walk on wings, tread in air: Nak baca kisah bibik? <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>



CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING


Nak baca kisah bibik?
2017-09-29

Ramai yang tanya pasal bibik-bibik aku yang 'special case' tu. Yang aku banyak merempan pasal bibik Ida. So kalau nak baca, silakan kat bawah ni. Please excuse my writings ya. Masa tu mulut aku longkang sikit.

BIBIK IDA 1

BIBIK IDA 2

BIBIK IDA 3

BIBIK IDA 4

BIBIK IDA 5



Semalam aku dapat inner hadiah dari reader. Terima kasih.
Memang aku pakai inner magic jenis ni. Tapi sebelum ni aku beli warna hitam je. Awal-awal dulu aku beli online, tapi lupa kat sape aku beli. Aku main order je kat iklan yang melintas di newsfeed. Tak kenal pun sape tokeynya. First time beli rasa sedap pakai, yang penting dia tak melepek atas dahi macam inner lain. Dahi aku kecik, so aku kena pakai inner yang membentuk awning sikit supaya tak nampak macam aku mengerut dahi.

Lepas tu aku tak jumpa dah sape tokeynya, aku beli kat kedai jual peralatan umrah. Pun ada jugak, tapi hitam je ada. But just nice la untuk aku sebab aku memang pakai hitam je pun.
Dari last week aku ajak En Wan pi beli inner ni kat kedai umrah. Tapi bertanggung je keje.
Kelmarin ada reader mintak alamat opis nak hantar inner katanya sebab dia tau aku pakai inner jenis ni. Dia bagi 5 helai terus. Ni warn-warna selamat. Tapi dia ada warna lain yang lagi ceria.



Hambik kau apa kaler nak, tunjuk je.
Cantik pulak kaler Sea Blue and Purple Belacan.
Macam banyak warna yang boleh masuk ngan shawl-shawl aku ni. Takpe, jap lagi aku tengok balik mana yang berkenan.




Lama dah aku tak pakai shawl nampak inner sebab aku pakai pun hitam je. Bila ada inner warna-warna ni eh macam Neelofa pulak sekali pandang. Kahkahkah.

Hari ni aku matchkan inner violet dengan shawl Fleur by Mrs Him warna lilac.

Kalau interested, boleh terus ke :

IG - @nurazshoppe
 FB - Nurazmiah Azri
 WA - 0192316982




Ya dik, akak memang rasa nak tembak diri sendiri bila sesekali baca PM kat FB GreenAard.
Makan GC Plus last week, this week nak turun 10kg.

Entry semalam buatkan Live Chat GreenAard meriah dari biasa.
Kebanyakkannya dari reader blog yang tanya pasal GC Plus and Nutrijuice.

Nak turunkan berat ni tak sama setiap orang.
Kalau berat badan orang tu obese, seminggu pun turun 10kg.
Tapi kalau macam berat badan aku dulu 59kg, nak turun ke 50kg ambik masa 4 bulan (tanpa diet and bersenam). Sebab excess weight aku tak tinggi sangat. Mungkin kalau berat aku cecah 70kg, dalam masa 2 bulan dah boleh turun 9kg kot.


One of the biggest reasons why so many people don’t make any progress - lack of patience.

Itu sebab utama.



Selalunya orang start give-up kat kawasan arrow warna oren tu.
Yang area arror pink THE SUCK tu area weight plateu.
Kat situlah selalunya berat akan jadi statik.
Sebenarnya bukan statik tapi masa ni otot and lemak saling cancel each other.
Sebab tu berat badan pada skala penimbang tak berubah.
Tapi cuba kau gi ukur berat lemak ataupun ukur lilit pinggang. Konfem dah mengecil.
Kat kawasan THE SUCK ni lah otot bertambah and lemak berkurang.
Sebab tu berat tak nampak berganjak.
Tapi mesti baju-baju lama dah boleh start pakai balik.



Tengok gambar atas ni. Ni tahun 2013. Masa ni berat aku 51-52kg.
Candy jeans yang aku pakai ni size 28. 
Itu cara-cara strechable jeans. Kalau dia takleh stretch, aku rasa aku kena pakai size 30.

Sekarang aku boleh pakai balik jeans size 25. 
Tapi, berat badan sekarang tak jauh beza pun dengan dulu.
Dulu 51-52kg. Now 50kg Kadang-kadang terbabas ke 51kg.
Tapi pinggang aku boleh fit size 25.

Tau sebab apa?
Sebab dulu perut aku buncit and peha aku besar jugak .
Tak caya tengok :



Sebab tu dulu aku pakai baju labuh everytime sarung candy jeans.
Sebab nampak berketak-ketak. 



Boleh paham tak maksud aku tadi?
Macam gambar ni, kalau ikut berat, memang tak nampak beza. 2 pound je beza.
Tapi nampak tak beza badan dia. Especially tang perut tu?
Konsep itulah yang aku and Dr Azhar dok pikir dulu camana nak bagi biar badan kita kurus tapi solid, bukan kurus lembik (kecut).



Yang ni baru namanya PROGRESS.
Bila kau dah lalui weight plateu, baru nanti progress start nampak.

Bersabaqqq.

You didn't get out of shape in a week!
Kita bukan nak buang berat air. Kita nak buang berat lemak.
Berat kat penimbang tu adalah berat air + berat tulang + berat otot + berat lemak.
Kita cuma nak buang berat lemak.
Yang hilang 5kg sehari tu bukan lemak, yang tu air.
Kau jangan nak feeling-feeling berat kau turun padahal itu air. Lemaknya still mendap lagi dalam badan.

Blaja-blaja konsisten dan sabar.
Kalau siapa ada dalam IG aku mesti tau kejap-kejap aku tunjuk gambar makanan. Kejap-kejap aku mentekadarah.
Tapi alhamdulillah, berat aku maintain. Malah pinggang lagi kecik dari zaman pakai candy jeans dulu.
Aku rasa dalam tempoh 4 bulan aku jadi guinea pig GC Plus, lemak-lemak mendap aku memang dikikis habis. Jadi now bila aku mentekedarah banyak pun badan tak naik mana. Paling-paling pun naik sekilo.

So, sabar lah.
Tapi aku suggest ambik Combo GC Plus and Nutrijuice.
Kombinasi ni insyallah melajukan lagi progress.




posted by aveo757 @ 1:39 PM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER