walk on wings, tread in air: Racist adalah masalah individu <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>



CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING


Racist adalah masalah individu
2018-01-09


Dulu, kat ofis lama aku ada issue ni. Dia punya tahap kemelampauan racist tu sampai bangsa dia sendiri menyampah kat dia. Haaa....boleh imagine tak betapa baruanya dia punya level racist? Tahun 2007 aku pernah buat entry pasal si hamlau racist kat ofis lama aku dulu. Belum pernah lagi aku tengok lepas sorang, sorang staff hantar hatred email. Satu ofis baca email tu. Kejap aku carik balik email tu, ada aku letak kat blog ni dulu.

Ini email dia :

HOW TO BE Mr. SMART

S - Spell out / Say (Say / Spell out how good you are and not proof how good you are)

M - Multi Task / Master (Never master in what you do. Be MULTI TASK)

A - Always / Assume (Always assume you are the best)

R - Relation (Don't build good relation with your collegues)

T - Think / Talk (Don't think before you do anything coz you are the SMARTEST)

Here are a short story that I want to share and also a proof on how to be Mr. SMART!

One day, Mr.SMART join his brother in law's company. He started to SPELL OUT how good he is in front of everybody. But we he never know is, just by SPELLING it OUT loud he can't convince people. What we need are proof.

Things become worse when he implement MULTI TASK system. You are MULTI TASK coz you are not good at anything. You can't MASTER in what you are doing therefore you need to be MULTI TASK. We believe we are good in what we do. We even got a Degree, Masters or even Doctor.

Ha..ha..the most funny thing is he ALWAYS ASSUME he is the best. Never listen to people's opinion coz he is the best. Never build good RELATIONS with your collegues coz you'll be accused of trying to boicott the company. Nevermind if no one wants to join you for lunch coz you are the best.

Last but not least. Don't THINK before you do coz you are the SMARTEST.

That is what we see with our own eyes on how to be Mr. SMART, and BELIEVE us, it WORKS!

The moral behind this story is the SMARTEST move is to hide under your brother in law's shelter and guess what? Nobody dare to touch you. Always assume that people don't know what happen to you outside the shelter.

ps : pls keep to yourself we heard that contract at ASTRO not renew and resign from OCBC cos you dont get cooperation from staff.

Anyway, what we hear might not be true. If you are so ggod why not come out from the shelter and try to build your own career in the real world.

Oh GOD up there. Please see and understand what is happening. Please listen to our prayers and help us down here.

Mr. STUPID


Siapa yang tau kes ni, taulah.
Sampai sekarang aku tak tau siapa yang berani hantar email ni. Gila tak boleh nak cover gelak bila baca padahal CCTV ada je belakang aku. Mr Smart ni adik ipar kepada CEO. CEO ni ok je. Dia start jadi tak ok bila wife dia bawak masuk adik dalam company. Terus lantik jadi CFO. Sedangkan dalam company ada a few board of directors yang tak diajak berbincang sama tentang ni. Eh tau-tau terus umum perlantikan. Aku takde hal lah sebab aku kuli je kat situ. Tapi bos aku sakit hati la dia one of the directors tapi tak tau menahu. The thing is, Mr Smart ni masuk-masuk je company terus buat rombakan management. Mana-mana team yang bukan dari bangsa dia yang dia nampak strong, dia akan pisahkan. Lepas tu, mana-mana team yang dari bangsa dia sendiri pun yang dia nampak macam overshadow dia, pun dia pisahkan.

Contoh, aku and bos aku. Kitorang bangsa yang sama.
And kitorang memang make a good team. Walaupun department aku cuma 4 orang je, tapi sales kitorang nombor 2 terbanyak. Eh tau tau bos aku kena pindah jaga operation. Lepas tu aku and budak-budak lain terpinga-pinga. Bos dah takde, abis kitorang ni duduk bawah siapa? Bos aku dok ingatkan aku akan naik ganti tempat dia, rupanya dia ganti dengan bangsa dia yang very junior dari aku, and baru masuk company tu setahun. Yang budak tu ok je, dia memang baik dengan aku. Tapi budak tu sendiri gelabah, dia tak pernah handle sales, tetiba jadi head of sales department, boleh? Penyudahnya aku yang kena ajar bos baru cara nak buat keje. Semua sales aku terpaksa tarik sebab bos baru masih terkial-kial. Bila first quarter department aku tak perform (tak hit target), dia pindahkan aku ke level lagi bawah.

Masa tu bos lama aku masih di company yang sama.
Masa lepak-lepak lunch dengan bos lama, dia kata sebenarnya Mr Smart tu nak buang aku and dia, tapi kalau buang nanti kena bayar pulak kan. Jadi dia nak buat sampai kitorang resign. Jadi caranya, mula-mula pisahkan aku and bos aku. Dia letakkan bos aku kat bahagian operation handle budak-budak stor. Bangang kan? Bos aku tu bertahun jadi sales kot. Sanggup dia perjudikan nasib company dengan letakkan orang sales kat bahagian operation. Pastu ambik orang baru naik jadi sales. Memang melingkuplah bodoh.

Bila bos lama aku dah jaga operation, dia lantik orang lain jadi bos aku. Dia sengaja pilih orang baru yang takde pengalaman buat sales. Jadi, bila sales department aku drop, dia ada reason untuk pindahkan aku pulak dengan alasan aku tak perform. Pandaikan dia? KPI aku dia kira. KPI bos baru yang tak boleh buat sales tu dia tak kira. Ok fine, takpe. Dia pindahkan aku ke level lain. Takde bos, takde staff. Dia kata dia nak assign aku kat projek khas untuk handle Halal case saja. Sebenarnya dia nak biar aku stress buat keje sorang-sorang nak reach target. Bila aku stress, aku resign lah.



Inilah bilik terakhir aku sebelum aku resign.
Semua tu barang-barang aku, aku tak keluarkan pun dari kotak sebab waktu ni aku sebenarnya dah 'dipinang' oleh company lain tapi aku wat lek wat pis je nak tengok permainan dia sejauh mana. Waktu ni, aku banyak habiskan masa aku men-copy customer database. Mana-mana customer yang aku handle selama ni, yang aku cari selama ni, jangan harap aku nak tinggal satu pun kat kau. Kau nak customer, kau gi carik sendiri. Lepas save semua details, aku delete semua dari server. Dari server okeh! Aku ni sebenarnya takdelah IT savvy sangat tapi try la carik pasal ngan aku. Aku boleh transform jadi hacker. Kahkahkah.

Aku dah confirm dapat kerja lain. Company baru tu nak aku masuk keje terus bulan depan. Aku pun tulis surat nak resign, alasannya dapat kerja baru. Aku sengaja tulis nama company tu. Biar terbeliak bijik mata dia big player ambik aku keje. Competitor pulak tu. Tak lama pastu dia masuk bilik aku cakap kalau nak resign kena 3 bulan. Aku cakap eh since when kena 3 bulan, bukan sebulan ke? Aku bukan ada bond apa-apa. Dia kata new rules. Entah bila masa dia create new rules aku tak perasan. Ok lah takpe. Aku contact company baru cakap aku kena tunggu lagi 3 bulan. Pastu company tu kata dia willing beli aku. Kahkahkahkah. Lagi la dia bengkek bila dapat call from that company cakap dia beli aku and willing to pay that 3 months punya gaji. Maka, aku berlalu keluar dari company tu dengan penuh bergaya. Kau punya kelas tak setanding aku ok? Aku ada company lain sanggup beli. Kau pulak terpaksa menagih keje kat company abang ipar sebab company lain taknak ambik kau keje. *flip hair* #dulutakpakaitudungsobolehflip

Oh yang dalam email tu ada mention Astro and OCBC tu bukan apa. Mr Smart ni always cerita dia ada pengalaman kerja kat Astro, OCBC, Maybank, pastu ada a few more big players. Seingat aku ada 9 company besar dia pernah kerja (katanya laa). The thing is semua tu dalam masa kurang dari 2 tahun. Kitorang syak bukan jawatan gempak pun dia dapat kat semua company tu. Mangkak macam tu entah sape je la nak renew contract kerja. Entah-entah dia jadi trainee je. Kahkahkah. Ada staff yang gigih sanggup pi Astro, pi OCBC korek cerita pasal dia. Memang salah percaturan la dia carik pasal dengan staff. Lepas satu, satu benda orang reveal pasal dia.

Sejak aku keje kat company tu dari tahun 2003 sampai 2007, tak ramai yang resign. Kalau ada pun di kalangan budak-budak yang baru masuk kerja. Tapi tahun 2007 je, more than 20 orang resign. Dan yang resign semua di kalangan COO and Head of Dept yang dah kerja lama long before aku join the company. Semua key person tu terdiri dari berbilang bangsa termasuk bangsa dia sendiri tak tahan dengan perangai dia. Masa tu aku geram sangat awat baculnya CEO aku ni. Obvious kot semua key people resign, takkan kau tak terasa apa-apa? Masa tu aku syak CEO ni jenis pentakut bini. Agaknya bini dia paksa dia ambik adik kerja, tu yang dia takleh buang adik ipar dia tu.

Bini dia bukannya staff pun tapi hari-hari datang opis. Ada bilik sendiri and ada parking space sendiri. Pelik. Karang kalau aku cakap spesis blaja tak habis memang perangai camni, sentap pulak. Tapi memang ye pun, macam takde common sense. Kau bukannya ada jawatan pun dalam syarikat. Please respek kat directors lain yang ada jawatan and ada share dalam company. Dorang tu keje full time dari pagi sampai ke petang pun still kena berebut dengan staff untuk parking space. Kau yang takde jawatan datang opis pukul 11 balik pukul 1 nak ada parking space depan pintu opis. Kalau ada orang park kat tempat dia, dia panggil suruh alih. Eh dah kenapa kau? Pastu dia pulak mengarahkan budak stor angkat itu angkat ini. Dia ingat dia bini bos maka dia ada kuasa nak arahkan staff buat keje. Kau ingat ni family bisnes ke? Jenis macam ni la yang aku berbulu. Lebih dia pulak dari CEO. CEO pun rilek je, dia yang over.

Macam Mr Smart ni pun dulu suka implement benda yang tak perlu. Merepek meraban dia punya SOP. Kalau SOP tu mencepatkan kerja takpelah jugak, ini makin lembab. Nak keluarkan barang dari stor pun dia punya SOP berjela. Dia ingat budak sale ada masa ke nak tunggu SOP keluarkan barang segala ni. Tu pasal once aku keluarkan sample dari stor aku tak pulang balik. Aku simpan dalam freezer rumah aku. Senang aku nak bawak jumpa customer bila-bila. Pelik aku benda yang dah sedia bagus nak di-SOP-kan jauh lebih rumit. Benda yang tak bagus tu patutnya dibetulkan dulu. Yang dah betul bagus takpayah lah dikacau. Vangang.

Racism in the workplace memang topik yang diificult to discuss. Benda ni memang wujud cuma antara obvious dengan tak obvious je. Yang pasti ini bukan masalah bangsa tapi masalah individu. Dulu kat company tu, kitorang kerja harmoni je siap boleh lunch sama-sama berbilang bangsa. Bila si Mr Smart ni masuk je, huru-hara semua. Padahal kitorang semua baik-baik je dalam tu, tapi dek kerana dia sorang je yang gila, habis efek kat semua orang. So sebelum semua pun jadi gila, ramai-ramai resign. Company yang aku join selepas tu kalau nak racist kat aku pun boleh sangat sebab aku sorang je malay dalam tu, tapi rilek je. Takde apa-apa pun. Siap ramai-ramai concern aku tak berbuka puasa sebab kena attend meeting. Lepas aku join new company, pernahlah sekali dua ter-bumped into budak sales dari company lama tapi semuanya new faces bersilih-ganti. Takde yang kekal. Bila aku start run bisnes sendiri, sekali pun aku tak pernah nampak budak sales dia atau lori delivery company tu di mana-mana. Mana ntah meruyup aku tak tau. Kesian CEO. Dia sebenarnya sangat baik tapi dia buat silap sebab start masukkan ahli keluarga dalam bisnes. Kalau yang masuk tu pandai buat keje  takpe, ni jenis cakap je pandai tapi hampeh.

Dulu aku tak berapa aware how to deal with racism kat tempat kerja. Maybe sebab aku dulu budak sales, tak terperuk sepanjang masa dalam ofis jadi aku tak berapa nak terasa kesannya sangat. Agak-agak menyampah duduk ofis, aku gi keluar buat sales, lepak dengan customer. Janji tak duduk dalam opis. Tapi sebenarnya tindakan aku tu tak tepat. Aku tak perbetulkan keadaan, aku melarikan diri dari kedaaan je. Jadi masalah tak selesai pun. Now, aku nak cakap, kalau korang as management, it's your responsibility to immediately correct apa-apa je insiden racism dalam company. Kalau korang as pekerja pulak, kalau ada kes-kes racism please jangan diam-diam makan hati. It's your tanggungjawab pulak untuk bring attention to any incidents you witness. Bagitau HR. Kalau bukan kau yang kena pun, try bercakap bagi pihak fellow employees yang jadi mangsa racism. Catat bentuk racism. Benda-benda macam ni kena documented. Nama, tempat, masa, detail decsription, apa-apa je lah yang boleh dijadikan bukti kot-kot nak naik mahkamah.

Ini email last before aku blah dari company tu. Send to all. Bolehlah kot ada sesiapa nak guna balik email ni nanti. Aku halalkan. Mbhahahaha.


----- Original Message -----
From: Diana Ishak
To: ******************
Sent: ***** 2007 9:43 AM
Subject: Goodbye

Hi everyone,

I think its already a tradition to leave words here before leaving. Anyway thanks everyone here. I did "enjoy" working in the group but due to some reasons I have to leave. Keep working, keep busy, keep the pace and play the head. Let others to catch you. Hope you guys enjoy what you are doing now.

People always leave anyway. I'm sorry if I caused any trouble to all of you. For those who have my phone number, do not hesitate to give me a call shud you need help :). I'm always around just not in this building anymore.

And lastly thanks to HR for making me realize that I can be better than staying here. :)
Anything is better than here.

-D-




Yang masih belum buat payment, make sure buat payment kalau nak secure kod diskaun.
Esok last day untuk buat payment.
Yang baru nak beli, KLIK SINI.


posted by aveo757 @ 2:37 PM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER