walk on wings, tread in air: Halau suami <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>





SEARCH

CONTACT ME

Diana Ishak @ Green Apple
aveo757@yahoo.com
See my complete profile

TRAFFIC
Visitor Counter
TESTIMONI GREENAARD


Halau suami
2019-07-19

Ahad baru ni, aku check FB memories.
Tahun lepas, pada tarikh 14 July aku ada update blog tentang isu poligami.
Jadi, aku pun copy and paste some of the isi blog and tepek kat IG Story.
Kat IG Story tu aku cakap aku akan halau En Wan dari opis kalau dia kawen lain.

Wahhhh, bukan main lagi DM bersepah-sepah masuk komen dari siang ke malam.
Sampai aku tak larat nak baca dah.
Ada yang ambil peluang cerita kisah sendiri, kisah keluarga, ada yang macam tak percaya aku merentan macam tu sekali.

Yang hat tak percaya tu aku rasa ni mesti new follower IG yang tak pernah baca blog aku.
So, mereka agak terkejut bila nampak IG Story aku merentan.

Actually post tu dari SINI.
Tahun lepas punya post.
Bukan fresh post pun.

Ada sorang tu cakap "Kalau dah takdir dia kahwin lain nak buat macamana. Kita tak boleh nak nafikan rezeki suami".

Halah halahhhhh....sentap pulak dia.

Tak, bukan menafikan rezeki suami.
Dah jodoh dia, Tuhan nak bagi rezeki dia beristeri ramai.
Siapalah kita nak nafikan rezeki berbini ramai.

Tapi, boleh jadi itu juga rezeki aku.
Itu agaknya peluang Allah buka untuk aku dapat jadi boss balik 😂😂.

Come to think of it, orang kalau dah gatal sangat nak kawen lain, dia tak kisah pun kalau kena keluar dari rumah.
Seriously, orang tua kalau angau jauh lebih teruk dari orang muda!
Maklumlah, buah tengah menggelinjang nak dapat kawan baru, kau buat apa pun dia tak kisah.
Kau menangis keluar air mata darah pun kalau dia nak, dia buat juga.
Ye lah, jodoh kan.

By the way, kalau ye pun aku buang suami aku dari ofis, hakikatnya aku bukan buang suami.
Aku buang staff je.
Sebagai seorang pemilik company, aku berhak pilih dan buang sesiapa je yang aku rasa layak untuk menjadi team aku, tak gitu?
Jadi, aku ada hak untuk ambil dan buang orang yang aku rasa takde pekdah untuk disimpan di ofis.

Eh tapi jangan pulak yang ingat En Wan ada hasrat nak kawen lain.
Takde [so far takde lah].
Aku cuma bagi pandangan saja tentang apa yang aku akan buat kalaulah benda ni terjadi pada aku.

No, bukan aku berlagak kaya atau berkuasa.
Jauh sekali.

Objektifnya bukan untuk tunjuk siapa lebih berkuasa, tapi aku nak suami buktikan dia benar-benar mampu tanggung 2 bini dengan kerjaya yang dia usahakan sendiri, bukan dengan titik peluh bersama isteri pertama tapi hasilnya dikongsi dengan isteri kedua.
No way.

Aku berdosa?

Wallahualam.
Yang aku tau, aku cuma tak benarkan bekerja di opis aku saja, bukan tak benarkan kawen lagi.
So, aku tak nampak kat mana salahnya tindakan aku suruh suami cari kerja lain.
Kalau aku boleh bertolak-ansur dengan permintaan dia, tak malukah dia untuk agree dengan permintaan aku pulak?
Come to think of it, kalau suami pandai cari pompuan lain, takkanlah keje lain tak pandai cari. Kamonnnnnn.

Ni karang ada yang spin situation cakap "Inilah perangai perempuan. Bila pangkat tinggi, mula biadab dengan suami".

Ha'ah betul.
Selalunya orang nampak gitulah.
Yang orang nampak bini mengamuk memberontak tak kasik suami kawen lain.

Yang orang tak nampak, suami culas bagi nafkah.

Yang orang tak nampak, belanja rumah pun sangkut, ada hati nak menambah bini.

Yang orang tak nampak, isteri lintang-pukang buat 2-3 kerja untuk cukupkan belanja, suami sibuk mengayat pompuan lain.

Alih-alih bila suami kawen lain dan isteri letak macam-macam syarat, kau kata isteri besar kepala?

Meh sini kepala kau aku lututkan.

Bukan besar kepala, ya dik.
Tapi secara lojiknya, kalau suami boleh kawen lain, maknanya dia dah mampu.
Dulu kita bertolak-ansur sebab kita tau dia tak mampu, kita nak ringankan beban dia.
Now nampaknya dia dah mampu, duit pun makan tak habis gamaknya, dah kenapa kita nak share-share lagi.
Masa ni la kita pulak tadah mintak apa yang kita nak dari dia.

Kalau aku, memang aku tak tolong dah.
Time ni la aku activatekan - 'duit aku is duit aku'.

Tak cukup-cukup lagi selama ni isteri tolong, sampaikan dah kawen dua pun masih nak harap ihsan isteri pertama tolong lagi?
Abis yang lagi sorang tu apa kejenya, mengangkang 24 jam?

Pegi ajak bini baru kau bersusah-payah bina hidup.
Biar dia tau kawen dan hidup bahagia hari-hari buat manicure pedicure, perm rambut, hari-hari mandi susu bilas dengan air 7 jenis bunga ni semua wujud dalam drama pukul 7pm je.
Kat alam realiti, lepas kau kawen kau kena sama-sama berpenat-penat cari rezeki untuk bina keluarga.
Eh, mudah nau kejaan kawen ngan laki orang nak hidup senang. Lempang mau?

Percayalah cakap aku, isteri-isteri bukan nak punyakan sangat suami masing-masing.
Kalau suami benar adil, tak ada wujudnya menafikan hak poligami.
Tapi yang buat hangin tu bilamana suami kawen lain, beban pada isteri pertama makin bertambah.
Patutnya memudahkan hidup, boleh bergilir-gilir jaga suami supaya isteri ada "me time".
Ini tak, makin hazab.
Dah la tak menambahkan harta, mengurangkan harta lagi ada.

Mak mertua aku tu isteri pertama.
Pagi dia sedia makanan arwah ayah, tengahari and malam mak lagi satu akan take over memasak.
Kadang-kadang mak sana kirim makanan ke rumah mak.
Kadang-kadang mak sini pulak kirim something ke mak lagi satu.
Dorang tak mesra, tak pernah kelihatan berada di satu tempat yang sama pun, tapi saling respect each other and ambil tanggungjawab bersama-sama.
Bila arwah ayah meninggal barulah jadi BFF sebab masing-masing take care each other sebab dah takde suami untuk berkongsi cerita kan.

Soal hati dan perasaan tu tipulah kalau takde rasa cemburu, tapi kalau suami berlaku adil, insyallah terubat jugak hati.
Tambahan pulak isteri masing-masing ada timbang rasa, itu rezekilah namanya.

Ini tak, ada kisah suami cabut kipas kat rumah isteri pertama untuk pasang kat rumah isteri kedua.
Biar adil katanya, rumah sini kipas 5, rumah sana pun kipas 5.

Tengkorak dia.

Patutnya rumah sana tu yang kau belikan kipas baru biar cukup 5 kipas.
Bukan kau cabut rumah sini, tampal kat rumah sana.
Halahhh, mengote bukan main pandai lagi, benda simple macam ni pun bengap!





Dah ada yang start tanya tentang kupon ni.
Actually kupon tu auto-generated.
GreenAard akan produce kupon based on jumlah pembelian korang.
Nanti 2 Ogos kita cabut kupon.
We go makan-makan together.


posted by Diana Ishak @ 9:17 AM  
Newer›  ‹Older

ADVERTISING



FOLLOW ME



MY BRAND




LABELS



MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
TEMPLATE by


BLOGGER