walk on wings, tread in air: Halal in Home by XZIZ Biotech <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>




CONTACT ME

aveo757@yahoo.com

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING


TESTIMONI GREENAARD


Halal in Home by XZIZ Biotech
2018-11-15


Semalam aku upkan gambar ini di both FB and IG.
Alhamdulillah, banyak respond yang aku terima, siap ada yang nak jadi sole-distributor kat Australia (kerja kat sana katanya).

Sejak dulu lagi bila aku share DNA analysis untuk projek Halal kat blog ni, aku dah nampak keperluan kit ni, especially untuk yang duduk di luar negara dan yang kerap travel, it comes in handy.
Tapi macam yang aku cakap, nak release this kit kepada orang awam memerlukan waktu bertenang untuk fikir habis-habisan.
Kerana tak semua orang awam tau keperluan kit ni.
Nak lagi di zaman media sosial ni, ramai yang suka create attention dengan isu-isu yang tak pasti kesahihannya.

Sejarah nak menghasilkan kit ni panjanggggggg.
Yang follow blog ni dari zaman aku keluar masuk lab dulu memang tau dah this is kerja hakiki aku.
GreenAard tu 'anak terbaru'.
Amma-nya adalah XZIZ Biotech.

Oh, by the way ada yang tanya camana nak sebut nama XZIZ Biotech ni.
Ada yang sebut X.Z.I.Z.
Tak payah bersusah-payah sampai macam tu sekali ya. Hahaha.
Sebutannya adalah EXIST = XZIZ.
This company will always exist konsepnya. Aminnn.

Tahun 2011 dulu pernah kecoh sekejapan katanya sosej abang Ramly ada babi.
Waktu tu, ada some readers tanya aku "Betul ke? Betul ke?"

Nak tau betul ke tak, memang kena test dulu.

Tahun 2009-2010 aku pernah buat satu Halal Workshop.
Kat situ aku ada buat silap sikit.
Aku pi keluarkan sosej dari pek yang ada nama brand.
Patutnya aku asingkan sosej tu masuk dalam clear plastik, jangan tunjuk brand.
Waktu tu aku sangat konfiden yang sosej tu halal sebab kat pek ada tanda halal.
Sekali bila dan run DNA, result menunjukkan positif ada babi.
Cuak gila muka semua orang, dengan aku aku sekali terkesima.
Sebab dorang nampak sosej tu dari brand apa.

Isu halal ni sensitif.

Dah beberapa kali ada outbreak dalam negara berkenaan dengan isu halal.
Sikit masa dulu coklat Cadbury.
Gempar kejap tiba-tiba ada trace of babi dalam coklat tu.
Rupanya lepas dibuat testing yang lebih menyeluruh, itu adalah cross contamination.
Maksudnya, bukan sumber babi sengaja ditambah ke dalam produk tetapi produk itu dicemari oleh sumber babi.

Cross contamination boleh datang dari handling (tukang bancuh tepung lupa bersihkan tangan).
Boleh juga datang dari tools yang digunakan untuk mengadun produk.
Counters atau surface yang tak bersih.
Macam-macam boleh terjadi.

Sebab itulah bila sesuatu produk dikatakan ada sumber babi, testing yang lebih mendalam mesti dibuat untuk cari puncanya.
Jangan serkap jarang tudung manufacturer sengaja masukkan sumber babi dalam tu.
SENGAJA dan TAK DISENGAJAKAN adalah dua benda yang berbeza.
Walau macamanapun, kedua-keduanya mesti dielakkan selagi boleh.



Ini adalah proposal XZIZ Biotech 10 tahun lepas semasa membentangkan report untuk kes kolam ikan yang contaminate dengan makanan babi, somewhere in Perak. 
Company aku dulu adalah panel Halal untuk semua Jabatan Perikanan seluruh Malaysia.
Kitorang handle raw meat halal screening.
Processed food aku tak buat, sebab leceh.
Aku nak buat keje senang-senang je. Hahaha.



Aku pernah letak gambar ni kat blog beberapa tahun lepas, waktu tu aku sangat berahsia dengan nama company sebab taknak paparazzi datang opis minta signature [gitewwww].
XZIZ Biotech adalah panel lab yang dilantik oleh Jabatan Perikanan untuk bantu buat screening  sample ikan dari kolam ikan kat Perak tu.



Bila ditanya "Kita hanya jual ikan di luar Perak".

Ewahhh kemain lagi jawapan.
Orang Perak taknak makan ikan ada sumber babi, jadi biarlah orang negeri lain makan.
Gitu kot konsep farmers ni.

Aku rasa ini antara kes terawal tentang isu halal yang menggemparkan Malaysia.
Masa tu sample ikan and udang banyak masuk ke company.
Kejap-kejap Fisheries hantar sample ikan. Kejap-kejap hantar.
Kebanyakkan sample yang masuk memang positif ada DNA babi.
Tu yang sampai kena sit down semeja dengan orang-orang gomen and Jakim membincangkan apa benda yang kita boleh buat, sebab rasanya lagi banyak tak halal dari halal.

Waktu tu ramai researcher mula hasilkan makanan ikan dari sumber halal.
Tapi, tak berjaya pun.
Sebab sumber makanan halal ni mahal.
Yang murah memang hat tu la, masuk dari Thailand melambak-lambak.
Yang tu jugak la yang farmers guna sebab murah.
Bila murah, ikan pun dapat jual murah.
Kalau guna makanan mahal (halal), nanti ikan kena jual mahal, sape nak beli.
Kita ni mana nak beli ikan mahal, semua benda nak murah.
Mahal sikit komplen. Mahal sikit viral.
Hah penyudahnya, hadap la ikan and udang yang dibagi makan sumber babi.



Tahun 2011 kalau tak salah, aku dapat 10 sample makanan ikan dari Terengganu.
Ini adalah makanan-makanan ikan yang digunakan oleh some penternak ikan di Terengganu.
Daripada 11 sample, 1 je yang takde sumber babi, selebihnya semua positif ada sumber babi.

Bila kerja kau memang hari-hari mengadap result yang macam ni, sampai satu tahap, bila terjadi kes viral makanan ada babi, kau takde rasa apa dah.
Macam rasa biasa.

Itulah yang aku rasa masa kes Cadbury dulu.
Di saat satu Malaysia kecoh pasal ni, aku dan mungkin those yang biasa buat halal screening merasa biasa je.
Sebab sebenarnya kebanyakkan sample yang kitorang terima memang lebih banyak positif babi dari negatif.
Cuma, kami tak mahu viralkan kerana itu adalah etika.
Yang kami buat cuma tulis report and hantar pada pihak berwajib nanti dorang akan selesaikan dengan pengusaha sendiri.
Semuanya dilakukan dengan senyap dan fokus pada matlamat.
Tiada matlamat untuk create attention.

Yang boleh men-confirm-kan samada makanan tu halal atau non-halal, hanya Jakim.
Malangnya ramai di kalangan kita yang suka jatuhkan hukum pada sesuatu yang belum pasti.
Itu jugaklah punca kenapa aku sangat contemplating untuk release-kan this kit kepada market orang awam.



Kit ni menggunakan konsep rapid-test kit.
Bermakna, ini hanya untuk pengesanan awal.

Konsepnya sama macam pregnancy test kit.
Sekiranya positif mengandung, masih perlu ke klinik untuk pemeriksaan doktor sebagai pengesahan.

So our Halal Kit pun macam tu.
Sekiranya terbukti positif, apa yang perlu dibuat adalah jangan makan that makanan. Stop.
Kalau rasa nak confirmation, boleh hantar ke lab untuk further detection.
Di lab nanti dorang akan identify punca sumber babi tu, samada memang sengaja di letak sebagai salah satu ingredients atau ianya cuma cross-contamination.

Cross contamination ni macam kau balik kenduri kawen, cirit-birit.
Mustahil tuan rumah tu sengaja letak julap dalam lauk kenduri, betul tak?
Boleh jadi tercemar dengan air yang kotor, daging yang dah tercemar dengan bakteria, atau tukang potong daging tu tak cuci tangan lepas korek hidung, atau pisau potong daging tu tak dibasuh bersih.
Macam-macam.

Semalam, kebetulan aku nak gorengkan Rayyan sosej, maka aku buatkan kejap test ni.
Saja nak tunjuk kat korang how it works.

Takde yang susah, masukkan sample makanan yang dicincang kecil (0.1-0.2g).
Then, masuk dalam tube yang ada solution khas.
Goncang dengan kuat selama 30 saat -1 minit
Then dip the stick.

Kit ni sensitif.
Bila dia kata cincang kecil, means kecil.
Bila dia kata 0.1g, means 0.1g.
Bila dia kata goncang kuat selama 30 saat -1 minit, jangan memandai nak goncang sampai 2 minit.
Sebab tu kerja-kerja lab ada specific method.
Kau kena follow.
Kerana kalau tak follow, result pasti berbeza.

Ramai yang tanya bila nak jual kit ni.
Actually kit ni dah diguna dah pun oleh customer-customer biotech aku.
Those yang buat halal projek memang dah start guna.
It helps them untuk check sample in-situ (sampel yang belum dipindahkan dari tempat asal).
Yang aku belum jual lagi adalah pada orang awam.

Kit ni masih new, jadi kita belum ada plan untuk buat mass-production lagi.
Nak kena tengok permintaan dulu.
Lagipun setakat ni penggunaan terhad pada kerja-kerja research saja.
Tak sure la lepas aku release ni camne kan.

Solution dalam tube tu kita prepare fresh.
Jadi buat masa ni stock hanya untuk existing biotech customers.
Kalau sesiapa nak order, silakan isi form di bawah.
We have to prepare this roughly 10-14 hari.
Aku akan prepare the solution untuk yang order saja.

How much?

Dari hari tu lagi orang dok tanya harga.

Harga memang tak murah sangat lah.
Sebab nak mencipta solutionnya pun bukan kerja 1-2 tahun.
Projek ni peram lama dah ya.

Kebetulan pulak tahun ni genap 10 tahun XZIZ Biotech.
Mungkin inilah celebrationnya - our halal kit.

Siapa patut ada kit ni?

Those yang kerap travel dan buat food bisnes.
Yang buat food bisnes especially makanan yang tak berapa 'kemelayuan' tu, maybe ini boleh digunakan sebagai marketing tools untuk promote your product sebagai halal.
Kot yang buat kek and kuih tu nak test tepung korang guna ke :)
Yang duduk overseas and kalau nak distribute this kit sangat dialu-alukan.
Yang kat Malaysia, beli direct dengan XZIZ Biotech.

Boleh isi form di bawah untuk pre-order.
Pre-order ni untuk tujuan menyiapkan solution dan dibuka sehingga 30 Nov.


1. Nama
2. Email
3. Saya mahu: Halal in Home Kit (Processed Food), single use, RM40
4. Kuantiti
4. Alamat penuh beserta poskod
5. No Tel
6. Maklumat tambahan atau soalan (jika ada)

posted by aveo757 @ 11:58 AM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER