walk on wings, tread in air: Susah tinggalkan dunia <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>




CONTACT ME

aveo757@yahoo.com

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING


TESTIMONI GREENAARD


Susah tinggalkan dunia
2018-11-26

Lambatnya kita berhijrah kerana 3 perkara.

Yang pertama, susah tinggalkan dunia.
Kita merasakan kalau berhijrah nanti rezeki kita jadi sikit.
Ini pengalaman sendiri.
Inilah aku dulu.
Keinginan nak hijrah tu ada dah tapi nak melaksanakan tu bertangguh sebab dok memikirkan nanti kalau aku bertudung litup camana aku nak buat sales?
Ada ke orang yang nak jumpa dengan aku kalau gaya aku macam extreme?

Oh by the way, masa aku terpikir nak berhijrah dulu, aku dok membayangkan yang extreme terus.
Maksudnya, kalau aku bertudung, biarlah tudung tu yang menutup dada.
Kalau nak berpakaian, biarlah yang longgar dan labuh.
So kalau dah kalau aku bertudung labuh, berbaju longgar and labuh, aku takut takde customer nak jumpa aku.
Dorang pun segan tengok aku macam extreme sangat.

Dalam erti kata lain, aku takut takde sales.
Takde sales maknya takde duit.
Dalam bahasa senang paham, aku ni takut takde duit sebenarnya.
Itulah punca kenapa hijrah tu tertangguh.
Aku berani cakap kebanyakkan yang lambat hijrah, salah satu punca terbesar adalah kerana takut hilang dunia.
Takut rezeki sangkut, takut hilang perhatian, takut tak dapat boifren, takut nampak tak cantik, etc.
Akhirnya, ketakutan terhadap hilangnya nikmat dunia inilah yang menbuatkan aku (dan mungkin ramai lagi), menerima 'tawaran' syaitan untuk bertangguh-tangguh dalam hijrah.

Ciri-ciri ni pernah terjadi dalam sejarah Islam dulu.
Masa Rasulullah berhijrah ke Madinah, ada some orang Islam yang taknak ikut sebab takut takde kerja di Madinah.
Jadi, dorang stay di Mekah dan pura-pura jadi orang musyrik padahal dorang orang beriman.
Bila terjadi perang, dorang terpaksa berada dalam barisan orang musyrik sebab nak elakka orang Mekah tau dorang adalah Islam.
Ditakdirkan dorang mati dalam perang, dan mati mereka bersama barisan orang musyrik.

Rupanya sejarah ni berlanjutan ke zaman sekarang, di mana ramai orang takut nak hijrah bukan kerana menafikan perintah Allah tapi takut takde rezeki.
Sedangkan Allah yang menjamin urusan dunia.
Yang belum Allah jamin adalah urusan akhirat.

Contohnya, kita nak masukkan anak ke sekolah pilihan.
Kita mintak sokongan dari orang atasan.
Orang atasan kata "Ok, takyah risaulah pasal ni. Kira jadi dah ni. Anggap je la dah dapat".

Lega kan dengar?

Confirm lega.

Dengan orang atasan yang berjawatan pun kita dah lega dengan jaminan tu.
Tapi heran bila Allah Yang Maha Besar sendiri dah janji bahawa urusan dunia Dia aturkan dan rezeki pun Dia jaminkan, tetap tak boleh meyakinkan kita.
Teruk betul kita ni rupanya.

Ustaz aku ada cakap, kalau Allah dah tetapkan rezeki kita dapat RM2 juta, kita tak akan mati selagi kita belum dapat 2 juta tu.
Maksudnya kat sini, kita hijrah atau tak hijrah, Allah dah tetapkan rezeki kita untuk dapat RM2 juta.
Bukan ke lebih bagus kita hijrah?
RM2 juta pun dapat, redha Allah pun dapat.

Jadi maksudnya kat sini, rezeki kita takde kaitan dengan usaha kita pun.
Itu sindiran Allah nak bagi kat kita.
Punnnnnn kita masih tak faham-faham.

Sepatutnya kita malu, umur dah mencecah 4 abad masih lagi tak konfiden dengan konsep rezeki.
Sedangkan janin dalam perut tak pernah takut takde makanan.
Kemain konfiden lagi duduk dalam rahim mak 9 bulan taknak keluar-keluar, sampaikan kena induce suruh keluar.
Tu cara-cara belum sekolah tu, konfiden dia lagi tinggi dari kita yang 40 tahun hidup ni.

Pernah tak bila kita scan baby, dokter kata "Puan, baby puan ni nampak cemas. Cemaskan rezekinya".

Takde kan?

Mengingatkan aku dengan kes Rayyan dulu.
Masa scan, baru dokter perasan yang baby (janin) tak dapat supply apa-apa dari ibu (food) sejak kandungan 5 bulan.
Amazingly, masih hidup dan aktif.

Aku pernah baca satu buku, katanya semasa baby dilahirkan dia akan menangis.
Dia menangis kerana dia tahu Allah dah tutup saluran rezekinya (uri).
Tapi bila ibu rangkul, dia berhenti nangis sebab dia tahu bahawa rezekinya sekarang berpindah ke dada ibu (susu), dan dia kembali tenang.

Bila anak tu membesar ke umur 3-4 tahun, kerjanya main je.
Apa mintak dapat.
Kadang yang tak mintak pun dapat.
Hidupnya tenang sebab dia yakin rezekinya ada pada mak bapak.
Tak pernah lagi kita nampak budak umur 4 tahun duduk termenung dan bila kita tanya kenapa, dia jawab "Saya tengah mikirkan hutang mak saya".

Takde.

Lantak kau situ kau punya hutang, yang aku tau apa aku nak dapat dia kata.
Eskrim lalu, aku mintak, dapat.

Peliknya, bila kita dah semakin dewasa, dah belajar macam-macam, dah pandai serba-serbi tapi masih risau rezeki hilang kalau berhijrah.
Kita takut miskin.
Sedangkan miskin itu hanyalah sukatan Allah.
Allah memang dah plan nak bagi takat tu je, takde kena-mengena dengan hijrah kita pun.

Bagaimana kita boleh takut miskin kalau kita adalah hamba kepada Yang Maha Kaya?


p/s : Patut ada lagi point nak tambah tapi tak sompek pulak, esok je lah sambung 😂.


posted by aveo757 @ 9:15 AM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER