walk on wings, tread in air: Movie review <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>





SEARCH

CONTACT ME

Diana Ishak @ Green Apple
aveo757@yahoo.com
See my complete profile

TRAFFIC
Visitor Counter
TESTIMONI GREENAARD


Movie review
2020-07-05

Dah lama gila aku tak review movie, kan?
Jaga-jaga, aku nak start ni.



1. Charlie [2015]
Language : Malayalam
Rating IMDb : 7.9/10

Objektif aku tengok cerita ni adalah sebab hero-nya Dulquer Salmaan.
Ada 3-4 movie dia aku layan yang semuanya best.
Mostly dia berlakon genre romance, maybe sebab muka jambu.
Ada satu filem dia yang aku dah review yang bukan romance, iaitu Ustaz Hotel [boleh cari balik dalam blog aku ni].

Cerita Charlie ni bukan romance yang biasa, tetapi heavy drama yang ada elemen romance.
Kisah seorang perempuan nama Tessa yang lari dari rumah untuk mengelak dari kena kawen paksa.
Dia kemudian sewa satu bilik yang pada awalnya dia tak suka sebab bilik tu berselerak.
But then masa dia tengah kemas-kemas the bilik, she learns that penyewa bilik sebelum ni adalah lelaki yang gaya hidup-nya 'carefree' tetapi menarik.
Lelaki ni ada tinggalkan gambar dia [yang of-cos tinggalkan gambar yang hensem, kalau aku pun aku cari laki ni sampai jumpa] dan sketchbook ala-ala comic tentang kisah dia selama menyewa di situ.
Tapi komik tu tergantung, so Tessa nak sangat tahu apa kesudahan comic tu.
Tertarik dengan jalan cerita comic, Tessa mula trace satu-satu watak dalam comic tu untuk find out di mana lelaki tu sekarang.

Dalam pencarian dia, dia berjaya jumpa setiap satu watak dalam komik tu, yang semuanya hanya jumpa lelaki tu 1 kali je.
Tapi setiap orang ceritakan perkara yang baik-baik tentang lelaki tu.
Yang sebenarnya cerita ni menarik bukan kerana kisah cinta.
Actually takde kisah cinta pun dalam filem ni tapi perjalanan dia mencari lelaki tu ada banyak cerita yang dia jumpa.
Tapi ending-nya sweet! Trust me, sweet.
Aku suka betul karakter Dulquer Salmaan dalam Charlie.



2. Pattabhiraman [2019]
Language : Malayalam
Rating IMDb : 7.0/10

Tiada hero yang hensem dalam filem ini. Jadi, jangan banyak angan-angan.

Walau bagaimanapun aku suka cerita ni sebab ia berkaitan dengan food adulteration.
Dulu kan pernah viral kejap kat Malaysia kes fake telur yang katanya dari tepung [something like this].
Cerita ni basically kisah pembongkaran bisnes produk makanan oleh seorang pegawai kesihatan.
India kan popular dengan cerita-cerita membongkarkan ketidaktelusan sistem kerajaan dia.
This story is one of them.

Menarik, bila sorang taikun bisnes produk makanan yang keluarkan 3-4 brand yang berbeza kualiti dari satu perusahaan yang sama.
Produk tepung yang dari kualiti the best hinggalah kualiti paling teruk semuanya dari dia sebenarnya.
Seperti biasa, India pernuh dengan rasuah jadi big player macam ni selalunya terlepas [Malaysia ada tak gini?].
Pegawai ni kena frame untuk kesalahan yang dia tak buat tapi akhirnya dia berjaya buktikan dia tak bersalah.
Cliche storyline, tapi aku suka sebab melibatkan food and business.



3. Chitralahari [2019]
Language : Telugu
Rating IMDb : 7.2/10

Aku sebenarnya dah tengok cerita ni tahun lepas lagi, kawan aku bagi file.
Tak teringat nak review sampailah baru-baru ni cerita ni keluar kat Vaanavil [C202], aku tengok lagi.

Hero dia Sai Dharam Tej - tak hensem sangat.
Aku lagi suka abang dia, Varun Tej.
Varun Tej ni ada a few film yang aku dah review. Cari sendiri.

Kisah tentang Vijay yang introvert dan selalu bernasib tak baik walaupun dia bijak dan tak buat salah.
Apa yang dia buat selalu disalahertikan oleh ramai orang.
Yang percaya dengan kebolehan dia cuma ayah dia sorang.

Dia ada idea buat apps untuk detect kemalangan.
Apps tu somehow akan alert balai polis, bomba, hospital, blood bank and agensi yang berkaitan sekiraya beraku kemalangan.
Walaupun kau terbabas sorang-sorang kat tepi jalan, apps tu akan alert hospital and ambulance will find you.
Jadi, chances untuk terselamat dari mati kering sorang-sorang adalah lebih tinggi.

Vijay nak cari investor for his project tapi takde siapa percayakan idea ni because dia tak pandai berkomunikasi dengan baik. Penampilan dia pun tak meyakinkan.
Disebabkan dia tak pandai berkomunikasi dia always gagal interview kerja, dan akhirnya dia hanya kerja kat kedai repair TV padahal dia excel student in academic.
Jadi bila dia propose idea apps ni, working experience dia tak convincing. Takde siapa nak invest.

Akhirnya dia buat apps tu and jadikan diri sendiri guinea pig.
Dia bawak kereta laju-laju and accident.
Apps tu berfungsi and connected dengan semua hospital, blood bank and polis station. Dia terselamat.
Akibat dari kejayaan tu, ramai yang nak invest kat idea dia tapi ada sorang barua mempolitikkan isu ni.
Vijay akhirnya dihadapkan ke mahkamah kerana dituduh being reckless and irresponsible semata-mata nak buktikan apps dia berbaloi.
Ending? Tengok sendiri.



4. Kapoor & Sons [2016]
Language : Hindi
Rating IMDb : 7.7/10

Kisah dua orang adik-beradik, Rahul and Arjun, yang duduk di luar negara, kembali ke India bila datuk dorang kena heart attack.
Rahul is abang, seorang penulis novel yang berjaya.
Arjun pulak tak nampak successful berbanding abang.
Dia masih struggle untuk jadi penulis novel, at the same time kerja sambilan sebagai bartender.
Parents dorang lebih suka Rahul sebab nampak Rahul ada future, which upsets Arjun.

Dalam masa yang sama, parents dorang ni ada masalah rumahtangga.
Yang si mak nak bukak bisnes catering tapi suami tak berapa suka.
Yang si bapak pulak ada history berskandal dengan perempuan lain yang isteri dia masih tak boleh maafkan sepenuhnya.
Nak dijadikan cerita masa dorang berdua balik bercuti, they met one girl.
Arjun jumpa this girl masa party kawan dia.
Rahul pula jumpa girl yang sama masa carikan new house untuk family [girl ni nak jual rumah dia].
Dua-dua jadi rapat dengan girl yang sama tapi masing-masing tak tahu.
Girl tu pun tak tahu dorang ni adik-beradik.

Yang si girl ni nampak macam suka kat Rahul dan anggap Arjun macam kawan baik je sebab Arjun gila-gila sikit orangnya.
So one day this girl cerita yang dia pernah kiss a guy [Rahul] dalam keadaan mabuk.
Later baru Arjun tahu yang that guy yang the girl kissed tu adalah Rahul.
Jadi, Arjun sangat frustrated seolah-olah Rahul sentiasa ada luck dalam hidup.

Rahul keluar rumah, nampak kereta bapak dia ada kat sebuah rumah.
Rupanya bapak dia jumpa skandal. Rahul frust sangat dengan bapak dia.

At home, mak Rahul nak guna laptop Rahul sekali nampak gambar Rahul dengan boifren.
Rupanya anak dia gay!

Yang si Arjun pula nampak draft novel yang dia buat ada pen Rahul di dalamnya.
Dia syak abang dia nak curi idea dia sepertimana novel dia yang dulu diciplak oleh Rahul sebab plot and karakter semua sama.
Rupanya novel abang dia yang hit tu memang dia punya, cuma bukan Rahul yang ciplak tapi mak dia sendiri yang pass the draft kepada Rahul
Puncanya sebab mak dia nampak Rahul lebih sistematik and bersungguh untuk future sedangkan Arjun tak sebab dia nampak gila-gila.

Pendek cerita, keluarga ni nampak macam ok dari luaran tapi hakikatnya masing-masing ada masalah yang masing-masing saja tahu.



5. Agent Sai Srinivasa Athreya [2019]
Language : Telugu
Rating IMDb : 8.5/10

Again, ini aku tengok awal tahun hari tu.
Hero dia ni always dapat karakter yang gila-gila, aku syak karakter realiti dia memang macam tu sebab watak yang dia carry sangat kena.
Masuk Agent Sai, ini adalah movie ketiga aku tengok dari lakonan Naveen Polishetty.
Filem lain yang aku dah tengok and also dah review adalah Chhichhore [hero Sushant Singh Rajput] and 1: Nenokkadine [hero Mahesh Babu].

Filem ni tentang sorang detektif whose life in danger bila dia start siasat kes mayat yang ditinggalkan dekat landasan kereta api.
Mayat ni bukan 1-2, tapi banyak dan konsisten.
I mean everyday mesti ada mayat dijumpai kat landasan keretapi.

One day, kawan kepada Agent Sai bagitau ada mayat yang tak dikenali dijumpai kat area Venkatachalam.
Masa agent ni nak ke sana, dia ditangkap polis atas salah faham.
Dalam lokap dia berkenalan dengan Maruthi.
Maruthi ni cerita yang anak perempuan dia nama Divya pergi ke satu tempat dan tak balik-balik, disyaki dibunuh.
So agent ni tanya la macam-macam details.
Maruthi bagi nombor telefon tiga orang yang terakhir contact Divya sebelum dia dibunuh - Ajay, Harsha dan Vasudha.

Berdasarkan nombor telefon, Ajay dan Harsha memang berada di area pada hari Divya dibunuh.
Dalam proses menfollow dua orang ni, agent Sai terserempak dengan sorang perempuan muka sebijik macam Divya tapi tak boleh berbahasa Telugu.
Jadi agak pelik di situ, dah kenapa Divya ni tak faham Telugu.
Tk lama lepas tu, agent ni sekali lagi ditangkap polis kerana disyaki terlibat dengan pembunuhan Harsha dan Ajay.
Agent ni syak Maruthi [bapak Divya] tu sengaja plan dari awal buat cerita pasal konon anak dia kena bunuh sebab nak sabitkan si agent ni sebagai pembunuh Ajay dan Harsha.
Kiranya dia dah plan nak bunuh dua orang tu tapi dia jadikan agent Sai siap-siap sebagai kambing hitam.

Bila agent Sai diikat jamin, dia and kawan dia start investigate pasal pembunuhan dua orang tu.
Masa dia investigate, somehow dia jumpa mayat-mayat kat tepi landasan so dia macam syak semua ni ada kaitan dengan mayat-mayat ni semua.
Cerita ni best bukan sebab aku tak expect pun mayat-mayat tu semua adalah mangsa bunuh disebabkab jenayah tapi sebab lain.
Shocking bila tahu penyebab mayat-mayat tu ada kat tepi landasan. Sedih.
Sila tengok.







IKLAN : Terima kasih customer sebab share gambar ni.
Ya, XZIZ Biotech boleh buatkan pakej 5L hand sanitizer kalau nak. 
Silakan whatsapp 0127728976.


Labels:

posted by Diana Ishak @ 7:53 PM  
Newer›  ‹Older

ADVERTISING



FOLLOW ME



MY BRAND




LABELS



MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
TEMPLATE by


BLOGGER