walk on wings, tread in air: Sedekah paksa <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>





SEARCH

CONTACT ME

Diana Ishak @ Green Apple
aveo757@yahoo.com
See my complete profile

TRAFFIC
Visitor Counter
TESTIMONI GREENAARD


Sedekah paksa
2020-05-03

Seronok pula tengok lately ni dah ramai ustaz-ustaz yang upload kat FB/IG sumbangan and sedekah dorang.
Kebanyakkannya kata dorang jadi berani nak buat lepas tengok kesungguhan Ustaz Ebit.
Memang sepatutnya dari awal lagi dah tunjuk benda-benda baik gini.
Setakat kena kecam and dituduh riak tu biasalah, apa benda je yang tak kena kecam?
Upload gambar lempeng sardin pun kena kecam riak.

Jadi, kesimpulannya, banyak sungguh pahala pasif Ustaz Ebit.
Kerana sesiapa yang menunjukkan satu jalan kebaikan lalu orang lain berbuat sama, maka dia mendapatkan pahala yang sama.
Kan ke senang kalau kita semua fikir gini. Fikir nak cari pahala.
Ni tak. Susah-payah pulak kita nak mengkaji orang tu sedekah ikhlas ke tak.

Ikhlas ni memang senang nak cakap, tapi susah nak buat.
Kadang-kadang sedekah diam-diam pun belum tentu kita dapat rasakan diri kita ikhlas.
Habis tu, nak buat macamana? Tak payah sedekah lansung, gitu?
Tak, caranya sedekah hari-hari, supaya perkara tu jadi kebiasaan.
Bila dah terbiasa, insyallah kita rasa biasa-biasa je.




Boleh buat macam ni.

Mana-mana pusat tahfiz ke, rumah anak yatim ke, atau orang-orang perseorangan yang kita rasa valid, maka simpan details dalam henfon.
Jadi senang, hari-hari boleh transfer.
Tak perlu banyak, Allah bukan tanya banyak sikit kita bagi.
Ingat Allah tu macam kita ke sibuk nak kira sedekah orang banyak ke tak.

Paling bagus, sedekah pada waktu Subuh.
Lepas Subuh, transfer duit.
Kalau tak pun, sediakan tabung kat rumah.
Everyday, lepas Subuh, masukkan RM5 and niatkan sedekah tu terus untuk apa.

Nak buat benda yang belum jadi kebiasaan, memang berat. Nak pulak, bersedekah.
Setan memang tak suka kau bersedekah, tak kiralah terang-terangan atau sembunyi.
Dia always ada cara untuk bagi kita confuse dengan amalan kita.
Takpe, buat je.
Insyallah, kalau kita melatih diri kita sedekah dengan rutin, lama-lama dah tak rasa apa sebab dah jadi kebiasaan.
Umpama orang yang tak pernah berpuasa, nak mulakan puasa memang hazab.
Nak menunggu ke Maghrib tu banyak kali hati ni ajak minum air, tapi insyallah bila kita teruskan puasa ke hari-hari seterusnya, dah tak rasa apa.

Aku seronok bila baca FB Ustaz Ebit hari tu dia explain kerja-kerja dakwah dia.
Dia bagitau sepanjang PKP ni dia dah keluarkan lebih sejuta ringgit duit simpanan dia untuk bersedekah.
Mesti ada yang tertanya-tanya "Eh ustaz ni, berapa banyak duit dah sedekah pun nak bagitau ke?"

Jangan suudzon. Carilah hikmahnya.
Hikmahnya, dia nak ajar kita jangan takut nak sedekah banyak-banyak.
Nikmat yang Allah dah bagi kat kita terlalu banyak.
Duit yang kita keluarkan untuk sedekah, boleh jadi takkan digandakan oleh Allah dalam bentuk cash tetapi dalam bentuk lain.
Boleh jadi, sepatutnya pagi tadi kita accident cedera parah, tapi kerana sedekah kita, maka kita cedera ringan saja.

4-5 tahun lepas, kawan aku bercerita surau kawasan dia nak buat extension.
Dia kata 2-3 hari kepala asik dok pikir-pikir pasal surau tu. Macam tak tenang.
Akhirnya dia nekad keluarkan ASB RM10K, letak untuk surau.
Dia kat lepas tu terus hati dia tenang.
Sikit dia takde rasa teringat-ingat dah pada duit yang dia dah bagi.
Kadang-kadang itulah cara Allah paksa kita buat baik.
Allah nak tunjuk bahawa bahagia tu belum lagi ada pada simpanan yang banyak.
Sometimes dengan cara memberi itulah Allah datangkan bahagia dan tenang dalam hati.
Apa yang berlaku pada kawan aku adalah salah satu contoh yang aku ambik teladan, kerana benda yang sama pernah jadi pada aku.

Tahun 2015-2016 Rumah Anak Warga Perihatin asyik lalu-lalang kat newsfeed aku.
Maybe sebab owner dia Saiful Nang.
Actually aku tak sure dia owner ke, atau dia initiate ke, atau dia one of the endorser ke. I don't know.
Yang aku tahu kejap-kejap FB status pasal pasal rumah anak yatim tu lalu-lalang kat newsfeed aku, padahal aku tak follow pun.
Dah kerap sangat lalu-lalang je, eh tak boleh jadi ni.
Akhirnya one day aku klik kat salah satu post.



Akhirnya aku nekad buat ni.
Mak Long ni siapa pun aku tak taulah.
Yang aku tahu, lepas tu, aku dah tak nampak satu post pun pasal rumah anak yatim ni. Serious!
Hati aku pun dah boleh 'move on', tak fikir apa-apa dah pasal ni.

Lama aku simpan "rahsia" ni. Hari ni aku tergerak nak bagitau.
Bukan nak tunjuk aku sedekah, tapi aku nak tunjuk pada yang belum tahu bahawa Allah selalu ada cara untuk kita buat baik.
Allah hantar post FB rumah anak yatim tu bertubi-tubi as if Dia nak kata "Sampai bila kau nak sedekah sikit-sikit ni? Kau nak takut apa, duit kau tu pun Aku yang bagi".

Tapi jangan pula ada yang put pressure pada diri sendiri.
Jangan terlalu fikirkan nak sedekah banyak, yang penting kita buat dulu dengan apa yang kita ada.
Sampai masanya Allah akan ada cara untuk kita 'upgrade' nilai sedekah kita.
Jangan rasa tertekan pada nilai sedekah, Allah tak pandang.
Allah pandang sejauh mana kita sanggup berkorban rezeki yang kita ada untuk jalan Allah.
Pegang ini saja, cukup.

Sedekah adalah keperluan SEMUA ORANG.
Orang yang bersedekah perlu orang untuk diberi sedekah. Bukan sebaliknya.

Why?

Kerana kita nak hidup yang barokah.
Kaya belum tentu barokah, tapi hidup yang barokah pasti kaya.
Setiap kali bersedekah, niat untuk apa.
Kalau ada sakit, niat untuk kesembuhan.
Kalau ada hutang, niat agak dikeluarkan dari bebanan hutan.
Kalau nak kawen, niat untuk diberikan jodoh yang baik.
Kabul tak kabul jangan pikir, itu bukan urusan kita.
Sebab kita tak tahu samada apa yang kita minta tu adalah yang terbaik untuk kita.
Boleh jadi Allah tak sembuhkan kita kerana Dia nak doa kita lebih dekat padaNya.
Esok kat akhirat, kita kutip bukan sahaja pahala sedekah, tapi juga pahala berdoa [semasa berniat sedekah] dan juga pahala sabar sebab menanggung sakit.
That's why kita perlukan orang-orang susah ni supaya kita boleh bersedekah.

Kalau rasa kita mudah sakit hati dengan orang, mudah iri hati dengan orang, bersedekahlah.
Insyallah hubungan sosial kita jadi lebih baik sebab sedekah itu sendiri ada hikmahnya.
Ia menjauhkan diri kita dari sikap sombong dan angkuh.
Jadi, kalau rasa kenapa diri aku ni suka cari salah orang, selalu rasa tak puas hati dengan orang, buatlah tabung, every Subuh masukkan duit, niat supaya Allah perbaiki hubungan kita dengan manusia.
Apetah lagi dalam bulan Ramadhan ni, pahala dilipat gandakan oleh Allah.
Buatlah, semoga sedekah kita jadi bekal amalan bila berada di alam abadi nanti.






p/s : IG followers, dah ready ke 4 Mei ni ramai orang dah start keluar rumah. Dah ada hand sanitizer ke belum? Whatsapp SINI untuk free pos.


posted by Diana Ishak @ 3:50 PM  
Newer›  ‹Older

ADVERTISING



FOLLOW ME



MY BRAND




LABELS



MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
TEMPLATE by


BLOGGER