walk on wings, tread in air: Blessed <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>





SEARCH

CONTACT ME

Diana Ishak @ Green Apple
aveo757@yahoo.com
See my complete profile

TRAFFIC
Visitor Counter
TESTIMONI GREENAARD


Blessed
2020-01-24


Everytime kita bercakap tentang "blessed", most of the time kita mengaitkan dengan perkara-perkara baik yang berlaku kepada kita.
Maybe dapat naik pangkat, lantas "I am blessed".
Atau dapat sales yang banyak, lantas "I am blessed".
Atau bebas dari penyakit, lantas "I am blessed".
Mudah untuk seronok dan bersyukur when things are going our way.
Tapi macamana respond kita bila berdepan dengan difficult times?
Contohnya, company downsizing, anak sakit atau putus tunang.
Kat mana blessings-nya?

Bila dengar someone ditimpa musibah, pasti ada yang cakap "Sabarlah, ada hikmahnya".
Tapi untuk yang menanggung, mesti tertanya mana hikmahnya? Apa hikmahnya?

At some point, kita semua akan lalui moment-moment kepayahan dan gelap ni.
Maybe ujian kesakitan, break off dengan kekasih, masalah rumahtangga, penceraian, masalah anak-anak.
Ketika inilah mudah untuk kita rasa putus asa. Kalau tak betul-betul dijaga, iman boleh lari.

Hakikatnya, itulah cara Allah jadikan kita lebih kuat.
Itu saja caranya untuk kita berkembang dan menjadi lebih baik dari sebelum.
Kita takkan grow dalam keadaan serba-serbi mudah. Never.
Umpama biji benih kalau diletakkan atas meja dengan suhu dingin, takkan jadi apa.
Biji benih tu mesti ditanam dalam tanah, dalam keadaan gelap, barulah dia berkembang.
In the same way, ada 'biji benih' dalam diri kita - cita-cita, talent, potential - yang hanya akan berkembang bila berdepan dengan 'kegelapan'.

Sejarah membuktikan semua nama-nama besar yang hebat, bermula dengan zaman gelap terlebih dulu.
Contohnya Nabi Musa.
Nabi Musa pernah bunuh seorang lelaki Mesir secara tak sengaja.

Kisahnya, dia nampak ada pertelagahan antara dua lelaki dan cuba untuk settlekan.
Tak tahulah macamana, akibat marah sangat dengan salah sorang, dia tumbuk lelaki tu mati.
Nabi Musa sangat-sangat rasa bersalah dan mengasingkan diri.
Dalam tempoh tu dia minta ampun pada Allah, dia muhasabah diri, menginsafi diri dan belajar sabar serta kuat.
Rupanya tempoh gelap itu Allah sedang prepare dirinya menjadi orang yang berkarakter kerana Allah mahu dia memimpin pasukan menentang Firaun.
Nak berdepan dengan Firaun bukan boleh sebarang orang.
Pada waktu 'gelap' itulah Allah persiapkan Nabi Musa.

Kita hanya akan grow bila dalam kesempitan, kepayahan dan kesusahan.
Kerana dalam keadaan begini selalunya kita jadi lebih berani, lebih berdaya saing, lebih kuat, lebih tabah.

Dalam keadaan aku tak ada pilihan lain melainkan teruskan saja bisnes aku, barulah aku nampak  sebenarnya aku mampu buat lebih daripada apa yang aku sangka.
Aku mampu redah call potential customer untuk buat appointment nak promote produk.
Aku mampu tebalkan muka ketuk dari satu pintu ke satu pintu makmal untuk jumpa pegawai sains nak perkenalkan produk aku.
Tu belum lagi dapat customer kerek yang aku belum cakap apa-apa pun, baru menjengahkan kepala kat pintu dia dah "No, no. I'm not interested. Already have my trusted brand".

Pengalaman aku tebalkan muka merayu pada customer untuk benarkan aku jumpa dia 5 minit, ini paling aku takleh lupa.
Mula-mula ajak jumpa, entah sape yang melobi dia, jauh-jauh aku drive 4 jam, dah sampai sana sekali dia taknak jumpa aku. Semua dah decide katanya.
Aku dah sampai di ofis dia baru dia nak cakap takyah jumpa.
Aku tebalkan muka merayu dalam 5-6 minit jugalah sebelum dia setuju.
Akhirnya meeting 5 minit tu jadi purchase bernilai jutaan ringgit.
Sometimes all you need is a few minutes of embarassing bravery.
Insyallah, something great will come out of it.

Menjadi seorang sales person banyak dark moments yang aku lalui.
Sometimes duduk dalam kereta menangis sorang-sorang sebab customer refuse to jumpa.
Sometimes menangis sambil mempersoalkan balik pilihan yang aku buat.
Sometimes sepanjang perjalanan driving aku menung pikir hala tuju kerjaya aku, tau-tau kereta dan senget ke tepi sikit lagi nak langgar divider.
Waktu tidur, masa inilah paling mudah nak mengalir airmata mengenangkan nasib.
Umur dah 31-32 waktu tu, orang lain dah gaji RM5K, aku backwards patah balik ke gaji RM1500.
Orang lain dah selesa dengan kerjaya, aku baru nak membina kerjaya.

Tapi tulah, dalam situasi payah macam inilah, karakter kita dibentuk.
Pada ketika inilah kita belajar yakin pada kemampuan diri, belajar tabah dan belajar mendekatkan diri pada Allah.
Selalunya dalam keadaan senang jarang kita nak beria-ia beribadat, apetah lagi nak beria berdoa sampai menjejes-jejes airmata.
Kesungguhan dalam berdoa tu hanya datang dalam waktu susah.
Masa ni lah kita reevaluate our priorities, kita slow down kerjaya dan mula take time untuk family, kan?
At least, itulah yang aku buat dulu.

Bila kita pernah berada di level paling bawah dalam hidup, kita takkan komplen dah pada small-small inconveniences like ada orang tak suka kita, ada orang cakap belakang pasal kita, atau ada orang tak nak kawan dengan kita.
Tak kuasa dah nak layan benda-benda simple macam ni because we have been through too much already.

There are some lessons yang kita hanya dapat bila berada dalam situasi sukar.
Keupayaan kita ditambah hanya apabila kita melalui situasi macam ni.
Tak nak ada haters, tak nak ada masalah, tak nak ada lawan - sounds good tapi hidup yang smooth boleh menjejaskan perkembangan diri.
Our highest potential takkan dicapai dalam keadaan santai dan serba-serbi senang.

Nabi Daud, sejak dari kecil menjadi pengembala kambing padahal dia teringin nak bermain-main dengan kawan-kawan.
Boleh bayang tgak how frustrated he was asyik kena jaga kambing everyday seolah-olah takde future.
Tapi semasa mengembala itulah Allah prepare dia menjadi seorang bakal raja.
Sambil-sambil menjaga kambing,dia belajar-belajar melastik.
Akhirnya dengan skill lastik tu dia bunuh Raja Jalut dan akhirnya Nabi Daud ditabal menjadi Raja.

Selepas dia berjaya membunuh Raja Jalut, those yang butthurt cakap Nabi Daud was an overnight success, but the truth is, it didn't happen overnight.
Bertahun-tahun dia membina skill melastik tu.
Menjaga kambing tu pun dah umpama melatih diri jadi peka, amanah dan umpama mentadbir sebuah team yang besar.
Nak jadi sharp shooter lastik batu bukan boleh master dalam masa sebulan dua.
Tapi biasalah kan butthurt will always hurt.

Bila kita berada di puncak kejayaan dan kesenangan, mudah untuk kita bersangka baik dengan Allah.
Terasa Allah benar-benar mendengar doa kita, terasa Allah benar-benar wujud.
Cuba sekali kena uji, cepat betul bersangka buruk.
Especially bila break off dengan boy friend, payah betul nak hadam nasihat "Allah nak bagi kau yang lebih baik".
Rasa nak tengking je yang bercakap tu "Mana? Mana yang lebih baik?"

Tapi tu lah, nak cakap lebih-lebih pun, orang takkan percaya.
Yang pernah melaluinya saja yang tahu.
I can tell you firsthand - I'm a living witness.
Kalau kita sabar the dark moments ni, lalui proses ini dengan tenang, keep moving forward, insyallah Allah akan bawa somebody who is better than you ever imagined, somebody yang lebih baik, lebih loving, lebih memahami.

Atau perhaps kita sedang ada masalah duit, ada setback, client lari, customer makin sikit - and we are wondering "Sampai bila nak macam ni? Bila nak kaya?"
Insyallah, someday we will see breakthrough.
Jangan berputus harap, jangan putus asa. Selagi kita tak putus ada, peluang masih ada.

Beranilah untuk percaya Allah. DIA tahu apa DIA buat.
Dia tak hantar kesusahan saja-saja.
Sebaliknya DIA hantarkan kesusahan tu to bring out the greatness within us.
It's just a matter of time.






Labels:

posted by Diana Ishak @ 10:33 AM  
Newer›  ‹Older

ADVERTISING



FOLLOW ME



MY BRAND




LABELS



MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
TEMPLATE by


BLOGGER