walk on wings, tread in air: "Orang dah buat dah.." <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>





SEARCH

CONTACT ME

Diana Ishak @ Green Apple
aveo757@yahoo.com
See my complete profile

TRAFFIC
Visitor Counter
TESTIMONI GREENAARD


"Orang dah buat dah.."
2019-07-24

"Alah...dah ramai orang buat"

Selalunya kita akan cakap macam tu everytime nak buat something, kan?
Kalau bukan kita yang cakap, mesti ada orang bagitau benda yang kita nak buat tu dah ramai orang buat lebih awal lagi.

Contoh paling dekat pakwe aku tu lah.

Masa aku nak setup company, dia cakap "Awak nak bukak company biotech? Awak nak lawan majikan-majikan awak tu? Dorang lagi besar, Di".

Bila aku buat Fleur by Mrs Him start dengan jual shawl, dia cakap "Setakat tudung macam ni bersepah dah orang jual. Kat pasar malam pun banyak tudung"

Time aku start Green Aard, dia cakap "Ubat kurus? Banyak dah jual kat Giant Putra Heights tu. Awak baru nak start.."

Masalahnya, bukan aku nak lawan bisnes dorang.
Memanglah semua benda yang aku nak buat tu orang lain dah lama buat.
The thing is aku punya tak sama macam orang lain, walau nampak macam buat konsep yang sama.
Bezanya kat situ.
Tapi tu lah kan, tak semua orang faham benda ni.

Kadang tu kita dah plan nak buat sesuatu, tiba-tiba nampak someone post benda/projek yang sama kat FB/IG, kita terus tak jadi nak teruskan plan kita.
Kita stop sebab someone else has already done it.
Because kita takut orang lain kata kita meniru.

Come to think of it, semua benda pun orang lain dah pernah buat.
Bercouple - orang pernah buat.
Bertenet - orang dah lama buat.
Berkahwin - lagi lah ramai yang buat!
Beranak, pakai mekap, pakai seluar jeans, pakai sport shoes, main badminton - honestly, semua benda yang sound cool, semua orang dah buat.
Yang tu kita tak takut pulak nak ikut?
Tapi benda-benda lain takut.
Tak jadi nak buat bila tengok orang lain dah start dulu.

Sebab apa?

Sebabbbbbbbb, kita memang suka buat alasan.

Instead of seeing other people's success as good thing, kita anggap that it is a competition.
Patutnya bila tengok orang lain berjaya jual tudung, kita anggap itu satu petunjuk.
At least kita jadi tahu rupanya bisnes tudung ni demanding, ada banyak permintaan, senang nak jual, etc.
Ini tak, bila tau orang lain dah start jual tudung, dia terus tak nak buat sebab orang lain dah buat dulu.
Itulah jadinya bila dalam kepala asyik pikir bersaing.

Antara mesej yang aku dapat all the time dari follower/reader is "Saya suka sangat baca tulisan Kak Di. Blog Kak Di saya dah khatam. Buku Kak Di pun saya beli. Saya teringin nak menulis tapi saya tak pandai nak menulis macam Kak Di".

Saya tak pandai menulis MACAM KAK DI.

Aku rasa inilah salah satu punca kenapa writings aku banyak kali kena plagiat.
Personaliti aku pun banyak kali kena curi.
Puncanya, sebab nak jadi best terus.

Ladies, dengar sini akak kau nak cakap ni.
Stop comparing your beginning with my middle.

Apa yang kau tengah baca ni, adalah hasil memblogging selama 13 tahun.
Apa yang kau baca di FB aku, di IG story aku, di buku aku, itu adalah hasil menulis selama 13 tahun.
Bukanlah nak kata tulisan aku ni tahap boleh dapat award, tapi ia adalah satu proses menjadi lebih baik from my first blog post in terms of skill.
Kalau tak percaya, pergi selak balik blog post aku yang awal-awal dulu.
Dengan paragraph yang tunggang-terbalik, susunan ayat bercampur aduk, penggunaan tanda seru tanda soal and koma semua cincai-bancai, not to mention gaya penulisan lah kan - kalau tak mencarut kat blog bukan Diana Ishak lah.

Yang follow IG aku, pernah tak cuba scroll back post aku 2-3 tahun lepas?
See what it looked like when I was just figuring macamana nak ikut rentak IG supaya post-post aku nampak cool [kahkahkah].

Yang follow FB aku, dipersilakan scroll timeline FB aku kalau rajin.
Tengok apa benda je yang aku merepek kat status FB 8-9 tahun dulu.

Yang tengok video-video aku untuk GreenAard, aku nampak tenang, bersahaja dan profesional bila menerangkan tips and info tentang produk.
Tak kaku and tak pretending katanya.
So they think I am a good public speaker too.
Kalaulah majikan aku dulu ada simpan video kali pertama aku bagi talk depan budak-budak UniKL-MICET - maybe ada bukti aku boleh tunjuk how 'good' aku punya public speaking.
Bersepah teruk weh!
Buat presentation depan customer dengan bagi talk dalam dewan kuliah lain dia punya gelabah tau.

Aku sengaja biarkan older post aku di blog, aku tak hide.
Selain dari korang boleh khatamkan blog ni, I want you to see the progress.
Percayalah, I did not wake up like this - bangun-bangun dah terus pandai menulis, pandai bercakap.
Tak, aku bukan macam tu.
Jadi janganlah compare your beginning with my middle.

Memang tak dinafikan, dulu masa aku tengah menggila kat blog, ada beberapa blog readers bagitau si polan si polan cuba untuk ikut style aku blogging.
Some of them confess sendiri kat aku memang dorang terikut-ikut gaya menulis aku because they adore me so much.
Tak apa, asalkan tak plagiat atau curi personality, other than that I am ok.

Kalau ada yang minat menulis atau blogging, go ahead.
Jangan pulak kau stop sebab orang lain dah buat.
Of cos lah itu dah tentu, tapi it has not been done by you, betul tak?

Ini bukan tentang samada kita boleh buat dengan baik atau lebih baik, sebab semuanya akan melalui proses pembelajaran dan pengalaman.
Ini tentang samada kita sanggup mengharungi proses pembelajaran atau tak.

Kebolehan menulis dengan baik, bercakap dengan baik, main piano dengan baik, menari dengan baik - itu semua ada prosesnya.
Those are learned and improved over time.
Dia takkan tiba-tiba dah jadi best.
Nak jadi best, kena start dulu.
Macamana nak tau kita boleh jadi best atau tak kalau start pun tidak?

Belum start lagi dah cakap "Tapi saya tak pandai....".

Statement tu sebenarnya bukan kerana kita memang tak pandai tapi sebab kita ukur kemampuan kita sekarang dengan pencapaian orang yang dah berjaya.
Your alasan 'saya tak pandai' tu bukan tentang skill tapi tentang takut.
Kau buat alasan tu sebab kau takut.

Takut apa?

Takut tak menjadi.

Takut tak jadi best macam orang lain.

Takut tak dapat jadi outstanding.

Takut kalah.

Betul tak?

Apa-apa permulaan memang akan 'suck'.
Semua beginners pun macam tu.
Jangan pressure nak jadi perfect cepat-cepat sangat.
Awal-awal ni just have fun and get better.
Normal lah tu kalau improvement kita berbentuk exponential, bukan linear.
Jangan kalut, nak cepat-cepat nak gi mana?

Sebenarnya semua benda yang kita nak buat ni kecik je berbanding dengan apa yang kita akan buat kemudian.
Umpama orang hiking.
Mula-mula dia rasa bukit Broga tu dah cukup tinggi untuk dia panjat.
Rasa macam tak mampu nak panjat sampai atas.
Tapi bila dia dah sampai, automatically dia nampak bukit/gunung yang lagi tinggi.
Bila dia start daki bukit yang lagi tinggi baru dia realized Broga was actually just the foot-hill of something bigger.

Maksudnya, personal goal are infinite.....dan addictive.
Bila kau dah capai satu milestone, kau akan tergerak nak achieve satu milestone yang lain.
Masa tu kau start wonder apa benda lagi yang kau sebenarnya mampu buat.
So the answer is - kita boleh buat apa saja we set our mind to.
Tapi sebelum tu kena get over with kerja banding-membanding ni dulu.
Kalau sibuk nak beralasan and continue membandingkan orang tu dah buat, orang tu lagi berjaya, orang tu buat lagi best.....hmmm...kau sambung berangan je lah.

Aku tau kita semua nak jadi hebat dengan cepat.
Sebab kita beranggapan lagi cepat hebat, itu adalah bukti kejayaan.
Sebab kita dah terbiasa dengan siapa sampai garisan penamat dulu, dia menang.
Siapa khatam muqaddam dulu, dia terer.
Siapa jawab sifir paling cepat, boleh balik awal [cikgu aku selalu buat gini dulu].

Hakikatnya kita tak nampak those yang khatam muqadam awal tu, dia bermula dengan baca merangkak-rangkak juga.

Pelari pecut yang menang gold medal tu training bertahun-tahun dengan disiplin yang ketat baru boleh sampai ke tahap tu.

Yang jawab sifir cepat tu, hari-hari berzikir sifir siang malam.

Semuanya melibatkan satu proses yang panjang.
Rutin, disiplin dan mistakes.
Tak ada jalan pintas.
Jangan terlalu pikir nak cepat.
Hargai proses dan pengalaman, itu jauh lebih berharga.

Kalau kita takut sangat ada someone else dah buat apa yang kita nak buat, apa kata jadikan orang tu sebagai guidance.
Maksudnya, test out your own theories using their road map.

Contohnya, makeup remover GreenAard adalah hasil idea makeup remover Shu Uemura yang aku dah guna selama 3-4 tahun.
Aku suka makeup remover Shu Uemura tapi dia berminyak.
Lagipun tak tahan harganya mahal sangat beratus-ratus.
Memang dia tanggalkan solekan dengan sangat cepat tapi lepas guna kau kena bilas dengan sabun lain sebab sangat berminyak.

So apa yang aku buat, aku ambil konsep tu dan ubah.
Idea sama tapi method berbeza.
The only think yang berbeza adalah makeup remover aku tak berminyak sebab aku ubah dalam bentuk foam.
Bila dalam bentuk foam, maknanya dia removes makeup and and cleanse serentak, 2 dalam 1.

Bonusnya, selepas guna makeup remover aku, kau tak payah apply toner dah sebab makeup remover GreenAard foam-based.
Tujuan kita pakai toner adalah untuk buang lebihan minyak pada muka semasa mencuci muka [kalau kau pakai pencuci muka berasaskan krim atau gel memang ada kandungan minyak].
Tapi kalau pakai foam-based, minyak kat muka dah kena angkut dek buih, no need toner anymore.
Jadi triple penjimatan kat situ.
Bijak tak aku? *hnss hnss hnss kembang kempis hidung*

Aku rasa makeup remover aku berjaya match dengan formula Shu Uemura sebab makeup remover GreenAard memang tanggalkan solekan less than 1 minit - clean and clear - just like Shu Uemura.
Cuma aku punya lagi praktikal and economical. *matilanakkk angkat diri sendiri*

Itulah yang aku maksudkan dengan blog post ni.
Orang lain dah buat dulu ke, orang lain dah start dulu ke - itu orang lain punya cerita.
Kita buat cerita kita pulak.
Jangan takut nak start hanya kerana orang lain dah start.
Kita start bukan sebab nak compete, tapi nak penuhi impian and objektif sendiri.

Nak jadi writer, start now.
Nak jadi baker, start now.
Nak jadi singer, start now.
Semua tu orang lain dah pernah buat, tapi kita buatlah dengan cara kita pula.



posted by Diana Ishak @ 9:56 AM  
Newer›  ‹Older

ADVERTISING



FOLLOW ME



MY BRAND




LABELS



MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
TEMPLATE by


BLOGGER