walk on wings, tread in air: Move on lagi <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>




CONTACT ME

aveo757@yahoo.com

See my complete profile
TRAFFIC
Visitor Counter
MY VIDEO


TESTIMONI GREENAARD


Move on lagi
2019-07-03

Bercakap tentang MOVE ON memang takde habisnya.
Aku ni bleh dikatakan kerap jugak dapat email dari blog reader yang bercerita tentang masalah susah move on.
Baik yang muda, atau yang tua [kes cerai & kes poligami].
Patutnya aku ni dulu jadi lawyer syariah ni. Salah ambik course aku ni.

Move on memang tak mudah.
Bermula dengan usaha untuk melupakan, mengikhlaskan perpisahahan dan membuka 'buku' baru dengan orang lain - proses ni ambil masa, dan ianya tak mudah.
Menipu sangat kalau ada yang kata dia ambil masa kejap untuk move on.
Takde maknanya.
Hat tu, maybe spare part dah standby, that's why senang nak move on.

Hakikatnya, move on tak semudah kita lalu tol.
Tol tu halangan dia satu palang je.
Move on ada banyak palang, ada banyak halangan yang kita kena kena hadapi.
Akan ada je small-small things yang buatkan proses nak melupakan tu jadi susah.
Tak semudah order makanan online, ya.
Cuma tu lah, kadang-kadang kita yang buatkan proses move on ni jadi payah.

Siapa cakap mem-block dia dari media sosial adalah tindakan yang childish?
That could be the best way to forget.
Boleh jadi dengan cara tu lebih senang untuk kita lupakan dia dan move on because you no longer the need to know tentang ke mana dia pergi, apa dia buat, dengan siapa dia keluar sekarang.
Tak payah dah.
Kalau kita betul nak move on, then tak salah untuk block dia.
Bukan bermaksud kita nak bermusuhan cuma itu salah satu cara untuk kita merasa lebih tenang.

Bukan apa, kalau dah tau diri tu masih teringat-ingat kat dia [sedangkan dia tak teringat pun kat kita], tak ke satu keje bodoh kau torture diri sendiri dengan men-stalk media sosial dia?
Tak rasa bodoh ke menyakitkan hati sendiri dengan tengok dia update status check in kat restoran dengan orang lain, selfie dengan orang lain, berbalas-balas cute emoji dengan orang lain...?
Kan ke self-torture namanya tu.
Lagi bagus kau block, done.

Teknik ni pun boleh di-apply oleh sesiapa saja yang rasa menyampah kat someone.
Block/unfollow/unfriend.
Senang dan tindakan yang bijak.
Ni tak, dah tau tak suka tapi itu jugak yang kau kelebet hari-hari.
Kau lah yang bodoh sebenarnya.

Berbalik kepada cerita move on, tak semestinya untuk melupakan kita mesti ada pengganti.
Tak payah terburu-buru nak ada new partner.
Belum tentu lagi kau akan happy yang sebenar-benarnya.
Kadang-kadang kita keliru dengan hati sendiri.
Kita sangka bila ada pengganti, maka lebih cepat kita dapat lupakan yang lama.
Hakikatnya kita hanya perlukan distraction saja.
Nak distraction tak perlu new bf/gf secepat tu.
Cukup sekadar sibuk-sibukkan diri dengan pelbagai aktiviti, lama-lama lupalah nanti.

Move on doesn't have to make you rush to find new gf/bf.
Hati kita bukannya motor yang mesti diganti spare partnya dengan segera kalau rosak.
Redakan hati kita dulu, biar betul-betul cool.
Nak hati kita cool, buang barang-barang yang kita pernah dapat dari dia.
Ini termasuklah whatsapp conversation.
Delete je chat tu, tak payah kau nak baca balik lepas tu merembes sorang-sorang nak buat apa.

Salah sorang reader aku, bila aku suggest untuk buang barang-barang yang ex dia pernah bagi, dia jawab "Saya sayangkan kenangan saya dengan dia. Lagipun saya percaya kalau dah jodoh tak kemana. Kalau jodoh saya dengan dia, at least barang dia masih saya simpan. Kalau takde jodoh, nanti saya buang".

Ya, betul.
Jodoh memang tak lari ke mana.
Kalau dia memang jodoh yang ditakdirkan untuk kita, tak kira berapa jauh terpisah, berapa lama tak berjumpa, dia tetap akan jadi milik kita.
Tapiiiiiiiiiiiiiiiiiiii ada hakikat yang kita kena terima iaitu hubungan perasaan antara manusia tidak semudah tu.

Berapa tahun kau nak self-torture mengadap barang-barang kenangan tu kalau tak dibuang sekarang?
Semakin kita duduk dalam kenangan lama, semakin susah kita nak move on dan semakin susah kita buka hati untuk orang lain.
Kalau hati dah tertutup untuk orang lain, jangan pulak nanti salahkan takdir.
Pahadal Allah dah buka jalan.
Allah pisahkan kita dengan dia, mungkin itu caranya Allah nak temukan kita dengan orang yang lebih tepat.

Pikir positif saja lah.
Mungkin keadaan sekarang tak sebahagia ketika kita bersama dia.
Tapi jangan lupa, sebelum kita jumpa dia pun kita ok je.
Tetap happy, boleh gelak-gelak, boleh tidur lena, boleh makan bertambah.
Kehilangan dia buatkan kita terasa kosong tapi tak bermakna dunia kita akan berhenti.
Kalau dulu kita ok je before kenal dia, percayalah kita tetap akan ok bila dia pergi.

Ha, lagi satu statement "kami now jadi kawan".

Yeah, right!
Last week baru break, this week dah jadi BFF?
Tengkorak kau.

Tak payah la gunakan alasan "kami tetap jadi kawan" untuk kau jadikan modal terus ingat dia.
Percayalah, itu akan buatkan kau jadi lebih susah nak move on.
Makan hati je pendam rasa sayang sorang-sorang.
Nak pulak bila "BFF" kau tu share story dia syok kat pompuan lain, hah boleh terima?
Balik rumah merembes bawah bantal.
Heleh, macam lah aku tak tau.

Dah, kalau dah decide nak break, break je.
No such thing jadi kawan-kawan.
Kalau bukan kau yang makan hati, maybe dia yang makan hati.
Give you both space untuk merawat hati.
Nak berkawan kembali ke, nak jadi BFF ke, itu belakang-belakang nanti pikir.

"Saya lonely. Nak keluar dengan kawan-kawan, dorang semua dah ada family"

Yang ni aku faham perasaannya.
Masa aku break dengan ex aku dulu, nak keluar pi outing pun kena cari geng sebab member-member aku keluar dengan bf masing-masing.
Nak keluar makan malam pun takde geng.
Sometimes, kawan-kawan lain [yang single] ada aktiviti lain.

Waktu ni merasalah jugak lonely.
Bila dah lonely tu mulalah terasa kesal and salahkan diri sendiri "Apesal aku break? Apesal aku tak bersabar je?" [kahkahkahkah].

Itulah jadinya bila meletakkan rasa bahagia pada manusia.

Nak kena ada bf/gf baru happy.

Nak ada member teman makan baru selera nak makan.

Nak kena ada geng baru boleh outing.

Penyudahnya, hidup aku jadi lemau.

Last-last aku nak hilangkan rasa boring, aku menulis.
Aku tulis cerpen ringkas.
Sometimes aku tulis skrip drama ringkas [feeling buat drama sendiri].
Lama-lama aku jadi enjoy writing.
Bila kenal dengan En Wan, skill menulis tu aku praktikkan. Hahaha.
Setiap surat yang aku hantar tak pernah setakat 2 helai, selalunya lebih dari 4 helai tulis depan belakang!
Ada yang siap berstapler dek kerana banyak helai sangat.

Dari situ aku realized, kita sebenarnya tak pernah boleh rasa bosan.
Kalau kita meletakkan happiness pada manusia, maka bersedialah untuk merasa lonely.
Kerana manusia datang dan pergi.
Tapi kalau happiness ada dalam diri, even though we are alone we can still feel happy.

Dah, dah.
Jangan nak merembes lagi.
Kalau ex tu bukan jodoh kau, maknanya jodoh kau yang sebenar ada tunggu kat luar sana.



posted by Diana Ishak @ 9:16 AM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER