walk on wings, tread in air: 01/2010 <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\07532934260\46blogName\75walk+on+wings,+tread+in+air\46publishMode\75PUBLISH_MODE_HOSTED\46navbarType\75BLUE\46layoutType\75CLASSIC\46searchRoot\75http://www.dianaishak.com/search\46blogLocale\75en\46v\0752\46homepageUrl\75http://www.dianaishak.com/\46blogFollowUrl\75https://plus.google.com/108023594649590263359\46vt\758062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>

walk on wings, tread in air

HIGHLIGHTS

FLEUR by MRS HIM

EPHYRA, TIMELESS BEAUTY


To purchase, kindly contact : aveo757@yahoo.com


TESTIMONI EPHYRA

FOOD

BEAUTY AND HEALTHCARE
FASHION
 

OOHMYBAGS
OTHERS

OOMORI
Mandrem
January 30, 2010



Now, aku kat A&W Batu Buruk, Kuala Trengganu. Tempat wajib everytime balik Tganu sebab selesa nak guna WiFi. Selain dari boleh togok Beer, brader-brader yang melepak tepi laut ni pun boleh tahan. Hehehe.

Selalunya kalau balik Tganu, aku akan start drive dari Karak sampai ke Jabor. Tapi semalam, aku drive straight sampai Kuala Trengganu. Luckily tak banyak kereta sebab siapa lah nak balik Tganu takat cuti hujung minggu kan. So rempitan adelah tidak mengundang masalah yang besar cuma lori gila bapak bersusun atas jalan. Memandangkan tukang bawak kereta adelah wanita, jadi pemotongan trailer-trailer menjadi sangat mudah sebab semua lori2 bagi laluan kat aku. Tu belum aku tunjuk betis lagi. See? Betapa hebatnya menjadi wanita. Anda tak mahu menjadi wanita? Silakan.

Macam biasa, hari pertama sampai kat Tganu aku ngan En Wan memang akan jemaah santak ke pukul 10am. Tapi kali ni aku bangun tengok dia tengah sarung spender.
Sampai hati mandi tak tunggu aku! Alasan dia, sebab aku penat drive. So taknak kejutkan.

Masalah betul aku nak mandi sensorang kat bilik air mak mertua aku ni. Selama ni memang aku akan mandi ngan En Wan everytime balik sini. Bilik air dulu-dulu kan besar-besar. Aku ni ada masalah ngan ruang yang besar. Biar kecik, takpe. At least aku senang nak capai barang-barang, senang nak capai pintu and bla bla bla. Ni kalau ruang besar, susah mata aku nak perati semua benda. Kejap mata aku juling ke atas, ke bawah, ke tepi nak tengok kot-kot la tetiba tersembul kepala polong ke kan. At least kalau En Wan ada sama, kalau tetiba kepala Pontianak terjulur kat tingkap, aku tolak dia je dulu. Nahhhh, ambik lah dia ni cik. Saya mintak diri.

Pagi tadi time breakfast nasi minyak + donut + mee goreng (takut aku nak timbang jap lagi), mak aku dah bukak cerita pasal Abang and Intan. Alhamdulillah. Esok Abang and Intan akan gerak ke Johor SAMA-SAMA, SATU BAS untuk start new life kat sana.

Kak Long aku ni actually kawen 2 kali. Abang ni anak dengan first husband. So, Papa dia ajak Abang and Intan dok JB and uruskan bisnes Papa dia. Papa dia ni bukan calang-calang orang jugak la, cuma aku tak sempat kenal. But it so happened that Papa dia ni kawan kepada Uncle aku. Dulu, masa memula En Wan jumpa Mak Aji, Mak Aji tak berkenan sangat. Dia kan dah kena mandrem ngan balak aku yang drama queen tu. So, Mak Aji pi siasat ngan Uncle aku ni. Sebab Uncle aku ni dulu keje dia travel satu Malaysia, so memang dia ramai kawan and kenal ramai orang. Bila Mak Aji bagitau En Wan org Manir, org Tganu, bapak nama Wan Dagang, so Uncle aku macam ‘Huh? Wan Dagang? Bapak dia ada bisnes kan? Rumah dia yang besar tepi jalan kan?. Terus Mak Aji kensellllllll nak terima En Wan. Alasan dia ‘Dia ni anak orang kaya, sok-sok dia banyak duit sangat, dia tinggalkan kau’.

Ha, tu la dia. Asal orang tu banyak duit, konfem nanti dia kawen ramai. Asal banyak duit, nanti dia ada pompuan simpanan. Abis yang aku ni takde ke orang nak kata ‘Diana ni suka kat si Wan tu bukan apa, nak mengikis!’. Terus Mak Aji diam.

Memang la tak mustahil benda tu berlaku. Abis, ko dah banyak duit, kalau ko taknak pompuan lain pun, maybe ada pompuan yang serah diri kat ko kan? Alah, yang takde duit pun bersepah bini 3-4 orang. Zaman skang ni bukan orang kira sangat ko banyak duit ke tak, janji ko ada kote dan kote ko berfungsi siang dan malam. Settle.

Berbalik cerita Abang and Intan (aku ni kalau cerita mesti terbabas-babas kat tempat lain), mak mertua aku cakap so far ada perubahan. Itupun sebab si Ina tu dah kawen.

KHaKhakhakahaKHAKkaahakah.

Ikutkan hati memang nak gelak depan muka Abang, tapi takpela. Gelak kat sini je la sudah. Tu la, ko ingat pompuan macam Ina tu nak sangat kat kau???? Dia nak kat kau pun sebab dia ingat ko leh waris harta-harta atuk kau. Bila dia tengok cam takde harapan je, apehal dia nak tunggu kau kan. Rupanya dia kawen balik ngan duda dia dulu. Duda dia dah ada bisnes skang. Sukati ko la Ina. Jangan ko tekel laki aku sudehhhh. Laki aku ni takde duit pun, rugi je kalau ko tekel. Tapiiiiiiiiiiii dia mempunyai sesuatu yang mantapppppp.

Tapi aku lom jumpa Intan lagi. Nak gak tengok dia ni dah ok ke belum kepala tu. Dibuatnya atas bas kang terpekik meroyan. Mana la nak tau kan, kot mandrem Ina tu tak hilang lagi. Bukan leh percaya sangat ngan kaki-kaki bomoh ni. Ada sesetengah tu, padahal dia dah selamat kawen ngan laki kaya, but still nak mendremkan orang. Ntah apa yang dia tak puas ati pun aku tak paham.

Macam Ina ni, aku rasa kalau dia mintak Abang cara baik kat Intan memang takde masalah. Sebab Intan pun willing nak terima dia sebagai madu. Tapi tu la kan, kau dah tau ko nak hak orang, agak-agak la sikit. Pandai-pandai la tolak ansur. Ni semua ko nak pulun sorang. Manalah family En Wan tak hangin. Tu pun nasib baik laki aku tak hantar ko ke alam barzakh.

Ni pun tadi mak aku cakap biras aku bergaduh ngan Kak Long sebab dia tuduh Kak Long bomohkan dia. Skang ni asal maghrib ngan subuh je, telinga dia sakit pastu anak dia nangis tak berenti-henti. Everytime telinga dia sakit, anak dia mesti nangis. Sebenarnya aku pu tak paham apa kaitan dia. Sebab aku memang tak kuasa nak ambik tau pasal mandrem-mendrem ni. Kang kalau aku dah tau detail-detail kang, aku pulak yang nak memandremkan orang. So, baik aku tak ambik tau.

Biras aku ni memang ada problem ngan Kak Long aku sejak bertahun dulu. Aku pun tak tau and taknak ambik tau apa masalah dorang ni. Nak ambik tau kang, takut aku bias. Bila tak ambik tau kang orang kata aku tak ambik peduli hal klorga pulak. Jadi, kalau ada sesaper nak cerita, aku dengar. Taknak cerita, aku pun malas nak korek. Baik aku melepak kat Batu Buruk makan sotong goreng.

Bila mak aku jumpa dukun (kalau balik Tganu ni memang balik-balik citer pasal bomoh dukun je), dukun tu kata bukan terkena mandrem, tapi biras aku ni meroyan. Hak alaaaaaa, kecohhhhh!

Bukan lah aku tak percaya dukun-dukun ni, tapi mungkin kat Malaysia, especially dalam tv selalu fokuskan bomoh ngan dukun ni mesti ada sangkut paut ngan khurafat, mengasap kepala tengkorak, pakai tangkal kain kuning and segala tok nenek benda yang menakutkan. So, aku pun jadi takut nak jumpa dukun. Padahal moyang aku dulu pun dukun agaknya. Ye la kan, dulu mana main dokter-dokter ni semua.

Kat kampung nenek aku kat Tampin, dulu ada sorang dukun. Kitorang panggil dia Induk. Dia ni pun sebenarnya suku-sakat mak aku jugak, cuma aku tak pasti kat mana sangkutnya. Yang aku ingat, masa kecik-kecik dulu aku takut nak masuk rumah dia. Budak kecik kan boleh nampak benda yang pelik-pelik. Aku tak sure if aku ada nampak apa-apa kat umah dia, tapi tengok muka dia pun aku takut. Macam muka sesuatu. Tapi, dia baik je. Mak Aji cakap kalau dia mengubat orang memang tak pakai tengkorak-tengkorak ni semua. Main ayat Quran je.

Cuma bila dia sakit, ada benda tak best jadik. Sampai makcik aku kena panggil Imam dari Bangi untuk balik kampung uruskan dia. Yang aku tau, masa nyawa dia nak abis tu, lidah dia terjulur panjang sampai ke dada. And dia menyalak macam anjing nampak hantu. Nauzubillah. Ngeri pulak aku nak menaip ni. Seb baik siang. Sape yang tengah baca entry ni waktu malam, sila tutup PC.

Bila orang dok berceritaburuk pasal Induk ni, sedih pulak aku. Masa ni la ko sibuk nak cerita pasal yang buruk-buruk. Dulu tu ko jugak yang sama naik pi mintak air jampi kat dia.

Bukan la aku nak bias hanya kerana dia ada sangkut –paut ngan aku. Tapi aku rasa dorang ni pun tak tau dorang ada membela. Like arwah nenek En Wan. Dia rajin pi masjid. Memang setiap waktu solat kat masjid je. Ngaji pun rajin. Tapi bila dia start sakit, macam-macam kitorang nampak. Makan roti Gardenia tu, sekali hadap terus sebuku. Pastu kejap-kejap nak makan. 3 orang dewasa pegang dia pun masih boleh meronta-ronta. Masa ni aku tak tau cerita yang dia membela. Aku hadap dia sampai kul 4 pagi bacakan Yassin ulang-ulang masa dia sakit. Masa aku ngaji kat tepi dia, tangan dia tercarik-carik tangan aku. Cuba kalau masa tu aku tau dia membela. Sumpah aku balik Tganu tido hotel.

Yang horrornya bila Imam yang keluarkan bendalah tu cakap dia pacakkan bendera (something like kain ikat kat kayu) and pacakkan kat tengah sawah dalam kampung ni jugak. Dia suruh benda tu tunggu sampai kayu tu tumbuh daun. Imam ni pun satu. Dibuatnya betul kayu tu tumbuh daun kanggggg. Pacak la jauh-jauh sket kot ye pun. Kat Phnom Penh ke. The thing is, sometimes, ada orang lalu tepi sawah nampak ‘nenek En Wan’ kat tengah situ.

Seram takkkkkkkkkkk? Kan aku dah kata jangan baca entry ni malam-malam. Korang degill.

Tapi aku yakin, orang-orang macam ni dia tak mintak pun benda tu datang. Saka-saka ni mungkin dia terima sebab terpaksa. Entah-entah tak tau lansung saka ni ada kat dorang. Mungkin dulu dorang terima sebab nak elakkan dari tentera Jepun ganggu anak dara, ada yang nak mintak tolong tengokkan kebun sebab pisang asik kena curik (pisang setandan pun berkira sampai nak suruh hantu raya jaga. Apa daaa..), ada jugak yang suami mintak tolong tengok-tengokkan bini masa dorang pergi berdagang, etc.

Macam nenek Tampin aku ni pun satu hal, menakutkan aku je. Dulu, time belum kawen, aku tanya la petua. Camana nak jaga laki, camana nak jadik cantik, camna nak jaga badan. Padahal bukan aku nak tau sangat pun, tapi saje je la nak layan orang tua berborak. Kang kalau aku tak ajak dia berborak, dia pulak tanya aku ‘Ni kau bila nak pakai tudung ni?’. Payah aku nak jawab okkkk.

Bila aku tanya dia petua-petua, dia jawab ‘Boleh. Nenek boleh bagi. Tapi petua-petua ni kalau nak diturunkan mesti ada syarat. Diana kena bagi nenek sepersalinan pakaian’.

Ah, sudah. Takpelah. Kensel. Tang kena bagi rasuah ni yang aku tak berkenan. Kalau takat nak belikan baju untuk nenek sendiri memang tak kisah. Tapi bila kena bagi sebab bersangkut-paut ngan menurunkan petua ni aku lemah sket . Memula sok dia turunkan petua, pastu esok-esok korang nampak aku tengah menurun tabur kemenyan depan tengkorak sambil perasap keris.

Selisihhhh.

Tapi kalau aku jadik bomoh, aku nak specialized in tetek. Bomoh tetek.

‘Jom, kita gi jumpa bomoh’.
‘Bomoh mana?’
‘Bomoh Dianawathy’.

Kelas kauuuuu nama bomoh.

posted by aveo757 @ 2:42 PM  
Newer›  ‹Older
I fake a smile just to hide my scars
January 29, 2010
Ye laaaaaaaaaaa..aku bukak la balik.

Don't worry, takde saper kacau aku pun.
Kalau ada pun, aku takde mood nak layan sebab kepala aku dok fokus kat benda lain skang.
Lagipun, aku kan ada readers yang mulut puaka-puaka boleh tolong backup kalau aku kena maki, bukan kah begitu??????

Anyway, thanks to semua yang concern kenapa aku privatekan blog.
Nuthing big pun, cuma aku rasa nak dok dendiam kejap.
Aku pun tak paham ape kaitan stress dengan tutup blog.

Actually lately ni aku terlampau penat and sangat stress, tetiba kepala aku jammed!
Jam gila sampai aku tak ingat lansung apa aku buat siang semalam.
Maybe sebab this week aku travel sana sini, semalam satu hari suntuk buat presentation, by the time aku habis present je terus pzzzpftttt.
Blank.
Nasib baik tak blank time present, kalau tak, konfem sodoqallahualazim proposal aku. There goes my empat-hari-tido-kul-3-pagi.

On the way back home, aku bantai nangis sepanjang jalan.
Aku pun tak tau apa sebab aku nangis tapi beria-ia air mata aku keuar sampai tak nampak jalan.

Ok, now aku tau aku tengah gila babi bangsat punya stress.

Aku rasa I have had enuff dengan 'pushing the limits'.
Selama ni aku asik torture diri sendiri
Aku akan press keupayaan aku sampai habis.
But semalam was the bangsat-est ever.
Aku rasa kalau aku tekan sikitttt je lagi, konfem skang aku pakai baju kaler putih sambil makan lolipop dok mencangkung kat pintu pagar Tanjong Rambutan.

Sepatutnya today aku dah ada kat Melaka.
Tapi lepas siap-siap, aku duduk depan laptop and email customer cakap aku tak dapat datang.
Sekian.

So, semalam En Wan sorokkan laptop and heret aku pi tengok movie. Ussually we all tengok movie every Friday tapi semalam dia tengok aku dah macam zombie, cakap pun merepek-repek je, so aku ikut je la.
Tengok pulak Paranormal Activity.
Adekah membantu????



Tapi cerita dia best jugak.
Walaupun pening sket ala-ala movie Quarantine sebab dia pakai videocam manjang, tapi seram jugak untuk aku yang penakut ni.
Hasilnya, malam semalam nak kencing En Wan kena masuk sekali dalam toilet tapi muka pandang tempat lain. (eleh macam tak biasa lak nak kena pusing-pusing muka)

Tengok citer hantu memang seronok. Nak pulak ada orang teman kau tengok.
Tapiiiiiiii yang nak tido kat hotel tetiap bulan tu kau okkkkkkkkkkkkkkkk.
Seb baik hari tu aku tak sempat tengok movie ni lagi, kalau tak memang aku nekad balik KL malam tu jugak.

Baiklah, skang aku nak bukak tender.
Every month aku kena pi Ipoh and Penang.
Ada sesaper nak teman aku tido kat hotel?

Specifikasi :

* mestilah kuat mentekedarah so that aku tak nampak macam kebulur 24/7.
* tender dibuka kepada non-lesbo and gay only. (kalau gay mesti yang hensem)
* bukan pengentut di waktu tido.
* tidak terer bermain Scrabble.

Jika anda memenuhi ciri-ciri yang dinyatakan, apa tunggu lagi!!!

Ok, now aku nak slowly sambung buat keje, tapi apa-apa hal buat teh tarik jap pastu main mahjong dulu. Nak preparekan diri sebab malam ni aku nak merempit kat East Coast Hiway. Gua balik Tganu sampai Selasa depan.

Batu Buruk, here I come!!!!!!!!!!!!!!!





posted by aveo757 @ 11:00 AM  
Newer›  ‹Older
Hantu ke?
January 28, 2010



Sikit je lagi aku rasa nak pitam kat ofis siang tadi.
Dah la dari Ipoh straight masuk ofis sebab ada appointment kat Bangi.
Pastu tak sempat breakfast. Lunch ter-skip sebab lupa nak makan. Ni semua gara-gara bangun lambat pagi tadi. Sedar-sedar dah pukul 8am.
Appointment kul 9am. Memang elokkk.
Maka melompatlah aku dari katil lantas bertebarailah selimut dan bantal di ruang udara.

Ni semua sebab aku sengaja taknak tido.
Kerana tido sorang sangatlah takut okkk.

Aku tak paham apesal Casuarina Impiana ni kejap-kejap ada bunyi orang ketuk dinding la, ketuk pintu la. Dah la aku ni dok sorang.

Aku ni pun satu hal. Dah penakut tu duduk la diam-diam hendaknya. Tetiba je aku berani bukak pintu kul 2.30am check kot-kot ada sesaper kat luar. Seb baik takde apa-apa. Dibuatnya bukak pintu nampak hantu kom kom bawak batu nisan tercegat kat luar, baru mati kejung aku kat situ. Kang aku pulak yang jadik hantu kat hotel tu.



Terima kasih kerana bendalah ni ada dalam laptop aku.
Seb baik ada menatang ni okk, boleh la aku kill the time. Kalau tak, konfem lagi panjang imaginasi aku bayangkan yang bukan-bukan semalam.
Dok mengadap bendalah ni, sampai 3-4 sms masuk pun aku tak perasan. Tau-tau dah kul 3am.

Tapi tadi Sazeela bagitau Casuarina Ipoh memang berhantu.
Sialpalis la okk.
Apesal ko mesti bagitau yang hotel tu berhantu? Aku ni pantang sket benda-benda macam ni.

Tapi kan, aku memang dapat rasakan hotel tu something wrong dari mula aku stay situ.
Memang ada je bunyik orang ketuk pintu/dinding every half an hour.
Nak kata mengemas, apekejadah pagi-pagi buta?
Nak kata kayu-kayu katil mengembang dan mengeluarkan bunyi-bunyian sangatlah mustahil sebab katil bilik aku pun kayu, tak bunyik punnnnnnnn. Tapi mujurlah aku dengar bunyik takat tok tok tok je. Dibuatnya tetiba dia buat peramah 'Nape tak tido lagi ni. Takut ehhhhhhhhhh'.

Tak kira la apabenda pun nama kau, nasib baik kau tak munculkan diri.
Sebab aku dah taknak tengok dah benda-benda macam ni lagi.
Yang seploh tahun dulu melintas depan mata aku pun, aku still ingat lagi dengan jelas dan terangnya. So, plis eh? Aku tak kacau kau.

Walaupun aku tau tetap boleh baca ayat Qursi walaupun period and aku memang bawak surah Yassin dalam beg, tapi kalau dah dia tercongok depan mata, suruh aku baca alif ba ta pun gagap.


Ni baru sehari aku pi outstation masing-masing dah gatal pelir bijik.
Kalau esok En Wan kena hantar pi Japan setahun?

posted by aveo757 @ 4:47 AM  
Newer›  ‹Older
Mood
January 27, 2010



Aku rasa lately ni aku lemau.
Lemau dan serabut.

Everyday aku kena carik mood so that aku boleh terus buat keje macam biasa. Kalau nak cakap pasal mood, memang lately takde selera nak buat apa pun. Maybe sebab aku dah terlampau penat. Terlampau banyak berfikir. So mood nak buat apa pun dah hilang.
Walaupun sometimes mood yang aku dapat tu didn't meet my expectation but at least aku dah cuba and aku takkan benti dapatkan mood tu.

Tadi sorang lagi reader tanya how come aku macam takde problem, hari-hari macam senang hati.

Cehhh.

Mana ada orang senang hati everyday?
Orang paling kaya dalam dunia pun ada masalah ok.
Kalau takde masalah duit macam kita yang ala-ala ni, diorang mesti ada masalah susah nak tido sebab dok pikir entah esok lusa dia kena culik dek kerana terlampau kaya.

I am not strong.
I am just pushing my limits.

Aku ada way of handling my own problems.
Selalunya aku akan tulis email untuk diri sendiri or sned message kat FB untuk diri sendiri. Kat situ aku akan emo seemo-emonya pastu klik send.
Lagi dua tiga hari kang, aku delete la.

Kejap tadi, aku dah semangat nak buat keje.
Bukak beg sekaliiiiiiiiiiiiiiiii bateri laptop tertinggal kat opis.
Dan skarang aku rasa sangat gampang.
Sebab dah 2 minggu ni aku macam bengong, ntah apa yang aku pikir, balik-balik tertinggal barang kat opis.

Seb baik la yang tergantung kat dada ni tak boleh tanggal.

Ok now, aku nak pi opis.
Sambil membawa kereta macam cilaka bodoh.

Babi lah.

posted by aveo757 @ 8:03 PM  
Newer›  ‹Older
Alone
January 26, 2010

Schedule aku yang sebenar-benarnya telahpun bermula.
Travelling.
Talking.
A lot.
Maybe sebab tu la aku ni manjang je sakit tekak. Cakap tak berenti-renti.

So today aku kat Nilai, Tanjong Malim and now here I am, Ipoh.

Dan sangat berbangganya aku bila for the first time aku boleh access to the internet dari bilik dengan menggunakan LAN cable. Selama ni aku dok melepak kat lobby sebab LAN port aku takleh guna. Jadi, saya sangat berbangga dan juga macam sakai tak penah jumpa laptop dari petang tadi tak benti-benti. Bak kata pepatah mat rempit 'Barang baru memang sedap'. Saya sangat menyokong pepatah ini.





Aku rasa mamat ni saje nak test aku.
Ni mesti blog reader aku ni saje nak tengok if aku leh dibuat stok geli-geli.
Semalam ada gamba dia, today takde.

Tapi, kalau betul la orang jenis macam ni memang ada kat dunia, pada pendapat aku, pertamanya, dia memang banyak duit. Macam takde hal la kan berapa ko nak cakap, aku bayar. Janji ko lepak ngan aku yamcha yamcha.

Keduanya, aku rasa orang jenis ni sumpah tak hot dowhhhh.
Sampai takde orang nak teman dia berjalan, nak kena upah bagai. Kesian.

Dah la, malas layan. Aku nak pi JJ jap, carik benda nak makan.

Makan kenyang-kenyang biar aku nyenyak tido tak jaga-jaga sampai esok pagi.
Sebab aku memang ada masalah tido sorang kat hotel.
Kang mula la imaginasi aku melampaui jangkaan.

Tetiba aku teringat collegue aku cakap dulu dia pernah tido satu hotel kat Langkawi. Kalau kita hotbath, cermin jadi berwap kan? Bila dia kuar dari bathtub, dia nampak ada orang lukis gamba Fido Dido kat cermin bilik air. Padahal dok sorang.

Aku pun tak tau kenapa gamba Fido Dido.

Tu yang tadi aku mandi bukak pintu sebab taknak bagi dia berwap.
Tapi kawan aku cakap better ada cermin dari hotel yang takde cermin.
Kalau hotel tu takde cermin mesti something wrong dengan bilik tu kan?

Eh, apesal aku bukak cerita hantu ni?
Bukan ke aku yang kena tido sorang malam ni?

Shit.
posted by aveo757 @ 8:41 PM  
Newer›  ‹Older
Standby okk, ajar aku.
January 25, 2010



Masih struggling dengan Win 7.

Sebenarnya takde la susah mana pun (dan-dan tak susah) tapi sebab aku memang jenis yang tak kuasa nak ambik tau segala benda pasal IT before this, so bila kena buat sendiri baru mencungap-cungap. Spec mintak yang gempak aje, padahal bila orang tanya 'Dulu pakai Windows berapa?'.

'Entah'.

Jawapan yang ringkas lagi padat namun membawa erti yang sangat mendalam.

Aku ni memang macam ni la dari dulu tebiat yang satu ni payah sangat nak ubah.
Aku memang takkan ambik tau benda yang aku rasa tak perlu untuk aku ambik tau at that point of time.

Contoh paling senang adelah jenis-jenis ikan.

Dari dulu Mak Aji suruh aku kenalkan diri kat ikan.
Bagi aku, setakat kenal mana satu ikan ikan selar, ikan kembung, ikan tenggiri, jenahak, sardin, ikan bilis, ikan masin, kira dah ok lah tu. Aku kenal ikan banyak-banyak bukan aku reti masak pun.

Same goes to harga barang kat pasar or Giant.
Yang aku tau ambik and masukkan dalam troli, pastu bayar.
Nama nak bandingkan harga memang takde lah.
Tu semua aku taknak ambik tau. Yang aku tau barang dapur aku cukup and bila aku nak masak, semua barang yang aku nak guna mesti ada.
Lagipun Pak Aji dah pesan, barang makan jangan berkira. So, aku malas nak kira. Bayar je sudehhh.

Lagi satu, pengetahuan am.

Benda ni memang aku cukup lemah. Sebab, aku malas nak baca paper.
Disebabkan aku malas nak baca paper, maka aku rajin tengok berita (tu pun lepas kawen ngan En Wan).

Dari zaman skolah lagi kalau time nak lisan tu cikgu-cikgu kan cukup suka bagi soklan pengetahuan am. Memang cukup aku menyampah!! Nak lagi kalau soklan nama menteri. Sumpah aku tak ingat. Balik-balik kepala aku ingat 4 nama PM tu (dulu empat la) and nama Yap Ah Loy. Nama TPM pun aku tak tau.

Masa aku matrik, year 1995. Member aku tengah sibuk bercerita pasal projek apa ntah yang kerajaan tengah buat time tu. Aku rasa KLCC kot. Tetiba je aku masuk line 'Mahathir ni bijak kan, macam-macam dia plan. Musa Hitam tu aku tak nampak apa pun dia buat. Tapi jadik TPM.'

Kawan aku tak cakap banyak.
Dia pandanggggg je muka aku pastu blah masuk toilet.

Sumpah aku tak tau masa TPM dah orang lain.

Masa year 2000, aku terpilih untuk wakil U for Sessi Berdialog Bersama PM kat KL. Masa Dekan HEP bagitau aku join, aku macam wadefakkkkk nak tanya apa weiiiiiiiiiiiiiiiiii?????

Kat dalam dewan tu pehhhhhh budak-budak lain semua readykan soalan yang tak agak-agak okkkk. Ayat BM semua kaw-kaw style MPP. Yang tanya pasal isu bahasa la, isu tender la, projek terbengkalai, projek pertanian berkelompok, PPRT, bla bla bla.

Aku punya soklan macam cilaka banat.
Lupa apa yang aku nak tanya masa tu, tapi memang tahap Kurikulum Bersepadu Sekolah Rendah punya soklan la.

Masa tu aku macam PPRT?
Menatangharamjadah apa ni weh?
PIBG tu insyallah aku tau la.

Same goes to notes.

Benda yang aku taknak tau memang aku takkan ambik tau walaupun apelah salahnya ko ambik tau kan. Sekadar tambah ilmu.
Oh takde okkk. Aku malas nak semakkan kepala aku.
Kalau aku rasa benda yang aku wajib tau belum cukup banyak lagi dalam kepala, memang pegi jahanam dengan nota-nota yang lain. Kasik aku penuhkan kepala aku dengan ilmu yang aku wajib ambik tau skang ni, yang lain-lain esok lusa aku baca.

Masa aku Darjah Enam Putih, tetiba je ada satu hari tu, klik-klik aku dok sembang pasal kawen and beranak.

Note : Alin, ko ada dalam grup ni, tapi bukan kau yang bagitau aku. Ni masa time rehat makan kat bawah pokok tepi kantin.

Kawan aku tetiba bisik 'Eh, awak tau tak. Esok kalau kita kawen, kita kena beromennnnnnn'

Aku macam gila tak senonoh pompuan ni okkk. Dah takde benda lain ko nak buat?
Tapi lepas tu aku tanya lah jugak.

Aku : Beromen? Mana bolehh. Haram lah.

Kawan : Betul la. Kita pun baru je tau ni.

Aku : Takkan lah. Siapa yang buat?

Kawan : Semua orang buat lah.

Aku : Nabi Muhammad pun buat? (eh, ini memang betul aku tanya, jangan ingat aku main2kan nama Nabi eh)

Kawan : Iye!


Aku rasa dalam seminggu jugaklah aku carik jawapan betul ke tak kena beromen.
Aku pun tak tau apesal aku curious sangat.
Macam la dan-dan tu jugak ko kena romen yang sibuk nak ambik tau sangat kan.
Tapi takat tanya surface-surface je la like 'Betul ke kita kena beromen kalau kawen?'.

Tapi tanya kat member. Nak mampos tanya kat Mak Aji? Jangan dibuat-buat nak tanya soklan pelik-pelik ngan mak aku. Dapat penampar dah kira besar rahmat.

Bila dah ramai sangat cakap 'Ye, Beromenlah dikau', so terus aku diam. Tak tanya dah.

Sampai lah aku Form 3.
Buku teks Sains Bab Satu.

Kelas aku memang terdiri dari mereka-mereka yang bijaksana okkkk. Bab Satu ni dalam 4-5 mukasurat je. Cikgu Sains aku mengajar tajuk ni pun 2 waktu je dah habis. Tapi kitorang punya study grup bincangkan Bab Satu ni je sampai 4-5 bulan okkkkk. Masing-masing sibuk bagi detail explanation camne nak beromen. Macamkan dah ada experience je sorang-sorang.

Masa tu baru la aku tau apa istilah beromen yang sebenar. Padahal dari Form 1 lagi dah banyak orang cakap pasal ni. Kalau buat joke kotor tu memang manjang je la aku tak paham. Orang lain dah gelak-gelak aku melopong lagi tunggu kawan aku sambung cerita. Padahal cerita dah habis dah.

Sebab aku malas nak ambik tau. Bagi aku, aku dah tau benda basic jadiklah. Sok-sok aku tanya la lagi. Tak perlu tanya sekarang.

Gossip aku malas nak ambik tau. Aku rasa kalau kawan-kawan yang rapat ngan aku perasan, aku antara yang paling selalu kuar statement 'Ha? Ye ke? Tak tau pun'. Sebab benda yang takde sangkut-paut ngan aku kan, so malasssss. Tapi kalau pasal Dr Muz nak kawen ni memang ada sangkut paut ngan aku!!!!!

Memang aku dari dulu sampai skarang tak kuasa nak ambik tau benda yang aku rasa tak perlu ambik tau pada waktu tu. Jenis yang bila benda tu aku kena handle, baru aku ambik tau. Sebab masa tu apa yang aku blaja terus zup zup zup masuk kepala. Maklomlah, kepala bengap sket. Kalau blaja skang nanti minggu depan dah lupa. Jadik biarlah blaja masa problem tu depan mata. Maybe sebab tu kot bila tengah pressure gila babi baru aku rasa otak aku produktif.

So berkenaan dengan Win 7 ni, aku masih tengah blaja. So kalau kejap-kejap status FB aku tanya soklan yang pelik-pelik tu, tolong la bagi tunjuk ajar ye.




p/s : Sorry ye, but rasanya laptop Dell taknak jual or taknak bagi sesiapa. Banyak sangat memori dengan Dell tu.

posted by aveo757 @ 4:45 PM  
Newer›  ‹Older
Goodbye and welkam
January 24, 2010

Biasa la kan kalau Jumaat tu memang hari bertenet di cinema.
Boleh pulak hari tu datang mood aku nak tengok Adnan Sempit. Ni semua sebab si Farah Fauzana banyak sangat buat promo kat HotFM, aku pun dah terjebak. Tapiiiii sebab Jumaat lepas hujan lebat so kitorang lambat sket kuar rumah (ntah apa kaitan ntah. Bukannya kuar naik basikal) so lambat 10 minit. Padahal En Wan kata kalau nak masuk boleh lagi sebab dorang tengah tunjuk iklan-iklan tapi aku tak suka masuk lambat. Rasa macam semua pandang aku nanti. Hahahaha.
Lambat masuk kelas takpe beb, lambat masuk cinema memang hilang mood.
Soooooooo, En Wan dengan happynya dapat tengok Legion.

Cerita dia boleh lahhhhh.

Malam tu (Jumaat) aku tido kul 2am sebab nak baca specs Dell and Toshiba.
Padahal kepala memang dah set nak beli Toshiba tapi saje je la kan. Sebab Dell tu macam cantik je aku tengok.

Sunway Piramid.

Memula kita pekena dulu.
Kalau dah masuk sini, memang wajib makan Tako.
Tapi kali ni makan lain pulak.
Au pun tak tau apa menatang nya, lupa.
Tapi En Wan pandai buat bendalah ni sendiri.



Apa-apa pun gamba aku dulu...



Aku rasa aku bertambah lapar lagi ada makan menatang ni.
Series la ok, aku paling tak suka makan pakai chopstick.
Chopstick kat rumah pun aku buat perhiasan atas meja je.
Masa aku gi Jepun dulu pun aku bawak spoon and fork sendiri.
Bukan taknak belajar guna, tapi aku tak suka ada gangguan bila aku tengah kebulur.
Nanti-nanti la time-time aku tak lapar kang aku blaja la guna. (alasan sejak first time dating ngan En Wan)



Berjaya akhirnya!!!!!


Tahukah anda, bagi mereka yang sudah berkahwin dan mempunyai anak yang tak makan saman, dating berdua-duaan adelah membahagiakan? Heaven!!

Kalau dah banyak sangat pilihan memang orang yang tak cukup ilmu IT macam aku ni senang sangat la nak diconfusekan. Tapi hati aku kuat kat Toshiba. Kalau ikut En Wan, suruh pakai Fujitsu je sebab dia pun pakai brand ni. Tapi dia ni bias okkkkk. Mentang-mentang lah Jepun.

Tapi aku masuk jugaklah kedai Macbook. Kejap.

Haram okkkk diorang nak layan aku.
Cam sial.
En Wan dari awal lagi dah sound, 'Takyah masuk la Di. Diorang tak layan kita punya'.

Aku dengan konfidennya reply 'Apa lak, kita pun potential customer apa.'

Sekali betul kauuuu.
Haram!

Takde hal.
Aku pun terus pi Toshiba.
Lagipun aku rasa aku tak layak guna laptop canggih-canggih ni. Dah la buta IT, ada hati nak pakai MacBookPro. Nak carik huruf 'M' pun terkial-kial. Bak kata En Wan bila aku nak masuk kedai MacBook tu 'Tolong sedar diri ye, Diana. Sila pulang ke pangkal jalan'.



Terasa diri sangat remaja bila blogging


Tapi lepas beli ni terus balik Bangi, so takde masa nak tets-test kat rumah.

Baru jap ni aku try connect ngan internet and printer.
Orang lain nak connect 2 benda ni setengah jap tak sampai.
Aku buat dari kul 3pm sampai 6.10pm okkk.
Nasib baik menjadik.
Kalau tak, memang betul la Mak Aji kata aku bengap.

Cuma aku tengah struggling dengan Win 7. Rasa cam pelik je. But slowly la kot, ni pun dah catching up dah. Ewahhh.

Memula aku bukak tadi rasa cam apehal semacam je ni.
Nak carik Control Panel pun seploh minit.
Dah dapat connect ngan internet aku download YM dulu. Ni nyawa okkkkk, nyawa!
Kalau takde ni, mesti nyawa aku dah lama mati keboringan.




Sedih nak bungkus bendalah ni.
Banyak kenangan aku ngan laptop ni, especially YM chat history kat dalam tu.
Eh, boleh transfer ke chat history tu?

Sebenarnya takde la rosak pun cuma bateri life dia short gila. Pastu LAN port aku takleh guna. Then kejap-kejap hang. Tapi oklah, dapat pakai 5 tahun. Tu pun nasib baik asal aku tension aku tak hempas laptop. Kalau tak mungkin 5 bulan je.
Tapi aku rasa webcam dia tak best. Nampak aku gelap semacam. Wakakaka. (boleh pakai tak alasan tu?)



Iskk. Ambik gamba lagi lah.







Tapi yang tak boleh bla bila En Wan hadiahkan beg and mouse baru...

Ni bukan remaja lagi dah namanya. Ni namanya tak sedar diri!

Tapi, suami saya yang suruh pakai okkk.
Jangan derhaka arahan suami.

posted by aveo757 @ 6:52 PM  
Newer›  ‹Older
Work
January 22, 2010
3 keje paling best.
Tag ni dari FB. Tapi aku buat kat sini je la eh.
Tapi tak semestinya keje-keje ni yang paling best penah aku buat, cuma aku rasa nak share je experience.


1. Data Entry Clerk, UKM

Ni masa sem break nak naik ke year 2 matric.
Dari aku mengangkang tengok citer Cina kat rumah, Mak Aji suruh aku keje.
Tapi tak kasik aku keje McD, KFC, Pizza Hut or 7-11.
Dia kata susah nak perati kot-kot aku menggatal ngan jantan-jantan yang datang kedai.

Tak paham aku dia ni.
Dia takleh terima hakikat yang anak dia muka cam tempe.
Perasan dia anak dia muka cam Tyra Banks kot. Asal ada laki toleh je dia ingat laki tu nak tekel aku. Ingat aku pun sama naik nak menggatal ngan laki tu la?
Padahal laki tu toleh berkali-kali sebab pesen muka aku ni memang lain dari yang lain. Sikitttt lagi nak sama ngan alias congo.



So, Mak Aji masukkan aku keje as data entry clerk kat Bahagian Akademik, UKM. Seat bukan calang-calang. DALAM bilik Pendaftar, DEPAN meja dia. Kira kalau aku tetap main solitaire jugak, memang tahap dewa aku punya keberanian. Tapi disebabkan aku keje kat UKM, and kat situ orang kenal Mak Aji, mimpilah aku nak main game ni semua. Kena cas sopan sepanjang masa. Rimas!! Rimas sebab semua cam cas baik je ngan aku. Tak suka. Ni mesti sebab diorang tau Mak Aji senior, so kalau aku buat salah pun agaknya dorang taknak tegur. Samada diorang malas nak tegur sebab aku anak Dahlia or malas nak tegur sebab menyampah ngadap muka aku yang eksotik ni.

Apa-apa pun keje situ memang best. Sebab keje aku sangat rutin, main masukkan data je. Takyah pikir lojik ke tak lojik. Bunyik macam boring. Tapi sebenarnya tak. Sebab aku memang suka keje yang tak banyak gunakan otak (no offense ok). So, aku leh savekan otak aku untuk pikir benda lain seperti lelaki yang pakai tie biru belang kuning yang hantar dokumen kejap tadi dok kat jabatan manakah? Aha!

Sumpah gelenyar.


2. Industrial Training, SIRIM.

Ini bukan keje. Tapi praktikal. Aku praktikal year 2.

Walaupun aku stress buat keje lab, tapi inilah keje yang aku paling suka sebenarnya. Selain dari takyah kejap-kejap kena arah gi tingkat atas tingkat bawah jadik despatch hantarkan dokumen, aku leh duduk dendiam dalam lab baca buku Aku Budak Setan sambil tunggu electrophoresis aku siap. Lagipun supervisor aku hensem, jadi apa gunanya kita keluar dari lab?


Masa praktikal, aku dah berchenta ngan En Wan, jadi kalau tak membaca, sementara nak tunggu result aku siap, aku tulis surat kat En Wan. Walaupun komputer ada depan mata, tapi tak thrill. Lagipun biar nampak macam aku tengah busy menulis report, padahalll.

Tapi aku sempat praktikal sebulan je. Sebab kaki gua bersimen akibat catwalk kat kenduri kawen. Abis camno nak masuk lab ngan bertongkat. Sebelah tangan pegang tongkat, sebelah lagi nak pegang flask 4L. Oh, tak boleh jadik. Maka, aku pun gunakan skill mengayat aku untuk menulis email kat Dekan supaya aku boleh lulus bersebab.
Sebabnya adelah malas nak bergerak pakai tongkat.
Tak gorjes okkk.


Ok now satu lagi masalah adelah, lagi sebulan nak abis sem break. Bolehkah kaki ini di un-simenkan sebelum aku balik Sarawak?

Jawapannya adelah BOLEH.

Caranya adelah dengan memaksa dokter bukak simen tu walaupun dia taknak ko paksa jugak. Kalau perlu, create scene sket kat hospital. Jangan tanya apa scene yang aku buat. You don't want to know.

Akhirnya simen pun berjaya dibukak.
Esok tu aku terus berjalan tak guna tongkat tapi guna payung.
Punya gigih la taknak budak-budak UNIMAS panggil aku cacat, sanggup ni tahan sakit berjalan tak pakai tongkat. Sampai demam-demam tahan sakit. Padahal kalau aku pakai tongkat sampai grad pun takde orang kisah. Apa ko ingat ko hot semua spot kau???


By the time aku nak balik UNIMAS, aku telah mampu melangkah penuh bergaya naik tangga kapal terbang tanpa bantuan. Tapi pakai bandage kat kaki. Tak kisah. Janji bukan simen. Sebab budak-budak UNIMAS ni ada yang cilaka-cilaka okkk. Kang tetiba ada orang panggil aku Robocop la, Cyborg la. Pantang ko ada defect sikit, konfem nama ko bertukar. Masa matrik dulu, aku tersilap potong rambut. Rambut aku jadik bulat. So budak-budak laki panggil aku cendawan cina. Sebab aku bulat, rambut bulat dan juga hitam. Kimak.


3. MOSTI, Putrajaya.


Spot the difference?


Nampak cam baikkkk je muka aku kan?
Pak Aji kata, jarang orang keje ngan kerajaan kepala togel macam aku.
So, pepaham la ye. Sila beli tudung.

Sekaliiiiii. Ada jugak rupanya pegawai-pegawai atasan kat situ yang togel macam aku.
Tapi takpelah, pakai aje la kan. Mana tau kot-kot terbukak hati. (tapi tak terbukak hati pun sampai skang, bukak tudung lagi ada. apa nak jadik la?)

Kat sini sebab yang menjadikan aku suka pi opis hari-hari adelah sebab aku ada kawan yang best. Yang hujung sekali cam tersepit tu la kawan baik aku masa kat MOSTI. Ni kira kalau pi toilet pun pegang tangan.

Sebab-sebab lain adelah sebab biasa la keje ngan kerajaan mesti banyak meeting. Pastu meeting mestilah jauh dari kesesakkan ibukota seperti Genting Hinglands, Langkawi, bla bla bla. Tapi memang best buat meeting luar dari opis, selain boleh bersantai-santai pakai jeans ngan sweater buat keje, makanan juga adelah banyak sekali sampai DIPAKSA untuk tapau ke bilik. Masa ni sikit pun badan aku tak naik walaupun mentekedarah cam kerbau. Cuba skarang. Minum teh susu lebih sket dari 2 mug sehari pun dah naik 500gram. Tu belum aku makan nasik lagi.

Cuma yang tak bestnya keje kat sini banyak sangat protokol. Nak buat ni, kena jumpa si Abu. Mintak signature. Lepas tu naik pulak tingkat atas, jumpa si Bakar. Mintak sign. Kalau jam tu jugak dapat approval takpe gak, ni kena tunggu meeting pulak. Memandangkan ko hanya research assistant, masuk meeting hanyalah ambik minit mesyuarat dan diam jangan bagi pendapat. Kalau ko sedap anak tekak nak bagi pendapat, esok pagi ko masuk bilik KPP. Jawabnya dapat reminder.

Macam kes aku la. Lepas a few months aku kena transfer pi tingkat lain sebab aku sangat outspoken dalam berkata-kata. Mungkin aku silap sebab banyak bercakap. Aku ni pun satu hal.

Tapi aku memang tak boleh tahan orang yang belakang cakap lain, depan cakap lain. Orang tu boleh makan sampai 2 jam sebab dia dah senior, ko tak boleh sebab kau junior. Wadefak?
Kalau benda tu tak boleh, ko sebagai senior tunjukkan contoh yang benda tu mmg tak boleh. So bila aku bersuara 'Apesal orang tu boleh masuk lambat?'

Dia jawab 'Kamu kena faham. Dia tu anak sendiri, kamu anak angkat'.
Ohh, gitu eh?

Bila aku keje kat department lain (lepas kena kick) suasana sangat-sangat berbeza.
This new department treat aku betul-betul macam team member.
Dalam meeting aku boleh bagi pendapat.
Aku boleh draft teks ucapan untuk KPP (tapi of course lepas tu dia kena semak la kan).
Aku dibagi peluang untuk deal direct dengan kedutaan-kedutaan. Berterabur grammar aku.

Memang kat department baru ni aku terasa dilayan equal dengan those yang seniors.
Bukanlah aku hadap sangat ngan tittle pegawai atasan or nak mingle2 ngan those pangkat tinggi2. Tapi cukuplah bila kehadiran kita tu bukan setakat nak susun-susun folder, asing-asingkan proposal, buat milestone, photostate, and diajak masuk bilik mesyuarat pun atas sebab tak kasik aku melanguk depan PC.

What's the point ko ambik aku masuk keje dengan tityle yang macam gempak kalau tugas aku sama ngan ofis boy?

Bunyik macam berlagak kan?
Bukan aku nak kata aku graduate so kamu semua sila respek.
No!

Cuma aku perlukan satu resume yang mantap. Kalau tak selaras dengan apa yang aku blaja pun setidak-tidaknya ada benda yang outstanding yang aku boleh aplikasikan untuk my next job (sebab aku memang tak bercadang nak keje sini lama-lama)

Apa gunanya ko keje banyak tempat tapi job scope macam sialpalis?
(Note : Sial palis tu adelah sial tahap cilaka banat)

Don't get me wrong. Bukan aku anti or mengutuk kerajaan.
Cuma ada certain kelompok manusia tak kira la dalam kerajaan or non-govt sector yang memang ada mindset macam ni.
Kalau ko junior, ko jangan banyak cakap.
Kalau ko senior, apa dia buat ko angguk je.

Kepala hangguk kau.

Apa-apa pun, aku happy sebab diberi peluang untuk lalui semua benda ni. Macamana pun life goes on...




posted by aveo757 @ 10:14 AM  
Newer›  ‹Older
My level of skiping Ganu is almost ekseleng.
January 21, 2010


Aku : Bang, apa tu setabung?

En Wan : Setabung? Satu tabung la.

Aku : Bukan. Tadi ada orang Tganu cakap 'Dok makang setabong'

En Wan : Bukan setabong la. Setabok.

Aku : Dok makang setabok tu apa?

En Wan : Tak makan starbuck.




Aku tak tau nak gelak or nak flush muka sendiri kat jamban.
Yang pasti dia ni memang dok rok skepeng.
Hambik kauuuuuu aku skiping Ganu. Bijok dok?

Ekselleng okkkkk.

Kawan aku cakap muka dia ni macam Lann A2Z. Aku try carik muka Lan tak jumpa lak.
(mentang2 la Lan tu hensem, ngaku aje macam muka laki dia)


Masa aku dapat gamba yang ni kat email, wahhh dah terbayang gila macho suara mamat ni. Konfem!!!

Lagi 2-3 hari nak date for the first time, dah prektis ni, adjust suara kasik manja-manja sket. Saper lambat masuk bilik air konfem tak pegi kelas la jawabnya. Memang berkampung aku lam bilik air sebab nak prektis gesture kena mantap, suara kena menggoda. Auw!

Masa yang ditunggu pun tiba.
Jumpa kat stesen komuter.

Tang jauh nampak si dia rambut keperangan.
Uh gila dasyat mamat ni, legally blonde okkk.
Ok, check.

Kulit putih seperti dalam gamba.
Check.

Muka boleh tahan. Seperti yang dijangka orang pantai timur hensem2 (ahak ahak)
Check.

Bantut seperti yang telah diakui awal-awal.
Check.

Dan objek pun merapati saya.

'Hi Di. Maghi ngan saper? Sorilah tak bawak apa. Kepok je.'

Allah Kassim!!!!!
Terasa mau pitam.

Isk, tak baik lah kan. Mujur lah dia nak kat aku yang muka kemek Jawa ni.


p/s : Sesaper orang Tganu, sila bagi penjelasan kalau ada orang tanya words yang dorang tak paham. Aku malas nak explain.

posted by aveo757 @ 12:05 AM  
Newer›  ‹Older
New skandal (eh, ada skandal lama ke?)
January 20, 2010



Dan skandal antara aku dan dia pun bermula.....
posted by aveo757 @ 7:47 PM  
Newer›  ‹Older
Ketat dada



Hari ni aku nekad nak beli laptop baru sebab laptop yang aku dah guna 5 years ni makin lama makin membabi. Dah la membabi time aku lom sempat save keje or half way nak abis donwload lagu. Time aku tengah galak berchatting tu takde pulak ko nak buat hal. Pastu kejap-kejap hang. Kalau aku on laptop dari kul 8am-6pm tu ada la dalam 5-6 kali kena restart. Tu pun aku terpaksa pujuk-pujuk je diri nak restart laptop balik. Seb baik la aku takde penyakit asal bengang je hempas barang. Kalau tak mesti skang aku dah ada patblas laptop, sembilan henfon dan tujuhbelas suami.

Semalam pi klinik sebab aku rasa dada aku sesak.
Macam nak semput pun ada.

Aku : Bang, Di mengah la. Macam susah sangat nak tarik nafas. Ketat je rasa. Dah tua kot.

En Wan : Tetek tu besar sangat. (sambil bentang sejadah).

Nak ngadap Tuhan pun kepala still ingat nak menggentel aku.
Tapi takpe.
Maknanya aku sentiasa dalam ingatan.


Biasa la kalau dah sakit tu memang mengada-ngada sket aku ni. Nak bersayang-sayang bagai. Padahal hari-hari tanya soklan yang sama.


Malam tadi memang gila babi punya batuk sampai aku kena duduk sebab susah sangat nak tarik nafas. Lepas sapu Vicks, aku tido balik tapi still batuk-batuk lagi. So En Wan dengan penuh kasih sayang urut dada aku, tanpa disuruh. Tapi mata pejam. Tak kisah la, janji dia
willing gak nak redakan batuk aku. Aku pun cam best la sambil tido ada orang urut dada. Dan terlena....

Tau-tau aku nampak muka dia cantik je melekat kat tetek aku.
Apa kes ni ha?



p/s : Laptop Toshiba ok kan?

posted by aveo757 @ 10:30 AM  
Newer›  ‹Older
Boleh tak berterus-terang je
January 19, 2010



Hari ni demam, selsema, batuk, sakit tekak, pakej yang hampir cukup. Pengsan je yang belum. Tapi tetap masuk ofis. Ntah apa motif aku masuk ofis ntah. Time sihat malas nak masuk, dah tenat rajin pulak. Lately ni aku hilang pace and momentum untuk buat keje gila-gila like ussual, so walaupun tadi kepala berdengung and telinga sebelah tak dengar, aku masuk gak ofis. Alhamdulillah, ok la sikit. Kira ok lah dari aku parking bontot atas katil sepanjang hari. Jawabnya muka menjadi sembab dan kepala menjadi bengap.

Petang tadi sementara nak tunggu En Wan balik, aku chat ngan sorang lady yang stress dengan exbf dia tapi at the same time dia still sayang lagi. The way dia story-story ngan aku macam dah nak turn to saiko pun ada gak (yang ni aku bagitau direct kat dia). Actually asal aku chat ngan dia memang ini je la topik dia pun. Tapi aku suka. Sebab aku kan kepoh. Hahah.

Dia tanya if perlu ke dia buat dek ngan ex dia.

Sebab dia cakap this guy jenis yang bila dia mengelak, guy ni akan carik.
Bila dia buat dek, nanti balik-balik guy ni lalu-lalang depan muka.
Bila dia tak reply email, lagi banyak email yang guy ni hantar.
Bila dia merajuk, laki ni pujuk.

Tapiiiiiiii, bila dia datang balik kat laki ni, nanti bf ni slowly buat selamba as if lady ni just kawan biasa. Dah macam si lady ni pulak yang menyondol-nyondol kat dia. Masa ni aku cakap kau, konfem bila kau nak ajak sembang, nanti dia bagi alasan 'Busy, later we talk'.

Dia jawab 'A'ah la Di. Memang betul. Pandai ko'

Of course la aku skang pandai, sebab aku dulu pun bodoh macam tu jugak percaya cakap laki. Seb baik aku dah bijak, kalau aku still bodoh lagi sila spray muka aku ngan Ridsect.

Bila kita ajak jumpa 'Not free, maybe next time'
Bila kita call 'Sorry tak dengar, I tido'
Bila kita sms, lagi 2 hari kang baru reply 'Sorry, takde kredit'.

Helo, lojik kah sampai 5 hari tak top up kredit? Kalau kau student lain cerita dowhhhh, ni kau bekerja. Takat prepaid RM10 pun tak bleh top up? Sengkek gila. Tapi ada hati nak flirt ngan orang lain.

Aku pernah gak alami situasi macam ni. Kalau nak cerita pasal sakit hati ni, memula memang sangat sakit hati. Tapi bila berkali-kali dibuat macam nak tak nak, lama-lama hati kita jadik semakin kering. Kering sekering-keringnya sampai takde rasa nak marah lansung. Rasa macam tak kuasa dah like apa-apa aje la. Numb.

Paling aku pantang bila sebelah pihak buat sebelah pihak lagi macam main tarik tali.

Masa ko nak, beria-ia ko tarik. Bila orang tu dah pegi balik kat ko, ko slowly jauhkan diri. Bila kita dah bawak diri, tak lama kang dia datang balik. Kalau ada sesaper penah alami situasi macam ni, taniah. Kerana anda telah menjadi seperti aku yang dulu, iaitu yang aku yang bodoh yang cinta mati sampai otak letak kat bontot, macamana orang tu buat kat aku pun, aku tetap akan bagi dia peluang yang ke dua. Kadang-kadang peluang yang kedua belas.

Maybe orang kata aku bodoh sanggup bagi peluang berkali-kali. But benda yang melibatkan hati dan perasaan (bak kata Norman Hakim) ni adelah sangat susah nak dijangkakan. Mungkin nampak macam bodoh. Ye la, kalau dah sampai seploh kali dia asik tarik tolak tarik tolak takkan ko still nak bagi peluang yang ke sebelas pulak kan? Tapi tu pernah terjadik kat aku.

Aku bagi seberapa banyak peluang sebab bagi aku no one's perfect. Mungkin dia bersalah, tapi tak mustahil kalau dia akan berubah, kan? Mungkin dia buat silap, tapi tak mustahil dia akan belajar dari kesilapan, kan? So sebab aku pegang pada kata-kata tu la (kata-kata ni pun aku yang cipta sendiri mungkin sebab tu la hasilnya pun macam sial) maka aku bagi peluang berkali-kali.

Tapi agaknya ditakdirkan aku bercouple dengan orang yang buah pelir ngan otak dia tak jauh beza, dua-dua tak function dengan betul, so macamana banyak peluang kita bagi pun dia still buat kesilapan yang sama. Dan paling binawe bila everytime dia nak kita balik, dia punya ayat memang tak boleh blah 'I'm so sorry. I was so stupid buat you macam tu'.

Eh pukimak lah.

Nasib baik la aku ni bodoh okkk. Kalau aku bijak memang aku lestik telor ko kasik pecah lapan, boleh gak buat main batu seremban.

Kenapa mesti nak buat orang macam terkejar-kejar kau?
Kalau kau tak suka boleh tak just say it out loud 'Yes, I am no more interested in you, so go and fuck the cat!'.

Aku rasa that would be better rather than ko susun ayat cantik-cantik semata-mata taknak kecikkan hati tapi sebenarnya ko sedang menyakitkan hati aku lagi. Like bf aku dulu, cukup suka buat ayat-ayat playboy like 'I masih sayang u lagi' tapi malam kang menggentel bijik pompuan lain. Bila kantoi, 'I am so sorry. I mengaku I silap. I bodoh'.

Tu bukan bodoh namanya.
Tu namanya lancau.

Bila aku betul-betul tinggalkan dia, on our final nite bertenet together, aku tanya dia baik-baik (bukan sebab aku nak bajet baik depan dia tapi dia ni lain, kalau aku tengking kang mau dia rogol aku kat situ jugak), kenapa dia tak penat-penat tipu aku?
Kenapa payah sangat nak berterus terang?
Kan lebih baik ko cakap benda yang betul daripada kau tipu aku? Sama jugak sakit hatinya. So kenapa nak ambik jalan panjang?

And benda yang aku paling tak suka adelah bila aku tau kebenaran bukan dari mulut kau tapi dari mulut orang lain.

Tapi dia tak cakap.
Cuma geleng-geleng kepala.
Menyampah sialll aku tengok muka dia masa ni. Macam muka timun.
Dah la tipu aku kaw-kaw pastu nak main sinetron pulak. Aku lempang kang bersepai gusi-gusi kau semua.

Ada waktu-waktu tertentu kita perlu menjaga hati. Tapi kalau dah sampai berkali-kali ko buat kesilapan yang sama, apa perlunya ko menipu lagi?

Apa perlunya menipu lagi.
Macam best je kalau buat lagu kan?
Aku dah terbayang pencipta dia Ahmad Nawab, penulis lirik Mama Juwie, penyanyi Ramlah Ram.



p/s : CPM, aku tak pakai lipstik nak tido daa..apekejadah nak pakai lipstik. Laki aku suka bibir yang bebas dari bahan kimia.

posted by aveo757 @ 12:02 AM  
Newer›  ‹Older
Song
January 17, 2010
Ok. Tagging game.
Lama aku tak jawab soklan subjektif.

5 lagu yang memberikan kesan dalam hidup anda :

1. Vanilla Ice - Ice Ice Baby

Ding ding ding dikeding ding.
Ding ding ding ding dikeding ding.

Kan?
Catchy gila.

Masa aku memula dengar lagu ni sepatah haram tak faham. And sebab aku adelah seorang yang malas nak ambik tau benda yang takde kepentingan kat diri aku like setakat nak tau apakebenda yang si vanilla ni merepekkan, so aku tak bother nak check lirik pun. Yang aku tau melody dia best. Cukup.

Ada satu time tu aku dengar member aku nyanyi 'All right stop! Korek burit and listen'. Which masa tu aku tak tau menatang apekah burit?? Nak tanya segan, sebab kawan-kawan aku yang nyanyi tu pulak semua yang set-set kalau ambik 1119 konfem A++ punya. So aku pun tried to figure out sendiri.

Apekah burit?
Buret kah? (maklomlah aku selalu jadik tukang cuci buret ngan pipet lepas habis amali sebab aku malas nak conduct the eksperimen jadik aku cop jadik tukang kemas radas je)

Bury it?

Oh, bury it kot.

But, apekejadah KOREK pulak kan?
Memandangkan aku sedar yang diri ini agak pekak, so aku tak bother nak ambik tau apa perkataan disebalik KOREK itu. Aku anggap je la vocab aku lom mantap.

So, kat rumah tengah-tengah buat homework, mulut aku ni pun gatal pi humming lagu si Vanilla ni and sampai part 'collaborate and listen' tu aku pi sebut KOREK BURIT. Sebab sumpah masa tu aku tak tau apa actual lyric dia tapi sebab nak tunjuk kat Mak Aji yang skarang aku layan lagu omputih je, tak main lah DJ Dave ni semua, so aku teruskan me-KOREK BURIT.

Bagai pekikan Sang Rajunatapa menggegarbumi disusuli dengan pemukul lalat singgah kat kepala aku.

Pelepapppppppppp!!

'Ni mana ko dapat burit-burit ni?? Aku ada ajar?'

Aku macam apehal ngan dia ni manjang je nak temper? Tapi aku tunduk je pandang lantai walaupun aku tak tau apa salah aku. Ciri-ciri solehah tak bertempat ni la yang buatkan balik-balik aku je yang kena belasah ngan Mak Aji time kecik dulu sebab asal dia naik hantu je yang lagi dua ekor tu dah meruyup selamatkan diri, tinggallah aku menadah bontot penuh kepasrahan.
Tahapa lah yang dia sound aku pun dah lupa, aku biarkan je la dia terpekik-pekik kat tepi sebab kepala aku pun tengah berdengung kena belasah tadi. Aku rasa kalau aku tak kena hentak ngan pemukul lalat tu mesti skarang aku dah jadik dokter.

Dan Mak Aji ni pulak, aku rasa dia sebenarnya lebih layak jadik tukang sebat kat Penjara Kajang.

2. You're Still The One - Shania Twain
Inilah lagu yang kalau boleh aku nak nyanyi depan exboifren dan 'rakan-rakan tersayang' yang pernah betting aku takkan kekal ngan En Wan.

Boleh pulak bajet aku ngan En Wan takkan lama atas alasan aku kejar kebendaan. Biasa la kan, dah tak dapat aku tu buatlah cerita aku ni materialistik, padahal dua tahun aku ngan dia kehulu kehilir naik moto Suzuki nazak dengan kau (yang juga Pak Aji punya). Oh, masa tu bangga okkkk, konon aku ni la satu-satunya awek dia yang terima dia seadanya, sanggup bersusah senang. Bila dah hilang aku mula la kata aku pandang duit, pandang kereta, pandang status. Pompuan mana la yang nak kat laki sengkek? bak sini aku nak tengok. Paling tak pun lelaki tu biarlah menunjukkan peningkatan dan ada potensi boleh jaga anak orang. Pakai lojik sket la brader. Aku lempang kang.


3. Forever - Damage
Lagu ni En Wan bagi kat aku dalam bentuk KASET pada tahun 1999 (kot). Tapi bukan kaset DAMAGE but kaset yang dia dub sekali ngan suara dia. Kira macam dia tengah record suara dia bercakap sambil latar belakang tu lagu Forever.
See, saper kata lelaki Mat Saleh je romantik? Laki melayu pun romantik okkkk.

Masa tu kawan-kawan aku semua sibuk nak dengar jugak, so lepas aku, kaset tu berpassing-passing dari sorang ke sorang. Masing-masing taknak share-share, semua bawak walkman sendiri padahal yang bercintanya aku.

Aku pun tak tau apesal aku leh siap bagi member dengar kaset tu. Maybe sebab aku rasa takde apa yang nak disorok pun. En Wan ni bukan reti bagi ayat-ayat nak bagi aku stim ke apa, dia jenis straight forward. Lagipun aku rasa kawan-kawan aku perlu tau dengan siapa aku bercouple so that diorang leh backing aku kalau si saiko tu buat hal lagi.

Masa tu takde suara lain yang paling sedap lam dunia okkkk.
Hari-hari aku dengar kaset yang sama ulang-ulang before pi kelas, balik kelas, before tido, bangun tido, sampai hafal.

'Hai Di. Dia tengah buak apa skarang?'
'Jangang lupa makang tau'
'Study rajing-rajing'.
'Bye Di. Jangang lupa Wang kat sini'.





Ye lah Wang, Di takkang lupa Wang. Wang lah di hati sokmo!
Cinta itu bukan saje buta, boleh jadi ia pekak jugak. Ah, tak kisah.














Aku cakap 5 eh tadi? Sori lah, aku nak tido. 3 je cukup.
posted by aveo757 @ 12:12 AM  
Newer›  ‹Older
H.A.W.T
January 15, 2010


From: Anonymous
To: aveo757@yahoo.com
Sent: Thu, January 14, 2010 4:46:49 PM
Subject: [walk on wings, tread in air] New comment on There was a time in my life when I thought I knew ....

Anonymous has left a new comment on your post "There was a time in my life when I thought I knew ...":

I think u are just making this up. Mane ade orang chat mcm tu dekat fb..lagipun dan dan pulak diorang nak chat mcm tu bile ko discover fb ade chat rupenye..sebab padahal..bile ko log in fb, tak payah tau fb tu ade chat pon orang bole send chat msg to u..penipu gile..bajet hot...sudah la weh..

Ko mmg suke bajet hot ramai peminat la..aku tak paham betul..

Publish this comment.

Reject this comment.

Moderate comments for this blog.

Posted by Anonymous to walk on wings, tread in air at 4:46 PM (boring eh dok opis, maka blog aku jugak penghibur di kala kesangapan)


Dah lama aku tak layan komen-komen macam ni. Selalunya komen macam ni memang tak mendapat tempat kat entry aku, tapi disebabkan hari ni kebetulan pulak aku takde idea nak update blog so kira boleh la topik macam ni. Terima kasih ye bagi idea.


1. "Mane ade orang chat mcm tu dekat fb"

Konfius pulak aku dengan statement yang ni. Kalau aku cakap saje-saje tanpa bukti boleh la kot nak tuduh aku buat cerita. Punya la gigih aku printscreen and tepek kat blog bokti-boktinya still lagi nak kata aku buat ceritakah? Kot ye pun nak kata yang ko buta IT jugak, jangan la mengugat carta aku menjuarai kebutaan IT empat berturut-turut wehhh. Bahan bukti dah terang dan jelas pun lagi nak mendeny-kan ke hot-an aku.

By the way, mengikut pengalaman aku yang bajet hot ni, toksah kata kat FB, kat YM, kat MySpace (ni la gi la horror) lagi ramaiiiiiiiii yang chat macam ni. Disebabkan benda ni dah biasa terjadi so that aku malas nak layan. Like whatever je la kan. Kau je kot yang tak penah digoda kat chat.

Eh, kurang ajar pulak aku pagi ni.


2."bile ko log in fb, tak payah tau fb tu ade chat pon orang bole send chat msg to u"

Itu maciammm ka? Baru aku tauuuuuuuuuu.
Tapi apesal selama ni takde orang hantar mesej kat aku pun kalau betul still boleh send msg even aku offline? Mesej kat inbox banyak la, tapi chat belum lagi sebab aku manjang je offline. Oh maybe dorang pun tak tau kot yang kita still boleh hantar msg walaupun offline. Kan? Maknanya dorang pun buta IT, bukan aku sorang.

Tapi aku rasa elok lah aku tak dapat offline msg, sebab kalau aku offline but still dapat mesej tu petanda aku memang gila gila punya hot sampai offline pun orang carik. Iskk mendatangkan riak nanti.


3. "Ko mmg suke bajet hot ramai peminat la"
Errr... tang mana pulak yang aku suka bajet hot tu agak-agak ye. Rasanya, tak pernah pulak aku kata aku hot, tapi tu la kan, dorang ni yang asik kata I hawtt. So nak buat camne.

Tang mana la yang aku bajet hot ni. Takkan la takat mat rempit panggil 'sayang-sayang', 'eh jambu la u ni' pun kita dah rasa kita hot kottttt. Aku ni dah 32 dah pun. At this age aku dah dapat lebih dari perkataan ‘sayang’ so takat strangers panggil sayang tu apa sangat la nak dibanggakan. Lain lah kalau orang yang tak penah lansung dipanggil sayang, maybe gelupur jugak la sesekali kena panggil sayang. Kalau belum kawen dulu maybe rasa teruja jugak la dengan word sayang ni. Dah umur-umur macam aku ni, dah tak minat dah dengan hot ke tak hot. Aku minat carik duit je.

By the way, perlu ke rasa hot bila yang panggil sayang tu cuma budak-budak yang cakap pun manja meleseh-leseh tak bertempat? Macam tu pun kita nak rasa hot ke? Please anak –anak sekalian, sila ada taste ok?

Mungkin lepas ni aku kena tanya kat status FB adekah aku hot? Yes, good idea!

Tima kasih sekali lagi.
posted by aveo757 @ 8:44 AM  
Newer›  ‹Older
There was a time in my life when I thought I knew the answer (tajuk takde kena-mengena)
January 12, 2010



Sangat girang kerana hari ni aku ketemu satu benda yang baru.

Boleh chat kat FB rupanya!!


Macam batak jugak lah keriangan aku petang tadi.
Punya lah hari-hari aku mengadap FB, baru hari ni aku tau FB ada option untuk chat. Selama ni aku rasa YM tu dah gila gempak dah.
Aku found out sendiri (bangga gila). Itupun secara tak sengaja, takde keje nak buat petang tadi tetiba rasa nak click sana, click sini, sekali terclick kat word CHAT.

Ha kauuu, laksana sudah dapat kote bertuah, dildo tidak berguna lagi!

Lantasssss, aku terus tutup YM. Apa barangggg chatting kat YM. Sampai skang la (1.34am) aku dok mengechat kat FB dengan kejakunan level maksima.

Tapi tu la kan, tengah focus layan laki-laki gorjes kat FB, ada lak para mamat potongggg.



Soklan macam ni aku menyampah nak layan. Dah terang-terang aku ada dalam frenlist kau, bukaklah kejap tengok profile aku tu ha, baca sikit aku dah kawen ke belum, keje ke blaja, umur aku tu semua. Malas la ok aku nak ulang-ulang.

'Dah kawen ke? Tak caya le'.
Apa muka aku ada macam anak dara tua ke ?

BTW, ko takleh baca status aku ke yang lagi nak tanya aku dah kawen ke belum. Letih la weh.


Ni lagi satu kepantangan aku, baru borak empat baris, dah berani bagi no tepon.
Sorry, aku takde kredit la.


Ini lagiiiiiiiii la. Tengah elok-elok sembang tetiba je aku naik pangkat jadik 'syg'. Like wtf wei? Heran betul aku orang yang senang-senang nak panggil stranger - sayang. Tak pasti pulak if 'sayang' tu dah jadik kata ganti diri kedua untuk sesaper je yang melintas depan kau.

Aku memang cukup benci orang yang baru chat 2-3 kali dah nak panggil sayang-sayang. Apebende nih? Like coolness???

Plis la ok. 'Sayang' tu so special. En Wan sendiri tak panggil aku sayang. Alasan, sebab dia pernah panggil ex-gf dia sayang, so dia taknak panggil sesaper sayang dah. Boleh pulak eh? Cam sialpalis.

Tapi takpela, maybe dia taknak mengingatkan diri sendiri kepada cinta yang tak kesampaian. Aku sangat hormati pendirian dia yang macam tahik itu. Alah, takat panggilan sayang apalah sangat. Exgf dia cuma dapat 'sayang' je, aku dapat kay-ow-ti-ie. Berbaloi-baloi!

Bagi aku, words yang aku takkan sebut sebarangan are like sayang, i miss you, and i love you. Kalau ko dah sebut, then mean it. Otherwise diam. Ini tak. Semua orang ko belasah sayang. Asal chat sehari suntuk je, esok dah start panggil sayang. Asal sekali bergayut kat phone, malam kang dapat sms 'I miss you la'. Bergayut 2 hari, lusa dah buat confession 'I love you'. Gelupur tahap mencibang! Series cam gampang.


Tetiba je nak audition aku jadik penyanyi. Cam konfem je suara aku boleh jual.
Dah la nama FAIZAL. Seb baik dia letak gamba, kalau tak, konfem aku dah perasan Faizal Maas offer aku.



Boleh tak jangan mengada-ngada nak cakap pelat-pelat?
'ALU'
'ANE'
'OTEY' (kepala aku dah tune lain dah)

Kalau kau kecik takpe okkk, nak jugak aku timang-timang. Ini dah tua bangka nak cakap macam ni, apa ko ingat kiut? Macam terencat lagi ada. Kang elok-elok boleh bercakap sekali aku libas ngan lutut toksah kata nak bercakap, mulut pun hilang. Dah la tetiba je nak datang opis aku. Pastu tengah-tengah chat dia nak pi makan jap siap pesan 'Jangan offline tau, i makan kejap je. Tunggu tau. Tunggu'.

Sori la aku nak tunggu bai.
Selamat jalan romeo lah.
posted by aveo757 @ 12:54 AM  
Newer›  ‹Older
Dear John
January 11, 2010





Siapa hari tu suruh aku get ready tengok filem ni?

Ok, aku dah baca buku dia. Nak tunggu filem lama sangat. Lagipun aku rasa lagi best baca buku kot dari tengok movie.

Kalau movie ni kuar sok, konfemmmm!!!!!
Konfem aku taknak tengok! (walaupun aku dok ulang-ulang tengok trailer dia kat YouTube)

Hati aku bengkak bila baca buku ni, bukan sebab sedih John tak dapat kawen dengan Savannah (eh, terbagitau pulak), tapi bengang sebab si Savannah tak tahan long distance relationship. Pastu buat alasan husband dia sekarang perlukan sokongan so sebab terlampau menyokong terus cair. Tapiiiiiiiiii still lagi harapkan John tu ambik berat pasal dia. Eh apa punya musibat la dia ni? Dah la orang tu heartbroken nampak ko dah kawen, lagi nak suruh orang tu stay dengan alasan 'kau je yang memahami jadi tolong lah jadik a good listener'. Kalau aku la, panggggggg sedas aku bagi.

Dah menyakitkan hati tu satu hal la, boleh tak tolong respect sket hati gua yang heartbroken ni. Jangan nak jadi player ye? Aku sepak kang ada yang makan nasik ikut telinga.

Eh, emo lak.

Tapi, cerita dia memang sedih. Sebab eventho Savannah kawen dengan orang lain but everytime full moon, both Savvanah and John akan pandang bulan as if they are back together. Macam cerita Tamil pun ada gak aku tengok. Tapi memang best lah. Meleleh-leleh airmata aku. Kalau nama John ni ditukar kepada Edward Cullen (provided lipstik kat bibir dia tak terang sangat) mungkin aku lagi rasa sedih. Tapi aku ni apa aje la yang tak sedih kannnnnn.

p/s : esok aku akan menakluki Ipoh and Penang. Kita seranggggggggggggggg!!

posted by aveo757 @ 10:39 AM  
Newer›  ‹Older
Happy birthday Pak Aji
January 10, 2010
Hari Sabtu selalunya adelah hari bertenet bersama En Wan. Redza tinggal.
Tak tau apesal semalam rasa malas gilaaa nak keluar.
Mungkinkah sebab dah boring asik berjalan ataupun takde duit?
Biarlah rahsia.

Bila boring tak tau nak buat apa kat rumah selalunya kita tend untuk buat apa??


Ye, betul.
Kita tend untuk mentekedarah tak berenti-renti.

Jadiiiiiiiii...


 
 Taukah anda masakan akan menjadi lebih enak sekiranya wap ketiak dibebaskan?



Objek yang difokuskan adelah mamalia yang feeling-feeling hip hop. Errr..perut yang sedikit tersentil itu sila abaikan.



Budak ini sedang mentelaah di depan ibunya dengan perasaan yang sangat tertekan sekali.


Anak aku ni kalau tak di check beg skolah dia, manjang je takde homework. Asal aku tanya ada homework? Memang tak pernah ada.
Bila aku dah transform jadi Raja Bersiong, barulah dia nak kuarkan segala buku-buku. Time aku nak memasak masa tu lah dia suruh aku tengokkan homework dia. Time aku tengah melingkar depan TV, dia terkinja-kinja kat sebelah. Camne aku nak jadik ibu mithali kalau asik terpekik je? Jiran sebelah ni mesti ingat aku mak tiri.



For lunch : tomyam daging + ayam, kangkung goreng ikan masin, ikan bakar. Budu jangan dilupa. Boleh jadik bergaduh kalau aku lupa siapkan budu.


Akhirnya bergaduh jugak, sebab aku sibuk nak snap gambar, lupa nak hidangkan mangkuk untuk dia hirup tomyam. Tapi kejap je bergaduh sebab lepas makan, aku telanjang depan dia. Settle.

Sangat mudah memikat hati suami, bukankah begitu?



Sepatutnya Mak Aji ngan Pak Aji datang sekali lunch sama. Tengah-tengah aku masak tetiba teringat ni mak aji makan apa tengahari ni. Aku call suruh dia lunch kat rumah aku, dia taknak, Alasan, dah nak zohor. Aku macam...??? Macamlah kat rumah aku takleh semayang.

Oh, mungkin diorang nak bermesra.

Tengah-tengah layan hindustan, Mak Aji call cakap dah on the way.
Lantassss, dewa pemasakkan merasuk semula diri ini.


Padahal buat cekodok udang je.

Tapi kira ok la dari aku kuarkan biskut keras buat balik anjing tu (biskut yang keras gila kalau nak makan kena cecah ngan teh dulu kalau tak, memang ko ada potensi nak pakai gigi sampel)



Hasilnya.


Jangan memperlekehkan kekuasaan cekodok udang ini okk. Ini namanya cekodok sakti!
Kesaktiannya masih terasa hingga ke pagi ini sebab aku berak-berak tak benti.

Ni bibik aku la punya pasal dia suggest letak cili api.
Orang lain makan rilek je.

Bontot aku ni dah melecettttt. Nak suruh En Wan tolong tengokkan rasa bersalah pulak halakan bontot kat suami.

Eh, macam tak biasa pulak.



See? Aku dah cakap, semalam aku rajin gila. Siap buat bubur kacang hijau lagi. Seb baik bibik aku senyap-senyap tanam daun pandan. Takyah aku curi jiran sebelah punya.


Hari ni besday Pak Aji yang ke-60. So, malam tadi bawak dorang gi makan-makan.




Aku nampak Redza macam kurus pulak dalam gamba ni. Padahal semua kata dia dah kembang. Bila aku tanya En Wan 'Bang, Redza kurusnyaaaaaa'.

'Bukan Redza kurus. Awak yang gemuk'.

Ok.
Hari ni aku taknak masak!




Tu yang aku malas nak bawak Redza berjalan sekali. Sebab bapak dia sama naik jadi budak-budak tak kira tempat nak main ngan anak.



Macamana dia leh jumpa microfon ni pun aku tak tau. Aku rasa aku dah sorok dah.

Redza : Ma, tengok ni. Ija lock star.

Aku : TIDOOOOOOO!!!!!!!!!!!!

Dan rumah pun menjadi senyap serta-merta....

Oh, btw that is not only our wardrobe but our sex mirror too. Eh.
posted by aveo757 @ 10:09 AM  
Newer›  ‹Older
Kenapa laaaa...?
January 08, 2010





Apesal la yang ko nak pegang kote atas moto?
Suruh la balak ko turun moto dulu.

BTW, ada beza ke pegang atas moto ngan pegang bawah moto?
Kelebaran tak sama kah?

Every now and then aku mesti check keywords kat Nuffnang ni. Nak tengok ada tak orang yang lagi mental dari aku. Rupanya ada.
Yang pelik-pelik aku jumpa.
Semalam ada orang search 'pegang tetek nenek'.

Astaga.

Lain macam benar aku tengok self-excitement budak-budak zaman skarang (ecehhh).
Tetek nenek pun jadik. Ape tak ko google je 'ramas tetek si hantu tetek'. Nampak wild sket.

Macam-macam la korang.

Atau mungkinkah buah dada nenek-nenek zaman skarang lagi better dari yang belum jadi nenek maka 'pegang tetek nenek' adelah lebih relevan berbanding 'pegang tetek awek tingkatan 3 Cergas'?

If that is the case, aku tak sabar nak jadik nenek.
Series!! (sambil mengadjust tali bra)

posted by aveo757 @ 12:09 AM  
Newer›  ‹Older
It's black, It's white
January 07, 2010



Nurjannah binti Azrul aka JANE.

Memang habis-habis muka Ima masa kecik. Dari mata yang terbeliak, sampai ke hidung, sampai la cara dia menjeling. Jangan kau ikut perangai mak kau yang gila tu sudah. Tapi putih budak ni. Ikut bapak dia kot. Wakakaka.

Tapiiii aku dulu macam ni gak la putihnya. Saling tak tumpah kaler dia. Memang macam niiiiii lah. Putih kemerah-merahan bak kata jiran Mak Aji. Dah tua ni pulak jadik merah kehitam-hitaman. Tak tau la mana silapnya. Nak kata join sport kat skolah, jangan harap lah. Nak lari setempat pun mengah (maklomlah tetek boleh tahan) inikan nak wakil skolah.

Nak kata banyak berjemur mungkin jugak la. Sebab aku dulu asik kena jemur kat luar dek Mak Aji. Asal homework tak siap kena jemur. Bilik bersepah kena jemur. Rumah tak berkemas kena jemur. Takde tektik lain ke? Time panas terik lak tu dia jemur aku. Cuba la jemur time-time ribut ke. Boleh aku main hujan.

Tapi aku rasa kelatino-an aku ni di-inherit dari Mak Aji and Pak Aji (salahkan genetik). Sebab Mak Aji dulu pun hitam gila. Lagi pekat dari aku. Maklom la, moyang aku direct transfer dari Mumbai, ape taknya. Tapi tu la, bila dia besar tetiba boleh jadik putih. Maybe darah Portugis dari sebelah atuk dah mula meresap lam sel-sel kulit dia. Taknak pulak si darah Portugis ni meresap kat badan aku.

Time kecik dulu dia selalu sound aku 'Ko ni tak reti pakai payung ke kalau balik dari skolah? Dah makin berkerak aku tengok kulit kau ni Diana'. (payung kalau lawa takpe, dah la aku hitam. Disuruhnya bawak payung ceti tu. Nak bagi satu skolah gelakkan aku lagi ada)

Mentang-mentang lah dah putih. Memandang rendah kat aku ye. Padahal orang kampung dia cakap dulu satu kampung kenal saper 'Dahlia Koling'. (no offense ye, sekadar flashback apa yg orang kampung dia kata).

At least takde saper panggil aku Diana Koling. Ada?

Ada berani?

Adaaaaaaaaaaaaaaaa?????????????

Tetiba teringat brader pengawas skolah aku yang asal aku melintas depan dia je dia cakap 'Pekatnyaaaaa, macam milo!'

Puskesmaks.


Redza and Jane

Seriau je aku tengok cara anak aku tenung si Jane ni. Tak berani aku nak tinggalkan dia berdua ngan Jane. Kang tetiba aku toleh nampak dia elok je dok bersila atas badan si kecik ni. Menjawab aku ngan bapak Jane ni kang.

Memula masa Redza nampak Jannah kat Bangi, memang sentap gila. Taknak masuk rumah lansung, berdiri kat porch tak masuk-masuk. Siap tanya 'Ma, atuk tak sayang Ija ke?'. Puas jugak la atuk ngan nenek dia pujuk suruh dia masuk. Alah orang tua kalau memujuk 'Ja...oooo Ja..meh la. Nenek ada beli cheese biskut yang Ija suka'.

Kalau aku la tak kuasa okk. Aku panggil sekali. Panggil dua kali. Kali ketiga aku panggil ko tak masuk-masuk jugak ko siap. 'Ja...oooo..Ja. Meh la. Mama ada beli rotan. Nakkkkkkk???'

Memang Mak Aji ngan Pak Aji kalah betul dengan cucu. Ni la pen-spoilnya. Tu yang aku malas nak hantar balik Bangi time cuti-cuti sekolah. Takyah tunggu sebulan, 3 hari letak kat Bangi konfem spoil anak aku. Kalau Redza bangun pagi, takyah mandi. Alasan 'Sian Diana, sejuk pagi-pagi ni kau nak mandikan budak'. Sejuk apa kebendanya, heater bersepah lam bilik air. Aku dulu kecik-kecik tak jumpa pun heater ni semua. Heater pun aku tak tau menatang apa. Kalau Mak Aji celik awal, dapatlah mandi air panas jerang kat cerek. Kalau dia terlambat sikit bukak mata, mandi lah air sejuk. Air dulu-dulu punya sejuk aku cakap kau, sampai kencing pun takleh nak keluar. Beku kat dalam.

Bila air sejuk sangat, aku mandi kejap dia belasah. 'Apa yang kejap sangat mandi ni? Sabun ke tak? Celah-celah kangkang tu gosok!'

Bila air panas suam, aku mandi lama sikit pun aku kena belasah. 'Apa yang kau buat lama sangat dalam bilik air ni? Kira bulu??'

Gila speechless okkk dapat mak macam ni. Aku cakap kau, Mak Aji ni kalau masuk debate konfem jadi Johan Menanti tujubelas dekad.


Jannah and nenek

Kalau nenek dia yang pegang mesti dia buat muka sedih. Landing kat tetek yang tak empuk memang la tak best kan Jannah? Kalau aku yang pegang mesti lena je dia tido. Wellllll...

Tak caya tanya En Wan. Haha.
posted by aveo757 @ 12:05 AM  
Newer›  ‹Older
Keeping up with the Sahaks (panggilan orang kampung untuk Pak Aji)
January 06, 2010



Aqiqah Jane went well. Cuaca sangat-sangat lah baik sampai belengas ketiak aku panas-panas buta pakai baju kurung. Ye ye je kata tema pink. Cuppies pink, khemah pink, baju baby pink, goodie bags pink, aku ni ye ye je la pakai pink. Sekali tengok mak bapak si Jane pakai purple. Pak Aji yellow. Mak Aji lagi la kaler rainbow. Sungguh tak menepati konsep betul la dorang ni. Or maybe buta warna.

Cuppies yang last minit.


Puas carik merata saper boleh buatkan cupcakes dalam masa yang suntuk. Ima ngan mak aji masing-masing sampai ke penghujung dok contemplating lagi nak bagi apa kat tetamu. Memula nak bagi telur, pastu tukar nak bagi bunga telur sekali, pastu tukar nak bagi kitab, kejap kang nak bagi cupcakes and muffin. Punyalah payah nak buat decision. Cam nak kawenkan anak je gayanya.

Dah beli bunga telur, sekali bila bawak balik telur tak muat pulak dalam kelonsong. Mak Aji dah menyirap. Sendiri beli, sendiri buat salah, sendiri menyirap. Aku tengokkan aje, tak kuasa nak bagi pandangan. Sanggup tu patah balik ke kedai tukar bunga telur. Kalau tukar tak tambah duit takpe jugak. Kalau aku la takde keje nak menapak balik ke kedai. Bungkus aje telur ngan tisu like dulu-dulu. Klasik apa.

Tapi cupcake ni not bad la. Cantik dia buat (wife kawan En Wan).


Saper kata lelaki takleh diharap?

Seb baik ada menantu ngan anak laki yang sanggup bersila kat dapur membungkus goodie bags.

Mak Aji : Mujur ada menantu laki yang nak tolong dok sama kat dapur.

Aku : Tu la, kalau beranak lebih sikit dulu kan senang. Penuh dapur ni ngan menantu. Tak payah Diana berpeluh-peluh kat dapur ni.

Ibal : Takpelah, esok Ibal bawak balik empat menantu sekaligus.

Mak Aji : Ha'ah. Kot ada yang nak kat muka kau yang berkerak tu.


Boleh putus nyawa kalau dengar Mak Aji punya statement.


Ini untuk tetamu lelaki. Ini saje dah 100. Belum masuk yang pink, tak salah aku beg pink 150. Tu belum nak kena bungkus untuk budak-budak punya pulak. Penat menggentel ni dari malam Jumaat okkk. Melekat tulang bontot aku kat simen dok ngadap bendalah ni je.

Nak je aku tunangkan Ibal terus hari tu, jimat sket duit (macam lah aku yang keluar belanja kan). Tapi series aku rasa zaman skang kenduri kecik pun dah makan ribu-ribu. Padahal nak potong jambul je. Bukan apa-apa pun. Siap bagi bunga telur, pot pourri, cupcakes, untuk budak punya lain pulak. Series remeh. Mak Aji sibuk nak buatkan kenduri macam ni kalau Redza bersunat esok. Apehalllll. Potong kote pun nak kecoh sekampung ke. Aku angkut pi klinik je sudehhhh.


Azrul with the baby. Yang baju merah menyala tu of coz lah laki akakkkkkk. Butang baju mana banggggg??





Selesai je doa, menggelupur menantu-menantu Mak Aji pi ambik makanan. Alasan, kambing sekor je, nanti habis. Kena cepat-cepat makan.

Aku tak makan kambing, but En Wan kata kambing dia sangat-sangat best and tak berbau lansung. Tapi aku still bau macam kambing jugak. Entah saper la punya ketiak kuat sangat. Kalau dah ramai-ramai tu memang macam-macam bau. Agaknya tu la pasal kalau time-time kenduri macam ni orang bagi bunga rampai, in a way boleh mengelakkan dari bau-bau jering macam ni.

Paling aku hangin masa ni, bila ad sorang budak gemuk age 8 tahun kot, punya lah hyper a'uzubillah. Dah la goodie bag aku bagi tu dia campak kat jalan. Telur rebus dia kopek pastu dia baling atas kapet aku!! Jangan tanya aku apa motif dia baling telur. Mungkin masa tu dia feeling-feeling main baseball. Tau je la kalau bau telur tu memang hanyir satu macam. Aku lagi rela cium bontot si Jane yang penuh taik dari hadap bau telur.

Aku ingat aku sorang je bengang, rupanya Pak Aji pun bengang. Pakkal budak-budak dia kata, biar lah. Biar lah???????? Yang kena telur tu kapet aku okkkkkk. Nak je aku ambik tenyeh kat muka dia. En Wan cakap kat khemah dia pi tumpahkan makanan pastu ludah-ludah. Yang pelik mak dia buat dek, cuma cakap 'Eh, jangan' dengan lemah gemalainya. Aku rasa budak ni memang jenis hyper. Agaknya mak dia tau kang kalau ditegur maybe perangai dia lagi teruk so bagi mak dia, takat baling telur and ludah-ludah tu kira masih di tahap ok lagi.

Walaupun aku cuba terima hakikat yang dia tu just budak-budak tapi bila terpandangkan dua bijik kapet yang masih berlipat lom sempat hantar cuci gua rasa macam nak transform jadik Degawan pun ada ni.

Kalau ada nametag kat tudung konfem aku dah macam cikgu disiplin.

Nampak tak betapa muslimahnya aku sambil pegang bakul telur. Time-time anak dara dulu takde pulak orang nak bagi aku keje ni. Dah masuk 33 tahun baru sibuk nak suruh aku bagi telur la apa la. Ni kalau kengkawan aku nampak aku berjalan pakai baju kurung siap bertudung kasa bawal segala, mau dorang sujud syukur kat tengah-tengah jalan tu jugak.



Dah, aku nak tido ni. Esok kena pi Ipoh. Gila malas aku nak drive jauh2 ni okkk.
posted by aveo757 @ 12:52 AM  
Newer›  ‹Older


MY FACEBOOK
GET UPDATES
ADS
MY PROFILE

Name: aveo757
Home:
About Me: Yes, I am Diana Ishak.
Yes, you are right, I am also known as Green Apple.


See my complete profile
TRAFFIC
POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST (dropdown menu)
MY TRAVEL DIARY
MY READING
TEMPLATE by

Free Blogger Templates

BLOGGER