walk on wings, tread in air: Kenal diri kita <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>





SEARCH

CONTACT ME

Diana Ishak @ Green Apple
aveo757@yahoo.com
See my complete profile

TRAFFIC
Visitor Counter
TESTIMONI GREENAARD


Kenal diri kita
2020-03-23


Bila kita mula bersaing dengan orang lain, fokus kita akan terganggu.
Seterusnya kita hilang tumpuan, dan tanpa sedar kita dah buang masa pada perkara-perkara yang tak push kita to our purpose.
Someone said, "Orang yang berjaya hanya fokus kepada matlamat mereka sendiri. Mereka tak ada masa nak perhati apa orang lain buat". 

Aku pernah tengok satu motivational video tentang peserta Olimpik.
Tak kenal siapa orangnya, tapi dalam satu perlumbaan, yang buatkan dia kalah sebab dia banyak menoleh tengok competitor sebelah.
Bila dia sibuk perhatikan orang lain, fokusnya terganggu.

Run your own race!
Kalau ada yang berjaya melepasi kita, don't get intimidated but get inspired.
Nasihat ni bunyinya macam senang, tapi lumrah manusia mudah rasa sakit hati bila orang lain lebih berjaya especially bila dia belum terbiasa melihat ada orang lebih success dari dia.
Perasaan jealous tu meruap-ruap.
The good news is, jealous is good kerana ia meng-activate-kan semangat juang kita.
Cemburu yang diletakkan pada tempat yang betul, akan buat diri rasa ter-inspired nak usaha lagi dan lagi.

Masa aku mula-mula join hafazan, aku rasa tercabar bila ada yang boleh hafal 3-4 ayat dalam sehari.
Aku nak hafal sebaris pun jenuh!
Aku masuk ayat ke-3, dorang dah ayat ke-6-7.
Stress gila.
Bila stress, lagi susah aku nak mengingat.
Lama-lama aku givap and belajar terima kelemahan diri.
Aku belajar mengaku aku lembab.
Aku start fokus pada hafazan aku saja, dah tak nak ambik tau pasal orang lain.
Bila aku start fokus pada bacaan aku, lebih cepat aku mengingat.
Rupanya itulah kesilapan aku.
Aku dah lari dari tujuan.
Tujuan asalnya untuk habiskan hafazan, hujung-hujung dah jadi perlumbaan siapa habis dulu.
Yang lawaknya, aku sorang je pulak tu nak berlumba dengan orang lain, padahal orang yang aku lumba tu tak tau pun yang sebenarnya dia tengah dalam race dengan aku. Hahaha.

Itulah antara hikmah yang aku dapat dari kelas tu - run your own race.
Jangan sibuk nak kaji performance orang lain.
Kalau Allah boleh jadikan dia berjaya, maknanya Allah boleh jadikan kita berjaya juga.
The thing is, if we can't celebrate their success, we will never get to where they are.
Kita kena pass dulu test ni. Be happy for them.
Kalau kita tak blaja tumpang gembira kejayaan orang, akhirnya kita ada tendency rasa jealous, nak mencari buruk orang, nak mengkritik dan mengkondem.

It's normal bila nampak orang yang lebih bertuah, mulalah dengar suara-suara "Nasib dia baik. Anak orang kaya."

"Muka cantik, dapatlah laki kaya. Kalau laki dia tak kaya, tak dapat dia hidup macam tu".

Tak kisahlah dia bermodalkan muka cantik atau apa, yang pastinya, it didn't come without struggles.
Modal tinggi oi nak jadi cantik, tak dapat dengan skin care 7 barang RM130.
Berapa banyak dia dah spend nak maintain muka and body.

Sometime kita tengok life orang macam kita tengok movie.
We come in at the end, sebab tu nampak semua cantik je.
Hidup happy, blessed, success.
Apa yang kita tak nampak was the middle - airmata, tak cukup rest, bersengkang mata, work long hours, duit dah banyak lebur, etc.
So don't be sour.
Allah tak habiskan semua rahmatNya kat orang tu. Allah ada simpan banyak lagi.
Insyallah bahagian kita tetap ada.

Sometimes, Allah tak bagi kita jadi macam orang yang kita nak tu sebab Allah tahu kita belum bersedia.
Kebanyakkan orang yang success ni lonely.
Orang-orang yang top ni tak ramai kawan.
Kawan-kawan dorang kebanyakkannya kalau kita boleh tengok, terdiri dari orang yang top-top juga, di bidang yang sama.
Seolah-olah dorang ni tak ada kawan masa skolah, masa kolej, masa kat U. Why?

Because ketika kau berjaya, kawan-kawan banyak lari sebab jealous.
Yang tinggal cuma kawan-kawan yang bahagia tengok kau berjaya.
That's why kita always nampak orang yang berjaya, kawan-kawannya semua berjaya.
Orang yang seronok lihat kawan berjaya, percayalah, one day dia akan jadi sebahagian dari kejayaan tu.
That's why sebelum kita capai ke peringkat ni, belajarlah terima kejayaan orang dulu.
Aku dah rasakannya dalam kelas hafazan. Big lesson untuk aku.
Lessonnya, bila orang berjaya habis hafazan lagi awal, clap but keep running your race.
Allah ada His own way untuk expedite our success.

Sekarang ni boleh nampak ramai yang nak menjadi orang lain.
Orang ni jadi A, dia pun nak jadi A.
Orang tu jadi B, dia pun nak jadi B.
Bukan tak boleh, but it's important untuk kita tahu who we are and who we are not.
Kalau kita tak tahu who we are not, kita akan spend sepanjang hidup trying to be someone that we are not.
Menjadi orang lain atau seperti orang lain, sangat susah. You will be frustrated.
Kita akan lalui struggle yang berpanjangan.

Most of the time we are happy until we start comparing.

"Pandailah kau, dapat 3.8"

"Si anu tu lagi power, dapat 4.0!"

Mula-mula dengar rasa seronok bila orang puji kita pandai.
Tapi the moment dengar ada yang lebih pandai, dan-dan datang jealous.
It's ok, ini lumrah. Tersentap sikit tu biasa tapi jangan terbawak-bawak.
Cepat-cepat fahamkan cara Allah berkerja.
God's ways are not our ways.
Allah bagi setiap kita keupayaan berbeza, talent berbeza.
Semua takkan dapat benda yang sama sebab Allah bagi ikut keperluan.
Ada yang dapat 2 kelebihan, ada yang dapat 5 kelebihan.
Sometimes kita wonder apesal orang tu dah lah cantik, kaya, bijak pulak tu.
Macam sepakej penuh dia ada. Kita satu pun takde.
It seems like Allah unfair, apesal Dia tak bagi kita talent yang sama?

Kena ingat, kita ni hidup pun atas ihsan Dia.
I can complaint about the 2 talent I have and trying to compete with the 5 talent you have.
Aku boleh nak compete kau kalau aku nak, but that doesn't change the fact that I still have 2 and you have 5, betul tak?
Aku akan end up compete dengan bersusah-payah dan ini sangat membuang masa, tenaga dan emosi juga drained.
A better approach is "Ya Allah, aku datang ke dunia ni kosong. Tapi sekarang kau bagi aku 2 kelebihan. Aku akan gunakan 2 kelebihan ini and be the the best I can be".


posted by Diana Ishak @ 10:14 AM  
Newer›  ‹Older

ADVERTISING



FOLLOW ME



MY BRAND




LABELS



MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
TEMPLATE by


BLOGGER