walk on wings, tread in air: A blessing in disguise? <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>



CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING


A blessing in disguise?
2007-05-26

Pada suatu hari, seorang majikan telah pergi kerja seperti biasa. Tetapi dia tidak menyedari bahawa dia tertinggal barang yang sangat penting kepada pembangunan ekonomi negara. Lalu, dia bercadang untuk mengambil barang itu di rumah pada waktu makan tengahari nanti. Pada tengahari tersebut, sebelum pulang ke rumahku syurgaku, dia telah berhenti makan di mamak bersama suaminya yang gantengggg. Selepas tembolok masing-masing sudah penuh, maka bergeraklah mereka ini pulang ke rumah. Sesampainya di rumah, majikan-majikan ini melihat bahawasanya pintu pagar mereka terbukak. Berkatalah majikan wanita ini di dalam hati 'Apa la bangangnya bibik aku ni tak reti-reti guna remote. Tau bukak tak tau tutup'.

Masuk saje dalam rumah, majikan wanita ini terus mencarik bibiknya di living room sebab dia terdengar 'suara' tv kat atas berbunyi .

Astaghaaaaaaaaaaaaa!!!!

Bibik aku dah larik rupanya.

Tanpa terkujat mahupun terkesima, aku dan laki aku pun call ejen dia cakap bibik dah lari.

Tu je??

Ye, tu je.

Lepas tu laki aku pun call bibik kakak dia kat Puchong, mintak babysitkan Redza kejap sampai petang.

Sekian, cerita saya.


*******************************************************************


Sikit aku tak terperanjat.

Sebab aku memang takde barang kemas simpan kat rumah, al maklum aku memang rimas pakai segala tok nenek emas ni. Apa yang aku ada, hanyalah apa yang melekat kat badan aku, cincin and rantai.

Tapi passport dia dapat.
Tabung anak aku pun dia pi songlap RM40 hengget.

Mampos ko la. Ko yang nak balik sangat. Aku tanya hari tu nak keje lagi ke tak, kalau taknak, aku hantar balik. Tak nak pulakkkkkkkkkkk.

Yang bodohnya, keje sini 6 bulan, tapi duit kat tangan cuma ada RM50 hengget, yang lain semua kat aku. Tima kasihla atas kebodohan ko yang akhirnya menjadikan aku kaya sekejap.

Patutla 2-3 hari ni dia asikla mintak duit gaji dia kat aku. Pehal lak aku nak bagi kat ko? Ejen dia memang dah kata jangan bagi duit kat tangan, masukkan dalam bank. Kalau ejen dia tak pesan camtu, aku pun takdelah bodoh sangat nak bagi buta-buta RM400 tu kat tangan ko. Nak buat apa simpan kat ko? Bukan boleh beranak duit tu kalau ko kepam celah kangkang ko pun. Sebab tu aku tak terkilan sangat dia lari sebab duit aku tak bagi kat dia. Maka baliklah dikau ke kampung halaman dengan duit 90 hengget tu yang aku pasti buat beli tiket je. Kan aku dah kata, orang lain balik bawak duit, bawak hadiah untuk klorga, dia balik bawak tetek je.

Mak aku risau pasal kitorang, takut kitorang takleh handle situation.

Apa lak takleh handle?
Selama ni Redza tido ngan aku, so malam-malam aku yang bangun buat susu.
Masak pun aku yang buat. Dia jadik ma'am.
Kemas bilik pun aku yang buat. Kalau dia kemas pun aku jugakkkkk yang kena kemas balik.
Dia tu sabit nak jaga Redza waktu siang yang aku pasti sebenarnya bukan dia jaga, sebab dia bantai tido sepanjang hari.

So, ada perubahan apa-apa?

Ye, ada.

Sekurang-kurangnya aku tak payah terpekik hari-hari kat rumah, dan mata aku pun tak sakit balik-balik tengok kelibat dia kat umah ni.

Tapi semalam memang on the way back to ofis aku melalak tak hengat lam keta, sampai opis pun aku menangis lagi. Sebab bukan aku stress, tapi sebab aku kenangkan anak aku. Kalaulah sample DNA tu tak tertinggal, aku takkan balik umah tengahari. Apa jadik kat anak aku sepanjang hari kat rumah? Masa aku balik tu pun aku tengok anak aku tido depan tv dengan tv terbukak, susu anak aku dah basi. Maknanya dia brambus pagi lepas kitorang pi keje. Patut la semalam dia tanya aku balik tengahari ke tak. Apa kes aku nak balik? Pernah ke aku balik makan selama ni? Tapi aku tak pikir la dia nak lari. Dah kalau ko nak lari sangat, sila la, tak payah aku susah payah hantar ko kat jeti. Duit nak bayar denda imegresen RM300 tu pun aku dengan senang hatinya kuarkan duit gaji ko.

Ko ingat aku keciwa ko hilang?
Aku pun tak bercadang nak simpan ko sampai 2 tahun.

Rugi ke aku?

Kalau pikir-pikir balik, macam rugi la, sebab aku bayar duit riban-riban nak bawak dia masuk. Tapi dia pun tinggalkan riban-riban kat aku. So, we lose some, we win some la kan?


Si ejen dia tak abis-abis tanya aku camne nak buat, mak bibik tu dah jatuh sakit kenangkan anak dia lari. Ntak hidup ntah mati.

Aku simpan anak ko dalam rumah, kasik dok diam-diam, dia gatal pantat nak kuar dari rumah. So salah aku ke? Salah anak ko la. Bodoh tak bertempat.

Ejen ni suruh aku tanya one of the maid kat area sini yang nama 'Sri', sebab dia kata that day masa dia datang sini, bibik aku ada bagitau kat dia yang Sri ni boleh tolong dia nak dapatkan majikan lain. Elok la tu, Sri tu tolong ko brambus dari sini dapatkan majikan lain, tapi Sri tu still ada lagi kat sini. Bangang kan? Kalau nak lari pun lari la sama-sama, ini orang tu kekal keje sini, balik Indon bawak duit, ko balik bawak panties 4 helai.

Tu la payah orang kalau bodoh. Dia ingat dia pandai. Konon nak carik majikan yang boleh bayar gaji lebih la, yang tak cerewet macam aku. Dia tak tau yang problematiknya dia! Kalau dah masak pun tak reti, ko ingat majikan kat mana-mana pun tak memekik kat ko?

Tak kosser aku nak pi tanya kat si Sri mana pi maid aku. Dorang ni pun bukan leh percaya sangat. Payah nak dapat bibik macam bibik Yani aku dulu. Superb gila. Senin ni nak carikkan Redza nursery, dia pun lately ni asik la bising nak pi skolah, nak pi skolah. Meh aku sumbat ko kat skolah, ko nangis jaga!

Pagi ni bermula rutin aku sebagai surirumah sepenuh masa. At the moment aku tengah type ni, baju yang aku basuh pagi tadi dah nak kering agaknya, nasik dah masak, anak aku dah siap tido, rumah dah kemas, tinggal nak masak lauk jap lagi sambil tunggu laki aku balik.

Ingatkan ambik bibik nak meringanklan beban, menaikkan darah aku lagi ada.

Oklah, a new day has come....hihii.

Hmm, pasal kejer ada gak story, tapi later la, aku dah sengkak perut bila ingat pasal keje.

posted by aveo757 @ 12:42 PM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER