walk on wings, tread in air: Anak-anak sekarang <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>



CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING


Anak-anak sekarang
2018-01-10



Tinggi expectation akak ni kat aku. Untuk pengetahuan akak, saya sendiri tak boleh nak sabar sangat dengan anak-anak ni ha. Anak baru 2 orang tapi kalau dua-dua berkumpul dalam satu rumah, boleh melecet anak tekak terpekik hari hari. Ingatkan anak berjarak 6 tahun ni takde la payah sangat nak handle. Takde maknanya! Si Redza tu kuat menyakat adik dia. Yang si adik takleh kena sakat lansung asik nak terpekik je. Last-last dua-dua aku pekikkan. Bertabahlah jiran-jiran aku.

Aku belum boleh lagi 'masuk' dengan style ajar anak kekdah psikologi, berlembut, tegur baik-baik - belum boleh lagi. Aku punya style, 1-2 kali je aku tegur baik-baik. Masuk kali ketiga zassss aku bagi. Itupun cara-cara dah habis bersabar. Selalunya kali kedua tu je aku dah bagi satu kali. Bukannya aku suka sangat nak memekik kat anak, tapi aku nak mengelakkan dari kena pesan banyak kali. Budak-budak ni kadang-kadang bila kita pesan baik-baik dia payah nak lekat dalam kepala. Dia tak rasa itu arahan. Cuba kalau aku jerit, barulah masing-masing beralih. Selagi maknya tak menjerit, selagi tu pantat sorang-sorang tak bergerak.

Tak ramai mak-mak yang jenis senyap je dengan anak. Mak yang kejap-kejap terpekik marah anak adalah mak yang normal. Maksudnya itu benda biasa. Jadi, don't afraid to be one. Nak-nak lagi di kalangan Asian parents. Asian parents kalau tak pukul tak sah. Aku selesa dengan cara old skool - marah dan pukul. Anak-anak aku lelaki. Dari segi psikologi, mana-mana lelaki, kita kena pesan banyak kali, itu pun baru dia ingat sekali. Memandangkan aku sejenis yang malas nak mengulang pesan banyak kali, jadi aku pekik sekali je. Selalunya bila kena pekik, kita lebih alert dan zuppp masuk dalam kepala. That's why aku kekal dengan cara old skool tu. Ada orang kata anak-anak ni masa kecik perlu biarkan dia bereksperimentasi dengan macam-macam benda sebab dia masih dalam mode ingin tahu. Jangan asik marah nanti dia jadi penakut. Aku punya pandangan pulak tak sama macam tu. Bagi aku, anak-anak memang tak tau apa. Tapi kita sebagai parents tau mana salah mana betul. Takkan nak tunggu sampai pasu pecah baru nak bagitau next time jangan sentuh pasu?

Sekarang banyak dah buku and artikel about parenting. Macam-macam, dan masing-masing ada cara tersendiri. Dulu mana ada sangat semua resources ni. Bila input banyak, it can be difficult to determine what parenting techniques yang terbaik. Kita jadi keliru juga kadang-kadang. Macam aku, aku bukan marah anak-anak 24 jam. Marah bila perlu dimarah. Dan bukan bermakna bila kau jerit sekali, dia akan terus tak buat dah salah sampai bila-bila. Reason aku marah, aku nak dorang tau apa yang dorang buat tu aku tak suka. Itu je. After a while dorang akan repeat the same thing lagi. Tu biasa. Tapi bila aku start belasah, itu menunjukkan aku dah tak boleh tolerate. Selalunya perkara yang aku belasah tu memang takkan berulang dah. Jadi maknanya kat sini, some kids (at least anak-anak aku la), tangan adalah jalan penyelesaiannya.

Macam Rayyan and Redza dulu time kecik yang selalu dapat tangan aku tu bukan apa. Bila aku suruh mandi, dia punya meleseh tu ya Rabbiiiiii. Lagi laju suster ngensot. Dari katil nak bangun tu 14 kali menggeliat. Lepas bangun duduk jap termenung 2-3 minit. Lepas tu bangun nak pi ambik towel pun ada 3-4 station dia stop. Dia stop jap tepi plug check iPad, pastu jalan sikit stop lagi station kedua depan TV bukak TV pulak, pastu jalan depan sikit stop jap depan cermin korek taik mata. Pelepukkkkk sekali kat pantat aku bagi. Terus mencicit masuk mandi. Lepas tu dalam 2-3 bulan tak nampak la buat macam tu dah.

Dari pemerhatian aku, those yang tak biasa marah anak masa kecil, anaknya bila besar tend to jadi biadap dan men-tuan-kan makbapak. Ini pengalaman aku tengok sendiri perkembangan keluarga yang dari kecik maknya tak pernah marah anak, asik berlembut je. Bila anak dah besar, dah susah nak dibentuk. Mak pun jadi takut kat anak. Akhirnya mak asyik mengadu hal anak-anak. Nak tegur dah terlambat sangat. So, makan hati je lah. Kat sini aku salahkan parent. Takut sangat kat anak. Bila makbapak jadi takut dengan anak, maknanya mereka sendiri yang buka ruang untuk anak jadi tuan. Tak payah la nak kecik-kecik hati sangat lepas tu. Dah memang silap sendiri kan.

Parenting nowadays katanya lebih susah berbanding zaman dulu. Ada betulnya, tapi yang membuatkan parenting tu susah sebab sekarang dah terlampau banyak pilihan.
Nak hantar anak pergi playschool pun dah ada macam-macam jenis playschool.
Nak masukkan anak ke tadika pun setiap tadika dah ada program yang tersendiri.
Tu belum lagi dengan extra classes. Now ada banyak program - Kumon, language class, martial arts, arts, etc.
Ditambah lagi dengan sistem pendidikan yang bertukar 24 jam. Kejap macam ni, kejap macam tu. Buatkan mak bapak kena kejar requirements untuk pastikan anak dapat yang the best.
Bila terlampau banyak benda nak dikejar, dah tentu banyak jugak yang terlepas pandang. Asian parents kan really strict when it comes to education. Salah satu punca parenting jadi semakin tough adalah bila parents sendiri tend to compare their child to every single other child kat luar sana. Parents sendiri yang create parenting problem nampaknya. Tapi takleh salahkan parents jugak sebab kita follow sistem pendidikan.

Dulu (at least zaman aku dulu), balik skolah takde program apa dah. Tusyen pun sesekali je. Itupun tahun nak exam je baru pi tusyen. Tahun-tahun lain konsep honeymoon year. Jadi balik skolah, duduk rumah, buat kerja-kerja rumah. Regardless of gender, masing-masing tau tolong sapu rumah, sidai baju, lipat baju. Bagus sebenarnya cara training mak-mak kita dulu sebab semua tu mengajar anak-anak to be more organised, empathetic, and considerate of others. Now, nak salahkan anak tak reti tolong kerja rumah pun tak boleh jugak. Sebab pagi skolah, petang skolah agama, malam tusyen, hujung minggu kelas tekwando, kelas drawing, kelas piano. Ada yang pagi keluar and malam baru balik sebab duduk kat transit. Balik rumah hanya untuk tido. Tak sempat nak train anak-anak buat chores, betul tak? Sebab itu terasa mendidik anak sekarang alahai susahnya. Sebenarnya secara tak sedar kita semua yang buatkan parenting jadi susah.

Redza dulu sejak lahir sampai ke Darjah 6 ada bibik at home. Tak pernah gosok baju, basuh baju apetah lagi. Kasut skolah pun tak pernah basuh sendiri, semua bibik buat. Masak lagi lah haram tak pernah buat. Bila dia masuk asrama, impak dia sangat besar pada diri dia. Aku rasa bersalah sangat-sangat lepaskan dia masuk asrama umur 13 tahun dalam keadaan aku tak equip dia dengan cara nak uruskan diri. Aku boleh bayangkan 'beban' dia tanggung bila dalam sekelip mata dia kena basuh baju sendiri, gosok baju sendiri, basuh kasut skolah, at the same time kena fokus pada blaja. Kesian sangat. Patut la dia stress sangat. Nasib baik dia bertahan. Mungkin dia rasa lebih ok duduk sana at least tak dengar suara mak dia terpekik 24 jam.

Aku takde buah fikiran cara nak didik anak, sebab aku pun masih lagi try and error kat anak sendiri. Yang pastinya, aku pilih cara old skool. Rasanya anak-anak aku lebih 'makan' dengan cara tu. Anak-anak menjawab tu biasa. Budak-budak kan. Darah muda. Tapi jangan dibiasakan. Kalau sampai limit dia, boh penampar sekali.





Untuk pengguna GC Plus yang baru beli GC Plus sempena YES GreenAard, maybe boleh baca panduan dari live chat tengahari tadi.

Hari ni hari tearkhir untuk beli GreenAard harga YES.
Payment valid sampai malam ni je. Esok balik harga asal.
Today je GC Plus RM78. Esok RM90.



posted by aveo757 @ 2:32 PM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER