Then lepas sebulan, try kurangkan pengambilan makanan bertepung pulak.
Plan sendiri your weight loss journey.

GC Plus tu hanya ubat yang mempercepatkan proses turun berat, bukan magic pill, hari ni makan, lusa dah jadi badan Kate Moss.
Pengguna GC Plus mesti belajar berpantang makan.
Berpantang makan bukan bermakna kau mesti berlapar.
Instead of makan burger, kau makanlah nasi putih and lauk-pauk.
Instead of minum Coke, kau minum air putih.
Itu maksudnya dengan berpantang.
Bukannya makan nasi 3 sudu and kunyah salad 24 jam....itu menyeksa diri namanya.

Sama macam kau makan ubat batuk.
Kalau kau makan ubat batuk tapi kau togok air sejuk 24 jam, lambat jugak hilang batuknya.
Cubalah berpantang ais, mesti lagi cepat baik.
Konsepnya gitu lah.






Offer "Gloei with free Cleansing Gel" akan tamat esok.


2018-08-29

Ada perkara yang tak boleh diubah dengan dakwah.



Aku letakkan gambar ni kat IG.
Memang create confusion sikit sebab, kalau tahun 2000 aku dah bertudung, maka celah mana datang zaman seksi?

Ok, meh aku cerita.
Gambar ni tahun 2000, masa aku kerja di Kementerian Sains, kerja pertama aku selepas habis blaja.
Tapi masa ni blom konvo lagi.
Aku dapat kerja as Research Assistant selepas 2 minggu habis blaja.
Alhamdulillah, tak payah menganggur lama-lama.

Macam yang aku bagitau dalam post Isnin baru-baru ni, dulu aku bertudung tanpa motif yang jelas.
Aku bertudung masa tahun pertama di Unimas.
Motif aku bertudung sangatlah bodoh, tapi pada waktu tu, aku tak nampak jalan lain melainkan pakai tudung.

Aku pakai tudung sebab fedap dengan rambut aku yang lebat dan wavy.
Ini je punca kenapa aku bertudung.

Rambut aku sangat lebat tapi tak lurus menyebabkan rambut aku bertukar jadi menyinga bila kering.
Salah satu cara nak bagi dia tak kembang adalah dengan ikat rambut atau potong pendek.
Menguruskan rambut panjang yang lebat dan beralun ambik banyak masa.
Bila dipotong pendek pulak dia melentik macam pantat itik.
Itu lagi buat aku tension.
Nak taknak, aku kena simpan panjang, tapi mesti ikat selalu, kalau tak dia akan mengembang.

Tahun 1997, rebonding belum in lagi.
Aku pun tak kenal lagi apa itu rebonding.
Kalau kenal pun, takde duit nak pi buat rambut.
Jadi jalan paling senang, aku sarung tudung.
Bila sarung tudung barulah lega.
Nak siap pun cepat, kalau tak, setengah jam dok men-settle-kan rambut yang tak settle-settle.

Aku hanya pakai tudung di kolej.
Balik bercuti, tudung pun terbang.

Bila aku dapat kerja ni Kementerian Sains, plan untuk tanggalkan tudung terbantut sebab aku ingatkan semua yang kerja dengan kerajaan mesti pakai tudung, jadi aku teruskan pakai.
Walaupun sebahagian besar waktu aku terpaksa bertudung, tetap tak menjadikan aku berkeinginan untuk bertudung dengan serius.
Pulak tu, En Wan (masa tu masih tunang), tak suka aku bertudung.
Sebab masa awal-awal dia terima gambar aku, aku bagi gambar yang tak bertudung.
Jadi dia lagi suka aku tak bertudung dari bertudung.
Aku plan, lepas aku kawen, aku taknak pakai tudung dah.

Lepas aku kawen, laki aku tak kasi aku pakai tudung, aku tak pakai.
Apa yang aku pakai from top to toe, semua En Wan yang approve-kan.
Kalau dia tak approve, aku takkan beli.
Kadang tu, apa yang dia pilihkan aku tak berkenan, tapi sebab cantik kat mata dia, aku pakai.
Walaupun apa yang aku pakai lagi banyak tunjuk kulit dari tunjuk kain, tapi semuanya dah dapat kelulusan suami.
That's why aku pekakkan telinga bila haters kecam penampilan aku yang daring.
Bagi aku, as long as laki aku ok, then I'm ok.

Eh, penat pulak rasanya nak explain benda yang sama banyak kali 😂😂.




Ni salah satu gambar lama, taken candid by En Wan dengan beg susu Redza kat sebelah.
Ini kira sopan lagi ni sebab waktu ni aku keluar berjalan dengan mak mertua dan ipar duai.
Waktu ni aku rasa pakaian aku cukup sopan sebab seluar aku bawah dari lutut.
Kalau pi opis, selalunya atas dari lutut, jadi ni dikira masih sopan.

To cut story short, zaman aku 'menyeksi' tu bukan kerana sengaja nak seksi, tapi pada waktu tu aku tak nampak kat mana salahnya aku berpakaian macam tu sebab aku tak kacau life orang.
Dalam kata yang lebih mudah - jahil.
Disebabkan berpakaian tak cukup kain tu dah jadi pakaian harian, jadi bila aku post gambar-gambar di blog, ramai yang terkejut dengan ke-daring-an aku.
Ramai yang question apesal aku daring sangat sedangkan aku tak faham celah mana yang aku daring sebab itu adalah pakaian harian aku.
Dulu, those yang rapat dengan aku baik friends atau ofismate semuanya berpakaian macam tu, jadi itu dah jadi satu pemandangan biasa dalam kelompok aku.
That's why aku tak nampak apa yang salahnya.



2007, masa team-building.
Zaman di mana aku tak rasa bersalah keluar in public pakai baju with no seluar [of course la pakai spender].
Orang kata ni daring level neraka.

Masa aku post gamba aku pakai swimming suit (one-piece), ramai yang kecam.
Still, masa tu aku tak faham apesal aku kena kecam.
Apa bukannya pakai one-piece pi kenduri arwah.
Aku pakai one-piece di tempat yang betul, kat beach, kat pool.
Cara aku berpikir dulu berdasarkan hukum lojik akal, bukan hukum Allah.

Disebabkan aku tak jumpa punca kenapa orang kecam cara aku berpakaian sedangkan ofismate, frens and family pun tak cakap apa-apa, jadi aku teruskan je dengan cara macam tu sampailah tahun 2011.
Kerana aku yakin, aku tak buat jahat pun. Aku baik hati walau tayang cleavage. Gitu.

Tapi aku salah.

Setan tu, kalau tak boleh jadikan kita jahat, dia akan jadikan kita malas.
Malas solat.
Malas baca Quran.
Malas kerja.
Malas TUTUP AURAT.

Aku tak pernah malas nak ulang cerita pasal transformation, cuma disebabkan aku pernah cerita sebelum ni, so boleh KLIK SINI JE.

Apa yang aku boleh katakan, setiap manusia ada cerita masing-masing.
Setiap manusia ada pengalaman hidup yang berbeza.
Setiap orang yang baik ada masa silam yang buruk.
Dan setiap orang yang buruk ada masa depan yang lebih baik.
Maka, jangan lihat seseorang dari masa lampaunya.
Tapi lihatlah seseorang dari masa sekarangnya dan macamana dia berjuang untuk berubah menjadi lebih baik lagi.

Boleh jadi juga disebabkan pernah menjadi kelompok yang jahil, menjadikan aku lebih 'tolerate' dalam menyampaikan pesan-pesan Allah.
Bukan mengambil mudah hukum Allah, tapi berdasarkan pengalaman sendiri, nak mengajak orang berubah bukan semua keadaan perlu bersuara lantang.

Tak ada manusia yang sempurna, jadi jangan merasa diri kita dah baik.
Percayalah, ketika kita merasa kita dah baik, itu petanda awal kita bakal jadi jahat.
Kalau nampak ada orang lain lebih buruk dari kita, doakan, bukan menerakakan dia.

Ramai daripada mereka yang berubah jadi baik, belajar dari kesilapan, belajar dari masa lalu.
Someone who has a dark past will turn into a much better person and will even turn out to be a good person more than those who don't have a dark past.
Selalunya begitulah.
So, jangan pandang remeh hanya kerana dia ada dark past kerana dia juga ada future if he/she is aware of his/her mistakes.

Kalau kita ikhlas nak someone berubah, tolonglah jangan gunakan kata-kata kecaman atau kutuk-mengutuk.
Takkan ada efek pada orang yang kita kutuk tu, makin menjadikan dia keras hati macam aku dulu.
Mengajak orang berubah tanpa berdoa adalah satu bentuk kesombongan.
Sebab bukan kita yang bagi hidayah, melainkan Allah.
Jadi, setiap kali mengajak, sertakan dengan doa.
Kerana ada perkara yang tak boleh diubah dengan dakwah tapi boleh diubah dengan doa.





Hari ni genap 2 tahun anniversary Cleansing Gel.
So, apa lagi?
Celebration ni 2 hari je.

2018-08-28

Staycation Dash Box Cyberjaya


Ahad lepas, mak mertua balik Tganu untuk raya haji.
Tahun ni kitorang tak balik sebab En Wan kata raya tengah-tengah minggu, malas ambik cuti.
Ceh! Macamlah dia perlu ambik cuti tahunan bagai, kan.
Memandangkan mak nak buat kenduri raya haji hari Jumaat, jadi En Wan gunakan alasan tu untuk tak balik raya haji.
Takut rush nak balik sini untuk hantar Redza balik Langkawi katanya.
Ahh, gasak.
Yang aku tau raya tetap raya.
Balik mana-mana pun ok, tapi kalau balik Bangi, alhamdulillahhhhhhhhh.

Memandangkan mak dah balik hari Ahad, jadi untuk mengelakkan keboringan duduk rumah tak tau apa nak buat, En Wan book Dash Box Hotel kat Cyberjaya untuk kitorang melepak satu malam.
Dari hari aku lepak Pullman Putrajaya tu lagi En Wan dah aim hotel ni tapi dia save untuk Redza.

Hotel Dash Box ni unik sikit, dia part of MaGIC Village.
Dia punya konsep macam industrial and street art.
Bilik-bilik pun guna konsep bahan-bahan industri macam batang paip lah, mentol industri lah, tapi kemas and praktikal.
Selalunya most hotel ketengahkan konsep mewah, tapi Dash Box lebih kepada praktikal.
Aku suka dengan Dash Box sebab hiasan bilik tak too much tapi meet what guests need.



Ada 3 jenis bilik je kat sini.
Yang twin bed duduk dalam kontena-kontena.
Pastu ada studio room.
Yang paling besar deluxe.
Kitorang ambik deluxe sebab katil dia super king. 
Muat 4 beranak tido atas tu dengan selesa.
Yang gambar atas ni gambar bilik yang kitorang ambik.



Patung hijo atas katil tu bukan aku bawak ya, itu memang maskot Dash Box, so aku rasa every bilik pun ada anak patung tu.
2 dewasa dan 2 kanak-kanak just nite fit in this room.
Tapi ada gak aku tengok family yang cramp sampai 5-6 dewasa dalam bilik kecik.
Aku yang tengok pun hazab, konfem berlaga-laga tetek kat dalam.




Aku suka bilik air dia.
Walaupun takde bathtub, tapi praktikal.
Ada ruang shower yang selesa, toilet ada hose and ruang sinki sangat simple, tak serabut dengan 10 jenis toiletries dan takde towel muka berlambak-lambak.
Semuanya keperluan yang praktikal saja.



Macam biasa, masuk mana-mana hotel mesti try Club Sandwich.
Kat Dash Box ni unik sikit room service sebab makanan yang kita pesan dia pack dalam lunch pack macam ni kemudian delivered dalam paperbag.
No tray, no fancy plates, no napkins, sudu garfu pun plastik.
Yang penting harga bukan harga neraka.
Fries pun besar-besar, roti pun pakai wholemeal bread, takde la roti patsegi cikai macam kat hotel lagi satu tu.

Dan seperti biasa jugak, time aku tanya "nak apa-apa tak?", sorang tak menyahut.
Bila makanan aku sampai, semua meluru.
Penyudahnya aku makan satu lapis roti je dengan telur [roti tu 3 lapis, aku ambik lapisan atas je].
Lepas makan, semua menggelupur nak terjun kolam.



Menyangkutkan diri kat belakang abang, kalau tak, takde chance nak mandi kat kolam 5ft.



Meniarapkan diri kat kolam 1ft, feeling-feeling boleh berenang.



Macam biasa, zaman aku berendam dalam pool dah lama berlalu.
Sekarang jadi tukang pegang towel and jaga selipar je lah.

Boleh tahan ramai orang kat sini, padahal lusa dah raya haji.
Semua set-set kampung kat KL agaknya.
Hari yang aku stay tu, the hotel dah fully booked.
En Wan kata hotel ni memang hot spot, sentiasa penuh.



Pool ada 2 je, satu kids, satu adults.
Tapi yang adults pool tak besar mana.
Yang bestnya kat sini every pool ada slide.
Memang bersusun je budak-budak naik slide.
Mak bapak tukang sambut dari bawah.

Nampak tak bilik depan pool tu?
Satu building tu ada 3 rooms, 2 kat bawah and 1 kat atas.
Yang atas tu la jenis bilik yang aku duduk.
Lebih besar and privacy sebab takde orang lalu-lalang depan bilik kau.
And tak perlu kau tutup sliding door and langsir 24 jam.
Cuma the advantage, bukak sliding door terus terjun tiruk.
Kalau duduk atas kena turun tangga, tapi aku prefer bilik atas sebab besar.



Macam ni la contoh-contoh kurang privasi kalau duduk bilik bawah.
Kitorang nak balik bilik akan lalu depan bilik orang.
So sape duduk bilik bawak pastikan langsir tarik.
Kalau taknak tarik langsir, pastikan baring elok-elok karang free-free je aku nampak kau terkangkang tersiat kat dalam.



Bilik kitorang garden view tapi kalau aku jengukkan kepala kat balkoni tu dah boleh nampak view pool.
Yang tingkat atas tu bilik kitorang.
Masa ni aku dah nak naik dah, tak kuasa aku nak hadap Redza ngan bapak dia main bola.



Kesian tau laki aku, dia gigih nak buktikan kat anak dia bahawasanya dia dulu star wakil U.
Tapi main geli-geli camni pun dah semput.
Terpaksalah aku punggah gambar-gambar lama kat blog tunjuk kat anak dia memang bapak dia star.
Barulah apak boleh tidur dengan tenang lepas meriak kat anak.



Disebabkan Redza main bola kat skolah, balik kali ni apak dia akhirnya memperturunkan kasut bola yang dia pakai kat Jepun dulu, pada Redza.
Kemain suka Redza bagitau aku "Ma, papa akhirnya bagi jugak kasut dia kat Redza".
Hah elok sangat la tu, buat semak lemari kasut je sejak 18 tahun lepas bawak balik tak berguna-guna sampai ke sudah.
Lagi baik kasut tu jahanam kat padang dari mereput dalam lemari.



Hari tu masa duduk Pullman tak jumpa kedai makan kat Putrajaya, kan.
Kali ni aku qada'!
Rupanya bersepah-sepah kedai makan best-best kat Putrajaya.
Dia punya night life kemain lagi, dah macam Hong Kong Harbour dari jauh.
Berkat nasihat para follower kat IG, aku try masuk Ayer8, memang happening sini.
Kedai makan bersepah-sepah.
Kitorang masuk Thai Restaurant.
View cantik, berlatarbelakangkan masjid besi and tasik.




Frust gila aku dapat ayam goreng kunyit ni.
Aku berani jamin ayam ni cuma seketul yang dihiris-hiris nipis nak bagi nampak banyak.
Ayam dia punyalah sikit, yang bersepah cuma sayur-sayur.
Dah kenapa la berniaga style gini.
Baik kau ubah nama dia jadi 'sayur campur with hirisan ayam'.



Sotong goreng tepung macam ni yang aku maksudkan, bukannya cekodok sotong macam selalu aku dapat tu.



Telur bistik.
Yang ni pun banyak sayur dari telur.
Setakat ni telur bistik yang best dan berbaloi aku pernah makan, antaranya kat Kedai Suraya (kalau tak silap) di Seksyen 7 Bangi.
Dia punya telur bistik banyak and ayam pun banyak, siap ada udang lagi 2-3 ekor.
Telur bistik kat kedai Thai ni lebih banyak rasa sos.



Butter prawn ni ok.
Walaupun pernah makan lagi sedap dari ni, tapi yang ni ok je lah.



Tomyam sedap.
Blom boleh celen tomyam Absolute Thai, tapi kira halal la ni sebab kuah dia pekat, isi pun banyak.




Ni aktiviti lepas makan.
Tiba-tiba En Wan ajak mengayuh volkswagen kuning malam-malam.
Jenuh wei, dah la aku dengan berjubah bagai, nasib baik memang kat dalam pakai seluar cerut, aku selak jubah aku sampai ke lutut punyalah nak tunjuk skill mengayuh.
Nak harap En Wan and Redza berdua mengayuh memang tak bergerak la jawabnya volkswagen ni.
Memang berbaloi naik bendalah ni, terasa kurus 500g malam tu berpeluh-peluh mengayuh.

Tapi boleh tahan mahal benda ni, RM30/ride.
Boleh ride se-round je.
Tapi takpelah, aku pun bukan larat nak kayuh sampai 10 round, karang mencungap mintak nyawa.

Cute jugak dorang buat benda ni.
Ada macam-macam, ada kereta, ada train, ada bas.
Setakat nak seronok-seronok dengan anak-anak boleh lah.



Sementara nak hilangkan mencungap ambik napas lepas berkayuh, layankan permintaan budak-budak ni nak main buih.
Not bad jugak la nite life Putrajaya, especially bila cuti-cuti skolah macam ni, kalau malas nak berjalan jauh, meh la datang Putrajaya je.

Dah settle main buih, kitorang balik hotel.
Tapi sebelum sampai hotel, singgah AnW, makan lagi! Kahkahkah.
Memang kuat makan betul klorga ni.
Mencekik non stop.



Sebelum balik, kasik chan la aku bergamba dengan laki aku dulu.



Good Morning Cyberjaya!

Kat Dash Box takde buffet for breakfast.
Tapi kau boleh makan apa saja dalam menu ni.
Bayar RM20/head, kids RM10/head - dan makanlah sepuas-puasnya.

Tapi, banyak mana sangat lah boleh makan.
So, kalau nak makan banyak benda, please avoid pilih nasi lemak.
Kalau tak, jawabnya memang tak muat dah perut nak isi makanan lain.



Untuk RM10/head, Rayyan cuma pilih ni. Tu pun tak habis.



Redza pilih ni, Brioche French Toast.
Not bad jugak food kat sini.
Presentation pun ok.



Ni En Wan punya, roti canai witj kuah kari ayam.
Roti canai garing, kuah kari pun sedap. 



Brown Toast, aku share berdua dengan En Wan.



Aku punya, Omelette Cheddar Cheese.
Cheese yang melambak, BEST!

Aku puas hati dengan breakfast dia.
Takde selection yang merepek-repek.
Presentation pun kemas, rasa pun sedap.
Cepat pun boleh tahan cepat.
Suasana tempat makan pun cozy je.



Sambil-sambil tunggu aku habiskan makanan, dorang anak-beranak dan anak-anak meja sebelah sama-sama main bola ni, apa benda ntah nama dia, lupa.



Ini laluan ke lobby and pool dari pintu masuk.



Ada kedai dalam ni, tapi bukan merchandize hotel.
More like kedai-kedai pakaian.



Yang hijau tengah-tengah tu la maskot hotel, that's why setiap bilik ada patung arnab hijau ni.



Ada ruang melepak tepi pool.
Boleh la lepak sini buat-buat macam tengah baca buku padahal usha awek mandi kat bawah.



Ruang melepak yang sebenarnya besar ni.



 Semalam tu aku ambik gambar pool adult je, yang kid's pool sebenarnya yang ini.



In short, this staycation was fun.
Kalau nak anak-anak enjoy, boleh lah consider Dash Box.
Ruang tak besar mana, tapi segalanya praktikal dan berbeza dari kebanyakkan hotel.
Cuma kena rajin-rajin check slot, sebab selalunya memang penuh.





Gloei ni cuma makanan tambahan, bukan kategori ubat-ubatan.
It is safe to take by pregnant mothers yang kandungannya berusia 5 bulan dan ke atas.
Ibu-ibu yang menyusukan anak pun no problem nak ambil Gloei.
Promo Gloei with free Cleansing Gel tinggal 4 hari lagi sebelum kita tamatkan.