walk on wings, tread in air: Aku tak sure ini kisah benar atau kisah bodoh <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>





SEARCH

CONTACT ME

Diana Ishak @ Green Apple
aveo757@yahoo.com
See my complete profile

TRAFFIC
Visitor Counter
TESTIMONI GREENAARD


Aku tak sure ini kisah benar atau kisah bodoh
2020-03-10

Tadi aku baca satu FB post tentang depression seorang wanita.
Dr dapati perempuan ni depress akibat situasi dalam rumahtangga.
Dia suri rumah yang terpaksa menjaga mak mertua.
Adik ipar tak nak jaga sebab isteri masing-masing tak mahu jaga mak mertua.
Rumusan kes-nya begini [aku cut and paste je dari artikel] :

1. Semenjak kahwin, Dhia tidak dibenarkan kerja. Dhia kena tinggal di rumah, menjaga ibu mertua.

Aku tak taulah ini kisah benar atau kisah dongeng, sebab nampak Dhia ni bodoh sangat.
Kau berhenti kerja sebab kena jaga MAK MERTUA?? Seriously?
Aku tak pernah lagi tengok ada suami yang bodoh suruh isteri berhenti kerja semata-mata untuk jaga mak dia.

Hello?? Itu mak kau. Sepatutnya, kau hire bibik untuk jaga orang tua, bukan suruh isteri berhenti kerja untuk jaga mak kau.
Masing-masing adik-beradik bekerja, tong-tong sorang sikit bayar duit bibik.
At least Dhia boleh handle anak and rumah, masak sikit-sikit tapi urus mandi, pakai, makan mak adalah bibik.
Kalau tak mampu hire bibik jaga orang tua, buat sistem giliran.
Minggu ni rumah aku, minggu depan rumah kau, minggu lagi satu rumah kau sinun.
Mak kau tu nyanyuk, bukannya terlantar sakit, boleh bergerak, so apa masalahnya kalau buat sistem giliran?
Boleh tak jangan bodoh sangat.


2. Ibu mertua nyanyuk, jadi sering lupa. Ibu mertua sering mengapikan Dhia, pemalas, masak tak sedap, tak bagus sebab menantu lain kerja bagus-bagus tapi Dhia tak kerja, padahal Dhia yang basuh kencing berak mak mertua. 

Ok bab nyanyuk ni sebenarnya bukan masalah.
Orang tengah nyanyuk ni umpama orang yang hilang ingatan, nak kecik ati buat apa.
Ini aku bercakap berdasarkan pengalaman sendiri.
Nenek aku [Mak Pak Aji] umur dah sama macam umur Tun M, alhamdulillah umur panjang tapi nyanyuk.
Si Siti tu [adik ipar aku] berapa kali nenek aku anggap dia bibik, tapi Siti rilek je sebab tau nenek aku nyanyuk.
Ada satu kali tu, nenek cakap kat aku "Ini bibik Diana ni asyik duduk je, tak ingat nak masak ke?"
Aku cakap balik "Nek, mana ada bibik kat rumah ni. Ini kan isteri Ibal".

Raya tahun lepas, giliran nenek duduk rumah makcik aku [adik Pak Aji].
Kitorang datang raya, aku saja kacau nenek "Nenek kat rumah siapa ni?"
Dia jawab "Entahlah, rumah janda ni".
Pakkal rumah anak sendiri, kalau rumah menantu tak ke kecik hati dikatanya janda?
Tapi sebab dah nyanyuk, kita paham-paham sendirilah. Tak perlu nak kecik-kecik hati.


3. Adik beradik suami yang lain semua tak sanggup jaga mak "Kami tak tahan dengan mak. Kau jagalah. Wife kami semua tak boleh dengan mak, jadi kami kena selamatkan wife kami" tanpa sedar Dhia makan hati. 

Ok, yang ni jawapannya adalah point Nombor 1 tadi.
Tak sanggup jaga bukan masalah. Yang penting jangan lepas tangan!
Rajin-rajin datang rumah jenguk mak, jangan tinggal terus, itu bukannya mak orang lain tapi mak kau.
Hulur-hulur sikit kat akak ipar tu, penat dia menjaga mak.
Halahhh, benda ni common sense kot. Orang bangang je tak boleh pikir.
Kesian bini-bini tu dapat laki semua stok-stok bangang.

Bibik Lenny aku dulu sebelum datang kerja kat Malaysia, dia menjaga mak bapak mertua.
Lagi teruk, mak mertua dia jenis nyanyuk yang agresif sambil makan sambil sembur kat muka Lenny.
Lenny setuju jaga mertua tapi dia letakkan syarat, nak suruh dia jaga boleh tapi anak-anak yang lain mesti tong-tong belikan pampers, belikan serba sikit makanan, jangan buta-buta tinggalkan mak bapak macam tu je.
Bibik aku pun pandai tau, yang kau laki bini berkerja pun masih bodoh tak boleh pikir.


4. Bila ahli keluarga balik rumah, adik-beradik lain akan sambung kutukan pada Dhia, pemalas dan sebagainya. Husband, hanya mengiyakan tanpa pernah mempertahankan Dhia. 

Ok yang ni adalah bukti suami and adik-beradiknya memang dari baka yang bodoh sebab bodohnya sekata.
Yang suami bodoh main hangguk je apa adik-beradik kata tentang isteri kau.
Yang duduk dalam rumah tu kau and isteri.
Kau lebih kenal isteri kau, dah kenapa nak percaya cakap orang luar yang tak duduk serumah?
Lainlah kalau adik-beradik tu mengutuk pasal salah sorang dari korang, itu lojiklah sebab masing-masing membesar bersama.
Ini yang dikutuk isteri orang lain, yang tak duduk bersama sebumbung, dan jumpa pun bukan selalu.
Still suami boleh percaya tuduhan orang luar? Sumpah bodoh.


5. Di rumah mertua, ada adik lelaki. Budak universiti, cuti sebab accident tapi dah semakin baik. Makan pakai adik ipar juga Dhia kena uruskan. Baju berbakul bakul jika Dhia tak basuhkan. Tapi bila Dhia rungutkan, suami cakap "Ko buat apa kat rumah, takkan itu pon tak boleh buat" .

Ok Dhia, sebenarnya masalah kau ni bukan sebab kena jaga mak mertua atau kerana ipar duai mulut longkang. No.
Masalah sebenar kau adalah bersuamikan lelaki bodoh. That's it.


6. Bila Dhia balik ke rumah ibunya, kata iparnya "Nak mengelat la tu".

Part ni tak sepatutnya jadi salah satu penyebab depress.
Kalau ia menjadi penyebab, maknanya Dhia sama-sama bodoh.

Part ni kalau dapat kat aku, memang aku tabur cukup-cukup.
"Kau ingat kau sorang je ada mak, habis aku takde mak? Bangla petrol pump yang ada gaji pun ambik cuti. Aku yang tak bergaji, kejadah apa nak hadap mak kau sampai tak boleh cuti? Jangan banyak bunyik. Sekarang jugak kau bungkus kain baju mak, angkut pi rumah kau. Try jaga mak sendiri seminggu, jangan asik nak gentel telor je siang malam. Aku nak tengok lama mana kau bertahan dengan mak sendiri".

Tak boleh ke Dhia cakap macam ni?
Sometimes, orang-orang yang benak macam ni, kau kena tembak terus.
Dorang ni spesis yang pandai komplen je tapi bila dapat tangungjawab, mengelak.
Ni mesti spesis yang berhutang pastu bila diminta bayar, tak nak bayar.
Lepas tu spin fakta kata kita sombong tak memahami orang susah. Hah, samalah pesen tu.
Aku berani jamin spesis macam ni kalau kena jaga mak sendiri pun dorang akan tolak ke ipar.

Bukan tak ikhlas jaga mak mertua, tapi sometimes ada jenis manusia yang tak paham kalau kita cakap baik-baik atau cakap berlapik. Kau tembak je terus baru puas hati.
Lepas tu dia nak mengumpat kau, lantak dia lah.
Kau baik pun dia ngumpat, baik kau tunjuk je kau punya jahat, baru puas hati kalau kena ngumpat pun.


7. Suami, kerja dari pagi sampai malam. Balik kerja, tidur terbongkang sebab penat. Katanya Dhia dah rehat sepanjang hari. 

Kan aku dah cakap, masalah sebenar Dhia ni adalah suaminya yang bodoh.
Memang ada lelaki yang ingat bini tu duduk rumah tak buat apa-apa.
Dhia patutnya tunjuk kat laki dia apa itu maksud "Duduk tak buat apa-apa".
Jadikan satu hari tu kau literally duduk, jangan buat apa-apa.
Biar nak terbalik rumah, biar mak mertua kau tido dengan pantat penuh taik, biar anak-anak kau berselipat tak mandi dari pagi. Biarkan.
Ajar sikit suami tu biar dia faham apa beza "suri rumah" dengan "duduk kat rumah tak buat-apa".
Tengok datang ke tak akai dia pastu.


8. Bila Dhia memasak, dengan anak- anak yang merengek, ibu mertua dan adik ipar [yang tinggal di rumah tu] akan marahkan Dhia, tak pandai jaga anak sebab tu bising, tapi mereka tidak mahu tolong jaga, maka Dhia akan memasak sambil mengendong si kecik, dan letak di para sebelah kuali. Dhia di beri amaran, jaga anak jangan bagi bising "Kacau tidur aku," kata adik ipar. 

Inilah dia dilema isteri yang tak berkerja.
Bila tak berkerja, adik-beradik and mak bapak suami anggap isteri tu menumpang.
Yang dorang tu tak menumpang sebab darah daging katanya.

Ketahian.

Senario macam ni banyak berlaku.
Bila tak berkerja, ipar-duai datang ke rumah macam dorang ada share.
Selamba tido baring atas sofa, selamba masuk dapur cari makanan, selamba bukak cabinet cari jajan, selamba bukak fridge and bagi air kotak kat anak dorang - tak mintak izin lansung.
Oh ye lah, isteri tak bekerja, jadi dah tentu semua harta dalam rumah tu suami yang beli ye tak?
Suami kita bukan orang lain, adik-beradik sedarah-sedaging dengan dorang jugak, jadi haruslah dorang ada share.
Yang peliknya, bab menjaga mak bapak tak reti pulak share, ya?


9. Dhia tak boleh balik rumah mak sendiri, sebab siapa nak jaga mak mertua, kata ipar yang lain. 

Alah Dhia oiii. Bakpelah mu bodo amat?
Apa hak dorang nak halang kau balik rumah mak sendiri.

Tak, yang aku pelik ni, suami si Dhia ni bukak rumah orang tua-tua ke yang sampai anak-anak tak reti nak bawak balik mak sendiri ke rumah masing-masing dok mengharapkan Dhia je menjaga?
Manusia ni kadang-kadang pelik aku tengok.
Letak mak bapak kat rumah orang tua katanya nanti jadi anak derhaka.
Tapi kau letak mak kau kat rumah kakak ipar, tak nak tong-tong ambil peluang jaga.
Hoih, takde bezalah macam letak mak kau kat rumah orang tua!

Yang laki si Dhia ni pun lembam nampaknya sampaikan tak boleh nak bantah lansung cakap adik-beradik.
Kalau aku jadi laki si Dhia ni, masa nilah aku demand macam-macam :

[a] Kau nak aku jaga mak, ok sorang sikit hulur RM150. Lantaklah kau nak kata aku ambik gaji jaga mak ke tak. Take it or leave it. Jangan banyak cengkadak.

[b] Sebulan, aku nak mintak off 4-5 hari, korang pulak jaga mak. Out of 30 hari, kalau setakat 5 hari pun tak boleh pakat-pakat jaga mak, tak tau la apa jenis makhluk kau ni. Babi mungkin.

[c] Setiap bulan, rotate bawa mak jalan-jalan. At least sehari. Masing-masing kena ambil part. Tak semestinya keluar bercuti, bawak mak keluar pi balik rumah sendiri pun boleh. Ambik pagi, pulangkan balik malam. At least bini aku boleh rest kejap.

[d] Raya, memandangkan mak duduk dengan aku, jadi tahun yang kita sepatutnya balik beraya dengan mak, semua berkumpul rumah aku. Semua berkumpul, masak sama-sama. Kalau rasa malas, masing-masing bawak makanan. Kau bawak ketupat, kau bawak lodeh, kau bawak satey, kau bawak rendang.


Aku faham sangat penatnya menjaga orang tua, especially yang nyanyuk.
Aku tengok Mak Aji menjaga mak mertua dia pun dah boleh rasa stressnya.
Kencing merata, bukak pampers sangkut kat tingkap, kencing atas tilam, etc.
Orang kata mak boleh jaga 10 anak, tapi 10 anak tak boleh jaga sorang mak.
Memang betul, tapi orang tak tahu jaga orang tua ni lain dari jaga anak kecil.
Jaga anak kecik boleh dimarah-marah kalau kencing merata makan bersepah, tapi jaga orang tua boleh nak marah macam tu?
Memang menguji kesabaran.
Jadi, kalau kau tak boleh sama-sama menjaga, cukuplah jangan menambahkan masalah.
Ringankanlah beban si tukang jaga.

Kalau semua ambik bahagian, nescaya kakak ipar tu rela hati kalau kena jaga mak korang.
Jangan persoalkan ikhlas tak ikhlas, ini asas kemanusiaan.
Yang kena ikhlas tu diri kita, bukan suruh orang lain ikhlas.

Hari tu aku sound satu komen kat FB.
Bukanlah sound kurang ajar. Aku komen sehabis sopan.
Dia cakap masa dia kecik dulu mengaji rumah ustazah, tak bayar duit pun.
Ustazah tu ikhlas je ajar. Guru agama sekarang ajar mengaji letak yuran.

Aku komen "Kalau kita tak mampu ajar anak di rumah, apa salahnya kita 'gajikan' orang untuk ajar anak kita. Sama macam tusyen, kita tak mampu ajar anak add maths, kita hire guru untuk ajar. Rasanya takde beza konsep hantar anak belajar mengaji dengan hantar anak belajar tusyen".

Pelik juga kadang-kadang manusia.
Kalau bab mengaji, bab agama, semua benda nak minta diikhlaskan.
Sedangkan kita sendiri kalau boss suruh kerja on public holiday with double pay pun dah berjujuk luahan perasaan kat FB.
Itu cara-cara berbayar.
Lagi mau suruh orang ajar anak kira free.
Akai mana akai?

By the way berbalik pada cerita si Dhia ni, ladies, tidak berkerja tak menjadikan kita kena diam tak boleh bersuara.
Tak bekerja satu akaun lain. Bersuara, satu akaun lain.
Tak sama.

Kalau kau tak sabar, bersuaralah.
Tapi kalau sabar, maka jangan depress.
Bila kau depress dengan situasi macam ni, itu maknanya kau tak redha, kau tak sabar. Kau cuma acah-acah isteri mithali je.
TAAT dan BODOH itu berbeza.

posted by Diana Ishak @ 11:41 AM  
Newer›  ‹Older

ADVERTISING



FOLLOW ME



MY BRAND




LABELS



MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
TEMPLATE by


BLOGGER