walk on wings, tread in air: Bye bye cikgu sandaran, Diana. <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>





SEARCH

CONTACT ME

Diana Ishak @ Green Apple
aveo757@yahoo.com
See my complete profile

TRAFFIC
Visitor Counter
TESTIMONI GREENAARD


Bye bye cikgu sandaran, Diana.
2020-07-02


Syahdu je masuk bilik Rayyan pagi ni.
Bila tengok susunan buku-buku atas meja dia, sebak rasa hati.
Sepanjang bermula PKP sampailah today, aku ambik alih tugas jadi cikgu sandaran at home.
Pergi kerja hanya kalau khidmat aku diperlukan seperti bancuh-membancuh hand sanitizer.
Role aku berubah jadi cikgu at home.
Buku-buku dia dari beg semua aku keluarkan and susunkan dalam folder according to kelas.
Kelas harian [sekolah], kelas KAFA dan kelas tusyen.

Every morning aku akan collect semua task dari cikgu-cikgu and forward ke henfon Rayyan.
Semua homework kena send back to me untuk aku scan sebelum aku submit pada cikgu melalui whatsapp.
Kalau hari tu agak free, cikgu tak bagi banyak homework, aku akan bagi homework kat Rayyan.
So basically, Rayyan tetap bersekolah sepanjang cuti ni.
Termasuklah tusyen, kelas keyboard, kelas public speaking and kelas hoki.

Bila semalam menteri umum skolah akan dibuka, rasa sedih pulak bila lepas ni no more pekikan suara naga di rumah menjerit "Mana homework mama send pagi tadi?? Whatsapp mama now!"

PKP mengajar aku untuk susun jadual aku cantik-cantik biar takde yang tercicir.
Kalau dulu sambil kerja sambil take 5 layan You Tube, now no more.
Sebab by 12 noon aku kena stop sebab nak masak lunch.
Jadi semua kerja yang aku kena settle pagi, aku kena fokus betul-betul biar tak pending.
Kalau siapa perasan, aku dah tak update blog everyday, kan?

2pm sambung balik buat kerja until 4pm kena stop sebab kelas Kafa start, guna zoom.
Desktop Rayyan sejak minggu kedua PKP dah takleh start [ntah hape dia buat ntah dengan komputer dia], jadi kelas KAFA pakai laptop aku.
Pukul 4pm tu kira aku dah habis kerja.

Lepas Asar aku akan sambung baca buku/jurnal.
Then semak latihan Rayyan [latihan yang aku bagi sendiri].
Kadang-kadang kalau tepu kepala membaca, aku sambung tengok movie yang belum habis.
Dulu aku ingat sepanjang PKP ni aku ada masa nak layan Tamil and review banyak-banyak.
Harammmmm.
Disebabkan jadual yang padat ni, aku nak habiskan satu cerita Tamil kadang-kadang ambik masa 4-5 hari.
Tu pasal lansung takde review kat blog sebab sementara nak menghabiskan cerita, mood aku nak men-review pun dah lari.

Tadi pagi, bila pandang meja ni, alahai sebak pulak.
Lagi 2 minggu semua buku-buku ni akan kembali ke beg sekolah Kafa, beg skolah tusyen and beg skolah kebangsaan.
Maka berakhirlah sesi lontaran vokal di rumah.
Maybe hujung minggu je suara ni akan bergema semula.
Ni semua akan jadi kenangan.
Siapa sangka awal-awal dulu rasa macam tahun 2020 ni adalah yang the worst, rupanya tak.
Masih ada benda yang sweet yang hanya tahun ni je boleh buat.




Sepanjang PKP, aku train Rayyan untuk story telling contest.
Dia wakil sekolah and buat pertama kalinya sekolah dia hantar wakil untuk pertandingan story telling.
Walaupun tak sekolah tapi cikgu dia sangat komited.
Sentiasa minta video Rayyan practice untuk dia betulkan apa yang kurang, sampaikan nak datang ke rumah untuk ajar Rayyan.

Patutnya pertandingan ni bulan 5 hari tu, tapi dah semuanya tersadai kat rumah, jadi pertandingan pun ditunda.
Kitorang dah plan dah awal-awal hari tu nak belikan dia baju Calabash untuk dia pakai time bertanding nanti, sekarang tengah tunggu feedback cikgu dulu, kalau ada keperluan, beli.
Kalau pertandingan ni ditunda lagi, anggap je lah takde rezeki nak bertanding.
Dapat sijil mencuba untuk bertanding pun jadiklahhhhhh.



Kawan sekolah aku mengingatkan aku, dulu aku pun macam tu.
Suka sangat kalau ada pertandingan debate, pidato, berpantun - semua aku masuk.
Actually kawan aku ni pun aku punya debate and pantun team.
And kitorang sama-sama jadi tukang karut dikir barat.
Apa korang ingat aku takleh menyanyi? Pakkal dulu takde AF je.
Kalau tak, muka aku dah menghiasi industri muzik tanahair.
Bezanya dulu, aku join semua benda ni mak bapak aku tak tahu-menahu.
Dorang cuma tahu aku ada skill bercakap sorang-sorang.



Melukis.

Terima kasih Cikgu Nizam yang berjaya mencungkil bakat melukis aku.
Cikgu Nizam frust bila aku tak ambil Pendidikan Seni untuk paper SRP [ni macam PT3 exam].
Aku pilih subjek agama sebab aku tak pernah yakin lukisan aku cantik.
Nasib baik agama dapat A, kalau tak sure Cikgu Nizam padankan muka aku.

Dalam ramai-ramai orang kat sekolah tu, one day cikgu panggil aku masuk bilik seni.

"Diana, saya nak awak lukis tanah kubur. Nah!", dia hulur kertas suratkhabar kat aku. "Warnakan paper ni sampai nampak macam warna tanah kubur".

Buat tanah kubur je pun tapi proud jugaklah.
Masa budak-budak ni perform, aku bangga nampak tanah kubur aku atas pentas. Kahkahkah.
Pakkal stage performance, kalau keluar TV, mesti hujung drama ada nama aku keluar :

Tanah Kubur - Diana Ishak.
Mbhahahahaha.

Kalau team Tok Adi nak angkat naskah ke teater, bolehlah roger aku untuk buat props tanah kubur.

Berlakon?

Sebenarnya aku memang tak boleh berlakon. Very the kayu-kayan.
Walaupun masa kat U aku ambik course acting as generic course, hakikatnya aku kayu.
Aku ambik course acting sebab nak cukupkan kredit je.
Lagipun aku takde stage fright, jadi aku ambik course ni supaya tak payah mentelaah buku for exam.
Hafal skrip, perform, done.
Ada la sekali dua dapat A, selebihnya B.




Yang sangat best bila sepanjang PKP ni Rayyan dah sampai ke juz 5, belajar dengan Ustazah Diana Aniston.
Yang ni aku proud sangat.
Tak sangka aku Rayyan boleh mengaji Quran.
Dia kan sensitif pada titik-titik.
Dia always nampak titik bergerak-gerak.
Berapa kali naik Iqra' 5 pastu turun balik Iqra 3 sebab bila sampai ke ayat panjang-panjang sikit dia dah nampak titik bergerak-gerak.
Alhamdulillah, he is better now, dah lancar mengaji.
Titik bukan masalah lagi.

Video kat atas Rayyan practise menghafal surah.




Ini video Rayyan the latest, bersembang dengan aku pasal produk Apple.
Aku tak tahu pun dia minat technology sampai macam ni sekali.
Aku yang pakai iPhone pun tak pernah nak kaji specs iPhone.
Dia yang tak pernah ada iPhone boleh faham segala sudut specs.
Yang aku asal nak beli henfon je tanya kamera and kaler je. Kahkahkah.
Lepas ni aku boleh bincang dengan Rayyan je kalau nak beli barang-barang Apple, konfem aku tak kena kencing dek mana-mana sales person.


Labels:

posted by Diana Ishak @ 2:18 PM  
Newer›  ‹Older

ADVERTISING



FOLLOW ME



MY BRAND




LABELS



MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
TEMPLATE by


BLOGGER