walk on wings, tread in air: Study di McD <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>





SEARCH

CONTACT ME

Diana Ishak @ Green Apple
aveo757@yahoo.com
See my complete profile

TRAFFIC
Visitor Counter
TESTIMONI GREENAARD


Study di McD
2020-02-03

Seronok baca respond netizen kat issue "study di McD".
Berapi-api semua orang.
Hakikatnya sejak 18 tahun lepas, ramai student suka lepak fast food untuk "study".
Dulu aku terpikir juga, boleh masuk ke dalam kepala otak tu study kat tempat bising macam ni?
Tapi ye lah kan, aku dulu study sambil dengan walkman, bising juga tu.
Bezanya aku tak menyusahkan orang, study kat bilik sendiri.

Cara orang study berbeza-beza.
Ada yang tak boleh study tempat senyap nanti cepat berkhayal.
Ada yang tak boleh study tempat ramai orang nanti kejap-kejap nak tengok orang.
Ada yang tak boleh study kat library.
Ada yang tak boleh study berkumpulan, etc.
Macam-macam.

Aku, sejenis yang tak boleh belajar in group dan tak boleh belajar di library. Distraction.
Walaupun dalam library senyap, every time orang bergerak, mata aku pun melilau sama.
Penyudahnya tak fokus.
Aku prefer belajar sendiri, dalam bilik. Kalau perlu cari bahan rujukan, aku akan masuk library untuk pinjam buku dan balik.
Aku hanya stay library kalau nak chatting Alamak je. Eh.

Tapi tak dinafikan ada student yang boleh study di fast food restaurants.
In fact, belajar kat sana could help some students.
Tapiiii aku jamin, kalau dah ramai-ramai, takde maknanya study.
Kalau sorang-sorang, memang kau boleh study tapi kalau dah ramai-ramai, nan hado lah jawabnya.
Maybe 20% je mentelaah, selebihnya mentekedarah.

Aku pernah jugalah join lepak cafe kononnya nak discuss, hakikatnya bersembang lebih.
Kerja tu jalan memang jalan tapi sebenarnya tak setimpal dengan masa yang dihabiskan.
Kalau 4 jam melepak, maybe 2 jam je betul-betul discuss, lagi 2 jam bersembang tapi bersidai sampai 4 jam.
Antara sebab utama kenapa student suka study kat cafe adalah cafe tu tempat lepak ramai kawan-kawan lain juga.
When they see their friends coming by, dapatlah sembang kejap. Study break gitu.
Maybe juga cafe tu tempat crush always datang beli makanan. Dapatlah usha 3-4 minit.
Alahh, tak payah nak deny sangatlah. Macamlah aku tak pernah muda.

To some people, dia tak suka study sorang-sorang.
Kalau takde study partner pun, dorang suka study di tempat yang ada orang because they tend to feel lonely when they are alone.
Kalau lepak cafe walaupun tak bersembang dengan sesiapa, makes them feel better.
Bila nampak orang lain belajar di cafe, dorang terdorong untuk belajar juga.
Kalau belajar sorang-sorang rasa isolated pulak.
Apetah lagi kalau kena belajar something that does not interest them, payah nak datang seronok kalau takde geng.
In general aku faham keperluan some students untuk belajar di cafe.

Tetapi, issue yang viral ni berpunca bukan kerana student study di McD sahaja tetapi tindakan that student suruh orang lain senyap sebab dia tengah study. Hat ni yang buat orang berangin.
Itu adalah tempat awam, what do you expect bila berada di tempat awam?
Kalau nak senyap, mohon study kat Starbucks. Situ konfem senyap.

Aku faham sangat ada orang memang tak boleh study atau kerja from home.
Nampak katil, nak tido.
Ada yang takde own space di rumah.
Lagipun banyak distraction - TV, adik-adik main video game, mak membebel all the time, etc.
Tapi McD/KFC definitely bukan tempat sesuai bekerja atau study.
Itu tempat komuniti, cafenya di-design untuk makan.
Starbucks lebih comfort sebab Starbucks memang de-design sebagai alternatif rumah dan office.
Ada plug point yang banyak.
Ambience pun lebih kondusif.
Kerusi mejanya lebih comfortable.
Wifi pun laju.
Bau pun awesome, wangi bau kopi.
You can sit at Starbucks for hours and nobody will ask you to leave.

Nak study McD, silakan but be considerate to the business owner and patrons.
Jangan buat macam kita ada share dalam tu.
Some of them buat tempat duduk macam dorang bayar sewa letak beg kat kerusi kosong while orang lain terpusing-pusing cari tempat duduk.
Inilah yang dikatakan bukan semua yang blaja tinggi tu bijak.
Fast food restaurant may be your preferred mode of study, tapi kena ingat, the world doesn't revolve around you.
Ada yang duduk sorang tapi duduk kat meja untuk 4 orang. So inconsiderate.
Some tak beli apa pun, just duduk situ dengan buku all over the table.
Dik, that place is not a study center for goodness sake.
Situ tempat makan. Orang datang nak makan tapi penyudahnya terpaksa tapau sebab takde tempat duduk because your brain is so small but your pantat is so big occupy 4 kerusi sekaligus.

Despite all the positive reasons yang aku baca tentang kenapa they chose study kat McD, aku lebih percaya banyak downsides-nya.
Tak productive mana pun study kat cafe, the environment itself can be distracting.
Ujung-ujung nanti waktu last minit nak siapkan kerja, tetap ke library jugak kau tuju.

McD bukan tempat yang tenang, sentiasa ada orang.
Dalam most McD ada playground jadi BISING IS EXPECTED.
Kalau sampai ke tahap terpaksa sound budak-budak supaya senyap, obviously kita bukan student yang boleh belajar dalam suasana bising.
So kenapa pilih McD as tempat study at the first place?

By the way, aku pun pernah jadi student.
Pernah buat tugasan berkumpulan campur lelaki perempuan.
Setahu aku libary bukak je malam, library aku dulu sampai 10pm.
Kalau perlu berbincang, kitorang janji pukul 8.30pm jumpa kat library, bincang, share ideas selebihnya sambung buat kat bilik/rumah.
Belajar-belajarlah guna masa dengan baik, time management tu yang penting.
Attitude kita ni kalau tak dibentuk membawak sampai ke tua, dik.
Jangan esok dah kerja, kerja tak siap pun tetap 5.30pm sharp kau keluar opis.
Takde pulak nak stayback sampai malam siapkan kerja. Eh.


posted by Diana Ishak @ 10:10 AM  
Newer›  ‹Older

ADVERTISING



FOLLOW ME



MY BRAND




LABELS



MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
TEMPLATE by


BLOGGER