walk on wings, tread in air: Shoot out <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>





SEARCH

CONTACT ME

Diana Ishak @ Green Apple
aveo757@yahoo.com
See my complete profile

TRAFFIC
Visitor Counter
TESTIMONI GREENAARD


Shoot out
2020-02-06

Kita semua tahu Allah boleh menunjukkan kasih sayangNya dengan cara menambahkan kesenangan kita, mempromosikan kita, menyembuhkan kita, membahagiakan kita, etc.
Tetapi we don't always realized Allah juga boleh menggunakan musuh-musuh kita untuk menunjukkan kasih sayangNya.
Apa yang kita sangka sebagai satu dissapointment - orang yang kita sayang tinggalkan kita, co-worker memburukkan kita, kawan betrayed kita - we may not like it tapi boleh jadi itu cara terbaik untuk push kita ke depan.
Itu semua sebahagian dari Allah's plan to get us where we are supposed to be.

Kalau sentuh bab ni, aku suka refer kisah Nabi Daud dengan Raja Jalut.
Kisah ni banyak sangat hikmahnya.
Kalaulah bukan kerana Raja Jalut, agaknya Nabi Daud kekal sebagai pengembala kambing.
Tapi kerana Allah nak naikkan darjat Nabi Daud di mata manusia, DIA hantar Raja Jalut sebagai musuh.
Akhirnya Raja Jalut kalah di tangan Nabi Daud.
Kekalahan tu bukti yang Raja Jalut bukan dihantar untuk menjatuhkan nabi tetapi untuk menaikkan darjat nabi.
Akhirnya Nabi Daud jadi pengganti sebagai raja.

Ikut lojik manusia, kalau nak Nabi Daud jadi raja, boleh je Allah lembutkan hati Raja Thalut lantik Nabi Daud sebagai pengganti. Lagi senang cerita.
Tetapi Allah nak bagi hikmah yang lebih besar.
Allah pilih untuk menrahmati Nabi Daud through his enemies, not through his friends.

Hikmahnya untuk siapa?

Untuk kita.
Supaya kita sedar bahawa yang memusuhi kita juga boleh manjadi asbab kejayaan kita.

That's why tak payah susah-payah sangat play up to people semata-mata nak buat dorang suka kita.
Allah tak wajib guna kawan-kawan sahaja, Allah boleh guna orang yang benci kita, yang kritik kita, yang kondem kita, yang kutuk kita - He will use them to push us up.
Allah ada database orang-orang penting dalam hidup kita - keluarga, kawan, pasangan dan haters.
Dorang ni props untuk Allah guna.
Tinggal lagi kita yang tak faham and always question "Kenapa si polan buat aku macam ni, Ya Allah?".

Kita tend to rasa down everytime kena kutuk.
Kadang tu kita membalas-balas balik.
Akhirnya jadi perang, ujung-ujung kita dan dia sama-sama nampak bodoh. Takde beza.

Aku tak tau orang lain macamana dalam menyingkapi tekanan.
Tapi kalau aku dengar someone is against aku, lagi aku determined nak membuktikan sesuatu.
Terasa macam tiba-tiba ada new passion.
Yang pernah kutuk-kutuk ejek-ejek aku, aku simpan rapat-rapat apa yang dorang cakap.
Every time things got tough, aku akan ingat balik semua ejekan tu, and instantly aku kembali on track.

Sometimes Allah hantar orang-orang macam tu untuk kekalkan momentum kita.
DIA izinkan orang-orang tu terus-terusan mengeji kita so that when we feel like giving up, ingat balik apa dorang cakap pasal kita, insyallah semangat datang balik.
In most cases, yang contribute to our success bukan kawan, tapi lawan.
Yang buatkan kita berubah menjadi lebih baik juga selalunya lawan, bukan kawan.
Itupun kalau kita bijak menyingkapi ujian lah, kalau tak, forever lah kita gitu tak berubah-ubah, malah makin ego.

Apa yang aku nak cakap is, bila orang memburukkan kita, jangan risau.
Kalau kita tahu kita benar, serahkan padaNya. Allah tahu kerja DIA.
Orang-orang macam tu belum sedar dorang sebenarnya sedang meletakkan kita in position to be blessed.
Kita jangan balas apa-apa. Jangan terlibat dalam perang mulut yang tak penting. Let them talk.
Aku dah lama belajar berterima kasih dengan those yang tak suka aku because they have contributed a lot.

Aku pun pernah buat kesilapan yang sama.
Tahun 2004-2005, aku memburukkan brand lain, demi nak meng-up-kan brand yang aku carry.
Masa ni aku kerja makan gaji.

That customer nak beli media [untuk buat bacteria culture].
Brand majikan aku mahal tapi terbukti bagus.
This customer tanya pendapat aku tentang brand A, aku pun ceritalah apa yang aku tahu.
Of course benda-benda ni company aku dah bagi training apa kelebihan product kitorang berbanding product orang lain.
Rupanya dalam aku tak sedar, aku sedang memburukkan brand tu.
Patutnya aku banyak highlite kelebihan produk aku tapi aku banyak highlite kekurangan produk A.

"Packaging dorang tak friendly untuk lab work"
"Their media senang mengeras, masuk angin because of that packaging"
"Dorang takde specific media untuk grow specific bacteria"

Semua yang aku highlite adalah tentang produk A.
Ujung-ujung aku tak cerita pasal produk aku pun.
Hasilnya, customer tu beli that brand A because kepala otak dia banyak mendengar tentang produk A.

Rupanya bila kita banyak bercakap tentang sesuatu, kita sedang mempromosikannya tanpa sedar.
Last-last orang yang mendengar get so excited dan mula mencari tahu tentang perkara yang kita dok sebut-sebut tu.
Nasib tak baik, banyak pula kebaikkan yang dorang jumpa berbanding buruk.
Yang buruk takde se-gah yang dicanangkan pun.

In my case, aku telah berjaya "jual" that brand A sampai ribu-ribu ringgit.
Sales person company tu tak buat kerja apa pun, tau-tau je makan komisyen sebab aku "promote" brand dia. Bodoh gila rasanya.
From that on aku belajar sikit demi sikit untuk kurangkan "mempromosi" perkara yang takde kaitan dengan aku.
Apetah lagi orang-orang yang aku kenal sekadar di media sosial, lagilah aku malas nak bercakap.

Aku pernah baca satu kisah awal tahun 1900, tentang satu kampung kat Alabama yang diserang kumbang boll weevil.
Sekejapan pokok-pokok kapas dorang ranap.
The whole kampung rasa kecewa sangat sebab itu sumber pendapatan dorang.
One of the farmer suggest orang kampung start tanam kacang.
Ramai juga yang menentang sebab dorang tak nampak tanam kacang boleh menampung hidup.
Mana yang setuju, teruskan menanam kacang.
Rupanya boll weevil tak suka kacang.
Tanaman kacang ni akhirnya bagi keuntungan jauh lagi banyak dari kapas.
Dalam masa beberapa bulan je dah dapat pulangan berbanding tanaman kapas ambil masa hampir setahun.
Dan akhirnya perkampungan tu jadi pengeluar kacang terbesar.

Allah punya cara sangat misteri.
DIA hantar kumbang untuk rosakkan tanaman satu kampung.
Nampak macam takde harapan dah.
Rupanya DIA nak bagi kacang yang jauh lagi menguntungkan.
Boleh jadi itu cara Allah ajar manusia untuk bersangka baik dengan ujian.
So the next time ada orang bercakap buruk tentang kita, remember they are just a boll weevil.
Memang menyakitkan hati, tapi gunakan itu sebagai stepping stone.


posted by Diana Ishak @ 9:49 AM  
Newer›  ‹Older

ADVERTISING



FOLLOW ME



MY BRAND




LABELS



MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
TEMPLATE by


BLOGGER