walk on wings, tread in air: No. We are not pathetic. <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>


BELI GREENAARD
TESTIMONI GREENAARD
CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING

 reading

No. We are not pathetic.
2014-09-11


Semalam aku meng-inteprem-kan diri kat Instagram Fleur by Mrs Him.
Berjaya mengupload gamba. 
Last week aku makan kat Little White Cafe konon nak up gamba makanan la sekali senget.



Ni gamba last week. Nak eksyen punya pasal tunjuk makaroni bakar sekali gagal. Siap tag LWC sekali tu. Mesti aunty Faizah nampak aku mention kedai dia pastu pelik budak ni apekebangang nau upload gamba pun tak reti???
Pastu tak tau nak edit lak tu.
Eh, IG ni takde button edit ke apa?
Takpelah. Akan aku spam IG ni dengan muka aku je pasni, biar prektis sampai perfect. Dah jahanam IG tu aku penuhkan dengan muka aku, pastu aku blah. Hahaha.
Tapi tu la kan, IG pun IG bisnes, jadi tatabahasa aku macam terencat sikit. Gila berhemah ok. 'SAYA' lagi aku guna. Dah lama aku tak tulis perkataan SAYA. 



Aku penah buat entry pasal 'beli kebahagiaan dengan duit' dulu.

Tapi email dari reader ni lain sikit, walaupun basic pertanyaan tu sama - buy happiness.

Sebenarnya 'beli happiness' tu untuk zaman skarang dah tak jadi benda yang pelik. Macam dah jadi kebiasaan. Sebab semua orang pun buat benda yang sama. Toksah kata kawan la. Aku ngan En Wan pun macam tu gak. Nak-nak lagi kalau pukul 12 malam member tu tengah membuta, aku pi kejut "Bang, lapar la..jom gi mamak nak? Di belanja".

Sebenarnya takyah mention kita nak belanja pun takpe.
But that's the way kita trade something with something else. Benda tu biasa.
Kalau dalam bahasa melayu-nya - berbudi bahasa.
Dah kita yang ajak orang tu keluarkan, apa salahnya kita belanja.
Sebab kadang-kadang bukan orang tu taknak ajak kita keluar, tapi mungkin dia takde duit nak keluar berjalan. Kalau dia ada duit and nak ajak kita pun, dia takut tempat yang dia nak pegi tu kita tak selesa pulak. Jadi jangan bersangka buruk dengan diri sendiri. Jangan terlampau rasa diri kita ni orang tak heran.

Yes, kita boleh jadi someone yang semua orang suka.
Semua orang looking forward nak keluar dengan kita.
Boleh.
Kita boleh jadi macam tu.
Like Anuar Zain (Anuar Zain lagiiiiiii).
Rasanya di tahap dia sekarang dia tak perlu kot "Nak keluar minum ngan saya tak? Saya belanja"
Hoih gila taknak???
Kalau lepas minum dia buat-buat lupa bawak wallet pun takde halllll.
Biar saya bayar bang. Ewaahh.

Tapi kena tengok pulak apa effort dia sampaikan dia boleh jadi someone yang buatkan orang lain terhegeh-hegeh nak keluar sama. Ingat sikit-sikit punya effort ke?

Takpe kalau kita masih dalam kelompok orang yang buy happiness.
Nak keluar tengok wayang terpaksa belanja member tiket pakej ngan popcorn.
Nak ajak member teman shopping terpaksa belanja duit minyak duit tol duit parking.
Nak ajak member teman gi library upah ngan burger.
Nevermind.

Meh aku tulis dalam bentuk report sains ringkas :

Subjek : Shopping.

Objektif : Nak shopping beli baju.

Radas : Member, duit.

Metodologi : Cover expenses dia nak ikut kita berjalan.

Keputusan : Dapat shopping baju, dapat melepak makan, tengok wayang sekali.

Kesimpulan :  Happy, cuma duit habis sikit.


Walaupun kita kena keluar extra money, tapi bukan ke objektif kita dah tercapai?
Bak kata Luke dalam movie Confession of a Shopaholic - 'Cost and worth are two different things'.
Apa sangat la dengan belanja member takat RM30-40 tu kalau kita dapat apa yang kita aim-kan. 
Aku ni pun sampai skarang kalau kebetulan ada kat KL, nak makan sorang kat KL tu macam tak tau nak makan kat mana sebab tak biasa, so aku call member aku "Beb, aku kat area KLCC. Lunch jom? Aku belanja"

Biasa la tu.
Takde hal lah.
Jangan pikir sangat kita pathetic or not ok?
Yang penting happy!



posted by aveo757 @ 12:34 PM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by

Free Blogger Templates

BLOGGER