walk on wings, tread in air: Ni bukan ubat ya, ni makanan <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>


BELI GREENAARD
TESTIMONI GREENAARD
CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING

 reading

Ni bukan ubat ya, ni makanan
2014-09-02


Mak oiiii kemain cantik jelita flawless lagi si Memey ni!!
Memey ni adelah seorang wanita kategori pakai tudung saji pun cantik. Series tak tipu. Lawa gila!!

Tapi entry ni bukan sebab nak puji Memey.
Ni sebenarnya nak war-warkan banyak benda.
Yang pertama pasal Halfest yang tiap-tiap tahun pun ada.
This year Halfest bermula dari 3-7 September (start esok), bertempat di Mines Convention Centre Seri Kembangan. Ephyra macam biasa, akan exhibit dalam Halfest. Duta of cos ada sekali. Jadi sesape yang nak beli Ephyra secara COD and jumpa sekali dengan duta Ephyra both Norman & Memey, silakan ke sana ya. Kem salam Memey sekali. Tapi duta cuma ada kat sana pada 6 & 7 Sept je.

Halfest ni besar, bukan Ephyra je setonggok kat situ, beratus booth ada. Kalau nak pusing satu kawasan memang muntah la jawabnya. Kalau aku pi tempat-tempat macam ni memang akan tuju tempat yang nak pegi je. First sebab aku malas nak meraya nanti takut sesat tak jumpa pintu keluar. Second, aku senang mabuk tempat-tempat penuh rakyat macam ni. Everytime pi MATA Fair pun aku tak berapa suka merayap pusing 3-4 kali. Jenis yang dah tau mana aku nak pegi, dah nampak apa yang best, dan terus duduk settlekan. Kena percaya kat instinct. Kalau dah pusing 3-4 kali penyudahnya takkan beli apa-apa. Selalunya gitu lah.

Jadi, korang kalau nak ke booth Ephyra, secara ringkasnya :

Booth Ephyra : No 177 & 178
Tarikh : 3-7 September
Waktu : 10am-7pm
Venue : Mines Convention Centre Seri Kembangan

Katanya ada free gift untuk sesape beli kat sana.
Aku pun tak tanya apabenda free gift tu. Pegi la korang check sendiri.



Ni nak kasi tunjuk sijil HALAL Ephyra yang dah di-renew.
Ephyra dapat sijil Halal untuk 2 tahun lagi! Yeay!! Boleh gunakan tanpa was-was.
Oi bukan senang ye nak dapatkan sijil Halal. Kena lalu KKM dulu tau.
Kalau KKM pun tak lepas, memang konfem sijil halal takkan dapat punya.
Tapi Ephyra, alhamdulillah. KKM pun dah sahkan produk ini under klasifikasi makanan dan lulus pulak tu. JAKIM pulak sambung certificate untuk lagi 2 tahun.

Happy.

Sijil yang kat sidebar aku tu sijil masa mula-mula Ephyra dapat status KKM and Halal. Bila dah cukup tempoh kena renew certificate. Maka ni lah certificate yang baru. Ni semua kena tunjuk. Bukan apa, kesian customer tertanya-tanya. Especially untuk new customer kan. Jadi, jangan risau ya, Ephyra memang dari awal lagi dah dapat sijil Halal. Ni dah pun keluar new sijil, menambahkan lagi keyakinan produk ini kandungannya halal dimakan.

Oh yes, kadang-kadang aku terima email yang tanya "Kak Di, Ephyra ni boleh rawat resdung tak?"

Harap jangan confuse.
Ephyra bukan ubat.
Kalau korang check kat website KKM pun, Ephyra tak diklasifikasikan sebagai ubat. Toksah cari under ubat-ubatan, sampai kiamat takkan jumpa.
Ephyra ni diklasifikasikan oleh KKM sebagai produk makanan yang dikawal oleh Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan (BKKM).

Actually kan, any produk makanan and minuman tak payah berdaftar dengan KKM pun.
Biro Pengawalan Farmaseutikal Kebangsaan (BPFK) just bertindak mengawal pendaftaran produk farmaseutikal and kosmetik. Produk kesihatan yang dikategorikan sebagai makanan macam Ephyra ni tak termasuk dalam kategori yang perlu didaftarkan. Produk-produk yang perlu dapatkan kelulusan KKM cuma produk farmaseutikal/kosmetik termasuklah supplement kesihatan dan persediaan traditional.

Dengan kata lain, apa-apa produk yang ada lebih 20% kandungan dadah terkawal samada dalam bentuk tablet atau kapsul WAJIB dapatkan nombor MAL kelulusan KKM sebelum masuk market.

So rasa-rasa nampak tak apa yang aku cuba sampaikan kat sini?

Why Ephyra takde nombor MAL dari KKM?

...Sebab, Ephyra bukan ubat.
Ephyra cuma minuman kesihatan.
Ephyra adelah makanan (minuman) tambahan.
Ephyra guna 100% bahan semulajadi.
Ephyra tak guna tambahan gula, takde bahan pengawet, takde bahan pewarna.
Ephyra bebas hormon, bebas steroid, bebas bahan kimia.
Ephyra diklasifikasikan sebagai produk makanan.

Boleh check sini : www.pharmacy.gov.my

Oleh itu, any produk yang dikategorikan sebagai makanan/minuman kesihatan tak perlu berdaftar dengan KKM. Cuma perlu lalui pengkelasan produk dengan KKM je.
Tapi yang paling penting, apa-apa produk makanan mesti dapatkan status HALAL dari JAKIM dulu.

Bukan apa, logo halal ni sebenarnya nak jamin yang produk kau tu halal mengikut syarak.
Pembuat (manufacturer) tak rugi apa-apa pun kalau berjaya dapatkan status Halal ni. Lagi bagi impak besar pada label lagi ada. Untung apa kalau produk kita ada logo/sijil Halal.

Lagi satu nak announce secara official yang price promo RM180 dan pun tamat semalam.
Tapi sebab ada yang dah pun isi form weekend lepas tapi belum sempat buat bayaran, jadi aku masih lagi accept pembayaran sehingga hari ni. Maka, secara officialnya, sesape yang nak buat pembayaran esok, dah kena guna harga asal RM197. Ok la tu, 3 bulan kot Ephyra buat promo harga RM180. Promo harga murah mana boleh buat selalu-selalu, tak thrill la macam tu.

Tapi, aku ada promo untuk korang.



Ni aku bawak balik MP4 player yang jadi rebutan dulu.
Sampai ada yang merajuk-rajuk ngan aku bila aku tak simpankan MP4.
Bukan taknak simpankan. Tapi kalau dah ramai yang bayar dulu, mana la boleh aku simpankan.
Kali ni MP4 dia lain pesen dari yang dulu.
Yang dulu tu 4th generation.
Yang kali ni 6th generation.
Bukan MP3 player tau, tapi MP4 player.

Basically promo kali ni hanya untuk bulk purchase.
Melalui form-form yang masuk today aku boleh agak korang nak rebut harga RM180 tu kan.
Semua dah naik seronok dengan harga RM180. Sebab lama sangat si Ephyra HQ ni buat promo. Sampai aku pun dah lupa yang harga asal Ephyra ni RM197.

Jadi, harga untuk sekotak balik pada asal, RM197.
Tapi kalau korang merindui harga RM180, masih boleh dapatkan harga tu, tapi kena beli 3 kotak baru boleh dapat harga RM180. And sebagai tanda tima kasih dari pihak aku sebab beli 3 kotak, aku akan bagi 1 free gift berupa MP4 player yang lengkap dengan USB cable dan dipacked dalam crystal box.

Dan disebabkan selalunya yang beli 3 kotak mesti akan letak remark "Kak, kalau nak hadiah 3 boleh tak?"

...BOLEH!
Tapi kena beli the hadiah. Hahahaha.
Aku cuma bagi free satu hadiah je. Kalau nak lagi 2, maknanya yang lagi dua tu ko kena beli.
Ok lah tu kan, beli 3 kotak Ephyra dah jimat RM51, pastu aku bagi seketul hadiah lagi. Postage free dah tentu. Kalau nak extra MP4 boleh beli dengan harga RM20/pc only. Tapi pembelian mesti dengan Ephyra. Jangan pulak kau beli MP4 je. Promo RM540 ni valid untuk pengguna Sabah&Sarawak pun. Harga sama.

Tapi ada berita tak baik.
Berita tak baik, hadiah ni bermula next week sebab esok sampai Jumaat aku takde.

Berita baiknya, boleh start order and buat payment terus untuk securekan MP4 player.
Yang beli RM197 pun dapat MP4 juga, cuma harga balik pada asal. Kalau nak berbaloi, beli 3 kotak at RM180/box and also dapat free 1 MP4.
Melainkan kau nak beli MP4 lagi 2 bijik.

New form :



Name:
Email Address:
I would like to purchase Ephyra for Malaysia 1 box (30 sachets) + MP4 player + shaker + RM197
Ohsem Deal 3 box (90 sachets) + shaker + MP4 player, RM540
Quantity
My address
Contact Number
Remarks

posted by aveo757 @ 6:41 PM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by

Free Blogger Templates

BLOGGER