walk on wings, tread in air: Cara makan yang bagi kesan optimum <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>


BELI GREENAARD
TESTIMONI GREENAARD
CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING

 reading

Cara makan yang bagi kesan optimum
2015-08-19


Perlu faham.
Mana-mana supplement pun, termasuk Ephyra sekalipun, ada penggunaan yang betul pada waktu yang betul untuk dia 'bertindak' dengan optimum.
Tak rumit mana pun proses dia, kau just makan pill tu, nanti dia larut dalam badan dan seterusnya dia akan 'buat kerja' dalam badan kau.
Cuma untuk pill tu bertindak perlukan dos dan masa yang betul.

Ada yang tanya kenapa certain GC pills (Garcinia Cambogia) ambik 1 biji, ada yang ambil 4 biji?

Berapa kapsul kau kena ambik tu bergantung kepada komposisi kapsul.
Kalau sebiji kapsul tu 1000mg, kau boleh ambil 2 kapsul sehari.
Kalau 500mg, sampai 4 kapsul pun boleh.

Bukan tak boleh makan after meal, makanlah kalau nak.
Cuma dia takkan bertindak seoptimum kalau kau makan kapsul tu 30-60 minit BEFORE meal.

Reason kenapa kita suruh makan before meal adelah sebab dalam keadaan perut kosong, tindakbalas berlaku dengan lebih cepat.
Ingat tak aku pesan lepas ambik pill tu, terus minum segelas lagi air suam?
Sebenarnya taknak minum pun boleh tapi kalau minum segelas air lepas tu akan mengurangkan rasa lapar.
Sebab sebenarnya kau kena tunggu at least another 30-60 minit lagi selepas makan pill untuk bagi serotonin level meningkat. Jadi untuk mengelakkan korang terus makan nasik lemak lepas makan pill, aku suggest minum air.
Kalau boleh, jangan makan apa-apa lagi at least 30 minit selepas ambik pil. Kita nak serotonin level cukup high supaya kesan lebih baik.

Aku malas nak cerita detail pasal saintifik, kang dah macam buku eksaiklopedia sains lak blog aku ni.
Tapi secara ringkasnya :

1. Bila kau makan GC, it will stimulates serotonin.

2. Serotonin ni adalah agen yang akan menyebabkan kau merasa tenang. Bila kau rasa tenang and lapang, body secara otomatik akan kurang lapar. Sebab tu serotonin ni banyak digunakan dalam medication. Aku ingat lagi dulu cikgu biologi aku cakap orang yang suka marah-marah kurang serotonin. Terus time time tu gak aku teringat muka Mak aku. Sampai sekarang aku ingat fungsi serotonin. Asal pandang muka mak aku je teringat serotonin. Betapa efektifnya cikgu Biologi aku mengajar.

3. Bila serotonin dirembeskan, badan kurang berasa lapar. Bila badan kurang rasa lapar, otomatically kita akan kurang makan. Bila kurang makan, badan pun mula start bakar lemak yang tersimpan. Cantik kan flow dia?

4. Serotonin ni jugak agen pelawas. Kalau nak tahu if you are taking the pill denagn cara yang betul pada waktu yang betul, kau akan rasa kerap ke tandas. Bila badan menghasilkan high serotonin, secara lansung, melajukan bowel movements. Jadi ada yang bagitau aku dia dah makan tapi tak berak-berak macam orang lain, there must be something not right dalam cara pengambilan yang menyebabkan penghasilan serotonin rendah.


Lagi satu, sesiapa yang migrain, mesti akan lega bila ambik GC pills.
Aku sejak ambik GC belum pernah migrain lagi walaupun terpaksa berjemur dalam kereta di tengah-tengah jalan yang jem.
Sebab memang scientifically, serotonin ni agen penenang yang juga bertindak melegakan headache.



Aku sebenarnya tunggu je kalau ada orang bagi feedback mengantuk.
Ingatkan takde, rupanya ada gak.

Ok jangan risau.
Ini normal.
Cuma tak banyak badan yang sensitif kepada kemengantukkan bila ambil pill ni.

Pill ni kan ada green tea.
Green tea stimulates brain supaya badan jadi bertenaga.
Bila badan banyak tenaga, kita lebih cenderung untuk buat banyak pergerakan.
Pergerakan akan menyebabkan metabolisme meningkat dan seterusnya helps bakar lemak.

Patutnya badan lebih bertenaga kan? So why jadi sleepy pulak?

Nanti, tunggu dulu kasik aku habiskan explain.

Selain dari energy booster, green tea jugak mengurangkan selera makan dan bantu buang lebihan air dalam badan.
Sebab tu orang kata green tea agen detox.
Ce try hari-hari minum green tea, mesti lawas kau ke jamban.
Macam En Wan kalau minum green tea, dalam sejam macam tu konfem carik jamban.
Tapi aku minum green tea pagi, malam kang baru masuk jamban.
Respon badan manusia tak sama, cuma hala tujunya sama. Bezanya cepat atau lambat.

Tindakbalas pelbagai dari green tea ni menyebabkan badan keletihan. Sebab tu ada yang rasa letih and mengantuk. Tapi tak semua akan dapat effect yang sama.
But effect ni tak lama, slowly akan berkurangan.

Ada apa-apa pertanyaan sila email health[at]xzizbiotech[dot]com.
Kalau admin takleh jawab, dorang akan forward kat aku, insyallah aku respond mana yang patut.

Lagi satu nak cakap pasal Promo Ephyra.

HQ ada lancarkan MERDEKA PROMO.
Beli sekotak dengan harga RM180 saja. Sekotak 30 sachets.
MERDEKA PROMO sehingga 4 September 2015.

Tapi memandangkan August Promo aku macam lagi best, so aku tak promote sangatlah MERDEKA PROMO ni. Boleh?

Sebab August Promo, kau beli sekotak at RM197, korang dapat free 10 sachet.
Total dapat 40 sachets.

Jadi, sila buat kiraan matematik.
Jika anda berpuas hati dengan kiraan anda, boleh order Ephyra August Promo :)

August Promo ni sampai 31 August je.
So 1 September nanti kau belilah pulak MERDEKA Promo tu. Sempat.




posted by aveo757 @ 10:46 PM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by

Free Blogger Templates

BLOGGER