walk on wings, tread in air: Old Flame <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>





SEARCH

CONTACT ME

Diana Ishak @ Green Apple
aveo757@yahoo.com
See my complete profile

TRAFFIC
Visitor Counter
TESTIMONI GREENAARD


Old Flame
2020-01-28

Last week post aku pasal kisah dalam komuter, bukan main ramai DM aku mintak cerita lagi pasal mamat Kuching yang aku jumpa kat LRT.
Aku dah agak dahhh...benda-benda macam ni orang memang suka dengar.
Manusia memang suka kisah-kisah cinta bak Cinderella - jumpa lelaki hot, hensem, bijak, kaya, romantik - alahaii...memang 1 dalam 1000 nak jumpa gini.

Kalaulah korang ada crush macam mamat Kuching tu, after 20 years berjumpa balik, apa agaknya respond korang?

Kadang-kadang bila dengar cerita kes cerai disebabkan suami/isteri terjumpa balik dengan old flame, kita mudah panas hati.
Macam-macam kecaman kita lemparkan kat si perampas.
Tapi percayalah cakap aku, hakikatnya kita semua tahu bukan mudah nak lupa kisah cinta lama especially crush.
Walaupun sekarang dah beranak 4-5, tapi kalau old flame tiba-tiba muncul balik, boleh bergoyang.
Nak pulak kalau punca kita berpisah dengan dia dulu bukanlah kerana kita mahu berpisah.

Kebanyakkan lelaki wish dapat rekindle semua dengan old flame, walau sebaik mana pun isterinya sekarang sebab lelaki tahu mereka ada kuota untuk diisi.
Sebaliknya perempuan jarang nak patah balik ke old flame melainkan rumahtangga tak bahagia.
Kalau perempuan masih terkenangkan old flame, itu tandanya ada yang tak betul dengan hubungannya with suami.

Aku always rasa kalaulah suami/bf dah mula sukakan orang lain, better biarkan je.
I mean samada kau pilih untuk menerima orang ketiga tu [iaitu sabar], atau kau mintak cerai.
Because kalau kau halang, possibility untuk relation tu putus sangat tipis.
Kau end up jadi saiko asyik nak stalk laki kau 24 jam, nak kelebet henfon dia 24 jam, nak track ke mana dia pegi...oii letih!
Jalan mudah, kau bersabar dan terima seadanya atau kau berpisah.
Kau bagi je lah laki kau kat dia, tapi jangan bagi bodoh-bodoh gitu.
Letakkan syarat seperti halau dia dari ofis. [Kahkahkah].

Magnet old flame ni jangan dibuat main-main.
Kita yang takde kena-mengena ni memang boleh cakap apa saja - perampas, tak kenang budi isteri, gatal - hakikatnya kita tak tau kisah cinta dorang dulu macamana.
Boleh jadi kenangan cinta dorang dulu sangat hebat sampai susah nak lupa.
Boleh jadi dorang terpisah sebab ada tentangan keluarga.
Boleh jadi hubungan mereka terpisah atas faktor salah faham.
Kau kena banyak cerita Hindustan untuk memahami situasi ni. Serious.
First love tends to leave a big emotional imprint.
Pengalaman cinta pertama ni sangat powerful. Memorinya kekal.

Dulu pernah viral kisah sepasang suami isteri yang bercerai sebab suaminya nak kahwin dengan old flame.
Isterinya kata suami sangat baik, penyayang walaupun dah dalam mood nak kawen dengan old flame, suami masih penyayang pada dia.
Tapi dia tak boleh terima suami nak kawen lain, jadi dia minta dilepaskan.
Akhirnya, bila dilepaskan, isteri cakap tak boleh lupa suami sebab suami sangat baik.
Dan seperti biasa netizen menerakakan old flame tersebut, tanpa mengetahui kisah sebenar.
Kalau ikut cerita si isteri, suaminya pernah kecewa dengan exgf sebab exgf berkahwin pilihan keluarga.

See?
Kita tak tahu apa puncanya kasih mereka bertaut kembali.
Perhubungan yang terpisah dengan paksaan sedangkan hati masih cinta memang sangat payah nak dilupakan.

"Tapi, dengan isteri sekarang dah bahagia, ada anak-anak. Kenapa masih nak ingat cinta lama?".

Kat situlah silapnya kita.
Dah beranak pinak belum tentu lagi indicator kebahagiaan.
Berapa ramai yang masih kekal bersama, anak-anak dah 3-4 orang tapi betul ke bahagia?
Ramai yang bekahwin 10-20 tahun tapi bahagianya cuma 2-3 tahun yang pertama saja.
Tahun-tahun yang selebihnya hanya mempertahankan hubungan kerana dah ada anak, kerana anak sedang membesar, kerana dah berusia dan kerana dah malas nak start all over again.
Sayang memanglah sayang, tapi dah tak macam awal-awal dulu.
Some couples tak happy pun dengan rumahtangga but they are afraid to confront it ataupun malas nak panjangkan cerita.
Bila old flame terpacul balik, there you go!

Kadang-kadang kita tengok si A kawen dengan si B.
Si B tu dengan boroinya, dengan berkeladaknya, rambut dah sulah.
Entah celah manalah yang terpesonanya si B kat si A ni.
Dan kita kata "Sebab A ada duit! Cuba kalau takde duit".

Belum tentu lagi dia suka kerana duit.
Check history. Entah-entah dorang tu pernah bercinta dulu sebelum masing-masing kawen dengan orang lain.
Tak pun si B adalah crush si lelaki. Maunya tak bergoyang tetiba jumpa balik crush lama?

Pernah tengok movie Suamiku Mr Perferct 10, kan?
Yang Lisa Surihani & Aaron Aziz berlakon.
Cerita tu tentang Aaron jatuh cinta dengan Lisa walaupun dia dah bertunang.
Lisa pun tahu Aaron dah bertunang. Tapi sebab cinta, maka mereka tetap nak bercinta juga.

In realiti, kalaulah kisah macam ni diviralkan, mampus dah si Lisa tu kena kecam dengan netizen.
Tapi sebab kita tahu cerita disebaliknya, maka semua pun redha dengan ke-sweet-an mereka berdua, kan?
You get what I mean?

"Kak Di ada old flame?"

Ada. Crush time skolah.
Bagus sebenarnya ada crush time skolah, sebab itulah pemangkin bangun pi skolah.
Payah nak bangun pagi-pagi kalau takde BIG WHY.
Big Why aku dulu adalah crush aku.
Besar jasa dia pada aku. Kalau takde dia mungkin aku tak habis skolah. Hahaha.

Masa kat skolah, crush aku dah gf. Aku hanyalah posmen beliau je. Tapi posmen ini tetap bahagia.
Walau tak dapat couple dengan crush, dapat jumpa untuk ambil dan hantar pesanan pun jadiklah.
Steady je aku bercrush tanpa sorang pun tahu siapa crush aku sebab aku sejenis sardin.
Crush bersuap-suap ABC depan muka aku aku boleh rilek. Macamkan aku teman dorang berdating pulak. Takde hal.

Yang jadi masalahnya, bila aku dah ada kat U, barulah si crush nak confess kat aku. Ya Allah sakitnya hati!
Bukan apa, dulu aku ni layak jadi posmen kau je.
Bila aku dah ada bf masa tu lah kau datang.
Kalau ikutkan hati memang aku gi kat dia tapi masa tu ada dah ada bf.
Bf aku masa tu belum buat perangai lagi, aku tengah bahagia time tu jadi dengan tenangnya aku tolak offer crush aku.
Tu pasal aku cakap orang pompuan kalau dah bahagia, Johny Depp datang melutut pun dia boleh reject. Tapi kalau dia tak bahagia, memang bye-bye lah.

Jujurnya, first love memang special.
Mana boleh lupa first met, the first conversation, the first phone calls?
Takkan boleh sama dengan love-love yang selepas tu.
Tapi tak bermakna kita mesti mengenang all the time.
Selalunya first love adalah pengalaman pertama kita handle such emotion, consciously.
Bila kenangan dikaitkan dengan emosi, otak akan store kenangan tu untuk jangka masa yang panjang.
Kenangan ni menjadi kekal, tak pernah mati.
Memandangkan kenangan tu tak pernah mati, it is very unlikely to forget the person.
That person akan jadi benchmark untuk kita pilih next pasangan.
Boleh jadi benchmark untuk kita memilih sebaik dia atau lebih baik dari dia but we won't forget that person.
Tipulah kalau ada yang kata dia dah lupa cinta pertama.
To me, I would say that kebanyakkan kita tak pernah lupa first love but manage to 'hidup bersama" that person.
Maksudnya kita boleh teruskan hidup dengan pasangan sekarang dengan baik at the same time masih tak lupa kenangan lama.
That's why kalau boleh elakkanlah peluang-peluang yang boleh buatkan kita berjumpa balik dengan first love because we never know if  'percikan kimia' akan berlaku lagi sekali.


Labels: ,

posted by Diana Ishak @ 10:47 AM  
Newer›  ‹Older

ADVERTISING



FOLLOW ME



MY BRAND




LABELS



MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
TEMPLATE by


BLOGGER