walk on wings, tread in air: Scary facts <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>





SEARCH

CONTACT ME

Diana Ishak @ Green Apple
aveo757@yahoo.com
See my complete profile

TRAFFIC
Visitor Counter
TESTIMONI GREENAARD


Scary facts
2020-03-06


Mula-mula sekali nak tepek promo Hari Wanita.
Tahun ni Hari Wanita jatuh pada 8 Mac 2020.
Tapi GreenAard start the celebration hari ni 6 Mac hingga 9 Mac [Isnin].

PROMOSI NI SAH UNTUK TRANSAKSI DI WHATSAPP SAHAJA.

Kat website korang tak dapat redeem diskaun serendah ni especially yang point kurang dari 250, memang takde peluang lansung nak redeem diskaun sebab di website, korang perlu ada minimum 600 point baru boleh redeem.
But sempena Hari Wanita, point yang kurang dari 600 pun kita allow redeem.
Nilai diskaun paling rendah is RM5.
Maknanya, kalau point korang kurang dari 250, kita akan cukupkan point supaya korang dapat diskaun RM5.

Yang paling best is yang tak pernah ada akaun lagi dengan GreenAard.
Selalunya, bila korang create akaun, automatically dapat 50 point.
Tapi hari ni, bila create je akaun, otomatik dapat 250 points and terus boleh guna untuk diskaun RM5.

Maka, cepat-cepat WHATSAPP SINI.
Kalau tak reti nak create akaun, KLIK SINI.



Semalam kat IGS, aku letak story ni.
Tak sangka pulak ramai yang interested dengan scary facts about fat cells.
Ok aku tepek kena tepek kat sini sambil-sambil elaborate panjang so that kalau sesiapa tanya pasal ni kat IGS, aku terus bagi link post ni.



Aku rasa ramai yang tak tahu hakikat yang mengerikan ni.
Semalam ramai yang respond pada story ni "Laaa...patutlah badan saya cepat je naik balik lepas diet".

Ya, anak-anak sekalian.
Sel lemak kita ni once dah terbentuk, it's forever yours konsepnya.
Toksah berangan once dah kurus, maka sel lemak pun berkurang. Nan hado!
That's why orang yang pernah gemuk, bila dia stop diet, badan mudah naik dengan cepat, because sel lemak tu dah standby.
Kalau kau makan lebih sikit je, terus dia mengembang semula.



Dalam bahasa mudahnya, yang pernah obese, once kau dah kurus, kau kena diet FOREVER.
Tetapi taklah bermaksud kau kena buat sampai badan kau kurus kering.
Kalau too kurus pun bahaya jugak.
Standard body manusia yang bukan athletic, lemak jangan exceed 30% [untuk wanita] and not more than 25% [untuk lelaki].
Yang perempuan tak perlu nak menyeksa diri turunkan body fat sampai 25%.
Asal jangan exceed 30% pun dah ok.

Badan kita perlukan lemak untuk buat hormon.
Kalau lemak terlampau rendah, hormon akan bercelaru.
That's why kalau underweight, sometimes period go haywire.
Ini kerana hormon estrogen tak boleh berfungsi dengan baik.
Jadi, berpatut-padanlah kalau nak diet.
Ideal weight is the best.
Berisi tak bermakna gemuk.
Kau nak kurus-kurus sangat kau rasa kau cantik ke? [Hahahah].



Mesti ada yang question "Tapi sel badan kan boleh mati bila sampai jangka waktu tertentu?"

Ya, betul.
Tapi badan kita ni dah di-programmed untuk replace that amount of fat cells yang hilang.
Kalau sekarang fat cells kita ada 100 billion, badan akan replace fat cells yang mati supaya cukup 100 billion juga.
Even kalau kita buat liposuction pun, that fat cells akan datang balik, cuma dia akan datang dalam bentuk mengecut.
Once kita terlebih makan, dia mengembang semula dan kita boleh gemuk balik.

"Kalau buat bariatric surgery sel lemak berkurang tak?"

Tak.

By the way bariatric surgery bukan buang lemak, cuma dia alter sistem pencernaan, samada jadikan perut lebih kecik [so that korang kurang makan dan cepat kenyang] atau ubah sikit usus.
Just like liposuction, bariatric memang boleh turunkan berat lepas surgery tapi amount sel lemak pada badan akan kekal sama seperti sebelum surgery [bear in mind bariatric bukan buang lemak].
No method, including surger boleh maintain weight loss. Kita kena pandai-pandai maintain sendiri.



Losing weight is hard. Rasanya score CGPA 3.5 above jauh lebih senang.
Proses nak turunkan berat ni panjang, bukan sekejap sebab hari-hari kita masih makan.
Kalau tak makan lansung tu lain cerita, memang cepat turun.
Silap-silap dengan kau-kau sekali turun 6 kaki ke bawah.

Disebabkan prosesnya panjang, kebanyakkan kita ambil langkah untuk kurangkan makan dengan harapan cepat kurus.
Memang boleh pun.
Tapi, cuba check body fat, kurang tak dari 30%?
Kadang-kadang, badan memang kurus tapi lemak tak turun banyak, yang banyak turun is saiz otot.
Tak berbaloi berlapar kalau sel lemak turun hanya sekitar 28%.
Bagi aku kalau dah berlapar, at least body fat turun sampai 25%.
Aku yang tak berhempas pulas berlapar pun masih boleh maintain body fat 26-27%.
Bukan apa, because muscles are key players in body movement and function.
Kalau muscle mengecut lebih banyak dari lemak, bermakna badan tu sebenarnya kurus yang tak solid, ia kurus lembik.



Seseorang yang cuba turunkan berat dengan cara menyekat makan, dia sebenarnya sedahg mengurangkan size otot dulu sebelum saiz lemak.

"Macamana pula jadi macam tu?"

Ok dia macam ni.
Walaupun karbohidrat [contoh : nasi] katanya menambahkan berat badan, tapi sebenarnya badan lebih sukakan karbohidrat sebagai sumber tenaga UTAMA.
Bila badan tak jumpa karbo [atau tak cukup], badan akan cari sumber tenaga ni dari glikogen.
Glikogen ni ada dalam otot.
Jadi, otot akan mengecut cepat bila glikogen banyak digunakan.
Memang badan akan guna lemak and protein as sumber tenaga juga, tapi sumber utama tenaga adalah dari karbo.




Faham dah kot point 1-3 atas ni?




Jadi, kesimpulannya, kepada yang selalu tanya soalan "Kalau saya stop GC PLUS, berat badan akan naik semula tak?"

Jawapannya : Ya, kalau tak jaga makan.

In fact, kalau stop bersenam sekalipun, berat akan naik kalau tak jaga makan.
Intinya : jaga makan.
Especially yang pernah gemuk melampau, kena extra careful sebab sel lemak dah tersedia banyak.
Ia menunggu masa je untuk diisi.
Senang cakap, once dah kurus, kena kawal makan forever.

Jadi, yang baru excess weight tak sampai 10kg tu, jaga-jagalah sikit.
Sementara sel lemak belum banyak lagi, kawal-kawal lah berat tu sikit.
Kalau sel lemak dah melambak-lambak esok, it's no turning back bak kata omputih.


p/s : Jangan lupa whatsapp nombor atas untuk redeem diskaun.


posted by Diana Ishak @ 1:26 PM  
Newer›  ‹Older

ADVERTISING



FOLLOW ME



MY BRAND




LABELS



MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
TEMPLATE by


BLOGGER