walk on wings, tread in air: Malu dengan diri sendiri <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>








CONTACT ME

Diana Ishak @ Green Apple
aveo757@yahoo.com
See my complete profile

MY YOUTUBE
TRAFFIC
Visitor Counter
TESTIMONI GREENAARD


Malu dengan diri sendiri
2019-07-23

Hari tu sembang-sembang dengan mak mertua pasal barang kemas.
Dia cerita dulu banyak barang kemas.
Everytime beli mesti terus beli satu set yang jenis dalam kotak besar-besar tu.
Jarang beli gelang saja, atau rantai saja.
Kalau beli, sekaligus one set.

Aku tanya "Barang kemas banyak-banyak mok pakai masa bila?" 

Mak aku cakap "Pakai duduk rumah lain, pakai gi kenduri lain, pakai gi rombongan datuk-datin lain, pakai gi ikut arwah ayah kempen politik lain. Tukar-tukar sokmo. Banyok terlajok. Mok beri sesaje kat orang".

Pehhhh! Geleng kepala aku dengar.
Bukan apa, sebab aku ni seutas rantai pun takde. Kahkahkah.

Aku memang tak minat nak berbarang kemas.
Emas minat, barang kemas tak minat.

Dulu masa umur belasan tahun pakai jugak, tapi pakai time raya je.
Lepas salam raya, aku bukak pass balik ke Mak Aji simpan.
Paling lama bertahan maybe sampai raya kedua je.

Umur 20an kalau ikut Mak Aji gi wedding, mesti mak aku suruh pakai gelang la, rantai la.
Tak kuasa.
Aku cakap macam makcik-makcik sangat nak pakai rantai, gelang, cincin, gelang kaki bagai.
Tunggu umur 40an nanti baru aku pakai.
Last-last umur dah 41 ni pun masih lagi leher aku togel.
Rantai takde, cincin takde, gelang takde.

Dulu Mak Aji pernah tanya "Kau ni tak malu ke balik beraya rumah mak mertua badan kau kosong takde barang kemas?"

Ntah hapelah kaitannya beraya vs barang kemas.
18 tahun aku beraya dengan orang Tganu, helok je.
Bukan main meriah aku beraya.
Belum pernah lagi gambar raya aku sugul.
Yang pakai barang kemas sampai ke siku pun tak beraya semeriah aku. Hahahaha.

Tak dinafikan memang ada sesetengah orang rasa malu bila takde barang kemas atau barang kemas tak banyak atau barang kemas tak bertambah.
Aku selalu kaitkan 'malu' dengan kurang keyakinan pada diri sendiri.

Contohnya, kalau kita buat salah, kita cakap "Sorry ya. Saya buat salah".
Itu maknanya malu dengan kesalahan yang dibuat.
Disebabkan rasa bersalah maka kita minta maaf.
Tetapi kalau 'malu', itu lebih kepada rasa bersalah terhadap diri sendiri, dia akan jadi "Seganlah nak bersembang dengan dorang, saya surirumah je..."

Itu adalah contoh malu dengan diri sendiri.
Sedangkan menjadi surirumah tu tak salah, tapi dia malu kerana kurang keyakinan diri.
It's like 'I am a mistake' bukan 'I made a mistake'.

Bila merasa diri adalah sebuah kesalahan, that's why rasa malu tu muncul.

Aku tak pernah rasa tak ada barang kemas adalah sesuatu yang memalukan, that's why aku tenang-tenang je pi majlis-majlis tak pakai barang kemas.
Entahlah, tak pasti kenapa nak kena malu bila tak pakai barang kemas.
Maybe aku hati kering kot.
Tapi to be fair, aku pernah lalui momen-momen rasa malu pada diri sendiri.

Dulu, sebelum pakai tudung, bila berada di certain kelompok, perasaan malu tu datang.
Pernah datang ke pejabat customer, kebetulan dorang ada jamuan dan sedang baca doa selamat.
Customer jemput aku untuk stay makan-makan sekali.
Time tu aku datang dengan berskirt pendek.
Macam tak kena je rasanya waktu tu.
Rasa segan sangat-sangat.
That is the moment I realized 'I am a mistake'.

Aku membesar dengan traditional structure.
Aku rasa kebanyakkan kita semua macam ni.
Most of the things we learned in childhood are still affecting us today.
Dulu masa kecil, kena say YES pada apa yang orang tua perintahkan, kalau bangkang kau kena sebat, mak bapak always influence esok besar kau kena jadi apa, kalau majoriti buat A kau pun mesti buat A, etc.
Akibat dari tu, kita jadi terbiasa dengan approval orang sekeliling because in a way we have been 'taught' that we don't have any value without good opinions of others, betul tak?

Aku tak terkecuali.

Lama jugak aku berada di tahap 'kemaluan' ni.
Penyakit ni slowly berubah bila aku nak memilih samada nak ambil Biotech atau Chemistry.

Chemistry aku biasa dengar, tapi biotech tak biasa lagi.
Jadi bila nak memilih tu of course lebih banyak info tentang Kimia aku boleh cari berbanding Biotech.
Dan orang-orang pun lebih mengipas untuk ambil Kimia.
Bila aku nekad pilih course Biotech [year 2000 Biotech belum terkenal lagi kat Malaysia] ramai  orang-orang yang terhampir dengan aku, kerutkan dahi.
Especially mak bapak aku.

"Nak jadi apa ambik course ni esok?"
"Boleh jadi apa kalau ambik Biotech ni?"
"Keje kat mana kalau ambik course ni?"

Pernah aku balik raya, one of sepupu Mak Aji tanya "Diana ambik course apa?"

Bapak aku jawab "Entahlah....tak tau esok kerja boleh apa course dia ambik tu"

Aku tengah buat air kat dapur rasa nak nangis dengar.
Aku terasa bapak aku maybe segan/malu bila course anak dia tak gah and tak nampak profesional.

Ramai je yang kat luar sana [maybe yang tengah baca blog ni juga] malu dengan kerjaya masing-masing.
Terasa kerjaya tak cukup bagus, tak nampak macam kerjaya orang bijak-bijak.

"Saya cikgu tadika je..."
"Saya kerani cabuk je.."

??????????????????????

Apa yang orang tak tahu - jadi dokter, engineer, arkitek or apa-apa profesion yang gah kat luar tu can be a great choice - but it wasn't mine.
It was what other people wanted for my life.
Bila kita terlalu nak dapatkan approval orang untuk semua benda, lama-kelamaan kita jadi tak tau apa yang terbaik untuk diri sendiri.
In fact apa yang kita dah ada pun tetap rasa belum yang terbaik.
That's why kita dihantui dengan rasa malu dengan diri sendiri, malu dengan apa yang kita ada, malu dengan apa yang kita belum ada.
Selagi apa yang kita miliki tak dikagumi ramai orang, kita anggap diri kita nothing.
Terlampau memikirkan what other people might think.
Constantly felt judged padahal takde siapa kesah pun.

Jadi surirumah mahupun jual kuih tepi jalan atau jahit baju kecil-kecilan, atau kerja jual barang - apa saja kerja yang kita buat, kita kena find pride in our hard work.
Kalau ada secebis rasa malu dengan kerjaya sendiri, susah nak pi jauh.

Awak kerja apa?
Saya baking, jual kukis.

Awak kerja apa?
Saya stay at home, uruskan anak-anak.

Awak kerja apa?
Saya sales executive untuk biotech products.

Awak kerja apa?
Saya full-time agen GreenAard.

Tak ada apa yang nak dimalukan.
Sometimes orang tak kata apa-apa pun tapi kita yang look down dengan kerjaya sendiri.

Be proud and syukur of who we was made to be.
After all, that is the key to everything in life.


posted by Diana Ishak @ 9:28 AM  
Newer›  ‹Older

SEARCH

MY FB & IG




MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER