walk on wings, tread in air: Obses dengan kurus <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>





SEARCH

CONTACT ME

Diana Ishak @ Green Apple
aveo757@yahoo.com
See my complete profile

TRAFFIC
Visitor Counter
TESTIMONI GREENAARD


Obses dengan kurus
2020-02-21


Aku noticed kebanyakkan yang interested nak try GC Plus bukannya gemuk pun but they are very concern dengan berat badan.
Bagus bila kita concern dengan berat badan tapi jangan keliru between GEMUK dan BERISI.
Selagi berat badan masih dalam range ideal weight, itu dah ok.

To be fair, aku dulu pernah obses dengan kurus sebab aku pernah gemuk sehingga 54kg.
Actually 54kg tu masih range ideal weight untuk ketinggian aku, tapi 54kg tu borderline.
Time tu masih anak dara.
Anak-anak dara lain semua besar-besar tiang lampu, aku sorang je berisi jadi dah tentu nampak sangat gemuk padahal belum jatuh kategori gemuk lagi.
Tu pasal cuti semester aku bedal biskut Hup Seng dengan teh O je - terus kurus keding, 41kg je.
Balik dari cuti, ramai budak-budak pompuan sok sek sok sek "Tak sangka Diana kurus".
Tak sangka katanya seorang Diana mampu kurus, so boleh bayangkan tak betapa gemuknya aku di pandangan mata dorang.

Walaupun berat aku dah 41kg, aku tak cukup puas.
Aku usaha nak kuruskan lagi.
Masa tu aku unaware aku underweight.
Kalau underweight pun peduli apa kan, lagi kurus lagi best konsepnya.
Benchmark aku waktu tu ada 2 :

[1] tulang depan bahu
Kalau tulang ni dua-dua timbul, maknanya kurus.
Kalau tulang ni tenggelam, maknanya aku kena start diet.
Everyday, aku pastikan tulang bahu ni makin lama makin timbul. Petanda kurus.

[2] pepek lebih tinggi dari perut
Hari-hari baring depan cermin.
Katil aku mesti menadap cermin supaya aku boleh baring sambil tengok cermin.
Kalau perut aku lagi tinggi dari pepek, itu tanda aku gemuk.

Aku tak berapa suka guna penimbang berat badan dari dulu.
Sesekali bolehlah, tapi penimbang berat bukan indicator lemak dalam badan tapi berat keseluruhan.
That's why aku lebih suka guna benchmark tulang bahu and perut.
In fact, perut adalah indicator terbaik untuk ukur lemak.

Aku masih simpan jeans tahun 2009 yang aku beli di Hong Kong.
Masa tu berat aku 45kg, size jeans tu 25.
Itu size paling kecil aku ada dalam simpanan. Sampai sekarang aku simpan.
Now pinggang aku size 27, berat 52kg.
Memang tak muat dah jeans 25 tu tapi aku simpan jugak buat kenangan sebagai bukti aku pernah pakai jeans size 25. Hahaha.
Nak suruh aku muat balik dalam seluar tu memang tak lah sebab 45kg tu underweight.
Berat badan aku now ideal [walaupun lagi 2kg nak cecah borderline].

Aku faham keinginan untuk jadi skinny sebab aku pernah obses dengan kurus.
It has to do with power and influence. And sexual attractiveness.
Walaupun ramai yang kata "Tak kisahlah kalau tak cantik, asalkan hati baik" [really??], hakikatnya lelaki sukakan perempuan yang slim and pinggang ramping sebab these two features indicate better health.
Manusia sentiasa bersaing antara satu sama lain untuk dapat pasangan yang terbaik.
Yang perempuan bersaing dengan perempuan lain by enhancing their appearance, making themselves more attractive - ini termasuklah berlawan siapa lebih slim.
Ini adalah normal, masing-masing nak jadi cantik supaya dapat pasangan yang cantik juga.
Bak kata pepatah sama cantik sama padan.

Lagi satu tekanan sosial.
Ramai yang dah mula sedar keburukan overweight/obese dan kaitannya dengan pelbagai jenis penyakit.
That's why ramai yang sangat takut bila badan naik, walaupun cuma 2kg.
Nak kurus tak salah, tapi jangan sampai underweight.
Ideal weight is just nice.
Kalau rasa-rasa badan berisi, puasa je lah.
Dapat turun 2kg dah ok dah.
Asalkan jangan overweight.

Badan gemuk [excess fat], banyak benda payah nak buat.
Nak berdiri lama mengah, tekanan dari berat badan kaki sakit, berjalan banyak dah semput.
Perut kena jaga, jangan sampai menggelebeh because bila perut menggelebeh, bahagian lipatan bawah perut cepat berpeluh menyebabkan senang bacteria membiak.
Itu yang selalu gatal-gatal, dan lama-lama bahagian lipatan jadi hitam.
Same goes tu bahagian peha.
Bila peha sama peha berlaga [excess weight], senang nak berpeluh and bacteria berkumpul.
That's why mudah melecet and kulit jadi lebam.

Kalau badan setakat berisi, tak payahlah guna GC Plus.
Korang boleh puasa 14 hari straight je, insyallah turun 1-2 kg.
Bukan apa, kalau ambil GC Plus pun, korang masih kena diet kaw-kaw untuk buang 1-2kg kerana berat yang dah ideal memang payah nak turun.
That's why aku tak suggest ambil GC Plus kalau berat dah ideal.
Misi lose weight bukan untuk jadi kurus kering, tapi to hit ideal weight.
Ideal weight bermaksud = sedap-sedap badan. Tak kurus, tak gemuk. Just nice.

Kalau bahagian badan lain ok tapi perut saja bermasalah, then buatlah sit ups.
TAK ADA PRODUK WEIGHT LOSS DI DUNIA YANG BOLEH BURN LEMAK DI CERTAINS AREAS OF YOU BODY.
Jangan tertipu dengan produk yang kata boleh bakar lemak bahagian peha atau perut saja.
Nan hado.

Untuk memahami tentang spot reduction [buang lemak at certain areas] kita kena tahu macamana proses badan bakar lemak. Aku pecahkan dalam bentuk point supaya senang hadam :

[-] Lemak dalam badan adalah dalam bentuk trigliserida. Trigliserida adalah salah satu komponen kolesterol.

[-] Sebelum dibakar untuk dapatkan tenaga, trigliserida mesti dipecahkan menjadi bahagian yang lebih kecil yang dipanggil asid lemak dan gliserol.

[-] Asid lemak and gliserol boleh datang dari mana-mana bahagian badan. Tak semestinya bahagian perut atau peha.

Jadi, kalau ada produk kata dia boleh burn fat di bahagian lemak, itu adalah sangat sesuatu.
Because badan tak kuasa nak pilih-pilih lemak untuk sumber tenaga.
Asalkan namanya trigliserida, kat bahagian badan mana pun, badan akan digunakan sebagai tenaga.
That's why orang yang susah turun berat, mohon check cholesterol sama.
Boleh jadi cholesterol tinggi [sebab trigliserida tinggi].

Sebab itu GreenAard ada Combo Deal Nutrijuice & GC Plus.
Ini kita panggil weight lose booster - untuk reduce weight and cholesterol sekaligus.
Tapi kau pun agak-agaklah, jangan expect makan 2 botol Nutrijuice terus cholesterol jadi normal.
Kalau cholesterol kau 7.0, takde maknanya sekelip mata turun jadi 5.0 sebab walaupun ambil Nutrijuice, kerana kita masih makan makanan lain everyday.


posted by Diana Ishak @ 11:22 AM  
Newer›  ‹Older

ADVERTISING



FOLLOW ME



MY BRAND




LABELS



MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
TEMPLATE by


BLOGGER