walk on wings, tread in air: Bersekongkol untuk menyelamatkan diri <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>




CONTACT ME

aveo757@yahoo.com

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING


TESTIMONI GREENAARD


Bersekongkol untuk menyelamatkan diri
2018-11-14


Aku jawab topic 1 dulu.

Topik share duit gaji selalunya isteri-isteri tak berapa suka.
Ini topik sensitif sebab money is a very sensitive thing.
Kebanyakkan punca penceraian adalah disebabkan duit.
Sebab kita selalu dengar orang kata duit suami adalah duit isteri tetapi duit isteri adalah duit isteri sorang.

Adil ke ni?

Dalam Islam, ini tak salah.
Tapi tak bermakna tak boleh consider untuk berkongsi.
Orang perempuan ni bab ibadah insyallah lebih rajin dari lelaki.
Kalau terawikh, perempuan yang lebih bersemangat nak buat.
Kalau majlis ilmu (kelas agama), lagi ramai perempuan dari lelaki.
Even kalau ada ceramah-ceramah, orang perempuan yang ramai datang.
Puasa sunat jangan cakap lah, orang perempuan lagi rajin buat puasa sunat.

Makna kata, orang perempuan kalau bab ibadah, insyallah takde hal nak buat.
Tapi, kebanyakkan perempuan bila bab share duit dengan laki dia payah nak terima.
Sedangkan itulah semudah-mudah ibadah, iaitu sedekah.
Dah sedekah yang paling baik adalah pada keluarga sendiri.

Kalau dah nampak perbelanjaan rumah banyak, suami pulak tara-tara itu je gaji dia, apalah salahnya kau hulur RM100-200 buat-buat bayarkan bil api air.
Ini tak, dah tau Hamba Allah tu macam nak bengkok membayar semua bil, kau buat dek je dengan alasan itu tanggungjawab suami.
Pastu banyak kehendak pulak tu, mintak laki belikan itu ini.
Patut padanlah sikit.
Bukannya laki tu tak bertanggungjawab.
Dah sampai nak tertonggengjawab dah dia men-settle-kan segala keperluan, tergamak ke kita nak punyakan terus duit kita taknak share?

Alhamdullillah, this reader dah mula praktikkan sharing duit untuk settlekan keperluan rumahtangga.
Biasa lah tu kalau dah terbiasa pegang duit sendiri tetiba kena 'ikat perut' dari bershopping, agak azab juga nak membiasakan diri.
Tapi insyallah, alah bisa tegal biasa orang kata.
Mungkin dari situ kita jadi bijaksana dalam mengawal perbelanjaan dan mula faham apa itu keperluan ada apa itu kehendak.

Macam kes aku, memang En Wan pegang semua kad aku.
Dalam purse aku pagi ni ada RM15 je, dia baru masukkan pagi tadi dengan ucapan "Abang tak sempat cucuk duit, pegang ni dulu".

Walaupun kad aku dia pegang, duit pun dia tak bagi banyak aku pegang, tetapi aku aku boleh monitor keluar masuk duit aku via online.
Setakat ni takde apa yang mencurigakan.
Lagipun setiap kali En Wan nak withdraw duit aku, dia akan bagitau untuk keperluan apa.

So, macamana aku shopping?

Selalunya memang dengan dia jugak.
Sejak kerja sama-sama ni, aku takde alasan nak bergerak secara solo.
Tapi bila aku dah full swing balik aku punya biotech kit, besar harapan panjang langkah aku lepas ni. Hahaha.

Apa-apa aku nak beli, aku akan bagitau dia.
Dan dia akan approve-kan.
Selalunya kalau barang-barang kosmetik aku, dia akan allow sebab dia tau aku pakai apa and dia boleh nampak kalau barang-barang tu dah nak habis.
Itu dah jadi satu barang keperluan yang dia takkan kacau.

Tapi kalau nak Stabak ke, nak makan kek, nak beli baju - ini memang dia akan tapis.
Sakit jugak la jiwa aku kengkadang, tapi selalunya aku ikut je cakap dia.
Malas bertekak.
Tapi memang tak penting pun sebenarnya benda-benda tu, saje nak membasahkan tekak.

Ada jugak waktunya, aku nak sangat beli sesuatu tapi aku tau dia akan membebel kalau aku mintak.
Untuk kes-kes begini, aku kena kumpul duit.
Duit harian tu aku put aside.
Create new akaun senyap-senyap la apa lagi. Hahaha.



Antara contoh projek rahsia bersama anak tersayang.

Dah macam mencuri duit laki gayanya, padahal pakai duit sendiri.
Masa nak transfer online ni pun terpaksa silentkan phone okeh, sebab nanti notification masuk, laki aku boleh detect aku buat online transfer pulak.
Nasib baik anak dah boleh diajak bersekongkol.

Tapi untuk projek di atas, aku kantoi.
Biasala kan, kalau dah buat salah tu cepat nau terkantoi.
Sebab bila Redza sampai rumah, En Wan kemas-kemaskan beg dia sekali terjumpa resit.
Pastu En Wan tanya aku "Eh Redza beli perfume apa ni mahal sangat?"

Sebelum anak aku kena panggil dek apak dia, lebih baik aku serah diri.
Terpisat-pisat aku nak mengaku salah.
Tapi sebenarnya laki aku okeh je.
Ye lah kan, dah beli dah pun, nak buat camana.
Tapi hasilnya, duit harian aku kena potong lah.
Eleh, takde hal, bukan aku kena bayar pun duit makan.
Everytime makan breakfast and lunch memang dia bayar, so settle dah masalah duit aku kat situ.

Walau macamanapun itulah projek terakhir aku dengan Redza.
Dua-dua dah kena sound 😂😂.



Jangankan dengan anak sendiri, dengan anak sedara and kakak dia pun aku bersekongkol 😂😂.

Mesti anak sedara dia kata "Sedihnya hidup makcik ni. Nak beli Ikea meatball pun kena sorok-sorok".

Actually En Wan tak marah mana pun kalau aku nak beli tapi aku malas nak bersoal-jawab dengan dia.
Nak beli meatball 10 biji pun nak keluarkan 10 dalil, baik tak payah.
Baik aku bergerak secara rahsia, itu lebih memudahkan dan menenangkan jiwa.

Tapi kejadian-kejadian persekongkolan ni jarang berlaku sebab selalunya aku akan beli barang yang dah biasa aku beli like toner, mosturizer, eyeliner, etc.
Benda-benda macam ni En Wan takkan question sebab dia tau ini benda must haves.
Tapi kalau perfume tu dia memang berangin sikit sebab dia tau bini dia jarang pakai perfume tetapi suka beli perfume je.
Tu yang kadang-kadang bila tak dapat beli perfume, aku beli EO 😂😂.
Janji dapat beli wangi-wangian konsepnya!



Belum habis lagiiiii.
Ada lagi ni 😂😂.

Yang ni bersekongkol dengan adik ipar pulak.
Ini masa nak celebrate birthday Redza kat Bangi.
Aku nak tambah-tambah pizza tapi kalau aku mintak En Wan beli konfem dia soal aku balik "Nak buat apa beli banyak-banyak makanan, kan mama kata dah masak nasik Arab?"

Tu yang aku malas nak mintak sebenarnya.
Like aku pernah cakap dulu, En Wan ni sangat praktikal orangnya.
Benda yang tak perlu, dia akan tolak.
Aku tak pasti adekah ini penyakit dia sorang atau penyakit semua engineer?
Semua benda dia nak pastikan apa fungsinya.
Kalau dah ada nasik arab, apa fungsi nak beli pizza?
Pizza kottttt, fungsinya untuk mentekedarah la apa lagi. Huh!

Aku ni pulak bangsa suka celebration, especially bab makan-makan.
Kalau bab kena bawak potluck ke apa ke, aku la paling excited.
Tak buat pun, order je.
Tapi aku memang excited, always looking forward untuk prepare makanan yang best.
Kadang tu aku tak merasa makanan tu pun takpe, aku just enjoy tengok orang makan makanan yang aku bawak.
Lagipun kan seronok ramai-ramai kumpul makan.
That's why anak-anak sedara En Wan suka datang makan kat rumah aku sebab rumah aku always ada makanan.
Bernasib baiklah kau wahai anak-anak sedara dapat makcik yang enjoy food.
Kalau harap Pok korang, dapat kunyah angin je la 😂😂.

Selalunya, kalau aku masak banyak kat rumah, aku bagi kredit kat mak aku walaupun mak hanya tukang kacaukan lauk (mak memang tak masak).
Kalau aku cakap aku masak, nanti dia bising kalau aku masak banyak-banyak.
Jadi, aku selalu cakap mak yang masak.
Kalau mak yang masak, dia takkan komplen lauk tu banyak atau sikit.

Oh baru aku teringat.
Sejak aku buat kerja-kerja membagi kredit ni kat orang lain atas usaha aku, lama-kelamaan mematikan keinginan untuk rasa bangga.
Sometimes bila kita buat sesuatu, orang mesti akan tanya "Siapa yang belikan ni? Sedapnya, siapa masak ni? Siapa yang belanja ni?"

Bila dah terbiasa bagi kredit kat orang lain, lama-lama jadi tak kisah pada penilaian orang terhadap diri kita.
Orang tau kita contribute ke, orang tak tau ke, orang tak puji ke, puji ke, dah tak penting lagi.
Sometimes orang mengutuk pun kita dah tak heran 😂😂.

So, untuk menjawab soalan macamana aku nak beli barang-barang yang aku suka, jawabnya simpan la duit yang dia bagi hari-hari tu.

En Wan takkan kasik berapa-berapa duit yang aku mintak.
Bukan sebab dia catu tapi aku yang malas nak mintak.
Penat la nak mintak dia duit, banyak benda aku kena bersoal-jawab. Fedap aku.

Maybe some perempuan akan cakap aku bodoh sebab tak enjoy duit dari hasil titik peluh sendiri.
Atau maybe ada yang anggap aku ni spesis baik tak kena tempat, bagi laki pegang semua.

Sebenarnya sku tak bagi pegang semua.
Password online banking aku dia tak tau.
Jadi, ada benda yang aku masih control.

So, tak payah la caras laki aku, dia tak best.
Nanti korang susah nak shopping.
Jadi janganlah mengorat dia, mengoratlah orang lain. Mbhahahaha.






posted by aveo757 @ 9:16 AM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER