walk on wings, tread in air: Semakin berjaya, semakin ramai musuh <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>





SEARCH

CONTACT ME

Diana Ishak @ Green Apple
aveo757@yahoo.com
See my complete profile

TRAFFIC
Visitor Counter
TESTIMONI GREENAARD


Semakin berjaya, semakin ramai musuh
2020-01-30

Some say bila semakin berjaya, semakin ramailah musuh.
Adakalanya macam tu lah, tapi tak semestinya.
Cuma kita perlu faham bahawa tak kira apa yang kita buat, pasti ada orang tak suka atau tak setuju dengan cara kita.
Kalau kita tahu kita tak buat apa-apa yang menyakitkan hati dia, buatlah tak reti je.

Benda ni bukan baru. Dari zaman tok nenek dulu dah berlaku.
Samada "kau berjaya tapi ada musuh" ATAU "kau tak berjaya tapi ada kawan".
Jadi, jangan stress sangat bila ada orang tak suka kita.
Tak disukai tak bermakna kita teruk, boleh jadi kita tak disukai sebab dia yang teruk.
Tak ada manusia yang terlepas dari dikata orang lain.
Jangan pernah ingat kita akan terselamat dari mulut orang lain walau sebaik apa pun kita buat.
Jadi kalau diumpat, dihina, dikutuk - itu biasa. Jangan stress sangat.

Itu adalah sebahagian dari hidup.
Rasulullah saw pun ada yang benci, apalagi kita.
Kalau aku, except in certain conditions yang mengharuskan aku defend diri aku, maka aku defend. Tapi kalau just plain hate, biarkan saja. Itu pilihan dia.

Kalau kita betul-betul mencari hikmahnya, pasti nampak ada banyak kebaikan.
Kadang-kadang, pendapat orang yang benci kita tu jujur.
They show us things that are lacking in us.
Berbeza dengan kawan yang sukakan kita, boleh jadi ada yang tak betul kat kita tapi dorang tak sampai hati nak tegur.

Haters umpama coach yang selalu tunjukkan mana yang betul, mana yang salah.
Of course, they could have made it up because of hatred tapi kita boleh filter mana yang betul mana yang fitnah.
Secara tak sengaja menyebabkan kita kerja lebih kuat untuk membuktikan mereka salah.
Orang yang tak puas hati dengan kita ussually they will make fun of us and guess what happens then?
Kita lebih termotivasi untuk berjaya.
At least itu akulah. Tak tahulah orang lain.

Bila dapat tahu ada yang tak sukakan kita, jangan rasa tertekan especially kalau dia takde kena-mengena dengan apa yang kita buat.
Perlu faham yang tak semua orang boleh jadi kawan.
Mesti ada yang jadi lawan, barulah balance.
Tuhan takkan mengizinkan sesuatu berlaku tanpa sebab, tinggal lagi kita yang kena pandai menyingkapi masalah.

Orang-orang macam tu kepakarannya adalah mencari kekurangan diri orang lain.
Jadi, gunakan itu untuk keuntungan diri kita.
No, aku tak perli. This is my honest view tentang kelompok ni.
Actually kalau dorang tak buat check and balance, kita takkan tahu sejauh mana kita boleh bersabar, sejauh mana kita mampu tabah, at the same time mana kita boleh perbaiki diri.
Mereka tu banyak membantu kita jadi lebih baik.
They actually want us to improve to be better tapi dorang tak reti nak sampaikan dengan cara yang lebih polite.
Takpelah, yang penting mesej tu kita dapat.

Sometimes kita dah berubah banyak dah but still ada yang tak kena lagi di mata dorang.
Takpe, that's ok too.
What do you expect, takkan nak suruh dorang berdakwah pulak.
Kepakaran dorang bukan berdakwah. They are experts in making our life a living hell.
Kita takkan bergerak kalau tak diberikan tekanan, jadi wujudnya orang-orang macam ni cause us to be more hardworking and determined. Without them, we won't make it.

Apapun yang dikatakan orang adalah sebahagian dari dirinya tak menjadi threat kepada kita.
The threat to us is our own badness.
Kalau kita jahat kat orang, ini yang akan kembali pada diri sendiri.
Orang nak buat jahat dengan kita, itu urusan dia.
Apa yang dia kata, kalau kita boleh perbaiki, kita perbaiki.
Tapi kalau kata-kata dia bersifat fitnah, biarkan kerana orang yang suka menfitnah fitrahnya tak sukakan kebenaran. Apa pun yang kita cakap, dia takkan percaya, so let them be.
Nasib kita tak ditentukan oleh tulisan orang, atau mulut orang.

Sebalilknya, syukurlah ada orang yang "perihatin" kat kita.
Ini adalah aset kerana mereka siang malam memikirkan kekurangan kita, sedangkan kita hampir takde masa pikir kekurangan sendiri.
Gunakan kesempatan ini untuk muhasabah diri dan berdoa untuk diri sendiri.
Berdoa banyak-banyak minta Allah bagi petunjuk dah kemudahan untuk kita kerjakan urusan dunia and akhirat.
Doa orang yang dizalimi tiada hijab, sebab itulah kita kena pandai menyingkapi ujian Allah.
Kadangkala Allah uji emosi kerana DIA nak kita mendekat kepadaNYA dan mengadu hanya padaNYA.
Kan bagus begitu? Itu petanda Allah peduli dengan kita kerana itulah DIA hantarkan orang-orang yang berniat jahat supaya kita mengadu padaNYA.
Cuba kalau Allah tak peduli, DIA biarkan kita seronok mengutuk sampai kita leka dan terus mengumpul dosa.

Tak ada yang ruginya ada haters, yang rugi itu kalau kita yang jadi haters.
Bersyukurlah bukan kita yang membenci kerana hati yang dipenuhi benci ada emosi negatif yang akan merosakkan diri.
Itu adalah nikmat yang harus disyukuri.
Maka bersyukurlah bahawa kita bukan pembenci seperti dia.

Labels:

posted by Diana Ishak @ 10:43 AM  
Newer›  ‹Older

ADVERTISING



FOLLOW ME



MY BRAND




LABELS



MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
TEMPLATE by


BLOGGER