walk on wings, tread in air: Activate button delete <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>





SEARCH

CONTACT ME

Diana Ishak @ Green Apple
aveo757@yahoo.com
See my complete profile

TRAFFIC
Visitor Counter
TESTIMONI GREENAARD


Activate button delete
2020-03-24


Semalam nampaknya ada kes hencap-menghencap di newsfeed FB.
Aku perasan ramai yang respond to issue :

[1] keluarkan duit KWSP
[2] jangan post gambar makanan sedap
[3] jangan ghairah buat kek

Not sure if I highlighted that correctly, tapi apa yang aku nampak malam tadi newsfeed aku ramai yang bercakap pasal ni.
Lalu aku pun merespon isu ni di LinkedIn [hahaha].
Sebab kalau aku respond di FB, aku akan tulis in BM.
Isu tengah panas, kalau sound in melayu, bunyiknya memang kasar.
Jadi, untuk nampak lebih berhemah, aku pun tulis kat LinkedIn.

Ok hari ni dah lega sikit, baru lepas makan nasi goreng, aku rasa dah boleh menulis dengan sopan.

Cerita dia camnilah.
Dalam keadaan situasi negara yang tak berapa positive ni, kita faham masing-masing pun tak berapa seronok.
Jadi, masing-masing cuba melegakan ketegangan.
Caranya, ada yang buat video lawak, ada yang share artikel jenaka, ada yang share gambar makanan, ada yang share promo bisnes - macam-macam.
Itu tak menjadikan mereka orang yang tak berhati perut.
They are sharing their routine at home.
Macam aku dulu ber-blog cerita pasal apa aku buat, apa aku beli, apa aku masak, semua pun aku tayang.
Kalau kau tak suka, tak payah baca. Itu ceritanya.
Jadi dalam keadaan sekarang, kalau tak suka, unfollow. Simple.

Orang yang tak suka tengok benda lawak, anggap bahan lawak adalah negative.
Orang yang tak suka tengok gambar makanan sedap-sedap, anggap itu adalah negative.
Orang yang enjoy tengok post-post makanan, anggap those yang mengkondem adalah negative.
Orang yang enjoy video lawak, anggap those yang mengkritik adalah negative.
To other people, you can be a negative person tak kira kau di pihak mana.
No one can control you. Only you can control your mind.
You can dwell on every negative thought OR you can choose to delete.
Tak suka tengok gambar makanan, unfollow them.
Tak suka tengok orang kritik kita post gambar makanan, unfollow them.
Sama-sama unfollow each other. Settle.

Bukan apa, kita takkan boleh buat suara-suara negatif berhenti bercakap, tetapi kita boleh pilih samada nak dwell in what they say atau buat dek.
Orang boleh cakap macam-macam, we can easily feel bad tetapi jangan sampai apa yang orang kata atau apa yang orang buat menjadikan kita tak kenal diri sendiri.
Lumrah manusia tak semuanya suka dengan apa yang kita buat. Itu normal lah.
Sebab tu jangan expect apa kita buat semua mesti setuju.
Sometimes pada kita "Ini pun kau nak bitter ke?", but to them that's huge.

I know a man yang membesar dalam situasi negative.
Ayahnya tentera, sangat tegas sampaikan mak dia pun menikus je.
Dia adik-beradik membesar dalam rumah yang seakan-akan suasana dalam kem tentera.
Bapak dia always marah-marah.
Kalau "Bodoh! Lembab!" ini memang dah biasa.
To him, life was always a struggle.
Dapat masuk U, tapi bila grad, susah dapat kerja sebab dia always rasa diri tak qualified.
Pergaulan dengan kawan-kawan tak mesra.
Bercinta toksah cakaplah, hanyut.
Dia seolah-olah tak reti nak handle banyak benda sebab dari kecik ke besar dia berada di persekitaran yang stressful.
Dia jadi terlalu berhati-hati dalam segala perkara sampaikan orang tak enjoy bila dengan dia.
Boring gila bila dengan dia.
Aku rasa orang-orang yang easily get sour pada simple-simple things on social media maybe membesar dalam persekitaran yang stressful juga.

Dari pengalaman aku, bila kita buat sesuatu, sentiasa ada orang yang cuba untuk 'men-contaminate' our software. Memang ada.
They may not be doing it on purpose, tapi dorang akan bagitau apa yang kita tak boleh buat dan kenapa kita tak boleh buat.

"Cousin aku dah pernah try, tak jadi"

Pernah dengar macam tu, kan?

Tapi bila kita buat dah menjadi, nanti dia cakap "Benda ni ramai dah orang buat".

So the real battle sebenarnya adalah dalam kepala kita.
Kalau kita easily get distracted, we have already lost.
Bukan saja virus kat luar tu kita kena elak, virus kat media sosial ni pun kena pandai-pandai elak.

Kalau nak hencap pun, golongan yang bawah ni patut dihencap sebab terang-terang takde integriti.



Tiba-tiba semua jadi saintist, kan?
Ada yang lagi teruk perangai, dan-dan tukar nama company jadi "...Biotech".
Padahal masuk lab pegang pipettor pun tak pernah.
Kalau aku suruh guna vortex pun tak reti agaknya.

Dey, hanya kerana kau start jual hand sanitizer, tak menjadikan company kau company biotech ya.
Hand sanitizer itself bukan produk biotech pun.
Itu general reagent saja.
Proses membuat hand sanitizer tu tak melibatkan sebijik DNA pun, tak melibatkan proses extraction apetah lagi cell and tissue culture so tak payah acah-acah claim company biotech walhal satu teknik biotech pun kau tak tau.
Benda-benda macam ni lah yang buatkan medical doctors and researchers tak leh ngam sebab ada yang claim over melangit.
Don't be someone that you are not.

Lagi satu, pagi tadi nampak ada orang claim produk dia boleh sembuhkan Covid-19.
This is too much!
Cukup-cukuplah overclaim.
Jangan kerana produk kau ada halia, bawang putih, madu yang bersifat antiviral maka kau claim itu ubat untuk Covid-19.

Dik, even bacteria yang senang mati tu pun kalau terdedah dengan antibiotik berulang kali pun boleh immune dan terus hidup, apetah lagi virus! Jangan dibuat main-main.
Kau ingat virus tu macam semut api, boleh mati gitu je?
Ya Allah, kenapalah founder-founder macam ni main bedal je keluarkan statement macam tak sekolah.
Dulu, suruh blaja time sains kau bersembang, sekarang sibuk pulak nak jadi saintis mengalahkan orang yang ada ilmu.
Reti malu tak, malu?
Aku yang baca pun malu.


posted by Diana Ishak @ 1:26 PM  
Newer›  ‹Older

ADVERTISING



FOLLOW ME



MY BRAND




LABELS



MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
TEMPLATE by


BLOGGER