walk on wings, tread in air: A blessing in disguise? <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>



CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING


A blessing in disguise?
2007-05-26

Pada suatu hari, seorang majikan telah pergi kerja seperti biasa.
Tetapi dia tidak menyedari bahawa sample DNA tertinggal kat rumah.
Lalu, dia bercadang untuk mengambil barang itu di rumah pada waktu makan tengahari nanti.

Pada tengahari tersebut, sebelum pulang ke rumah, dia telah berhenti makan di mamak bersama suaminya. Selepas tembolok masing-masing sudah penuh, maka bergeraklah mereka pulang ke rumah. Sesampainya di rumah, majikan-majikan ini melihat bahawasanya pintu pagar mereka terbukak. Berkatalah majikan wanita ini di dalam hati 'Apa la bangangnya bibik aku ni tak reti-reti guna remote. Tau bukak tapi tak tau tutup'.

Masuk saje dalam rumah, majikan wanita ini terus mencarik bibiknya di living room sebab dia terdengar 'suara' tv kat atas berbunyi.

Astagaaaa!!!!

Bibik aku dah larik rupanya!

Tanpa terkujat mahupun terkesima, aku dan laki aku pun call ejen cakap bibik dah lari.

Lepas tu laki aku pun call kakak dia kat Puchong, mintak babysitkan Redza kejap sampai petang.

Sekian, cerita.


*******************************************************************


No, tak terperanjat pun dia lari. Dan tak kisah.
Sebab aku memang takde barang kemas simpan kat rumah, al maklum aku memang rimas pakai segala tok nenek emas ni. Apa yang aku ada, hanyalah apa yang melekat kat badan aku.

Tapi passport dia dapat. Tabung anak aku pun dia pi songlap RM40 hengget.

Mampos ko la. Ko yang nak balik sangat. Aku tanya hari tu nak keje lagi ke tak, kalau nak balik aku hantar. Eh taknak pulak. Tau-tau lari. Ngok. Kalau kau kata nak balik hari tu, at least dapat la jugak duit gaji kau. Tapi sebab kau terlajak bijak, nak lari sangat kan, maka lari la kau dengan duit RM40. Bibik lain balik negara bawak ribu-ribu, kau balik bawak tetek je. Tu pun sejemput.

Patutla 2-3 hari ni dia asik mintak duit gaji kat aku. Ejen memang dah kata jangan bagi duit kat tangan, masukkan dalam bank. Jadi kitorang memang masukkan dalam bank. Tapi bukan bank dia la sebab dia ni takde akaun bank. Aku cuma tunjuk tetiap bulan statement kat buku menunjukkan duit gaji dah bank. Aku just bagi duit dalam RM40-50 je untuk dia pegang.
Sebab tu aku tak terkilan sangat dia lari sebab duit gaji memang aku pegang. At least balik modal la kan bayar duit masa nak bawak dia masuk sini dulu.

Mak aku risau pasal kitorang, takut kitorang takleh handle situation.

Aku cakap takyah risau.
Selama ni Redza tido ngan aku, so malam-malam aku yang bangun buat susu.
Masak pun aku yang buat. Dia jadik mem membesarkan pantat.
Kemas bilik pun aku yang buat. Kalau dia kemas pun aku jugak yang kena kemas balik.
Dia tu sabit nak jaga Redza waktu siang yang aku pasti sebenarnya bukan dia jaga, sebab dia bantai tido sepanjang hari.

Sekurang-kurangnya sekarang aku tak payah terpekik hari-hari kat rumah, dan mata aku pun tak sakit balik-balik tengok kelibat dia kat umah ni.

Tapi semalam memang on the way back to ofis aku melalak tak hengat lam keta, dah sampai opis pun aku menangis lagi. Bukan aku stress sebab dia lari. Tapi aku sedih kenangkan anak aku.
Kalaulah sample DNA tu tak tertinggal, sure aku takkan balik rumah waktu tengahari.
Kalau aku tak balik, apa jadik kat anak aku sepanjang hari kat rumah?
Masa aku balik tu pun aku tengok anak aku tido depan tv dengan tv terbukak, susu anak aku dah basi. Maknanya dia brambus pagi lepas kitorang pi keje. Patut la semalam dia tanya aku balik tengahari ke tak.
Aku ni terpikir gak, apa kes aku nak balik? Pernah ke aku balik makan tengahari selama ni?
Tak terpikir pulak dia nak lari.
Tapi dah kau nak lari sangat kan, silakan lah.
Tak payah aku susah payah hantar ko kat jeti.

Yang si ejen tak abis-abis tanya aku camne nak buat, mak bibik tu dah jatuh sakit kenangkan anak dia lari. Ntak hidup ntah mati.

Aku cakap kat ejen, pegi bagitau mak dia, aku ni simpan anak ko dalam rumah, kasik dok diam-diam, dia yang gatal pantat nak kuar dari rumah. So salah aku ke? Salah anak ko la. Anak kau bodoh tak bertempat.

Ejen ni suruh aku tanya one of the maid kat area sini yang nama 'Sri', sebab dia kata that day masa dia datang sini, bibik aku ada bagitau kat dia yang Sri ni boleh tolong dia nak dapatkan majikan lain.

Haah, elok lah tu
Payah kalau deal dengan orang bodoh. Konon nak carik majikan yang boleh bayar gaji lebih, yang tak cerewet macam aku.
Kalau masak mengemas pun kau tak reti, retinya mentekedarah roti Gardernia sebuku 2 hari, ko ingat majikan lain tak memekik kat kau?

Jadi, pagi ni bermula rutin aku sebagai surirumah sepenuh masa. At the moment aku tengah type ni, baju yang aku basuh pagi tadi dah nak kering, nasik dah masak, anak aku dah siap tido, rumah dah kemas, tinggal nak masak lauk jap lagi sambil tunggu laki aku balik.

Ingatkan ambik bibik nak meringankan beban, menaikkan darah aku lagi ada. Pegi brambos.


posted by aveo757 @ 12:42 PM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER