walk on wings, tread in air: Sailang customer <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>





SEARCH

CONTACT ME

Diana Ishak @ Green Apple
aveo757@yahoo.com
See my complete profile

TRAFFIC
Visitor Counter
TESTIMONI GREENAARD


Sailang customer
2020-04-30


Status 7 tahun lepas, keluar kat FB memories today.
Hampir terlupa kejadian ni pernah berlaku.

Sebenarnya, takde istilah "sailang" customer kalau competitor kita juga berlaku adil.
Contohnya, zaman aku buat biotech supplies dulu, sorang customer boleh ada 30 supplier.
Biotech kat Malaysia ni bukannya besar sangat.
Kalau supplier ada 100 orang dan semuanya tuju kat customer yang sama, boleh imagine dia punya fight macamana?

Tetapi, kita bersainglah secara adil.
Maksudnya, masing-masing cari customer, buat appointment dengan customer, buat demo kepada customer....dan segala tok nenek proses selling and marketing, supaya close deal.
Ini baru namanya fair fight.
Bukan dengan cara kau dah tahu customer nak beli dah produk A, kau turunkan harga dan untung berapa sen je hanya nak elakkan produk kau tak mereput dalam stor.
Cara kau ni tak ubah macam kat awek-awek yang bersidai kat lorong tu, RM20 pun rembat asalkan ada bisnes.

Yang tak fair-nya, bila kau ada produk tapi kau tak cari customer.
Sebaliknya kau 'tumpang' customer orang lain untuk promote barang kau.
Just like apa yang pernah terjadi kat baju Peplum Fleur by Mrs Him dulu.
Yang tahu, tahulah how peplum ribbon tu jadi fenomena some time ago.
Masing-masing berlumba-lumba nak jadi agen untuk peplum design yang sama tapi beli dari kilang China/Vietnam.
Tahu pulak segan nak tunjuk gambar peplum sendiri sebab sedar peplum dia buruk.
Tetap nak pakai gambar peplum aku jugak.
Bila ramai yang komen PM PM PM kat ruangan komen FB Fleur by Mrs Him, si hamlau-hamlau ni direct PM setiap yang komen tu untuk offer peplum dorang.
Kononnya peplum dorang sebijik sama dengan peplum Fleur by Mrs Him tapi harga jauh lebih murah.
Hat ni yang namanya "sailang" curik customer orang.

Yang peliknya, kau punyalah gigih masuk FB aku pi PM sorang-sorang, tapi kau takde effort nak marketkan produk kau dengan cara berhemah.
Orang jual kau pun nak jual tapi tak reti nak marketkan produk sendiri, ujung-ujung curi customer orang lain.
Bagi aku agen yang macam ni adalah low class punya agen.
Jenis ni dipanggil agen-janji-jual.
Dia punya bisnes plan cumalah 'asal boleh untung'.
Takde effort nak cari customer, kedekut nak keluar duit buat marketing, lepas tu pemalas nak study pasal produk yang dia jual.
Tapi nak untung. Akai letak mana? Lutut?

Aku tak faham orang yang sanggup labur modal untuk beli stok, tapi tak sanggup labur modal untuk buat marketing.
Konsep bisnes mana dia ikut akupun aku tak faham.
Last-last jalan senang, curi customer orang lain.

Kita ni bila ada plan nak buat bisnes, tak cukup sekadar keluar duit modal semata-mata.
Mesti ada plan untuk marketkan, mesti ada plan untuk buat promotion, mesti ada plan untuk cari customer sendiri, dan yang paling penting mesti ada minat untuk kenal produk yang kau carry tu.
Bila kau ada plan, akal kau jadi panjang sikit.
Tapi bila kau takde plan, tu pasal akal kau pendek.

Aku tak suka rebut customer orang sebab banyak kerja kena buat.
Kena study produk competitor, kena cari kelemahan produk competitor dan yang paling aku menyampah buat adalah adjust price semata-mata nak beat competitor.
Memang taklah.
Aku tak nak kerja dari pagi ke malam hanya untuk turunkan harga semata-mata nak close deal.
Biar berpenat tapi puas hati bila dapat close deal dengan harga yang solid.

Dulu, kalau customer bagitau dia dah plan nak beli produk company A, aku takkan kacau deal tu.
Instead, aku create deal baru yang dia boleh guna dengan instrument yang dia purchase tadi.
You just have to be creative. Jangan semua benda nak jalan mudah.
Nak duit maybe mudah tapi nak sustain, payah.
Kita tak boleh sustain lama in business kalau kita buat jalan mudah.

Ok itu dari segi tatacara bisnes.

Kalau dari segi kerohanian, at the same time kena percaya apa yang dah ditetapkan untuk kita takkan terlepas dan apa yang terlepas, bukanlah yang terbaik untuk kita.
Masa peplum aku tengah hot dulu, memang ramai customer yang aku terlepas.
Tapi boleh tahan ramai juga yang willing untuk tunggu peplum aku.
Bagi aku simple, yang terlepas tu bukan rezeki aku untuk merasa duit dia, dan bukan juga rezeki dia nak merasa peplum 'original' aku. Ahgitewwww.
Soal rezeki ni urusan Allahm, tapi ikhtiar adalah urusan kita.
Yang disoalkan nanti bukan berapa banyak rezeki kita dapat tapi bagaimana cara kita dapatkan rezeki tu.
Jadi, dapatkanlah dengan cara yang bermaruah sebab ujung-ujung besok yang nak kena jawab kita juga.






p/s : IG followers, whatsapp SINI untuk tahu harga Ramadhan Sale GreenAard


posted by Diana Ishak @ 3:14 PM  
Newer›  ‹Older

ADVERTISING



FOLLOW ME



MY BRAND




LABELS



MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
TEMPLATE by


BLOGGER