walk on wings, tread in air: Timbang kilo <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>




CONTACT ME

aveo757@yahoo.com

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING


Timbang kilo
2018-02-07

Entry ni bukan nak cerita pasal produk aku tapi pasal conversation di bawah ni.
Ni conversation live chat pagi tadi, fresh lagi.
Yang merespond adalah aku sebab pukul 8.18am ofis tak bukak lagi, tapi aku dah start mengadap laptop kat rumah. Bukan buat keje, saje sambung tengok cerita hindustan semalam tak abis lagi :)

Ok baca dulu.
Tapi please excuse typo here and there.
Diana dan typo berpisah jangan.





Baru-baru ni kan viral kes Milo ada high sugar.
Pastu memang ada dah 2-3 orang reader mintak aku buat entry pasal ni sebab anak-anak aku kuat mencekik Milo.
Tapi aku terlupa. Tu-tup pagi ni ada live chat pasal supplement. Ni baru teringat nak tulis.
Oh btw, Milo dah respond, boleh baca paper hari ni.
Tak pernah-pernah pagi aku baca paper. Milo punya pasal, aku baca.

Satu benda kita kena ingat, hidup kita ni semua beradaptasi terhadap persekitaran.
Kesihatan kita juga bergantung pada persekitaran.
How much sleep we get, pendedahan terhadap cuaca, kestabilan emosi.
Bukan semata-mata makanan.
Kita tak boleh kata hanya A menyebabkan B.
You dapat penyakit C disebabkan you ambil D.

Pegilah tanya those yang involve in lab work.
Everyday akan dapat penemuan baru. Samada negatif atau positif namanya tetap result.
Research can contradicts common practices.
In fact masa aku kaji tentang kerintangan bakteria pun, bakteria yang dulunya boleh mati dengan letak 10,000ppm racun, after 5-6 years dah tak mati dah even letak dalam 15,000ppm racun.
Maksudnya, produk baru akan sentiasa dihasilkan supaya relevan dengan kerintangan bakteria pada waktu tu.

Aku faham ketakutan some people terhadap isu supplement especially produk timbang kilo yang makin merebak-rebak.
Kalau aku sebagai pengguna pun aku takut nak ambik sebarang-barang supplement.
That's why aku sediakan banyak ruang untuk potential customer contact GreenAard - whatsapp, email, FB, live chat.
Nak tanya, please tanya. Because aim aku is to provide help.
This is my product, this is my formula, so aku nak deliver the best understanding to customer.

Tapi aku tak agree pada some people yang bersungguh-sungguh 'educate' netizen tentang bahaya produk itu ini itu ini.
Kesungguhannya aku respect. Because I am doing the same too.
Kalau ada yang nak beli produk aku, aku akan scan sehabis boleh.
Kalau nampak macam dia takde keperluan untuk ambil, aku straight away cakap tak payah ambik.

There is a very very thin line bila kita educate people.
Kebanyakkan yang aku tengok bukan nak educate tapi lebih nak menghentam dan mengkondem.
Bunyinya macam general tapi ujung-ujung rupanya nak hentam produk A, nak hentam produk B, nak hentam founder C, nak hentam orang D.
Kena reflek balik pada diri.
Kita takkan boleh ubah persekitaran tanpa kita ubah diri kita dulu.
Persekitaran akan berubah seiring dengan perubahan kita.
Educate baik-baik, betulkan niat, lembutkan penyampaian, insyallah mesej akan sampai.

Sesetengah produk dan prosedur dibuat berdasarkan studies that did not prove whether they really worked in the first place.
Ada yang disokong oleh bukti tapi kemudiannya bertentangan dengan wujudnya bukti yang lebih baik.
Dalam mana-mana produk sekalipun walaupun ubat-ubatan (ini juga namanya produk), walaupun ia telah diuji dengan beribu-ribu orang dan ditunjukkan dengan bukti boleh menyelamatkan nyawa, chances are it won’t do that for you.

Aku berkerja dalam dunia penyelidikan sains.
Dulu dalam lab, lepas tu assist researchers dalam memilih produk untuk research dorang, and now creating formula untuk produk sendiri.
Adalah satu senario yang biasa selang beberapa bulan akan keluar new produk yang akan replace 'kepercayaan' lama.
Benda tu biasa sangat bagi those yang involve dalam research.
Susah untuk kita stick to one prosedure.
That's why, those yang betul-betul involve and interested in research, dia takkan tolak any salesperson yang nak berjumpa atau tolak dari mencuba any new produk. Because they are very interested to know what's new in the market.

Any produk yang perlu dimakan walau ubat sekalipun, mesti lalu stage RCTs (randomized placebo controlled trial). Ini memang gold standard untuk test samada produk tu berkesan ke tak. Atau bahasa biasa kita dengar - "jadi tikus putih".

Jangankan produk aku, even cancer research pun guna placebo.
Placebo is when a group of people akan dibagi treatment and from there tengok siapa yang bertindak balas dengan baik terhadap treatment.
Kalau out of 200 people, 190 orang respond well, kira produk tu oklah.
Yang lagi 10 orang tu dikira rare cases. Mungkin ada sebab musabab lain yang menyebabkan tak respond well. Tak adillah kalau nak kata treatment tu tak berjaya hanya disebabkan 10 orang ni tadi.

That's why bila customer kat conversation atas tu cakap betul ke supplement boleh menyebabkan kanser, aku tak boleh kata yes.
Bukan sebab aku mengeluarkan produk sendiri, tapi memang kita sendiri tak tau apa puncanya.
Probably yes, probably no.
Tapi tak boleh nak cakap memang supplement penyebab penyakit. Sebab ada banyak faktor yang perlu diambil kira.

Yang salahnya kat sini adalah, bila banyak produk timbang kilo dijual.
Itupun aku tak pasti camana nak tau itu produk timbang kilo.
Harap tak ada yang serkap jarang dan jangan pukul rata semua produk sama.
Kalau sakit, pi jumpa dokter dulu.
Kita jumpa dokter bukan nak suruh percaya sakit kita boleh hilang.
Tapi, kita nak buat pemeriksaan menyeluruh dulu. Jangan buat pandai-pandai sendiri.
Dengar dulu dokter nak kata apa.

Semalam ada orang live chat juga dia cakap dia ada kolesterol.
Dah makan ubat dokter tapi tak turun-turun jugak.
Aku tanya balik "Abis dokter cakap apa?"
Dia tak jawab.
Tu yang aku risau tu.
Kadang-kadang dia ada underlying disease yang dia sendiri unaware of pastu guna produk-produk lain pastu nanti salahkan produk.
Jangan macam tu. Tanya dokter bagi perabis dulu, pastu baru decide nak cari alternatif ke tak.

Bila orang tanya "Bila GreenAard nak ada produk baru?"

Entah.
Sebab reason aku buat GreenAard sebab nak selesaikan masalah aku.
Selesaikan masalah berat badan aku yang mencanak sampai 58kg dulu.
Pastu selesaikan masalah kolesterol En Wan and aku.
Pastu selesaikan masalah ekzema Rayyan.
Pastu selesaikan masalah aku nak stop makeup remover Shu Uemura tapi tak jumpa se-best itu. Now makeup remover aku paling best. Hahaha.
Pastu aku tak jumpa masalah apa dah. Maybe kena keluarkan krim rajin memasak.
Picit-picit, terus rajin. Eh.




Siapa yang dah update birthday masing-masing kat akaun GreenAard mesti tau apa offer untuk korang bulan ni.
Yang tak update lagi tu, tak reti-reti nak update?



posted by aveo757 @ 1:18 PM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER