walk on wings, tread in air: Soal jawab <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>





SEARCH

CONTACT ME

Diana Ishak @ Green Apple
aveo757@yahoo.com
See my complete profile

TRAFFIC
Visitor Counter
TESTIMONI GREENAARD


Soal jawab
2019-07-31

Hari ni aku nak explain and menjawab some selected conversation yang aku dapat dari DM.
Ada yang sempat reply, ada yang reply sikit-sikit, ada yang agaknya tak reply-reply lagi.
Sebenarnya kalau ada pertanyaan tentang GreenAard lebih baik DM/PM ke IG/FB GreenAard.
Atau whatsapp admin atau ke LIVE CHAT di website GreenAard.
Tapi aku faham, kalau dapat bercakap direct dengan aku sendiri lebih bagus.
Aku pun macam tu juga, kalau ada apa-apa nak tanya, dapat tanya terus dengan decision maker lagi bagus.
Cuma tu lah, DM and PM aku ni, sentiasa ada mesej masuk.
Sometimes aku baca sekali lalu, kendian plan nak reply.
Last-last bila dah banyak sangat aku dah lost macamana nak cari balik mesej tadi.



Ini feedback dari pengguna Cleansing Gel.
Dia nak cuba bekukan gel ni untuk dijadikan sabun.

Sebenarnya, Cleansing Gel ni asal-asal namanya Cleansing Bar.
GreenAard released dalam bentuk bar awal-awal dulu.
Tapi disebabkan bentuk sabun senang nak lembik bila terdedah dengan kelembapan/air, jadi kita tukar ke bentuk gel.

Actually dulu pun pernah ada pengguna Makeup Remover tanya if boleh bekukan MR tu sebab nak bagi boleh pakai lama.

So, now aku pulak nak tanya - what's the point of bekukan produk kecantikan korang?

Mana-mana produk skin care, mesti disimpan di tempat yang ventilation ok, tak too humid, tak terlalu dry, tak terdedah dengan heat.
Heat pulak tak semestinya bawah terik matahari.
Dalam kereta yang berbahang pun, produk skin care boleh berubah warna.

Aku pernah tercicir serum Clinique baru pakai 3-4 kali, dalam kereta.
Ntah macamana boleh terkeluar dari beg makeup.
Time tu aku pun tak teringat nak pakai serum, alih-alih sedar dah 2 hari duduk bawah seat.
Tengok-tengok warna dah bertukar kuning.
Nak pakai pun takut.

Ada juga product yang macam tak 'basi-basi', contohnya, Vaselin.
Aku pernah terlupa nak ambik Vaselin dalam kereta [sebenarnya bukan lupa tapi bertangguh], tapi dia masih ok.
Masih boleh pakai.

Tak semua produk bagi tindak balas yang sama walau terdedah pada heat.
Tapi most of the time bila produk nampak berubah warna atau berbau, it is because the ingredients dah melalui perubahan tindakbalas chemical, yang kemudian bertukar into new substances.
Selalunya kalau jadi macam ni, kita akan question "La..letak kat dalam laci pun boleh bertukar warna ke?"

Kita je yang nampak macam produk tu tak bersentuh, hakikatnya ingredients dalam tu tengah 'busy'.
Perubahan temparature akan menyebabkan everything vibrate with energy.
Diri kita sendiri pun kalau kesejukan, badan akan start to shiver sebab nak produce heat.
So same goes to skin care product.
Produk yang terdedah dengan panas/bahang boleh menjadikan chemical bond dalam produk tu pecah.
Bila chemical bond pecah, atom-atom dalam tu akan bebas dan mungkin membentuk satu substance lain.

[hah kauuu tetiba subjek kimia...]

Jadi, untuk isu Cleansing Gel ni, aku suggest tak perlulah freezekan sebab dalam tu ada air.
Bila air nak membeku, dia akan mengembang.
Dalam Cleansing Gel ada extract tumbuhan dan dalam extract tumbuhan ada sel.
Bila kita bekukan produk, air akan mengembang, sel ni akan pecah.
Bila pecah wallahualam apa jadi, very likely dia akan membentuk satu tekstur yang benyek.

Lagipun dalam Cleansing Gel ada minyak.
Kita gunakan 3 jenis minyak = minyak zaitun, minyak kelapa and tree tea oil.
Kalau kita bekukan Cleansing Gel ni, air akan expand and squeeze minyak ke tepi menyebabkan emulsion ter-separate.
Kalau lepas beku kita nak defrost, kita takkan dapat tekstur yang sama.

[emulsion = bahan yang menggabungkan 2 cecair yang tak boleh bercampur]

Walaumacamanapun, freezing tak sama dengan heating.
Kalau heating memang akan rosakkan bahan aktif dalam produk tapi kalau freezing tak.
Maksudnya, kalau lepas defrost, emulsion memang berubah tapi produk masih boleh digunakan cuma tekstur dah tak cantik.
Bila tekstur dah tak cantik nak apply pun susah.



Aku rasa selepas beranak, perkara yang orang pompuan takut adalah menopause.
Menopause ni paling standard bermula pada umur 48 tahun.
Ada yang dapat lebih awal atau lebih lambat.

Aku pernah tanya Kak Ngah apa yang dia rasa masa nak menopause.
Dia cakap pariod haywire sangat-sangatnya.
Sometimes sebulan 2 kali, pernah 3 bulan tak datang-datang.
Dia ingatkan dah mengandung ke hape.
Mau tak cuak kalau umur dah nak 50 tetiba mengandung lagi.

Mak Aji buat hysterectomy sebelum umur pencen lagi, sebab heavy bleeding and ada fibroid.
Kiranya dia lalui 'menopause paksa'.
Cara untuk stopkan bleeding atau buang fibroid adalah dengan hysterectomy.
Bunyinya macam senang je kan?

"Buang rahim nanti everything will be ok"

However, that's not necessarily the case.
Kesan dari hysterectomy ni sometimes boleh affect mental health.

Tapi jangan salah faham.
Kalau buang rahim adalah lebih baik untuk jangka masa panjang, lebih baik buang.
Kesan dari buang rahim tu insyallah ada penyelesaiannya, setidak-tidaknya ada cara untuk kurangkan simptom.

Lepas hysterectomy, Dr bagi Mak Aji ubat hormon.
Ini memang penting untuk ambil sebab lepas je operation tu, badan immediate decline in progesterone, estrogen, and testosterone production.
Kesannya, badan jadi miserable, moody and sexual drive pun hilang [slowly hilang].
Tu belum lagi dengan panas badan, cepat berpeluh, berat badan tak terkawal, vagina kering, cepat letih, kerap migrain - BANYAK!

So, fungsi Herba Rahsia Rimba [HRR] ni lebih kepada kesihatan dalaman wanita.
Sebenarnya tak banyak yang HRR boleh bantu untuk menopause.
Cuma boleh kurangkan sikit simptom.

Tujuan aku buat HRR ni sebenarnya nak alihkan pengguna GC Plus.
Some pengguna GC Plus tak gemuk mana pun tapi konsisten order GC Plus.
Bila minta bagi testimoni, kebanyakkannya cakap badan tak gemuk mana tapi suka ambil GC Plus sebab period jadi lancar.

Memang dalam GC Plus ada benefit tu tapi tujuan utamanya untuk weight loss.
Aku tak nak orang gunakan GC Plus untuk benefit sampingan.
Rugi spend duit untuk dapatkan benefit sampingan, buat apa.
That's why kita come out with HRR, memang khas untuk women's internal health - fokusnya lebih kepada memperbaiki irregular periods and vaginal discharge.
Memandangkan irregular periods puncanya kerana hormon tak seimbang, insyallah it will benefit wanita-wanita yang sedang menopause juga.

HRR memang bukan hormon replacement untuk wanita menopause, tapi herba di dalamnya boleh bantu thyroid function, perbaiki tidur and bone health.
Tak banyak, tapi ada. Boleh cuba dulu kalau mahu.



Kalau yang nak cuba GC Plus tu ada masalah hormon - thyroid, PCOS atau ambil birth control - aku akan straight bagitau tak perlulah ambil GC Plus.
Walaupun ada yang cuba and kata it helps a bit, tapi aku tau korang kerja keras.
Jadi aku tak berani nak bagitau "Oh, kita ada testimoni PCOS patient yang turun berat badan lepas ambil GC Plus"

Because kalau hormon dalam badan tak function properly, contohnya macam hypothyroidism, your metabolism slows down.
Kau tak buat apa-apa ke, kau buat apa-apa ke, metabolisme kau memang slow.
Umpama orang lain guna GC Plus 10 hari pinggang mengecil 2 inci, kau kena guna 2 bulan baru nampak perubahan 2 inci.

Untuk yang ada masalah hormon memang kena kerja keras.
Tak boleh depend on diet alone.
Mesti gabung semua - diet, work out, elakkan stress, tido kena cukup.
Everything yang boleh membantu kurangkan berat badan kau kena buat serentak.

Ok izinkan aku bukak subjek bio kejap sebab aku memang suka bab hormon.

Dia macam ni tau.

Hormon thyroid ni satu-satunya kelenjar yang absorb iodin dalam makanan untuk membentuk hormon T3 and T4.

Hormon T3 and T4 ni tugasnya pecahkan kalori menjadi tenaga [boost metabolisme].

Jadi, kalau thyroid tak berfungsi dengan baik, hormon T3 and T4 ni takkan terbentuk.

Kalau T3 and T4 tak cukup, kau buatlah apa pun, metabolisme kau tetap gitu jugak.

That's why kalau yang ada masalah thyroid aku reluctant sikit nak bagi try GC Plus sebab progress mereka lebih slow dari orang lain.
Some people tak faham.
Dia ingat kalau dia beli GC Plus, orang lain boleh turun berat, apesal dia tak boleh turun berat?
Jadi kena faham our body's condition terlebih dulu.

Losing weight can be tricky for someone yang suffer from hypothyroidism.
Sebab bila metabolisme slow, lemak akan mengumpul dan bertampuk-tampuk jadi banyak.
Bila badan dah berat, segala pergerakan jadi slow and malas [sebab cepat penat].
Bila asyik penat, mudah untuk tido [banyak tido].
Jadi segalanya serba tak membantu.

That's why aku berat hati nak cadangkan GC Plus untuk those yang ada masalah hormon.
Untuk kelompok ini, the most effective way of losing weight adalah gabungan diet and exercise.
Tak boleh berharap pada GC Plus semata-mata.
Kalau nak ambil jugak, boleh tapi mesti top up dengan kawal pemakanan and active lifestyle.

Kalau korang ada apa-apa pertanyaan tentang produk, boleh ke :

Whatsapp 1 : 0127728976
Whatsapp 2 : 0137557424
Email : health[at]xzizbiotech[dot]com
Live Chat : www.greenaard.com
PM FB : GreenAard
DM IG : @greenaard.official






By the way, hari ni 31 July, last day untuk kumpul kupon.
Dari 1 Julai hari tu GreenAard provide kupon based on purchase bulan ni.
Setiap RM50 akan dapat 1 kupon.
Kupon-kupon ni kita ada draw hujung minggu ni  [atau paling lewat Isnin depan].
Insyallah aku buat FB live di FB/IG GreenAard.
6 orang akan aku bawak melepak kat Hi-Tea buffet.
So, today hari last untuk kutip kupon, silakan beli GreenAard sementara masa masih ada.


posted by Diana Ishak @ 9:29 AM  
Newer›  ‹Older

ADVERTISING



FOLLOW ME



MY BRAND




LABELS



MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
TEMPLATE by


BLOGGER