walk on wings, tread in air: Parut <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>





SEARCH

CONTACT ME

Diana Ishak @ Green Apple
aveo757@yahoo.com
See my complete profile

TRAFFIC
Visitor Counter
TESTIMONI GREENAARD


Parut
2020-01-31

Hari ni aku nak menjawab soalan followers IG yang bertanya pasal parut.
Followers IG aku rajin tanya soalan-soalan macam ni sebab kebanyakkan dorang pengguna GreenAard.
Agaknya nak tanya aku jugak, tak nak tanya kat Live Chat, jadi dorang DM terus.
Tapi tu lah, nak mereply ambik masa. Aku jenis kalau explain kena panjang-lebar, tak reti explain sikit-sikit.
Malas nak type panjang-panjang kalau guna henfon. Tak lawas jari aku nak menaip. Mesti kena duduk depan laptop jugak.

Ok, macam ni.
Masa umur 10 tahun, aku blaja bawak basikal jiran aku. Basikal orang besar.
Tak sedar diri kaki tak sampai.
Masa bawak, basikal aku berselisih dengan motor, aku terbabas langgar pagar kebun mangga.
Depan rumah aku ada jiran tanam pokok mangga. Pokok mangga tu dia pagarkan.
Aku merempuh pagar pokok mangga orang tu.
Zappppp! Tersiat kulit bahagian atas lengan kiri. Ada la kot dalam 4x1cm luka tu.

Masa accident tu, sikit tak keluar darah, tapi bahagian luka jadi putih. Kulit tersiat.
Pastu baru nampak darah slowly keluar. Tapi tak banyak.
Cepat-cepat aku balik rumah, walaupun pedih aku basuh gak luka tu then sapu Vicks.
Nak jumpa minyak payah sangat, Vicks pun bolehlah.
Dia punya feel pehhhhh! Bagai dunia ini aku yang punya weh. Panas je muka tahan pedih.
Tapi aku senyapkan diri sebab kalau Mak Aji tahu aku accident, lagi pedih kena sebat.

Luka aku tu besar, tapi parut takde.
Padahal BCG aku yang kecik sampai sekarang masih ada parut.
Maksudnya, parut boleh hilang, tak kira besar atau kecil tapi depends on macamana parut tu terbentuk.
Parut aku accident tu flat jadi skin formation selepas tu lebih cantik, that's why tak berparut.
Parut chicken pox and BCG aku kecik je tapi kekal sampai sekarang. Aku syak ada kaitan dengan the depth of damage.

Nak hilangkan parut kena ambil masa, apetah lagi messy scars.
Kalau setakat garis halus atau parut jerawat, insyallah cepat sikit hilangnya.
Kalau jenis parut bonjol macam BCG tu memang payah, takkan hilang kalau setakat pakai krim-krim.

Parut sebenarnya adalah kolagen.
Bila kita luka, benda pertama yang akan keluar adalah darah.
Lepas darah keluar, badan akan form blood clot untuk tahan darah dari terus meleleh.
Bahagian paling atas blood clot akan jadi keruping [scab].
Bahagian bawah blood clot tempat kolagen berkumpul.
Kolagen ni nanti akan replace keruping menjadi parut.

"Tapi kenapa teruk sangat parut ni jadinya?"

Bentuk parut ada kaitan dengan how severe luka kita.
Dalam keadaan darah yang banyak keluar, kolagen akan cepat-cepat produce fibroblast untuk tutup luka.
Kolagen tak kuasa nak buat kerja slow-slow build skin the usual way.
Dia akan produce fiber bertompok-tompok kat luka tu asalkan luka tertutup supaya tak kena infection.

Umpama bumbung rumah kau bocor tengah-tengah hujan lebat, takkan kau nak tunggu kontraktor datang repair bumbung kot? Tak, kan?
Kau just panggil tukang kayu yang boleh tolong tampalkan bumbung tu kejap janji air hujan tak masuk rumah.
Hodoh pun hodoh lah janji rumah tak banjir.
That's why ada luka yang dijahit, puncanya nak reduce gap luka sebab kalau nak tunggu luka kering sendiri, parut yang terhasil mungkin buruk.
Bila gap luka reduced, parut yang bakal terbentuk jadi lebih kecil dan kemas sikit.

So, kalau nak harap Cleansing Gel atau Gloei hilangkan parut tebal - tak akan boleh.
Nak hilangkan parut tebal-tebal ni kena buat skin grafting.
Hanya skin grafting boleh completely remove parut.
Itu pun parut lama je hilang tapi akan ada new parut muncul selepas tu [parut skin graft].
Belum ada technology perubatan untuk hilangkan parut 100%, so just be content dengan parut yang ada.
Tapi kalau setakat parut jerawat atau parut luka akibat menggaru, insyallah Cleansing Gel boleh hilangkan.

Ada jenis parut tak tebal mana pun, macam parut chicken pox aku, kecik je kat pipi.
Tapi tak hilang sepenuhnya pun tapi makin lama makin pale warnanya.
Maybe instead of kau berharap parut hilang terus, just aim untuk warna parut pudar. Itu pun dah ok.



Macam pakwe aku ni ha. Dia ni testimoni Cleansing Gel untuk sunken parut.
Sunken parut tu macam bekas acne and bekas chicken pox.
Ini hasil testimoni En Wan sebelum and selepas guna Cleansing Gel.
Parut belum hilang sepenuhnya, tapi betterlah dari dulu berlubang-lubang pipi.
Complete removal tak pasti boleh ke tak, tapi gradually dah memudar.
Masih lagi guna Cleansing Gel sampai sekarang, ditambah dengan mencekik Gloei kot-kotlah boleh bantu.
Lagi satu perasan tak wrinkles kat mata En Wan pun dah berkurangan?

Bayangkan kulit jantan pun boleh jadi baik, apetah lagi kulit wanita.
So ladies, kita masih ada harapan. Jangan putus asa.
Nak reduce scars kena apply banyak treatment - guna cleanser yang boleh hilangkan parut, makan supplement, eat good food yang boleh increase collagen naturally, apply krim/serum at the same time avoid matahari.
Kulit kita kalau terdedah sangat dengan matahari, healing process jadi lambat.

Ni nak bagitau GreenAard ada pakej baru kat website, iaitu Combo Gloei & Bio Celluose Mask.
Ini pakej khas untuk skin.




Kalau korang masuk website www.greenaard.com, boleh pilih combo ni dari page produk Gloei atau Mask. Dua-dua page ada pilihan untuk combo ni.
Masuk website and nampak kat slideshow, kat setiap slide ada button SEE MORE.
Klik situ nanti dia bawak korang terus ke page. Pilih pakej kat situ.
Tapi kalau nak beli Cleansing Gel khas untuk hilangkan parut-parut jerawat macam En Wan tu silakan ke page Cleansing Gel.

Kalau payah sangat, WHATSAPP SINI.


posted by Diana Ishak @ 9:16 AM  
Newer›  ‹Older

ADVERTISING



FOLLOW ME



MY BRAND




LABELS



MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
TEMPLATE by


BLOGGER