walk on wings, tread in air: Kenapa fatwa larang solat Jumaat <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>





SEARCH

CONTACT ME

Diana Ishak @ Green Apple
aveo757@yahoo.com
See my complete profile

TRAFFIC
Visitor Counter
TESTIMONI GREENAARD


Kenapa fatwa larang solat Jumaat
2020-03-19

Semalam bermulalah semi-lockdown di Malaysia.
Agak huru-haralah juga keadaan bila masing-masing berebut 'melarikan' diri ke sana sini.
Terbayang 20 tahun dulu masa negara kena jerebu yang sangat teruk sampai Sarawak umum darurat.
Elok pulak pengumuman darurat tu lagi beberapa hari nak cuti semester.
Tiket dah beli, emosi pun dah menggelinjang nak balik Semenanjung, tau-tau darurat.
Memang down habis.
Tapi kalau tak boleh balik pun, masih boleh stay kat hostel.
Cuma biasalah kan, benda boleh balik buat apa nak stay. Haha.

Aku rasa Movement Restriction Order [MRO] semalam, agak gagal.
Kalau tak gagal, mustahil PM sampai kena buat pengumuman live.
Kesian aku tengok PM, sampai merayu-rayu "Tolonglah, 2 minggu ni je".
Dah macam nasihat abah-abah pada anak. Lembut and senang faham.
Kalau tak faham-faham gak, memang benaklah tu.
Aku imagine kalaulah Mak Aji yang buat pengumuman tu, "Apa yang bengap sangat korang ni? Aku ni macam nak MATI menguruskan segala. Dia boleh merayap ke sana sini. Pantat sorang-sorang ada duri ke yang tak boleh duduk diam-diam dalam rumah?"

Jem krengg!

Aku yang kat Subang ni pun dia dah sound "Tak payah balik!".
Lagikan Ima yang kat Johor tu, memang sah-sah tak dapat balik.
Takpelah, kita duduklah rumah layan Tamil.
Kalau balik Bangi tetap kena duduk dalam rumah jugak, tak boleh merayap.
Karang kena sound "Ni yang balik ramai-ramai ni pun membuta je dari pagi sampai petang!".
Pehh! Pedih.

Semalam newsfeed aku penuh dengan cerita pasal MRO.
Kebanyakkannya tak puas hati bila masih ada orang yang ke sana-sini tanpa tujuan penting.
Siap pulak melepak anak-beranak kat warung, beriadah jogging bersama-sama. Astaghfirullah.
Aku pun pening tengok camana dia boleh terfikir nak berjogging?
Aku ni ofis tak sampai 5 minit drive dari rumah, pun dah rasa bersalah kena masuk ofis siapkan kerja.
Habis tu, kalau tak masuk hantu mana pulak nak uruskan delivery barang-barang GreenAard?
Terpaksa gak masuk tapi masuk lambat.

Salah satu post FB yang menangkap mata aku adalah post yang katanya "Pelik manusia ni, sanggup tutup masjid kerana takutkan virus. Patutnya lagi takutkan Allah".

Hmm...macam warak tapi macam tak faham agama.

Fatwa larangan solat Jumaat ni bukan Malaysia je yang buat.
Negara Islam lain macam Turki, Iran, Kuwait, Palestine - mereka pun buat sama.
Menidakkan solat Jumaat dan solat jemaah di masjid bukan bermakna manusia lebih takutkan Coronavirus dari Allah.

"Larilah dari orang yang terkena kusta sebagaimana engkau lari dari singa" [HR Bukhari]. 

"Janganlah kamu mencampurkan antara yang sakit dengan yang sihat" [HR Bukhari]. 

Coronavirus ni jauh lebih bahaya dari kusta sebab penyebarannya lebih cepat, vaksin pun tak jumpa lagi.
Jadi, salah satu ikhtiarnya adalah 'menvaksinkan' diri kita dengan cara self-quarantine.

Penyakit kusta yang kita boleh kenalpasti dari luar pun, Rasulullah saw suruh kita jauhkan diri.
Ini pulak Covid-19 yang hanya boleh dikenalpasti dengan ujian makmal.

Secara amnya, orang yang terkena virus ni hanya masuk hospital pada hari ketujuh.
Dari hari pertama sampai hari keempat, yang terkena virus ni masih boleh bergerak sebagai orang yang sihat.
Maknanya, kita semua adalah corona virus carrier sehinggalah dipastikan melalui ujian makmal.
That's why susah nak tentukan siapa di antara orang-orang yang kita jumpa, seperti jemaah solat Jumaat, yang sebenarnya dah ada virus tu.
Dia sendiri pun tak tahu agaknya dia ada that virus.
Kebanyakkan kita orang awam saja, bukanlah orang yang ada kecekapan dalam bidang kesihatan boleh detect penyakit ni awal-awal.
Jadi, apa yang kita boleh elak, kita elak.

Maybe ramai yang tak tahu virus corona ni berjangkit dengan sentuhan.
Virus ni terbang kat udara kejap je and tak tinggi mana, 6 kaki je dari atas tanah and tak boleh pegi jauh.
Lepas tu dia akan jatuh ke ground atau mana-mana surface.
Dia akan hidup atas surface tu at least 9 jam.
Kalau kau bergesel dengan orang kat tempat sesak-sesak tu, risiko lebih tinggi.
Tergesel tangan, pastu kau pun pegang hidung.

So boleh imagine tak the consequences kalau kita pergi tempat yang sesak, apatah lagi solat Jumaat tu melibatkan jemaah yang ramai, duduk dekat-dekat pulak tu.
Atas sebab itulah ulama' di negara-negara Islam termasuk Malaysia, mengambil kebijaksanaan untuk larang solat Jumaat dan digantikan dengan solat Zuhur di rumah masing-masing.
Inilah baru namanya ulama', kerana dorang faham bahawa sebagai ulama' mereka ada kewajipan menghomati dan melindungi hak asasi manusia di antara umat, iaitu hak atas keselamatan jiwa/nyawa.

"Dan janganlah membuat kerosakan di muka bumi sesudah Allah memperbaikinya. Yang demikian lebih baik bagimu jika betul-betul kamu orang-orang yang beriman." [Al-A'raaf, 85]. 

Allah tu Maha Baik.
Dia hidupkan manusia dan bagi manusia kesihatan supaya manusia dapat melaksanakan ibadah dengan baik.
Jadi, membiarkan nyawa manusia terancam oleh corona virus dengan membiarkan mereka berkumpul dalam jumlah besar, dalam ruang dan waktu yang sama, adalah tindakan yang boleh menambahkan kerosakan [refer ayat atas].

Kewajiban solat Jumat tak diabaikan, hanya diganti dengan solat Zuhur.
Jadi dalam hal ini tak ada perintah Allah yang dilanggar pun.
Dengan kata lain, fatwa larangan solat Jumaat tu dibuat kerana rasa takut ulama'-ulama' ini kepada Allah kerana mereka tahu besarnya tanggung jawab depan Allah nanti bila disoal tentang kemaslahatan umat.

Apa-apa pun kita jangan berlebih-lebihan.
Jangan too panik dan jangan pula santai sangat sampai membahayakan orang lain.
Dari segi akidah, memang tak ada yang lebih berkuasa dari Allah.
Tapi akidah bukanlah satu-satunya hal yang kita kena pegang, masih ada urusan fiqih yang kita kena consider.
Dalam urusan fiqih, kita perlu kenalpasti usaha yang bersifat positif dan negatif.
Yang positif ni kita kena dulukan.


posted by Diana Ishak @ 2:24 PM  
Newer›  ‹Older

ADVERTISING



FOLLOW ME



MY BRAND




LABELS



MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
TEMPLATE by


BLOGGER