walk on wings, tread in air: Biar masuk akal sikit <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>




CONTACT ME

aveo757@yahoo.com

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING


TESTIMONI GREENAARD


Biar masuk akal sikit
2018-02-08

Kita akan dapat sesuai dengan apa yang kita harapkan.

Dalam mana-mana ceramah, seminar atau forum, tak semua orang mampu ingat semua point yang speaker sampaikan.
Setiap orang akan ingat hanya beberapa point yang dia mahu ingat saja.

Contoh, kalau speaker tu cakap pasal cara-cara nak dapat hati yang sentiasa tenang.
Hanya those yang mencari ketenangan saja yang akan ingat point tu betul-betul.
Yang hidupnya sedia tenang tak heran pasal point ni dah, dia nak cari point lain pulak.
Samalah macam mereka yang nak menambah amalan, those are the ones yang akan termotivasi dengan ilmu untuk menambah amalan.
Yang nak bertaubat, dia akan ingat point-point tentang taubat.
Maksudnya kat sini, setiap dari kita akan dapat sesuatu bergantung kepada apa yang kita mahukan.

Begitu juga dengan speaker tu sendiri.
Sekiranya apa yang disampaikan itu niatnya memang ikhlas dan mencari redha Allah, walaupun audience datang dari pelbagai latar belakang, intelektual yang berbeza serta keperluan yang berbeza; jika speaker ikhlas menyampaikan ilmu, even audience berbeza keperluan tetap akan dapat hikmah yang sama.

Contoh paling mudah faham, Rasulullah saw.
Baginda manusia yang sempurna tapi tengok umatnya - macam-macam perangai!
Walaupun kita ada perangai masing-masing, kebijaksanaan pun tak sama dan kehendak pun berbeza, tapi kita semua dapat hikmah yang sama dari setiap hadis Rasulullah.

Bila yang penyampaian itu ikhlas, apa yang dikatakan akan sampai pada hati yang mendengarnya.
Tapi kalau apa yang disampaikan semata-mata nak dikagumi oleh manusia, hanya nak dilihat bijak, nak dianggap hebat, memang susah mesej tu nak dihadam.

Bukan hanya dalam ceramah.
Sebagai orang yang berbisnes, pastikan apa yang kita sampaikan itu ikhlas.
Jangan terlampau beria-ia promote sampai tak masuk akal.
Yang menentukan close deal atau tak, bukan kita tapi Allah.
Jadi jangan berlebih-lebihan sangat bila promote sesuatu.
Jangan sampai mereka-reka cerita.
Nanti kalau tak close deal, bukan saja dapat penat tapi dosa pun dapat.

Biar apa saja yang kita buat, dapat redha Allah.
Selain dari menjual, biar orang dapat hikmah dari apa yang kita sampaikan.
Kalau dia beli alhamdulillah.
Kalau dia tak jadi beli, mudah-mudahan apa yang kita sampaikan tadi Allah nilai sebagai ibadah.
Kerana bila kita berurusan dengan setiap makhluk atas dunia ni, bermakna kita berurusan dengan Allah juga.
Tak menang dengan jualan, pastikan menang dapat redha Allah.
Kalau kita pegang pada rules tu, maknanya kita takkan pernah kalah, malah sentiasa menang.

Saingan dalam perniagaan memang sengit.
Untuk dapat untung, ramai yang membenarkan segala cara.
Ada yang under table, ada yang bagi hadiah pendahuluan, tak kurang yang puji-puji produk sendiri sampai melampaui batas, tu belum lagi yang guna fake testimoni, tipu barang, tipu harga.

Betul, competition memang banyak, malah sentiasa ada.
Ada orang pernah cakap "Benda (tipu-tipu) ni biasa, ini namanya part of marketing".
Dalam perniagaan, menjadi kaya dah jadi lebih penting daripada bersikap jujur.
Ramai yang percaya "Apa salahnya tipu kalau ia menjadikan kita kaya dan dengan kekayaan tu kita boleh bantu orang lain?"

First, kena faham yang life is never easy pun. Never.
Yang menjadikan life tu terasa senang sikit adalah kerana kita ditolong Tuhan.
Setiap kejayaan, kemudahan, kebahagiaan dan kesenangan, Allah simpan di sebalik ujian. Memang selalu macam tu.
Tak ada satu pun kebaikan yang Allah bagi tanpa Dia bagi ujian.
Maksudnya, tak ada kejayaan yang boleh didapati dengan cara bersenang-senang, dengan cara have fun. Allah takkan bagi dengan cara tu. Kenapa?
Sebab kejayaan adalah satu cabang dari perkara-perkara yang baik.
Dan setiap yang baik tu sangat mahal. Takkan dapat dengan cara 'have fun'.

Try elakkan buat something yang pelik-pelik dengan harapan orang akan percaya pada kita.
Letih nak bagi orang percaya sebab hati dia pun Allah yang pegang.
Yang senang, buatlah sesuatu biar Allah percaya pada kita.
Itu tips paling penting.
Kalau Allah percaya, ni kira settle dah.
Nanti Dia akan tunjukkan banyak keajaiban dalam hidup kita.






I LAF THIS!
Thank you share this testimoni.
Ada yang nak try? Boleh WHATSAPP SINI.
Kalau nak beli dengan redeem point boleh.
Nak beli dengan kod diskaun pun boleh.
Nak beli dengan pakej BUKU AKU pun boleh.
Oh buku aku sampai esok je RM18.
Lusa dah start harga asal RM28.
Sila..sila...jangan malu-malu. 


posted by aveo757 @ 11:14 AM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER