walk on wings, tread in air: Freedom of speech di tempat kerja <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>





SEARCH

CONTACT ME

Diana Ishak @ Green Apple
aveo757@yahoo.com
See my complete profile

TRAFFIC
Visitor Counter
TESTIMONI GREENAARD


Freedom of speech di tempat kerja
2020-06-05


Saw this on LinkedIn this morning.

Aku rasa ini adalah 'penyakit' sesetengah budak-budak muda bila bekerja.
They believe that their right to freedom of speech extends to the workplace.
Silap besar!

Memang kita bebas bersuara, tapi bak kata Malique, gunakan hak berfikir sebelum hak bersuara.
Sebelum bercakap tu pakai otak dulu.
Jangan ikut sedap anak tekak kau nak bercakap, bila kena buang kerja, kutuk majikan kat media sosial.
Pointer 4.0 tapi akal kat kepala lutut.
Tu pasal orang bijak tak semestinya ada common sense yang tinggi.

Dulu pernah viral satu kes budak intern mengutuk majikan kat FB.
Budak ni grafik design, then bos dia mintak buatkan satu logo untuk client.
Tapi as intern, dia hanya dibayar allowance saja.
Jadi dia bengang, sebab idea adalah idea dia tapi dia tak dibayar setimpal dengan design yang dia dah buat.

I'm sorry, but aku memang tak faham apa yang dia cuba pertahankan.
Setahu aku, sebagai intern/pekerja, apa saja task yang majikan suruh buat, kita kena siapkan.
Tak kisahlah design kita paling hebat, kita dibayar ikut gaji bulan.
Maybe ada some komisyen, I don't know.
The thing is, kalau semua orang nak fight bayaran berkadar lansung dengan hasil kerja, aku rasa aku patut dah lama jadi jutawan sebab aku bawa masuk sales ratus ribu tapi komisyen tetap 1.5% je [max].
Tu pasal orang kalau nak gaji sedap, write your own paycheck.
Berhenti makan gaji and start business. Lepas tu tengok sedap ke tak. Aku takut nangis je nanti.

Budak intern tu punya FB status went viral, sampai majikan dia baca.
Pastu lagi mau berlagak dia cakap "Lantaklah kalau kena buang kerja pun. Tak kisah".
Geleng kepala aku baca.
Aku berani cakap mentaliti begini takkan ke mana-mana.
Orang macam ni takkan boleh pergi jauh.

Aku pun sejenis loud juga tapi pakailah otak sikit, you don't have freedom of speech everywhere.
Nak lagi kalau macam kes staff Facebook ni, dia tak puas hati bila majikannya [Facebook] tak against the government.
Memanglah Trump tu bangang, tapi apa kaitannya majikan kau nak kena go against government?
Kau ada sistem demokarasi kan, tunggulah waktu tu nanti tunjukkan sokongan. Pilih masa tu.
Yang kau nak bitter bila majikan kau tak sokong pendirian kau dah kenapa.
You are basically asking them to risk the stability of a multibillion company, to risk projek-projek yang company dah deal, to risk future company yang dah dibina dengan sweat and tears so that the company is inline with your belief?
Walaupun Facebook adalah medium yang sangat berpengaruh tapi memaksa dia untuk go against the government tetap aku rasa permintaan yang tak masuk akal.
Macamana besar pun Facebook, ia masih lagi sebuah business yang ada pekerja untuk ditanggung.

Perangai gini kat Malaysia pun ramai.
Aku rasa this is the part of the problem.
We are so broken that we quit a job over different political opinions.
Suka sangat campur adukkan hal kerja dengan politik.
Majikan sokong parti yang tak sehaluan dengan dia pun dia nak bitter.
Majikan sponsor parti yang dia tak sokong pun dia nak butt hurt.
Disebabkan nak kutuk politician tak berani, maka dia kutuk majikan.
Entah apa lah dosa majikan tu.
Pernah ke majikan skip gaji kau?
Tahu tak yang freedom of speech sangat limited di tempat kerja?
You like it or not, itu hakikat yang kau kena terima.
Kau sekarang bekerja di syarikat orang, jadi apa yang di luar urusan kerja, tak payahlah nak merempan sangat. Buat je kerja kau diam-diam.

Perangai gini samalah macam kes beraya rumah orang hari tu.
Bila kita tak bagi datang, dia nak bitter.
Perli-perli pulak kita. Eh dah kenapa kau?
Rumah aku kot, sukati akulah nak terima tetamu ke tak.

Kadang aku tak faham pemikiran manusia jenis ni.
Dia nak pendapat dia saja diterima, walhal dia berada di tempat yang tak sepatutnya dia beri pendapat.
Rumah orang kot.
Have some respect dengan tuan rumah, boleh?

Itu kat rumah orang, habis kuat pun satu hari tu je kau datang, lepas tu kau takkan terima undangan lagi dah.
Inikan pula nak cari pasal dengan majikan yang bayar gaji kau. Akai mana?
It's perfectly legal tau untuk majikan take action against a worker for something they said or wrote.
Tak tau eh? Baru keluar gua?

Belajar-belajarlah bekerja dengan ragam manusia yang ada berbeza pandangan.
You will become better profesionals.
In fact dalam satu team yang hebat, bukan semuanya sekepala tapi dorang sepakat.
Sekepala and sepakat lain.
This is what makes them great.

Tak banyak yang kita boleh ubah tentang dunia, jadi tak payahlah nak ubah semua benda.
Lagi senang ubah diri sendiri, insyallah persekitaran kita akan berubah dengan sendirinya.
Yang baru masuk kerja, baru 2-3 tahun kerja ni, dengarlah cakap akak kau ni ha.
Sekarang ni memang kita rasa kita berani gila sound majikan, tak kisah kalau kena pecat, berani letak jawatan, takde hal.
But you will realize in a few years bahawa keberanian itu bukanlah ketika kita bertekak dengan majikan atau ketika kita berhenti kerja tetapi ketika kita stay dalam company and help change the organization from within.
Kalau nak jump company lain, biarlah kerana kita mahu perbaiki diri bukan kerana kita cari pasal dengan majikan.

Umur aku sekarang 42 tahun, kalaulah aku masih makan gaji, dengan ada beberapa mulut kat rumah yang nak disuap, I'm not going to quit my job over pendapat politik.
That's a level of entitlement that I can't afford.
Kalau aku nak cari kerja lain, biarlah aku dihire kerana experience dan kepakaran aku, bukan kerana pandangan aku match dengan isu-isu yang trending kat FB.

Macam post aku yang lepas, aku ada mention pasal ni - mana tempat kau kerja pun, kau takkan jumpa majikan yang best, kerja yang mudah, ofismate yang sekepala dan gaji/bonus yang kau suka.
Takkan boleh dapat kesemuanya serentak.
You will have to compromise somewhere.
Everything is not perfect but you got to make the best of what you have.

Ex-staff FB ni, bagi aku dia ni nerd.
Dia may be a book smart, tapi definitely bukan street smart.
Kalau dia bijak, dia takkan berhenti kerja dalam keadaan sekarang - yang segalanya tak stabil.
Lagi pulak negara dorang yang tengah huru-hara, lagilah jangan benti kerja oiiii.
Rule pertama, jangan resign melainkan dah ada offer lain.
Rule kedua, jangan resign dalam keadaan ekonomi tak stabil.
Rule ketiga, patah balik Rule 1.

Apa-apa pun aku admire decision dia but I am amazed at his lack of foresight.



posted by Diana Ishak @ 2:25 PM  
Newer›  ‹Older

ADVERTISING



FOLLOW ME



MY BRAND




LABELS



MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
TEMPLATE by


BLOGGER