walk on wings, tread in air: Kotex <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>








CONTACT ME

Diana Ishak @ Green Apple
aveo757@yahoo.com
See my complete profile

MY YOUTUBE
TRAFFIC
Visitor Counter
TESTIMONI GREENAARD


Kotex
2019-08-01


Haa, tetiba ada gambar pad.

Ini bukan paid review pad, ya.
Ini aku yang suka-suka nak review.

Kisahnya Ahad baru-baru ni aku ikut En Wan pi top up groceries.
Dah lama tak pilih pad sendiri, selalunya pesan kat En Wan.
Benda yang buatkan En Wan malas ajak aku pi beli barang, inilah.
Nak beli pad tapi beli banyak.
Kalau pesan kat dia memang dia beli sejenis je, kalau ada pek paling kecik, yang kecik tu lah yang dia beli.

So aku nampak Kotex ada option untuk anti-bacti, odor-care and Batik!


Kotex corak Batik

Yang batik ni aku pernah beli awal-awal masa dia buat Limited Edition dalam bekas tin.
Dalam tu cuma ada 6 pad, corak batik [actually bukanlah batik sangat, aku nampak macam tribal motive].
Dia takde apa yang special dari segi teknikal, cuma corak je berwarna-warni sikit.


Kotex odor-care

Yang odor-care ni ada extract daun sirih.
Dari zaman anak dara lagi dah ada jual pembersih wanita dari ekstrak sirih.
Tapi aku tak rasa dia extract, kalau rebus maybe.
Selalunya daun sirih ni orang guna untuk hilangkan keputihan.

Aku pernah try sekali beli, that was bila ntah, 15 years ago kot.
Masa tu memang ada masalah keputihan, so try la pakai pencuci daun sirih tu.
Tapi tak serasi.
Vagina jadi too dry sampai luka, sampai aku tak nak pakai spender gi keje.
Pedih punya pasal.
Terkangkang-kangkang je berjalan.

Yang sebenarnya bukan aku tak tau pakai pencuci vagina ni tak bagus.
Zaman aku blaja dulu lagi lecturer aku dah bagitau pasal ni.
Cuma kali tu kebetulan terkena keputihan, so nak try la juga.

Orang kata sirih boleh mengetatkan - hat ni aku tak pasti sebab aku tak pernah guna untuk tujuan mengetatkan.
Aku guna untuk tujuan hilangkan keputihan, malangnya tak serasi.

Yang sebenarnya, bahagian bawah tu jangan diganggu dengan pencuci yang pelik-pelik.
Vagina kita ada microflora yang jaga keseimbangan biologi sekitar vagina.
Kalau air sirih tu kau guna hari-hari, microflora ni hilang fungsinya.
Sesekali maybe boleh.

Aku tak pasti Kotex pad odor-care ni apa fungsinya.
Kalau untuk therapeutic, very unlikely.
Aku rasa fungsi dia di sini lebih kepada nak buang bau hanyir darah.


Kotex anti-bacti

Kotex ada anti-bacti pad with extract Eucalyptus.
Yang ni aku teruja. Sangat teruja!

Cerah biji mata aku nampak perkataan Eucalyptus.
Because salah satu bahan dalam Cleansing Gel GreenAard is daun eucalyptus.
Salah satu fungsi utama eucalyptus ni untuk rawat acne [jangkitan bacteria], that's why dimasukkan dalam Cleansing Gel.

Masa aku plan nak buat Cleansing Gel, aku come across satu jurnal tentang Eucalyptus.
Very brilliant research.
Ceritanya this research team instead of produce new product untuk rawat acne, dorang nak cari jalan untuk cari stopkan root cause penyebab acne.

Kebanyakkan ubat jerawat atau ubat-ubat /krim-krim acnedi pasaran ada antibiotic untuk mencegah P.acne [sejenis bacteria penyebab acne].
Maknanya, jerawat dah tumbuh atau acne dah muncul pada kulit, baru kita apply the ubat sebab ubat tu ada antibiotic untuk cegah proliferation of P.acne.

Tapi bacteria punya sifat, semakin dia terdedah dengan antibiotic, dia jadi semakin resistant.
Hat ni memang aku punya research sendiri masa final year project dulu.

Dulu aku check resistancy of bacteria terhadap parakuat [racun rumpai].
Dari research aku tu, aku realized bacteria ni makin kita dedahkan dengan racun, ada yang mati, ada juga yang terus hidup.
Bila ditambah concentration racun, masih ada yang hidup.
So yang hidup ni aku extract DNA-nya, aku jumpa plasmid yang ada resistancy yang sangat-sangat tinggi pada racun.

Maksudnya, kalau kita semburkan racun pada pokok, pokok masih berpenyakit kerana bacteria yang membawa penyakit tu dah develop plasmid yang sangat resistant pada that particular racun.
Sembur banyak mana pun dia tak mati, yang mati pokok kau.
Maknanya kena sentiasa cari jalan untuk produce new racun yang boleh atasi pembiakan bacteria tadi.

Dalam kes acne, the researcher nak cari alternative pathway untuk control acne.
They found out that Eucalyptus berupaya untuk control penghasilan sebum [minyak] dengan cara men-reduce size kelenjar sebum so that can control the spread of acne.
Instead of cari ubat untuk hilangkan jerawat, Eucalyptus terus attack pada root cause iaitu kecutkan kelenjar sebum and kurangkan penghasilan minyak pada kulit.

Brilliant, kan?

Dari situlah aku dapat idea untuk produce Cleansing Gel GreenAard dengan extract Eucalyptus.
Alhamdulillah nampaknya hasilnya promising sebab ramai juga yang bagi good feedback.

So now bila Kotex pun keluarkan pad ada eucalytus, memang terus aku beli.
Sometimes bila kita datang period, vagina akan gatal-gatal.
Maybe pad eucaplyptus ni boleh membantu.
Aku belum try lagi pad ni, tunggu next period cycle, aku guna pastu aku bagi review, insyallah.

Gatal-gatal time period ni memang normal sebab berkuap.
Vagina sedang keluarkan darah, kita pula pakai pad waktu tu, tambah-tambah pulak kita berpeluh, so vagina jadi lembap.
Dalam keadaan ni, ruam and gatal-gatal adalah normal.
Maybe bila pakai Kotex eucalyptus ni boleh la kurangkan itchiness.
Tapi, kalau waktu tak period pun vagina gatal-gatal, hat ni penyakit lain.
Kena pi check dokter.

Oh yes lagi satu.
Kebanyakkan orang terperanjat bila dengar ada perempuan tak basuh pad sebelum buang.

Hakikatnya, membasuh pad bukan satu kemestian.
Tak ada hadis yang suruh basuh pad sebelum buang.
Yang ada cumalah hadis yang menyuruh membasuh darah yang ada pada pakaian yang dipakai.

"Aku bertanya kepada Nabi saw tentang darah haid yang terkena pada pakaian. Nabi saw bersabda : Basuhlah dan gosoklah ia dengan air serta siramlah (setelah digosok). Kemudian solatlah dengan pakaian tersebut." [At-Tirmidzi]

Tak dinafikan setan memang sukakan benda-benda yang kotor.
That's why kalau pad tak dibasuh pun tak apa asalkan dibungkus dengan baik dan dibuang di tempat yang betul.
Bukan buang merata, tak seal baik-baik, apetah lagi buang dalam toilet bowl.
Jangan pulak buat muka pelik as if orang tu buat salah besar bila dengar dia tak basuh pad sebelum buang.




Selain kumpul pad, aku suka beli wet wipes.
Walaupun dalam henbeg aku sentiasa ada hand sanitizer yang wangi-wangi, tapi mesti nak ada wet wipes sekali.
Maybe aku jenis suka wangi-wangi kot sebab aku pun pengumpul EO juga.
Tak kisah la apa brand pun, asal wangi memang aku beli.

Ini collection EO aku dari 3 brand : YnL, Ronella and Scents [Lovely Lace].
Hari-hari pasang kat rumah, tak habis-habis lagi.
Padahal kat rumah ni ada 2 diffuser - satu bilik aku, satu lagi bilik mak.
EO yang aku pasang kat bilik aku, bilik mak pun akan aku pasang bau yang sama.
Dalam banyak-banyak EO ni, bau Ylang-Ylang paling aku takleh tolerate.

Aku pernah terbaca somewhere from a seller yang jual EO.
Dia kata kalau kita takleh tolerate certain bau EO, itu petanda bahawa kita ada penyakit yang ada sangkut-paut dengan therapeutic ability that particular EO.
Maknanya, aku kena terus pakai EO tu sampai badan aku boleh terima that bau.
Bila badan boleh terima that bau, penyakit aku tu semakin better.

Aku baca pun macam.......err??

Teringat dulu masa zaman belum kawen, that was year 99/2000.
Masa tu orang start jual sejenis air putih [macam air masak].
Katanya air tu akan berubah rasa mengikut kedaan kesihatan badan.
Kalau kita rasa masam, maknanya badan kita ada penyakit A.
Kalau rasa manis, maknanya badan ada penyakit B.

Wallahualam sejauh mana kebenarannya.
Firasat aku mengatakan itu scam level dewa.
Air tu pun dah ntah mana meruyupnya aku tak tau.

Actually kalau kita takleh tolerate dengan bauan EO, tak bermakna kita ada penyakit yang memerlukan kita guna EO tu sampai penyakit kita 'pulih'.
Kalau kau tadah EO yang sama tiap-tap hari, of course badan akan develop resistancy sampai satu tahap badan jadi immune pada bau tu.
Macam orang yang rumah depan loji kumbahan.
Kita lalu punyalah hazab tutup hidung.
Terpikir "Macamana orang-orang kat sini boleh duduk tak apa-apa?"
Itu kerana badan dan resistant.

Some oils have different kinds of potency.
Baunya kadang-kadang overpowering menyebabkan kita rasa sesak.
Kalau tak boleh bau [atau tak selesa], just stop using it.

Aku pernah tulis pasal ni KAT SINI.


posted by Diana Ishak @ 9:48 AM  
Newer›  ‹Older

SEARCH

MY FB & IG




MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER