walk on wings, tread in air: Raya 2020 <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>





SEARCH

CONTACT ME

Diana Ishak @ Green Apple
aveo757@yahoo.com
See my complete profile

TRAFFIC
Visitor Counter
TESTIMONI GREENAARD


Raya 2020
2020-06-08

Raya Aidilfitri tahun ni aku purposely tak buat blog post.
Ini sesuatu yang sangat luarbiasa bagi seorang Diana Ishak.
Aku tak pernah gagal update raya story kat blog semenjak wujudnya blog ni.
Tapi memandangkan tahun ni sambutan raya agak hambar, jadi aku pun takde mood nak update.

However, insiden semalam buatkan aku decided kena update juga, untuk jadikan bahan bukti.
Sebab aku dapati En Wan selalu diserang amnesia setiap kali nak dekat raya.
Asal nak raya je, asyiklah dia kata turn raya kat Tganu. Hangin betul aku.
Dah lah mak dia duduk serumah, sibuk je nak balik Tganu beraya.
Entah hape nak cari tak tahu.
Patutnya bila mak duduk sekali, bagi la peluang aku beraya dengan mak bapak aku tetiap kali raya pertama.
Pastu raya ketiga balik la Tganu.
Ini tak, sibuk dia sama naik nak beraya Tganu raya pertama.

Semalam, bila PM umum boleh rentas negeri, bukan main lagi plan nak balik raya haji. Ewah?
Tak sedar tu tahun lepas raya haji celebrate kat Tganu.
Ada hati nak argue dengan aku "Tahun lepas bukan raya haji kat Bangi ke?"
Silap besarlah bini ada blog.
Memang aku korek habis-habis bahan bukti.
Bukan calang-calang bukti ni. Bukti bergambar aku bagi. Terus terkelat-kelat muka.

Maka, hari ni aku kena update cerita Raya 2020, walaupun tak berapa meriah, tak kisahlah.
Janji ada bahan bukti kalau tahun depan kena serang amnesia.
Aku tak kira, tahun depan turn raya Bangi dulu.
Kalau raya haji tahun ni dia berkeras nak balik Tganu jugak, aku qada' raya puasa 2021 and 2022 di Bangi. Hah pilih, mana satu nak?

Raya tahun ni rasanya kebanyakkan kita semua raya kat rumah masing-masing.
Kalau yang balik kampung pun, maybe senegeri.
Ada juga yang beraya kat kampung tapi yang pastinya tak semeriah selalu.
Yang beraya kat kampung berbondong-bondong tu mesti stress nak up gambar raya karang kena kecam. Hahaha.

Kalau ikutkan hati aku, memang plan asalnya aku taknak ke mana-mana dan juga taknak allow sesiapa datang rumah beraya.
2 hari sebelum raya, En Wan tanya aku boleh tak kalau family dia nak datang beraya ke rumah sebab masing-masing nak jumpa mak.
Aku takde hal nak datang cuma syaratnya jangan berkumpul ramai-ramai.
Cuma, datanglah pada waktu-waktu tertentu. Jangan serentak semua nak datang.
No point kalau selama ni kita beria-ia social distancing alih-alih time raya berlonggok serumah.
Raya tahun ni bukan masanya untuk kita berlonggok beramai-ramai macam selalu.
Kalau tahun-tahun yang sudah, aku buat open house, semua akan kumpul di rumah aku.
Yang sedara-mara jauh masa ni lah nak berjumpa antara satu sama lain.
Aku jadikan rumah aku tempat korang berkumpul, tak payah susah-susah nak ke sana sini.
Datang je open house aku, boleh jumpa semua sekaligus. Settle.

Tetapi, raya 2020 kita tak boleh buat macam tu.
No more berlonggok 4-5 keluarga serentak.
Kau nak jumpa dengan si A, silakan ke rumah A.
Nak jumpa si B, silakan ke rumah si B.
Because kali ini siapa nak datang rumah aku kena ikut time.
Tak susah kot nak ikut peraturan ni kan, melainkan kepala batu.

Petang raya [30 Ramadhan], mak mertua aku dah start masak gulai nasi dagang, rendam beras, potong acar timun segala.
Aku pula buat rendang and sambal goreng sikit.
Tak buat banyak sebab mak kata orang Tganu [keluarga dia] tak pandai makan rendang and lontong.
Tu pasal everytime beraya kat Tganu aku stress tak jumpa lontong.
Bukan tak boleh buat, tapi mak tak bagi buat sebab memang takde siapa makan.
Dorang lebih prefer nasi dagang and nasi minyak di pagi raya.
Jadi, bila tahun ni beraya di rumah aku, dapatlah aku masak makanan raya aku, hanya untuk tekak aku. Hahaha.



Inilah menu raya yang aku paling proud sekali - sambal goreng.
Ini bukan sambal goreng Jawa sebab aku tak pakai suhoon.
Ini orang panggil sambal goreng pengantin.
Walaupun aku sorang je nak makan ni, tetap aku buat banyak sebab aku tahu aku ini akan menjadi 'jajan' aku di pagi raya.
Tak sempat jumpa 3 Syawal. 2 Syawal je aku dah selesaikan sambal goreng ni.

Kemeriahan nak sambut raya tetap ada bila tengok masing-masing kat newsfeed update lauk-pauk yang dah siap masak.
Kitorang pulak adik-beradik berwhatsap-whatsapp update persiapan raya masing-masing. Happy.
Memandangkan raya tahun ni di rumah saja, orang pun tak akan datang ramai-ramai, maka persiapan pun ala kadar je.
Asal ada benda nak makan.
Kuih raya memang aku tak beria beli.
Beli yang aku nak makan je, bukan nak hidang kat orang.
Aku beli tart, kuih bakar and butter raisins dari blog reader yang dah disahihkan kesedapannya.



Yang kiri tu butter raisin cookies [ala-ala Danish cookies].
Aku dah berkali-kali beli biskut ni dari dia, memang kena dengan selera tekak aku, adik-adik aku, cousin aku pun suka biskut ni.
Tetty : 012-3153310

Yang kanan tu abang sado punya air tangan.
Kuih tart dia aku dah penah rasa jadi aku tak takut untuk repeat order.
Tahun ni aku nak rasa kuih bakar dia. Ya Allah sedap gila!
Memang air tangan dia ni sesuai nau dengan kuih-kuih tradisional aku rasa.
Puas hati kuih bakar dia.
Lang : 019-6437721



Ini lauk-pauk di pagi raya.
Kuah lontong takde dalam gambar.



...tapi kejadian dalam mangkuk adalah begini lontongnya.


Sebenarnya tahun ni aku puas hati dapat beraya kat rumah sendiri.
The feeling beraya kat rumah sendiri tu walaupun kurang meriah tapi kurang penat sebab kita ad di rumah sendiri.
Tak payah nak tergesa-gesa siapkan itu ini, packing baju nak balik kampung segala.
Slow and steady je masak kat dapur bertenang-tenang.
Esok paginya pula bertenang-tenang bangun, taking sweet time mandi, bergambar raya, bersalam raya, makan.
Tak payah nak kecoh terkejar-kejar.
Kau tau je lah kan selalunya pagi raya semua orang kecoh.
Semua pun nak mandi, semua nak bersiap, yang nak mandikan anak, yang nak gosok baju.
Time nak bersalam raya tu lah orang kampung bagi salam nak beraya.
Nak bergambar raya pun tak tenang.
Semua kena buat cepat-cepat. Ujung-ujung stress.

Kalau raya kat Bangi pulak, jangan haraplah lepas Subuh nak tido balik.
Mampuih kena pekik dek Mak Aji.
Masa tu lah kitorang adik-beradik nak siapkan kuah lontong, potong ketupat, panaskan sambal goreng and rendang.
Mana nak kejutkan anak, nak mandikan anak, nak siapkan meja makan.
Ujung-ujung, orang lelaki dah balik solat raya, yang bin-bini kat rumah mandi pun tak lagi.

Tapi ada satu yang buatkan aku syahdu di malam raya adalah - tahlil. 
Everytime turn beraya di Bangi, ini adalah something yang kitorang tak pernah tinggalkan, dari zaman arwah atuk, arwah nenek, hingga sekarang.
Petang raya, at 6.30pm semua dah duduk standy untuk bacaan Yasin, kemudian tahlil, dan barulah berbuka sama-sama.
That's why kalau beraya kat Tganu aku syahdu sikit.
Bukan sebab sedih tak beraya di Bangi, tapi suasana macam tu tak ada di sana.
Biasalahkan, beraya tempat orang, takkan nak bawa kebiasaan kita pulak.
Kalau beraya di Tganu, malam raya aku sorang-sorang dalam bilik baca Yasin and buat tahlil sendiri-sendiri sambil mengenang nasib diri di perantauan.



Tahun ni, tahlil petang raya tetap diteruskan. Kali ni kita buat e-tahlil.
Seronok juga bila masing-masing masih attend bacaan Yasin walaupun jauh.
Tapi agak mencabar sesi tahlil bila kamera kat Bangi tu kena hijack dek Widad.
Kejap-kejap dia lalu depan kamera, sengetkan henfon, langgar stand dengan moto dia. Adehhh.
Alhamdulillah, lepas settle bacaan, masing-masing wish Selamat Hari Raya dari perantauan, dan buka puasa.

Malam raya selalunya kalau di Bangi kitorang lepak-lepak layan movie raya.
Tahun ni, layan Netflix.
Meriah dengan cara yang tersendiri.
Goreng kepok lekor, bancuh teh tarik, bercuddle-cuddle dengan suami di depan tv.



Pagi raya yang penuh dengan ketenangan.
Sempat meng-up-kan reminder kat pengguna GC Plus untuk tak payah ambil GC Plus kalau nak beraya dengan tenang.
Bukan apa, kalau dah makan rendang lontong nasi dagang segala, potensi nak ke jamban tu tinggi.
Karang tak memasal lagi banyak duduk dalam toilet dari duduk depan tv.

Bangun pagi at 4.30am, lepak-lepak atas sejadah, rasa syahdu sangat.
Betapa besarnya hikmah Ramadhan 2020.
Tahun ni aku merasa solat terawikh berjemaah.
Selama ni, aku solat terawikh sorang je at home but this year dapat sekeluarga because Redza ada kat rumah.
Lebih manis, tahun ni solat terawikh berimamkan anak sendiri.
Every night rotate dengan apak beliau.
Kalau today En Wan imam Isyak, Redza akan take over terawikh.
Kalau today Redza imam Isyak, En Wan take over terawikh.
Mak pun seronok dapat terawikh berjemaah complete 30 hari.
Aku tak lah, aku start puasa hari ke-7, tapi tahun ni aku berpuasa hingga ke hujung Ramadhan.
Kalau tak, selama ni aku asyik raya awal je.
Barulah feel raya bila sama-sama berpuasa di petang raya macam orang lain, kan.

Tahun ni juga, asbab tak payah ke sekolah, Rayyan berpuasa dengan mudah.
Walaupun ada satu hari tu tak bersahur, dia tetap bertahan untuk puasa.
Tahun ni pun Rayyan lengkap 30 hari berterawikh.
Bukan tu saja, dia ambik job jadi tok siak dan bilal sepanjang Ramadhan, without failed!




Bila nak bersiap-siap solat sunat raya, aku telah dicutikan oleh Allah dari bersolat.
Maka, betul-betul 'raya' aku pagi Syawal tu.
Jadi, dapatlah aku jadi fotografer orang bersolat raya di rumah.

Ini kenangan yang mesti di-documentedkan.
Belum tahu lagi dapat peluang ni tahun depan.
Satu Malaysia bersolat sunat Aidilfitri di rumah dengan ketua keluarga masing-masing membacakan khutbah raya.
Memang tenang dan aman je aku rasa pagi raya kali ni.
Bertenang-tenang masing-masing ambil masa untuk bersiap and bersolat.

Baju raya dorang pakai tu adalah baju raya baru.
Aku je yang tak beli baju raya tahun ni, malas.
Dah 42 kali sambut raya, sampai dah tak tahu nak pilih warna apa dah untuk baju raya, jadi aku cuma matchkan baju kurung lama dengan warna baju melayu dorang tahun ni.




Bila beraya kat rumah dalam keadaan bertenang-tenang, maka ada lah masa nak berganbar macam-macam.
Salah satunya buat balik aksi-aksi Redza masa kecik dulu.
Masa dia kecik dulu kan dia selalu buat darah aku naik pagi raya.

Bila tengok balik gambar then and now, sedih pulak rasanya.
Cepat betul masa berlalu.
Aku masih lagi terbayang-bayang saat-saat baru kawen dengan En Wan, still fresh lagi macam baru last year kawen, tau-tau anak aku dah bujang dah.
Raya tahun ni puas rasanya dapat duduk serumah dengan anak-anak.
Kalau dulu, walaupun cuti sekolah, tetap takde masa luang sangat nak melepak dengan anak-anak sebab aku kena masuk ofis.
Tahun ni sampai tak larat nak melepak dah, naik lebam anak-anak aku kena duduk rumah tak jumpa cahaya matahari.




Tetamu pertama yang sampai adalah anak sedara En Wan [sorang], kemudian family Kak Ngah.
Ini kategori wajib sampai sebab kat Puchong je pun rumahnya.
En Wan memang dah stanby mak buat nasi dagang 2kg.
Itupun sikit je tu, kalau semua datang beraya memang kena buat lebih.

Ini kali kedua dorang beraya ke rumah aku di pagi Syawal.
Kali pertama beberapa tahun lepas masa anak sedara En Wan nak bertunang dengan orang Johor pada raya ketiga.
Jadi, semua orang pakat jangan balik Tganu sebab raya kedua semua dah nak gerak ke JB.
Maka tahun itu, patutnya aku ber-huhahuha dengan family aku di Bangi [sebab tahun tu turn raya Bangi], terpaksa aku beralah [read : makan hati dendam kesumat sampai mati].
Pagi raya pertama tu balik Bangi, malam tu juga balik semula ke Putra Heights siapkan apa-apa yang patut because esoknya nak gerak ke JB pula.

Hutang raya tu blom bayar lagi tau sampai sekarang.
Saje je lah nak bagitau.

Tahun ni patut turn aku berhuhahuha kat Bangi, tapi apekan daya Covid19 pula.
Dah tu dia pulak tetiba nak beraya haji tahun ni kat Tganu.
Ewahhh, banyak cantekkk.
Hutang raya yang dulu pun blom bayar lagi, berani beliau suggest raya haji tahun ni balik kampung dia, ya?
NO WAYYYYY.



13 orang di dalam rumah, di pagi raya.
Tahun ni aku rasa gambar raya cantik sangat, walau tak cukup korum.
Sebab semua dapat bersiap bertenang-tenang kat rumah sendiri, pulak tu tak berapa busy di pagi raya, jadi semua pun tak berlendir. 
Helok je mekap masing-masing terletak cantik.



Dengan bibik Yani, bibik pertama aku ambil untuk jaga Redza masa umur Redza 43 hari.
Alhamdulillah dapat bibik yang boleh buat kerja, tak buat perangai, tahu jaga anak, tahu mengemas, tahu memasak.
Memang sesuai benarlah tinggal dengan aku yang malas ni.
Sejak habis kontrak 2 tahun dengan aku dulu, Yani masih lagi datang bekerja kat Malaysia.
Pernah kerja jadi bibik Kak Ngah, lepas tu kerja di restoran pula sampai sekarang.
Kebetulan restoran dia kerja tu kat Puchong, bulan puasa tutup.
Jadi sepanjang bulan puasa hari tu dia kerja di rumah Kak Ngah.
Tu yang pagi raya dapat datang beraya rumah aku tu.
Bukan main suka dia dapat jumpa Redza.
Berselfie macam nak rak dengan Redza, nak hantar kat keluarga katanya.
Nak tunjuk anak yang dia jaga dulu sekarang udah ganteng gitu.

Pertama kali dia jejak Malaysia tahun 2004, untuk kerja dengan aku.
Mula-mula tu dia macam homesick juga, tapi lama-lama ok.
Pengalaman pertama kerja dah ok, tu yang dia tak serik untuk datang Malaysia lagi.
Tapi rasanya lepas ni dia nak balik for good.
Dah ada cucu dah Yani ni.
Anak dia yang paling bongsu pun dah remaja, so just about time untuk dia balik duduk di rumah pula.
Dah lama sangat dia cari rezeki kat tempat orang.




Lepas rumah aku clear, En Wan ajak aku balik Bangi kejap.
Kesian atuk and nenek nak jumpa Redza.
Sejak Redza balik cuti sekolah hari tu tak sempat-sempat nak balik Bangi, sampai dah kena perintah berkurung.
Aku dah sound awal-awal "Jangan salam atuk nenek. Tak boleh".

Atuk and nenek nampak cucu datang, dia pulak yang berpeluk-pelukan dengan cucu. Alahaiiii.
Seram aku. Alhamdulillah, takde apa-apa. Sihat nampakmya semua sampai sekarang.
Dorang ni bila dah penat beraya kat rumah, songkok ke mana, sampin ke mana.
Penyudahnya dah sampai Bangi baru masing-masing perasan tak pakai sampin and tak bawak songkok.
Jadi, bergambar je lah apa adanya.

Tahun ni Pak Aji and Ibal konsep bangsa Johor sangat pakaiannya. Terkesima I.




Menyelongkar henbeg maklong cari henfon.

Mak Long sebenarnya nak jumpa dia ni.
Rindu sangat-sangat dengan Widad.
Aku punya private IG penuh dengan gambar Widad je.
Ingatkan buat private IG nak letak gambar selfie diri sendiri, tak jadi.
Dah jadi macam IG Widad dah.
Tapi tu lah, sampai sekarang tak dapat nak dokong and peluk dia ketat-ketat, tak berani.

Kesian pulak tengok Widad hari tu.
Dah lama agaknya tak jumpa orang, hari tu nampak Rayyan dia macam tercengang lama sangat.
Pastu senyum and mata bersinar-sinar jumpa kawan.
Terus mak bapak atuk nenek semua tak laku, dok mengejar abang Rayyan and Redza main.
Maka dapatlah atuk makan dengan aman.
Kalau tak, atuk makan sambil meriba dia.




Mak tak ikut kitorang ke Bangi sebab ada trip-trip seterusnya nak datang ke rumah kitorang.
Anak-anak sedara En Wan yang lain datang ikut trip.
En Wan kata takpelah, dorang tu datang nak jumpa mak, jadi izinkan kami ke Bangi sebentar.

Kat Bangi, aku macam tak pernah jumpa lontong.
Makan lagi satu round.
Padahal kat rumah aku pun ada lontong, tapi the feeling makan di rumah mak tu berbeza, ya.
Mak mertua aku pulak kirimkan nasi dagang, memang heavenlah orang Bangi dapat makan nasi dagang.

Agak aman rumah mak aku raya tahun ni sampai rasa pelik pulak.
Jarang raya pertama senyap macam ni.
Takde orang lalu-lalang kat depan, takde hiruk-pikuk kat luar. 
Memang sangat-sangat berbeza.
Tapu kat dalam rumah tetapppppp beraya.



Siap buat birthday celebration Mak Su [Siti].
Kebetulan hari raya pertama tu birthday Siti.
Kitorang sampai Bangi, Ibal baru balik dari beli kek Baskin n Robbin.
Memang kenduri aiskrim terussss.

2 jam je aku kat Bangi hari tu, tak berani nak lepak lama-lama.
Tak berapa yakin dengan diri sendiri.
Tahun ni takde salam-salam raya, takde peluk-peluk.
Dapat jumpa kejap pun dah lega.

Maka sekianlah cerita raya 2020.
Tak pernah-pernah cerita raya aku hanya satu post, selalunya 3-4 post.
Nampak nau kehambarannya.
Takpe, ini semua kenangan yang mesti disimpan [dan dijadikan bahan bukti] supaya kita tak mudah diperkotak-katikkan oleh suami kita yang asik-asik nak balik kampung dia. Kahkahkahkahkahkah.




p/s : Esok last day promo GreenAard with free hand sanitizer. Apa ko ingat PKPP dah tak payah pakai hand sanitizer? Lagi kena pakai selalu ya sebab dah ramai umat terlepas kat luar. Whatsapp sini.


posted by Diana Ishak @ 2:27 PM  
Newer›  ‹Older

ADVERTISING



FOLLOW ME



MY BRAND




LABELS



MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
TEMPLATE by


BLOGGER