walk on wings, tread in air: 26 years <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>




CONTACT ME

aveo757@yahoo.com

See my complete profile
TRAFFIC
Visitor Counter
MY VIDEO


TESTIMONI GREENAARD


26 years
2019-07-04


Haaa....gitu dia.
Awal-awal dah letak gamba artis Cina.
Maka bertabahlah semua....

30 Jun lepas, genap 26 tahun Wong Ka Kui [frontman Beyond] mati.

Pejam celik, it has been 26 years.....and aku masih lagi dengar lagu Beyond almost everyday sejak berpuluh tahun yang lepas.
Tak pernah boring.
Lagu-lagu Beyond and Leslie memang sentiasa ada dalam mana-mana playlist.
Kat laptop ada, kat kereta aku ada, kat kereta En Wan pun ada.

Kalau Ka Kui masih hidup, umur dia dah 57 tahun.
Maybe dah bersara dah menyanyi and compose lagu je.
Tapi apakan daya, umur dia setakat 31 tahun.
Cara-cara umur singkat macam tu pun, sampai sekarang lagu-lagu dia masih orang dengar, masih valid diputar kat radio.

Salah satu lagu dia yang famous satu dunia is yang ni.
Aku tau ramai yang pernah dengar lagu ni.
Aku dengar lagu ni dari tahun 1993 lagi dari album terakhir Beyond.




One thing yang aku suka dengan Wong Ka Kui ni, dia ni cipta sendiri lagu-lagu untuk Beyond.

Beyond tak pernah ada lagu ciptaan orang lain, memang ahli kumpulan sendiri yang compose lagu.
Tak ramai rock band yang cipta lagu sendiri secara serius.
Kebanyakkannya mengharapkan lagu dari composer.

Most of lagu Beyond Ka Kui yang cipta, that's why bila Ka Kui mati tahun 1993, that's the end of Beyond.
Walaupun ahli Beyond yang lain continue produce album sampai tahun 2005, the feel tu tak sampai ke tahap zaman Ka Kui.

Aku pernah beli 2 kaset [dulu kaset lah] selepas Ka Kui mati.
Lagu-lagu yang ahli Beyond cipta setakat boleh layan, tapi kalau nak jadi evergreen memang tak lah.
Tahun 2005 Beyond disbanded.
Ahli-ahli yang lain masih involve dalam industry bergerak secara solo dalam industri.

Disebabkan Wong Ka Kui and Leslie, aku jadi gigih menabung sebab nak beli kaset.
Bukan setakat gigih simpan duit, tapi gigih jugak belajar bahasa Cantonese.
Dengan tulisannya sekali aku cuba memorise so that aku boleh sing along sambil baca lirik kat belakang kaset tu.
Happy nau rasa bila aku boleh nyanyi satu lagu based on huruf-huruf cina yang aku dah hafal.
Magiknya, formula Add Maths tak pernah ingat, tapi tulisan cina senang betul aku hafal.

Nasib baik classmate aku Leong Kok Hong pun minat Beyond, dia lah yang provide macam-macam info and paper cuttings pasal Beyond kat aku.
Walaupun paper tu dari Nanyang Siang Pau, kisah apa aku?
Janji ada gambar Beyond, aku simpan.

Aku and Ima pernah berganding bahu hantar surat kat Beyond sepanjang 10 meter!
Aku tak tau la sampai ke idok surat tu.
Tapi surat tu penuh dengan our quotes tentang Beyond, and semua gambar-gambar and paper cuttings tentang Beyond yang kitorang kumpul.
Tak kisahlah, dorang baca ke tak, janji puas hati dapat buat something untuk Beyond.
Die hard fans katanya!

Masa aku ke Hong Kong tahun 2009 kalau tak silap, aku siap mintak pendapat ustaz and ustazah yang aku kenal, aku tanya boleh tak kalau aku nak ziarah kubur Ka Kui?

Blur kejap muka ustaz tu.
Pastu dia cakap "Takde masalah nak ziarah tapi apa manfaat untuk si mati? Bukannya boleh berdoa untuk dia. Kalau nak ziarah setakat lalu, takde masalah, cuma takde manfaat. Kerja-kerja yang takde manfaat ni kalau boleh takyah buat".

*cry*

Tak jadi aku nak pegi, lagipun masa tu aku pegi dengan Pak Aji and Mak Aji, nak mampos ajak Mak Aji jalan-jalan tengok kubur?
Tak pasal karang aku yang terkubur.



BUT THIS!!

Jun tahun lepas, sempena ulang tahun ke 25 Ka Kui mati, Madamme Tussaud kat Beijing rasmikan patung wax Ka Kui.

Maknanya terpaksalah aku gagahkan diri naik flight untuk jumpa Ka Kui pulak, kan?

10 tahun lepas dah jumpa Leslie kat Madamme Tussaud HK.

[yang peluk patung tu bassist Beyond, yang also his adik]

Masa perasmian, sedih bila adik dia cakap "I just want to hug him".

Merembes aku.

En Wan risau je bila aku ajak pi jumpa Ka Kui.
Sebab dia tau apa akibatnya selepas tu.
Nampak je patung Leslie, terus berlari peluk tinggalkan Redza kat blakang.
Macam kena sampuk kejap.
Orang yang kat tepi-tepi patung Leslie sampai beralih pi tempat lain.
Takut agaknya tengok aku menurun kat situ.



Konsert Beyond tahun 2003 yang buat aku sedih walaupun lagu rancak.

Tak salah, ini konsert last before dorang dibanded Beyond tahun 2005.
Dalam konsert ni dorang letakkan life-size video projection Ka Kui seolah-olah Ka Kui ada sekali kat konsert tu.
Lagu yang dorang main ni adalah lagu Ka Kui cipta tapi sempat buat demo je, belum sempat dijadikan lagu.
So the team ciptakan lirik and sing along dengan Ka Kui kat konsert ni.
Semua ambil part untuk menyanyi.
Dapat dengar suara Ka Kui walaupun setakat "Da da da da da.."

Tak sangka umur dah 42 aku masih lagi stuck dengan Leslie and Beyond.
Tak minat dah nak layan Chinese songs and movies yang baru-baru ni.
Yang lama-lama jugak best.
Now ni layan Telugu lah pulak.

Labels:

posted by Diana Ishak @ 11:08 AM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER