walk on wings, tread in air: Muka maintain S tapi badan XL <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>





SEARCH

CONTACT ME

Diana Ishak @ Green Apple
aveo757@yahoo.com
See my complete profile

TRAFFIC
Visitor Counter
TESTIMONI GREENAARD


Muka maintain S tapi badan XL
2020-06-01


Aku up-kan gamba ni kat IG semalam.
Ramai yang surpise kemontelan aku tahun 2018.
Hakikatnya, aku sendiri tak perasan aku setembam tu, aku tetap konfiden body aku macam Heidi Klum.
Bila dah cantum-cantum gini baru nampak luar biasa hebat aku tahun 2018 tu.

Tahun 2018 tu kemuncak berat badan aku, 61kg+.
Waktu ni aku sedang RnD HRR and Gloei.
Ini memang expected, sama macam year 2015 berat aku haywire bila aku RnD GC Plus.
Badan kita ni bila makan macam-nacam bahan aktif, hormon akan fluctuates dan metabolisme akan jadi slow.
Hasilnya, badan akan lambat turun berat tapi cepat naik.
Maka itulah impak yang aku faced tahun 2018.

Tapi aku rasa sel lemak aku banyak kat bahagian atas badan - dada, lengan and muka.
Walaupun berat aku cecah 61kg, pinggang aku still tak exceed 30 inch.
Aku masih muat pakai jean size 28 inch.
Boleh jadi sebab tu aku pun tak sedar berat aku dah overweight sangat.
Ada orang lain pula, kalau berselfie, muka maintain S tapi badan XL.
Itu maknanya sel lemak dia banyak di tempat lain, maybe pinggul atau peha.

Gambar tahun 2011 tu aku baru lepas fotoshoot tu pasal kening and hidung on point semacam.
Aku saja nak tunjuk itu aku selepas 6 bulan bersalin Rayyan.
Badan aku cepat susut walaupun tak menyusukan baby.
One of the reason sebab usia. Masa ni aku baru 33 tahun.
Umur kita memainkan peranan dalam weight loss.
Waktu ni metabolisme masih tinggi, jadi berat cepat turun.

Tahun 2019 aku dah 42 tahun.
Boleh nampak tak jenuhnya dari 2018 nak turunkan badan ke 2019?
Ambil masa lebih kurang setahun [maybe less] nak kurangkan berat dari 61kg ke 52kg.
Nak tunjuk betapa weight loss is not a competition but a journey.
Sadly we are conditioned to respond to quick change not slow change.
Banyak faktor yang perlu diambil kira bila nak lose weight - umur, makanan, metabolisme, aktiviti.
Tak semestinya si A turun berat 5kg in a month maka kita juga boleh turunkan berat yang sama dalam tempoh yang sama.

Bila berat badan turun dengan steady, selalunya ia lebih kekal berbanding turun dengan drastik, naiknya juga nanti drastik.

Why?

Because selalunya yang turun berat dengan drastik ni, bukan lemak yang berkurang tetapi air.
Lemak takkan turun dengan cepat.
Indicator body fat kita bukanlah pada penimbang tapi pada ukuran pinggang, lengan, peha.
Sebab itulah lebih baik ukur size badan pada baju, bukan pada penimbang.
Kadang-kadang berat tak turun banyak tapi baju-baju lama dah boleh pakai balik.

Ada juga yang heran kenapa timbang berat waktu pagi lain, waktu tengahari lain, malam lain.
Ada yang tanya aku, dia hanya minum air dari pagi sampai pukul 2pm, tapi berat naik sampai 700g.
Jangan heran bab ni sebab our weight can change depending on the time of the day.
Memang air kosong tu takde kalori, tapi ada berat.
Jadi, you have increased your weight but not your calories. So tak payah risau.

Yang follow IG aku mesti tahu IG aku penuh dengan gambar makanan.
Walaupun macam tu, berat aku alhamdulillah maintain 51-53kg, tak lari dah dari angka tu.
Rahsianya, jangan terlampau sekat makan.
Sebab, berat badan kita menaik/menurun/statik bukan hanya disebabkan makanan tapi juga hormon.
Kalau kita terlampau sekat makanan, badan jadi stress.
Bila badan stress, badan akan hasilkan hormon yang akan block badan dari membakar lemak.
Hasilnya, berat statik.
Berhempas pulak diet masih tak turun-turun.
This is due to hormon.

Nak makan, makanlah tapi kuantiti sikit.
Terasa nak makan pizza, makanlah 1-2 keping. Done.
Terasa nak makan aiskrim, makanlah satu kon. Done.
Jangan pulak kau belasah hari-hari.
Makan setakat buat pelepas tekak orang kata.

Tinggi aku cuma 155cm je.
Untuk ketinggian yang tak berapa nak tinggi ni, 58kg masih lagi range normal weight tapi kena tengok juga distribution sel lemak tu kat mana.
Kalau sel lemak kau banyak area pinggul and peha, insyallah 58kg dah nampak boyak sangat.
Tapi kalau sel lemak tu di bahagian atas badan, jadiklah macam aku tahun 2018 tu.
Sampai penyek hidung aku ditarik pipi.

Now, berat aku dalam range 51-53kg.
Seluar aku size 27 inch kalau nak selesa.
Kalau nak 26 boleh juga tapi ada part-part yang kurang selesa.

Some people, berat 47kg tapi seluar size 27 inci sama macam aku.
Sebab itulah kita tak boleh nak anggap "Oh, tinggi dia 155cm pakai size M, maknanya aku pun pakai M lah".
No, belum tentu lagi.
Macam aku, blouse is size M, kurung size S tetapi kalau kemeja mesti L sebab kalau pakai M, butang kat bahagian dada terik sebab size tetek kita tak sama.

Umur aku dah nak masuk 43 tahun ni.
Berat 51-53kg ni aku rasa just nice.
Aku takut kalau aku cuba kurangkan lagi berat, nanti hormon aku haywire, tetiba karang menopause awal. Hahahaha.
Jadi, kalau kita nak turunkan berat badan, patut padanlah sikit.
Jangan terlampau nak kurus. Bukan semua yang kurus tu cantik.
Yang penting kita rasa badan kita ringan, nak solat berdiri berlama-lama pun tak sakit kaki, tidur nyenyak tak berdengkur, itu maknanya komposisi badan kita betul.



Testimoni-testimoni macam ni banyak kat FB and IG GreenAard.
Everyday ada orang hantar testimoni.
Aku malas nak up kat blog, karang dah tak jadi keje lain dok cerita pasal produk je pulak.
Sesekali macam ni boleh la, lagipun kebetulan now tengah ada promo jadi ramai yang pertanyaan-pertanyaan masuk.

Aku always educate customer GreenAard untuk ambil ukuran pinggang.
Sebab kawasan pinggang and perut adalah tempat berkumpulnya visceral fat.
Kita nak buang visceral fat ni sebab ini adalah lemak yang bahaya.
Jangan concern dengan angka pada penimbang, itu bukan indicator lemak badan.
Penimbang adalah berat badan secara keseluruhan - tulang, otot, lemak, air.
Boleh jadi berat badan u menurun tapi bukan lemak yang turun.
It could be air berkurangan atau otot mengecut due to extreme diet.
Jadi, ambillah ukuran pinggang, lengan, peha.
Atau paling mudah, pakai baju-baju lama semula, muat ke tak.
Kalau muat, even penimbang tak tunjuk banyak turun, you are actually losing weight.




Yang guna produk-produk yang lain, kalau dah serasi, tak perlulah tukar ke brand aku ni.
Takde sebab nak tukar kalau badan dah serasi.



Apa-apa supplement yang baru diambil akan bagi side effect berbeza.
Ada yang ok, ada yang tak ok, ada yang rasa pening, ada yang loya.
Yang penting kita identify punca dulu.
Just like this customer.
Mula-mula dia ambil Gloei dia rasa sakit kepala.
Dia mengadu di tempat yang betul, iaitu direct pada GreenAard [dia DM aku].
Jadi, aku tolong identify di mana puncanya.
Alhamdulillah, now dah ok.

Aku bukan dokter, tapi insyallah aku boleh tolong apa yang aku tahu berdasarkan ilmu yang aku ada.
Memandangkan aku create the formula, insyallah, aku boleh tolong sikit-sikit identify.



Sehingga 9 Jun, siapa beli GreenArd dapat samada hand sanitizer free atau surface disinfectant free.
Lately ni ramai cikgu-cikgu skolah DM aku tanya harga bulk purchase untuk Pure Effective.
Sekolah nak bukak balik agaknya?
Ok, kalau nak bulk purchase price atau nak beli GreenAard, KLIK SINI.



posted by Diana Ishak @ 1:03 PM  
Newer›  ‹Older

ADVERTISING



FOLLOW ME



MY BRAND




LABELS



MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
TEMPLATE by


BLOGGER