walk on wings, tread in air: GC Plus : Perlu ke tak? <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>





SEARCH

CONTACT ME

Diana Ishak @ Green Apple
aveo757@yahoo.com
See my complete profile

TRAFFIC
Visitor Counter
TESTIMONI GREENAARD


GC Plus : Perlu ke tak?
2020-02-07


Kepada sesiapa yang nak cuba GC Plus, itu soalan yang korang perlu jawab dulu [refer gambar].
Jadi, untuk senang cerita, bila whatsapp atau DM/PM, bagitau siap-siap jawapannya so that senang kita nak suggest.
Kalau setakat excess 5kg dari ideal weight, tak payahlah beli GC Plus.
Bukan apa, bila berat badan kita dah menghampiri ideal weight, semakin kurang kalori yang digunakan.
Maknanya, kalau nak berharap pada GC Plus semata-mata, memang lambat sikit progressnya.

Losing weight is easier bila badan kita berat.
Semakin badan hilang banyak berat atau semakin kita menghampiri berat badan ideal, akan ada sikit resistance. Selalunya orang start give up kat sini.
Statement paling popular - "Badan saya dah immune dengan GC Plus, tak boleh turun lagi dah".

Wrong.
No such thing as "immune".

Semasa overweight, badan kita ada high metabolic rate.
Selalunya those yang overweight melampau, once dia start kurangkan sugar intake dari 5 cawan ke 2 cawan sehari pun berat dah turun dengan cepat.
That's why semakin kita nak capai target, berat makin liat nak turun.
Apa yang kita kena buat, waktu ni kita dah tak boleh gunakan method yang sama.

Katakanlah berat sebelum ambil GC Plus adalah 70kg.
Lepas 2-3 bulan guna GC Plus, berat turun ke 62kg, pinggang mengecil 5 inci.
Then berat tak berganjak for 2-3 weeks.
Ok masa ni dah kena start ubah method.
Dah tak boleh depend pada GC Plus semata-mata.
Mesti combine dengan method lain, contohnya stop all sugary food and drinks dan stop makanan bertepung [mee, kuih, kukis, roti].
Confirm turun!

Ini memang kejadian biasa.
Samada kita berdiet atau bersenam, lama-kelamaan badan akan become resistant dengan method yang kita guna.
Hat ni yang orang kata "immune", padahal berat badan masih boleh turun cuma perlu sikit adjustment.
Kesan yang sama berlaku bila kita buat satu jenis senaman saja, contohnya jogging atau cycling.
Awal-awal memang berat laju turun, but it can start to get more and more difficult to lose weight.
That's why aku tak pelik bila ada yang kata "4 kali seminggu saya berzumba tapi berat statik je. Saya tambah ke 6 kali seminggu. Tapi berat turun sikit sangat".

Bila berat tak berganjak, jangan increase amount of time bersenam.
Lama-lama drain. Bila drain, senang give up.
Instead, tukar cara bersenam. Maybe try angkat berat [?].
Atau instead of hanya bersenam, try berdiet sama.
Kita tak boleh guna the same method sepanjang hayat.

Masa aku umur awal 20an, semester break, aku turunkan berat badan aku dari 54kg to 41kg dengan hanya makan biskut Hup Seng and teh O.
3 bulan hadap itu je.
Istiqomah betul aku duduk rumah hari-hari ambik bau masakan Mak Aji je, sikit aku tak sentuh nasi, punyalah nak kuruskan badan.
Tapi sekarang, kalau aku makan biskut and teh O everyday, mau berkeliaran babat-babat aku.
Because as we aging, metabolisme kita dah berubah, cara badan bakar kalori dah tak sama macam dulu.
Jadi jangan terperanjat bila dulu kau amalkan nasi 2 kali sehari boleh turun 10kg sebulan, now amalkan nasi sekali sehari berat kau baru turun 4kg sebulan.
Benda ni tak pelik.

Sama juga bila ambil GC Plus, maybe after 2 bulan pertama turun 7-8kg, then dia jadi statik.
Ok the flow macam ni :

1. Bila ambil GC Plus, badan akan kurang rasa lapar. Kurang lapar bermakna kurang makan. Kurang makan bermakna kurang kalori masuk dalam badan.

2. Bila badan kurang kalori, badan akan 'dipaksa' bekerja menggunakan setakat kalori yang ada saja.

3. Lama-kelamaan badan dah mula beradaptasi dengan kalori yang kurang tu. Bila dah terbiasa dengan kalori tu, badan akan terus bekerja macam biasa without losing weight.

4. Pada ketika itu badan berada dalam mode survival. Badan guna kalori untuk menjalankan fungsi badan like mengepam darah ke jantung, menjalankan fungsi otak and hadam makanan tapi kerja-kerja bakar lemak dia tak buat dah sebab nak simpan tenaga supaya kita tak kebuluran.

5. Once you have hit this point, berat masih turun sikit tapi sangat slow. Kalau korang give up, waktu ni lah berat badan akan naik mendadak.

Sebab itulah, jangan giveup, teruskan saja tapi adjust.

GC Plus ni aku ambil idea dari diet Atkins.
Bezanya, diet Atkins kena makan protein banyak untuk increase otot.
GC Plus pula tak perlu ambil too much protein sebab tindakbalas HCA increase-kan jisim otot.
Tisu lemak manusia bakar kira-kira 2 kalori everyday.
Manakala tisu otot bakar 7 kalori everyday.
So GC Plus helps to increase muscle supaya lebih banyak kalori boleh dibakar everyday.

Tetapi kalau korang ada ambil birth control atau ubat-ubatan lain secara rutin, aku tak suggest ambil GC Plus sebab benda-benda tu semua memang akan slowkan sikit metabolisme badan.
Secara natural badan memang akan burn fat dengan perlahan. Rugi je ambil GC Plus nanti.

Kalau dah faham atau ada pertanyaan lain, WHATSAPP SINI.
Sempena hari ni aku up pasal entry GC Plus, aku offer RM81/botol [jimat RM9].
Tapi takde point ya. Gunakan kod "OFFER BLOG".


posted by Diana Ishak @ 10:40 AM  
Newer›  ‹Older

ADVERTISING



FOLLOW ME



MY BRAND




LABELS



MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
TEMPLATE by


BLOGGER