walk on wings, tread in air: Barrier breaker <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>





SEARCH

CONTACT ME

Diana Ishak @ Green Apple
aveo757@yahoo.com
See my complete profile

TRAFFIC
Visitor Counter
TESTIMONI GREENAARD


Barrier breaker
2020-03-18


Manusia mudah dipengaruhi oleh persekitaran dan orang-orang disekelilingnya.
Manusia mudah mengikut apa orang kata, apa orang buat, dan apa orang lain harapkan.
Kadang tu kita nak buat A, tapi disebabkan majoriti di sekeliling kita buat B, maka kita pun buat B.
Memang susah jadi minoriti.
Mudah kita hilang yakin dan hilang semangat. Senang pula putus asa.
Jalan paling senang, kita pilih untuk follow the majoriti dan sesuaikan diri dengan persekitaran walaupun deep down kita tahu itu bukan persekitaran yang kita mahu.

Ambil contoh pokok.
Certain pokok kalau ditanam dalam pasu, dia tak boleh berkembang dengan cara yang sepatutnya.
Not because there's something wrong with the seed, tapi environment pasu tu tak membenarkan it become what it was created to be.

Samalah macam kita.
Setakat  nak fit in, nak ikut-ikut orang - memang senang.
Tapi Allah tak ciptakan kita sekadar nak jadi average.
Allah jadikan kita untuk kita go beyond average.
Bak kata Bill Gates "If you born poor it is not your mistake. But if you die poor it's your mistake".

Bukan maknanya kita kena jadi kaya-raya macam dia, tapi nak kata yang we are supposed to go further than the people who raised us.
Itu benchmarknya.
Paling tidak kita mesti jadi lebih baik dari dulu.
Janganlah sampai zaman kecil kita jauh lebih selesa dari sekarang.
This is sad bila some parents masih membantu meringakan beban financial anak-anak.
Bak kata Mak Aji "Esok dah besar, tak dapat tolong Mama, takpe. Jangan menyusahkan aku, cukup".

Kita sepatutnya live better, lebih berjaya.
Kalau dapat set new standard, alhamdulillah.
Sometimes kita tersepit dengan orang-orang terdekat yang pemalas, pengotor, tak faham bahasa, pemarah.
Tersepit dengan kemiskinan, beban hutang yang ditinggalkan oleh orang lain, kena menjaga orang sakit, etc.
Kena akui, memang ada perkara yang kita tak boleh elak, but here's the key : Jangan sampai kiat dipengaruhi oleh pemikiran kita sendiri bahawa situasi itu akan kekal selamanya dan tak boleh diubah.
Don't let that become normal in your thinking.
Kalau kita pasrah, maka itulah yang kita tanggung selamanya.
That thought will keep you from your destiny.

Kena faham bahawa berada di DALAM persekitaran itu, bukan bermakna kita mesti jadi SEBAHAGIAN dari that persekitaran.
You may be in a limited environment - serba-serbi toksik - but you don't have to be of it.
Maksudnya, kalau membayangkan yang susah, yang payah, yang takkan berubah, yang stuck - lama-lama kita jadi percaya bahawa "Takde apa yang boleh berubah. Ini dah memang takdir aku".
Padahal persekitaran toksik tu cuma indicator di mana kita berada, bukan siapa diri kita.

Orang-orang yang menarik kita ke bawah ni ramai.
"Benda ni susah, kau tak boleh buat"
"Takde orang pernah buat!"
"Ramai dah buat, semua rugi!"
"Toksah beranganlah nak duduk rumah besar!"
"Kau ni memilih sangat, terima je lah dia tu. Janji kawen".

Orang-orang macam ni, their thinking is limited.
Disebabkan itu, dia cuba pindahkan pemikiran sempit tu ke dalam diri kita pulak so they are not alone.
Orang macam ni, kalau kita berjaya, dia buat bodoh.
Tapi kalau kita gagal, dialah orang pertama sekali bagi "kata-kata peransang".

The thing is, we have so much potential.
Keupayaan kita semua tak sama. Minat kita juga tak sama.
Jadi kenapa nak ikut-ikut orang?
Belum tentu lagi bila dia berjaya buat A maka kita pun berjaya kalau buat A.
Try something new. Break out of that limitation.
Toxic people memang suka jauhkan kita dari potensi sebenar diri.
Dia akan guna macam-macam cara untuk buatkan kita hesitate.

Pak Aji is a barrier breaker.
Walaupun zaman aku kecik dulu, I considered myself bukan orang senang, tapi untuk Pak Aji, pada waktu itu dia dah dikira sangat senang.
Pak Aji pernah berhenti sekolah and pi menoreh sebab miskin.
Until arwah pakcik dia waktu tu seorang guru, balik kampung and ambil dia duduk sekali di town, sekolahkan dia semula.
Pak Aji dapat sambung blaja ke Institut Perguruan.
Makcik dia kemas-kemas bilik nampak surat tawaran sambung blaja ke USM, yang dia buang.
Pak Aji tak sampai hati nak susahkan pakcik and makcik dia keluar belanja besar ke universiti, jadi dia decide ambil offer perguruan je.

Kerjaya cikgu dulu-dulu tak mewah mana, tapi everytime balik ke kampung, orang kampung proud sangat dengan Pak Aji.
Pak Aji pulak orang Jawa, jenis kalau balik beraya tu, sepanjang-sepanjang jalan kampung tu sedara dia, semua rumah nak dinaiknya beraya.
Dan semua rumah tu sangat proud Sahak datang beraya!
Aku sampai lembik turun naik rumah orang.
Sepanjang-panjang kampung tu kuih rayanya sepesen je pulak tu.

Pak Aji broke the poverty in his family.
Pernah berada dalam keadaan sangat miskin sampai kena berhenti sekolah.
Sambung blaja sambil-sambil jadi tukang jaga parking.
Sampai sekarang aku takleh imagine bapak aku kerja jaga parking??
Kenapalah takde kamera waktu tu, nak sangat aku tengok camana gayanya.

Aku proud dengan Pak Aji.
Dia memang barrier breaker.
Dia terima hidup dia miskin, tapi dia tak pasrah dengan kemiskinan tu.
If he had accepted that poverty and the limited education, maybe aku pun takde berada di sini.

posted by Diana Ishak @ 2:10 PM  
Newer›  ‹Older

ADVERTISING



FOLLOW ME



MY BRAND




LABELS



MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
TEMPLATE by


BLOGGER