walk on wings, tread in air: Goal digger [bukan GOLD digger] <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>








CONTACT ME

Diana Ishak @ Green Apple
aveo757@yahoo.com
See my complete profile

MY YOUTUBE
TRAFFIC
Visitor Counter
TESTIMONI GREENAARD


Goal digger [bukan GOLD digger]
2019-07-18


Kelmarin aku up status ni tapi dalam setengah jam lepas tu, aku hidekan status.
Tiba-tiba seram bila ramai yang interested untuk join melepak.
Yang PM pun agak ramai.

Sebenarnya aku cuma plan nak lepak-lepak dalam 3-4 orang gitu.
Kalau ramai-ramai karang dah macam seminar pulak.
Lagipun, objektifnya cuma nak kenal-kenal sambil borak-borak cerita pasal bisnes masing-masing.
Bukan nak membentangkan sales report. Hahaha.

Dah lama aku tak kumpul sama-sama dengan orang-orang yang ada same interest sebab masing-masing pun busy agaknya so aku ingat nak kenal new friends and make new network in business.
Just lepak-lepak, get to know each other and sambil-sambil tu share story masing-masing dalam bisnes, nak bertukar-tukar pandangan saja, takde yang teknikal pun.
Bukan apa, bengap aku duduk ofis lama-lama.
Sesekali nak cari idea baru and jumpa orang.

Tak sangka pulak ramai yang interested.
Bila nampak macam ramai yang nak join, aku hidekan status tu dulu, kasi aku pikir and susun dulu macamana nak arrange.
Maybe tak jumpa serentak semua kali.
Aku prefer santai-santai 3-4 orang, kat mamak, chit chat.
Kalau ramai-ramai sangat dah payah nak bersembang.

Ada yang tak berbisnes tapi interested nak join.
Ini pun aku suka sebab katanya nak ambil aura.

Ada juga yang kata nak datang sebab nak jumpa aku and nak tanya macam-macam.
Haaaa....ini aku takut sikit. Hahaha.
Insyallah boleh je kalau nak jumpa-jumpa santai-santai tapi kali ni aku kumpul dengan orang-orang yang buat bisnes dulu.
Tak kisahlah agen ke, bisnes dari rumah ke, kalau dapat sembang dengan founder big company/product lagi bagus, biar ada sesi brainstorming sikit.
Kepala aku ni pun harus dibrainstorm juga.
Then form there mana tau kita boleh help each other expand the business atau JV ke apa ke..wahhhh gitu plannya!

Yes, cita-cita aku memang tinggi [read : berangan].
Penat En Wan melayan aku punya berangan.

Walaupun aku seram bila ada yang nak join sebab nak jumpa aku, nak tanya macam-macam, etc, dalam pada seram-seram tu aku rasa bangga dengan orang-orang macam ni.
Walaupun belum ada perancangan untuk berbisnes, tapi disebabkan ada impian, impian tu yang buatkan dia tergerak nak join because they want some advice and encouragement to propel forward.
Willing pulak tu nak datang jauh-jauh just nak dengar orang bersembang.

From there aku realized, kat luar sana ramai orang yang ada impian nak buat sesuatu yang belum pernah dia buat.
Tapi maybe takut, atau unsure dengan impian diri sendiri.
Ada yang nak mengaku kat diri sendiri pun segan.
But every single person yang tengah baca blog post ni nak kan sesuatu in life, betul tak?

Those 'nak' are your dreams.
Tapi, dream and goal are two different things.

Bukan sikit-sikit orang yang ada plan untuk future tapi tak buat apa-apa.

Contoh, "Teringin nak dapat balik berat badan zaman anak dara"

"Bila la start bayar hutang orang ni"

"Harapnya ada la rezeki nak pegi bercuti hujung tahun ni"

"Kalaulah duit aku banyak..."


Impian nak settlekan hutang tu ada, tapi RM10 pun tak gerak, camana nak habis hutangnya, kak?

That's why impian datang sepakej dengan goal.
Simply hoping life will bet better tapi tak buat apa-apa tindakan to make that a reality, takkan jadi apa apa.

Kena ada plan.
Kena ada kesanggupan.
Kena berani buat decision.
Kena percaya impian kita boleh tercapai.
Tapi bab nak PERCAYA tu yang selalunya susah nak dibuat.

Bak kata ustaz aku, kita ni nak mintak kat Allah pun tak yakin.
Rasa macam tak layak je untuk dapat apa yang kita nak.
Kerana kita letakkan keyakinan tu pada kapasiti diri kita sebagai penerima.
Sepatutnya letakkan keyakinan pada kapasiti Allah sebagai Maha Pemberi.

Samalah juga dengan impian.
Memang belum ada jaminan kalau buat, boleh capai.
Tapi, kalau tak gerak lagi lah tak boleh capai.

Pastikan dulu direction - mana kita nak pegi.
Lepas dah tau nak pi mana [nak buat apa], figure out pula macamana nak make it happen.

"Alah, takde duit nak mulakan".
"Modal tak besar, macamana nka gerak"
"Pengalaman takde, ilmu pun takde"

Salah.
Itu semua akan datang kemudian.
Yang pertama sekali is HABIT.

Kena bina habit yang betul dulu kerana apa-apa perubahan pada diri kita is depending on our habit.

Bibik Lenny, masa kerja dengan aku, itulah first time dia bekerja luar dari Indonesia.
Sebelum tu, keluar bekerja pun tak pernah.
Dia cum ambil upah jadi beads and sulam.
Orang hantar ke rumah, dia buat keje from home.

Bila dia nekad ke Malaysia, her goal was to ubah hidup.
Goal dia terlalu besar sampaikan dia di sini tak minat nak shopping-shopping, takde mintak-mintak cuti nak keluar jalan dengan member.
Duit dia pun dia jarang mintak.
Dia send pada family tiap-tiap bulan, tapi bukan semua.
Ada yang dia simpan untuk diri sendiri.

Alhamdulillah, dengan duit yang dia simpan tu, lepas dia balik ke sana, dia start buat bisnes kecil-kecilan.
Dah tak perlu lagi datang bekerja luar negara.
Dah tak perlu berjauh dengan keluarga.
Memang dia punya plan hanya 2 tahun sahaja, lepas tu taknak dah kerja luar.
Hidup dia dah much better dari dulu.
Rajin juga datang Malaysia kalau anak-anak buah dia kawen [dia ada sedara di Seremban].
Maknanya duit dah bukan masalah lagi untuk dia.

Dia cerita bila dia balik bawak macam-macam hadiah dari Malaysia, orang kampung dia kagum.
Semua nak jadi macam dia.
Tapi tu lah, tak gerak apa-apa pun.

Selalunya kita semua macam tu kan?
Bila tengok life orang nampak mewah, nampak macam takde masalah duit, nampak bahagia, kita pun teringin nak jadi macam tu.
Tapi kita taknak sacrifice apa yang dia sanggup sacrifice.

Weekly bibik yang kerja kat rumah aku ni pun sama.
Setiap hari kemas 4 buah rumah, every rumah 4 jam.
Setiap 4 jam dibayar RM50.
Sehari RM200 - kerja everyday.
Sebulan RM6000 boleh dapat.
Kadang aku tengok dia jalan kaki jauh-jauh berpayung nak pegi dari satu rumah ke satu rumah.
Tapi, dah ada 4 relung sawah kat kampung.
Raya hari tu balik beli tanah pulak, buat tanam kopi katanya.
Kagum aku determination dia, kesanggupan dia, pengorbanan dia.

Sometimes bersembang dengan orang macam bibik aku tu bagi aku pengajaran, kesedaran and semangat.
Goal dorang besar.
Tak kiralah kita CEO kepada 400 biji company atau stay-at-home-mom - you have to have a goal.
It can be a personal goal untuk kembali kurus, atau simpan duit, atau beli rumah, atau start bisnes.
It can be anything at all.
Bila kita ada walaupun hanya SATU GOAL, kita boleh develop habit.

Tapi selalunya kita guna alasan 'masa'.
Takde masa nak buat ini, takde masa nak buat itu, tak sempat, etc.
Memang selalunya gitulah, bila semangat dah datang, yang buat punah is masa.

Contoh, lepas balik kelas agama, bukan main semangat lagi nak buat rutin mengaji, nak buat solat sunat rawatib, nak zikir 1000 kali sehari - tapi last-last "takde masa".



Yang sebenarnya, bukan find time, tapi make time.

Kalau suruh kita cari masa, memang always takde masa punya.
Tapi kalau kita luangkan masa, insyallah masa tu akan ada.
Kerana kita sendiri yang control waktu kita, bukan orang lain.
In fact, there is not one thing in our life right now that we didn't allow to be there.

Schedule padat?
Itu kita yang manage.

Takde masa nak makan?
Itu kita yang manage.

Takde masa nak mengaji?
Itu kita yan manage.

Spend time berjam-jam scroll IG?
Itu kita yang manage.

Takde masa nak call mak bapak?
Itu pun kita yang manage.

It's our choice.

The question is bukan "Do I have time?", tapi macamana aku guna masa yang aku ada.

Mak-mak kita paling pandai bab 'masa'.
Sambil goreng ikan, menyapu lantai sekali.
Sambil mandi, berus-berus dinding toilet sekali.
Sambil tengok TV, lipat/gosok baju sekali.

It's all about make time.

'Make time' adalah habit pertama yang kena ada kalau nak capai impian.

2 years sebelum aku start dengan GreenAard, aku spend banyak masa kat universiti, meeting customers yang buat research on plant, yang buat research on alternative medicines.
Padahal bukan dorang nak beli apa-apa pun dari aku tapi aku sendiri yang tadah muka aku kat situ because aku nak belajar and nak ambil ilmu.
Aku banyak lepak kat library baca jurnal dan duduk berjam-jam dalam lab teman customer buat research sebab nak ambik ilmu dari projek dia.
Waktu tu aku rasa aku lagi banyak bersembang dengan customer dari laki aku sendiri.

Selain dari tu, aku volunteer jadi pembantu makmal untuk program workshop universiti.
Some student masters yang kenal aku terkebil-kebil tengok apehal aku jadi tukang susun radas pulak ni? Hahaha.
Jadi tukang prepare alat radas lab, tukang basuh alat radas, tukang angkut and susun handouts.
Aku volunteer kerja-kerja ni sebab aku nak sama-sama terlibat so from there aku boleh dapat idea sikit-sikit untuk projek aku.
I traded my time for knowledge supaya one day aku boleh buat sendiri.
In addition to my regular working hours, I worked for them, FOR FREE.
Aku korbankan masa aku di rumah for the opportunity to work with demanding clients in order to learn about the industry.

Kalau cakap pasal penat, seriously penat.
Kalau cakap pasal masa, memang terpaksa berkorban banyak masa.

Tapi omputih cakap "if you want something you've never had, you have to do something you've never done".

Bila aku dah melalui proses tu, baru aku realized, impian kita datang dalam satu pakej.
Bukan ala-carte, tapi pakej.

Pakej tu datang dalam sebuah proses yang sangat panjang.

Macam aku, pakej tu datang dalam bentuk kena tebalkan muka ketuk satu pintu makmal ke satu pintu makmal sambil pikul 9kg thermocycler untuk buat demo.

Pagi-pagi buat call pada potential customer untuk set appointment promote new biotech kit.

Kena buat muka tebal bila customer refuse to jumpa padahal appointment dah set.

Pakej customer cancel appointment after 3 hours drive.

Jadi macai customer tolong siapkan project dia.

Tiap-tiap hari bangun 4.30 pagi untuk baca research jurnal.

Buat proposal untuk fight dapatkan distributorship.

Lepak kat library setengah hari mengadap buku cari information pasal alternative medicine.

Kadang-kadang dah pukul 11 malam orang lain dah start nak tarik selimut, aku kena masuk lab.


Yang kejar impian kurus, kena diet, quit makanan and minuman manis, quit makan refined carbs, work out 4 kali seminggu, etc.

Yang kejar impian nak hafal Quran, 5am pagi dah pegang Quran, sehari kena hafal 1 page, korbankan tengok cerita hiburan, etc.

Yang kejar impian beli rumah kena force saving RM700-RM1000 sebulan untuk downpayment, tahan diri kejap bercuti, shopping, beli hanya yang perlu, etc.

Benda ni semua tak nampak dan kita pun tak sangka kita kena lalu semua tu.
Tapi itulah pakejnya.
Banyak pengorbanan.
Sacrifice some rest time to make that happen.
Stress, menangis, start semula.
Stress, menangis, start semula.
Dulu, mantra aku pagi-pagi bangun tido duduk depan cermin cakap "Aku boleh buat", walaupun rasa nak menjerit nangis.
Jadi tak jadi belakang cerita, janji buat dulu.
Yang penting bina habit yang betul supaya goal tercapai.

Soalan yang selalu kita tanya pada diri kita everytime kita nak buat sesuatu selalunya "Boleh ke aku buat?"

Soalan tu salah.

Patutnya "Apa yang aku kena buat to make it happen?"

Jawapannya - build habit.





Last day today.
Semalam ada yang tanya "Kalau beli buku boleh dapat pos RM1 jugak tak?"
Ya, boleh sebab ini offer untuk blog readers, tak terhad untuk GreenAard saja.
Valid kat whatsapp and email saja.

posted by Diana Ishak @ 10:31 AM  
Newer›  ‹Older

SEARCH

MY FB & IG




MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER