walk on wings, tread in air: Takruf <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>




CONTACT ME

aveo757@yahoo.com

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING


TESTIMONI GREENAARD


Takruf
2018-11-23

Dapat pulak email dari blog reader lelaki tanyakan pasal jodoh.
Ceritanya dia ni taknak couple-couple.
Taknak bercinta.
Nak kenal proses taaruf ala-ala Ayat-Ayat Cinta, lepas kenal, terus kawen.

This guy kata tak kisah rupa, yang penting hati.

Hoih!

Proses taaruf tu bukan macam beli barang dalam karung guni ya.
Sebab tu lah taarif perlukan orang tengah.
Orang tengah ni yang akan selidik perempuan tu camana orangnya, apa kelulusannya, apa kepandaiannya, apa salasilahnya, etc.

Dalam proses taaruf, ada proses nadzor.
Nadzor ni proses melihat.
Apa ingat kalau pilih jodoh guna kekdah taaruf tak payah tengok dulu orangnya?

Jangan buat pasal weiii.
Tergamak ke nak kawen terus tanpa tengok orangnya dulu.
Islam tu tak zalim.
Proses nadzor ni membolehkan kita tengok dulu perempuan tu cantik ke idok.
Kalau dia pakai niqab, boleh dimintak bukak niqabnya, bukannya salah.

Islam sendiri yang membenarkan kita (lelaki) tengok wajah bakal isteri sebelum kahwin.
Jangan pulak kita jual mahal, "Ah tak payah. Saya tak kisah rupa, yang penting hati".

Ewahhhh.
Memang selamanya iman kita ni naik tak turun-turun ke camne ceritanya ni?

Iman kita ni kadang naik, kadang turun, bang.
That's why Islam bagi green lite kita tengok dulu rupa bakal isteri kerana dengan melihat rupanya insyallah memudahkan hubungan rumahtangga.
Kerana wajah termasuk dalam perkara yang boleh kita jadikan prioriti dalam memilih teman hidup.
Walaupun yang utama dan pertama sekali adalah agamanya, tapi wajah boleh pertimbangkan.
Bukan nak cantik sangat, asalkan sedap mata kita memandang cukuplah.

Tapiiiii ada syarat!
Bukan boleh sesuka hati nak kejap tengok muka perempuan tu, kejap tengok muka perempuan ni.
Lelaki hanya dibenarkan tengok rupa perempuan yang ditakruf kalau dia betul-betul nak kahwin.
Kalau takde plan nak kawen, tak dibenarkan.

Janganlah sampai kata rupa lansung tak penting.
Rupa penting, cuma tak boleh dijadikan prioriti, tapi mesti dimasukkan sekali dalam checklist, jangan sampai takde lansung.

"Dan diantara tanda-tanda kekuasaanNya adalah Dia menciptakan untukmu isteri-isteri dari jenismu sendiri , supaya kamu cenderung dan merasa tenteram kepadanya, dan dijadikanNya di antara kamu rasa kasih sayang. Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda-tanda bagi kaum yang berfikir" (Ar Rum, 21).

Bukan ke punca hati kita tenteram tu ada pelbagai?
Ada yang kerana dari percakapan yang lemah lembut.
Ada yang kerana dari kesabaran dan tolak ansur.
Ada yang kerana dari wajah yang sedap mata memandang.

Jadi, rupa pun kena ambik kira.
Tak payah la demand sangat nak macam supermodel of the year, kau pun hensem sangat ke. Hahaha.

Sebenarnya aku kagum dengan those yang berkahwin tanpa cinta, yang melalui proses takruf.
Bertambah kagum bila dorang boleh je bahagia.
It turns out that bukan semua yang kahwin tanpa cinta tu akan menderita.
Some tetap teruskan perkahwinan walaupun bukan dengan orang yang dia suka.

Pada pandangan dorang, cinta akan datang seiring dengan masa.
Bila dah kawen of cos tiap-tiap hari berjumpa dalam rumah, so kekerapan berjumpa ni lambat-laun akan membibitkan rasa cinta [gitu ayat aku].
Pandangan ni tak salah sebab cinta boleh datang bila-bila masa.
Those yang kawen dengan kaedah takruf ni aku boleh kata tahap yakin dia pada Allah sangat tinggi sebab dorang betul-betulkan serahkan Allah tentukan pasangan hidup dia.

Lainlah macam aku ni dulu, semua benda nak cari sendiri.
Jangankan kata nak serahkan Allah pilihkan, mak bapak aku nak pilihkan pun aku taknak.
Konon nak pilih sendiri, hambik kau dapatlah rasa sakitnya putus cinta kejap.
Tu cara-cara dapat tengok rupa, dapat merendek tiap-tiap malam, dapat makan sama-sama, dapat dating tetiap minggu - punnnn ke laut dalam kisah cintanya.
Jadi sebetulnya kita boleh usaha je, tapi Allah yang tentukan.
Boleh jadi jalan cinta aku yang dulu banyak salahnya dari betul, jadi aku dan exbf sama-sama dipisahkan supaya kitorang sama-sama jumpa dengan yang lebih baik.

Eh, tetiba cerita pasal kisah cinta sendiri pulak kan. Hahaha. Ok bye.


posted by aveo757 @ 9:13 AM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER